Камбоджа – непознатата перла на Азия


Категория: Камбоджа

Автор: Saveti

Последно обновена: 23.10.2022

Ангкор

Камбоджа –  тази малка по размер страна в Югоизточна Азия може да предложи много интересни места, които няма къде да видите другаде по света.

Макар и не много популярна дестинация за хората от България, тя привлича стотици хиляди туристи всяка година. Не до там позната за нас, Камбоджа крие наистина невероятни места, които си заслужава да видите поне веднъж. Научете кои са основните забележителности с Камбоджа, които си заслужава да се посетят, както и всичко, което трябва да знаете, за да организирате пътуването си до там.

Съдържание на статията:

Накратко за Камбоджа

Пном Пен, някога опустошената, но сега възкръснала столица на Камбоджа, е мястото, където можете да проверите пулса на съвременния живот в Камбоджа. Въпреки това Сием Реап, входната врата към величествените храмове на Ангкор, започва да превъзхожда столицата със своите изискани ресторанти, оживени барове и шикозни бутици. Освен това в Ангкор, който е включен в списъка на световното културно наследство, се намират някои от най-впечатляващите храмове на земята.

На южното крайбрежие има няколко перспективни плажни курорта и множество тропически острови, които наистина започват да се развиват. В северозападната част на Камбоджа се намира френският колониален град Баттамбанг, който предлага по-традиционна част от камбоджанския живот и няколко отдалечени храма в джунглата, а дивият изток на страната е мястото, където бродят слонове, гърмят водопади и се забавляват сладководни делфини.

Знамето на Камбоджа:

знаме на Камбоджа

Карта на Камбоджа:

Практическа информация за Камбоджа:

Столица: Пном Пен
Официален език: кхмерски
Климат в Камбоджа: тропичен
Средни температури: 26,30°С

Валута:

камбоджански риел (KHR), но почти навсякъде може да се плати с щатски долари.
1 USD = 4100 KHR (приблизително)
Водеща религия: будизъм

будист

Към момента Република България няма функциониращо посолство в Кралство Камбоджа. Обслужващо посолство е в Ханой, Виетнам. Данни на посолството:
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box10
Тел.: +84 24 3845 2908
Дежурен телефон в извънработно време: +84 123 940 9129
Работно време на консулската служба: По – Пт, 9:00 -12:00 ч.
Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bg , Consular.Hanoi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam

Виза за Камбоджа

Необходима е виза за влизането в Камбоджа, камбоджанските власти издават виза, при пристигането на летищата в Пном Пен и Сием Риеп, таксата е 20 долара. За повече информация, посетете сайта на Министерството на Външните работи – тук

Важно!

В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Питейна вода в Камбоджа

Не се препоръчва консумацията на питейна вода, по-добре си купувайте си бутилирана.

Ваксина за Камбоджа

Няма задължителни ваксини за пътуването ви до там, а само препоръчителни, които са следните: хепатит А и B, тетанус и дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, менингококова инфекция, бяс.

Как се стига до Камбоджа?

самолетно крило

Опасно ли е в Камбоджа?:

Нивото на престъпност не е високо, но все пак се препоръчва да се избягват конфликти и да се движите по туристическите места.

Как мога да ходя облечен в Камбоджа?

Камбоджанците, особено тези в големите градове, са свикнали с чужденците и е малко вероятно да бъдете обект на тормоз (или дори негативно внимание) поради това, което носите. Потниците и късите панталони са напълно приемливо облекло за жени в градове като Пном Пен и Сием Реап. Това, разбира се, не важи за храмовете, там трябва да бъдете

Скъпо ли е в Камбоджа?

Ориентировъчно една вода от 1,5л струва 0,50 €, бира – местната е около 1€, хапване в ресторант средно за двама излиза около 21€. Предвидете си средно около 40 евро на човек за ден.

Къде да отседна в Камбоджа?

Много зависи къде искате да пътувате и кои места искате да посетите, ако сте там само, за да посетите храмовете в Ангкор, то потърсете си място за настаняване в Сием Реап.

Придвижване в Камбоджа – транспорт

тук тук

Има няколко варианта за придвижване в Камбоджа, ще разгледаме основите:

Автобуси – има малко градки линии, но пък за извънградски разстояния са най-икономичния вариант.

Таксита – един от най-използваните транспорти, но имайте предвид, че нямат апарати и трябва да се договорите за цената преди да се качите в таксито, за да не останете изненадани.

Тук-тук – още един от най-използваните и интересни транспорти в страната. Често срещани са, безопасни са, макар понякога да не изглежда така и лесно може да си хванете тук-тук. Отново трябва да договорите предварително цената за пътуването.

