Албания – 26 топ забележителности в Земята на Орлите


Категория: Европа

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 26.02.2023

езерото без дъно

Изолирана от останалия свят за дълго време, през 90-те години страната най-накрая се отвори към света и хората имат възможност да разкриват все повече и повече албански красоти, които са били скрити през цялото това време. От зашеметяващите върхове на Албанските Алпи до девствените плажове на Албанската Ривиера, ще открием един от най-добре скритите скъпоценни камъни, останали в Европа. В Албания живеят около 3 милиона души, те наричат държавата си “Земята на орлите’‘ (Shqiptarë), заради това и орелът е изобразен на тяхното знаме.

Съдържание – информация за Албания:

Общи данни и полезна информация:

 

Практична информация:

 

Забележителности в Албания:

География + карта:


Албания се намира в Югоизточна Европа, с площ от 28 750 km2. На северозапад граничи с Черна гора, на североизток с Косово, на изток с Македония и на юг с Гърция. Има излаз с Адриатическо море на запад и на югоизток с Йонийско море.

Албанско знаме:

Опасно ли е в Албания?:

Албания е едно от най-малко опасните места в Европа, според Министерството на външните работи на Обединеното кралство. Обществената безопасност като цяло е на добро ниво и има много малко сигнали за престъпления, насочени срещу чужденци или туристи, въпреки че се случват дребни кражби.

Скъпо ли е в Албания?:

Можете да пътувате до Албания с доста нисък бюджет. Има добри квартири, където можете да останете за около 10-12 евро на вечер с включена закуска. Храненето в ресторанти и пазаруването в супермаркетите е много по-евтино, отколкото в повечето европейски страни. Транспорта от един град до друг също е евтин.

Климат в Албания

По крайбрежието климатът е средиземноморски, с горещо и сухо лято и дъждовна и умерена зима. Във вътрешността зимите са студени, а лятото е много горещо. На север климатът е планински, с прохладно, кратко лято и студена, дълга зима.

Кога е най-подходящото време да се посети Албания?:

Най-доброто време за посещение на Албания е от април до юни и септември до октомври, където температурата се движи около 17 – 23°C, което я прави идеална за общи дейности и дейности на открито като разглеждане на град и туризъм.

Пиковият сезон е от юли до август, често се организират интересни събития в Тирана и по другите градчета. По това време ще има значително повече туристи, което може да не е идеално и жегата през средата на летните месеци може да бъде непоносима за някои хора.

Ниският сезон е от ноември до март, което не се препоръчва, тъй като на някои места може да е студено и повечето градове са доста тихи и неактивни. Така че ако планирате да правите походи в Албания, придържайте се към пролетта, лятото или есента.

Как се стига до Албания -транспорт?:

От България до Албания има няколко варианта за маршрут:

С кола през Гърция:

Минава се през Солун и Йоанина, влизате в Албания през границата Какавия – Ктисмата. Приблизителното разстояние е 720 км, като разстояние е по-дълго, но пътят е в по-добро състояние.

С кола през Македония:

През Скопие и Охрид, като влизнето в Албания става през границата ГПКК Ќафасан. Приблизително разстояние 540 км.
Със Самолет

Опциите са с директен чартърен полет или чрез полет с прекачване. Можете да си намерите и евтин самолетен билет чрез съветите и предложенията ни в тази статия.

Валута:

Валутата в Албания е албански лек – 1 лев се развнява на 63,28 албански леки.

Необходими документи за пътуване до Албания:

За български граждани е нужна само лична карта, за да посетите Албания.

Интернет в Албания:

Интернетът е доста добър в Албания. Надежден wi-fi е наличен в повечето хостели / хотели и кафенета. Дори в Албанските Алпи къщите за гости често имат надежден wi-fi в общите части, така че все още можете да поддържате връзка с хората у дома дори в планините в Албания.

Кухнята в Албания:

Албанската кухня е съчетание между средиземноморска и балканска кухня. Това означава, че има елементи, които повечето хора ще разпознаят от познати италиански, гръцки и турски ястия. Традиционната албанска храна е прясна, ароматна и разнообразна. С морски дарове, сирене фета, тонове зеленчуци и билки от Средиземно море. В албанската кухня присъстват също и типично балканските ястия, като чушки с ориз, кюфтета на скара и тнт.

