Храмовете Ангкор – духовният център на Камбоджа


Категория: Камбоджа

Автор: Saveti

Последно обновена: 23.10.2022

Ангкор Ват

Великолепни, ефирни, детайлни и магически – това са само малка част от фразите, които посетителите обикновено използват, за да опишат обиколката на Ангкор Ват. Този храмов комплекс е мечта за пътешественика, изпълнен с история, красота и малко мистерия.

Това е най-известният храмов комплекс в Камбоджа, а може би и в цяла Югоизточна Азия. За много хора,  Ангкор Ват е единственото нещо от всички неща, които трябва да правят в Сием Реап, заради което идват в града.

Посещението на Ангкор е страхотно приключение. Разберете как да се подготвите за пътуването си и кои храмове не бива да пропускате при посещението си.

Съдържание на статията:

Общи данни за комплекс Ангкор

релеф

Разположен между езерото Тонле Сап и планината Кулен в Камбоджа, Ангкор съдържа великолепните останки на няколко столици на Кхмерската империя. Ангкор е бил седалище на Кхмерската империя, която процъфтява приблизително от IX до XV в. Стотиците храмове, оцелели до днес, са само свещеният скелет на огромния политически, религиозен и социален център на древната империя.

Камбоджа монаси

Величествените храмове на Ангкор в Северозападна Камбоджа са обект на световното наследство на ЮНЕСКО и са на първо място в списъка с исторически забележителности за много туристи в Югоизточна Азия.

Билети и цени

Ангкор посещение

Офисът за продажба на билети Angkor Pass се намира на Apsara Road и работното му време е от 05:00 до 17:30. Това, което не трябва да забравяте да вземете със себе си е паспортът. Трябва да отидете на място, защото ще ви направят снимка, която ще сложат на вашия билет.

Можете да платите в брой в щатски долари или в камбоджански риел.Възможно е  плащате и с кредитна карта

Има три опции за билети за Ангкор:

1 ден –  цената е $37 важи само за същия ден

3 дни – цената е $62. Не е задължително трите дни да са последователни. Валидността на картата е 10 дни.

7 дни –  цената $72 и може да се използва в рамките на месец.

Съвети при посещение на храмовия комплекс

  • Обикновено за времето, прекарано в Ангкор, можете да наемете шофьор-гид. Той ще бъде с вас по време на цялото ви преживяване, включително ще ви вози до и от мястото ви за настаняване и между всички храмове. Ако имате конкретен храм, който задължително искате да видите, не забравяйте да им го кажете. Както винаги, договаряйте ясна цена, преди да приемете офертата. Също така, уверете се, че е официален гид, който работи там.
  • Внимавайте с маймуните – те са едни от главните джебчии, пазете вещите си, не ги оставяйте без надзор. Освен това е важно да не им давате храна, тъй като могат да ви нападнат.

маймуни

  • Не бързайте – не забравяйте да правите почивки в сенчести кътчета, пийте много вода и не се чувствайте така, сякаш трябва да видите всичко. Имайте предвид, че като площ е огромно. Много по-добре е да разгледате обстойно няколко храма, отколкото да бързате и да се изтощавате, разглеждайки всички.
  • Ако искате да разгледате най-много храмове, наемете си тук-тук, спазарете цената предварително.

тук тук

  • В някои от храмовете, като самия Ангкор Ват или Та Пром (известен още като храма на Tomb Raider с Анжелина Джоли, където е заснета част от филма), тълпите са ужасяващи.
  • Не забравяйте да си носите репелент, както и слънцезащитен крем.
  • Заредете добре телефоните си или си носете външна батерия.
  • Имайте предвид, че пушенето е забранено на територията на комплекса.
  • Едно от най-интересните изживявания, които съветват е посрещането на изгрева в комплекса. Ако все пак ви е трудно да станете рано, няма да съжалявате и на залеза.

изгрев

Добавяме и клип, с който ще добиете по-ясна представа за храмовия комплекс Ангкор:

Кога е подходящо да се посети Ангкор?

