Остров Бохол и дългопетите с изпъкналите очета


Категория: Филипините

Автор: Saveti

Дата: 03.01.2020

филипински дългопет
Все още няма гласове.

Остров Бохол беше първият остров на Филипините, който посетихме и, който определено успя да ме очарова и да си спечели специално местенце в спомените ми.

Популярна туристическа дестинация, заради белите пясъчни плажове, Шоколадовите хълмове и местата за гмуркане.

Вижте кои са основните забележителности и атракции на Бохол, които може да видите и преживеете.

Ето какво ще намерите в публикацията:

Дългопетите с изпъкналите очета

дългопет с изпъкнали очи

Най-впечатляващото, освен едни от най-хубавите пясъчни плажове, бяха сладки животинки, с които се срещнахме отблизо – дългопетите с изпъкналите очета.

Да ви призная, въобще нямах представа как се казват на български, докато не се порових специално за статията. За мен, в началото бяха „маймунките с очетата“, а след като разбрахме, че всъщност не са маймунки – терзиери (от англ. tarsiers).

терзиер с изпъкнали очета
А сега нека ви разкажа малко повече за тях:

Дългопетите са вид нощни примати от семейство Дългопетови.

Характеризират се с големи глави, способни да се завъртят на почти 360°. Очите им са големи и изпъкнали, както и приспособени за нощно виждане.

Слухът им също е добре развит, а няма как да не обърна специално внимание и на пръстите им – дълги и тънки, с които се захващат за клоните и храсталаците, на които живеят.

Могат да скачат на големи разстояния от няколко метра без изобщо да слизат до земята.

Хранят се основно с насекоми, а понякога с гекота или малки птички.

Любопитни факти за дългопетите:

пръсти на дългопет

  • Дългопетите могат да имат само по едно бебенце на година.
  • Освен това, те са бозайниците с най-бавно растящите ембриони. Бременността им продължава 6 месеца, като за това време плодът нараства до тегло едва 23 грама.
  • Те са териториални, самотни и нощни животни.
  • Един дългопет има нужда от поне 1 хектар пространство само за себе си.
  • Филипинският дългопет притежава най-големите очета спрямо размера на тялото при приматите.
  • Те са застрашен от изчезване вид и съществува около 20% вероятност да изчезнат съвсем в следващите 20 години, ако не ги пазим.
  • Най-голямата опасност за тях са разрушаването на естествения им хабитат,  котките, търговията и лова.

правила на поведение

На влизане в резервата ви посреща табела с различни надписи с правила на поведение, но най-основното е едно – да се пази тишина. Това правило е особено важно, тъй като дългопетите се самоубиват вследствие на травми от шум, пипане или светлина.

Положително впечатление ми направи, че дългопетите не бяха в клетки, а ги посетихме в естествената им среда. Служители от центъра ти показват къде точно са се сгушили по дърветата малките животинки.

Бохол и Шоколадовите хълмове

Шоколадовите хълмове

Обикновено всички свързват остров Бохол с известните Шоколадови хълмове. Те несъмнено трябва да се посетят, но дългопетите, лично за мен, бяха по-впечатляващи, затова реших да поставя акцент върху тях.

И все пак, ще опиша и разкажа най-подробно и посещението на най-популярните хълмове в страната.

Има хора, които казват, че не са нещо особено, други, които се прехласват по тях. Моето мнение е по средата – мястото ми хареса, без да се захласвам прекалено.

зеленина от високо

А какво всъщност представляват Шоколадовите хълмове?

Те представляват варовикови хълмове – над 1200 на брой, с височина между 30 и 50 метра (до 120м) и еднакви/подобни по форма, което може да ни наведе на мисълта, че са дело на човека.


Но всъщност хълмовете са били коралови рифове, когато Бохол е бил потопен под вода и след геологически транформации, ерозия, вятър и вода са се образували в продължение на годините.

Шоколадовите хълмове са покрити с растителност, която по време на сухия сезон придобива  кафеникав цвят, напомнящ шоколад, ето откъде идва името им.

Шоколадовите хълмове, Бохол

Интересно е да споменем, че Шоколадовите хълмове са изобразени на знамето и печата на Бохол и символизират изобилието на природни атракции в провинцията. Обявени са за 3-ти Национален геоложки паметник на Филипините и са предлагани за включване в Списъка на ЮНЕСКО. Филипинците наричат Шоколадовите хълмове и „8-то чудо на света“.

