Вълшебна Прага – 13-те най-интересни забележителности


Категория: Чехия

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 24.01.2023

Прага

Златна Прага, столицата на Чехия, е едно вълшебно място, което определено може да ни впечатли и омагьоса със своите необикновени забележителности, гледки и архитектура.

Пригответе се да се потопите в интересна история, безброй легенди и чешка атмосфера!

В тази публикация ще намерите:

Налични екскурзии до Прага

ИЗОБРАЖЕНИЕДЕСТИНАЦИЯПРОГРАМАТОП ЦЕНА
Прага - градът на 100-те кулиЧехия

Автобус
Прага – градът на 100-те кули

6 дни, 4 нощувки

от: 475лв.
Резервирай
Уикенд в Прага 2023 - с полет от ВарнаЧехия

Самолет
Уикенд в Прага 2023 – с полет от Варна

4 дни, 3 нощувки

от: 702лв.
Резервирай
Прага - вълшебна и очарователна, със самолет и обслужване на български език!Чехия

Самолет
Прага – вълшебна и очарователна, със самолет и обслужване на български език!

4 дни, 3 нощувки

от: 829лв.
Резервирай
Перлите на Австро - Унгарската империяЧехия

Автобус
Перлите на Австро – Унгарската империя

6 дни, 5 нощувки

от: 645лв.
Резервирай
Виж ВСИЧКИ оферти за Чехия от Globaltour

Общи данни и история

Прага е столицата на Чехия и най-голям град в страната, разположен на река Вълтава.

Население: около 1,3 милиона души

Валута: чешка крона

1 BGN = 13 CZK (към 04.03.2020г.)

Карта:

Псевдоними:

Прага е известна още като „Градът на 100-те кули“, преброени през 19-ти век от Бернар Болцано. Днешният им брой достига 500 (според Пражката информационна служба).

Други по-известни прякори на Прага са: „Златният град“, „Майката на градовете“ и „Сърцето на Европа“.

Исторически контекст

история на Прага

Прага е политически, културен и икономически център на Централна Европа, напоен с богата история.

Основана през Романизма и процъфтяваща през различни епохи, Прага е била столица на Кралство Бохемия и главна резиденция на няколко римски императора, сред които най-известен е Карл IV (1346–1378 г.).

Градът играе главна роля в бохемската и протестантската Реформация, в Тридесетгодишната война и в историята на 20-ти век като столица на Чехословакия между Световните войни и следвоенната комунистическа ера.

През 1967 г. Прага е местоположение на един от най-важните моменти в историята на Източна Европа – т. нар. Пражка пролет, когато в условия на комунизъм се правят опити да се въведат демократични правила.

Интересната легенда за основаването на града

легенди за Прага

Цялата история на Прага може да бъде разказана чрез легенди: самото име  „práh“ напомня за легендата, която разказва за нейното основаване.

Принцеса Либуше, потомък на чешкото управляващо семейство, се смятала за жена с безкрайна мъдрост и с ясновидски способности.

Най-известното й пророчество се отнасяло до самата Прага: тя видяла един голям град, чиято слава щяла да достигне звездите.

Този велик метрополис щял да възникне насред гора, над река Вълтава, на мястото, където мъж майсторил прага на дома си. Днес на това място се извисява Пражкият замък.

Дали историята е просто легенда, не можем да кажем, но Прага възниква през 730 г. и наистина се превръща в голям град, един от най-важните, красиви и посещавани в цяла Европа.

Но освен легенди, Градът на 100-те кули предлага още безброй причини да го посетите: културни и архитектурни паметници, пропити с история и красота, културни събития, вкусна бира и нощен живот.

Всичко това превръща Прага в един от най-популярните градове за международен туризъм в Европа и от 2017г. привлича над 8 милиона посетители годишно. През същата година, Прага е посочена като 5-ият най-посещаван европейски град след Лондон, Париж, Рим и Истанбул.

