Евтини самолетни билети през Март 2023г.


Категория: Туризъм

Автор: Георги Дюлгеров

Последно обновена: 14.03.2023

Евтини самолетни билети

Ако си търсите как да намирате евтини самолетни билети, тази статия ще ви предостави най-подробната информация.. Дори и да не ви се вярва, не е толкова трудно да намериш евтини полети. За да ви уверим в това сме ви подготвили готови предложения, както и 11 полезни съвета за намиране на евтини самолетни билети, които ще ви помогнат да стигнете до желаната от вас дестинация, или ще ви дадат идеи в откриването на нови хоризонти.

Търсачка за евтини самолетни билети

Важно: Използвайки търсачката вие помагате на сайта ни без това да оскъпява вашето пътуване. Очаквайте да развиваме тази страница с все по-изгодни предложения ръчно подбрани от нас.

11 ценни стратегии как да намираме по-евтини самолетни билети

Ще опиша няколко ключови съвета, които да следвате, за да успеете да си намирате по-евтини билети за пътуванията ви. Независимо от датата и периода, първото правило, което трябва да спазвате е: купувайте рано, летете евтино. Особено ако искате да пътувате в пиков период. Ще ви разкажа моите тактики за намиране на евтини билети:

1. Последвайте фейсбук страници с оферти

Тъй като не е приятно да те заливат със спам имейли от авиокомпаниите, има по-лесен и практичен начин да следиш за такива оферти. Някои страници публикуват периодично страхотни оферти за евтини самолетни билети. Само трябва да ги последвате и да си харесате дестинация.

2. Използвайте търсачка за евтини самолетни билети

Най-лесният начин за намиране на икономични билети е да използвате такава търсачка. Използвайте утвърдени търсачки, като например търсачката на eSky, които автоматично филтрират за вас най-изгодните оферти и по този начин ви спестяват доста време. Вместо вие да се ровите в търсачките на отделните авиокомпании, чиито търсачки не са никак удобни, ще откриете по-лесно и по-бързо добри оферти.

3. Бъдете гъвкави

Едно от най-ключовите неща, които да прилагате, за да се сдобиете с евтини билети е да бъдете гъвкави с датите, както и с дестинации. В търсачките не търсете за конкретни дати, а за конкретен месец например. Ако имате възможност, търсете и от друго летище. Възможно е да попаднете на страхотни оферти в последната минута, бъдете гъвкави с датите.

4. Използвайте опцията ‚‚Навсякъде‘‘

В търсачката, когато въведете от къде искате да тръгнете, в полето ‚‚До къде‘‘ използвайте опцията ‚‚Навсякъде‘‘, може да я срещнете още като ‚‚Не знам на къде‘‘. След това може да си филтрирате опциите по цена и така да си харесате оферта.

5. Търсете оферти от различни летища

Търсете полети от различните летища, както за отиване, ако имате възможност, така и за връщане. Голяма част от летищата са изнесли нискобщджетните авиокомпании в по-отдалечените летища, което не е особено удобно, но пък е по-евтино.

6. Трийте бисквитките си, търсете от инкогнито или чрез VPN

Авиокомпаниите използват бисквитки, за да улеснят търсенията ви, но в същото време събират данни за това, от какви полети се интересувате най-много и по този начин вдигат цената му. Най-добре е да търсите като инкогнито или чрез включен VPN, по този начин ще видите реалната цена, която е обявена за конкретния полет.

7. Пътувайте извън сезона

След пиковите месеци търсенето намалява и така спадат и цените на самолетните билети. Например в Европа, както знаете, пиковите месеци са юни, юли и август. Ако искате да пътувате в топло време, не пренебреграйте април-май, както и септември и октомври, дори и ноември има топли дни. Има голяма вероятност да уцелите страхотно време. Това, което правя аз е да прегледам ориентировачно прогнозата за времето за конкретният период и по този начин се ориентирам дали ще вали и дали ще попадна на хубаво време.

