Синеморец – забележителности, гледки и плажове в района


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 25.12.2021

Синеморец е чаровно и непретенциозно местенце, където човек може да се наслади на „любимото синьо“. В тази публикация ще разгледаме основните плажове и забележителности в Синеморец и околността.

Съдържание:

Общи данни за Синеморец

Забележителности, гледки и плажове в Синеморец и района

Общи данни

скали Синеморец

Счита се, че днешният Синеморец се намира на мястото на антично тракийско селище. Това се установява при разкопки и подводни проучвания, когато се откриват редица находки, доказващи че мястото е било обитавано още от древни времена.

Името Синеморец търпи промени през вековете, но смисълът се върти все около синия цвят – Галанджа, Каландзой (от гръцки небесносин) и др. Днес е наричан още „Любимото синьо“.

кончета Синеморец

Колкото до разположението му, Синеморец се намира в Природен парк Странджа. Тук се намира и защитена местност „Устието на река Велека”, която заедно със защитена местност Силистар е включена в списъка на най-значимите влажни зони в България.

Плажове, гледки и забележителности в Синеморец и околностите

В района преобладат природните забележителности. Започваме с интересни форми, нарисувани от природата.

Скално образувание Корабите

скално образувание Корабите Синеморец

Скално образувание Корабите е една от емблематичните забележителности за Синеморец. Представлява две скали с формата на кораб, „кацнали“ в морето, в малкия залив „Свети Яни“. Официалната версия е, че името идва от формата им, но съществува и легенда, която гласи, че тук са разбивали някога старите и ненужни кораби.

До тях се стига лесно, има дори пейка, от която може да ги наблюдавате. Мястото е спокойно и красиво. Любимо място на запалени фотографи.

Синеморец природа

Наблизо има и рибарско пристанище.

Освен Корабите и плажовете, които ще разгледаме след малко, самото село е малко и приятно за разходка. Има приятни заведения, вкусен сладолед, а ако се чудите къде да хапнете – препоръчвам “При Димо” и “Старци разбойници” в съседното село Варвара.

А сега да се върнем към:

Устието на река Велека

Вероятно всеки, насочил се към Синеморец иска да види мястото, където река Велека се влива в морето и образува живописна пясъчна коса и залив. Човек може да му се наслади от няколко различни точки.

гледка към Северния плаж Синеморец

Плаж Велека

Плаж Велека, известен още като Северния плаж, е един от двата основни плажа на Синеморец. Дълъг около 700 м, плажът привлича и очарова с красотата си и зеленината наоколо.

дърво над Велека

До него се стига с кола по черен път (или пеша), след което трябва да се повърви малко, за да се слезе до плажната ивица.

През лятото има 2-3 приятни плажни заведения, платена и свободна зона, както и неохраняема.

Плаж Велека

Имайте предвид, че водата е доста дълбока.

В южната част на плажа се намира друго скално образувание – „Свинксът“. Поверие гласи, че има лечебни сили, като някои дори го наричат „камъка на прорицателя”. Често хората минават покрай него, без да го забележат.

Каяк по Велека

Ако искате допълнителни емоции, река Велека може да ви ги предостави, като си наемете каяк.

Реката е плавателна около 8 км навътре, а по време на приключението се оглеждайте за водни лилии и костенурки. Имайте предвид, че навсякъде около реката има доста комари, така че не забравяйте да се напръскате.

Гледка над устието на река Велека

Освен да плажувате там, препоръчвам да се разходите до гледката от високо. Реално може да видите плажа от 2-те противоположни страни – едната ще видите преди да слезете пеша до плажа.

До другата са нужни малко повече „усилия“.

пътека към гледка Велека

Трудно ми е да обясня точно откъде тръгва пътеката (отбивка от главния път), тъй като не е много видима, затова оставям координати – 42.0633895, 27.9601722.

От там тръгвате и след около 20-30 мин. ще стигнете до целта. Тук също има доста комари. Много приятна разходка, като след дъжд е малко кално.

Наградата е уникалната гледка, която вероятно сте виждали хиляди пъти на снимки. Има и пейки, откъдето може да й се любувате. Ние бяхме единствени и цялата красота беше само за нас.

Синеморец гледка към Велека

Координати за гледката – 42.0709572, 27.9683074

Плаж Бутамята

Другият плаж, който също е хубав, пясъчен и плитък, но доста по-туристически, е Бутамята. Има повечко заведения и чадъри, но е много приятен. Единственото неприятно са строежите, които загрозяват гледката.

плаж Бутамята

Името Бутамята идва от едноименната река, която се влива в морето под плажната ивица.

Ако искате малко по-уединен и див плаж, препоръчвам ви да се насочите към следващите две предложения:

Плаж Липите

плаж Липите

Ако не се плашите от това да повървите в жегата, то плаж Липите е перфектното диво място. Намира се на около 20-тина минути на юг от Бутамята и както се досещате от името, непосредствено до плажа има гора. Едно време е била липова, сега са останали няколко липи.

Липите е неохраняем плаж, но през сезона има доброволец спасител.

А докато вървите по пътеката, пред вас се откриват живописни гледки. Ако продължите по нея, ще се натъкнете на скални образувания и тюленовата пещера, за която се говори, че в миналото е била обитавана от тюлени.

Плаж Листи

Ако продължите още надолу, ще стигнете до друг див плаж – Листи.

Интересното за него е, че се говори, че в миналото е бил обитаван от пирати, които се наричали лази. Самото му име произлиза от думата “листис” (гръцки), което означава разбойник.

Плажът е с дължина около 500 метра, като има доста скали, които го “прекъсват”. Листи е неохраняем плаж, слабо посещаван и харесван от нудисти.

Плаж Силистар

плаж Силистар

Плаж Силистар вече е доста комерсиализиран (по мое мнение), може да се стигне с кола до него, като се заплаща за паркинг през сезона. Има заведения, платена зона с чадъри, както и свободна зона.

През лятото е много пренаселен, тъй като доби огромна популярност. Плажната ивица е широка, а водата плитка в началото.

Тук се влива едноименната река Силистар, над която преминавате по мостче, за да стигнете до плажа.

Резово

Може да отскочите и до най-южната точка по Черноморието – Резово. Препоръчвам да седнете в заведението Морска градина за по кафе, тъй като гледката е много приятна.

Някога река Резовска е била по-красива, но и сега е приятно да се разходите до границата между България и Турция.

Резово

Други места наоколо в обратна посока към Бургас, до които може да се отбиете са Ахтопол, залив Кастрич, Царево, Приморско и др. Ние отскочихме до Бегликташ.


Надявам се да съм ви помогнала в избора на плаж и места, които да посетите в красивия район около Синеморец. 🙂  

Прочетете още:

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.