Многоликият Лондон и кои забележителности да посетим


Категория: Европа

Автор: Теодора Господинова

Дата: 05.01.2020

Лондон

Навярно за тези от вас, които никога не са посещавали английската столица, Лондон е вечно дъждовно и мъгливо място, като от филма за Шерлок Хоумс. Но повярвайте ми – градът е многолик и причините да е една от най-предпочитаните туристически дестинации са безброй!

Над 15 милиона туристи посещават града годишно. Независимо от повода за посещението, английската столица предлага за всекиго по нещо – разнообразието от забележителности в Лондон е налице.

Като за начало, градът е един от културните центрове на Европа – тук се събират голяма част от най-интересните музеи, театри и галерии. Но освен културното й лице, английската столица е добър избор за тези от вас, които търсят забавления и нощен живот.

Какво ще намерите в публикацията?

Програма за един ден:

Предлагам ви примерен план как да прекарате пълноценно един ден в Лондон, включващ 5 различни забележителности:

  • Сутринта: Посещение на музей по избор (всички отварят в 10:00 часа) / Националната галерия – отделете си поне 3 часа
  • Кратка почивка/ пауза за обяд в Хайд парк (намира се в близост до музеите)
  • Следобед – Преминаване по Таур бридж – отделете си около час
  • Вечеря – в някои от пъбовете по река Темза (на пешеходна дистанция от Таур бридж)

Като за начало, най-удачно е да започнете с посещение на музей или Националната галерия в Лондон, в зависимост от личните ви предпочитания.

Ако се спрете на музейното посещение, препоръчвам Британския или Природонаучния.

И двата музея отварят врати за посетители всеки ден от 10 часа сутринта, напълно БЕЗПЛАТНО.

Ето и някои важни факти за музеите, които ще ви помогнат да направите своя избор.

1. Потопете се в историята с посещение на Британския музей
Британския музей

Британският музей (British museum) обхваща 2 милиона години човешка история и представлява едновременно музей, библиотека и архив. Той притежава една от най-богатите колекции в света, а сградата на музея е архитектурен шедьовър (обявен за такъв не само от мен, но и от всеки друг посетител). При основаването на музея през 1753 година, Сър Ханс Слоун – ирландски физик и колекционер, дарява 71 000 предмета от личната си колекция.

Към днешна дата, Британският музей разполага с богати експозиции от Древна Гърция, Египет, Рим, Азия и Африка, Европа и Америка. Освен всичко споменато досега, в музея се съхраняват 85 оригинални рисунки на Микеланджело, 31 на Рафаело и 20 рисунки на Леонардо да Винчи. Ето и линк към официалния сайт на Британския музей.
Адрес:The British Museum, Great Russell Street, London, WC1B 3DG

2. Природонаучният музей – пътешествие назад във времето
Национално-исторически музей Лондон

Природонаучният музей (National History Museum), от друга страна, предлага истинско пътешествие назад във времето! В него са изложени над 70 милиона екземпляра от всички кътчета на света (животни, растения и вкаменелости). Без съмнение най-внушителна е залата, посветена на динозаврите. В нея е поставен централно макет на гигантския Тиранозавър Рекс (T-rex).
Т рекс в Лондон
Но освен богата колекция, архитектурата на музея е спираща дъха! Сградата е построена във Викториански стил, с акцент върху симетрията, богато украсените арки, колони и гаргоили (Gargoyle) под формата на лъвове и вълци, „закрилящи“ музея от всички посоки.
Адрес: The Natural History Museum; Cromwell Road, London SW7 5BD

3. Националната Галерия в Лондон

Национална галерия в Лондон

За тези от вас, които не си падат по музеите, предлагам чудна алтернатива – посещение на Националната галерия (National gallery) – истинска перла, разположена в сърцето на Лондон (на световноизвестния площад Трафалгар (Trafalgar square). Основана е през 1824 година, а към днешна дата богатата колекция от произведения на изкуството наброява над 2400 оригинални картини. Те са рисувани в периода между първата половина на 13-ти и 20-ти век. Някои от най-знаменитите художници, чиито произведения са представени в Националната галерия, са: Леонардо да Винчи, Ван Гог, Рембранд, Микеланджело, Рафаел, Ботичели, Рубенс, Веласкес, Вермер, Гоя и много други. Освен постоянната изложба, през цялата година има гостуващи експозиции, лекции и арт работилници.

Националната галерия отваря вратите си за посетители всеки ден от 10:00 до 18:00 часа, като в петък работното време е удължено до 21:00 часа.

4. Разходка в Хайд парк (Hyde park)
Хайд парк

След посещението на музея или галерията, най-вероятно ще имате желание да отдъхнете за кратко. Най-удачното място да се „скриете“ от тълпата е емблематичният за Лондон Хайд парк (Hyde park), намиращ се в непосредствена близост до музеите.

Той е един от 8-те царски парка (Royal parks) и истински оазис в сърцето на градската джунгла. Хайд парк предлага едновременно събития и концерти на световно ниво, както и спокойни кътчета за отдих и пикник. Езерото Серпентайн (Serpentine lake) с плуващите лебеди е емблематично за града. В парка може да се посети и мемориалния фонтан на Принцесата на Уелс (Wales) – Даяна, отворен от Кралицата през 2004. Той символизира същността на Принцеса Даяна – по детски невинна, спонтанна и противоречива, каквато я познаваше светът!

