Какво не знаем за Испания? 21 любопитни факти за страната


Категория: Испания

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 01.09.2021

tomatina

Испания е прекрасна слънчева страна, която определено има какво да предложи на гостите си. Ненапразно тя държи третото място по посещаемост в света, след Франция и САЩ.

Въпреки това, Испания е много повече от златни плажове и слънце. Тя може да се похвали с драматична история, гъделичкаща сетивата кухня и многовековни традиции.

Прочетете още за Испания

Отделно, списъкът с изобретения, които испанците са дали на света е безкраен: от телбота и мопа за под, през перата за писане до близалките и подводницата… и много други.

Ето защо в тази статия съм ви подготвила 21 любопитни факти за Испания – райска дестинация, която си заслужава да посетим поне веднъж в живота си.

1. Държава с интересни имена

flag-spain

Испания има, или поне е имала няколко имена с доста интересно значение.

Иберия – така я наричали обитателите на Северна Африка, които първо преминали през Гибралтарския проход, което в превод означава „земя на реки“. Именно от тук идва днешното наименование на Иберийския полуостров.

Следващото име, на което ще се спрем е дадено от древните гърци – Хисперия или Есперия, което означава „земя на залязващото слънце“.

И последното, което остава и до днес, дадено от картагенците е Испания, което пък означава „земя на зайците„.

А официалното наименование на Испания, макар и рядко да го ползваме или чуваме е Кралство Испания.

2. Химн без думи

Националният химн на Испания – Marcha Real – е съставен само от мелодия, без думи (Уау!)

3. Испания през войните

А замислялили сте се върху факта, че Испания, въпреки площта и силата си, не е взела участие нито в Първата, нито във Втората световна война?

4. Испания – 47 обекта под защита на ЮНЕСКО

Испания може да се похвали с 47 обекта, влизащи в списъка на Световното наследство ЮНЕСКО. На територията на страната има няколко праисторически скални изкуства, антични градове и сгради. Освен това има и мостове, национални паркове и ландшафти, които наистина си заслужава да се видят с очи.

spain-zabelejitelnosti

5. Мръсен под в заведение = вървежно заведение

Ако посещавате нощен бар в Испания за пръв път, не се стряскайте от супер мръсния му под. Хвърлянето на неща по земята е напълно нормално за страната. Още повече, приема се, че мръсният под означава, че заведението е силно посещавано и добро.

6. Испански барети

Въпреки, че барета се свързва с Франция, именно баските в Североизточна Испания са я изобретили.

7. Най-старият ресторант

Испания може да се похвали и с най-старият ресторант според Рекордите на Гинес, който се казва El Restaurante Botín. Той отваря врати през 1725 година в Мадрид и работи до ден днешен.

8. Втори по производство на шафран

Любопитен факт е, че Испания е втора по производство на шафран след Иран. Това е много скъпа подправка, чиито лечебни свойства са познати още от едни от най-старите медицински документи.

9. Испания и изкуството

Испанската култура оказва голямо влияние върху съвременното изкуство от края на 18-ти век с художници като Антони Гауди (Art Nouveau), Пабло Пикасо (експресионизъм, кубизъм, сюрреализъм), Джоан Миро (сюрреализъм) и Салвадор Дали (сюрреализъм).

sagrada-familla

Най-известното творение на Гауди е световноизвестната La Sagrada Familia, разположена в сърцето на Барселона. 

10. Нова година по испански

По време на Нова година испанците традиционно изяждат по 12 гроздови зърна, докато камбаната бие в полунощ на 31 декември. Някои вярват, че това ще им донесе просперитет през новата година, докато други казват, че традицията отблъсква вещици и зли духове.

11. Тортилите в Испания

не са същите като тортилите, които ние познаваме в България. Tortilla española се отнася до много популярно ястие с яйца и картофени. А думата „tortitas“ е тази, която испанците използват, за да обозначаване на царевичните питки, пълни с всякакви вкусотии.

tortilla

12. Производство на зехтин

Като заговорихме за храна… Обиковено свързваме зехтинът със страни като Гърция и Италия, но огромен процент от произвоството на зехтин в световен мащаб идва именно от Испания.

13. Второ най-голямо метро в Европа

Метрото в столицата Мадрид, отворено за публично ползване на 19 Октомври 1919 година, е втората по големина подземна система в Европа и шестата по големина в света.

metro-spain

14. 60 секунди и си там (в Португалия) 😀

Знаете ли, че има изградена въжена линия, която свързва Испания и Португалия?

Нужни са само 60 секунди за преминаване на границата между двете страни. Въжената линия е построена над река, широка 150 метра.

15. Най-големият бой с храна – в Испания

„Томатина“ (най-големият бой с храна, в случая с домати, в света) и „Бягащите бикове“ (шест бика гонят хората на улицата) са двата най-известни испански фестивали.

tomatina

16. Да обичаш живота – част от испанската култура

Изразът „Mañana Mañana“ в буквален превод означава „утре, утре“, но реално се използва като „не се притеснявай, без стрес“. Това е силно заложено в испанската култура – да се наслаждаваш на живота и да не се тревожиш.

17. Марихуаната е легална

Испания е една от страните в Европа, в които е легално да се употребява марихуана, дори и да се отглежда, стига да е за лично ползване. Все пак, не е разрешено да се пуши на публични места и е строго забранено да се разпространява.

18. Няма и закон срещу нудизма

На територията на страната има доста плажове за нудисти и дори фитнес за нудисти.

19. Повече от 8 000 км плажни ивици в Испания

plajove-spain

Като споменахме плажове, редно е да споменем и какво изобилие има. Добра причина да отскочим до там, нали? =)

20. Незаконни имена

В Испания марихуаната може да е легална, но е незаконно да кръстите детето си Юда (Judas), Каин (Cain) или Мандарина (Mandarina). Това са имената на плодовете и следователно не са подходящи за човешко същество.

21. Ритуал за намиране на мъж

ritual-s-igla

От всички интересни факти за Испания, този е може би най-странният.

На 15-ти май всяка година, всички неомъжени жени в Мадрид посещават параклиса, наречен Ermita de San Isidro, за да забият игла в пръстите си, а след това да я поставят в съд, с идеята да си намерят мъж.

Има ли други любопитни факти за Испания, които бихте искали да включим в нашия списък? Ако вече сте били там, кое е най-любимото ви място в страната на слънцето и безкрайната сиеста? Споделете с нас в коментар отдолу! 🙂

Интересни факти за Ирландия може да прочетете тук

За автора: Теодора Господинова

Теодора Господинова

Страстен пътешественик, който "страда" от нестихващо любопитство към света. Прекарах няколко години в „странстване“ като някои от местата, където съм живяла са Исландия, Португалия, Шотландия и Лондон. Надявам се статиите, които пиша да са полезни на тези от вас, които споделят моята страст – пътешествията! Enjoy! 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.