Гибралтар – Какво трябва да знаем за пътуването до там


Категория: Гибралтар

Автор: Теодора Господинова

Дата: 21.08.2019

маймуна Гибралтар

Гибралтар – Какво трябва да знаем за пътуването до там

Категория: Гибралтар

Автор: Теодора Господинова

Дата: 21.08.2019

В тази статия ще ви разкажа повече за Гибралтар – едновременно попаднал в челюстите на Европа и Африка, с паладийската си архитектура, световноизвестната монолитна скала и пощурелите Берберски макаци, това е райско място, което си заслужава да бъде посетено поне веднъж в живота.

Надявам се, че ще се насладите на това (виртуално) пътешествие до Гибралтар!

ОБЩИ ДАННИ

Столица: Гибралтар

Площ: 6.8 кв.км

Население: 34,571 души (2017)

Говорими езици: английски и испански

Часова зона: GMT +1

Международен код за избиране: +350

Официална валута: Гибралтарски и Британски паунд (£) са взаимозаменяеми

Съвет: Избягвайте използването на евро, тъй като обменните курсове са изключително ниски. Също така, имайте предвид, че банките в Гибралтар са отворени от 9:00 до 15:30 часа.

Късче от историята на Гибралтар

gibraltar-gledka

Местоположението на Гибралтар му е придало голямо значение в историята на Европа, а укрепеният му град, създаден още през Средновековието, е бил домакин на гарнизони, които са устоявали на множество обсади и битки през вековете.

Драматичната история на Гибралтар, малкият полуостров на южното иберийско крайбрежие, близо до входа на Средиземно море, обхваща над 3000 години.

От 711 година, в продължение на много векове, Гибралтар е бил под владението на маврите.

Едва през 1602 година, територията му преминава към Испания, а век по-късно, през 1704 година, е завоюван от британските войски.

През 1969 година, генерал Франсиско Франко, вбесен от референдума, по време на който мнозинството от местното население на Гибралтар гласува да останат под британски суверенитет, затваря границата между Испания и Гибралтар.

Едва 16 години по-късно, през 1985 година, точно преди Испания да се присъедини към Европейския съюз, границата отново е отворена. Но години, след като това се случва, преминаването през митническия пункт между Испания и Гибралтар е изключително бавно и затруднено.

Към днешна дата, гибралтарците вярват в правото си на самоуправление и, при гласуване през 2002 година, категорично отхвърлят идеята за евентуален съвместен британско-испански суверенитет.

Къде се намира Гибралтар?

Накратко, Гибралтар е малък полуостров в Средиземно море и британска отвъдморска територия, която се намира южно от Испания, на южния край на Иберийския полуостров.

Кога е най-подходящото време да посетим Гибралтар?

Уверено бих казала, че няма период през годината, който да не е подходящ за организиране на пътешествие до Гибралтар.

Този малък полуостров може да се похвали със средно 300 слънчеви дни годишно, горещо лято (от май до септември) и мека зима (средните температури през зимните месеци са между 17°C до 20°C).

Благодарение на средиземноморския климат, температурите през лятото често надхвърлят 30°C (високата влажност определено може да ви заблуди, че са 45°C), но пък морският бриз, както и студеният коктейл на плажа, определено помагат да се справиш с нетърпимата жега. 🙂

plaj-gibraltar

За феновете на музиката е редно да спомена и ежегодния музикален поп и рок фестивал Gibraltar Calling, който се провежда на британската отвъдморска територия.

Тази година (2019) фестивалът ще се състои на 7-8 септември.

Кой е най-удобният начин да посетим Гибралтар от България?

Международното летище на Гибралтар (Gibraltar International Airport), още познато като North Front Airport, което се намира в северния край на Гибралтарската скала, до границата с Испания, обслужва ежедневни полети от/до големи европейски столици.

За жалост, ние българите не можем да се възползваме, тъй като няма директни полети от българските летища до Gibraltar International Airport.

Вариант 1

Най-лесният и удобен начин да организираме пътуването си е от летище София до Малага (Испания) с нискобюджетна авиокомпания.

Оттам опциите са много – с кола под наем (пътят е около 1.45 ч.), с влак (4.25 часа) или с автобус (около 4 часа).

Вариант 2

Втората опция, която бих ви предложила, е с директен полет от София до Лондон и втори полет от Лондон до международното летище на Гибралтар.

Компаниите, които обслужват тази отсечка са две – easyJet и British Airways, така че вземете предвид летището, на което ще кацнете от България и дали ще имате достатъчно време да се придвижите до друго летище на Лондон (при евентуална необходимост).

Гибралтарската скала

gibraltarska-stena

Гибралтарската скала (с височина 426 метра), известна сред местното население само като Скалата, е драматично извисяваща се варовикова скала, разположена в британската отвъдморска територия на Гибралтар, близо до югозападния край на Иберийския полуостров.

Това определено е и най-известната туристическа забележителност в района.

Горната част на Гибралтарската скала е покрита главно от природен резерват, в който към днешна дата живеят около 300 Берберски макака. Те обичат да се закачат с посетителите, в това число и да се качват в колите непоканени, да дърпат чантите и дрехите им, затова бъдете нащрек и дръжте под око личните си вещи.

makak

Макар че гледката от скалата определено е внушителна, системата от подземни пасажи, известни като „Галериите“ или „Големите обсадни тунели“, е това, което ще ви остави без думи.

Първият от тунелите е бил изкопан в края на Голямата обсада на Гибралтар, която е продължила от 1779 до 1783 година. Галериите, които са отворени за туристически посещения, са завършени в сегашния им вид през 1797 година.

Те образуват система от зали и проходи с обща дължина от почти 304 метра. От тях може да се насладите на редица уникални гледки към залива на Гибралтар, провлака и Испания.

Легенди, свързани с Гибралтар

Една от най-любопитните легенди, свързани с това място, която чух е, че според общоприетото схващане, докато Берберски макаци обитават Гибралтарската скала, територията ще остане под британското управление.

makak-s-banan

Дори през 1942 година (по времето на Втората световна война), след като техният брой се е стопил само до шепа индивиди (общо седем маймуни), тогавашният британски премиер Уинстън Чърчил, воден от традиционните вярвания, нарежда техния брой незабавно да се попълни с екземпляри от Мароко и Алжир.

Друга легенда „свързва“ Гибралтар с Африка чрез подземен проход с дължина 24 километра, който започва в долната пещера на Св. Михаил и минава под Гибралтарския проток. Същата легенда твърди, че Берберски макаци са дошли от Мароко до Гибралтарската скала именно така.

Има ли още нещо, което ви се иска да узнаете за това райско кътче на Земята? Ако да – не се колебайте да ме попитате в секцията за коментари отдолу, а аз ще се опитам да ви помогна на всяка цена! 🙂

Все още се колебаете коя да е дестинацията за лятното ви пътешествие? В такъв случай прочетете и Малта и Гозо – забележителности

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Радка Иванова

Здравейте, бихте ли ми писали има ли организирани пътувания oт България за Гибралтар и към коя туристическа агенция са. Благодаря ви за много полезната статия, която сте написали. Здраве и усмивки.

Джорджа Де Марки

Здравейте, Радка, със сигурност има, но тъй като ние организираме пътуванията си сами, не мога да Ви препоръчам конкретна агенция за пътуване до Гибралтар. Напишете "организирана екскурзия Гибралтар" в Гугъл и изберете сред офертите онази, която ще е най-подходяща за Вас. Поздрави и усмивки!