Златният град е признат за един от най-красивите в света и притежава една от най-разнообразните архитектурни колекции в света, която съчетава готически, неокласически и барокови сгради, и дори такива, вдъхновени от кубизма и модерното изкуство.

А сега, готови ли сте да се разходим из най-интересните забележителности на Прага? =) 

13 топ забележителности в Прага

1. Пражкият замък

Пражкият замък

Посетете Пражкия замък, който може да видите от почти всяка точка в града.

Построен през 9-ти век, Пражкият замък се счита за най-големият дворцов комплекс в света според Книгата на рекордите на Гинес. През годините той е престрояван и разширяван, на което се дължат различните архитектурни стилове. Претърпява обширен ремонт под ръководството на императрица Мария Тереза.

Освен замъка, комплексът обхваща президентския дворец, едно време резиденция на чешките крале, редица зали, църкви, манастири, градини и Златната уличка, за която ще разкажем след малко. Ясно е, че разходката тук е задължителна, насладете се на атмосферата и прекрасните градини.

А панорамата, която се открива над града, също не е за подценяване (включили сме я в класацията с топ гледки в Прага).

Отново на територията на дворцовия комплекс се намира и забележителност N. 2:

2. Катедралата Св. Вит

катедрала Св. Вит

Катедралата Св. Вит е прекрасен пример за готическа катедрала. Внушителният й размер я прави една от най-големите в Европа.

Това е и най-важният религиозен храм в Прага, където са се провеждали коронациите на чешките крале и кралици. Част от скъпоценностите от коронациите са запазени в криптата, където се намират гробниците на множество бохемски крале и знатни особи.

Днес, катедралата е седалище на архиепископа на града, а интериорът и стъклописите й са много красиви.

катедралата Св. Вит

Съвсем близо до Катедралата Св. Вит се намира и

3. Златната уличка

Разходката из цветните къщи на Златната уличка определено е нещо, което трябва да включите в списъка си!

Златната уличка е една от най-емблематичните улички за града с характерните си цветни и ниски къщички. А на номер 22 може да видите родната къща на известния чешки писател Франц Кафка.

Златната уличка

Любопитно е от къде всъщност идва името “златна”.

Щом сме в магична Прага, вероятно се досещате, че и тук зад ъгъла дебне легенда. Говори се, че освен писателя и майстори златари, на тази уличка са живеели алхимици, които търсели еликсира на дългия живот и опитвали да превръщат оловото в злато. Някои от тях дори успели… =)

Със споменаването на легенди, нека преминем към друго мистично и истински легендарно място за Прага:

4. Карлов мост

Препоръчвам ви да минете през Карлов мост, както през деня, така и през нощта. Атмосферата е доста различна, като аз лично предпочитам нощния вариант, тъй като има по-малко хора и е по-магическо, за което допринася и готическия му стил.

Но да се върнем на Карлов мост – един от символите на Прага, който свързва Стария град с квартал Мала страна.

Макар чешката столица да разполага с многобройни мостове, именно Карлов мост е избраният, този, по който не може да не минете и за който се носят много митове и легенди…

А по пътя ще ви „придружават“ хиляди преминаващи и 30 барокови статуи на герои, конници и светци, сред които и тази на Св. Св. Кирил и Методий.  

Статуите са добавени на по-късен етап, през 17-ти век, като първата е на Св. Ян Непомук. Говори се, че статуята се намира на същото място, от което е било хвърлено тялото му (по заповед на крал Венцеслав IV), а когато докоснало реката блеснали 5 звезди. Това е причината 5 звезди да украсяват главата на статуята на светеца.

статуя на Карлов мост

Легендата разказва, че да докоснеш кръста му ще ти донесе 10 години късмет и ще ти гарантира повторно посещение на града, а според други – трябва да си пожелаеш нещо и то ще се сбъдне. Ето защо, пред статуята можем да станем свидетели на дълга опашка.