Всички месеци са подходящи, през цялата година времето е топло.

Подходящо облекло за разходката из храмовете?

Жените не могат да показват краката или раменете си. Що се отнася до мъжете, те могат да носят къси панталони.

Топ 10-те най-интересни храмове в Ангкор, които да посетим?

Подбрахме за вас най-интересните храмове, които да не пропускате при посещението си на храмовия комплект. Те са едни от най-забележителните и отличаващи се храмове.

1.  Ангкор Ват (Angkor Wat) – индуисткият Олимп

Ангкор

Единственият по рода си Ангкор Ват е най-голямата религиозна сграда в света и е съвършено съчетание на символика и симетрия, което е върховно постижение на кхмерската архитектурна изобретателност. Почти всеки сантиметър от този огромен комплекс е покрит със сложни дърворезби и мотиви, така че си струва да се подготвите с информация за този най-емблематичен храм и да започнете да планирате приключението си в списъка с храмове на Ангкор.

Храмът е сърцето и душата на Камбоджа и е източник на силна национална гордост. За разлика от другите паметници на Ангкор, той никога не е бил изоставян на природните стихии и се използва почти непрекъснато от построяването му.

Освен с размерите и забележителното си състояние Ангкор Ват е известен и с богатата си украса, по-специално с барелефите си.

2.  Байон (Bayon)

Байон

Един от най-емблематичните храмове в Ангкор е Байон, където море от колосални каменни лица се усмихва спокойно от 54 готически кули, издигащи се от горната тераса. Смята се, че лицата са изображение на Авалокитешвара, бодхисатвата на състраданието, въпреки че поразителната им прилика с крал Джаяварман VII кара много учени да смятат, че кралят се е смятал за девараджа (бог-крал) в контекста на будизма.

Поради ориентацията си на изток Байон се вижда най-добре рано сутрин, когато меката, нарастваща светлина на деня бавно осветява лице след лице. Късният следобед е също толкова подходящо време за посещение, когато същото се случва в обратна посока, като всяко лице постепенно преминава в сянка.

3.  Та Пром (Tah Prom)

Та пром

Несъмнено най-въздействащият храм в целия Ангкор е будисткият храм Та Пром, който се намира в полуразрушено състояние, погълнат от джунглата. Мускулестите корени на високите дървета се разливат над крепостните стени като пипалата на гигантски октопод, а листата покриват храма с шарена сянка и придават зеленикав оттенък, който придава на Та Пром неземна атмосфера. Както споменах по-горе, тук е сниман известният филм Томб Райдър с Анжелина Джоли.

Заради разместени каменни блокове много от тесните коридори са непроходими, а тези, по които може да се мине, са в голяма степен в сянка благодарение на дебелите корени, които запълват отворите на прозорците, така че е препоръчително да си носите фенерче.

4.  Бантей Срей (Banteay Srei)

Бантей Срей

Смятан за художествената галерия на Ангкор, малкият храм Бантей Сирей предлага някои от най-хубавите каменни резби, виждани някога. Изграден от финозърнест розово-розов пясъчник, стените на храма са украсени със сложни флорални мотиви, божествени фигури и спиращи дъха изображения на епизоди от Рамаяна.

Посветен на Шива, този хиндуистки храм е удивително добре запазен и е един от първите големи храмове, които са възстановени по метода на анастилозата, при който оригиналните архитектурни елементи се използват за възстановяване на разрушения паметник или структура.

Бантей Срей

Разположен на север от Ангкор Ват и на около 30 минути път с кола от Сием Реап, Бантей Срей е по-далеч от основните храмове, но определено си заслужава допълнителното време за пътуване.

5.  Ангкор Том (Angkor Thom)

Ангкор Том

Монументалният Ангкор Том е бил последната голяма столица на кхмерската империя, която в зенита си вероятно е имала население от един милион души. Укрепеният град е с площ от над 10 кв. км и се отличава с осемметрови стени и масивен ров, предназначени да пазят нашествениците от резиденциите на жреците, кралските и военните служители, които огражда.

