25 Интересни забележителности около Варна


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 25.05.2023

плаж Болата

Северното ни Черноморие предлага уникални забележителности и интересни места за посещение не само през лятото. Ако планирате следващата ви почивка да е около Варна, то вижте нашите предложения с 25 интересни места за разходка около Варна, сред които уникални природни формирования и образувания, архитектурно-исторически паметници и места, резервати, диви плажове, дворец, резиденция, ботаническа градина и още много интересни места.

1. Резиденция Евксиноград“

Разстояние от Варна: 8 км︱GPS координати: резиденция Евксиноград

Евксиноград

Обиколката може да започнете от резиденция „Евксиноград“. На 8 км северно от Варна, построен за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг, дворецът е абсолютен кралски шедьовър с над 800 декара зелени площи, с впечатляващ интериор, просторни и обзаведени с английска мебел зали, мраморни камини и френски мебели и аксесоари. Сандрово (наричан от местните) е абсолютно копие на френските ренесансови дворци, тъй като по него първоначално работи известният Едуард Андре. В огромната градина на двореца има селекция от изключително редки дървета (над 50 000 са превозени от Франция) от черен дъб до атлантически кедър, които са единствените подобни видове на Балканския полуостров. В туристическия парк може да посетите оранжериите с над 310 вида цветя, самия дворец, слънчевият часовник, подарък на цар Фердинанд от кралица Виктория, параклиса “Св. Димитър” и сградата на избата. След 15 май се провеждат разходки и до крепостта Кастрици.

Вход:

За да посетите двореца, трябва да изпратите предварителна заявка на имейл – euxinograde@government.bg няколко дни преди посещението ви. Обиколката е с продължителност около час и половина и се осъществява с екскурзовод. Телефон за връзка: телефон 052/ 393 150 или 052/ 393 140

Цена за вход:

Индивидуални: 12 лв

Групови над 10 човека: 10 лв/човек

Вход за деца до 16 години и пенсионери – 3 лв/човек

2. Делфинариум Варна 

делфини

Да плуваш с делфините и да целунеш тюлен – единствено в делфинариума във Варна можеш да се насладиш на компанията на над пет бутилконоси делфини и на два ушати тюлена – Лео и Бианка  от породата Патагонски морски лъв. Единственото по рода си атракционно съоръжение за делфини в България предлага по няколко на ден представления за големи и малки. В 30-минутния шоу спектакъл ще се насладите на редица номера – танци, песни, скокове на височина, двойно салто, троен „аксел”, дори игра на волейбол и баскетбол и футбол. Всички малчугани могат да видят и делфините в техния подводен свят, чрез прозрачните стени на делфинариума.

Цена за вход:

билет за възрастен е 30 лв., за дете от 2 г. до 12 г. – 24 лв., а под 2 детето влиза безплатно.

Работно време:

Понеделник – затворено

Вторник – неделя: 09:00-17:00

За да видите програмата, може да посетите сайта им: сайт на Делфинариум Варна

3. Университетска ботаническа градина – Екопарк Варна

GPS координати: университетска градина

екопарк Варна

Университетската ботаническа градина ввъв Варна е първият екопарк в страната, съчетаващ в   площ от 360 декара изкуствени и естествени екосистеми. Той е дом на над 300 вида екзотични дървета и храсти, 100 тревистите растения, и колекция от 250 сорта итриси, над 70 сорта декоративни рози, 25 сорта хибридни хемерокалиси, както и сезонни експозиции от кактуси и сукуленти, водни и влаголюбиви растения, както и екзотичните: морски борове, каменен дъб, дърво-лале, европейска лиственица, метасеквоя, мамонтово дърво и много други.

Цена за вход:

Входът струва  5 лв., за ученици, студенти и пенсионери – 3лв., за организирани посещения и занимания на деца до 7 г. – 1 лв. за дете, с придружител до 7 г. – безплатно.

4. Аладжа манастир „Света Троица“

Разстояние от Варна: 15 км︱GPS координати: Аладжа манастир

Аладжа манастир

На 15 км от Варна и на 3 км от „Златни пясъци“ може да посетите скалната обител Аладжа манастир – най-известният средновековен скален манастир по Черноморието.

Обитаван от монаси-отшелници през XIII – XIV век и изсечен в 25-метрова отвесна карстова скала още в раннохристиянската епоха, необичайният манастир предлага на всеки турист да се докосне до късче от историята на християнството в България и монашеската обител.

Манастирът, който сега наричат „Света Троица“, е познат повече като „Аладжа манастир“ – (въпреки че това не е неговото оригинално име), което на турски означава „пъстър“. Именно следи от пъстър църковен живопис и стенописи ще видите в малката църква, датиращи още от Средновековието.  На близо половин километър от манастира може да посетите и още една група пещери „Катакомбите“, служили за отшелнически килии и гробници на монаси .

Цена за вход:

Таксата за посещение на възрастни е 5 лв, а за деца – 2 лв., а часовият диапазон за приемане на туристи от 10 до 19 часа, без почивни дни.

