9 любими гледки из България


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 21.03.2020

гледка над Мадарския конник

9 любими гледки из България

Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 21.03.2020

Все още няма гласове.

Колкото и да пътувам по света, България си остава уникална страна откъм природни дадености и обожавам да я обикалям. Само трябва да я пазим повече и да я ценим!

В тази публикация съм събрала 9 от любимите си гледки из родна България, които ме оставят без думи. Надявам се да вдъхновят и вас и, ако още не сте ги посетили – да ги посетите и да се уверите сами.

1. Гледката над Мадарския конник

гледка над Мадарския конник

Тук някак думите са излишни. Това е може би една от най-любимите ми гледки в страната.

Намира се над Мадарския конник, близо до село Мадара, в Североизточна България. Освен единственият скален релеф в Европа от периода на ранното средновековие, да се изкачите на скалите над него, е абсолютно задължително.

2. Искърското дефиле

Лакатник

Искърското дефиле е място, което също е трудно да бъде описано. То трябва да се почувства.

Там, където река Искър си е поправила път сред горда Стара планина, там, където Вазов е черпил вдъхновение за творбите си, там, където е трудно да останеш равнодушен.

Вазовата екопътека, Лакатнишките скали, паметникът Дядо Йоцо гледа, все емблематични места, откъдето се откриват уникални гледки към Искърския пролом. Препоръчвам с 2 ръце.

3. Панорамна площадка Орлово Око

Орлово око

Има хора, които смятат, че панорамната площадка на Орлово око е комерсиална, но аз лично съм на мнение, че въпреки това, заслужава да бъде посетена. Качвала съм се два пъти до нея: веднъж пеша и веднъж с джип, а съм сигурна, че ще има и трети.

Родопите притежават особена притегателна сила и всяко място, от което се откриват гледки, си заслужава.

4. Белоградчишките скали

Белоградчишките скали

Колко малък изглежда човек, когато застане пред или сред велико творение на природата.

Белоградчишките скали са изключително място, което зарежда по особен начин. Формирани в продължение на повече от 230 млн. години, те са поредното доказателство, че природата е най-добрият художник. Съгласни ли сте?

5. Нос Емине

нос Емине

Нос Емине е най-източната точка на Стара планина и представлява почти отвесна 60-метрова скала. Обявен е за защитена територия през 1976 г.

Гледката към нос Емине не е от високо, но въпреки това реших да я включа, тъй като мястото е особено красиво и живописно. Видите ли този склон с мистичния фар, трудно ще го объркате с друг.

6. Перперикон

Перперикон

Не сте били в Източни Родопи, ако не сте посетили скалният град на траките – Перперикон. Мненията за него след реставрацията са противоречиви, но никой не може да отрече духа на мястото и красотата на гледките, които се откриват от там.

Носи се легенда, че Перперикон е бил посетен от самият Александър Велики, на когото оракулът предсказал, че ще завладее света.

7. Велико Търново

Търново

Ах, Търново! И от тук беше трудно да избера само 1 кадър, но се спрях на този.

Старата столица на България е сред задължителните градове за посещение из страната. Старият град, ул. Гурко, крепостта Царевец, хълмът Трапезица, паметникът Асеневци, светлинното шоу “Звук и светлина” – толкова много причини да прекарате там поне един уикенд. Има наистина много какво да се види, а по-подробно за Търново ще ви разкажа в отделна публикация.

8. Язовир Въча

язовир Въча

Гледките, които се разкриват към язовир Въча от скалите наоколо са меко казано уникални. Ако до сега не сте се разхождали в тази част на Родопите, горещо ви препоръчвам да го направите, щом имате тази възможност. Това е едно от местата, които бих посещавала отново и отново.

9. Нос Калиакра

Калиакра

Още един нос влезе в класацията с гледки, но няма как да се лишим и от морски такива – нос Калиакра! Мястото е много красиво, с уникална природа, а на носа има още музей, ресторант, морски фар, метеорологична станция и параклис.

Интересно е от къде произлиза името Калиакра. Носи се легенда, която разказва за подвига на 40 български девойки, които завързали косите си една за друга и се хвърлили в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Една от тях се казвала Калиакра, и на нея е кръстен носът. По пътя на влизане може да видите „Портата на 40-те девици“, построена в тяхна памет.


Разбира се, красотите на България не се изчерпват с тези гледки, има още много, които заслужават нашето внимание, но съм замислила различни “класации”, в които да ги включвам. Следващата ще е посветена на  върхове.

От изброените тук, коя най-много ви допадна? А коя е вашата любима гледка из България? Споделете в коментар!

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.