Синеморец – 11 забележителности и причудливи плажове


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 30.03.2023

Със сигурност сте попадали на снимки от Синеморец, които те оставят безмълвен пред красотите на българската природа и Южното ни Черноморие. В тази статия съм събрала най-красивите и уникални плажове, забележителности и места с живописна гледка, които ще откриете в и около Синеморец. Заслужава си човек да отдели един ден и да се лиши от плаж, но са се разходи по туристическите пътеки, които водят до уникално красиви залези, скали и гледки.

Съдържание на статията:

Информация за Синеморец

Синеморец означава „небесносин“ в буквален превод от гръцкото „галазиос“. Синеморец е богат на дълга, древна история. При проучвания са открити многобройни керамични фрагменти от V – IV век пр. н. е., както и от Средновековието. Освен това в района са намерени тракийски могили и малка крепост, както и златно тракийско съкровище. Преди да се сдобие с името Синеморец, селото преминава през различни имена, сред които Галанджа, Каланджа, Каланча.

Карта на Синеморец:

11 Интересни забележителности и плажове в и около Синеморец

Постарах се да събере най-интересните забележителности, плажове и места с живописни гледки, които може да разгледате ако се намирате в района на Синеморец.

1. Плаж Велека

Разстояние от Синеморец: 1 км

гледка към плаж Велека
гледка към плаж Велека (по-надолу е описано как се стига до гледката от високо към гледката от снимката, над Велека) 

Как се стига до плаж Велека?

Опреледелено си заслужава си да се посети, за да видите мястото, където морето ‚‚целува‘‘ река Велека. Ако искате да стигнете до плажа, подгответе се, защото пътят е много неприятен и разбит. Не е просто черен път, а с дълбоки коловози и на места големи камъни. В края на разбития път може да паркирате колата си, като цената за цял ден е 5 лв. Свободна зона е, водата е кристална и плажът е чист.

Внимавайте, защото водата е дълбока, буквално на 1 метър от брега става много дълбоко, за жалост много хора са изгубили живота си именно тук.

На няколко пъти съм виждала да плуват змии там, неприятно е, но са безопасни и не нападат хората. Все пак е естествената им среда, не се плашете и не ги закачайте. Запазен хабитат на много птици, растения и други животински видове, има и наблюдателници. Страхотно съчетание на  зеленината и мистиката на Странджа планинс с прохладата от водите на река Велека и свежият бриз от морето.Устието е подходящо за начинаещи във водните спортове като каяци, сърф, уиндсърф и други.

Как се стига до гледката над плаж Велека?

Това е един от най-сниманите плажове и любими плажове. Пътеката до самата гледка е с продължителност около 10 минути, няма денивелации и се изминава лесно. Най-лесно ще се ориентирате като зададете като локация „Бар кораба“ в Синеморец. Няма как да не видите пътеката, която започва от там. Продължавате само направо и ще стигнете до гледката от високо към плаж Велека. Ако решите да седнете в барчето, също няма да сгрешите, правят вкусни коктейли, а гледката по залез слънце към плажа е завладяваща.

Има шанс да видите и стадо коне, които се разхождат там. Ние ги погалихме, много са красиви и на фона на плажа а и морето, са като картина.

2. Каменните Кораби

корабите
Каменните кораби

Легендата гласи, че в древен Синеморец са вилнели пирати, палели огън на високите скали, имитирайки фар, за да заблудят и примамят търговските кораби, които се разбивали в скалните образувания и така ги ограбвали.

Каманните кораби са отвестни скали, които наподобяват формата на два кораба, акустирали за вечни времена край скалите на Синеморец. До тях се е сгушил заливът „Свети Яни“, а малко по-надолу е рибарският пристан.

Как се стига до Каменните Кораби?

GPS координатите от Google ще ви отведат до по-неприятната пътека. Препоръчвам ви да въведете мястото като координати и да ги следвате, само че завийте в предпоследната пресечка, която ви показва (при комплекс Корал наляво).  Така ще избегнете лошия път и ще може да стигнете и с колата до тях. Ще познаете мястото, когато видите зелената пейка на брега на морето. Стигнете до нея, погледнете надолу и ще видите скалните образувания, които приличат на два кораба.

3. Плаж Делфин

Разстояние от Синеморец: 8 км

плаж Делфин

Името на плажа не е случайно, често тук идват делфини. Намира се между село Варвара и град Ахтопол, като веднага след Делфин започва централния плаж на Ахтопол, с който на практика е свързан. Тук се намира и къмпинг Делфин, който е любимо място за много хора. До самия плаж се стига пеша по стръмна пътечка, с продължителност около 100-тина метра. Плажът е закътан сред живописен прелом, пясъкът е ситен и златист, а водата чиста. По-голямата част от плажа е заета от платена зона, но има и безплатна част.

4. Плаж Силистар

Разстояние от Синеморец: 6 км

Силистар

Плаж Силистар е спряган за един от най-красивите български заливи, които все още са останали незастороени. Притежава голяма плажна ивица със ситен пясък, чиста вода, красива растителност, която го заобикаля. Има спасители, както и две капанчета, където може да се заредите с любимата комбинация от цаца, бира и пържени картофки.

