Бохол – дом на дългопети, храмове и красиви плажове


Категория: Филипините

Автор: Saveti

Последно обновена: 26.02.2023

Бохол

Бохол е малка островна провинция в района на Централен Висаяс, предлага множество природни забележителности. Островът е благословен с туристически забележителности като безупречни плажове, места за гмуркане от световна класа, уникални гледки, дом на най-малкия примат в света – дългопетите, вековни църкви и приключенски паркове.

Макар да е известен като родината на Шоколадовите хълмове, Бохол предлага много  повече от това. В тучните гори се намират тайни водопади и девствени реки, а в околните води живеят морски костенурки и делфини. Това е една от най-посещаваните дестинации във Филипините, но въпреки това, провинцията все още е запазила своето спокойствие и тишина.

Бохол е богат и на историческо и религиозно значение, тъй като е ключов за разпространението на християнизацията в страната. За това свидетелстват славните катедрали и каменни църкви, разпръснати из целия остров, някои от които са разрушени от земетресението през 2013 г., за жалост. Но много от тях са запазени и могат да се посетят и до днес.

Ако планирате пътуване до Бохол, ние ще помогнем със  списък с най-добрите екскурзии, забележителности и дейности, които задължително трябва да включите в маршрута си.

Съдържание на статията

Най-добро време за посещение на Бохол

Бохол е целогодишна туристическа дестинация. Посещението на острова през лятото е най-подходящо, за да видите емблематичните хълмове в техния тъмнокафяв цвят.

Месеците от декември до май са сухият сезон в Бохол. Следователно това е доброто време за посещение на острова. Посетителите могат да очакват по-студена атмосфера от декември до февруари.

Обратно, горещото лятно време посреща туристите, започвайки от март до май. Лятото също така се струпват тълпи, особено по време на отбелязването на седмицата на Великия пост.

Влажният сезон започва през юни и продължава до ноември. Затова през тези месеци посетителите вероятно ще се сблъскат с дъждове. Посещението на Бохол по време на слабия сезон е от полза за туристите, тъй като цените на самолетните билети и на нощувките спадат.

Интересни забележителности на остров Бохол

Шоколадовите хълмове

Никоя друга атракция не е такъв синоним на Бохол като Шоколадовите хълмове. Това геоложко образувание е перлата в короната на островната провинция, с повече от 1000 конусовидни карстови хълма, които през сухия сезон придобиват шоколадово-кафяв цвят, откъдето идва и името им. През дъждовния сезон те се покриват с изумруденозелена растителност, което също е не по-малко прекрасна гледка.

Шоколадовите хълмове са обявени за третия национален геоложки паметник на Филипините, а други се кълнат, че са осмото чудо на света.

АТВ приключение

ATV

Съберете бандата за приключение с ATV през горите около Шоколадовите хълмове! Това е идеалното приключение в което да се спуснете с приятелите. След като се снимате с Шоколадовите хълмове, се пригответе да се качите на четири гуми и се впуснете през гората с ATV или бъги!

Водопадите близнаци и пещера Pahangog

Пахангог

Водопад, заобиколен от големи дървета и буйна растителност, които придават на живописния планински пейзаж прохладна и ободряваща атмосфера. Впечатляващото за него е, че остава пълноводен дори в разгара на летните месеци, а водата му се спуска леко на три потока по скали и хребети. Те образуват полукръг, може да плувате спокойно, без да се притеснявате, че ще бъдете отнесени от силно течение.

Един феномен съвсем близо до водопада e пещерата Pahangog. Природата умело е успяла да извае в пещерате чудати сталактити и сталагмити с различни форми и размери.

Круиз по река Лобок

Лобок

Река Лобок е едно от най-разпознаваемите туристически места и чудни природни забележителности в Бохол. Тя се отличава със синьо-зелени води, заобиколени от буйни дървета и палми от двете страни. Просто райско кътче.

Ще успеете да се насладите на мястото най-добре, ако се си запазите екскурзия – „Круиз по река Лобок“. При този круиз посетителите се качват на борда на плаващ ресторант и се наслаждават на богата трапеза на шведска маса. Там ще се полюбувате на звуците на завладяващите песни от местен фолклорен оркестър. Те могат да изпълняват и традиционни танци за радост на всички на борда. Завладяващият водопад Бусай, макар и малък, ще отбележи края на круиза.

Може да забележите и местни деца, които се качват на палми и се гмуркат направо във водата, както и възрастни, които плуват или работят край реката.

