Охрид и магията на Охридското езеро


Категория: Македония

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 01.07.2019

Преспанско езеро Охрид

Охрид и магията на Охридското езеро

Категория: Македония

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 01.07.2019

4.3/5 - (11 votes)

Кой от нас не е пял или чувал песента за Охридското езеро? А колко от вас са се докосвали до магията му? Ако още не сте го посещавали, призовавам ви да си отделите 1 уикенд и да посетите Охрид и магическото едноименно езеро, а ако сте – припомнете си и вижте дали не сте пропуснали нещо или няма пак да ви се доходи. =)

А ето и какво ще намерите в публикацията:

Общи данни за Охрид

Охрид се намира в Северна Македония, на брега на едноименното езеро и близо до албанската граница. Няма как да не споменем, че Охрид е бил столица на Първото българско царство (от 992 – 1018г.).

Население: около 42 000 души

Градът разполага и с летище (едно от двете международни летища в страната), но на нас българите трудно ще ни хрумне да го посетим със самолет, тъй като с кола е доста удобно.

До Охрид с кола

Разстоянието от София до Охрид е около 425 км, като се излиза от България през КПП Гюешево. Носете си зелените карти, ако сте с автомобил, а като документи – лична карта е достатъчна (не е необходим международен паспорт).

Ако тръгвате от София, най-бързият път е през Кюстендил, КПП Гюешево, магистралата от Куманово, минавате край Скопие, после Тетово и от там към Гостивар и Охрид.

Пътните такси до Охрид (по магистрали) излизат около 240 македонски динара или около 5-6 €, като е по-изгодно да плащате в местна валута.

Като продължителност, пътят се изминава за около 6 часа, в зависимост от това как шофирате.

Карта на града:

Македония е извън ЕС

Бих искала да припомня на всички читатели, че в Македония роумингът е доста по-скъп, тъй като не е част от Европейския съюз и макар толкова близко, може да се наложи да си платим доста солено за тази пропусната/забравена подробност. Така че, не забравяйте да изключите мобилния интернет, да си запазите хотел с Wi-Fi и да имате предвид цените на разговорите по телефона. =)

Ако пътувате с кола, може да заредите и картите предварително, но не се притеснявайте прекалено – в почти всички заведения има WI-FI.

Общи данни и любопитни факти за Охридското езеро

Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров и се простира на територията на Северна Македония (грубо 2/3 от него) и Албания (около 1/3). Обградено отвсякъде с планини, то предлага прекрасни гледки към албанските брегове.

ohridskoto-ezero

Интересен факт е, че Охридското езеро се смята за едно от най-старите езера на планетата наред с Байкал в Русия, Титикака в Южна Америка и още няколко.

Освен това, го наричат „музей на живи фосили“, заради флората и фауната, която се среща там. Местността е всъщност биологичен резерват с над 200 застрашени вида, а едни от най-характерните животни са двата вида пъстърва, които се подвизават из водите на езерото.

Като споменахме вода, говори се, че водата е толкова бистра и чиста, че става за пиене. Разбира се, не опитвайте, защото не се знае дали е вярно, но наистина изглежда доста чиста.

Знаете ли, че Охрид, заедно с Охридското езеро, са включени в списъка за световно природно и културно наследство на ЮНЕСКО?

Тук е моментът да споменем, че този македонски град привлича туристи не само от съседните страни, а от цял свят (макар и предимно европейци). Съответно туризмът днес е един от най-важните отрасли за града, а най-старият е риболовът.

Освен това, тук е много известна и на почит охридската перла – продукт, който ще видите буквално на всяка сергийка, така че не е трудно човек да се сети, че надали всичките са истински. =)

Забележка:

В Македония Охридското езеро се явява най-близкото до море, с което разполага страната, така че не се учудвайте, че е предпочитано място за местни и туристи за плаж. Имайте предвид, че е доста пренаселено през летните месеци. Ние бяхме там късна есен и беше страхотно.