Освен тълпите от туристи, ще се натъкнете и на редица музиканти, улични артисти, талантливи художници и продавачи на сувенири, които правят картинката още по-пъстра, а снимките ви – още по-пренаселени.

часовник Орлой

Ще споделя още една от най-интересните легенди, свързани с моста.

Легендата за Сатаната

Карлов мост

Карл IV поръчал построяването на моста. Един строител отишъл при него и му казал, че мостът ще е в пъти по-здрав, ако варовият разтвор се смеси с яйца. Кралят, щом чул, поискал от хората от цялото кралство да изпратят колкото се може повече яйца. Поданиците, от страх, че яйцата ще се счупят, докато пристигнат, решили да изпратят… твърдо сварени яйца!

Истина или не, според легендата всичко, което било построено през деня, се сривало през нощта. В този момент, строителят, уплашен от потенциалната реакция на краля, решил да сключи пакт с Дявола.  Сделката била следната: ако му помогне в строителството на моста, в замяна Сатаната щял да открадне душата на първия човек, който щял да мине по моста през нощта.

Строителят, решил да се опита да надхитри Сатаната, и пуснал по здрач един петел на моста, но… кои са смъртните, че да лъжат самият Дявол? Той бил наясно с номера, и залъгал жената на архитекта, казвайки й, че мъжът й има нужда от помощ и е ранен. Тя, разбира се, дотичала и минала първа по моста, а Сатаната откраднал душата й. Изводът е ясен.


Още 1 любопитен факт: 3 кули се издигат и бранят моста, а в края му откъм Стария град, можете да видите камък във формата на глава, наречен “брадатия мъж”. Той е използван в миналото от гражданите на Прага, за да разберат кога нивото на реката ще стане опасно високо.

Предложение за брак на Карлов мост

Карлов мост и лебеди

Мръсна жега. Разхождаме се из Карлов мост и се любуваме на гледката към река Вълтава. Едно момче ме спира и ме пита дали мога да ги снимам с приятелката му. Аз, разбира се, се съгласявам, а в следващия момент ми става леко смешно, като виждам тя колко е нацупена и раздразнена от жегата и, че очевидно не й е до снимки. Но заставам аз зад обектива и какво да видя – момчето пада на колене и вади пръстен!

Макар да бяха напълно непознати за мен, да взема „скромно участие“ в този специален миг, беше супер вълнуващо. Момичето се зарадва и без да се замисли прие, а от нацупеността не остана и следа. Магията на пръстена в магична Прага!

Съответно хората наоколо, минаващи по Карлов мост (а те са много), се спряха и започнаха да ръкопляскат. Моментът беше наистина уникален.

И все пак, един съвет към мъжете – дори да сте намислили предварително мястото и сценария, съобразете се, ако е над 35 градуса! :Д

Карлов мост е често избирано място и за сватбена фотосесия.

5. Стената на Джон Ленън – символ на мира и любовта

Стената, посветена на Джон Ленън е едно от най-цветните места в Прага и е изпълнено с по-дълбок смисъл, отколкото изглежда на пръв поглед.

стената на Джон Ленън

Да се върнем малко назад във времето.

Стената е била символ на надеждата на хиляди пражки студенти да живеят в мир и любов. До 1980г. е наричана още “Стената на плача”, тъй като младежите изливали любовните си мъки и разочарования на нея.

След убийството на легендата Джон Ленън, фенове на Бийтълс се стичат на стената, оставяйки цветя, свещи, послания и превръщат стената в мемориал на Джон Ленън, като изрисуват и лика му. Мястото придобива нов смисъл и се превръща в символ на едно по-справедливо бъдеще с лозунги за свобода, мир и равенство.

Това определено не се харесва на тогавашната власт (комунизма) и периодично стената бива изчиствана от графитите. Но това не спира младежите.

След падането на комунизма през 1989г., Стената на Джон Ленън се превръща в туристическа забележителност, където всеки може да се снима и остави своето послание за един по-мирен свят.

