Дяволският мост край Ардино – едно дяволски чаровно място


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 29.11.2020

Дяволският мост край Ардино

Дяволският мост край Ардино – едно дяволски чаровно място

Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 29.11.2020

Дяволският мост край Ардино е място, което със сигурност ще ви омагьоса. Привлича хиляди туристи с интересните легенди, които се въртят около него и майсторството, с което е избработен. Впечатляващо е как и кога е построен, а красотата му оставя без думи.

Всичко това, съчетано със заобикалящата го природа, правят от Дяволския мост едно дяволски чаровно място за посещение.

Ако още не сте се докосвали до тайнствената му атмосфера, съветвам ви час по-скоро да го направите. Няма да съжалявате!

А ето какво ще намерите в публикацията: 

Как да стигнем до Дяволския мост?

Вход – цена за посещение

Кога е построен моста и от кого?

Легендата за Дяволския мост

Как да видим Дявола?

Още няколко легенди

Как да стигнем до Дяволския мост?

Дяволският мост край Ардино се намира в Родопите, обл. Кърджали, на 10-тина км от гр. Ардино, покрай поречието на река Арда.

Намира се на около 40 км от Кърджали, а пътят отнема около 1 час и е в добро състояние, макар да има завои. От Златоград пак е толкова. От Смолян е двойно повече (към 80 км) и отнема към 2 часа.

Преминете ли гр. Ардино и с. Дядовци ще се появят и кафевите табели, които ще ви закарат до гориста местност. Най-добре е да оставите колата си на уширението, което е показано и в самата навигация (ние ползвахме Google maps) и да си направите приятна разходка от почти 2 км.

Има вариант и да стигнете с кола до входа за моста, но надолу разминаването става по-трудно, а и по този начин ще опазим мястото по-чисто, все пак местността е защитена.

Така че, освен ако нямате някакъв здравословен проблем, призовавам ви да се разходите. =)

Бонус: В Ардино може да видите чешма, направена като умален макет на моста (намира се в самия център), а по пътя ще се натъкнете на страшно много чешми.

На връщане препоръчвам да се отбиете до тракийското светилище Орлови скали, което се намира в непосредствена близост.

Карта:

Вход за обекта

Срещу скромната сума от 2 лв на човек, може да се насладите на невероятната му красота. Колкото и снимки да сте видели от мястото, на живо е съвсем различно, а и самата атмосфера трябва да се усети.

На входа се продават кафе, чай и вода и са изградени приятни беседки, на които може да си починете и хапнете.

Кога е построен моста и от кого?

красивият Дяволски мост

Преди да се впуснем към легендите, нека разгледаме фактите.

Дяволският мост е построен преди повече от 500 години (между 1515 и 1518 г.) по заповед на султан Селим I-ви.

Навремето на същото място е имало римски мост, който свързвал Беломорието с Горнотракийската низина, обаче се срутил, заради бурните течения на река Арда.

Неслучайно, освен Дяволски мост, ще прочетете и надписа „Шейтан кюприя“ – това е оригиналното му име (на турски). А целта на възстановяването на моста била да се поднови търговията между 2-та района.

Мостът е разположен на 420 м надморска височина в живописна местност, оградена от стръмни склонове, и е дълъг цели 56 метра. Архитектурата му е впечатляваща, с три свода и отвори за оттичане на водата.

Съвсем заслужено през 1984 г. мостът е обявен за паметник на културата.

Джорджа на Дяволския мост

А сега да преминем към най-интересната част.

Легендата за Дяволския мост

златен час за отражение на моста

Най-разпространената легенда, която се носи за този архитектурен шедьовър е свързана с неговото построяване.

Заради разположението им над бурната река, всички опити за построяване на мост на това място, се увенчавали с неуспех, водата ги отнасяла.

Докато един ден, Дяволът се явил на един млад майстор, решил да се справи с непосилната задача. Предложил му облог с доста условия и уловки – типично по дяволски.

Младежът трябвало да завърши строежа за 40 дни, в които да успее да вгради сянката на любимата си, и най-трудното – да вгради и образа на самия Дявол. Но не просто да го вгради, а да го направи по такъв начин, че хем да го има, хем да го няма, тоест да не е видим за всеки. Задачата граничила с невъзможното, но залогът бил голям.

Наградата била Лукавият да му разкрие тайната как да построи вечен, непоклатим мост, а при неуспех – той щял да вземе душата му и тази на любимата му.

отражение на Дяволския мост

За огромно учудване и на самият Дявол, майсторът се справил със сложната задача и спечелил. Когато след години се споминал, отнесъл тайната със себе си.

Но наградата от облога стои непоклатима и до днес – величественият мост, увековечил образа на Сатаната.

Как да видим Дявола?

Ако се чудите къде и как да видите облика на Сатаната, намирате се на правилното място!

Най-добре е да отидете при моста между 11 и 12 ч. на обяд, когато отражението му е най-видимо. Ние по случайност бяхме там малко след 11 ч. и резултатът е налице.

Застанете достатъчно далеч (най-добре на отсрещния бряг) и опитайте да запечатате моста с отражението му в снимка – трябва да се получи окръжност.

Ако я обърнете на 90 градуса, или пък завъртите главата си настрани, с помощта на малко въображение, ще може да зърнете облика на Сатаната (рога, очи, лице).къде е Дявола?

Още няколко легенди за Дяволския мост

Както вероятно се досещате от името му, във всяка легенда, свързана с моста има пръст Сатаната. Ето още някои от по-интересните:

есен около Дяволския мост

Стъпката на Дявола

Говори се, че върху един от камъните, от които е изграден моста, може да видим отпечатък от стъпката на Лукавия, останал от някоя от разходките му. Аз лично не успях да намеря такъв камък, така че моля, ако някой го открие да пише в коментар.

Носят се слухове, че след залез слънце, мястото е опасно за посещение (отново заради Сатаната), но ако сте запален фотограф, съмнява ме това да може да ви спре.

Дяволът в ролята на спасител

Друго предание разказва за една красива българска девойка, която била преследвана от турци, тъй като един от тях я харесал и искал да я направи част от харема си. Тя хукнала да бяга с идеята да се хвърли от моста, за да се спаси, но щом турците доближили моста, видели образа на Лукавия във водите на Арда и си тръгнали уплашени.

Дяволът в ролята на… Дявол

Друга версия на същото предание разказва, че когато девойката тръгнала да скача, погледнала във водата и зърнала образа му, той й обещал, че ако скочи, ще я спаси, но вместо това, я отвлякъл.

гледка от моста


Дали в легендите има доза истина оставам на вас да прецените.

Те със сигурност добавят нотка мистериозност и интерес към Дяволския мост, но най-впечатляващи си остават архитектурата и красотата му, които повече от 500 години създават поводи за възхищение.

А вие успяхте ли да зърнете образа на Дявола?? 

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.