Освен обаче по-топлите дни, не пренебрегвайте и по-хладните месеци, може да попаднете на страхотни събития, да разглеждате музеи, да отидете на спа, да пиете чай (или греяно вино), докато обикаляте и още куп други интересни активности. Това, което аз понякога правя, когато обикалям в студено време е да си сложа уормъри в обувките или в джобовете, ако ще обикалям много дълго и по този начин си подсигурявам топлинка.

8. Избягвайте пиковите сезони и празниците

Когато има най-много търсене е ясно, че цените ще бъдат по-високи. Въпреки това съм попадал на достъпни билети за празниците, когато ги закупя по-рано.

9. Не подценявайте полетите с прекачване

Дори тази опция да не е удачна за някои хора, може да бъде превърната в позитив. Например за по-далечните дестинации, вероятността да попаднете на добра оферта с прекачване е по-голяма. Освен това, ако разполагате с достатъчно време, може да се възползвате от това като си букнете бус тур с екскурзовод, ако имате достатъчно време, разбира се. Някои летища предлагат тази опция, по този начин може да добавите още допълнителна доза приключение към пътуването си.

10. Търсете само за един пътник

Ако пътувате няколко човека и не държите да седите заедно, потърсете полети индивидуално за един пътник, а не като група. Може да се окаже така, че на един от пътниците авиокомпанията да е определила по-скъпо място въз основа на наличността. В този случай компанията ще се стреми да съпостави условията на останалите места с най-скъпите и така ще се покачи общата цена.

11. Понякога еднопосочните билети са по-евтини от двупосочните

Въпреки че не винаги е валидно, понякога може да е по-изгодно да закупите два еднопосочни билета, вместо да купувате двупосочен билет. Потърсете и този вариант за всеки случай, може да имате късмет.

Още полезни съвети за намиране на евтини самолетни билети

Ако съветите описани по-горе не са ви достатъчни или искате да получите още по-подробна информация, препоръчваме да изгледате следното видео:

За да намерите бързо и лесно полети с намаление, можете да проверите търсачката ни за самолетни билети, поставена в началото на тази статия. Стараем се да следим възможно най-изгодните оферти, за да можем да ви ги предоставим и винаги лесно да може да ги откривате.

Кога са най-евтини самолетните билети?

Разбира се, кога точно да резервирате полет зависи най-вече от дестинацията ви. Все пак най-важното е, че най-добрите оферти за полети ще откриете около 70-90 дни преди планираното отпътуване. Препоръчително е да резервирате самолетни билети във вторник, в следобедните часове или през нощта. Тогава цените обикновено са по-ниски, отколкото при резервация през уикенда, когато повече хора търсят и заради по-голямото търсене, цените се вдигат.

Летище

Имайте предид, че цените на билетите се увеличават с всеки изминал ден, затова се опитайте да си купите билет възможно най-бързо и да не се чудите много, защото може да изпуснете шанса си. В периодите като петък заминаване и неделя връщане или коледните празници, е най-трудно се намират евтини билети, но все пак не е невъзможно. Ако плановете ви за почивка го позволяват, резервирайте полети през януари-февруари за следващите месеци, защото тогава можете да получите наистина изгодни оферти.

Най-изгодният начин да пътувате е да избягвате периода на Коледа и Нова година. Самолетните билети често са сравнително скъпи в навечерието на Коледа, особено през уикендите преди това. Най-евтините билети обаче са веднага след голям празник или пиков период, ако много искате да посетите дадено място, има огромна вероятнотност точно тогава да намерите евтини полети.

Проучванията показват, че ако закупите самолетен билет 3 седмици до 4 месеца преди пътуването си, цената на самолетния билет може да бъде по-достъпна. Въпреки че цените варират в зависимост от дестинациите, самолетните билети, закупени в последната минута или на официални празници и непосредствено преди тях, обикновено са по-скъпи. Ето защо, ако предпочитате да пътувате изгодно, е препоръчително да си купите билет седмици преди датата на пътуване, а не в последната минута.

