Величественият Ангкор – уникално творение на кхмерската цивилизация


Категория: Камбоджа

Автор: Saveti

Дата: 02.06.2022

Камбоджа
Все още няма гласове.

Повечето хора, чуят ли Камбоджа, веднага свързват страната с Ангкор Ват. Този уникален храмов комплекс мигновено изплува в главите ни, но реално не е единственият, заслужаващ вниманието ни.

Наименованието на целия археологически парк е само Ангкор, бивша столица на Кхмерската империя. Простира се на около 400 кв.км и включва общо стотици храмове, а през 1992г. част от него съвсем заслужено попада в списъка за Световно и културно наследство на ЮНЕСКО.

из Ангкор

Изживяването от досега до тези величествени храмове е наистина неописуемо, но все пак, ще се опитам да го опиша.

В тази публикация ще ви разкажа подробно за историята на комплекса, ще ви дам практична информация за посещението му, ще разгледаме различните храмове и ще се потопим в атмосферата на това толкова необикновено и магично място. Повярвайте ми – заслужава си!

Готови ли сте да надникнем в Златния век на кхмерската цивилизация??

Съдържание:  (за да се ориентирате по-лесно)

Късче от историята на храмов комплекс Ангкор (построяване и разцвет, упадък, преоткриване, възстановяване)

Практични съвети за обикалянето на Археологически парк Ангкор

Билети и цени

Кои храмове да посетим?

Ангкор Ват и с какво се отличава от останалите?

Късче от историята на храмов комплекс Ангкор

монах в Ангкор Ват

Съвременна Камбоджа е държава-наследник на могъщата Кхмерска империя, която през Ангкорският период (от началото на IX до началото на XV век) управлявала голяма част от днешните Лаос, Тайланд и Виетнам.

Този период е известен още като златен век на кхмерската цивилизация.

Трайно свидетелство за нейния просперитет са единствените по рода си храмове на Ангкор, културни паметници с ненадминат мащаб и величие в Югоизточна Азия. Неслучайно това е мечтата на много пътешественици от цял свят – да видят с очите си Ангкор, сравним само с няколко други места по земята, като Мачу Пикчу или Петра.

Но преди да преминем към тях, нека се върнем назад във времето.

Построяване и разцвет

Някои от кхмерските владетели се смятали за равни на боговете (като Джаяварман II, който провъзгласил себе си за „Богът-Цар“ или “God King”) и поръчали строителството на тези внушителни храмове.

уникални барелефи

Други, които били по-скромни ги строили единствено в чест на различни хиндуистки богове, но всички те се надпреварвали в построяването на грандиозни и невиждани храмове, за да покажат могъществото на разрастващата се империя. А ако се чудите кой е построил това архитектурно чудо – изисквало е много труд на работници, занаятчии и роби.

Комплексът бил огромен и изследователите се обединяват около мнението, че в него живели над 700 хиляди души (до милион). Напредничава и впечатляваща за времето си била и хидравличната система, която изградили, както и цялостната инфраструктура. Изумително е, че са намерили начин да се справят с водата през мусонните сезони.

разцвет на Ангкор

Упадък

Упадъкът на цивилизацията започнал през 13-ти, но почти целият Ангкор бил изоставен (с изключение на Ангкор Ват) в началото на 15-ти век, когато войските на съседен Сиам (днешен Тайланд) нападнали и завзели Ангкор.

Част от учените посочват, освен нашествията, и смяната на религията като причина за бързия упадък. Според тях, преминаването от хиндуизъм към Теравада будизъм повлияло към отхвърляне на култа към краля, което довело и до пренебрегване на поддръжката и обществената работа.

Друга по-скорошна теория, е свързана с драстичните климатични промени и природни бедствия, като наводнения, суша и земетресения. Кхмерите изгубили контрол над водата и това неизбежно довело до изселване.

Която и да е вярната теория, най-вероятно комбинация от всички фактори, резултатът е ясен: комплексът потънал в забрава (или поне така гласи историята).

Храмовете, погълнати от джунглата

храмовете, погълнати от джунглата

Освен в забрава, Ангкор потънал и в джунглата.

