Албания – неочаквано добра дестинация за вашата почивка


Категория: Европа

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 16.09.2021

Албания

Албания – неочаквано добра дестинация за вашата почивка

Категория: Европа

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 16.09.2021

Пътуването до Албания ни донесе изключително много положителни емоции. Тази страна успя да ни изненада и впечатли с уникалните си гледки и природа, красивите си планински селца, невероятно синьото море, гостоприемното отношение и изключително вкусната храна. Оказа се и доста евтино, дори и за нас българите.

Така че, ако се чудите дали да посетите Албания, не се чудете! А багажа пригответе. =)

А ето какво ще намерите в публикацията:

Как да стигнем до Албания? Валута, пътища.

Кои градове и забележителности в Албания да посетим?


Ако ви е интересно, гледайте интервюто ми в Преди обед, където разказвам и за преживяването ни в Албания. ⇓

Как да стигнем до Албания?

Основните варианти са два – с автомобил от България или със самолет.

Към момента единствените директни полети до Албания са чартъри, които вървят с програма (хотел и т.н.).

Като почитатели на самостоятелното пътуване, ние избрахме първия вариант – с коли. Пътят не е малко като време (около 8-10 часа), но може да се раздели на две части с преспиване.

Ние го взехме наведнъж. Пътят през Македония на отиване беше доста разбит (през Скопие, после посока Дуръс). На връщане избрахме по-добър маршрут (от Корча пак през Македония, но през Охрид).

Има и вариант през Гърция, зависи накъде точно сте се запътили и каква е програмата ви.

Какви документи са ни нужни за Албания? Можете да пътувате само с лична карта, но за всеки случай си носете и паспорт.

Валута – албански леки. На повечето места не приемат евро и забравете за пос терминал в заведения и магазини. Почти навсякъде се плаща кеш, така че най-добре да обмените достатъчно валута преди да тръгнете.

Хубави пътища, лоши шофьори

Пътищата в Албания са доста приятни, без дупки и кратери, но… Единствено трябва да внимавате с шофьорите. Там, такова нещо като предимство сякаш не съществува, а светофарите в повечето градове почти липсват. Общо взето важи правилото „Който стигне пръв е с предимство“. Необходимо е малко време, докато свикнете с хаотичния им начин на шофиране, така че бъдете внимателни. Нямаше такси за пътищата, нито винетки.

Отбелязвам още едно наблюдение – почти всички албанци карат Мерцедеси. 😀 Със сигурност ще го забележите, оказа се, че има много вицове по темата.

Може да станете свидетели и на странни неща, като този начин на пренасяне на хладилник:

хладилник Албания

Албания – Земята на орлите

Любопитно е да споменем, че албанците не наричат страната си Албания, на албански думата е „Shqipëri”, което в превод означава Земята на орлите. Ето защо именно орелът е националният им символ, който присъства и на знамето им.

албанско знаме

А преди да се впуснем в обиколка из страната, важно е да направя едно уточнение – в Албания на повечето места не говорят английски (или друг език). Бъдете готови за импровизация. И въпреки езиковата бариера, албанците са много гостоприемни и мили.

Кои градове и забележителности в Албания да посетим?

градче в Албания

Тук започва интересната част! Градове, природа, забележителности – в Албания има от всичко. Зависи от времето, с което разполагате, а и от вкусовете ви, но сега ще ви разкажа какво включваше нашата програма. Можете да я ползвате като ориентир, имайте предвид че бяхме отделили 10 дни за активно обикаляне.

Да започваме!

1. Дуръс или Драч

Дуръс, или Драч, както е известен в Балканските страни, е най-голямото пристанище в Албания и един от най-старите градове в страната. Бил е столица на Албания преди Тирана.

Тук беше първата ни спирка, но да ви кажа честно – не останахме очаровани.

Курортен град с много хотели, плажната ивица не е особено привлекателна, хората я ползват основно за разходка привечер, храната е повече като за туристи.

Дурас

Напомня малко на Слънчев бряг/Златните преди доста години.

Все пак, не е лош за кратък престой. Най-интересното в града е най-големият амфитеатър на Балканите. Построен през II-ри век, той е събирал до 20 000 зрители.

Съвсем наблизо се намират останки от крепостни стени и Венецианската кула, известна още с името Ротонда. На върха й има ресторант с гледка.

Разходката по крайбрежната също е приятна, с много заведения. Алеята завършва с големи стълби, където хората сядат да гледат морето.

крайбрежна Дуръс

2. Столицата Тирана

Следващата ни спирка беше сегашната столица на Албания – Тирана.

Първите ни впечатления бяха свързани с трафика и ужасното шофиране на албанците. Пресичането също е истинско предизвикателство.

Веднага след тях, дойдоха и първите положителни – градът се оказа доста по-зелен от очакваното, което беше приятна изненада. Ако разполагате с повече време, разходете се из градския парк.

площад Скендерберг Тирана

Центърът на Тирана е приятен, като основните забележителности са площада Скендерберг в чест на националния герой, който повежда въстание срещу Османската империя през 15-ти век. На същото място през Комунизма е стояла статуя на Сталин.

