31 Идеи за спиращи дъха гледки в България (+от високо)


Категория: България

Автор: Кристина Добромирова

Последно обновена: 28.04.2022

Бакърлъка

Колкото повече търся, толкова повече идеи за красиви гледки в България намирам. Има безброй спиращи дъха гледки в България, които няма как да ви оставят безразлични. Надявам се, че ще ви вдъхновя да ги посетите и да се докоснете до красотите, които са толкова близо до нас.

Събрала съм едни от най-вдъхновяващите гледки от високо и гледки от малко известни места в България, които да добавите в списъка си и да отидете, когато имате възможност.

1. Язовир Белмекен

Местоположение: Рила

GPS координати: тук

язовир Белмекен
Гледка към язовир Белмекен

Белмекен се намира на 120 км от София, в Рила планина.

Хубавото е, че не е нужно да се качиш до самия връх, за да се насладиш на гледката от високо. Може да се остави колата на паркинга, който се намира непосредствено преди началото на прехода, 10-15 минутно ходене и може да си направите пикник с невероятна гледка. Ако все пак решите да го изкачите, прочетете статията ни за язовир Белмекен.

Всеки път когато го посещаваме, ни е традиция да си купим домашно сирене, кашкавал и домашно сладко от жените, които се намират на разклона на Ючбунар. Предлагат домашно приготвени вкусотии, които ти дават да опиташ още на място и да откриеш най-доброто за твоя вкус.

2. Крепост Моняк (Монек)

Местоположение: Източни Родопи, Кърджалийска област

GPS координати: тук

моняк
Гледка съм въжения мост, край Лисиците

В района на Кърджали изобилства от прекрасни забележителности и гледки от високо, които си заслужава да се посетят. Крепост Моняк (Монек) се намира до Широко поле, за достиганете до гледката, ще трябва да походите около час в посока. От крепостта не е останало много, но пък гледките отгоре са страхотни. След като стигнете до останките на крепостта, продължете да ходите още нагоре, след 10-тина минути пред вас ще се открие гледката над известният Въжен мост при село Лисиците. Ако го посещавате през лятото, тръгнете рано сутринта, защото по обед слънцето напича силно. Не забравяйте да се заредите с вода и да си обуете удобни обувки.

гледка от крепостта Моняк
 Гледката, която се открива от крепостта Моняк

3. Меандър на река Арда, край Маджарово

Местоположение: Източни Родопи, Хасковска област

GPS координати: тук

меандър Маджарово

Красивият меандър край Маджарово е най-лесно достъпният от всички меандри на река Арда, до който може да се стигне. Намира се на 3 км от Маджарово и може да паркирате колата си точно до самата гледка. Любопитното за Маджарово е, че градът е разположен в центъра на кратера на вулкан. Впечатляващо, нали? Не забравяйте и да се огледате в небето, със сигурност ще видите да се вият лешояди, което не е  често срещана гледка в страната ни.

4. Меандър на река Арда, край Стар Читак

Местоположение: Източни Родопи, Кърджалийска област

GPS координати: тук

меандър край Стар Читак

Известен като „Подковата“, този меандър се намира на разстояние от около 30 км от Кърджали. Той е един от най-известните меандри, които Арда прави по пътя си. Пътят до там е тесен и разминаването на две коли е неприятно. Въпреки това, природата, която го заобикаля и красотата му са наистина уникални и си заслужава да го посетите. Ще го видите още от пътя, а най-доброто място за снимки е като слезете под мантинелата или ако се качите на скалата в дясно от пътя, точно срещу самия меандър. Няма как да не я видите, защото има опашка от хора, които се редят, за да се снимат. Една наистина внушителна гледка, която ще остане в съзнанието ви за дълго.

5. Въженият мост до Сухово

Местоположение: Източни Родопи, Кърджалийска област

GPS координати: тук

въжен мост Сухово

Въженият мост на Сухово е не толкова популярен, колкото мостът на Лисиците, но също заслужава внимание. Намира се малко след известният меандър на река Арда (Стар Читак), край Сухово. Мостът е обновен и свързва село Сухово и село Дъждовница. След като стигнете моста, може да продължите направо към близките скали, от където гледката е страхотна.

