Охрид и Охридското езеро – 11 забележителности


Категория: Македония

Автор: Надежда Георгиева

Последно обновена: 27.04.2023

Охрид

Смята се, че Охридското езеро е най-старото съществуващо езеро в Европа – на около 5 млн. години. Също така е едно от най-дълбоките езера на континента, с максимална дълбочина от 288 метра. Намира се на границата между Албания и Северна Македония (105 км² са на територията на Албания, а 248 км² се намират в Северна Македония)

Сега нека вдигне ръка всеки, който си запя „Биляна платно белеше“.

Съдържание на статията:

 • Забележителности в и около Охрид:

  Обща информация за Охрид

  Град Охрид е осмият по големина град в Република Северна Македония, намира се на брега на езерото, в близост до албанската граница.
  Там е едно от двете международни летища в държавата. Заради наличието на множество религиозни храмове и културни забележителности, Охрид се е превърнал в притегателен център за хиляди туристи годишно.
  Наричан е Балканският Йерусалим, заради това, че в определен исторически момент в града е имало 365 църкви – по една за всеки ден от годината.

  Охрид е последната столица на Първото българско царство, обявена през 992г от Самуил и устояла до падането под византийско владичество през 1018г. Също така е бил и престолен град за Българската патриаршия, а в последствие е обявен за град-музей под егидата на ЮНЕСКО.

  Произход на името Охрид

  Най-старото име на Охрид е фригийското Лихнидос (оттам Лихнида кајче веслаше ). По-късно, когато Цар Самуил видял града, възкликнал „Ох, ридо!“, впечатлен от панорамната гледка. Днес се приема, че името Охрид идва от славянското видоизменение на старогръцкото Лихнина – град на рид.

  Как се стига до Охрид с кола?

  Разстоянието между София и Охрид е около 420 км, които се взимат за около 6 чàса, поради състоянието на пътищата и ограниченията в скоростта.
  Можете да минете, откъдето искате, но все пак най-цивилизовано е през ГКПП Гюешево и по магистралата за Куманово и през Скопие и Гостивар.

  Цена на пътни такси Македония:

  Цената на пътните такси е около 8 BGN. Не забравяйте, че за Македония е необходимо да си носите зелена карта на автомобила.

  Необходими документи за пътуване до Македония:

  Дълбоко се съмнявам някой да попита за паспорт, защото пускат с лична карта, но все пак си носете за всеки случай, тъй като Северна Македония не е част от ЕС.

  Роуминг и валута

  Северна Македония не е в ЕС и оттам идват и различни роуминг тарифи. Съветвам ви, ако ще пътувате до Сърбия или Македония, да проверите при оператора си дали предлагат уикенд пакети – срещу минимална допълнителна дневна такса, можете да ползвате интернет и телефон в роуминг, на цени като в ЕС. В противен случай, просто си търсете WIFI и се наслаждавайте на гледките, вместо да поствате сторита.

  Събудихме се в Рилския манастир и след като закусихме с онези невероятни мекици, не ни се връщаше към София и хванахме пътя за ГККП-то.

  Разбира се, кой да съобрази òвреме, че Македония не е в ЕС..  Озовахме в един супермаркет да си набавим невиждани в България шоколади (това ми е традиция, когато съм където и да е в чужбина).  Тъй като пътуването беше крайно непредвидено,  нямахме македонски денари, а нямахме и представа какъв е курсът. Казах си – колко пък да е скъп 1МБ? (1МБ е скъп точно 24,99лв, а 1 минута разговор е 6,99 лв) Отворих currency converter, за да проверя дали 10 денара са много пари. На следващата фактура, сметката ми беше четворна – 120лв!

  Валута:

  Валутата в Северна Македония е македонски денар.

  1MKD=0.031BGN (към 2021)

  За ориентир – един луксозен местен (невиждан в България) шоколад, струва около 50ст., а един пълнител за ароматизатор Air Wick беше на същата цена като тук. Важно е да се отбележи, че приемат левове, но връщат ресто в денари.

  11 Забележителности в Охрид и околността, които не са за изпускане:

  Охрид, Охридското езеро и околността са изключително красиви. Подбрали сме най-красивите места, които да добавите в списъка си за пътуването ви до там. Да ги разгледаме.

