10 любопитни факти за Ирландия, които ще ви оставят без думи


Категория: Ирландия

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 05.01.2020

Ирландия детелини

Нека ви задам един въпрос – какво ще отговорите, ако някой ви попита какво знаете за Ирландия?

Най-вероятно отговорът ще включва фрази от рода на „зелена островна държава“, „величествени отвесни скали край морето“, както и символи, с които страната е известна по света като бирата Гинес, ирландското уиски и приказните леприкони.

Ирландия е малък остров с отлична репутация: спиращи дъха пейзажи и очарователни, приятелски настроени хора, чиято типична черта на характера се изразява в топлината на тяхното посрещане.

Но искате ли да научите нещо по-любопитно за Ирландия? Искате ли да избягате от клишетата, с които всички туристически портали ви затрупват? Искате ли да изненадате приятелите си на следващата Коледна викторина?

Ако отговорът на поне един от тези въпроси е ДА, тази статия с 10 странни факти е за вас!

Прочетете още за Ирландия

1. Националният символ на Ирландия е арфата.

Това е единствената страна в света, която има музикален инструмент за национален символ. Арфата се появява на ирландските евро-монети, корицата на международните паспорти и правителствена документация. Въпреки че самият инструмент произлиза от Месопотамия, в Ирландия арфата символизира келтското общество, а също така се възприема и като политически символ.

irish-symbol-celtic-harp

2. Храна, „валяща“ от небето

Странен случай на храна, „валяща“ от небето, е регистрирана от полицаи в Дъблин през 1867 година. Мъжете са принудени дори да се скрият от „обилния валеж“, който те самите описват като „много малки черни портокали с диаметър половин инч, привидно изработени от дърво и с лек цитрусов аромат“. Друг свидетел на необичайния валеж счита, че в действителност това са били консервирани лешници… но как са „заваляли“ от небето е необяснимо и до ден днешен!

3. Първоначалният цвят, с който е бил свързван Свети Патрик (Saint Patrick), не е бил зелен, а син.

Асоциацията на „зелените четирилистни детелини“ и „Свети Патрик“ става популярна едва след като зеленото е (неофициално) прието като цвят на ирландското националистическо движение.

dog-saint-patrick

4. Любопитен сватбен ритуал

До 20-те години на миналия век, двойките са можели да се женят законно в Ирландия само като се разхождат един към друг, стига да го направят в Тетаун (Teltown), окръг Мейт (county Meath), на Деня на Света Бриджит. Ако бракът не се получи, те могат също да се разведат на това място в същия ден, като се отдалечават един от друг.

5. Whisky or Whiskey?

Съществува лесен начин да разпознаваме кое уиски е произведено в Ирландия и кое в Шотландия. Ако на етикета е записано whiskеy – това означава, че то е произведено в страната на леприконите. Шотландското whisky е без „е“.

irish-made-whiskey

6. В Ирландия се намира градът с най-дългото име в света.

Въпреки че в тази класация има някои доста силни претенденти, наградата за най-дългото име се присъжда на ирландския град Muckanaghederdauhaulia. То буквално означава „хребет, оформен като гърба на прасе между две части на морската вода.“

7. Най-младото население в цяла Европа

Ирландската столица Дъблин може да се похвали с най-младото население в цяла Европа. Приблизително 50% от населението на града е на възраст под 25 години.

young-people-ireland

8. Пощенски код – що е то?

Ирландия понастоящем е единствената държава в Европейския съюз без система за пощенски кодове. Toзи факт е на ръба да се промени…срещу скромната сума от 15 милиона евро!

9. Връзка между Ирландия и САЩ?

През 1800 година населението на Ирландия е почти два пъти по-голямо от населението на Съединените щати. Не отнема много време това да се промени – в днешно време населението на САЩ е около 60 пъти повече от това на Ирландия! Около 12% от американските граждани твърдят, че имат ирландски корени, така че най-вероятно съществува нещо общо между тези две събития…

10. Към днешна дата, в Дъблин има 666 лицензирани пъба (pub).

irish-pub

Ако сте в търсене на следващата си туристическа дестинация, то с две ръце препоръчваме тази страна.

С шумна, кипяща от култура столица, Дъблин, редица примамливи дестилерии за уиски, както и някои от най-живописните и вечно зелени селски райони в света, Ирландия с лекота може да се превърне в дестинация, предразполагаща към добре балансирано пътуване, което ще угоди на всички прищевки.

Разбира се, нито едно посещение на островната държава не би било пълно без визита в пивоварната на Гинес в Дъблин, за да се проследи еволюцията на легендарната бира от 1759 година насам.

В исторически план, Ирландия се състои от 32 окръга, шест от които, обединени под името „Северна Ирландия“, са останали като част от Обединеното кралство. Докато останалата част от острова е извоювала политическа независимост през 1922 година.

Ако искате да посетите някой от тези 666 пъба в ирландската столица, или просто искате да научите повече за нея

Прочетете още за Дъблин

Ако любопитните факти за Ирландия, които ви споделих, са успели да разбудят духовете, то е време да помислите дали именно тя не е подходяща дестинация за следващата ви ваканция! 🙂 

За автора: Теодора Господинова

Теодора Господинова

Страстен пътешественик, който "страда" от нестихващо любопитство към света. Прекарах няколко години в „странстване“ като някои от местата, където съм живяла са Исландия, Португалия, Шотландия и Лондон. Надявам се статиите, които пиша да са полезни на тези от вас, които споделят моята страст – пътешествията! Enjoy! 

Коментари (0)

Все още няма коментари.