Какво не знаем за Испания? 21 любопитни факти за страната


Категория: Испания

Автор: Теодора Господинова

Дата: 01.09.2021

tomatina

Испания е прекрасна слънчева страна, която определено има какво да предложи на гостите си. Ненапразно тя държи третото място по посещаемост в света, след Франция и САЩ.

Въпреки това, Испания е много повече от златни плажове и слънце. Тя може да се похвали с драматична история, гъделичкаща сетивата кухня и многовековни традиции.

Прочетете още за Испания

Отделно, списъкът с изобретения, които испанците са дали на света е безкраен: от телбота и мопа за под, през перата за писане до близалките и подводницата… и много други.

Ето защо в тази статия съм ви подготвила 21 любопитни факти за Испания – райска дестинация, която си заслужава да посетим поне веднъж в живота си.

1. Държава с интересни имена

flag-spain

Испания има, или поне е имала няколко имена с доста интересно значение.

Иберия – така я наричали обитателите на Северна Африка, които първо преминали през Гибралтарския проход, което в превод означава “земя на реки”. Именно от тук идва днешното наименование на Иберийския полуостров.

Следващото име, на което ще се спрем е дадено от древните гърци – Хисперия или Есперия, което означава “земя на залязващото слънце”.

И последното, което остава и до днес, дадено от картагенците е Испания, което пък означава “земя на зайците“.

А официалното наименование на Испания, макар и рядко да го ползваме или чуваме е Кралство Испания.

2. Химн без думи

Националният химн на Испания – Marcha Real – е съставен само от мелодия, без думи (Уау!)

3. Испания през войните

А замислялили сте се върху факта, че Испания, въпреки площта и силата си, не е взела участие нито в Първата, нито във Втората световна война?

4. Испания – 47 обекта под защита на ЮНЕСКО

Испания може да се похвали с 47 обекта, влизащи в списъка на Световното наследство ЮНЕСКО. На територията на страната има няколко праисторически скални изкуства, антични градове и сгради. Освен това има и мостове, национални паркове и ландшафти, които наистина си заслужава да се видят с очи.

spain-zabelejitelnosti

5. Мръсен под в заведение = вървежно заведение

Ако посещавате нощен бар в Испания за пръв път, не се стряскайте от супер мръсния му под. Хвърлянето на неща по земята е напълно нормално за страната. Още повече, приема се, че мръсният под означава, че заведението е силно посещавано и добро.

6. Испански барети

Въпреки, че барета се свързва с Франция, именно баските в Североизточна Испания са я изобретили.

7. Най-старият ресторант

Испания може да се похвали и с най-старият ресторант според Рекордите на Гинес, който се казва El Restaurante Botín. Той отваря врати през 1725 година в Мадрид и работи до ден днешен.

8. Втори по производство на шафран

Любопитен факт е, че Испания е втора по производство на шафран след Иран. Това е много скъпа подправка, чиито лечебни свойства са познати още от едни от най-старите медицински документи.

9. Испания и изкуството

Испанската култура оказва голямо влияние върху съвременното изкуство от края на 18-ти век с художници като Антони Гауди (Art Nouveau), Пабло Пикасо (експресионизъм, кубизъм, сюрреализъм), Джоан Миро (сюрреализъм) и Салвадор Дали (сюрреализъм).

sagrada-familla

Най-известното творение на Гауди е световноизвестната La Sagrada Familia, разположена в сърцето на Барселона. 

10. Нова година по испански

По време на Нова година испанците традиционно изяждат по 12 гроздови зърна, докато камбаната бие в полунощ на 31 декември. Някои вярват, че това ще им донесе просперитет през новата година, докато други казват, че традицията отблъсква вещици и зли духове.

11. Тортилите в Испания

не са същите като тортилите, които ние познаваме в България. Tortilla española се отнася до много популярно ястие с яйца и картофени. А думата “tortitas” е тази, която испанците използват, за да обозначаване на царевичните питки, пълни с всякакви вкусотии.

tortilla

12. Производство на зехтин

Като заговорихме за храна… Обиковено свързваме зехтинът със страни като Гърция и Италия, но огромен процент от произвоството на зехтин в световен мащаб идва именно от Испания.

13. Второ най-голямо метро в Европа

Метрото в столицата Мадрид, отворено за публично ползване на 19 Октомври 1919 година, е втората по големина подземна система в Европа и шестата по големина в света.

metro-spain

14. 60 секунди и си там (в Португалия) 😀

Знаете ли, че има изградена въжена линия, която свързва Испания и Португалия?

Нужни са само 60 секунди за преминаване на границата между двете страни. Въжената линия е построена над река, широка 150 метра.

15. Най-големият бой с храна – в Испания

„Томатина“ (най-големият бой с храна, в случая с домати, в света) и „Бягащите бикове“ (шест бика гонят хората на улицата) са двата най-известни испански фестивали.

tomatina

16. Да обичаш живота – част от испанската култура

Изразът “Mañana Mañana” в буквален превод означава “утре, утре”, но реално се използва като “не се притеснявай, без стрес”. Това е силно заложено в испанската култура – да се наслаждаваш на живота и да не се тревожиш.

17. Марихуаната е легална

Испания е една от страните в Европа, в които е легално да се употребява марихуана, дори и да се отглежда, стига да е за лично ползване. Все пак, не е разрешено да се пуши на публични места и е строго забранено да се разпространява.

18. Няма и закон срещу нудизма

На територията на страната има доста плажове за нудисти и дори фитнес за нудисти.

19. Повече от 8 000 км плажни ивици в Испания

plajove-spain

Като споменахме плажове, редно е да споменем и какво изобилие има. Добра причина да отскочим до там, нали? =)

20. Незаконни имена

В Испания марихуаната може да е легална, но е незаконно да кръстите детето си Юда (Judas), Каин (Cain) или Мандарина (Mandarina). Това са имената на плодовете и следователно не са подходящи за човешко същество.

21. Ритуал за намиране на мъж

ritual-s-igla

От всички интересни факти за Испания, този е може би най-странният.

На 15-ти май всяка година, всички неомъжени жени в Мадрид посещават параклиса, наречен Ermita de San Isidro, за да забият игла в пръстите си, а след това да я поставят в съд, с идеята да си намерят мъж.

Има ли други любопитни факти за Испания, които бихте искали да включим в нашия списък? Ако вече сте били там, кое е най-любимото ви място в страната на слънцето и безкрайната сиеста? Споделете с нас в коментар отдолу! 🙂

Интересни факти за Ирландия може да прочетете тук

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.