Фонтанът (както го наричат всички), всъщност представлява двойно речно корито, по което водата се стича от горния край в малък овален басейн. Мемориалът е широк близо 6 метра, а дължината му достига 210 метра. През топлите месеци това е любимо място на малки и големи! Позволено се да си топнеш краката, но не и да ходиш и бягаш във фонтана.

5. Преминаване по Тауър Бридж
Тауър Бридж Лондон

За втората част от деня препоръчвам кратко посещение и снимки на Тауър бридж (Tower bridge) – един от водещите символи на британската столица. Той е построен през 1876 година, когато трафикът по тогавашните мостове над река Темза става прекалено натоварен и преминаването от единия до другия край на града отнема часове. По всяка вероятност мостът е инженерно чудо за времето си!

Той е съставен от две идентични части, които се вдигат, за да позволят преминаването на малки кораби и лодки, движещи се по река Темза. В началото е използван парен механизъм, който в последствие е заменен от съвременна хидравлична система. За радост на посетителите е изградена пешеходна част както на нивото на моста, така и на второ ниво. Тук идва и възможността да надникнете в парното отделение, където парните двигатели, използвани в началото, са запазени в идентичния си вид. Освен това пред вас се разкрива една от най-красивите гледки към централен Лондон.

река Темза

Музейната част е отворена за посещения всеки ден между 10:00 и 17:30 часа. Преминаването по Тауър бридж, както и гледката от второ ниво са напълно безплатни. Музейната експозиция се заплаща (предлагат се намаления за деца и пенсионери).

А защо да не приключите деня в английски стил – отпивайки студена пинта Гинес (pint of Guinness beer) в някой пъб по река Темза, любувайки се на приказната речна панорама?
бира

Това са само няколко от безкрайните възможности, които английската столица предлага на своите гости. Единственото, което ви остава е да я посетите и да се уверите сами! (:

3 места в Лондон, които екскурзоводът няма да ви покаже

А за по-любопитните от вас, бих искала да предложа 3 забележителности из английската столица, които екскурзоводът най-вероятно няма да спомене.

1. Музеят „Хорниман“ (The Horniman Museum and Gardens)

хорниман Лондон

Първата малко позната забележителност, която ще ви представя, е музеят „Хорниман“ – съкровището на Южен Лондон. Отворил врати през 1901 година, той е отлична алтернатива на Природонаучния музей, с който вече ви запознах.

Разполага с богата постоянна колекция от над 350 000 експоната, разпределена в няколко направления – антропология, природонаучна история и музикални инструменти.  Също така, музеят редовно е домакин на гостуващи изложби, концерти, фестивали, шоу програми и семинари.

Това, което истински впечатлява посетителите обаче, са прекрасните градини към него (простиращи се на 65,000 m2) и панорамната гледка към Централен Лондон.

Ако посетите градините в събота сутрин, между 9:00 и 13:00 часа, ще се натъкнете на Фермерския базар (Horniman Farmers’ Market), който се провежда всяка седмица.

Музеят е много подходящ за посещение с малки деца, тъй като има обособени места, където могат да се забавляват докато научават интересни факти за животинския и растителния свят.

Музейната част е отворена всеки ден от 10:00 часа до 17:30 часа, а градините – всеки ден от 08:00 часа до залез слънце.

Достъпът до музея е изключително лесен –  на 5 минути пеша от Forest Hill station (3 спирки с директен наземен влак от London Bridge station  – една от възловите гари в английската столица).

2. Пазара в Брикстън (Brixton market)

пазар Брикстън 2

Второто място, с което ще ви срещна, би било интересно за тези от вас, които искат да усетят автентичния дух на града.

Brixton Market представлява полу-закрит уличен базар в Южен Лондон, предлагащ огромно разнообразие от интернационална кухня с фокус върху Афро-Карибиската, като резултат от голямата общност, която се е заселила в Брикстън от 1948 година насам.

пазар Брикстън в Лондон
Без значение в кой момент на деня ще посетите пазара – винаги се чуват песни и весела глъчка!

Brixton market е отворен всеки ден от 08:00 до 23:30 часа, като само в понеделник затваря в 18:00 часа.

Адресът е: 10-11, 8LB, Brixton Village, Coldharbour Lane, London SW9 8PS

3. Ричмънд парк (Richmond park)

Ричмънд парк

На последно място, но не по важност, ще ви предложа чуден спот за любителите на природата – Richmond park. Редом до Хайд парк (с който вече ви запознах), това е един от 8-те Кралски парка в Лондон.

Освен чудни кътчета за пикник, голф игрище и велоалеи, той „подарява“ уникално преживяване на своите гости – близки срещи с елени и сърни. Те са свободно пуснати из парка, свикнали са с посетителите и обичат да позират пред обектива.

парк Ричмънд Лондон

Редно е да споделя, че Ричмънд парк е създаден като парк специално за елени по времето на King Charles I (1626-1649 година). Към днешна дата в парка живеят около 650 елена от два вида – кафяв и сив.

сърна в Ричмънд парк
Паркът е отворен за посещения всеки ден от годината, като през лятото – от 07:00 часа, а зимата – от 07:30 часа. Затваря по залез.

А сега ви остава лично да посетите тези „скрити“ бижута в английската столица…а защо не и да откриете нови?

Booking.com

Ако статията Ви е харесала, ще се радвам да ни подкрепите, като я харесате и споделите!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.