Египет – какво трябва да знаем, преди да го посетим


Категория: Египет

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 02.06.2022

Египет

Египет или Арабска република Египет става все по-примамлива дестинация след пускането на достъпните оферти с директни чартърни полети от София. А като към офертите прибавим древните пирамиди и гробници, богатата история и красивите рифове на Червено море, няма как страната да не привлича туристи и пътешественици като магнит.

Египет от птичи поглед
Но преди да се впуснете в това приключение, за вас съм събрала цялата информация, която е хубаво да научите преди това. А ето и какво включва:

Ако се чудите дали да посетите Египет или просто сте любопитни да научите повече за тази колоритна страна, залавяйте се да четете:

Общи данни

Коя е столицата на Египет? Кайро

кадри от Кайро

Къде се намира? Египет е разположен в североизточната част на Африка. На запад  граничи с Либия, на юг със Судан и на североизток с Израел. На север Египет има излаз на Средиземно море, а на изток – към Червено море. Голяма част от територията на страната заема пустинята Сахара, а населението е съсредоточено главно около коритото на река Нил и в столицата.

Ето и карта на Египет:


Египет е всъщност най-гъстонаселената страна в Африка и Близкия изток, но това надали ще ви очуди след като споделя, че там предпазни средства няма, а противозачатъчни могат да се пият само след 40-годишна възраст и то, ако мъжът на жената разреши.

Официален език: арабски, но на туристическите места почти всички говорят английски и/или руски.

Днес управляват военни, а най-голям приход на населението носи Суецкия канал, след което търговията с подземни богатства на страната – износ, злато, селско стопанство. Туризмът все още страда, заради негативното влияние от атентатите и отразяването им от различните медии.

Няма как да не споменем египетската история и култура, които са изключително интересни и завладяващи. Това е страна с древна история – над 5 хиляди години и около 6000 египетски бога. В следващите публикации ще ви запознаят с най-известните сред тях, а в тази статия ще се спра на практическата информация.

Трябва ли ни виза за Египет?

виза за Египет
Да. За Египет е нужна виза, но тя се издава без проблем при пристигане срещу паспорт и $ 25 долара. Ако сте с агенция ще ви накарат да се наредите на друга опашка и да заплатите 27 долара (може все пак да се наредите на тази за 25 $). Разлика – няма.

Най-добре да си извадите виза на място – в София процедурата е по-бавна и по-скъпа – 40 $.

А за тези от вас, които не са пътували до сега до такива страни – при пристигане на летището и преди заминаване обратно, трябва да попълните тези бланки:

departure card

Те ви ги предоставят, така че само си носете химикал: попълва се номер на полета, дестинация, име, фамилия, дата на раждане, националност и номер на паспорта.

Трансфер от летището до хотела

Ако сте с туристическа агенция, трансферът ще ви е уреден, ако не – не се притеснявайте, има достатъчно хора, които предлагат подобни услуги на летището.

Не се колебайте да се пазарите за цената – това е повече от нормално в Египет, да не кажа задължително.

Валута в Египет

Местната валута е египетски паунд, ето и на колко се равнява:

1 BGN = 10.0687 EGP; 

1 USD = 17.3820 EGP (към дата 11.03.2019г.).

Другата валута, в която може да заплащате почти всичко е долар (USD), дори понякога я предпочитат. Но имайте предвид, че ви удрят в курса – тоест в долари ще ви излиза една идея по-скъпо отколкото в египетски паундове.

Хубаво е да знаете, че НЕ се приемат банкноти под 2000 година (египетски паундове).

На място има банкомати, така че може да теглите без проблем в местна валута, както и да обменяте (таксите не са високи).

За всичко искат бакшиш

Като заговорихме за валута, каквато и услуга да ви предоставят местните, те искат и очакват „tip“ – бакшиш. Така че, дали ще е за транспорт, за да ви качат багажа, да ви изчистят по-добре стаята, да ви упътят, да ви подадат тоалетна хартия в тоалетната (не се шегувам :D), дори вече да сте заплатили услугата – те ще очакват бакшиш. Взимайте това предвид, когато се пазарите за цената и като цяло – доста долари ще отидат за бакшиши. И гледайте винаги да имате дребни в себе си.

И все пак повечето местни са гостоприемни и дружелюбни. Радват се на туристите и чужденците, противно на очакванията ми, но голяма част от тях ще гледат на вас като на ходещи банкомати.

Интернет в Египет

На повечето места и хотели няма интернет, а ако има, обикновено е само в лобито и интернетът определено не е този, на който сме свикнали, така че ако не искате да губите връзка със света – купете си карта за интернет от летището (или от друго място).