Наблизо се намира джамията Етем Бей – красива сграда от 18-ти век, която е била затворена по време на комунистическия режим.

От другата страна на площада се намират най-големите музеи в страната, включително Националният исторически музей, който е украсен с огромен социалистически стенопис на победоносните партизани.

Недалеч от площада се намира и Пирамидата, но не си представяйте египетските пирамиди. Става въпрос за проект на дъщерята на комунистическия лидер Енвер Ходжа, която до 1991 г. е била музей, а след това конгресен център. По време на войната в Косово в пирамидата се е помещавала и базата на НАТО.

Днес, сградата е в окаяно състояние. Имало е идея да се разруши, но след протести на гражданите, са я оставили като важна за облика на града.

Музей, който по мое мнение заслужава вашето внимание е BUNK’ARТ 2. Това всъщност е бил бункерът на диктатора Енвер Ходжа. Бил е предназначен за подслон на висши служители на МВР в случай на ядрена атака. Превърнат е в музей, като вътре в различните помещения можете да проследите историята на Албания по време на режима. Много е въздействащо, информативно и интересно.

музей бункер

Има и друг подобен музей – BunkArt 1, но от него нямам лични впечатления.

Ако искате да избягате от града, може да се възползвате от лифта, който води до Национален парк Дайти и предлага гледка към града от планината.

Няма как да не спомена, че едно от нещата, с които е известна Тирана е нощният живот. При нашето посещение имаше вечерен час и, за съжаление, не успяхме да се докоснем до него.

3. Крепостта Розафа или Шкодренско кале

След два основни града в Албания, време е да преминем към друг вид забележителности. Първата е историческа – крепостта Розафа, известна още като Шкодренско кале.

Крепост Розафа Албания

Около нея се носи интересна легенда. Имало трима братя, които дъъълго се мъчили да построят крепостта. Но колкото и да се опитвали, през нощта построеното се рушало. Един ден ги навестил старец, който им подшушнал, че за да се получат нещата, била необходима голяма саможертва. Трябвало да задидат скъп човек в основите на строежа. И така, тримата братя, които имали красиви жени, решили, че първата, която им донесе храна на другия ден, ще бъде избраницата. А защо не последната? Съпругата на най-малкия брат – Розафа, се появила първа. От там и името на крепостта.

Крепостта Розафа се издига на 130 метра надморска височина, а гледките, които се откриват от там са невероятни. Обградена е от водите на две реки, които я правят още по-труднодостъпна, а гледките – още по-красиви. Навремето е имала важно стратегическо значение.

гледка от крепост Розафа

Наблизо се намира и Шкодренското езеро.

***

Ако искате да спите някъде в района на град Шкодра, препоръчвам Къмпинг Легиенда – Camping Legjenda. Страхотни къщички, ръчно изрисувани, внимание към детайла, страхотна градина и външен басейн.  Попаднахме там съвсем случайно, след като колата на нашите приятели се развали и трябваше да променим плана в движение.

къмпинг Шкодра

Бяхме се запътили към национален парк Тет и Валбона в планината, но съдбата поиска друго. И резултатът беше страхотен. А и се оказа, че пътят бил затворен, заради натрупалия сняг. За пореден път видяхме в действие поговорката „Всяко зло за добро“.

4. Езерото Коман и каньонът на река Шала

Това е едно от абсолютно задължителните места за посещение по време на престоя ви в Албания (ако питате мен). Нещо като балкански вариант на Тайланд или Филипините. Разходка с лодка в дива река, заобиколена от природа и високи живописни скали, завършващо с вкусен обяд… Страхотно изживяване!

река Шала Албания

Пътят до самите лодки е доста кофти, така че ви съветвам да платите на някой да ви закара, отколкото да шофирате сами до там. Заслужава си!

5. Берат – Градът на хилядите прозорци

Следващото предложение е истинско бижу, намиращо се в сърцето на Албания. Става въпрос за Берат – градът на хилядите прозорци, датиращ от 5-ти-6-ти век пр. Хр.

Берат Албания

В списъка на ЮНЕСКО, това за мен лично е най-красивият град в Албания. Със запазената си типична архитектура от османско владичество, средновековните църкви, джамии и манастири, река Осъм, която преминава през града и приятната си атмосфера, Берат ще ви заплени.

Задължително се качете до крепостта – гледките, които се разкриват от там са уникални.

гледка над Берат

Тук може да се насладите на традиционни ястия, като препоръчвам да отидете при Ени (Eni Traditional Food Berat), ако нямате против непретенциозна обстановка и автентична храна.

6. Курорта Вльора

Следващата ни спирка беше курортното градче Вльора, разположено в едноименен залив на брега на Адриатическо море. То ни посрещна с красив залез и малко разправии.

залез Вльора

Опитаха се да ни „метнат“ и да ни пробутат друго място за спане. Ние бяхме резервирали апартамент във високата част на града с гледка към морето. Искаха да ни сложат до главната, но след настояване от наша страна, половин час по-късно ни настаниха на правилното място. Така че, винаги настоявайте да получите това, за което сте платили.