А сега нека преминем към:

Забележителности в Охрид, заслужаващи вашето внимание

Разходка край Охридското езеро

На първо място няма как да не включа разходката покрай Охридското езеро – изключително романтично място, особено вечер.

ohridskoto-ezero-vecher

Самуиловата крепост – Охридското езеро от птичи поглед

Ако сте само за ден, то бих ви препоръчала да се отбиете до Самуиловата крепост, тъй като от нея се разкрива превъзходна гледка към езерото.

samuilova-krepost-ohrid

Тя е един от символите на Охрид и една от основните забележителности на града. До нея може да се стигне с кола, като има паркинг точно пред самите стени на крепостта. От там се минава по тесни улички с характерни къщи, а и покрай Античния римски театър, който навремето е събирал до 4000 души за гладиаторски битки и представления. Днес се ползва за концерти и различни спектакли и е реновиран.

ohrid-tesni-ulichki

Но да се върнем на Самуиловата крепост. Защо Самуилова? Защото именно цар Самуил започна да обновява крепостните стени на града, имайки предвид стратегическото му значение за страната. Крепостта се намира на най-високата точка на Охрид, а стените й се издигат над Вароша.

Манастир „Свети Наум“

Манастир Свети Наум е задължителна спирка, ако сте в Охрид. Намира се на около 30 км от града, посока Албания, като за да се стигне, има доста завои и отнема повечко време (около 40-50 мин.), но си заслужава. Пътят е живописен и може да спирате да се наслаждавате на още гледки от птичи поглед.

gledka-kum-ezeroto

Ако все пак не сте фенове на завоите, има и друга алтернатива – с корабче от Охрид през Охридското езеро. Удоволствието ще ви струва от 20-25 € на човек, а може и повече, което за Македония си е скъпичко.

Ако сте с кола, ще трябва да заплатите паркинг, но пък не плащате вход за обекта.

manastir-sveti-naum

Самият манастир „Свети Наум“ заедно с едноименната църква са едни от най-важните исторически забележителности в региона, а самият манастир, както подсказва името му е построен от Св. Наум (Охридски), най-младият от първите ученици на Св. Кирил и Методий и един от седмочислениците (събирателно име за 7 светци, почитани като създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата). В житието на Наум пише, че го е построил със средства, дарени от цар Борис и сина му цар Симеон.

В църквата е погребан самият Св. Наум, а легендата гласи, че ако сте вярващи и допрете ухо до гроба му, ще може да чуете как още бие сърцето му.

Мястото е много красиво, зелено и спокойно, откриват се красиви гледки към Охридското езеро и към планината Галичица и определено ви препоръчвам да го посетите.

Ако сте отделили повече време на този край, ето още няколко местенца, които може да разгледате в околностите:

Град Струга

„Како Струга нема друга“ казват местните. Това е друг град, който се намира на езерото. Ние нямахме време да се отбием, за да проверим дали поговорката е вярна.

Национален парк „Галичица“

Както вече споменахме, на път към манастир Св. Наум минавате покрай табели към Националния парк и покрай различни гледки.

iz-galichica-s-kola

След посещението на манастира обикаляхме из планината и си харесахме място, от където се върви около 2 ч. в посока до връх Магаро и се открива панорамна гледка към 2те езера – Охридско и Преспанско. Много искахме да направим похода, но за съжаление нямахме достатъчно време и го оставихме за следващия път (винаги е хубаво да си оставиш причина да се върнеш на дадено място, не мислите ли? 🙂 ).

Преспанското езеро

prespansko-ezero

За сметка на това се отбихме на още няколко гледки на път към Преспанското езеро и хапнахме в едно заведение до самото езеро – не изглеждаше много примамливо, но беше супер вкусно.

Макар и не толкова известно, Преспанското езеро е не по-малко красиво и омагьосващо от Охридското, така че ако имате време, силно препоръчвам да отскочите и до него.

prespansko-ezero-ljulki

А сега нека видим и

От къде идва наименованието Охрид?

Най-известната теория е, че името произлиза от възклицанието на цар Самуил „Ох, рид“ при вида на града, което в превод означава „какъв хубав хълм“.

Друга теория гласи, че е видоизменена форма на Лихнина (от старогр.), което означава “град на рида”, а според други – “град на светлината” (Лихнидос).

След произхода на името, нека се спрем и на един интересен псевдоним на Охрид, а именно Българският или Македонският Йерусалим (в зависимост от това кой говори), което се дължи на духовната история на града и несъмнено на наличието на множество църкви и джамии. А някои чужденци познават Охрид като „Йерусалим на Балканите“, което може би е най-обективното понятие.

Любопитно е да отбележим, че според български диалектолози охридският говор представлява всъщност български диалект (югозападен говор), както ще забележите, ако си говорите с местните. Според македонски диалектолози, разбира се, се разглежда като македонски диалект.

Силно се надявам публикацията за Охрид и Охридското езеро да ви е допаднала и да ви е била полезна. =) Ако имате някакви въпроси или коментари, не се колебайте да ги споделите. А кое е вашето любимо място в Охрид?? 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.