Алберобело – Градът на Трулите


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 23.07.2015

алберобело

Алберобело – Градът на Трулите

Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 23.07.2015

5/5 - (23 votes)

Ако имате път към Южна Италия, не пропускайте възможността да посетите Алберобело – малко градче, но единствено по рода си. Намира се в района на Бари, стига се до там с влак, а може и с кола, която да паркирате на централния площад. Оригиналността на градчето му е спечелило  включването в списъка на ЮНЕСКО за Природно и културно наследство, заради уникалните си постройки.

Първо да видим откъде идва името му. Алберобело в превод от италиански означава красиво дърво. Но всъщност не е известно заради дърветата си, а заради своите трули, тъй като именно трулите са тези, които привличат туристи от цял свят.

Какво представляват трулите?

Трулите са световно известни заради тяхната характерна красота и уникалност и са едни от най-необикновените примери за италианска народна архитектура.

трули алберобело

В историческия период (около 16-ти век), в който било забранено изграждането на дълготрайни жилища, жителите на тази земя проявили впечатляващи умения за адаптация, както и голяма изобретателност, “изобретявайки” трулите, разглобяеми къщи, построени с единствения местен камък, тоест варовик. По този начин местните жители се отървавали от данъка за имот, тъй като не използвали цимент в построяването на конструкциите, а и можели да ги разглобяват за отрицателно време.

Най-интересната част от трулата със сигурност е нейният покрив. Има конична форма, направен е от варовик и не пропуска вода. На всеки покрив има символ с различно значение като сърце, звезда, полумесец, кръст и други. Може да се интерпретират по различен начин, но най-честите значения са: защита на семейството от уроки, почитане на различни божества и символи за добра реколта и просперитет.

Под всеки конус обикновено има стая. Представяте ли си, че в такива малки жилища са живеели хора? Ако ви е интересно какво е чувството, може да видите сами. Някои трули са превърнати в хотели, където туристите може да отсядат и да спят, за да се потопят изцяло в магията на градчето.
Алберобело е всеобщо известен като столицата на Трулите, всяка с различна форма и големина. В градчето има повече от хиляда трули. А някои от тях са собственост на чужденци, които са си позволили лукса да притежават частица от културното наследство на Италия. Разбира се, удоволствието им струва скъпо.

Защо да го посетите?

Препоръчвам ви да посетите Алберобело, тъй като наистина е едно очарователно местенце. Няма да ви отнеме много време, тъй като е малко по размери, половин ден е напълно достатъчен, дори няколко часа, зависи колко подробно искате да го разгледате.

Докато се разхождате по уличките, осеяни с трули, ще се натъкнете на магазинчета за сувенири и местни продукти и не се стряскайте когато някой от продавачите ви покани вътре в постройката, за да опитате ликьор или домашно приготвени бисквити, това е техният начин да ви спечелят. Обикновено предлагат и да влезете и да се качите на терасата им, от където да видите трулите още по-добре. Бива ги в търговията с тази тяхна любезност, спор няма.

гледка от тераса алберобело

Оригиналността на Алберобело безспорно се крие в трулите, но ако все пак желаете да разгледате и музей, може да посетите „Музеят на Територията”, намиращ се в комплекса на Casa Pezzolla, където са изложени инструменти, предмети и доказателства, свързани с традициите и фолклора на Трулите. Чудесен начин да се потопите в историята на един от най-красивите райони на Италия.

Много характерна е църквата „Свети Антонио” с форма на трула, където може да влезете и да запалите по свещичка.

църква алберобело

Интересна е и единствената трула на два етажа „Господарската трула”, която може да разгледате отвътре.

трула

Но чарът на Южна Италия съвсем не се изчерпва с градчето Алберобело, има още много малки, но китни местенца в района, които определено заслужават да бъдат посетени.

Очаквайте продължение.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.