Вльора Албания

Вльора е град със стратегическо местоположение и богата история, а днес е популярна туристическа дестинация. Струва ми се важно да споменем, че тук се е състояло албанското национално събрание, което обявява независимостта на Албания от Османската империя на 28-ми ноември 1912 г. Разбира се, има площад, посветен на събитието.

Освен това, Вльора е известен с производството на маслини. На територията му виреят около 280 000 маслинови дръвчета.

Един от плажовете на юг от Вльора:

каменист плаж в Албания

7. Насладете се на гледките по пътя

Трябва да уточня, че придвижването от място на място се случва доста бавно, тъй като се минава през много планини и завои, но изцяло си струва!

гледки в Албания

За миг не съжалих, че „загубихме“ време в път, тъй като наистина се насладихме на уникални красоти. Правихме импровизирани спирки, което добави допълнителен чар на цялата обиколка. Пейзажите са разнообразни и “изпълват душата”.

пейзаж Албания

Оглеждайте се за бункери

В този ред на мисли, докато пътувате из страната, ако се оглеждате, несъмнено ще забележите хиляди бункери, кацнали на всеки ъгъл. Някои от тях са превърнати в кафенета, други са изрисувани, трети едва се виждат. Може да си направите състезание кой пръв ще види повече.

бункер Албания

Интересно е, а е и част от историята на страната. По времето на Енвер Ходжа за около 20-тина години са построени общо над 170 000 бункера. Стрували са доста ресурси на Албания, като са били пренебрегнати други нужди. Така и не се е стигнало до тяхното използване по предназначение по негово време.

8. Аргирокастро – Сребърният град

Аргирокастро е друг очарователен град, включен в списъка на ЮНЕСКО. В превод от гръцки името му означава „Сребърен град“.

Старият град датира от около 14-ти век и е известен със своите каменни сгради. Най-впечатляващи са покривите им, които също са направени от плосък камък.

Аргирокастро

Задължителна спирка в Аргирокастро е крепостта, откъдето се открива невероятна гледка към града и природата наоколо. Часовниковата кула е едно от най-интересните неща тук, както и експонатите от Националния военен музей на Албания. Един от тях е американски самолет, прихванат и приземен на летището в Тирана през 1957 г. от албански самолети.

Часовникова кула Аргирокастро

По време на Първата и Втората световна война, крепостта е била убежище за жителите на града от въздушни бомбардировки. А по време на управлението на Енвер Ходжа, крепостта е била превърната в политически затвор.

Уличките на стария град са тесни и кокетни, пълни с кафенета и ресторанти. Ние си харесахме такъв с гледка от високо.

9. Саранда

Време е да погледнем на юг – към Саранда и албанската ривиера. Това е, може би, един от най-известните и посещавани курорти в Албания.

Градът е претърпял огромно развитие и застрояване през последните 20 години. Не е лош, но зависи от вкуса ви. На мен, например, ми допаднаха повече някои от не толкова популярните дестинации. Отсреща се намира остров Корфу.

лодка в Саранда

По време на престоя ни в Саранда наехме лодка, от която гледахме залеза и обиколихме околностите. Най-голям поток от хора има по крайбрежната, осеяна със заведения. А ако искате панорама от високо, посетете замъкът Лекурси, превърнат в ресторант.

Около Саранда се намират някои от най-впечатляващите плажове в Албания, което е и една от причините за огромния интерес към него.

10. Ксамил

Топ попадение е Ксамил – малък архипелаг в Йонийско море, съставен от 4 малки островчета. На някои от островите има малки ресторанти, които са достъпни само с лодка.

Името си носи от съседното село Ксамил – друг много известен албански курорт. И има защо! Цветовете на водата тук са меко казано хипнотизиращи.

Албания

Наблизо се намира и древния град Бутринт – друг обект, включен в списъка на ЮНЕСКО, който заслужава да бъде посетен.

11. Извор Синьото око

Завършвам списъка с още едно уникално място – изворът Синьото око.

Извор Синьото око

Намира се в национален парк и е едно от най-впечатляващите творения на природата в южната част на Албания. Той е най-големият извор в страната и най-големият източник на прясна вода.

Известен е още като  “изворът без дъно”, тъй като гмуркачи са стигали до 50 метра, но не се знае колко е дълбок в действително. Не може и да се разбере, заради силното течение и високо налягане.

Постоянната температура на водата е 10 градуса, а природата наоколо също е много красива.

природа Синьото око

Посетихме още много плажове (като на повечето не помня имената), селца, градовете Корча и Поградец на Охридското езеро. И съм убедена, че има още много места, заслужаващи вниманието ни.

пазар в Корча

Заключение

Албания надмина доста очакванията ни и се оказа страхотно място за почивка. Ако оставите предразсъдъците вкъщи, съм сигурна, че ще си изкарате страхотно. Природа, плажове, планини, вкусна храна, достъпни цени = перфектно място. Не отстъпва на други европейски дестинации, като все още не е „жертва“ на масовия туризъм и още не е презастроено.

залез планина Албания

Възползвайте се, докато е време. =)

Силно се надявам публикацията за Албания да ви е била интересна и полезна. Ако имате въпроси, не се колебайте да ги зададете в коментар.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.