Алберобело – магическият град на трулите


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 29.03.2023

Алберобело е малък град в Южна Италия, намира се на едва 50 км от Бари, Пулия. В превод името означава „Красиво дърво“ и е част от списъкът на световното културнота наследство на ЮНЕСКО. С местно население от над 10 000 души, градът е известен с трулите си, които представляват малки бели сухокаменни колиби с коничен покрив. Събрали сме подробна информация, която ще Ви помогне да разберет какво представляват трулите, колко време да им отделите, как се стига до тях и кои си заслужава да разгледате, както и къде бихте могли да паркирате колата си, в случай, че сте с такава.

Съдържани на статията, за да се ориентирате по-лесно:

Какво представляват трулите – история?
Как се стига до Алберобело?
Колко време да отделим за разглеждане на Трулите?
Къде се паркира в Алберобело?
Кои трули си заслужава да се видят и къде да се разходите?

Какво представляват трулите – история?

Трулите са изградени изцяло от каменни блокове, които образуват дебели стени и защитават от жегата. Местните се научили да ги строят от камък и хоросан, за да не плащат данък за имот, тъй като се водели временни постройки, които лесно биха могли да бъдат преместени. Когато данъците са били твърде високи през средновековието, фермерите са събаряли къщите си, когато са знаели, че идва инспектор. Когато се отдалечавал те бързо ги построявали отново.

Когато се появявал нов член на семейството, разширявали постройката с още едно помещение с коносовиден покрив, така е ставало ясно и колко е голямо семейството. Върху много от трулите има изрисувани символи от вар, включително слънце, луна, любовни сърца и други подобни на езически символи. Значението на някои общи символи е да предпазят семейството, живеещо в трулото, от “зли очи“, като поклонение на някакво божество или като надежда за добра реколта

Как се стига до Алберобело?

Най-бързия и лесен начин да стигнете от България до Алберобело е като си хванете самолет до Бари, авиокомпаниите доста често пускат евтини билети, само трябва да ги следите. Най-достъпният начин да стигнете от Бари до Алберобело е с автобус, който струва между €3 – €9 и отнема средно 1ч 5м, минава два пъти дневно. Най-бързият начин да стигнете от Бари до Алберобело е с такси, но то е доста по-скъпо, струва около €80 – €100 и отнема 50 минути, като време разликата не е голяма, но като цена е.

Колко време да отделим за разглеждане на Трулите?

Алберобело може да се разгледа за няколко часа, като зависи дали само ще минете да го разгледате и съчетаете с друга забележителност на близо или ще искате да се потопите напълно в атмосферата на приказния град и евентуално да спите там.

Къде се паркира в Алберобело?

В случай, че сте с кола, не е много трудно да намерите безплатен паркинг в някоя от улиците около центъра. Може да оставите колата си в Ларго Филипо Турати, безплатен паркинг на 200 метра от центъра. Има и платени паркинги по-близо до центъра, които обикновено начисляват такса от 6 евро на ден (2 евро на час).

Кои трули си заслужава да се видят и къде да се разходите?

Това, което препоръчвам да направите е да се разхождате из уличките на градчето и да се възхищавате на тези любопитни конструкции. Всички улици имат особен чар, особено кварталът „Рионе Монти”, който се състои от малки и тесни улички.

1. Кварталът Рионе Монти

Това е най-оживеният квартал, където можете да намерите барове и ресторанти, за да се насладите на посещението си. Рионе Монти се състои от почти 1030 трули, населена е с трули с вътрешни градини, тераси и всяка от тях крие своя собствена история, включително там се намира и „сиамският трул“, свързан с историята на двама братя. Характеризира се с двойна фасада и споделят един и същ покрив, откъдето идва и името му.
Къщите са разположени по ръбовете на осем неправилни улици, които минават почти успоредно на върха на хълма, където се откроява църквата Сан Антонио.

2. Църквата Сан Антонио в Алберобело

Тя поддържа формата на труло, предшествана от монументален вход и стълбище, увенчано с прозорец-роза. Църквата е с гръцки кръстообразен план и странични параклиси с манастирски сводове, със странична камбанария.

3. Кварталът Aia Piccola

Друг интересен квартал за посещение в Алберобело, живописен е като Рионе Монти, но по-тих без толкова много туристи. Основно това е жилищен район с тесни улички и разбира се много трули. В този район не можете да и пропуснете Basilica dei Santi Medici Cosma e Damiano:

4. Базиликата „Св. св. Козма и Дамян“

Разположен на главния площад на Алберобело, Пиаца дел Пополо, базиликата е отлично място да се насладите на част от автентичния живот на града. Посветена е на двама братя близнаци Козма и Дамян, живели през III-ти век, които все още са много почитани, години по-късно, защото са лекували безплатно болните. Църквата предлага красива гледка, от където може да се любувате на целия град. Построена е в края на 1880-те, върху останките на стар параклис.

5. Труло Соврано

Друго интересна забележителност е Труло Соврано. Построено е преди повече от 200 години и се откроява от останалите трули, защото е  построено на два етажа. Обявен е за национален паметник през 1923 г., който днес е музей. Разполага със стаи със старинни предмети и мебели, малка градина и стълби с достъп до втория етаж. От там можете да видите целия град в максималния му блясък.

6. Къщата на любовта (Casa D’Amore)

Красивата къща на площад Цар Фердинанд IV се нарича Casa d`Amore. Това е първото Труло, което е построено с хоросан през 1797 г. Обявена е за национален паметник през 1930г.

7. Музеи за посещение

Сред музеите, които можете да посетите, за да научите повече за региона, ще намерите Музей Територио (Casa Pezzolla), който се състои от група от 15 трули и съдържа различни произведения и древни произведения на изкуството, които разказват за културата на района чрез различни артефакти.
Други интересни музеи за посещение са Музеят на маслиновото масло, Музеят на виното и Музеят на занаятите.

8. Други интересни дейности:

Предлагат се готварски курсове за приготвяне на италианска паста, също ако сте отседнали за повече време, може да посетите и аквапарк Acua Spash Park, ако искате да се разхладите в топлите дни.


Алберобело и трулите са идеалното място да опознаете един приказен свят и да се потопите в красивата му атмосфера. Ще се радваме да споделите в коментарите ако сте го посещавали и кое най-много ви впечатли?

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.