Единствената причина храмовете да са достигнали до нас е, че били построени от огромни каменни блокове, съдържащи основно кварц, един от най-устойчивите материали. Говори се, че камъкът бил превозван по изградените канали със салове, и по суша с хиляди слонове от свещената планина Кулен. Все пак, камъкът е бил материалът, запазен за боговете.

Всички други постройки, направени от дърво, не били пощадени от времето, джунглата и климата. Изчезнали много следи от кхмерската цивилизация, но за щастие, комплексът оцелял.

Тук е моментът да направя едно важно уточнение: за местните комплексът никога не е бил изгубен. Изоставен, загубил значението си – да, но все пак имало монаси, които го посещавали и поддържали донякъде.

Откриването на Ангкор

Пре Руп

Най-ранното детайлно описание на европеец, посетил храмовете, е на португалец от средата на 16-ти век, а след него има записки от посещенията на испанци и други португалци, водени до там от местните (както и на японци).

Като официален откривател на „изгубеният град Ангкор“, обаче, се цитира името на френския пътешественик Анри Муо (Henri Mouhot), който организирал експедиция през 1860г. и го направил обществено достояние. Записките и описанията му от 1863г. явно са били по-грабващи и привлекли световно внимание. А самият Анри е бил толкова смян, че решил, че храмовете са дело на изчезнала цивилизация. Не можел да си представи, че постройки от такъв мащаб може да са дело на предците на камбоджанците.

Възстановяване на комплекса

храм Чау Сай Тевода
Храмът Чау Сай Тевода е чудесен пример за това какво може да бъде постигнато в Ангкор чрез реставрация.

След 1863г. откритото наследството на Ангкор придобива световна слава, което повлиява и върху международните отношения.

Тогава, Ангкор бил още под контрола на Сиам, но под натиска на Франция, бил върнат на Камбоджа, която пък била обявена за френски протекторат. Още тогава започнало възстановяването на храмовете.

Страната остава под френски контрол до 1953г., когато Камбоджа става независима държава. Вътрешното положение, обаче, не било цветущо – следва военен преврат, гражданска война и кървавото управление на Червените кхмери (1975 – 1979г.). Останките на храмовете се превърнали в главна база и убежище на партизанските им отряди. Любопитно е да споменем, че дори червените кхмери признали значимостта на Ангкор. Те поставили лика на ангкорски храм на знамето на Демократична Кампучия (така преименували страната по време на управлението си).

Може да обобщим, че чак след 1990 г. започва същинското възстановяване на комплекса. А през 1992г., част от археологически парк Ангкор е включен в Списъка за природно и културно наследство на ЮНЕСКО, което ускорява процеса.

ПС: изчетох хиляди неща, за да представя хронологичното развитие на Ангкор. Много от източниците си противоречат, но се опитах да открия най-достоверните. Извинявам се, ако съм допуснала грешка. =)

Продължаваме към посещението!

Практични съвети за обикалянето на Археологически парк Ангкор

Тук ще изясним няколко основни точки, които да ви помогнат да планирате посещението си на това уникално творение на Кхмерската цивилизация.

Къде да отседнем?

Ангкор се намира на около 4 км от градчето Сием Реап. Това е най-близкото и удобно място, на което може да отседнете. Препоръка: четете внимателно ревютата, преди да направите своя избор.

От къде се закупува билет за Ангкор?

Много е важно да уточним, че билетите се закупуват от билетния център, който се намира на отделно място от входа на комплекса – на около 6-7 км.

Ето на картата къде се намира:

Първо минавате от там, снимат ви за билета, дават ви го, и тогава се отправяте към Ангкор.

Бих ви посъветвала да си вземете билета от предната вечер или от рано сутринта.

Забележка* – ако се спрете на 1-дневен пас, той важи само за същия ден на закупуването му, освен ако не го вземете след 17 ч. (тогава важи за следващия).

3-дневният важи до 10 дни след закупуването му, а 7-дневният – до 1 месец от датата на закупуване.

Работно време на билетния център: всеки ден от 4:30 сутринта до 17:30 ч.

Какъв билет да си вземем?

Вариантите са за 1 ден, за 3 дни и за 7 дни.

Ако сте се запътили към храмов комплекс Ангкор, направете си услуга и си вземете 3-дневния пас. За 1 ден бих казала, че няма да успеете да видите много, ще трябва да бързате и надали ще се насладите пълноценно на това архитекурно чудо.