26 Топ Забележителности в Албания, които да посетим

Събрали сме най-красивитите, интересни, екзотични и авантюристични забележителности, които да посетите в Албания. Като зависи с колко време разполагате, можете да набележите, тези, които ще успеете да посетите, а останалите да ги оставите за следващ път.

1. Тирана – Столицата на Албания

Тирана е най-големият град в Албания – столицата на страната, с дълга история зад гърба си, е една от най-непознатите дестинации в Източна Европа. Днес това е все по-модерен град, с много живот и разбира се е икономически, търговски, културен и правителствен център на страната.

Някои от основните забележителностите, които можете да разгледате, докато се разхождате из Тирана са:

Площадът на Скендербег, където ще видите Статуята на Скендербег– националният герой, прочул се с борбата срещу турското нашествие през XV в. Джамията Етем бей – датира от османската епоха, разположена точно в средата на площад Скендербег, тя е и една от най-старите сгради в града. Молитвената зала в джамията Етем бей е украсена със стенописи, изобразяващи водопади и природа, нещо, което не се вижда често в джамиите. В близост до джамията ще намерите часовниковата кула на Тирана, чудесно място за гледка от високо, ако търсите страхотна гледка, за да видите площад Скендербег и града отгоре. Набележете си да видите още известната Пирамида на Тирана, посветена на комунистическия лидер Енвер Ходжа.


BunkArt2 е ядрен бункер, превърнат в музей, който показва колко жесток е бил комунистическият режим, когато страната е била изолирана от външния свят. Той също така показва всички мръсни номера, които държавата е правила на своите хора, като подслушвателната стая, да ги шпионира, и как са преследвали тези, които са били смятани за предатели.

Ако се интересувате не само от историята по време на комунистическия режим, но и от произхода на народа на Албания от началото до османската епоха, през съветската епоха, та чак до сега, не забравяйте да посетите Националния исторически музей.

Гранд Парк (Parku i Madh)

Предпочитано място от местните за разходка и сутрешно бягане. Паркът включва изкуствено езеро, различни паметници на албански личности, Църката Свети Прокопий, Президентския дворец. В южния край на парка се намират Зоологическата градина и Ботаническата градина, която включва много цветя и растения, които са типични за албанската среда.
А в близост до Тирана ви препоръчваме да посетите, ако разполагаме с време:

2. Националния парк Дайти

От интерестните места за посещение около Тирана ни отвежда до височините на планината Дайти. Национален парк, практически интегриран в големия град, можете да се качите чрез лифт. Гледките от високо са впечатляващи и си заслужава да се видят, ако сте любители на гледките от високо.

3. Езерото Бовила

Езерото Бовила, част от Националния парк Дайти, се намира на едва 45 минути североизточно от столицата Тирана. Мястото предлага страхотни панорамни гледки, спокойна природа и възможност за бягство от шума на града. Можете да отидете там на пикник или ако искате още приключения в тази област някои екскурзоводи предлагат маршрут за туризъм, преходи и скално катерене. Маршрутите варират по степени на трудност, от най-простите до най-трудните.

4. Берат – градът на хилядите прозорци

Берат е най-старият град в Албания и вероятно най-красивият, разположен в подножието на планината Томор и разделен от река Осъм, разположен на по-малко от два часа път от столицата. Посещението му е задължително при всяко пътуване до Албания. Включен е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, тъй като има добре запазен исторически център с архитектура в османски стил, който напомня за мюсюлманското му минало. Но османците не са единствените, които са населили Берат. В продължение на повече от 2000 години множество цивилизации са оставили своя отпечатък с огромна културна стойност.

Когато пристигнете в града, лесно ще видите причината за прякора му. Практически всички къщи в стария град поддържат старата османска архитектура с малки прозорци. Но освен живописните си къщи, си заслужава да разгледате Замъка Берат, древните джамии, като Оловната джамия , музейте, Църквата на Света Троица, Мангалем – османският квартал, Горица – православната махала. Берат е много оживен град и има добри ресторанти на изключителни цени.