  1. Охридското езеро

  Иска ли питане?! Както споменахме, то е сред най-дълбоките и най-старите езера в света, наред с Байкал в Сибир и Танганика в Танзания. Охридското е тектонско езеро на 689м надм. височина с дължина на бреговете от 87м.

  Езерото се захранва от подземни извори, представляващи половината от притока. 25% от водите на езерото идват от реки и преки валежи. 40% от водите на езерото се изпаряват, а останалата част изтича през река Черни Дрин, която пресича границата с Албания и се влива в Адриатическо море.

  Охридското езеро бързо се превръща в основна туристическа дестинация поради изящните си хълмове, осеяни с красиви църкви и средновековен замък, всички с изглед към чистото езеро.

  2. Музеят на водата в Македония, в заливът на костите:

  Музеят на водата, известен още като Заливът на костите (Заливот на коските), е археологически комплекс, близо до Градище, по охридското крайбрежие. Автентична реконструкция на колонното жилищно селище, Bay of Bones е много популярна екскурзия и една от най-атрактивните дестинации в Охрид и Македония.

  Представлява възстановка на древно рибарско селище. Самите къщи и цялата платформа са построени върху дървени колчета, на няколко метра над земята, като са направени от кал и преплетени клони. Преди е имало дупка във всяка къща, откъдето местните са спускали кофи и така са вадели риба с която се изхранвали. Върху повечето къщи има животински кожи и кости. Когато водолазите са намерили останките от селището под водата, са открили и много животински кости. От там идва и името на залива.

  3. Преспанско езеро:

  От другата страна на Охридското езеро, се намира Преспанското езеро, като е споделено между Македония, Албания и Гърция. Преспанското езеро се намира на по-малко от час път от Охридското езеро. Районът е притежава прекрасни плажове и села, което го прави любимо място за почивка както на македонците, така и на туристите. В самото Преспанско езеро се намира остров Голем Град, който също бихте могли да посетите, ако сте почитатели на дивата природа.

  4. Остров Голем Град

  Посетете единствения северномакедонски остров Голем Град, разположен в Преспанско езеро. Известен е още като Змийски остров поради многото змии, но също и много други видове животни, някои от които са застрашени. Там ще откриете руини от древен римски и средновековен период, някои от църквите са добре запазени. Можете да стигнете до острова с лодка от Конско. Островът не е разработен за туристи все още.

  5. Билянините извори

  Билянините извори са една от най-известните атракции в гр. Охрид. Намират се на около 2 км от центъра на града. Водата става за пиене, а се говори, че е и лековита при безплодие. Също се твърди, че който стъпи бос върху камъните и се завърти три пъти обратно на часовниковата стрелка, ще се подмлади с 10 години. Според друго поверие, ако се обиколи 3 пъти по посока на часовниковата стрелка, младостта и късметът винаги ще са с теб. За всеки случай се завъртете по три пъти във всяка посока 🙂

  Произход на името Билянините извори

  Охридските извори са наречени Билянини, защото се смята, че Цар Самуил се влюбил в момата Биляна именно на това място. Любовта им била забранена, защото той току-що бил сключил политически брак с Агата, дъщеря на византийски кмет, а Биляна била дъщеря на богомил. След като Агата разбира за Биляна, изпраща братята си в Преспа да я убият. Единият от тях я ранява с лък и Биляна се парализира, а по-късно, когато Самуил я намира, тя издъхва в ръцете му.

  6. Самуиловата крепост

  Самуиловата крепост, или Горни Сарай– не, не тази при нашето с. Ключ, където има един паметник за отбиване на номера, а истинската Самуилова крепост!

  Охридското кале е средновековна крепост в Стария град, била е столица на Първото българско царство. През 1998г. е обявена за паметник на културата.
  Макар да е разрушавана и възстановявана неколкократно през вековете, днешната форма на Самуиловата крепост датира от времето на самия Цар Самуил. От крепостта се разкрива чудесна гледка към града и езерото.