Често задавани въпроси:

Какво е необходимо, за да закупя самолетен билет?

Ако искате да закупите самолетен билет, ще трябва да се регистрирате на сайта. Ще трябва да въведете пощата си, името и фамилията, да изберете датите на пътуването си и останалите задължителни полета за информация, които ви изискат. След като въведете тази информация, преминавате към стъпката за плащане и там трябва да предоставите информация за картата си. За да се чекирате за полета си ще трябва да въвдете датата на раждане, ЕГН или идентификационният номер. Това е цялата информация, която се изисква от вас, за да закупите самолетен билет.

Какво се случва, ако ми отменят полета?

Понякога може да се наложи авиокомпаниите да отменят полети поради неблагоприятни метеорологични условия или други причини. В такъв случай пътникът, чийто полет е отменен, може да има право на възстановяване на цената на билета, на безплатно пътуване до началната точка на пътуването, на промяна на маршрута до крайната дестинация или на нов полет по същия маршрут на по-късна дата. Пътникът може да избере едно от тези права, ако полетът е отменен.

Какви са задълженията на авиокомпанията при отменен полет?

Авиокомпанията е длъжна да информира пътниците за отмяната на полета. Пътникът има право на възстановяване на пълните разходи за билета за тази част от пътуването, която не е измината, или на премаршрутиране при първа възможност.

Авиокомпанията трябва да осигури храна и напитки на пътниците, чието пътуване е отменено. Ако денят бъде надхвърлен, авиокомпанията трябва да осигури настаняването на пътника, както и да осигури превоз на пътниците до мястото за настаняване.

Авиокомпанията дължи ли компенсация за отменен полет?

Правата на пътниците са защитени от Регламента за SHY-PASSENGER. Съгласно този регламент авиокомпаниите могат да бъдат задължени да изплатят обезщетение на пътниците. Повече информация и как да получите обезщетение при закъснял или отменен полет може да намерите тук.

От какво зависи цената на самолетния билет?

Има много фактори, които влияят на цените на самолетните билети, част от тях са маршрута и актуални цени за тези маршрути, датите на полетите, различните класове полети,до кое летище ще бъде извършен полетът и други фактори като конкуренцията (цените на другите авиокомпании за дадена дестинация).

Може да се каже, че трите най-важни фактора, които влияят върху цените на самолетните билети, са броят на свободните места, конкуренцията и търсенето.

Авиокомпаниите обикновено определят цените, като тълкуват нивото на търсене на съответния полет и колко места ще останат празни въз основа на данни от предишни периоди. Разбира се, определянето на цената се влияе и от това дали има алтернатива, която да изпълнява въпросния полет от конкурентни авиокомпании. С други думи, ако този полет няма еквивалент в друга авиокомпания, цените естествено са по-скъпи. Концепцията за конкуренцията също влияе върху цените на самолетните билети по този начин.


Надявам се да сме ви помогнали да откриете страхотни възможности за нови дестинации. Последвайте ни във Facebook, за да не изпускате изгодни оферти, както и за да получавате практични съвети за пътуванията си.

Важно: Тази статия може да съдържа линкове (връзки) към наши партньори, като получаваме комисионна, ако решите да ползвате тяхна услуга или направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас. По този начин помагате за развитието на сайта ни и ни стимулирате да продължаваме да предлагаме безплатно качествено съдържание на читателите ни.

За автора: Георги Дюлгеров

Георги Дюлгеров

Пътешественик, травъл блогър и маркетинг специалист. Отговаря основно за маркетинга на Saveti.bg, като пише и част от статиите. Обожавам да пътувам, като лаптопа винаги е с мен. Моят стил на пътуване се различава с това, че предпочитам да остана повече време на дестинацията, да усетя хората, начина им на мислене и културата.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.