Дяволският мост – мистериозната забележителност в Източни Родопи


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 22.08.2022

Скрит дълбоко в Източните Родопите, Дяволският мост е обгърнат в мистична красота, заобиколен от красива природа и впечатляващи гледки.

Има много средновековни мостове, които отговарят на името Дяволски мост по света, но този, който пресича река Арда, е един от най-старите и най-изненадващи както със своята красота, арки и височина, така и с легендата си .

Дяволският мост е не само тематично изживяване извън пътя, но и популярно място за риболов и пикник. Твърди се, че не е хубаво да се остава там по тъмно и малцина го правят, въпреки че нощем е осветен и много красив.

Съдържание на статията, за да се ориентирате по-лесно:

Къде се намира Дяволският мост и как да стигнем до там?

Историческият каменен мост се намира в ждрелото на река Арда, на 420 метра надморска височина, а стените на околното ждрело са високи 400 метра. Мостът е дълъг 56 м и широк 3,5 м. Състои се от три арки, а в стълбовете му има овални отвори за измерване на нивото на водата.

Дяволският мост се намира на 10-тина километра от град Ардино, до изоставеното село Дядовци. Може да се ориентирате по кафявите табелки, които са добре поставени. Пътят е асфалтиран, но към края му става много тесен и трудно се разминават две коли, като не е особено приятно разминаването и определено бих оставила колата си преди стеснения участък и бих се разходила пеша, което би отнело 15-20 минути в посока.

GPS координати: тук

Цена и вход

Цена за посещението на Дяволския мост – 2 лв.

Има изградена беседка, където можете да си починете и да хапнете сандвич или да пийнете нещо. През лятото е доста топло и беседката, която са изградили е, идеална да отпочинете от горещините. На входа можете да си купите и нещо за пиене и магнитчета от мястото. При нашето посещение мястото беше чисто и поддържано и определено препоръчвам да го посетите, ако още не сте.

 

Видео от Дяволския мост:

История на моста – кой го е построил и кога?

Мостът е построен в началото на 16-ти век по заповед на султан Селим I, за да свързва пътя между Тракийската равнина и Егейско море. Построен е върху руините на стар римски мост, който е част от стария път Виа Игнатус. В средата на 20-ти век маршрутът и мостът са изоставени и забравени. Говори се, че в този участък на Арда било предложено изграждането на язовир. Цялата околност трябвало да бъде потопена, но по някаква причина язовирът така и не е построен и мостът оцелява.

В продължение на над 500 години не е била необходима поддръжка на здравата конструкция, може да си представите колко добре е бил построен. През 1984 година мостът е обявен за паметник на културата. Най-интересни са легендите, които се носят около него, които ще разгледаме в следващите редове.

Легендите за Дяволския мост

Легендите за Дяволския мост над река Арда разказват, че водите й са се спуснали с такава сила през коритото на реката, че било невъзможно да се построи мост, който да не бъде отнесен за кратко време. Ще разгледаме някои от най-популярните легенди, които се носят за построяването му.

Майстор Димитър от Неделино и скрития образ на Дявола

Най-известната легенда за моста е за майстор Димитър от село Неделино. Той приел предизвикателството да построи моста над буйната река, въпреки че всички опити за това преди него се проваляли. Той изпълнил задачата изключително бързо, но починал скоро след това. Легендите разказват, че именно Сатаната е обещал на майстора да му помогне и да осигури на конструкцията безкрайна издръжливост. Условието било да включи образа на Лукавия в самия мост, но не как да е, а по начин, по който хем да е видим, хем невидим, както и осезаем и недосегаем, като разполагал само с 40 дни.  Ако обаче не успеел да се справи, Сатана щял да вземе душата му. Димитър успял и Сатана спазил обещанието си, направил моста безкрайно издръжлив, но измамил за останалата част от обещанието си и, за жалост, майсторът все пак умрял скоро след това и отнесъл тайната за Сатана в гроба си.