Дългопетите

дългопет

Симпатичните дългопети са меко казано впечатляващи. Тези нощни същества имат големи очи, но са най-малките примати в света. Никое пътуване до Бохол не е пълно, ако не зърнете сладките дългопети в естествения им хабитат. За съжаление, те са широко експлоатирани за туризъм и трябва да знаете, че се самоубиват, когато се докоснат до хора. Затова избягвайте всякакви дейности, които включват държането им или правенето на селфита с тях. Бъдете внимателни с тях, за да се опази вида им за по-дълго.

Плуване в пещерата Хинагданан

пещера

Името Хинагданан произлиза от дума която означава „стълба“, тъй като се твърди, че е открита от фермер, който построил стълба, за да влезе в пещерата. Пещерата Хинагданан разполага с интересен естествен басейн, където посетителите могат да се потопят и да поплуват под сталактитите и други заобикалящи ги интересни скални образувания.

В красив ден със слънчево време естествената светлина преминава през входа на пещерата и попада в басейна, като предлага ефирно сияние на кристално чистите води. Обиколките на пещерата Хинагданан могат да се проведат след посещението на Шоколадовите хълмове.

Отдих на плажовете

Бохол

Бохол е рай за любителите на плажовете, с богати крайбрежни ивици и прекрасни плажове в цялата провинция. Може би най-популярният сред тях е Alona Beach на остров Панглао, който се отличава с дълга плажна ивица от бял пясък, заобиколена от богати бохолски курорти, заведения за хранене и развлекателни барове.

Друга алтернатива е по-спокойният плаж Думалуан. Обикновено на него има по-малко посетители и наоколо има по-малко заведения. Залезът тук не е за изпускане!

Остров Баликасаг – приключенски подводен свят

костенурка

Остров Баликасаг е едно от най-добрите места за гмуркане във Филипините за сертифицирани гмуркачи,  заради морските костенурки и не бива да се пропуска, ако сте любители на гуркането и подводния свят. Обиколката на острова започва с гмуркане, което варира от 6 до 18 метра, което го прави идеален за любителите на гмуркането с шнорхел. На платото или на стените, от които се спускате, има моруни, жаби, папагали, различни видове риби-клоуни, различни анемони и меки и твърди корали.

Морски резерват Баликасаг

В западната част на Баликасаг можете да разгледате морския резерват Баликасаг, където ще видите  200-метров водопад. Огромната величествена водна стена изобилства от морски обитатели, както и дребни животни, на които макрофотографите могат да се насладят. При гмуркане,  именно там обикновено се забелязват огромни ята варани, което е и най-вълнуващата гледка, която може да си подарите.

Посещение на историческите църкви в Бохол

Отидете на екскурзия и разгледайте някои от историческите църкви в Бохол. Ще можете да се запознаете с начина, по който местните жители посвещават времето си по време на молитва. И ще научите за останките от историческото минало чрез архитектурата им. Ето някои от църквите в Бохол, които задължително трябва да видите:

Църква Баклайон

Баклайон

Това е най-старата църква в цяла Азия и е част от обиколката на провинцията в Бохол. Невъзможно е да продължите в духа на историческите църкви, без да посетите тази. Опустошителното земетресение от последните години е повредило оригиналната църква, но благодарение на усилията, които са положили цялата църква е възстановена.

Официално църквата е Църквата на Непорочното зачатие, но в нея има и музей с някои религиозни артефакти. Тя също така е доста достъпна, тъй като се намира на лесно разстояние с кола от мястото на Кървавия договор.

Зиплайн

А ето и нещо наистина забавно и  екстремно преживяване, което можете да си подарите в парка за екстремни приключения Danao.

Суислийдът се състои от ролка, окачена на кабел, монтиран на наклонена скала. Суислийд има две линии, които се движат напред и назад. Началната ѝ точка е успоредна на височината на Sky Ride и Plunge.

Suislide е местният вариант за zipline, sky ride или slide for life. Суислайд е измислена от думите: „Суис“ (звукът на въжената линия, след като стигнете до пързалката) и „пързалка“. Тя изминава около половин километър от една планина до друга, като ви отвежда до по-малко от минута вълнуващо пътуване…

С дължина от 480 метра и височина от 200 метра, Suislide е едновременно най-високата и най-дългата зиплайн линия във Филипините. Това е вълнуваща крос-планинска зиплайн линия, която определено ще изстреля адреналина ви във въздуха. Това ще бъде удоволствие за любителите на екстремните спортове.


 

Със сигурност ще се влюбите на това райско място и сме сигурни, че дълго ще си спомняте с усмивка за посещението си.

Прочетете още:

Ел Нидо
Филипините – тропическият рай с красивите плажове

За автора: Saveti

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.