Пълен с цвят, топлина и арабски чар, Мароко прелива от красота, благодарение на драматичните Атласки планини, простиращи се от единия край на страната до другия, на лазурното море, контрастиращо със златните пясъци на пустинята.

Освен това, Кралство Мароко е дом на безброй красиви градове, всеки от които добавя известна доза уникалност към пейзажа и културата на страната.

градове в Мароко

В тази статия ще ви запозная отблизо с 5 емблематични града в Мароко, които всеки пътешественик трябва да посети поне веднъж в живота си. Стягайте куфара и… да потегляме!

1. Казабланка – Белият град

Повечето от вас най-вероятно свързват Казабланка (Casablanca) с колониалната обстановка от сцените на едноименната романтична драма от 1942 година, но към днешна дата градът не пресъздава точно това мечтателно, очарователно усещане.

Вместо това, Казабланка е икономическия център на Кралство Мароко, разположен на бреговете на Атлантическия океан, в западната част на страната.

Все още можете да се разходите из романтичните, тесни улички на стария център в Казабланка, за да се докоснете до впечатляващото минало на града. Ще останете възхитени от преплитането на европейски форми и стилове към богато украсената мавританска архитектура на Стария град.Казабланка - Мароко
Ако сте истински фен, отбийте се в Rick’s Cafe – известния бар от филма, който вече е реконструиран, но все пак пази атмосферата от черно-бялата американската драма „Казабланка“ от 1942 година.

2. Чефчауен – Синият град

Очарователният Чефчауен (Chefchaouen), известен с неговите ярко сини сгради и червени керемиди покриви, определено е един от най-красивите градове в Мароко.

Боядисването в синьо на всичко в града, от уличните лампи и контейнерите за боклук до къщите и джамиите, е традиция, която датира от 15-ти век, когато евреите са избягали от Испания заради религиозните катаклизми. Те са се заселили в Чефчауен и, малко след това, са започнали да боядисват града в синьо, започвайки от собствените си къщи. Причината е, че според тях, това е цветът на небето.

Сгушен в сърцето на Рифската планинска верига, в северозападната част на Кралството, Синият град разкрива голямо разнообразие от внушителни забележителности на гостите си – редица крепости (строени с цел да предпазват града Чефчауен от португалска инвазия); градския площад Ута Хамам (Uta Hammam), голямата джамия, и Медината – рай за всеки, който иска да отнесе със себе си марокански дар, който не може да бъде намерен никъде другаде в страната.

3. Маракеш – Червеният град

Освен гореща точка на световния туризъм през последните години, Маракеш (Marrakesh) е и един от 4-те  Имперски града на Кралство Мароко.Неговото стратегическо разположение в централата част неминуемо го превръща в най-важният търговски център на страната.  Червените стени на града, издигнати по заповед на Али ибн Юсуф (Ali ibn Yusuf), 5-тия Алморавидов цар, през 1122–1123 година, както и различните сгради, построени от червен пясъчник през този период, са дали на града прякорите „Червения град“, „Града в охра“, както и „Дъщерята на Сахара“.

Повече за най-хаотичния и трескаво оживен град в Мароко, може да прочетете тук –  Маракеш – всичко, което трябва да знаем преди да го посетим.

4. Фес

Някогашната столица на Кралство Мароко – Фес (Fez) – е чудесна дестинация за тези от вас, които копнеят да се докоснат до автентичната, почти неподправена от съвремието, арабска култура и история.

Разположен в североизточната част на Мароко, Фес е най-старият от четирите Имперски града (останалите са Маракеш, Мекнес и Рабат).

Градът разполага с две древни медини, едната от които – Фес Ел Бали (Fes el Bali) – е обявена за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО заради сложната си, спираща дъха архитектура от алеи, тесни, каменисти улички, дворове, както и най-стария университет в света.

Силният аромат на ментов чай и типичните арабски подправки, който непрестанно се носи из Фес, е задължителен елемент от тази вдъхновяваща арабска приказка.

5. Рабат – столицата на Мароко

Мароканската столица Рабат (Rabat) се намира в западната част на страната, кокетно разположена по бреговете на река Бурегрег (Bou Regreg).

Градът има силни връзки с френското си минало и, тъй като се намира на брега на Атлантическия океан, има подчертано европейска атмосфера на крайбрежен град.

Макар и столица, спокойният и спретнат Рабат, с население малко под 500 хиляди души, ще ви се стори в пълен контраст с хаотичната и мръсна Казабланка, ако сте имали възможност да прекарате няколко дни там.

Ако планирате посещение на Рабат, освен задължителната Медина на града, не пропускайте да посетите Мавзолея на Мохамед V (Mausoleum of Mohammed V); Madrasa of Salé (в миналото Medersa или Madrasa са били най-елитните ислямски училища за учене); както и Природонаучния музей в Рабат – пълен с впечатляващи експонати от ерата на динозаврите и хроники за произхода на планетата Земя.

Има ли още нещо за градовете на Мароко, което ви се иска да научите? В случай че е така, не се колебайте да ни оставите коментар в секцията отдолу.

А ако вече сте преживяли разтърсващата мароканска приказка, бихте ли споделили с нас личните си впечатления? 🙂

Прочетете още:  7 неща, които задължително да си купим от Мароко

5 града в Мароко, които задължително да посетим
3/5 от 14 гласа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.