6. Мала страна

Мала Страна

Частта от града, наречена Мала Страна, или „малка част“, е резултат от реконструкция, извършена след големия пожар от 1541г. Кварталът е възстановен от италиански архитекти и художници в стил барок, което му печели името „Перлата на бароковата архитектура“.

Мала страна е една от най-романтичните части на града, където времето сякаш е спряло. Зоната е силно туристическа, но все пак можете да намерите живописни улички с по-малко хора, на които да се насладите.

7. Старе место и Старият градски (Староместски) площад

Докато се разхождате из Старе место (или Стария град), няма как да пропуснете Староместският площад (Staroměstské náměstí), разположен в сърцето на столицата.

Пълен с народ и туристи, но въпреки това, щом се огледате, ще останете впечатлени от характерните за Прага сгради и забележителности наоколо, на които ще се спрем след малко по-подробно.

Тук се намират дворецът Кински в стил Рококо, църквата на Дева Мария от Тин, величественият Астрономически часовник Орлой, Староновата синагога и статуята мемориал на църковния реформатор Ян Хус.

Най-големият коледен базар в Прага, също се състои на площада всеки декември.

Да видите всички тези сгради и хора като точици от високо определено си заслужава. От къде може да го направите, ще научите малко по-нататък в публикацията (секция Гледки). 🙂

Освен площада, обиколете и уличките наоколо. Атмосферата е много приятна и може да се натъкнете на интересни статуи, ако се оглеждате внимателно.

статуя на Фройд

Тази на Зигмунд Фройд, който се държи за парапета е доста характерна и интересна. Често хората мислят, че това е истински човек и дори се обаждат на 112. Но смисълът е друг – Фройд се е страхувал от собствената си смърт и статуята изобразява именно този страх.

Произведението е на Давид Черни, който е известен с причудливите си статуи и скулптури, които предизвикват противоречиви мнения и обществени дебати в цял свят. Ще спомена още няколко от най-интересните и скандални: бронзовите бебета без лица,

бебета без лица

скулптурата на Франц Кафка, направена от огледала, които се движат; статуята на 2-ма мъже, които се “облекчават” в локвичка с формата на Чешката Република (в двора на къщата на Кафка); статуята на Св. Венцеслас, яхнал кон, обърнат наобратно и др.

статуя на Кафка

8. Астрономическият часовник Орлой в Прага

астрономически часовник Орлой

Посетете един от най-красивите и антични астрономически часовници в света.

Основна атракция на Староместския площад и един от символите на града, този невероятен часовник бил построен от майстор Хануш и около него също витаят мистерии и легенди.

Първата е свързана именно с него: майсторът трябвало да бъде ослепен, за да не може да проектира подобен часовник в друг град. Дали му право на последно желание, преди това да се случи. Той избрал да види творението си за последен път и го повредил. Говори се, че в продължение на 100 години, никой не успял да го поправи.

Най-интересната легенда около часовника гласи, че ако нещо се случи с него и спре да функционира или бъде занемарен, градът е застрашен от голяма беда. Вероятно затова е реставриран многократно.

А сега да се върнем към часовника и неговата структура. Съставен е от 3 компонента: часовник, който показва движението на Слънцето, планетите и зодиите, календар на месеците и „разходката на Апостолите“. На всеки кръгъл час от 8 до 21 ч., часовникът сякаш оживява и привлича милиони туристи. Задължително се отбийте до него.

9. Църквата Дева Мария пред Тин

църква Св. Мария пред Тин

Църквата на Св. Мария от Тин е внушителна готическа катедрала, която се намира на площада на Стария град. Това е втората най-важна църква след тази на Св. Вит и определено въздейства със зрелищните си 80-метрови кули-близнаци.

