Англия – любопитни факти и важни открития на англичаните


Категория: Европа

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 05.01.2020

Великобритания

Добре дошли в Англия!

Тази страна има много лица и, в зависимост от вашата лична нагласа, тя може да бъде видяна като ексцентрична, вълнуваща и безкрайно пленителна; като дъждовен и мрачен остров; като готическо кралство или като тучно, вечнозелено късче земя; като пионер на парламентарната демокрация… и много други.

С история, продължаваща повече от 5000 години (а вероятно и много повече), Англия е островна държава, където миналото присъства постоянно. Разрушени замъци, кацнали на самотни хълмове, готически катедрали от Средновековието, царствени дворци и невероятно кокетни домове изникват пред посетителите с объркваща редовност.

И всеки английски град и село, без значение от размера си, разказва своя собствена приказка. Дълъг и интригуващ исторически епос за крале и обикновени хора, индустриалци и изобретатели, ексцентрици, мечтатели и бунтовници, който е толкова завладяващ и изненадващ…като произведенията на Шекспир, Дикенс или Джоан Роулинг.

В случай, че планирате пътуване до английската столица, избягайте от клишето и се запознайте с неподправения, горделив, обвит в мъгла образ на Лондон, съчетавайки посещението на музеи с щипка нощен живот, разходка край река Темза и снимка в Хайд парк. Да не забравяме и кулинарната сцена на Лондон, която е точно толкова мултикултурна, колкото и населението ѝ.

Прочетете още за Лондон

В следващите редове реших да ви споделя един куп любопитни и чудати факти за Англия, както и някои от най-революционните изобретения и открития, които е дала на света. Надявам се да ви бъде интересно! 🙂

ТОП 5 на най-революционните изобретения и открития на англичаните

1. World Wide Web

Британския учен Тим Бърнърс-Лий (Tim Berners-Lee) създава първия сървър в края на 1990 година, а на 6ти август 1991 година, стартира интернет, като първата страница обяснява как да се търси и как да се създаде сайт.

2. Шоколадовият бар

Създаден от JS Fry & Sons в Бристол през 18347 година. До този момент шоколадът се е продавал и консумирал като напитка.

3. Прахосмукачката

Първата електрическа прахосмукачка е създадена през 1901 година от британеца Фъбътр Сесил Буут (Hubert Cecil Booth).

4. Пастата за зъби

Англичанинът Уилям Адис (William Adis) е бил търговец на килими, който е изпратен в затвора през 1770 година.  Докато е там, той решава, че начинът, по който хората си мият зъбите (чрез триене на сажди и сол върху парцал), може да бъде подобрен. Адис запазва малка животинска кост от хранене, прави дупка и връзва сноб от собствената си коса. След освобождаването си, Адис създава бизнес за масово производство на четки за зъби.

5. Банкомата

Англичанинът Джон Шепърд-Барън (John Shepherd-Barron) за първи път се сблъсква с идеята за банкомат, докато е във ваната и се среща с банката Barclays, които създават и инсталират първият банкомат в Енфийлд (Enfield) през 1967 година. Четирицифреният ПИН-код, който се е използвал още тогава, е запазен и до ден днешен.

15 любопитни и малко познати факти за Англия, които ще ви докажат, че страната е наистина чудато място

Кралицата

1. Потеклото на кралицата може да бъде проследено до Дракула (Vlad the Impale), което може да означава само едно – тя е негов далечен роднина.

2. В Англия се счита за предателство и сериозно престъпление да залепиш на обратно (с главата надолу) пощенска марка с Кралицата.

Дворците

3. Знаете ли, че замъкът Уиндзор (Windsor castle) е най-старата кралска резиденция в света, която все още се използва от кралското семейство?

4. Бъкингамският дворец (Buckingham Palace) е построен на мястото на небезизвестен публичен дом през 1702 година.

Лондон

5. Космополитната английска столица, Лондон, невинаги е носила това име. В миналото е наричан Лондониум (Londonium) през римската инвазия, Люденуик (Ludenwic) по време на саксонските времена и Лъденбург (Ludenburg) по време на Царството на Алфред Велики.

6. Английската столица е посрещнала само 10 Коледи със сняг от 1900 година до наши дни.

7. Смятате, че Лондон е първата столица на Англия? Значи сте в грешка. В действителност, Уинчестър (Winchester) е избран за столица през 1519 година.

Биг Бен

8. Противно на общоприетото схващане, че Биг Бен (Big Ben), една от ключовите забележителности на Лондон, се отнася до световно известната часовникова кула, всъщност това е името на 30-тонен звънец.

Самата кула е известна като Кулата на Св. Стефан (St. Stephen’s Tower).

Духовете

9. Йорк (York), Северна Англия, се счита за най-обладаният от духове град не само в Обединеното кралство, но и в света. В Йорк са регистрирани повече от 500 случая на близки срещи с призраци.

10. Местните вярват, че Бъкингамският дворец е обладан от множество призраци, включително тези на Хенри VIII, кралица Елизабет I, крал Джордж и Карл I.

Пиенето на чай

11. Общоизвестна тайна е, че англичаните са пристрастени към чая: един англичанин пие повече чай от представител на всеки друг народ по света и над 20 пъти повече от средностатистическия американец.

Войните

12. Англия е била участник в най-кратката война в историята. Страната е воювала със Занзибар през 1896 година и Занзибар се предава само след 38 минути!

Животните

13. В средновековна Англия дори животните са съдени в кралските съдилища и са наказани за щети, които са нанесли на хора или техните имоти!

14. На територията на Англия, изключвайки Шотландия, Уелс и Северна Ирландия,  има повече пилета, отколкото хора.

Океана

15. Без значение в коя посока се движиш в Англия, най-далечното отстояние от Атлантическия океан е 115 километра.

Вие знаете ли друг любопитен факт за Англия, който бихте споделили с нас? А били ли сте в Англия? Ако да, какво ви направи най-силно впечетление? 🙂

Прочетете още и 15 неща, които вероятно НЕ знаете за Шотландия

За автора: Теодора Господинова

Теодора Господинова

Страстен пътешественик, който "страда" от нестихващо любопитство към света. Прекарах няколко години в „странстване“ като някои от местата, където съм живяла са Исландия, Португалия, Шотландия и Лондон. Надявам се статиите, които пиша да са полезни на тези от вас, които споделят моята страст – пътешествията! Enjoy! 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.