Много хора посещават Берат на еднодневна екскурзия. Вярно е, че повечето от забележителностите могат да се видят за един ден, но ви съветвам да прекарате поне една нощ, за да се насладите на оживената атмосфера в Берат по залез слънце. През лятото температурите в Берат са високи в централните часове на деня, но в късния следобед жителите му се възползват от възможността да общуват, да се разходят и да пият кафе по терасите. Надявам се да се насладите на Берат и многото му прелести.

5.  Аргирокастро (Gjirokastër) – сребърният град

Аргирокастро е друг град включен в списъкът на ЮНЕСКО, заради изключителните си исторически и културни ценности. Известен е още като „Сребърния град “ или „Каменния град на хилядата стъпaла “ . Смята се, че името произлиза от сребристия и сив цвят на къщите, а името на гръцки означава „Сребърна крепост“. В дъждовните дни сивите каменни стени и покриви на Аргирокастро блестят като сребро.

Тук е и родното място на Енвер Ходжа. Невероятните укрепени къщи от 18-ти век – огромни четири или пететажни къщи, подкрепени с каменни укрепления – стоят гордо на всеки хълм. Някои от тях са превърнати в къщи музеи и са отворени за посетители. Отделете си време да посетите и крепостта Аргирокастро, която е една от най-емблематичните забележителности в града, от където може да се насладите на прекрасни гледки от високо.

6. Шкодра (Shkodër)

Една от основните му забележителности е замъкът Розафа, позната като Шкодренската крепост. Наблюдателна кула, от която може да се наблюдава не само града, но и цялата природна, която ни заобикаля, с невероятни 360º гледки към пейзажа и езерото Шкодра. Езерото Шкодра споделя водите си с Черна гора и е дом на хиляди птици, риби и диви животни, така че е идеалното място за любителите на природата. В историческия център на града ще открием набор от пешеходни улици с много чар и супер уютна атмосфера.

Гледката от Шкодренската крепост

Мост Меси

Ако имате повечко свободно време, на 5 км от града може да посетите и мост Меси, който доста прилича на Дяволския мост.

Мост Меси

7. Елбасан

Елбасан е един от най-големите градове в Албания и се намира в центъра на страната. Има население от почти 80 000 души и се намира до река Шкумба, която се влива в Адриатическо море.

Първоначално районът е разработен като търговска точка на кръстовище на основен римски път. Около 5-ти век той става важен район по време на разпространението на християнството в района и е дом на няколко катедрали и базилики. Османският султан Мехмед II възстановява градската зона на Елбасан по-късно, през 1466 г., и нарежда построяването на Елбасанската, запишете си го в списъка с интересни места, които да посетите, ако сте в района. По-късно градът се превръща във важен център на османската цивилизация за няколко века.

8. Круя и музеят Скендербег

Историческият център на Круя е много малък. Можем да започнем с разходка из старата чаршия. Уникален набор от занаятчийски сергии и туристически дрънкулки, с ясни османски влияния. Но истинската причина за посещението на Круя са останките от стария средновековен град. Той е изцяло ограден и вътре можете да посетите Замъка, в момента в него се помещава музеят Скендербег, а също и Етнографският музей. Прекрасен пример за добре запазена османска архитектура.

9. Изоставените Бункери – разпръснани из цялата страна

Бункерите са построени от Енвер Ходжа, тогавашния управник, който се опасявал, че ще ги нападнат с ядрено оръжие и наредил да бъдат построени около 173 371 бункера, които да бъдат пръснати из цялата страна. Представете си такъв брой бункери на територия от 28 750 кв.м., можете да ги видите буквално навсякъде. Бункерите били проектирани във фабрика, която работела на пълен работен ден. Твърди се, че работниците от Skoda били освобождавани от работа, за да поставят бункерите из страната.

Друго любопитно е, че когато първият бункер бил готов, Ходжа наредил на инженера, който го е проектирал, да влезе в бункера и го бомбардирали с боен танк, за да проверят ефективността му. Казват, че конструкцията е издържала на удара. Реално никога не се стигнало до използването им, не и като бункери. Разрушаването на бункерите е скъпо и заради това, местните прагматици са ги превърнали в колибка за кучета, работилница за инструменти, да прибират сеното и още куп други креативни неща.