Има 2 места, от които може да им се насладите – от специално изградена площадка на комплекса на Шоколадовите хълмове в Кармен и от връх  Sagbayan.

вход за гледка на Шоколадовите хълмове
 стълбите към площадката, откъдето се открива гледка

Легенди за образуването им

Легендите около образуването им не са особено интересни, но се въртят все около гиганти. Най-сполучливата е, че гигант се влюбил в обикновено момиче, но тъй като любовта им била невъзможна, плакал много, а сълзите му се превърнали в Шоколадовите хълмове.

Кално приключение с бъгита и АТВ-та

АТВ до Шоколадовите хълмове

На път за Шоколадовите хълмове, особено ако сте с местен гид, ще ви спрат на място, където може да си наемете бъгита и АТВ-та (за по около 900-1000 PHP на човек, което се равнява на около 20$).

Тук искам да направя едно уточнение – преживяването е готино само по себе си, ако си падате по бъгита, но реално карате по черни пътчета, от които виждате Шоколадовите хълмове в далечината и отдолу наистина не са нещо особено. Така че, ако се чудите дали си заслужава – заслужава си, не толкова заради това какво ще видите, а заради самото каране.

Самите хълмове са доста по-впечатляващи от високо.

ПП: А ако е валяло и планирате да карате, не обличайте дълги панталони (още толкова светли) и бъдете готови да се понакаляте.

Речен мини круиз и филипински танци

Речен мини круиз

Още една от атракциите, включена в маршрута на тура в Бохол е речен мини круиз (Official Loboc river cruise) с включен обяд и спирка, където може да наблюдавате филипински фолклорни танци.

Има и друг вариант – да си наемете лодка като неофициален тур.

гледка от лодката

Приятно е да се пуснете по него основно заради гледките към реката и зеленината.

Зиплайн – допълнителна доза адреналин

зиплайн на Филипините

За допълнителна доза адреналин, наблизо се намира и зиплайн, опънат над пропаст и река.

За пръв път се пуснах на такова нещо и определено препоръчвам, ако сте фенове на силните усещания.

Други забележителности на остров Бохол

Църквата Баклайон (Baclayon) от 1595г.

църква Баклайон

Църквата Baclayon (официално наименование “Църквата на Непорочното Зачатие на Дева Мария” в гр.Баклайон) се счита за една от най-старите църкви на Филипините, построена през 1595г.

Тя е един от историческите паметници, пострадали силно от земетресение с магнитуд 7,2. Към нея има и музей, който не успяхме да посетим, тъй като беше затворил.

Църквата Baclayon е обявена за Национален исторически и културен паметник за Филипините и заедно с други църкви в региона, е била предлагана за включване в списъка на ЮНЕСКО.

Статуята от “Sandugo”

статуя в Бохол

Интересен обект от историческа гледна точка е статуята от “Sandugo”  – кръвен пакт между испански изследовател и представител на местната власт в Бохол.

Това се счита за първият договор за приятелство между испанците и филипинците, сключен през 1565г. Намира се в столицата на Бохол – гр. Тагбиларан. Включен е в повечето турове.

Manmade forest – махагоновата гора, изкуствено създадена от човека

махагонова гора

Друга забележителност се води т.нар. Manmade forest, която представлява  двукилометров участък от гъсто засадени махагонови дървета, разположени между градовете Лобок и Билар. Ще минете през нея на път за Loboc River cruise. 

Остров Панглао

Ако се чудите къде да отседнете по време на престоя си в Бохол, бих ви препоръчала съседния остров Панглао.

Уникални широки пясъчни плажове, осеяни с морски звезди, в центъра на градчето е пълно със заведения, ресторанти и магазинчета, много приятен остров.

плаж в Панглао

Може да отскочите и до подземната пещера Hinagdanan.  

От плажовете, най-силно препоръчвам Bohol Beach (на остров Панглао), както и да си наемете място за спане в околностите.

Без проблем може от тук да си направите тура до Бохол и да видите най-интересните неща или да си наемете автомобил/скутер и да го направите самостоятелно.

От центъра на остров Панглао може да си букнете и лодка до близък остров за гмуркане и шнорхелинг. Има голямо разнообразие от рибки и корали.

Като цяло в Бохол има доста места, предлагащи добри условия за гмуркане. Balicasag е едно от по-известните.

морска звезда на Бохол

Силно се надявам публикацията ми за остров Бохол на Филипините да ви е била интересна и полезна. Ако това е така – ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и/или споделите. =)

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.