5. Плаж Бутамята

Разстояние от Синеморец: 1 км

Бутамята

Широка и чиста плажна ивица, водата е чиста, а пясъкът е чист и ситен. Подходящ е за плажуване с деца, има свободна зона, както и платена. Напоследък е доста препълен, но въпреки това е красив и приятен.

6. Плаж Липите

Разстояние от Синеморец: 2 км

От плаж бутамята в ляво по скалите нагоре се тръгва, върви се около 15 мин. до плаж Липите. Малко преди плажа се влиза в горичка около 200 – 300 метра и се стига до плажа.  Плажът е неохраняем, спокоен и красив.

7. Разходка с лодка по река Ропотамо

Разстояние от Синеморец: 38 км

Ропотамо

Река Ропотамо тръгва от рида Босна (Странджа) и пропътъва 48 км, за да се влее до Черно море.

Намерих три интересни теории за произхода на името, като две от тях интересни легенди.

Първата и най-скучна е че е с гръцки произход, от думата Калогеропотамос (Καλογεροπόταμος), която означава Калугерска река.

Започвам с по-интересните легенди за произхода на името Ропотамо:

Първата легенда е за красивата богиня Ро. Според тази легенда “Ро“ означава “тичам“ и “потамо“, което означава “река“. Ледендата разказва, че благодарение на красотата си, богинява успяла да омае пиратите, които дошли да плячкосват край реката.

Втората легенда и трера версия е романтична история за млад и беден момък и красивата принцеса Ропотамо, които се влюбили един в друг. Разбира се, любовта им била невъзможна, затова решили да избягат, и да се скрият в близка пещета, което разгневило царя. Очаквано той се ядосал изпратил хора след тях. За да се спасят, принцесата се превърнала в кошута, а момъкът в елен. От мъка царят нарекъл реката с нейното име – Ропотамо.

Разходка с лодка по водите на р. Ропотамо:

По река Ропотамо може да се разходите с лодка сред бурна растителност, наподобяваща Амазонка. Затова е и наричана българската Амазонка. Продължителността на разходката е около 30 минути общо, а цената за възрастен е 15 лв, за дете над 2 години – 5 лв.

8. Резово

Разстояние от Синеморец: 10 км

Резово

Последното селце в Южното ни Черноморие, от което се открива гледка към Южната ни съседка – Турция. Може да “надникнете” какво правят комшиите ни от там. Селцето не е голямо, плажът също не е голям, но може да се разходите покрай красивите скали и да наблюдавате кристално чистата вода и морските обитатели там. Ние посетихме Резово през месец май и беше изключително спокойно и слънчево. Наблюдавахме красивите макове, които бяха обсипали поляните

9. Беглик Таш

Разстояние от Синеморец: 40 км

Бегликташ

Беглик таш (може и Беглиташ)е мегалитно скално тракийско светилище, като се смята, че е изградено около 14 век пр. Хр. и е функционирало до 4-ти век. Щом паркирате колата, ще се озовете сред голяма поддържана поляна, в края й ще видите скупчени камъни с причудливи форми. Ще останете изумени от размерите на някои от камъните. Още на входа ви дават лист с описания за това кой камък за какво е служил. Като например – тронът, камък с издялана седалка е него, откъдето се смята, че тракийският Цар-жрец е ръководил церемониите, които са се организирали там.

Ние го посетихме с малко бебче и ни инструктираха до кои камъни е хубаво да го доближаваме и до кои не. Ще прочетете на много места, че мястото е заредено с положителна енергия. Мога да кажа, че ние също много се заредихме, когато го посетихме.

Значение и произход на името Бегликташ:

Ако се чудите какво означава Беглик таш – беглик – данък, таш – камък. Смята се, че на това място, по времето на турското иго, се е предавал данък във вид на животни на турците. Като те самите чувствали силата на това място и не смеели да нападат хората.

Оставям линк, където можете да разгледате повече – тук.

Достъпно е с кола, вход – 2лв.

Оставям и интересно клипче за Беглик таш:

10. Плаж Св. Параскева

Разстояние от Синеморец: 42 км

Ако си търсите красив, див плаж, този е точно за вас. Това е малък залив, който се намира недалеч от Бегликташ. Не е от популярните плажове, именно затова е останал скрит и все още див и привличащ с красотата си. Разбира се, като всяко хубаво нещо, достигането му не е много лесно. Изисква се ходене до него, като привечер ще бъдете съпроводени от рояци комари и мушици, запасете се с репелент и други пособия, с които да гоните малките гадове, ако останете до по-късно. Тук ще откриете и останките от храм Св. Параскева, откъдето идва и името на плажа. Ако разполагате с време, отбийте се и до Нос Беглиташ

11. Ахтопол фара – символът на Ахтопол

Разстояние от Синеморец: 6 км

Ахтопол фара

Още едно притегателно място за фотографи. Гледката към фара и морето, особено по залез слънце, е изключително романтична и опияняваща. Ако искате да си направите красива снимка, това е мястото. Ако си търсите място за наблюдение на морето и приятна разходка, препоръчвам ви да го посетите.

Прочетете още:

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.