Една от фирмите, която предлага добър интернет на територията на Египет е Orange (ще видите гише на летището): за 10 долара 10000 мегабайта, като ако сте повече хора може един да купи и да сподели на останалите (на принципа на Wi-Fi) и да си поделите разходите.

Опасно ли е в Египет? Военно положение

Ако кажа, че е безопасно – вероятно ще излъжа. Това, което мога да кажа е, че има засилено полицейско присъствие, има полицаи и пропускателни пунктове на всяка крачка, но това не трябва да ви плаши.

засилено полицейско присъствие
Това са мерки за сигурност, тъй като покрай атентатите през последните години, туризмът на страната доста пострада и по този начин властите се опитват, както да предпазят туристите, така и да си върнат туризма. Все пак бъдете внимателни.

Забранено е фотозаснемането на военни обекти.

Преди влизане в храмове и забележителности минавате през проверки, подобни на тези на летището, но стават доста по-бързо. Има скенери и на влизане в хотелите.

Бих казала, че по време на престоя си не сме се почувствали застрашени по някакъв начин, дори ни ескортираше полицай през по-голяма част от времето (задължително условие за туристическите агенции).

Не пийте вода от чешмата

Не пийте вода от чешмата. Пийте само бутилирана вода, като трябва да щраква при отваряне, избягвайте коктейли и лед в напитките си. За измиването на плодове и зеленчуци също по-добре да използвате минерална или преварена вода.

Асуанската бактерия е една от „заплахите“, дебнеща във водата – предизвиква силно разстройство и може да ви коства 2-3 дена стоене в стаята.

Освен това, къпането в река Нил е съпроводено със сериозен риск от бактериално инфектиране, заразяване с хепатит и особено опасната за здравето паразитна шистосомия (билхарзия), така че колкото и да ви изкушава идеята – по-добре си спестете неприятностите.

река Нил

Кога е най-добре да посетим Египет? (и кога не)

Най-добър период за посещение: от февруари до април (това се води тяхната пролет).

От личен опит, бих казала, че един от най-добрите месеци за посещение и обикаляне на цялата страна е март, тъй като времето е топло, но температурите не са прекалено високи и човек може спокойно да се разхожда и да разглежда и слуша с интерес всичко, което може да му предложи египетската история и култура (а то е наистина много!).

Единственият минус е, че температурите може да не са достатъчно високи за плажуване, но ако идвате основно за забележителности – почти няма да имате време за такова.

Ако пък отивате в Египет с цел почивка и море – то тогава вероятно е по-добре да изберете края на април, май, за да може да се насладите на морската вода, гмуркане, острови, кайтсърф.

Египет с цел почивка
хотел в Хургада

Избягвайте юни, юли и август, тъй като тогава температурите са най-високи и обикалянето ще е доста тежко.

Преди да заминем за Египет правих подробно проучване и това, което казват повечето източници е да се избягват посещенията на страната по време на християнски празници, тъй като повечето атентати се случват именно по това време.

По време на Рамадан не се яде и пие на публични места

Освен това, ако посетите страната по време на Рамадан не може да ядете и пиете на публични места. 90% от населението на страната изповядва Ислям, а 9тият месец от ислямския календар е Рамадан:

Дати 201917 май – 14 юни
Дати 20206 май – 3 юни

По време на този период мюсюлманите не ядат и пият нищо до залез слънце. Постенето се прави в памет на бедните и в почит на първото откровение на Корана от пророка Мохамед. Така че, ако ще пътувате до Египет, хубаво е да проверите кога се пада Рамадан.
<

Транспорт в Египет

Таксита, автобуси, минибуси, каруци, тук-тук – има доста начини за придвижване.

Такситата и минибусите са надеждни, но по-добре не гледайте прекалено как карат и се разминават с другите превозни средства – може да ви настръхне косата. В Египет няма много светофари, хората се разбират основно с клаксони.

Имайте предвид, че може да се договорите с шофьора за цена за цял ден, дори 2, ако пожелаете. По този начин може да се пазарите още повече за цената, важното е да им казвате след колко време да ви чакат отново на даденото място, където са ви оставили.

 

За Кайро се препоръчва и Ubеr или метро, но и такситата вършат чудесна работа.

За справка цената на горивото в Кайро е около 0,80 лв/литър бензин, а преди не много време е струвал едва 0,20 лв.

Пазарете се за всичко

Както споменах по-рано – каквото и да ви предлагат – пазарете се! Много често като видят, че сте чужденци – ще ви кажат цена 4-5 пъти по-висока от тази, на която са склонни да ви продадат дадено нещо.