6. Нос Емине

GPS координати: тук

Местоположение: Бургарска област, смята се за условна граница между Северното и Южното Черноморие

нос Емине

Нос Емине е най-източната точка на Стара планина, тук планината докосва морето. До там се стига по неравна пътечка, като се минава през симпатична гора и морски скали. През средновековието на нос Емине е имало крепост, наречена Емона, но в наши дни са останали само останки от нея. Препоръчвам посрещането на залеза именно там, мястото е уникално, а и може да срещнете да се разхождат съвсем спокойно стада с коне. Ако решите може да оставите колата при статуята с вълка и да се разходите пеша до самия фар, намират се на около 1,5 км едно от друго.

7. Арка Тюленово

Местоположение: област Добрич

GPS координати: тук

арка Тюленово

Популярната арка се намира на 12 км от град Шабла и на около 80 км от Варна. Името на село Тюленово, произлиза от заселването на тюлен ”монах” в района, в началото на миналия век, но в днешно време вече не се срещат по нашите земи. За сметка на това, можете да видите много делфинчета и различни видове птици. След като през 2017 г. в Малта (на остров Гозо), след силни бури, се срути известната арка “Лазурен прозорец”, скалната арка на брега на Тюленово е вече единствена по рода си в Европа. Друго интересно скално образование, което ще видите е скалата ”Самотника”. Арката и скалата са притегателно място за хора, които обичат да скачат от скалите и често може да видите да се забавляват там по този начин. Прочетете и статията ни за Тюленово

8. Люлката на любовта

Местоположение: Велико Търново

GPS координати: тук

люлка край Велико Търново

 

Люлката с романтично име набра голяма популярност в последните години и има защо. Гледката от високо, която се открива към старата столица е наистина вдъхновяваща. Хубавото е, че е леснодостъпна, само след 15-20 минутно ходене сред прохладна гора, ще бъдете възнаградени с прекрасната гледка. Прочетете повече в статията ни за Люлката на любовта.

9. Паметникът на Бузлуджа

Местоположение: Стара планина

GPS координати: тук

Бузлуджа

Паметникът Бузлуджа е построен, за да бъде символ на комунизма. Въпреки това той е интересен с формата си, която прилича на извънземна чиния и привлича туристи именно заради това. Гледката, която се открива от монумента към Стара планина и низините е страхотна и задължително трябва да посетите мястото.

10. Паметник на Свободата – Шипка

Местоположение: Стара планина

GPS координати: тук

Шипка

”Шипка” е паметникът на Свободата на България, няма българин, който да не е чувал за връх Шипка и за битката за свободата, която се е провела там. Гледката, която се открива от паметника спира дъха. А знаехте ли, че можете да влезете в самия Паметник, да го изкачите и да се насладите на панорамата отгоре.

11. Устието на река Велека

Местоположение: Бургаска област

GPS координати: тук

велека

Прекрасната гледка към Устието на река Велека е едно от най-разпознаваемите и красиви плажове по нашето любимо Черноморие. Намира се в Природен парк Странджа и е един от малкото останали незастроени плажове у нас. Прочетете повече в статията ни за Синеморец.

12. Резово

Местоположение: Бургаска област

GPS координати: тук

Резово

Един прекрасен майски ден, решихме да обиколим всички южни курорти в бургаска област, като започнахме от най-южната точка – Резово и стигнахме до Бургас, спирайки във всеки един. Резово е тих и спокоен курорт, насладихме се на прекрасните гледки извън сезона. Точно беше цъфнало всичко и беше пълно с цели полета от прекрасните, червени макове, а край бреговете можеха да се видят и смокини. Истинска прелест. Интересното в Резово е, че можеш да надникнеш и в южната ни съседка – Турция (снимането е забранено). Възползвахме се да се изгубим измежду къщите и да се потопим в атмосферата, несъмнено останахме очаровани от мястото.