10. Библиотеката Клементинум

Клементинум

Със своята впечатляваща барокова архитектура, Клементинум, е вторият най-голям комплекс от сгради в Прага след Пражкия замък. Историческият комплекс е разположен непосредствено до Карлов мост.

Бил е седалище на йезуитските училище и университет. Да го посетите, означава да пътувате назад във времето.

А библиотеката е уникално красива, води се една от най-красивите в света!

11. Танцуващата къща

Танцуваща-къща

Танцуващата къща е „продукт” на новото време в стил деконструктивизъм, проектирана през 1992г. и довършена през 1996г.  Изобразява танцуващи мъж и жена или по-точно известна танцова двойка, формирана от Джинджър Роджърс и Фред Астайр. Замислена е като офис сграда, а в момента на територията си помещава ресторант, стъклен бар, хотел и галерия.

Построяването на сградата предизвиква голям обществен дебат, заради различната архитектура и това дали пасва на атмосферата на града. И все пак, след около 10 години противоречия, „Танцуващата къща” е приета и заема своето място в списъка със забележителности на чешката столица.

12. Национален музей в Прага

Националният музей в Прага е най-големият музей в цяла Чехия: разполага с около 14 милиона артефакта. Разделен в различни секции и е разположен в красива сграда.

Прочетох положителни отзиви за него, но за съжаление беше затворен по време на нашето посещение и не мога да кажа повече. Остава за следващото посещение!

13. Еврейският квартал Йозефов

Старото еврейско гробище

еврейско гробище

Старото еврейско гробище, намиращо се в близост до спирка на метрото, също е място, което може да посетите, ако ви е интересно.

Дълго време това е било единственото място, където еврейските семейства са можели да погребват мъртвите си. Това е и причината за разположението на надгробните плочи, които са сякаш наслагани една върху друга.

Непосредствено до него се намира и Пинкасовата Синагога – паметник, посветен на жертвите на Холокоста от Бохемия и Моравия. На стените са изписани над 80 хиляди имена. На първия етаж се намира Музеят на децата, който разказва за ужасният край на над 15 хиляди деца.

В еврейския квартал Йозефов ще откриете още Старо-новата синагога, най-старата действаща синагога в Европа, еврейското кметство с часовник, чиито стрелки се движат наобратно, за да покажат начина на писане на евреите от дясно на ляво и др.


Паркове, градини и още няколко страхотни забележителности съм събрала в отделна класация, която горещо ви препоръчвам да не пропускате, тъй като ще ви предложи 

7-те най-зашеметяващи гледки в Прага

Ето нещо по-различно от Града на 100-те кули.

Онова, което най-много ми допадна в Прага (освен бирата :D), са гледките, които се разкриват към града. Има уникални местенца, от които да погледнеш на Златна Прага от различен ъгъл.

Прага от високо
заснето от гледка N.1 – Old Town Hall

И да, вярно е, че където и да пътуваме, повечето хора прекаляваме със снимките, но с наличието на такива панорами е наистина трудно да се сдържаш да не ги запечатваш. Но още по-хубаво е да ги видите на живо и да ги “преживеете”.

Така че, ако сте тръгнали натам, харесайте си няколко от тези 7 уникални гледки в Прага, които да видите от първо лице, а защо не и всичките? =)

Да започваме!

1. Гледката от кулата на Старото кметство (Old Town Hall Tower)

гледка от кулата на Старото Кметство

На първо място ще сложа една от най-популярните гледки към града, а именно гледката от кулата на Старото Кметство, намираща се на централния площад, където ще видите и една от най-интересните забележителности в Прага – Астрономическият часовник.

За да се качите, трябва да заплатите такса от 5 евро, но определено си заслужава: има и асансьор и стълби до горе, а от кулата се разкрива прекрасна гледка към целия град от различни ъгли.

Единственото лошо тук е, че горе е тясно и може да случите на повече хора, съответно няма как да се насладите самостоятелно на гледката, но пак повтарям – заслужава си!

