Филипините – пъстра палитра от емоции


Категория: Филипините

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 02.06.2022

Филипини

Филипините, често определяни като рай на Земята, несъмнено са готови да предложат богата палитра от емоции и преживявания.

Бих казала, че този път опитахме от всичко: докоснахме се до красотите на природата като водопади, плажове и джунгли, гмуркахме се с китови акули, срещнахме се с други интересни животински видове, впуснахме се в приключенски преживявания, за които нямам търпение да ви разкажа, разминахме се с тайфун, карахме канута, бяхме гости на филипински рожден ден и завършихме с морска болест и хранително натравяне за голяма част от групата ни (бяхме общо 14 човека, самостоятелна организация).

Звучи интересно, нали? 😀

Но да започнем подред.

Какво трябва да знаем за Филипините, преди да заминем?

Съдържание:

 • Прочетете още за Филипините

  Общи данни за страната

  Република Филипини е страна в Югоизточна Азия, разположена между Филипинско и Южнокитайско море. Състои се от над 7100 острова, което прави от Филипините вторият най-голям архипелаг в света с обща площ от 300 000 кв.км.

  архипелага

  С толкова острови, страната разполага и с една от най-дългите брегови ивици в света. Най-големите острови са Лусон, Палаван,  Минданао и Миндоро, а най-известен е остров Боракай.

  Население: над 100 милиона души.

  Коя е столицата на Филипините? Манила.

  Манила е един от най-големите метрополиси в света и столица на страната, но върху нея ще се съсредоточим  в отделна публикация.

  Карта

  Език

  Официалните езици в страната са филипински и английски. Филипинският е стандартизирана версия на тагалог, а основна дума, която може да ви потрябва е „саламат“, което означава благодаря.

  С английския няма да имате никакви проблеми, тъй като Филипините са третата най-голяма англоговоряща страна в света.

  Часова разлика

  Зимата Филипините са 6 часа напред спрямо България.

  Часова зона в/ъв Филипини (Гринуич+8).

  Знаме

  знаме на Филипините

  На филипинското знаме са изобразени три звезди, които символизират 3-те основни региона: Лусон, Висаяс и Минданао.

  Друг любопитен факт е, че Филипините са единствената страна в света, чието знаме показва дали страната е във война, тъй като бива обръщано наобратно, когато е.

  Национален символ на страната

  филипински орел

  Националният символ на архипелага е орелът маймунояд (или филипински орел). Това е най-големият от всички орли с размах на крилата около 2 метра. Тъй като този орел е критично застрашен от изчезване, убийството му е наказуемо с 12 години затвор, както и с тежка глоба.

  Трябва ли ни виза за Филипините? Не.

  За Филипинте не ни е необходима виза. Българските граждани имат право да пребивават на територията на страната без виза за срок от 30 дни. Както винаги при такива пътувания, международният паспорт трябва да има валидност поне 6 месеца от датата на заминаването.

  Българско посолство във Филипините

  Имайте предвид, че Република България няма свое посолство в Манила. Обслужващо е посолството в Ханой, Виетнам. Ето и данните му, ако случайно ви се наложи:

  Посолство на Република България в Ханой
  Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box 10
  Тел.: +844 3845 2908
  Факс: +844 3846 0856
  Работно време на консулската служба: По – Пт, 9:00 -12:00 ч.
  Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bg

  От къде идва името Филипини?

  Филипините са бивша испанска колония. Испанската колонизация започнала през 1521г. с Магелан, а през 1543 г. испанският откривател Руй Лопес де Вилялобос им дава името „Филипински острови“ в чест на принца на Испания, а по-късно и крал Филип II-ри.

  статуя в Бохол
  На снимката: статуя от “Sandugo” на остров Бохол – кръвен пакт между испански изследовател и представител на местната власт в Бохол. Това се счита за първият договор за приятелство между испанците и филипинците, сключен 1565г..

  През различните периоди архипелагът бива наричан с различни имена като Испански източни Индии, Нова Кастилия и островите на Св. Лазар, но Филипини надделява и остава официалното наименование и до днес.

  Страната е под испанско владичество в продължение на над 300 години, а по-късно, през 1898 г. като следствие от Испано-американската война, Испания „отстъпва“ Филипините на САЩ, ето защо несъмнено ще усетите и силно американско влияние.