13. Язовир Камчия

Местоположение: Стара планина

GPS координати: тук

язовир Камчия

Язовир Камчия е наричан още ”Бургаският воден змей”, заради формата си, наподобяваща змей, погледната от високо. Язовирът е с площ от над 9000 кв. км и е изграден по поречието на река Луда Камчия. Природата е страхотна и привлича туристи за къмпинг и риболов. Препоръчвам ви да го посетите, изключително красиво е.

14. Белоградчишка крепост

Местоположение: област Видин

GPS координати: тук

Белоградчишки скали

Белоградчишките скали са уникален природен феномен, те са извайвани от природата в продължение на повече от 200 млн. години, а червеникавият оттенък се дължи на съдържанието на железен окис. Преди милиони години, те са се намирали на дъното на море. Скалните образувания са различни по форма и интересното е, че си имат имена. Най-известните сред тях са Мадона, Адам и Ева, Гъбите, Замъка, Овчарчето и други. Опитайте да разпознаете коя фигура как се казва, когато сте там, би било забавна игра и за деца.

Белоградчишката крепост е построена още през III век от римляните, които са я използвали като естествена защита срещу нападения, а основите й се смята, че са построени още от траките. Малко познат факт е, че през 1890 година общинската управа решава да разпродаде камъните от крепостта за строеж. Благодарение на местните овчари обаче, които преустройват крепостта за стопански нужди, успяват да я спасят и да осуетят плана на управата. Благодарение на тях, ние можем да се радваме на интересната крепост.

15. Светилището на Орфей, Татул

Местоположение: Източни Родопи, Кърджалийска област

Татул гледка

Мегалитният паметник ”Светилището на Орфей” е по-старо от египетските пирамиди, смята се, че датира от повече от 6000 години. Той е още едно доказателство, че българските земи са необятни и в тях се крият неземни исторически богатства. Предполага се, че светилището е посветено на митичния тракийски музикант Орфей, то се е появило в края на каменно-медната ера. Тук е първият надземен открит паметник от това време у нас.

гробница Орфей

Намира се в изключителна близост с други известни забележителности в Родопите, като скалното светилище ”Харман кая” и ”Каменната сватба”. Намира се на 15 км от Момчилград, като има указателни табели и удобен обособен паркинг. Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост. Скалата с форма на пресечена пирамида не прилича на никоя друга, открита по нашите земи. В нея са изсечени стъпала, водещи нагоре към върха й, където съществува странен “саркофаг”. Предполага се, че по улей се е оттичала кръвта от положената в саркофага жертва.

16. Седемте рилски езера

Местоположение: Рила

GPS координати: тук

Седемте рилски езера

Всички знаят известните езера, но чували ли сте легендата за произхода на Седемте рилски езера?

Тя разказва, че преди хиляди години, там живеели мъж и жена великани. Те обожавали планината и всяко стръкче, което било поникнало там. Наслаждавали се на красотата й и живеели в мир и хармония с природата. Зли сили им завидели и ги нападнали, като изкоренявали всичко по пътя си, мъжът се опитвал всячески да опази местността, което само разгневило повече злите сили. За жалост, мъжът паднал мъртъв в битката. Злите сили напуснали мястото, доволни от ”постигнатото”, като оставили пълна разруха зад себе си. При видяното, сълзите на жената бликнали безспир, като се събирали  и образували бистри езера.

А сега малко факти, Седемте рилски езера са с ледников произход и се намират в планината Рила. Част са от Стоте национални туристически обекта. Когато се решите да ги посетите, не забравяйте да вземете паспорта си за печат.