Кола или мотоциклет под наем – за да наемете кола трябва да имате международна книжка. Имайте предвид, че движението е много хаотично и различно от нашето. За да наетеме мотоциклет нещата са по-лесни, ще ви искат само паспорт. Препоръчваме ви да си носите сканирано копие на паспорта си, което да им оставите.

Забележителности в Камбоджа?

Добавяме и клип, за да добиете по-ясна представа за това колко впечатляващо място е Камбоджа и дългата и интересна история на страната.

Храмовете на Ангкор

Ангкор

Една от най-емблематичните дестинации в света, храмовете на Ангкор, редовно заемат първо място в списъците с най-добрите забележителности в света. Най-емблематичните постройки тук са Ангкор Ват – най-голямата религиозна сграда в света, и Байон – един от най-странните храмове в света, със загадъчната си колекция от издълбани каменни лица. След това е Та Пром, където дивата природа се е развихрила над древната издълбана зидария. Любопитен факт е, че тук е сниман хитовия филм с Анджелина Джоли – Лара Крофт. Ако сте му фенове, несъмнено ще ви хареса.

Древните кхмери са събрали еквивалента на всички европейски катедрали на площ с размерите на Лос Анджелис, така че си струва да отделите време за разглеждане. Има много отдалечени храмови обекти, които се посещават от по-малки тълпи, включително изящно издълбания Бантей Срей, обраслите руини на Бенг Меалеа и пирамидалния храм в стил маите Прасат Том в Кох Кер.

Южните острови на Камбоджа

Кох Ронг

Макар, че обсипаното с пясък камбоджанско крайбрежие не е толкова известно, колкото плажовете в Тайланд или Индонезия, то все пак предлага пълното усещане за тропическо уединение, само че без луди тълпи. Съседните Кох Ронг и Кох Ронг Санлум са най-популярните острови, обградени от лазурни води и изобилие от прахообразен бял пясък.

По крайбрежието има още много острови, включително до голяма степен неоткрития архипелаг Кох Сдах и големия, почти незастроен Кох Конг. Не пренебрегвайте и по-малките острови.  Разположени са близо до властолюбивия Сиануквил, като Кох Руси с неговите луксозни курорти и Кох Та Кхиев с неговите невзрачни бунгала за туристи.

Пном Пен – столицата на Камбоджа

Пном Пен

Столицата на Камбоджа е хаотичен, но очарователен град. Разполага с една от най-очарователните крайбрежни улици в Югоизточна Азия. Пном Пен се превръща в изискана модерна столица благодарение на впечатляващата си колекция от бутикови хотели, епикурейски заведения и бохо барове.

Градските изследователи могат да пируват цял ден и да се забавляват цяла нощ, или да преживеят емоционални крайности във вдъхновяващия Национален музей и потресаващия затвор Туол Сленг. Те показват най-доброто и най-лошото от историята на Камбоджа. Известен някога като „перлата на Азия“, Пном Пен възвръща своя блясък!

Кампот и Кеп

Кампот

Тези побратимени провинции на юг предлагат перфектна комбинация от удобство при пътуване и автентичен характер за тези, които търсят по-завършено преживяване от атмосферата на спиране и препускане по островите. Очарователният град Кампот предлага широка гама от хостели за туристи, курорти край реката. Тук има бутикови хотели, където можете да се настаните, докато разглеждате френското архитектурно наследство. Ще можете да изследвате красивата река с лодка или каяк или се впускате в буколическата провинция на две колела.

лодки

На плажа на бутиковия град Кеп се намира известният пазар за раци, има възможност за пешеходен туризъм в Националния парк Кеп и близкия остров Тонсай (Заешки остров). Чудесно място за бягство от шума. Селските приключения включват криволичещо изкачване до хълма Бокор, скрити пещерни пагоди от VII в. и посещения на селски ферми за пипер. Отделете време за круиз през солените равнини по залез слънце, докато работниците използват традиционно яре и кошници, за да събират бялото злато на региона.

Планините Кардамон

офроуд

Огромната защитена зона Cardamom Rainforest Landscape с площ 20 746 кв. км. включва един от последните големи райони на дивата природа в Югоизточна Азия. Район със спираща дъха красота и изумително биоразнообразие, този зелен коридор включва много от най-забележителните природни обекти и защитени зони в Камбоджа.

Ако имате възможност, разгледайте района с мотоциклет или си наемете джип, за да се потопите в атмосферата. Сред основните забележителности са изолираната долина Stung Areng, вълнообразните пасища и драматичните спускания на Khnong Phsar. Награждаваните екопътеки в националния парк Botum Sakor и резервата за диви животни Tatai с неговия емблематичен водопад, безброй екоприключения и приказни места за настаняване. Ако искате да се разходите в дивата природа, планините Кардамон са мястото, където да го направите.