  7. Амфитеатър Горни Сарай

  Амфитеатър Горни Сарай се намира в подножието на Самуиловата крепост и датира от III – II в. пр. Хр. Той е древногръцки театър, но след падането на Македония под римска власт, е пригоден за гладиаторски битки. След налагането на християнството през IV в. сл. н.е., амфитеатърът е разрушен, като от него се вземат строителни материали за строеж на християнски храмове. През 1996г. останките му са обявени за паметник на културата.

  8.  Робева къща в Охрид

  Робевата къща е възрожденска къща на богатия български род Робеви. Разрувашана многократно, днешната къща е построена през 1863г, от братята Константин и Анастас Робеви като двойна братска къща с приземие и два етажа. Днес в нея се помещава археологическата експозиция на Института за защита на паметниците на културата Лапидариум.

  9. Базилика Св. София

  Базиликата Св. София е средновековна катедрала, запазена още от времето на Княз Борис I. Тя е дом на българската охридска архиепископия, а впоследствие на Охридската епархия до 1466г, когато е превърната в джамия, превърната е отново в християнски храм в 1916г. Запазени са стенописи още от IX в.

  10. 365-те църкви в Охрид за всеки ден от годината

  365 църкви – както разбрахме, в Охрид имало по църква за всеки ден от годината (което за град с население от около 39 000 души през 2013г си e по църква на 100 души). Най-известни и запазени сред тях са Манастирът Св. Пантелеймон (там Климент Охридски обучавал своите ученици да служат на български език, там са и мощите на светеца); Църквата Св. Йоан Богослов Канео (построена на скала над езерото с невероятно романтична гледка, напомня ми на параклиса Св. Йоан Летни на хълма над язовир Пчелина); Манастир Св. Наум (там е гробът на светеца, манастирът е на 20км от Охрид, има сергии със сувенирчета, ресторантче, а от него по горска алея се стига до езеро. По него с лодка и гребане можете да стигнете до Църквата Св. Богородица. На същата алея ще видите пауни, които са също голяма атракция).

  11. Национален парк Галичица

  Национален парк Галичица се разпростира на 277кв. км и отделя Охридското от Преспанското езеро. Подходящ е за еднодневна разходка, включително с деца. Можете да се изкачите до планинския първенец вр. Магаро на 2255м., а оттам ще ви се разкрие невероятна гледка към двете езера.


  Любопитни факти за Охридското езеро:

  Любопитно е, че водите по бреговете на езерото се движат обратно на часовниковата стрелка – това е в резултат от силата на вятъра и въртенето на Земята. Езерото има самопречистващи функции, тъй като на всеки около 60 години сменя изцяло водата си.

  Охридското езеро е наричано „музей на живите видове“. То е дом на цели 20 вида фитопланктон и водорасли, 2 растителни вида, 5 зоопланктона, 8 вида ойпринидни риби и 176 разнообразни компонента на дънната фауна. Има и редица екзотични видове риби и 72 вида мекотели.

  Интересни активности на Охридското езеро:

  Пиковият сезон е между 15 юли и 15 август, когато там се провежда най-големият музикален фестивал в Македония. Езерото е македонският еквивалент на хърватското Адриатическо море, особено поради голямото разнообразие от водни активности като плуване, скоростна лодка, плажуване, гмуркане, водни ски и риболов. Охридското езеро е отделено е от другото известно и много красиво македонско езеро – Преспанското, посредством планината Галичица.


Охрид е на един хвърлей разстояние, което понякога го прави подценявана дестинация за нас българите. Надявам се обаче тази статия да ви е въодушевила да го посетите, ако не за друго, то поне заради плаж на кристално чистите води на Охридското езеро (въпреки че местните твърдят, че водата става за пиене, все пак по-добре не се доверявайте).

За автора: Надежда Георгиева

Надежда Георгиева

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (4)

Альона К.

Благодаря за прекрасно подредена сбита, но и достатъчно изчерпателна информация. Сега ще знам какво ще разглеждаме в Охрид и околността за два дена, които ще сме в района.

Кристина Добромирова

Здравейте! Благодарим ви за чудесния коментар! Пожелаваме ви да си изкарате много добре! Поздрави! Кристина

Мария Димитрова

Благодаря за прекрасната статия. Много интересно написана, с полезна информация.

Надежда Георгиева

Радвам се, че Ви е харесала :)