17. Панорамна площадка ”Орлово око”, Ягодина

Местоположение: Западни Родопи, Смолянска област

GPS координати: тук

гледка от Орлово око

Едно от най-впечатляващите гледки, които спират дъха е панорамната площадка ”Орлово око”. Намира се в Западните Родопи, а живописните гледки, които се откриват от там са към Родопите, Рила, Пирин и дори Гърция. В низината ще видите и очарователното Буйновско ждрело. Намира се над село Ягодина, извисяват се на цели 1530м. Това е вълшебно място с невероятни гледки и природа, което ви препоръчвам да посетите.

18. Язовир Въча

Местоположение: Родопи

GPS координати: тук

язовир Въча

Казват, че природата е най-добрият художник и места като Язовир Въча и Екопътека ”Чилингира”, мисля, че го доказват. За мен язовир Въча е един от най-красивите язовири в България. Разположен е в Родопите, по поречието на река Въча, дължината му е около 10 км, а във водите му могат да се открият множество видове риба. Ако сте решили да извървите екопътека ”Чилингира”, то се пригответе за 10 минутно стръмно изкачване, след това става полегато. Пътеката се извървява за около час и половина в двете посоки, а гледките спират дъха и силно препоръчвам да го посетите.

19. Еменски каньон

Местоположение: Емен, област Велико Търново

GPS координати: тук

Еменски каньон

Знаехте ли, че в село Емен се намира първата изградена екопътека в България, това е Негованската екопътека, което означава „къса река с близък извор“. Минава се през красива, зареждаща гора, а през част от времето се ходи близо до ръба на скалата. Края на екопътеката завършва с красивият водопад ”Момин скок”. Ако искате да научите още интересни забележителности около Велико търново, прочетете статията ни.

20. Глухите камъни

Местоположение: Източни Родопи, област Хасково

GPS координати: тук

гледка от Глухите камъни

Тракийското светилище е известно с това, че няма ехо на мястото, а на върха му, ще видите красива гледка към язовир Ивайловград, която те оставя безмълвен. Преходът е лесен, около час в посока, а самото светилище представлява изсечени ниши на труднодостъпни места в скалата. Мястото привлича и иманяри, заради легендата, че там е положен войн, заедно с имането му.

глухите камъни

21. Язовир Студена

Местоположение: Пернишка област

GPS координати: тук

язовир Студена

Язовир студена се намира в Пернишка област и в изключителна близост до София. Мястото е подходящо за уикенд идея, като разходка около София. Идеално място за разходка с децата, място за пикник или за да си полегнете на хамак, сред красивата природа.

22. Параклисът ”Свето Преображение Господне”, при хижа Алеко

Местоположение: Витоша

GPS координати: тук

параклис алеко

Симпатичният дървен параклис се намира по пътя за ”Голи връх”, в непосредствена близост до хижа Алеко, Витоша. Ние се постарахме да станем в 5 сутринта, за да посрещнем изгрева от там. Наблюдавахме облаците над София, които се бяха разстлали като море от захарен памук. А първите слънчеви лъчи те оставят безмълвен.

гледка към София

23. Бакърлъка, край Созопол

Местоположение: Бургаска област

GPS координати: тук

Бакърлъка

Местността ”Бакърлъка” и панорамната гледка към целия Бургаския залив, се намира на 10-15 км от Созопол. Мястото не е особено известно, предполагам, че заради лошото състояние на пътя до него, който се изминава за около 30 минути. Трябва да се кара много бавно, особено ако сте с ниска кола и да избягвате множество дупки и неравности. За сметка на това обаче, гледката със сигурност си заслужава усилията и е една от любимите ми гледки от високо в България.

24. Рудник Цар Асен

Местоположение: област Пазарджик

GPS координати: тук

меден рудник Цар Асен

Този извънземен пейзаж, приличащ на кратер от далечна планета, реално е изоставен меден рудник. Въпреки красотата си, водите му са изключително опасни. Прочетете повече в статията ни за Рудник Цар Асен.

25. Параклис Св. Йоан Летни,  язовир Пчелина

Местоположение: Пернишка област

GPS координати: тук

язовир Пчелин

Средновековният параклис се извисява над водите на язовир Пчелина, като се намира на едва 60 км от София. Историята му започва през 1350 година, построен е от местните жители на село Пчелинци и им служел в продължение на стотици години. През 70-те години на миналия век обаче, местната власт изселва жителите на селото, за да построи язовира. От селото останала само църквата, високо над скалите, като спомен за миналото.