пазар в Египет
Ако обикаляте повече, на някои от местата, които ще посетите ще ви дърпат и ще ви досаждат доста. Ако не искате да ви занимават, то най-добрата стратегия е да не ги поглеждате и да не им отговаряте, тъй като дори да им кажете „no„, те го приемат като знак, че все пак имат шанс и продължават. Игнорирането действа почти безотказно – изпробвано.

Облекло в Египет

За мъжете – няма проблем да са по къси панталони и къси тениски.

За жените – не забравяйте, че сте в арабска страна, така че не прекалявайте с предизвикателното облекло, най-добре да го избягвате. Не слагайте дълбоки деколтета или къси поли и панталонки (макар по курортите да се наблюдава).

На плажа няма проблем да сте по бански.

Казаха ни, че глобата за обида на публично място или обида към полицай е от 600 $, което включва неприлично облекло, но доколко е вярно – не мога да кажа.

„Уловките“ на туристическите агенции

Първата „уловка“ със сигурност са чартърните полети, които се предлагат за групи. Именно това беше причината ние да сме с агенция. Ако слушате екскурзоводите – всичко е много опасно, да ходите сами няма как да стане, но… това не е съвсем така.

Допълнителните екскурзии, които предлагат са с голяма надценка – на място може да намерите същите на по-достъпни цени, а от магазините, в които ви водят печелят процент, така че внимавайте с продуктите, които закупувате (особено първия ден). Няколко дена ще са ви нужни, за да се ориентирате в цените.

Ранно ставане в програма, ако не е упоменат час – означава ставане в 2:30-3-4-5 часа през нощта. Имайте го предвид, тъй като не на всеки би му понесло и е добре да сте подготвени. =) За мен абсолютно си заслужаваше, тъй като иначе нямаше да успеем да разгледаме толкова много, но имаше хора, на които им беше тежко.

Разстоянията между различните градове и основни забележителности в Египет не са никак малки, така че огледайте хубаво картата – 10 часа с автобус идва в повече.

Кайро е най-отдалечената точка от повечето други забележителности – за там ви препоръчвам да проверите вътрешните полети. Не са особено скъпи (на нас ни излезе около 150 лв отиване и връщане от Хургада), а ще ви спестят доста път с автобус или влак и ще ви спечелят повече време на пирамидите и в Кайро.

Какво да правим, ако ни влезе песъчинка в окото?

пустиня в Египет
Пустинята заема голяма площ от страната, така че не е изключено да ви влезе песъчинка в окото. Най-доброто, което може да направите всъщност е да предотвратите такава ситуация, носейки слънчеви очила. Не ги сваляйте, особено, ако подухва вятър.

Но ако все пак ви влезе песъчинка в окото има няколко стъпки, които да предприемете:

Чувството е безкрайно неприятно, но в никакъв случай НЕ търкайте окото/очите си. Само ще стане по-зле и може да нараните роговицата. Вместо това, мигайте често, напълнете чаша с вода и се наведете над нея с отворено око. Ако и това не помогне, с мигане в 1 момент ще излезе, но гледайте да не натоварвате окото си прекалено. Носете си и капки за очи за всеки случай.

Местата, които си заслужава да посетите в Египет:


Бих казала, че всичко в Египет си заслужава да се види, но ето някои от задължителните места:

  1. Кайро – Египетски музей
  2. Пирамидите в Гиза + Сфинкса
  3. Гробниците в Долината на царете
  4. Абу Симбел
  5. Храмовете в Карнак и Луксор
  6. храм Едфу
  7. храм Ком Омбо
  8. о-в Филе
  9. Шарм еш-Шейх

Списъкът може да продължи, но това са основните места, които да включите в програмата си. Скоро ще ви разкажа подробно за голяма част от тях (всички без Шарм еш-Шейх, но го включвам, тъй като чухме добри отзиви).

Силно се надявам публикацията да ви е допаднала и най-вече да ви е била полезна. Ако имате някакви въпроси, свързани с организацията по пътуването ви до Египет, не се колебайте да ги зададете. Ще се радвам да помогна! =)

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (20)

Вероника Добрева

Здравейте. Бих искала да знам малко повече информация относно отдалечеността на всички посочените об като от Кайро и със автобус ли се придвижвате ,а от Кайро до Шарм Ел шейх ??

Диана

Здравейте! Очертава се да пътувам до Кайро и не знам дали са категорични мерките за по-късите панталонки и рокли. Има ли проблем и някой ще ми направи ли такъв?

Тодор

Благодаря за информацията и съветите. За хора като нас европейците, всичко предадено като преживяване от туристите е по-ценно и важно.