Най-много хора има около залез слънце, така че ако искате да гледате залеза, най-добре да се спрете на някое от другите предложения.

2.  Гледка от Пражкия замък – над Храдчани

Най-вероятно повечето от вас са виждали снимка от това място. И няма как да е иначе: Пражкият замък е една от задължителните спирки, откъдето се открива гледка към града, Храдчани, река Вълтава и, разбира се, към мостовете.

Виждала съм снимки от зимата, когато покривите са покрити с пухкав сняг и изглежда приказно красиво, така че със сигурност и тогава ще е добър момент да посетите Златна Прага.

3. Гледка от Летна Парк

Ето и още една гледка – тази от парка Летна към реката и града, минете по третия мост надясно от Карлов мост, за да обходите целия парк и да видите Прага от друг ъгъл.

Летна Парк е може би най-доброто място, от където може да уловите повече мостове на Прага в една и съща снимка, в съчетание с историческия център.

гледка от Летна парк

Има и заведение с тераса (единственото на територията на парка). Дори и да не сядате там, точно до него има нещо като тераса, от където може да се насладите на гледката.

4. Кулата на Карлов мост (откъм Стария град) 

гледка към Карлов мост

Карлов мост е може би най-известният мост в Прага и със сигурност емблематичен за града, както и най-старият. Откъдето и да го погледнете, изглежда величествено, но тук ще предложа едно място, което често бива пропускано, тъй като не е обозначено толкова видно и няма асансьор – кулата на Карлов мост откъм Стария град.

Трябва да знаете, че е там и да изкачите 138 стъпала, след което да се насладите на панорамата от високо.

5. Петринска кула или мини Айфеловата кула (Petřín Lookout tower) 

Петринската кула, известна още като Айфеловата кула в Прага (макар и в мини вариант с височина от около 63.5 метра), предлага още една гледка към града, и към Бохемия, ако е ясно времето.

За да се изкачите на нея, може да хванете фуникуляр (нещо като лифт на релси), а ако сте ентусиасти, може да се изскачите и пеш, като след 299 стъпала ще стигнете върха.

Работно време:

Ноември – февруари: 10:00-18:00

Март и Октомври: 10:00-20:00

Април – септември: 10:00-22:00

Цени: 150 CZK, намален: 80 CZK, за семейства: 350 CZK (към 03.10.2019г.)

6. Гледка от градината Vrtba

Стигнахме до една от най-любимите ми гледки – от градината Vrtba. Тя е от по-ниско, но това, което ми харесва е, че всичко се вижда в детайли, не гледаш през решетки или ограда, има пейки, не е толкова оживено и популярно и може да се насладиш спокойно на момента.

7. Гледка от 28-мия етаж – заведението Aureole

гледка от Ауреоле, Прага

За последно запазих “черешката на тортата”, а именно гледката от заведението Aureole. Намира се на 28-мия етаж, а ресторантът е удостоен със звезда Мишлен през 2017г.

Не знаехме за това, когато се запътихме натам, но да ви кажа, цените не са много различни от тези в някое заведение в центъра на града, така че, ако сте любители на подобни гледки, горещо препоръчвам да го посетите!

Вие открили ли сте други интересни гледки из града?? 

А сега, ето и малко практична информация:

Кога е най-доброто време за посещение?

Съвет номер 1: не ходете в Прага в разгара на лятото!

Това е най-неподходящият сезон за посещение на чешката столица, тъй като температурите са много високи, а те нямат условия за тях (като климатици в заведенията или където и да било).

Късна пролет или ранна есен са може би най-добрите периоди, макар че Прага прилича на зимна приказка (по снимки), когато е покрита със сняг. Така че, ако студът не ви плаши, със сигурност и зимата ще има огромен чар.

Как да стигнем до чешката столица?

Все още няма изгодни полети София – Прага, но въпреки това има доста възможности да стигнем до там.