А преди да го посетите, ако имате време, може да посетите и Националния музей в Сием Реап, за да придобиете представа за онова, което ще видите, особено ако няма да си наемате гид.

Цени за билети за Ангкор:

За 1 ден – 37 $

За 3 дни – 62 $

За 7 дни – 72 $

Тези цени са за чужденци, за местните – посещението е безплатно. Все още няма опция за онлайн закупуване на билети.

Работно време:

Повечето храмове – 7:30 – 17:30

Ангкор Ват и Срас Сранг (Angkor Wat temple and Sras Srang): 5:00 – 17:30

Пном Бакенг и Пре Руп (Phnom Bakheng and Pre Rup temples) – 5:00 – 19:00

Транспорт

Дори да не си личи много от снимките, храмов комплекс Ангкор е огромен! Разположен на обща площ от около 400 кв.км , храмовете се намират на големи разстояния един от друг.

Поради тази причина е немислимо да ги обикаляте пеша. Помислете за транспорта. Ние си бяхме наели тук-тук, но скутер също е добра опция. Други варианти са с такси или колело (ако сте ентусиасти).

Облекло

Не забравяйте, че храмовете са свети места и трябва да се съобразите с облеклото. Най-важното е да са ви покрити раменете (носете си шал и тениска в чантата), тъй като, за да влезем в един от храмовете, не искаха да ме пуснат само с шал (предвидливо си бях взела тениска с къс ръкав, която облякох върху роклята си след подобна случка в Тайланд).

За дамите: ако е топло, най-добрата опция е да заложите на дълги рокли или поли – да ви закриват коленете.

За мъжете нямаше проблем с късите панталони, но при жените може и да има, така че по-добре не рискувайте.

Последователност

карта на храмовете в Ангкор

Няма правилна или грешна последователност. Все пак, хаотичното обикаляне на храмовете, бих казала, че не е добра идея. Разучете малко и си направете план според времето, с което разполагате, или ако не ви се занимава с планирането – доверете се на местен шофьор или гид (но не прекалено).

Помислете дали искате да започнете от най-грандиозните или, както аз бих ви препоръчала: да ги комбинирате, като започнете от по-малки и не чак толкова известни и се опитвате да посещавате най-популярните в по-нестандартни часове.

Няколко допълнителни съвета:

  • Да видиш изгрева над Ангкор Ват е едно от нещата, които присъстват в списъка с мечти на пътешественици от цял свят. Имайте предвид, че прочутото езеро, в което се отразява слънцето, е доста по-малко, отколкото изглежда на снимки, а около него се струпват страаашно много хора и няма да е чак толкова приятно, колкото в представите ви. Може да попитате гида или шофьора си (ако имате такъв) да ви препоръчат по-нестандартно местенце, за да се насладите на изгрева (или залеза).
    изгрев над Ангкор Ват
  • Бих ви посъветвала да не излизате прекалено много от очертанията и пътеките, тъй като все още има неоткрити мини. Има предостатъчно какво да се види и без да „криввате“ от пътя.
  • Помислете дали да си наемете гид, поне за 1 от дните.
  • Местните шофьори ще ви карат до заведения, от които взимат някаква комисионна или пък са на техни роднини. Ако държите на хапването, тази част най-добре да я разучите сами.
  • Имайте предвид, че около храмовете може да се натъкнете на хора с униформи, които ще ви питат дали искате да ви снимат или ще се опитат да ви продадат книги или друго (това не са истински полицаи).
  • Има и други, които, ако не се представят за органи на реда, пак могат да предложат услугите си за снимки срещу някой долар – повечето знаят наистина точните места и ще ви направят страхотни кадри (както и гидовете), така че възползвайте се, ако прецените. =)
  • Снимането с дронове не е разрешено;
  • Има опция за полет с балон;

Ангкор Ват и с какво се отличава от останалите?

Ангкор Ват се счита за най-големият религиозен паметник в света, буквално означава „град на храмовете“. Той е най-известният от групата на Ангкор, превърнал се в гордост и символ на Камбоджа и изобразен на нейния национален флаг.

Какво представлява?

Издигнат е по нареждане на Суряварман II-ри през 12-ти век, а построяването му отнело около 35 години.