  Днес Филипините са република, а президентът е държавен глава, министър-председател, и върховен военнокомандващ. Президентът се избира от населението пряко за срок от 6 години.

  Религия

  църква Филипини

  Християнството е преобладаващото вероизповедание във Филипините, макар да е секуларна държава (което означава, че държавата е отделена от религията). Над 85% от населението са католици, като голям процент редовно присъства на литургии. Филипини са една от 2-те католически държави в Азия.

  На триколките и по билборди често има цитати от Библията, което още веднъж показва, че са силно вярващи.

  цитати от Библията на триколките
  На тази триколка пише “If you can. All things are possible for one who believes.”

  Интересен факт е, че разводът е забранен със закон.

  Местните много държат на семейството си и на това да прекарват време заедно, а Коледа е най-дългият празник в страната.

  Филипинците обичат да празнуват Коледа толкова много, че украсяват домовете си и улиците още през септември – тогава започва коледният сезон при тях (и завършва януари). В моловете и заведенията също звучат коледни песни, служителите носят коледни шапки и цари коледен дух, макар навън да грее слънце.

  Законодателство

  Притежаването на наркотици, дори в минимални количества като 5 гр. се наказва с присъда „доживотен затвор”. Строго се наказват и сексуалните престъпления, особено спрямо деца.

  Често виждахме надписи като Drugs are retarded. Don’t get started и подобни срещу употребата на наркотици.

  Валута във Филипините

  валута във Филипини

  Официалната валута е филипинско песо (PHP) и противно на очакванията ни, на повечето места отказват да приемат долари. Така че, запасете се с местна валута или с долари, които да смените на място с песо.

  1 PHP = 0,035 BGN (към 11.12.2019г.)

  Нямаше как да не ни направи впечатление, че местните не могат да смятат. За да ви върнат ресто или да сметнат 20 + 10 използват калкулатори, така че проверявайте добре сметките си.

  Като си говорим за валута, ще зачеркна и темата:

  Филипини – колко ще ми струвате?

  Това е един от най-често срещаните въпроси, които ми задават хората, след като съм посетила дадена дестинация. Ето защо реших да го добавя като точка, макар отговорът да варира много от човек на човек.

  Моят ще има за цел да ви ориентира, а вече от вас зависи колко ще похарчите.

  Като цяло във Филипините е доста евтино.

  Най-голямото перо са самолетните билети, за ориентир – нашите излязоха между 860 и 900 BGN на човек (отиване и връщане) при ранна резервация.

  Могат да се намерят за около 1000-1200 BGN на малко по-късен етап, достатъчно е да следите сайтове за самолетни билети и оферти като Travelsmart.

  Бюджетът за настаняване изцяло зависи от вашия избор, варианти има много, а храната определено е на много достъпни цени. Да се храниш по заведения излиза по-евтино, отколкото в България.

  Сим карти с интернет

  карта за интернет

  Във Филипините бих ви препоръчала да не разчитате на Wi-Fi. На доста места няма, а на места има, но сигналът не е от най-добрите.

  Има два основни оператора: Smart и Globe, като може да си закупите карта с интернет още от летището. Води се, че Smart са с по-бърз интернет, а Globe са с по-голямо покритие, макар че в Ел Нидо нямахме и на централни улици. Докато търсех обхват, една местна ме посъветва да мина на отсрещния тротоар, послушах я, повървях около 400 метра и успях да се свържа. Като цяло останахме доволни от Globe.

  Климат във Филипините и кога е най-доброто време да ги посетим?

  Климатът в страната е горещ, влажен и тропичен. Дели се на три сезона – горещ – от март до май, дъждовен – от юни до ноември, и сух – от декември до февруари, когато е най-приятно посещението.

  Филипини се намира в пояса на тайфуните на западния Тихи океан и около 19 тайфуна преминават през нея всяка година. Нашият престой продължи от средата на ноември до началото на декември. Валя ни доста в началото, разминахме се с един от тези тайфуни (в периферията), но не можем да се оплачем от липса на хубави дни, слънце и приятна температура.

  Архипелагът също така лежи на тихоокеанския огнен обръч, поради което изпитва чести сеизмични трусове и вулканична активност – около 20 на ден, но повечето са много леки и не се усещат. Двата най-активни вулкана на територията на страната са вулканът Таал и  вулканът Майон.