10. Албанската ривиера

Основната атракция за туризма в Албания са нейните плажове и добре познатата албанска брегова линия. Тази крайбрежна ивица, която се простира на 120 км, от Саранда до Вльора, предлага на туристите възможността да се насладят на кристално чистите води на Йонийско море, които ще ви завладеят от пръв поглед с тюркоазените си води, а пясъците му са чисто бели. Истинска красота!

Ако се чудите кои градчета да посетите в Албанската ривиера, можете да се отправите към Саранда, Ксамил, да разгледаме някои от тях:

11. Саранда

плажът на Чайките, Саранда

Саранда е един от най-посещаваните курорти в Албанската ривиера. Там изборът на хотели и ресторанти е много по-голям, отколкото на другите места в Южна Албания. Саранда е много красив град, който се разраства с бързи темпове. Мнозина отсядат именно тук и обикалят останалата част от Албанската ривиера през деня. През лятото е пълно с хора, както местни, така и чуждестранни туристи. Има красива и дълга алея и е град изпълнен с много живот.

12. Замък Лекурси

Препоръчваме да посетите руините на замъка Лекурси в покрайнините на града, откъдето ще се насладите на великолепната панорамна гледка към Саранда. В самия замък има и ресторант-кафене, където можете да пиете нещо и да се полюбувате на гледките към морето.

Плажове в Саранда и паркът Бутринт:

Плажовете в центъра на Саранда са приятни, но не са толкова впечатляващи като южните плажове Pulëbardha, Pasqyrave или Manastiri, само на 10 километра от Саранда, където започва националният парк Бутринт. Има и няколко интересни места за разглеждане на север като залива Какоме или плажа Крорез.

13. Бутринт – Антично селище (потъналият град), в близост до Саранда

Бутринт е древен град, чийто произход датира от 8 век пр.н.е. Този древен остров, вече прикрепен към сушата, е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е най-посещаваният исторически паметник в Албания. Оттам са минавали гърци, римляни, византийци, венецианци и османци. Различни надписи от 4 век пр.н.е. демонстрират изграждането на светилища и отбранителни стени в града по това време, което подсказва значението му още в древността.

Цена за вход:
700 леки или около 12 лв.

14. Ксамил

Ксамил е малък архипелаг, съставен от 4 малки островчета, намира се в рамките на националния парк Бутринт. Известен е с красивите плажов с тюркоазени води. Интересно е, че можете да видите и остров Корфу в далечината, както и да си хванете корабче до там, с което ще пътувате между 30 и 70 минути. Ксамил е най-популярната плажна дестинация в цяла Албания. Намира се в южната част на Албания, само на 20-30 минути път с кола от морския град Саранда. Точно на север от Ксамил има два плажа, които трябва да спрете на Огледалният плаж и Monastery Beach.


Въпреки че Ксамил е известен предимно с красивото тюркоазено море и плажните барове с гледка към изгрева, той също има доста добре запазени исторически забележителности. Най-интересно е посещението на Руините на Бутринт, които се достигат и от Саранда. Легендата разказва, че е основан от троянски герой Еней, който се натъкнал на мястото, бягайки от унищожаването на Троя.

15. Град Дуръс (Драч) и плаж Дуръс

нос Родон

Разположен само на около 30 километра от албанската столица Тирана, Дуръс е вторият град в Албания и един от най-важните исторически градове в страната. Той е и един от студентски центрове и основното пристанище на страната с множество връзки до Бари и Бриндизи, двете италиански пристанища, които се намират пред него. Той е дом на много древни археологически обекти и находки, привличащи национални и международни туристи. Забележителностите в Дуръс, които задължително трябва да видите са Драчкия амфитеатър, археологическия музей, венецианската кула, скалистия нос Родон и едноименната крепост Родон, както и, разбира се, плажът Дуръс.