гледка от яз. Пчелина

Гледките към язовира, особено на пролет са зашеметяващи. Ние се възполвахме от топлото време и карахме каяци в язовира, за да се разхладим от жегите.

26. Мальовица – хижа Мальовица

Местоположение: община Самоков

GPS координати: тук

Мальовица

Ако обичате да прекарвате време сред природата и в планината, бихте могли да се качите до хижа Мальовица. Намира се на около час от София, в посока Самоков. Преходът започва от ЦПШ Мальовица и трае около час в посока, като се минава през приятна, прохладна гора. Ако имате желание да видите още по-красиви гледки от високо, то можете да продължите направо към върха и да видите с очите си Еленино езеро, Страшното езеро, гледка от високо над Рилския манастир и още много други красоти по пътя. Имайте предвид, че преходът не е лесен, трябва да се заредите с достатъчно вода, храна и удобни обувки.

хижа Мальовица
Дървените къщички при хижа Мальовица

27. Нос Калиакра

Местоположение: област Добрич

GPS координати: тук

Калиакра

Нос Калиакра е още едно от най-красивите места по нашето Черноморие, привличащо с красотата си и интересните легенди, които се носят около него. Прочетете повече в статията ни за Нос Калиакра.

28. Плаж Болата

Местоположение: област Добрич

GPS координати: тук

плаж Болата

Прекрасният плаж Болата, наподобяващ форма на мида, привлича хиляди хора годишно с красивите си форми, цветове и спокойствие. Той е още един от малкото останали незастроени плажове в България. Ако искате да научите повече за плаж Болата и как да стигнете до него, прочетете статията ни.

29. Лакатнишки скали

Местоположение: Искърско Дефиле, край Своге

GPS координати: тук

Лакатнишки скали

По Искърското дефиле има много места за панорамни гледки, като може би най-известни са Лакатнишките скали и паметникът “Дядо Йоцо гледа”. Няма грам колебание защо е било любимо място за почивка на Иван Вазов. Просто природата, която го заобикаля те оставя безмълвен. Прочетете повече за Лакатнишките скали в статията ни.

30. Потопената Църква „Свети Иван Рилски“, Запалня

Местоположение: област Сливен

GPS координати: тук

потопената църква

Потопената църква „Свети Иван Рилски“, която се намира при язовир Жребчево е потопена при изграждането на язовира и залята от водите му, като по този начин е сложен край на село Запалня. За да научите цялата история на църквата, къде се намира, как да стигнете до там и кога може да я видите потопена, прочетете статията ни за Потопената Църква „Свети Иван Рилски“.

31. Изгубете се…

родопи

Допирът с красотата на природата прави живота много по-красив, много по-истински и колкото повече залези наблюдаваме, толкова повече ще се обогатяваме. Престрашете се да опознаете прирорада в красивата ни страна, несъмнено има много какво да ни покаже.

А снимката е от Родопите, след язовир Въча бяхме тръгнали към Девин, когато спряхме да огледаме колата. Загледахме се, че има горска пътечка, която просто ни привлече, изкачихме я и попаднахме на тази райска гледка. Стадото коне, пуснати да пасат свободно, на фона на наскоро цъфналата и зелена планина. Просто пленяваща гледка, която ще остане една от най-красивите гледки, на които съм се натъквала съвсем случайно.


Списъкът ми с красиви гледки в България съвсем не се изчерпва с този, а тези, които съм си набелязала да посетя, мога да кажа, че е огромен. Пишете в коментар, ако ви е интересно как да си намирате красиви места, които да видите на живо. Красивата ни страна изобилства от места, които трябва да се посетят и изживеят. Ще се радвам да науча и кои са вашите любими гледки в страната.

Прочетете още:

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.