Превъзходен израз на кхмерския гений, храмовият комплекс е зашеметяващ, откъдето и да го погледнете. Впечатлява с огромните си размери, с удивителна архитектура и изключителното внимание към детайла. Личи си стремежът на древния народ към съвършенство.

Неслучайно Ангкор Ват е наричан още архитектурно чудо или 8-то чудо на света, като едно от най-трайните архитектурни постижения в световен мащаб.

Тук е моментът да споменем, че Ангкор Ват е най-добре запазеният храм от групата. Той никога не е бил изоставян, за разлика от другите паметници. Някога е бил украсен в ярки цветове.

Малко символика и особености:

Ангкор Ват е земното изображение на митичната планина Меру, планината Олимп на индуистката вяра и обителта на древните богове.

стълбище към Бакан
стълбище към 2-ри етаж на Ангкор Ват

Стръмните стълбища, пък, символизират трудния път към просветлението.

Западно изложение

Най-нетипичното и отличаващо го от останалите храмове е западното му изложение, тъй като това се считала за посоката на смъртта.

Това накарало редица учени да заключат, че Ангкор Ват е съществувал предимно като гробница. Тази идея била подкрепена от факта, че великолепните барелефи на храма са проектирани така, че да бъдат гледани в посока, обратна на часовниковата стрелка, практика, която има прецеденти в древните индуистки погребални обреди.

Съществува и друга теория – индуисткият бог Вишну често се свързвал със запад и днес общоприетата теория е, че Ангкор Ват най-вероятно е служил и като храм, и като гробница на Суряварман II-ри – неговият създател.

Небесни нимфи

Ангкор Ват е известен и с това, че в стените му са издълбани повече от 3000 необикновени апсари (небесни нимфи). Всяка от тях е уникална и на изображенията, дори са преброени около 37 различни прически.

Много от тези изящни апсари били повредени по време на опитите за почистване на храмовете с химикали през 80-те, но са възстановени от екипите на германския проект за опазване на Апсара.

Днес, състоянието им се влошава, заради изпражненията на прилепите.

Нивото на детайлност

барелефи Ангкор Ват

Всеки човек, посетил този храм, няма как да не остане поразен от внушителното величие и от нивото на детайлност.

Около външната страна на централния храмов комплекс може да разгледате серия от сложни и удивителни барелефи с дължина към 800 м – резби, изобразяващи исторически събития и истории от митологията.

Любопитно

Според надписи, в изграждането на Ангкор Ват са участвали около 300 000 работници и 6000 слона.

Храмовият комплекс е обграден от високи стени и заобиколен от дълъг широк ров, който образува гигантски правоъгълник.

2-ро ниво на Ангкор Ват

Може да се качите на 2-ро ниво и да погледнете комплекса от малко по-високо.

Известно още като Светилището Бакан, горното ниво на Ангкор Ват е отворено за ограничен брой посетители на ден, а удоволствието ще ви струва около 30-тина минута редене на опашка (в зависимост от това кога го посетите). Бъдете нащрек, ако не искате нахални туристи да ви предредят.

Стълбите до горното ниво са доста стръмни, защото, както споменахме и по-рано, достигането до царството на боговете няма как да е лесна задача. Чакането определено си заслужава!

Време за посещение: отделете си поне няколко часа до половин ден за целия комплекс (ако искате да разгледате абсолютно всичко в детайли).

Работно време: 5:00 – 18:00 ч. Може да влезете в храма (на втория етаж) след 7:30 сутринта.

Кои храмове да посетим?

Освен великолепният Ангкор Ват, има редица уникални древни храмове на територията на Ангкор, които заслужават вашето внимание и време. Ще останете очаровани!

Няма как да ви разкажа за всеки от тях, но ще се опитам да ви дам кратки насоки за някои от най-впечатляващите (поне за мен):

Та Пром (Ta Prohm)

По-известен като снимачна площадка на Томб Рейдър (Tomb Raider), този храм е един от най-любимите на туристите. Не мога да кажа, че не съм на същото мнение.

Има огромен чар в това, че Та Пром е почти изцяло обгърнат от природата и, разбира се, че тук е сниман известния на всички ни филм с участието на Анджелина Джоли в ролята на Лара Крофт.