В града има пет входни порти – по една, обърната към всяка от страните на света, и втори вход, обърнат на изток, известен като Портата на победата.

6.  Преах Хан (Preah Khan)

Преах Хан

До голяма степен нереставриран, макар и достатъчно запазен, Преах Хан е най-съвременният храм, който функционира като будистки и хиндуистки обект за поклонение. Концентрични правоъгълни галерии ограждат будистко светилище с редица хиндуистки сателитни храмове, а целият обект е заобиколен от ров с главен вход на изток.

7.  Бантей Самре (Banteay Samre)

Бантей Самре

Благодарение на мащабната реставрационна дейност храмът Бантей Самре е в отлично състояние, със сложна архитектура и изящни дърворезби с изображения на индуисти и Буда. Построен през същия период като Ангкор Ват, храмът показва редица сходни характеристики, включително стила на кулите и балюстрадите си.

Поради разположението си по-далеч от основните храмове, Бантей Самре се посещава от много по-малко посетители, а спокойната му обстановка дава възможност да се погълне самото великолепие на Кхмерската империя и град Ангкор. По отношение на местоположението си Бантей Самре може лесно да се съчетае с посещение на Бантей Срей.

8.  Бантей Кдей (Banteay Kdei)

Бантей Кдей

Датиращ от XII век, големият будистки манастир Бантей Кдей е построен през същия период като Та Пром в подобен стил с четири концентрични стени, които ограждат централното светилище, и четири входа, украсени с гаруди. Известен като „цитаделата на камерите“, храмът е съкровищница от скулптури и впечатляващи барелефи на аспари и танцуващи момичета. Изграден от разнообразни каменни материали, храмовият комплекс показва широка гама от цветове – от топли прасковени тонове до сиви повърхности, получили лек зеленикав оттенък от годините на изветряне.

Бантей Кдей

След няколко века на пренебрегване и вандализъм Бантей Кдей е оставен в разрушено състояние и е значително по-малко посещаван от съседните храмове, което само по себе си го прави достоен за посещение.

9.  Пре Руп (Pre Rup)

Пре Руп

Приличащ на миниатюрен Ангкор Ват с петте си кули от лотоси, храмът Пре Руп е построен през 961 г. от Раджендраварман II като държавен храм на краля. Пре Руп се превежда като „обръщане на тялото“ и се свързва с погребални ритуали, тъй като се отнася до метода на кремация, при който се проследяват очертанията на трупа в пепелта.

Посветен на Шива, храмът се състои от триетажна пирамидална планина и някога е бил покрит със сложни дърворезби.

Пре Руп

Пре Руп може и да не е в най-добро състояние, но големите статуи на лъвове, рушащият се чар и величествените размери и структура заслужават поне 30 минути от времето ви. От него се откриват впечатляващи гледки към Пном Бок на изток и кулите на Ангкор Ват на далечния запад. Мястото е особено живописно по залез слънце, когато угасващата светлина кара топлите тонове на тухлите и латерита меко да сияят.

10. Пном Бахенг (Phnom Bakheng)

Пном Бахенг

Построен повече от два века преди Ангкор Ват, Пном Бахенг е първият от планинските храмове, построени в района на Ангкор. Някога той е бил архитектурният център на Ясодхарапура, втората столица на Кхмерската империя, и е свидетелство за силата на симетрията.

Пном Бахенг

Храмовете са на пет нива, а когато се включат основата и върхът – на общо седем.

Много от посетителите планират посещението си в Пном Бахенг по залез слънце, за да се насладят на забележителната гледка към Ангкор Ват.


Обиколката на храмовете на Ангкор е едно от най-големите приключения, които можете да си подарите. Спомените, които ще останат у вас са неповторими и дълго време ще напомнят за вълнуващите емоции в Анкгор.

Прочетете още:

За автора: Saveti

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.