Сием Реап

Сием Реап

Единствената причина за съществуването на Сием Реап може да е благодарение на  храмовете на Ангкор, но този очарователен град се е превърнал в дестинация от световна класа. Това е постигнато благодарение на ресторанти, кафенета и барове, както и на оживените пазари, готините бутици и интересните галерии.

Тонле Сап

Отвъд центъра на града се намират плаващите села на езерото Тонле Сап, приключенски дейности като каране на четириколки и зиплин, както и културни занимания като курсове по готварство и бойни изкуства. За по-различно изживяване се отправете към близките традиционни села, където можете да се запознаете с живота на местните хора. Те живеят в прости и гостоприемни къщи. Селцата са тихи и спокойни, което ги прави особено подходящи, ако пътувате с деца.

Мондулкири

Мондулкири

В североизточната част на страната се намират безкрайните оризови полета и захарни палми, които са най-характерни в по-голямата част на Камбоджа. Те отстъпват място на дивите хълмове на Мондулкири, дом на местния народ бунонг, който все още изповядва анимизма и почита предците.

Дивата природа е голяма атракция тук, ще имате възможнос за „разходка със стадото“ в проекта „Долината на слоновете“. То се състои в галене и наблюдаване на слоновете в резервата (чудесна алтернатива на вредното яздене на слонове). Освен това ще може да наблюдавате лангури дук или гибони по време на поход през резервата за диви животни Keo Seima. Добавете към това и гръмотевични водопади и зиплайн в джунглата и ще получите перфектносто приключение.

Баттамбанг

Баттамбанг

Извиващ се по бреговете на река Сангкер, Батамбанг е традиционният облик на градска Камбоджа. Той е един от най-добре запазените градове от колониалната епоха в страната. По улиците с френски магазини се намират всякакви услуги – от кафенета до художествени галерии. Отвъд града, в провинцията, се намират множество древни храмове, които, макар и да не са като храмовете в Ангкор, обикновено не се пропускат от тълпите.

Батамбанг е и домът на вдъхновяващата Phare Ponleu Selpak. Ако не сте чували за нея, това е известна неправителствена организация за изкуства, която обучава артисти и организира вдъхновяващи представления. Съчетава циркови умения с театър и разказване на истории. Баттамбанг е на един свят далеч от шума на Пном Пен и тълпите на Ангкор. Определено си заслужава да се отклоните и да ги посетите.

Храмът Преах Вихеар

Преах Вихеар

Майката на всички планински храмове – Прасат Преах Вихеар. Той се издига величествено на върха на планината Дангкрек, покрит с гори хребет. Някога е бил спорна граница между Камбоджа и Тайланд. Основните камъни на храма се простират до ръба на скала, която се спуска стремглаво към равнините долу. Гледката към северна Камбоджа е абсолютно спираща дъха.

Преах Вихеар

Строен в продължение на 300 години, храмът представлява триизмерно изображение на планината Меру – центърът на вселената в индуистката митология. Той предлага завладяващ поглед върху еволюцията на дърворезбата и скулптурата през Ангкорския период. Всичко обаче зависи от местоположението, а то не е по-добро от това – отдалечено, труднодостъпно и заслужаващо си усилията.

Крати

Крати

Крати е отправна точка за пътувания за наблюдение на редките сладководни делфини иравади по река Меконг и е оживен възел по сухопътния маршрут между Пном Пен и североизточна Камбоджа или южен Лаос. Като изключим делфините, градът притежава известен колониален чар и може да се похвали с едни от най-добрите залези на Меконг в страната.

Кох Тронг

Близкият остров Кох Тронг е спокойно място, където можете да изпитате автентичното кхмерско гостоприемство в местен дом или да разгледате острова с велосипед под наем. Северно от Крати се намира пътеката Mekong Discovery Trail с множество приключения и преживявания, свързани с реката-майка, включително общежития в общността, разходки с велосипеди и лодки.


Което и място да изберете в Камбоджа, ще имате възможност да се запознаете с една различна и пленяваща култура. Ще се пренесете в свят, който драстично се различава от този, който познаваме добре и именно в това се крие очарованието на тази азиатска страна.

Прочетете още:

За автора: Saveti

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Христо Иванов

Тъй като съм бил в Камбоджа и искам да се върна- какви са вариантите към днешно време ?

Saveti

Здравейте, Христо! Към момента, за да влезете в Камбоджа Ви е необходима виза, отрицателен PCR тест (до 72 ч. предв.) и доказателство (документи) за здравна застраховка, покриваща мин. сумата от 50 000 USD. Предложили са и агенция, откъдето да се закупи, ако нямате срещу 90 USD. Ако имате още въпроси, оставам на разположение. Поздрави,