  А сега нека преминем към друг важен въпрос:

  Ваксини и имунизации за Филипините.

  Задължителни ли са? Не.

  На сайта на Националния център по зарази и паразитни болести към Министерството на здравеопазването, Филипини е в списъка със страните с препоръчителни имунизации според географския регион (Югоизточна Азия).

  Това са: Хепатит А и B, тетанус и дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, менингококова инфекция, бяс. Хепатит А и коремен тиф са сред най-лесно преносимите от гореизброените и това са най-препоръчителните, тъй като може да се предават чрез замърсена храна, вода, замърсени ръце, прибори за хранене и други.

  Ако ще си слагате, сметнете, че трябва да се сложат поне 2 седмици предварително, а не в последния момент. Може да ви се наложи да ги поръчате от аптека, тъй като в центъра по зарази не се предлагат. Трябва и да си запазите час, за да ви ги бият, а може да отидете и при личния си лекар. Цената на двете имунизации е около 80 лв на човек + такса, за да ви ги бият.

  Много туристи ходят без и обикновено няма проблем, ако спазвате хигиена и сте внимателни. Все пак, за ваше успокоение може да си направите, ако прецените. =)

  Срещу комарите, най-добре да закупите местен препарат и да се пръскате редовно.

  Хигиена и съвети (наръчник за оцеляване).

  Бих искала да ви обърна специално внимание на тази точка, тъй като от 14 човека група, над половината пострадаха от хранително натравяне, а аз самата – от морска болест (което явно ме спаси от натравяне).

  Бъдете внимателни с това от къде пиете вода, там водата в бутилки е пречистена, не минарална, но се уверявайте, че и когато ви наливат в чаши също е такава. Моят съвет е да не си поръчвате напитки с лед, ако течащата вода ви се струва съмнителна, внимавайте да не я поглъщате, докато миете зъбите си, а когато консумирате плодове също бъдете нащрек с каква вода ги миете, най-добре да избягвате да ядете корите.

  Когато си резервирате места за настаняване, може да ви се случи да няма топла вода (без да е упоменато) и да се къпете с кофа и канче, да я спират, да е мръсна, а на повечето места като цяло налягането на водата е доста ниско. Няма много какво да се направи, давам го като информация.

  Внимавайте и с храната – ние така и не успяхме да установим точно къде беше причината за натравянето, но като си говорихме с един сърбин, управител на ресторант, сподели че доста често идват чужденци, пострадали от същото. Гаранции няма, но ако ви се случи – освен хапчета, местните ни препоръчаха синята напитка Gatorade, която облекчава малко състоянието.

  синя напитка

  Бих искала да добавя, че е пълно с бездомни кучета и, за съжаление, всичките са крастави, така че не ги галете.

  Туристическа застраховка

  туристическа застраховка

  Съвет № 1 – не ходете в чужбина без туристическа застраховка, особено до по-екзотични дестинации. Още повече, ако сте приключенски настроени, уверете се, че застраховката ви покрива инциденти при всякакъв вид спортове и дейности, превозни средства и гражданска отговорност към трети лица. Аз лично ползвам Армеец и като цена излиза около 40 BGN.

  Шофиране. Транспорт във Филипините.

  Тук става интересно.

  По време на престоя ни във Филипините използвахме почти всякакъв вид транспорт. Наехме си кола, скутерчета, бъгита, канута, возиха ни с ванове, бусчета, триколки, лодки и наблюденията са следните: местните карат като ненормални. Всички имат кръстчета и икони около скоростния лост или волана и се кръстят преди да потеглят. В началото си казвахме „Хората просто са набожни“, но в последствие разбрахме защо го правят. Истинско чудо е, че оставаш невредим. 😀

  набожни филипинци

  За тях такова нещо като мигачи няма, на всяко изпреварване се подава сигнал с клаксон, но не само тогава. Разпознахме над 30 вида сигнали с клаксон с различна продължителност и различно значение – при вида на пешеходец, кучета, преди завои (а те много обичат да изпреварват на завои без никаква видимост) и за каквито още ситуации се сетите.

  Така че, бъдете много внимателни, когато си наемате превозни средства, които ще управлявате вие, особено скутерчета. В групата ни имаше инцидент с извадено рамо, но за щастие, в местната болница на остров Сикихор се справиха подобаващо.