  • Със самолет до някоя от по-близките достъпни дестинации – Виена, Братислава или Мюнхен и от там с автобус или влак.
  • С директен полет (все пак го има като опция)
  • С автомобил, както направихме ние, но не ви препоръчвам този вариант изцяло, тъй като пътят не е никак малко. Хубаво е да сте поне 2-ма шофьори и да разполагате с достатъчно време, тъй като по някои от границите се чака доста.

С паркирането също е проблем, но намерихме квартал (Praha 10), където беше безплатно да оставим колите и се придвижихме с метро до центъра, където си бяхме взели Airbnb.

Транспорт в града

Най-удобно е да се придвижвате из града пеш или с метро. Из центъра, Старе место, Нове место и Мала страна, разходките пеша са не просто препоръчителни, а задължителни.

Къде да отседнем в Златна Прага?

Аз бих препоръчала да отседнете в някоя от по-централните зони (Praha 1 или 2) или в близост до метро (райони 3, 4, 5 и 7), за да пестите време и да е по-удобно обикалянето.

Ако още нямате регистрация в Airbnb (изгоден и удобен начин за пътуване), можете да си направите.

Какво да опитаме в Града на 100-те кули?

сладки изкушения в Прага

Бирата не е ястие, но няма как да не започна от нея. Това е нещо много традиционно за чешката култура и дори да не пиете бира – опитайте. Не съм експерт, но има огромно разнообразие от видове.

За любителите на сладките изкушения, препоръчвам с две ръце уникален сладолед, който намерихме в Стария град “Crème de la Crème”. Може да се наложи да почакате, но определено си заслужава!

сладолед в Прага

За хапване, а и за спирки, ви препоръчвам да избягвате централните улици, тъй като цените са доста завишени. Ако кривнете леко, ще намерите много заведения, бирарии и ресторанти на нормални цени.

От традиционните ястия, най-типични са кюфтета със зеле, джолани, шницел, брамбораки (картофени палачинки), гулаш (така се води, макар да го свързвам повече с унгарците). От десертите, примамливо ще ви подканват ябълкови щрудели, докато обикаляте.


 Силно се надявам статията за Прага да ви е харесала!

Ако това е така, ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и споделите.

А коя е вашата любима забележителност или гледка в Прага?

Със сигурност не се изчерпват само с тези, така че, ако имате други предложения, не се колебайте да ги споделите в коментар.

Важно: Статията може да съдържа линкове (връзки) към наши парнтьори, като получаваме комисионна, ако решите да ползвате тяхна услуга или направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас. Поръчвайки от нашите партньори Вие помагате за развитието на сайта ни и ни стимулирате да продължаваме да предлагаме безплатно качествено съдържание на читателите си.

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (10)

Галина Нешева

Прекрасно.Благодаря Ви!

Калоян Вълчанов

Утре тръгваме за Прага и ще посетим описаните места. Благодаря

Виолина Стефанова

Много интересна и ценна информация! Благодаря!

Мария Христова

Благодаря! В момента сме в Прага и това е много полезно за а нас.

Диана Донева

Много Ви Благодаря,чудесна статия и много полезна за посетители на Прага. Намирам се в Прага в този момент и вашата статия ми донесе истинско удоволствие и много полезна информация!

Елиза Герчева

Благодаря! Всичко, което ме интересува е тук о то прекрасно списано! Отдавна планирам Прага и наистина искам да видя всичко описано тук!

Стоилова

Благодаря! Страхотна статия и споделенос! Сега ще видя неща, които, инак цих пропуснала! Дано да ги открия!

Иванка Борисова

Много полезна статия! Предстои ми уикенд в Прага и ми се иска да видя колкото е възможно повече места! Едва ли всичко, но ще се възползвам от вашия списък! Благодаря за изчерпателната информация и красивите снимки!

Емил

Чудесна статия! Снимките на астрологическия часовник са уникални :)

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря, Емил! Радвам се, че статията за Прага Ви допада!