Камбоджа – как да се подготвим за пътуването си до там


Категория: Камбоджа

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 03.06.2022

Ангкор

Камбоджа е страна, която определено умее да събужда противоречиви усещания. Има много какво да се каже за нея, а в тази публикация ще се опитам да събера полезна и практична информация, за да ви улесня с организирането на пътуването ви до там.

Съдържание:

* Общи данни за Камбоджа

* Късче от историята на страната

* Виза за Камбоджа – от къде и как се вадят визи, цена на визи

* Ваксини и имунизации за Камбоджа – трябват ли, какви?

* Валута в Камбоджа

* Местните

* Как да стигнем до страната?

* Къде да отседнем?

* Транспорт в Камбоджа

* Кои места да посетим в Камбоджа?

Общи данни

Кралство Камбоджа е държава в Югоизточна Азия.

Коя е столицата на Камбоджа? Пном Пен, който е и най-голям град в страната.

Население: над 16 000 000 души

Кой е официалният език в страната? Официалният език в Камбоджа е кхмерски, но на туристическите места повечето хора говорят английски (и/или френски).

Религия: будизъм (над 92% от населението)

Късче от историята на страната

храм в Ангкор

Съвременна Камбоджа е държава-наследник на могъщата Кхмерска империя, която през Ангкорският период (от началото на IX до началото на XV век) управлявала голяма част от днешните Лаос, Тайланд и Виетнам. Този период е известен още като златен век на кхмерската цивилизация.

Останките от тази империя може да видите, като посетите величествените храмове на Ангкор, културни паметници с ненадминат мащаб и величие в Югоизточна Азия. Неслучайно това е мечтата на много пътешественици – да видят с очите си Анкгор, сравним само с няколко други места по земята, като Мачу Пикчу или Петра.

Но историята на страната, след възхода и величието на Кхмерската империя минава през тъмни периоди. Империята престава да съществува в началото на 18-ти век, става френска колония, участва в поредица от войни, сред които Виетнамската, а през 1953г. става отново независима.

През 20-ти век достига до брутална Гражданска война (1967-1975 г.), завършваща с геноцид по време на кървавата диктатура на Червените кхмери (1975–1979г.). Следва Камбоджанско-виетнамската война (1977-1991г.), от която Камбоджа все още се възстановява.

Днес Кралство Камбоджа е конституционна монархия, управлявана от крал и мин.-председател.

Трябва ли ни виза за Камбоджа?

Да. За Камбоджа е необходима виза.

Най-добре да си извадите виза на място – срещу 30$. Процедурата минава доста бързо. Ако имате подготвена снимка още по-добре, ако не – ще ви снимат на място, така че не се притеснявайте. След това попълвате документ за влизане в страната с вашите данни, и това е всичко.

Ваксини и имунизации за Камбоджа

Задължителни ли са ваксините за Камбоджа? Не.

Има ли препоръчителни? Да

На сайта на Националния център по зарази и паразитни болести към Министерството на здравеопазването, Камбоджа попада в списъка със страните с препоръчителни имунизации според географския регион (Югоизточна Азия).

Ето кои са те – Хепатит А и B, тетанус и дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, менингококова инфекция, бяс. Хепатит А и коремен тиф са сред най-лесно преносимите от гореизброените и това са най-препоръчителните, тъй като може да се предават чрез замърсена храна, вода, замърсени ръце, прибори за хранене и други.

Ако ще си слагате, имайте предвид, че трябва да се сложат 2 седмици предварително, а не в последния момент. Може да ви се наложи да ги поръчате от аптека, тъй като в центъра по зарази не се предлагат. Трябва и да си запазите час, за да ви ги бият, а може да отидете и при личния си лекар.

Цената на двете имунизации беше около 80 лв на човек + такса, за да ви ги бият.

Много туристи ходят без и обикновено няма проблем, ако спазвате хигиена и сте внимателни. Все пак, за ваше успокоение може да си направите, ако прецените.

Съвети как да се предпазите: пийте само бутилирана вода. Избягвайте коктейли и лед в питиетата си, всичко, в което може да се добави непреварена вода, за да намалите риска до минимум.

Използвайте репеленти срещу комари (по-добре, ако са местни).

Валута в Камбоджа

един долар

Валутата в Камбоджа е камбоджански риел (KHR), но навсякъде се ползват долари. Ако слушате местните, всичко струва “уан дола’ ” 😀 (1$). Това ще чувате на всяка крачка, тъй като по този начин се опитват да ви привлекат вниманието. Тук пазаренето също е задължително.