Храмът е частично запазен във вида, в който са го преоткрили – обгърнат от джунглата и по-конкретно от корените на тропическите дървета, увили се около камъка като пипала. Създават усещането, че природата надделява над човешките творения.
дурвета, обгърнали Та Пром

Щом споменахме, че е любим на туристите, вероятно се досещате, че Та Пром е един от по-пренаселените храмове на моменти. Територията на комплекса, все пак, е достатъчно голяма и зависи дали ще се натъкнете на групи. Казват, че рано сутрин има най-малко хора. Ние го посетихме следобед, но въпреки това нямаше тълпи. Уникално място!

барелефи в Та Пром

Най-добро време за посещение: сутрин е по-спокойно, тъй като е по-далеч от входа, но като цяло е сред най-популярните.

Време за посещение: около 1-2 часа

Построен: 12-ти – 13-ти век

Байон – храмът с многото лица (Bayon)

храм Байон

Друг храм, който задължително да включите в програмата си е Храмът с многото лица. Построен в чест на Буда през 12-ти век, запазен много добре и до днес. Намира се съвсем близо до Ангкор Ват и също е един от по-пренаселените и най-впечатляващи. Разположен е в центъра на старата столица Ангкор Том – “Великият град”.

Байон няма как да ви остави безразлични. От многобройни кули към вас гледат внушителни усмихнати лица, а барелефи изобразяват живота на кхмерите. Дали се усмихват или се опитват да изглеждат злокобни – вие решавате!

Наблизо се намира и Терасата на слоновете, на която кралят посрещал победната си армия и извършвал различни церемонии.

Най-добро време за посещение: около обяд или привечер

Време за посещение: около 1 час

Построен: 12-ти век

Храмът с многото лица в Ангкор

 

Бантей Срей (Banteay Srei) 

Бантей Срей

Един от най-отличаващи се храмове на Ангкор е Бантей Срей, известен още като Цитадела на жените или Цитадела на красотата. Една от теориите е, че е построен в чест на жените и женската сила, а други се оповават на по-малките му размери и цвета му – построен e с червен камък (sandstone).

Намира се на около 25 км от основните храмове на Ангкор, но определено си заслужава да го посетите.

Самият храм се характеризира с изящни елементи и декорации. И тук ще срещнете мистичните апсари – небесни нимфи, слонове, както и други много интересни изображения.

барелефи Бантей Срей

Наричат Бантей Срей още “скъпоценният камък на кхмерското изкуство“.

Построен: 10-ти век

Най-добро време за посещение: рано сутрин или късен следобед

Време за посещение: около 1-2 часа

Та Кео

За Та Кео мненията не са от най-положителните, тъй като това е най-обикновено изглеждащият храм на територията на Ангкор. Резби липсват, стръмни стъпала – има в изобилие. :Д

Гледката от високо е към джунглата, тоест не е нещо уау, но тук срещнахме симпатичен местен, който ни разказа интересни неща и ни направи уникални снимки, което ни накара да останем с приятни спомени и впечатления.

Разказа ни, че всъщност храмът не е бил довършен, тъй като го ударила мълния, което било много лоша поличба.

Построен: края на 10-ти до началото на 11-ти век.

Най-добро време за посещение: По всяко време.

Време за посещение: около 30 минути.

Преа Кан (Preah Khan)

Този голям полуразрушен комплекс много ми допадна, поради няколко причини. Не е толкова известен, съответно има много по-малък наплив от хора. Същевременно, може да се разходиш от единия до другия край през коридорите му. Чудесно място за обикаляне и, разбира се, за снимки. Препоръчвам.

Построен: 12-ти век

Най-доброто време за посещение: По всяко време

Време за посещение: около 1 час

Още храмове из Ангкор

Няма как да опиша всеки един от храмовете, има още доста и, ако имате време, моят съвет е да разгледате колкото се може повече. Ето още няколко снимки:

храм във водата

Има и нещо като пътека през джунглата, която води до водопад, който честно казано не е нещо особено, но  може да включите в програмата си.


Надявам се публикацията за храмов комплекс Ангкор да ви е била интересна и полезна. Мястото наистина е уникално и призовавам всеки, който има възможност, да го посети и да се докосне до този необикновен свят. Няма да съжалявате!

Бих искала да завърша с 1 въпрос: кой от храмовете най-много ви впечатли? Споделете в коментар. =)

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.