Красивата Девойка преследвана от турците

Друга народна приказка разказва за млада и красива девойка, преследвана от турците преди много години. Един от тях бил влюбен в нея и искал да я направи част от харема си. Тя се изкачила на моста, за да скочи във водата и да се удави, като предпочитала смъртта пред такава съдба. Когато турците се приближили до моста, те спрели уплашени, като видели лицето на дявола, отразено в реката и така девойката запазила живота си.

Дяволският отпечатък на моста

Третата легенда разказва, че самият дявол е построил моста, за да докаже силата и мощта си, като доказателство оставил отпечатъка на копитото си, което може да се види и до днес, намира се на самия мост, на един от камъните. Поиграйте си да го потърсите, интересно е.

Тримата братя и вградената сянка

Последната история е за трима братя, отлични майстори, на които било заръчано от султана да построят мост над реката, като в замяна щял да ги възнагради богато. Ако обаче се провалят, щял отнеме живота им, заедно с тях щял да убие и семействата им. Братята започнали да строят ден и нощ, но при всеки опит се проваляли, защото било пролет и водите на река Арда били най-непокорни. Братята се допитали до местен мъдрец как да се справят с непосилната задачата. Той им заръчал да вградят нечия сянка, за да успеят и мостът да бъде здрав и издържлив. Тъй като нямали избор, братята се разбрали да пожертват първата съпруга, която им донесяла обяд на следващия ден, като условието било да не казват на жените си, за да имат всички равни шансове.

За жалост двама от братята не спазили уговорката си и споделили плана с жените си, като им заръчали да не ходят. На сутринта, когато зачакали коя ще бъде принесена в жертва се появила съпругата на най-малкия брат, който като я видял, му идело да заплаче. Споделил й че трябва да даде живота си, за да живеят другите. Тя не обелила и дума, била приела съдбата си и той вградил сянката й, когато се прибрали вкъщи, тя успяла да накърми наскоро роденото им дете. Малко след това й прилошало и започнала бавно да гасне пред очите на съпруга си.

Как да видим лика на Дявола?

Ликът на Дявола може да се види между 11-12 на обяд като отражение в ясните води на реката. При нашето посещение се целяхме точно в този час и всеки от нас го виждаше на различно място. Някои го виждат точно в центъра на моста, където се получава като окръжност от отражението на моста във водите на реката, ясно се виждат две очи, ноздрите, устата и рогата му. Други виждат арките като неговите рога, а има и трети вариант, който е в горната част на изображението, ако се вгледате, ще видите още две очи и формата прилича на козя глава, която е и най-зловеща.

Гледка над Дяволския мост

Знаехте ли, че има пътека, която води до гледка от високо, от която да го видите от друга гледна точка? Пътеката започва вляво от моста, маркировката е в бяло и червено. Щом тръгнете по нея, след 2-3 минути ще стигнете до разклонение, трябва да поемете наляво, след още 3-4 минути ще стигнете до крайната точка, която е и скалата от която ще видите моста отгоре.


Дяволският мост е едно изключително красиво място, което препоръчвам да посетите. Природата и атмосферата, която го заобикаля са изключително красиви и разтоварващи. Ще се радваме да разберем вие къде виждате ликът на Дявола и какви са впечатленията ви от посещението му.

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (1)

Димитър Шейтанов

Мястото,на което сте се изкачили,се нарича "змийската глава"!В продължение на легендата за тримата братя да добавя-...Накърмила детето,което били на мяколко месеца и помолила мъжа си да построи чешма-така щяла да докърми детето си!Старите хора говорят,че и днес,през ноща се чува детски плач!Търсих чешмата или нещо,което да прилича на чешма,за съжаление не открих.Колкото до стъпките на дявола(Сатана)-намират се на горния край на моста и са няколко-виждат се с просто око!Има стълбичка в края на моста,по която може да се спусне човек до тях!Имам и снимки!