И все пак в Камбоджа, противно на нашите очаквания, не беше никак евтино.

Местните

деца от Камбоджа

За съжаление, местните живеят в лоши условия, цари мизерия, а нивото на култура не е особено високо. За сметка на това, изглеждат усмихнати и безгрижни. Друго, което ни направи впечатление е, че са много набожни (повечето от тях изповядват Будизъм).

Има силно изразено неравенство – малко хора, които са много богати и много хора, които са изключително бедни. Темповете на нарастване на населението са високи, което допълнително допринася за това.

Основното и средното образование са безплатни, така че не се връзвайте на деца, които идват и ви молят за пари, тъй като “нямат за училище”. Тъжно е, че ги учат от малки да лъжат за такива неща, за да изкарат някой лев.

Ако искате да помогнете на тези деца, на сиропиталища или друга кауза, съветвам ви да се информирате и да ги проучите предварително.

Шофьорът на нашето тук-тук ни разказа доста за местния живот и култура, така че, ако ви е любопитно, винаги разпитвайте местните за тяхната гледна точка, когато имате възможност.

Как да стигнем до Камбоджа?

Най-често пътешествениците съчетават посещението на Камбоджа с пътуване до Тайланд и/или Виетнам. И през двете страни е доста лесно и бързо да се влезе в страната.

Ако и вие се спрете на тази опция – не забравяйте да си изкарате виза за повторно влизане в страната (reentry permit).

Този съвет идва изцяло от личен опит – ние бяхме забравили за тази подробност и се сетихме в последния момент… на летището. За късмет, този път бяхме подранили, а самата процедура мина бързо (за по-малко от 30 минути), иначе можеше и там да си останем. 😀

Полетът ни беше от Банкок – столицата на Тайланд до Сием Реап и обратно, като общо ни излезе около 230лв. на човек за отиване и връщане с местна авиолиния.

Отсядане в Камбоджа

Основната причина за посещение на Камбоджа се „крие“ в храмов комплекс Ангкор, и няма как да е по друг начин. Ако да видите това чудо, сътворено от човека, е сред мечтите и желанията ви, най-близкото населено място, където може да отседнете е Сием Реап.

При избор на място за настаняване, четете внимателно ревютата и се уверете, че ще имате топла вода. Тук отново заговаря личният опит, макар при нас да нямаше предварителни индикации за такъв проблем.

Наложи се да си топлим вода в кана и да се къпем с кофа, което направи изживяването още по-незабравимо. 😀

Транспорт в Камбоджа

транспорт в Камбоджа

Как да се придвижвате в страната е важен момент, тъй като пеша определено не е добър вариант.

В Камбоджа почти няма светофари, няма знаци за предимство, моторчета, колелета и тук-туци прелитат от всички страни и се оправят… с клаксони и бипкане. В началото е леко шокиращо, но в последствие свикваш с обстановката. За 4-5 дена не видяхме никой да се е ударил, а обикаляхме през цялото време.

Ние се спряхме на тук-тук, но искам да ви дам няколко съвета:

  • Изберете такова със стъкло, защото в Камбоджа е адски прашно и, ако няма, целият прах ще идва в лицето ви. Носете си маска или шал за такива случаи.
  • Ако престоят ви е няколко дни и искате да обикаляте повече, ще ви излезе по-изгодно да си наемете превоз общо за целия период, отколкото постоянно да търсите различни и да се пазарите за цената.
  • За храмов комплекс Ангкор задължително ще ви е нужен превоз, защото дори и да не си личи много от снимките – мястото е ОГРОМНО, с обща площ над 2000 декара.

Кои места да посетим в Камбоджа?

Ние се съсредоточихме върху храмов комплекс Ангкор и Сием Реап, като отскочихме и до езерото Тонле Сап.

Националният музей Ангкор

Национален музей Ангкор

Ако имате достатъчно време, преди да се отправите към Ангкор, минете през Националният музей в Сием Реап. Там ще научите много за историята, културата и за Будизма и ще добиете представа за онова, което ще видите след това на живо в храмов комплекс Ангкор. Ще разберете значението на храмовете и различните изображения, статуи и пози на Буда.

Ако не си падате по музеите, може и да го прескочите.

Храмов комплекс Ангкор

Няма как да не започнем с най-грандиозната забележителност в Камбоджа – единственият по рода си храмов комплекс Ангкор, включващ общо над 100 храма. Счита се за най-големият религиозен паметник в света, а през 1992г. съвсем заслужено попада в списъка за Световно и културно наследство на ЮНЕСКО.