Плаж Дуръс

Най-популярната дестинация в Албания, която се простира на повече от десет километра по крайбрежието на града. Градската част на плажа пълна с туристи през лятото. Има всякакви неща за развлечение, от игри на футбол до водни спортове. Няма да ви се налага да се отдалечавате много от хавлията си за разхлаждаща напитка, тъй като на плажа, между шезлонгите, обикалят търговци, които предлагат голямо разнообразие от напитки и храни.

16. Вльора

Вльора се превръща в туристическа дестинация благодарение на своите плажове. Намира се в Южна Албания, близо до лагуната Нартес и заобикалящия я полуостров Карабурун, край бреговете на остров Сазан. В допълнение към плажовете, Вльора има замъци, джамии, църкви, музеи и паметници като забележителности.

Този пристанищен град има специално значение за албанците, тъй като именно тук страната обявява своята независимост от Османската империя в началото на 20-ти век.

17. Остров Звернец

Красивият остров се намира на 17 км от Вльора, може да се разходите до острова по дървеното мостче и да се насладите на водата и красотите, които острова предлага отблизо.

18. Езеро Синьото око (Сири I Калтер) – езерото без дъно в Албания

На по-малко от час път с кола от Ксамил, скрит в планината, се намира този загадъчен извор. Дължи името си на синия цвят на водата, който контрастира със зеленината на тучната гора, която го заобикаля. От земните недра блика поток от чисти води с температура 10º C, които се вливат в река .Той оставя учените озадачени и до днес. Синьото око е естествен извор, който е дълбок над 50 метра, само че учените нямат представа колко точно е дълбочината му, нито от къде започва изворът.

Водолази са проверили Синьото око, познато като “Езерото без дъно”, и са могли да слязат само на 50 метра, преди да се наложи да се качат отново. Това е защитено място, така че не трябва да влизате във водата, въпреки че много хора го правят. Призовавам ви да се вслушате в правилата, за да можем да защитим природни забележителности като тази!

езерото без дъно

19. Национален парк Логара

Национален парк Логара се намира в югозападната част на страната и е място на едно от най-невероятните атракции в Югоизточна Европа – проходът Логара, път. Логара също е съсед на Национален парк Бутринт, от тук също имате възможност да разгледате руините на древногръцкия и римския град.

По-голямата част от парка има терен, покрит с богати гори. Наред с планинските гори, паркът показва и алпийски ливади и остри стръмни скални стени, които създават поразителни пейзажи.

20. Проход Логара

Проходът разполага с живописна гледка, която предоставя поразителна панорамна гледка към Адриатичестко море. Изключително живописен за шофиране, пресича планините на височина от 1027 м. Проходът е един от най-лесните начини да заснемете част от великолепието на завладяващите планини, но най-добрият начин да изпитате забележителното усещане за планината е чрез туризъм през границите на парка.

Пешеходният туризъм в националния парк Логара е една от основните атракции и един от най-добрите начини да изпитате наистина великолепието и величествената природа на планините, които гледат към Албанската Ривиера. Предлагат се такива планирани екскурзии.

21. Национален парк Тети (Тет) – Албански Алпи

Национален парк Тети, известени още с като Албанските алпи е разделен между три държави Албания, Черна гора и Косово. Представляват най-високият масив от Динарската верига. В Черна гора планинският масив е познат като Проклетийе. Наричат го Проклетите планини или Прокълнаните планини, защото са труднопроходими, дори за опитни планинари. Върховете са високи и остри, а долините са обрасли и трудно достъпни.

Планината е рядко посещавана от туристи, което пък е страхотно за ентусиастите за инстински приключения сред почти недокоснатата природа. Националния парк има много природни пътеки, на които да се насладите, и поне два дни са необходими за приятен и спокоен престой. Съветвам си да си наемете планински водач. Освен красивите ледникови езера, паркът предлага и долини и дефилета по течението на реките Тети и Валбона.

22. Планинското село Тети

Тети е най-известното планинско село в Албания, сгушен под планината Проклетийе, сред върховете на планина Шала. Намира се на границата с Черна гора, изолирано и в снежно време практически недостъпно. Легендата разказва, че Тети е основан преди 400 години от 6 братя, като махалите на селото и до днес носят имената на тези братя. Смята се, че предимно католическите жители са избягали от османците, основавайки отдалеченото село като убежище, за да избягат от приемането на исляма.