  Цените за наем на кола и скутер варират, но ориентировъчно – около 2000 PHP на ден за кола и 350-400 PHP за скутер за 24 ч.

  За придвижване на къси разстояния най-удобни са триколките, а за дълги 4-5 часови преходи най-добре е да си наемете ван/бусче.

  В Манила са доста популярни и американските джипове, които са доста цветни и привличат окото на туристите, но се използват и от местни.

  джип Филипини

  На английски се наричат „jeepney“, което идва от думата jeep – джип и knee – коляно, тъй като пътниците се возят много близко един до друг.

  Местните – най-щастливите хора на света или не съвсем?

  местните

  Още преди да тръгна към Филипините бях чувала, че местните са едни от най-щастливите и усмихнатите хора на света.

  Че са любезни и социални, със сигурност е така, но за щастливи… за две пълни седмици не успях да го видя. Част от местните изглеждат замислени, дори угрижени, някои не са особено приветливи, дори децата не изглеждат безгрижни.

  филипинче

  Аз лично, по-скоро бих ги определила като приятелски настроени и отзивчиви, но не и като щастливи.

  Повечето се радват на чужденците, винаги ви наричат „сър“ и „ма’ам“, бих добавила и, че са доста работливи, но така и не успях да разбера откъде идва определението „щастливи“. Дори в Камбоджа хората ми се струваха по-безгрижни и усмихнати.

  Ако сте били във Филипините, какви са вашите впечатления?

  Култура

  Филипинската култура е повлияна, както от Изтока, така и от Запада, със силно влияние от Испания и Щатите (както споменахме по-рано).

  Тук ще зачеркна само няколко аспекта, с които се сблъскахме пряко.

  По време на речен мини круиз, лодката ни спря пред сцена, където известна местна група  изпълняваше традиционен филипински фолклорен танц, наричан „Tinikling” или „бамбуковия танц“, тъй като се изпълнява с помощта на бамбукови пръчки.

  традиционен танц

  Караоке

  караоке

  Караокето заема важна част от филипинската култура. То е толкова популярно в цялата страна, че дори хората, които живеят в колиби и бамбукови къщички имат оборудване за караоке!

  Определено се чуваха песни отвсякъде, по улиците също виждахме екрани и пеещи хора.

  Бяхме поканени на филипински рожден ден, където познайте какво беше основното занимание – точно така – караоке. Повечето местни пеят доста добре и вероятно в практиката се крие причината. Ние също се включихме и си изкарахме супер забавно, макар и изпълненията да бяха далеч от професионални. 😀

  Има още едно обяснение за феноменът караоке – през 1975г. именно филипинец патентова първата работеща караоке система.

  Филипинска кухня

  филипинска кухня
  Най-характерното филипинско ястие е адобо, което представлява яхния от свинско или пилешко със соев сос, оцет, чесън, дафинов лист и черен пипер. Адобо всъщност идва от испански и означава сос. А местните приготвят всичко със соев сос.

  Друго популярно ястие е хало-хало, а като цяло повечето ястия са пържени. Оризът заема важно място във филипинското меню и го сервират към всичко и по всяко време, включително за закуска.

  Странен десерт, който си поръчаха от групата ни, беше сладолед в кокосов орех, който изглеждаше доста примамливо, но вътре имаше, освен сладолед, боб и желирани мечета…

  Откъм плодове имаше кокоси, ананас, папая, манго, дуриан, диня (макар в България да е доста по-вкусна), банани и други.

  плодове

  Тук е мястото да отбележа, че Филипини са вторият производител и износител на кокосови орехи в света, което има основен принос за местната икономика, заедно с туризма.

  Образование

  Има изключително много деца, което води до проблеми в училищата, заради големия брой ученици в един клас. Заплащането на учителите е ниско и има липса на достатъчно кадри, но се прилагат реформи в насока подобряване на образователната система, или поне така гласят докладите, които намерих по темата.

  Повечето училища, които видяхме бяха начални, макар задължителното образование да е 6 години начално училище, след което 4 години основно. В по-големите градове има и колежи или университети, но нивото не е от най-високите.

  Спорт

  баскетбол

  Баскетболът е най-популярният спорт във Филипините, а боят с петли (или сабонг) му е конкуренция (особено сред мъжете). Боевете с петли са доста популярни, събират се много хора около арените и залагат кой петел ще е победител. Освен това, в Манила може да присъствате и на бой с джуджета, което е по-скоро атракция за туристите.