мини Буди

Ангкор Ват е най-известният от храмовете, превърнал се в символ на страната и изобразен на нейния национален флаг. Красотата му е неземна, но далеч не е единственият храм, който ще ви накара да онемеете.

Има поне 10 храма, които са „задължителни“, но ако имате достатъчно време, моят съвет е да обиколите колкото се може повече.

Ангкор определено заслужава специално внимание, така че тук може да прочетете публикацията, посветена на комплекса:

Предвид казаното до тук, горещо ви препоръчвам да си закупите 3-дневен пас, за да може да обиколите подобаващо комплекса. Един ден е крайно недостатъчен, но все пак зависи с колко време разполагате.

Цени за билет:

За 1 ден – 37 $

За 3 дни – 62 $

За 1 седмица – 72 $

Тези цени са за чужденци, за местните – посещението е безплатно.

  • Билети се закупуват от билетния център, който се намира далеч от комплекса. Първо минавате от там, снимат ви за билета и тогава се отправяте към Ангкор.
  • Както споменах по-рано, уредете си и транспорт за придвижване в самия комплекс, площта му е огромна и няма да успеете пеша. Вариантите са тук-тук, такси или колело (ако сте ентусиасти).

Атмосферата, която цари наоколо е неописуема… Но очаквайте материал, в който ще се опитам да я предам. =)

от Томб Райдър

Сием Реап

Сием Реап

В Сием Реап кипи живот, особено в центъра – няколко улици с много заведения, европейски ресторанти, масажни центрове, магазини, пълни със сувенири, където може да се пазарите.

Вечер става още по-голяма лудница от хора, а улиците са украсени и осветени с лампички и светещи надписи, привличащи вниманието.

Военно-историческият музей

Военно-историческия музей

Военно-историческият музей не е особено богат откъм артефакти, но беше интересно да разберем повече за войните и противоречията в Камбоджа от местна гледна точка.

Пишеше, че посещенията се водят от ветерани от войните в Камбоджа, но при нашето посещение беше „обикновен“ гид. Ако искате да научите повече за историята на страната, може да го посетите.

Цена: 5 $

Езерото Тонле Сап

езерото Тонле Сап

Пътуването до Тонле Сап (в превод от кхмерски – Голямото езеро) беше запомнящо се преживяване. Намира се на около 15 км от Сием Реап, пътуването с тук-тук беше дълго, но пак беше интересно.

Самото езеро Тонле Сап е всъщност най-голямото сладководно езеро в Югоизточна Азия, а и в Камбоджа и основен източник на препитание на местното население.

Любопитен факт е, че по време на дъждовния период става с 5 пъти по-голямо, а като дълбочина достига 10 метра (през останалото време е дълбоко около 1-2 метра).

Езерото е дом на няколко стотин вида риби, водни костенурки, крокодили, както и други бозайници, а през 1997г. е обявено от ЮНЕСКО за биосферен резерват. Без него животът на много камбоджанци би бил немислим.

Няма как да не грабнат вниманието ви „плаващите къщи“ – къщички и колиби, изградени върху колове във водата, където живеят цели семейства. Дори има плаващо училище и плаващи магазини.

плаващо училище

Предлагат се различни турове с лодка, ние бяхме в самостоятелна, където местен ни разказваше за плаващите постройки и живота в рибарското селище. Заведе ни до крокодилска ферма, като ни гарантира, че терасата й е едно от най-добрите места за наблюдаване на залеза.

крокодилска ферма

Имаше право, залезът, който наблюдавахме, беше наистина страхотен. Уверете се сами:

залез над Тонле Сап

Ако искате да посетите и други места в Камбоджа, ето някои интересни предложения: столицата Пном Пен, островите по южното крайбрежие на страната, Кампот и Кеп.

Надявам се публикацията да ви е харесала и да ви е била полезна. Камбоджа е страна на контрастите, където мизерия и величие се преплитат, но едно е сигурно – пътуването до там е истинско приключение.

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Христо Иванов

Тъй като съм бил в Камбоджа и искам да се върна- какви са вариантите към днешно време ?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Христо! Към момента, за да влезете в Камбоджа Ви е необходима виза, отрицателен PCR тест (до 72 ч. предв.) и доказателство (документи) за здравна застраховка, покриваща мин. сумата от 50 000 USD. Предложили са и агенция, откъдето да се закупи, ако нямате срещу 90 USD. Ако имате още въпроси, оставам на разположение. Поздрави,