Диана

Здравейте, От много хора чуваме съветът, който и Вие сте дала за екскурзиите, които са много по-евтини от местните в Египет. На сайта на МВнР обаче, изрично е опоменато, туристите да не се доверяват на хора извън агенцията и хотела, защото има голям риск да станеш жертва на измама или нещо друго. Вие как решихте на кого да се доверите?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Диана, така е, трябва винаги да се внимава на кого ще се доверите. Най-добре е, ако с повече хора от групата изберете местна агенция (те сами ви намират - обикновено около хотелите). Можете и да ги проверите в интернет по име и да видите коментари. Ние организирахме самостоятелно пътуването си до Кайро - взехме си самолетни билети, билети за музея в Кайро, обиколихме Пирамидите с местен гид, който предложи да ни разведе (преценихме, че ни се струва ОК и нямахме проблеми). Отделно, на място част от групата ни използва услугите на международен туроператор за обиколка на Пирамидите с камили - viator. Надявам се да съм Ви помогнала. Поздрави и дано си изкарате страхотно в Египет! =)

Николай

Здравейте, с приятелката ми пътувахме до Египет (Хургада) и искам да споделя част от отзивите и съветите ми: Ценовите оферти предлагани за самото пътуване са добри, по възможност обаче изберете оферта, в която нямате включени екскурзии, защото ако хотелът ви е в Хургада, то още с излизането ви на плажа в хотела, местни хора ще ви предложат същите екскурзии, които ви предлагат и от агенцията, но на минимум двойно по ниска цена. Всичко си заслужава да се направи (пирамидите, Луксор, каране на АТВ в пустинята, diving, парапланер, спа-то е много добре особено масажа. Но пак споменавам, имате ли поне малко знания по английски, запазете си всички екскурзии на място. Когато пазарувате винаги се пазарете даже и в супермаркетите има всякакви стоки. Пътуването с такси си е приключение обаче има и некоректни и много нахални шофьори, ние успяхме да намерим много точен и коректен, това е номерът му +201225491689 казва се Махмуд и може да се разберете за много прилични цени.

Джорджа Де Марки

Здравейте, Николай! Много благодаря, че споделихте Вашите впечатления и съвети. Надявам се да сте си изкарали чудесно в Египет! Поздрави,

Реми

Коя агенция препоръчате за Египет?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Реми, ние пътувахме до Египет с Абакс и останахме доволни, най-вече от екскурзоводката Катя, която е страхотна и разказва изключително увлекателно. За други агенции нямам наблюдения и няма как да кажа. Поздрави и ще се радвам и Вие да споделите впечатления след като посетите тази страхотна страна.

Красимир Красимиров

сФинксаХубав пътепис !Поздрави

Джорджа Де Марки

Благодаря! Редактирано =) Поздрави и весело посрещане на Новата година!

Boristanevtriathlon@yahoo.com

Много благодаря

Джорджа Де Марки

И аз благодаря за коментара! =) Надявам се публикацията за Египет да Ви е била полезна. Поздрави!

Славка

Прекрасна статия,за храната какво бихте казали?

Славка

Здравейте,поздравления за статията,кажете няколко думи за храната и какво не бива да опитваме?Благодаря ви!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Славка! Блаогодаря! За храната в Египет, единствено бих ви посъветвала да внимавате, ако си взимате от улицата продукти, които може да са мити с чешмяна вода. По хотели и крузи ще ви пазят и вероятно ще има, както европейска кухня, така и местни специалитети. Като цяло има разнообразие от храна, наши приятели дори пробваха гълъби и нищо им нямаше след това. В Египет се продават и всякакви подправки, от които препоръчвам да си вземете, а и са чудесен избор за подарък. Пожелавам Ви чудесно изкарване! =)

Нели Георгиева

Благодаря Ви. Много добре написано. Как да сме спокойни от храната и в най луксозния хотел?При измиването на плодове и зеленчуци дори.Описвате че трябва да е от бутилки с цел предпазване от бактерии! Благодаря Ви.

Джорджа Де Марки

И аз Ви благодаря, Нели! Няма как да сте 100% спокойни, но като цяло египтяни си пазят много туристите, тъй като това им е основен доход и със сигурност ще се стараят да нямате проблеми. =) Пожелавам Ви всичко да мине безпроблемно и да си изкарате чудесно! Египет е цяла една Вселена за откриване!

Анелия Великова

Благодаря Ви за информацията. Планирам посещение в Египет и ще вземем предвид съветите Ви. :)

Джорджа Де Марки

И аз Ви благодаря, Анелия! Пожелавам Ви приятно пътешествие! Египет има много какво да предложи. =)