  бой с джуджета

  Филипинците явно обичат хазарта, тъй като освен залози на боевете с петли, са си измислили техни игри с цветове, на които се залага и също се събират доста хора.

  Кои места да посетим във Филипините?плаж Филипини

  От пясъчни плажове, изумрудени води, тропически гори, спиращи дъха гледки, лагуни и водопади до интересни животински видове и големи дози приключения, Филипините определено има какво да предложат и чакат да бъдат проучени и изживени.

  Има, обаче, и друга страна, за която обикновено не се говори – не всички плажове са като от картичка (има доста, които не са приветливи за къпане), местните на повечето места живеят в голяма мизерия (не го казвам с лошо), хигиената е на ниско ниво, споменах вече за проблемите с водата и канализацията. Въпреки това, ще бъдете посрещнати приятелски и, ако имате нужда от нещо, филипинците винаги са готови да помогнат с каквото могат.

  След тази вметка, тъй като винаги се стремя да бъда обективна, е време да споделя с вас нашия маршрут и да дам още няколко идеи за острови, които може да добавите към своя списък.

  Маршрут и избрани острови на Филипините

  красива природа Филипини

  Тръгнахме от София към Доха, от Доха прекачихме към Манила (с Qatar).

  На столицата Манила решихме да не обръщаме голямо внимание, тъй като навсякъде бяхме чели и чували, че не си заслужава да си губим времето, тъй като е доста мръсен и пренаселен град. Все пак, може да му отделите 1 или максимум 2 дни, ако прецените. Ние останахме една нощувка, разходихме се до града и потеглихме със самолет към първия остров – Бохол.

  Прочетете още за Бохол

  Спахме на остров Панглао, обиколихме и Бохол, след което се насочихме с ферибот към близкия Сикихор – островът на вещерите. На него отделихме 3 нощувки, след което си хванахме друг ферибот – този път към Себу и по-конкретно към Ослоб, където се гмуркахме с китови акули и имахме доста приключенски тур с каньонинг и уникално красиви места.

  После се насочихме към Северно Себу, а от там със самолет към Палаван (Пуерто Принцеса). След 5 часа с ван пристигнахме в Ел Нидо, където прекарахме 4 нощувки и се впуснахме в тур А и тур C в откриване на райски острови и лагуни.

  Очаквайте подробни разкази и интересни истории за всички посетени места.

  Друг остров, който може да включите е програмата си е Боракай, известен с един от най-красивите пясъчни плажове в света. Самият остров е доста малък – 3.98 кв.км и съответно доста пренаселен – всяка година го посещават над 1,5 милиона туристи, което го прави и най-популярната дестинация във Филипините. Ние го пропуснахме, но цялостно отзивите за него са положителни.

  Още острови, които може да включите в програмата си са островите Корон, Лусон, Малапаскуа, Калангаман, Сиаргао – рай за сърфисти, Миндоро, Мактан и мноооого други.

  Публикацията стана доста дълга, но се надявам да ви е била интересна и полезна. Ако имате въпроси или коментари, не се колебайте да ги споделите. А ако сте се запътили натам, давайте смело, Филипините ви очакват, за да ви разкрият един вълнуващ свят!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (4)

Йоана Вутова

Благодаря и аз за полезния и увлекателен разказ! :) С група приятели потегляме за този Райски архипелаг след 2 седмици. Маршрутът ни, за съжаление, вече е предначертан и се разминава доста с Вашия, но се надявам също да останем впечатлени! :)

Джорджа Де Марки

И аз Ви благодаря, Йоана! Радвам се, че Ви е харесал! Сигурна съм, че и да е по-различен маршрута Ви, пак ще останете очаровани! На кои острови се спряхте? Пожелавам Ви да си изкарате чудесно, Филипините определено ще Ви помогнат за целта! =)

Едриян Забунов

Благодарности за прекрасните описания! Докато ги чете човек, въображението му препуска безспирно през всяко едно кътче, което сте посетили! Със сигурност ще са от полза на всеки решил да поеме към този тропически рай!

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря за милите думи! Радвам се, че са Ви подействали по този начин! Пожелавам Ви прекрасни пътешествия! =)