водопад Грунас

Селото се състои от традиционни каменни и дървени къщи, заобиколени от планини и пресичани от река Шала, която пресича малкия град и служи като отправна точка за достигане до водопада и каньон Грунас. В населеното място има малка църква, етнографски музей (вътре в къщата на кулата Лулаш Кек Боши) посветен на живота в планината, няколко водни мелници и кулата Никол Кочеку.

23. Команското езеро

Езерото Комани се намира в отдалечената северна част на Албания и минава между планините Проклетийе (Проклетите планини). Изкуствено е оформен като водноелектрически язовир, но има много особен природен чар. Няма как да не ви напомни на Тайланд или Филипините.

За много Пътешественици обиколката с лодка е един от най-впечатляващите изживявания, подобни на тези, които минават през норвежките фиорди. Панорамните гледки към клисурата на планините изумяват пътниците с красотата си, като е превърнато в едно от най-честите туристически преживявания. Може да разгледате цените и да резервирате от тук.

24. Аполония

Връщаме се във вътрешността на Албания, за да открием друга от най-добре пазените й тайни, гръцкия град Аполония . Археологически обект с неизчислима стойност на няколко километра от Фиер, вторият най-населен град в страната. Бижуто в короната е храмът на Артемида, от който все още са останали предната част и набор от стройни коринтски колони. Но обиколката е доста обширна и може да ви отнеме повече от час. Голяма част от съкровищата, събрани в обекта, са изложени в манастира Санта Мария, който служи като музей. Той е в рамките на маршрута и е изключителен начин да завършите посещението.

Днес можем само да се възхищаваме на малка част от величието на този град. Повечето е още под земята, смята се, че 90% от древния град остава да бъде открит. Надявам се археологическата работа да продължи и Аполония да бъде обявена за обект на световното културно наследство, защото го заслужава.

25. Поградец

Град Поградец е построен на югозападния бряг на Охридското езеро, предлага живописни гледки към Охридското езеро, истинска перла. Малко по-надолу може да спрете на полуостров Лин и в едноименното село само на 25 км от Поградец. Край езерото ще намерите множество ресторанти, клубове и комфортни хотели. Не бива да пропускате да опитате традиционните рибни ястия, особено печената пъстърва на петна (Коран на албански). Рядката риба „Коран“, е невъзможна за намиране в почти никое друго езеро в света, както и прочутите кисели краставички.

Може да опитате и различните предлагани вина, но не пропускайте традиционното уникално вино Бути или прочутата ракия Перла и Москат от Поградец. Районът на Поградец е богат на впечатляващи и отличителни природни и исторически паметници. Може да посетите природния паметник, Скалата Каме, Църквата Марена , Археологическият обект и Монументалните гробове на Селца се намират на 30 км от Поградец. Паметниците тук датират от 4 век пр.н.е.

26. Охридското езеро

Най-дълбокото езеро на Балканите, част от Списъка на природното и културно наследство на ЮНЕСКО, се споделя от Албания и Македония, така че можете да го посетите и от двете страни. Въпреки че сме свикнали да го посещаваме през Македония от страната на Албания можете да се насладите и на нейните кристално чисти води и мечтани залези. Ще намерите и много по-малко туристи, отколкото в македонския град Охрид. За да му се насладите, най-добре е да останете в албанския град Поградец, който постепенно се отваря към туризма и предлага все повече хотелски и гастрономически предложения.


Албания е изключително красива страна, разполага с всички природни дадености с които да ви омагьоса и да искате да разкривате все повече от красотите й. Ще се радваме да споделите в коментарите вашите любими места в Албания.

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Весела Топалова

Чудесно представяне на част от Албания! Със сигурност ще се възползвам от предоставената от Вас информация.

Кристина Добромирова

Здравейте, много благодаря за коментара! Пожелавам ви приятно прекарване в страната! Ако ви възникнат въпроси, не се притеснявайте да ги зададете! Поздрави, Кристина