Работно време:

Лятно: Май – Октомври: 9:00 до 17:00 часа, без почивен ден

Зимно: Ноември: 10:00 до 17:00 часа, почивни дни – понеделник и вторник

Декември – Февруари – обектът не работи

Март – Април: 10:00 до 17:00 часа, почивни дни – понеделник и вторник

5. Крепост Овеч (Таш хисар)

Разстояние от Варна: 53 км︱GPS координати: крепост Овеч

Овеч

Средновековната крепост Овеч, свидетел на хилядолетната история на Провадия, днес се радва на посещението на хиляди туристи. Военното укрепление, построено от римляните, е видяло не една, не две войни. До крепостта ще стигнете по екопътека, в края на която има метална вита стълба с рекордните 111 стъпала, свързваща съвременния град със Средновековието.

Овеч

Над крепостта ще се натъкнете и на красива панорамна гледка над Провадия. В крепостта „се крият“ още и говорещият кладенец, дълбок 79 метра, има митрополитска църква, рицарски затвор, кула, служила някога за наблюдение. Целият обход на крепостта е близо час.

Цена за вход:

възрастни – 4лв, деца – 2лв.

Работно време:

09:00ч. – 19:00ч.

6. Плиска – Първата българска столица

Разстояние от Варна: 74 км︱GPS координати: Плиска

Плиска

В продължение на цели 212 години, Плиска е била средището на българската държава, а сега от останките на древния град има единствено полъх за отминалото величие. В рамките на 23 квадратни километра Националният историко-архитектурен резерват „Плиска“ е събрал в себе си някогашния Дворец на хан Крум, който със своите подземни входове е един от най-забележителните архитектурни паметници от първия етап на строителството на старата столица. Сред останките от неговото царуване ще видите и крепостните стени, малък дворец с жилищата за членовете на ханското семейство, както и големия дворец, построен от хан Омуртаг във втория етап на строителството на града.

7. Паметник „Създатели на българската държава“

Разстояние от Варна: 95 км︱GPS координати: Паметник „Създатели на българската държава“

Паметник "Създатели на българската държава"

Паметникът „Създатели на българската държава“ се намира на на хълма „Илчов баир“ на 1 км от Шумен. Монументът е построен през 1981 г. за 1300 годишнината от основаването на българската държава. Той е впечатляващ по вида и обема си, както и по начина на строителство – близо 60 майстори – кофражисти и строители изливали бетон и връзвали кофраж по над 14 часа на ден. В паметника има над 50 хиляди кубически метра бетон, с близо 500 квадратни метра мозайка под три различни ъгъла, а на върха е поставен гранитен лъв, тежащ 1000 тона. Фигурите на българските ханове и царе – Аспарух , Тервел, Крум, Омуртаг, Борис и Симеон са направени от гранит, поставениблок по блок – увековечаваща създаването и укрепването на българската държава.

8. Чудните скали

Разстояние от Варна: 84 км︱GPS координати: Чудните скали

чудните скали

Скалният феномен „Чудните скали“ обвиват стените на язовир Цонево – третият по големина в България.  Масивът от десет красиви скални обрaзувания с височина от 40-50 метра, се намират до село Аспарухово, на 84 км от Варна. Формирано в резултат на ерозията на вятъра и водите на река „Луда Камчия“ върху меката варовикова скала, местните определят образуванията като кули на дворец, с наименования – „Замъка“, „Великана“, „Рицаря.

През феномена може да преминете и с кола през прокопани три тунела, които водят до селата Аспарухово и Добромир. А за любителите на спортното катерене, клуб „Чудните скали“ води тренировки и обучения по катерене по близо 20 разработени маршрута по скалите.

9. Скалната арка край Тюленово

Разстояние от Варна: 90 км︱GPS координати: арката на Тюленово

тюленово

Там, където морето се разбива в скалите и магията на Черноморието, както и легендите за пиратите са още живи – ще намерите Тюленово. Малко населено място от само 50 души през зимата, а през лятото става сякаш сърцето на морето. Намира се на 12 км от Шабла. „Калъч кьой“, наричан от местните, преди е бил дом на вида „тюлен монах“, последно видян през 1978 г., за съжаление от тогава няма данни за обитаването му в района. Скалната арка в Тюленово е единствената по рода си на Стария континент, а метри по-надолу в морето се намира Тюленовата пещера – най-дългата подводна пещера в България, достъпна само за опитни гмуркачи в спокойно море.

10. Велики Преслав

Разстояние от Варна: 105 км︱GPS координати: Велики преслав

Велики Преслав

След като посетите Плиска, на 20 км от Шумен, ще се потопите в историята на столицата на страната от времето на Първото българско царство 893 г. – Велики Преслав. Националният историко-археологически резерват Велики Преслав съхранява и до днес останките от  дворцовия комплекс, включително подова мозайка от X в. При обиколка на старата столица може да видите Владетелския храм с внушителни размери – 21 на 40 метра, както и характерни за строителството тогава църкви, манастири, работилници, ателиета и дворци.

11. Балчик

Разстояние от Варна: 44км︱GPS координати: Балчик

Балчик

Бижуто на българското Черноморие съчетава в себе си древна история, мистика, но и доза романтика. Всичко това е съхранено в популярните места в града. Историческия музей, Храмът на Кибела, Дворецът в Балчик, Художествена галерия и Ботаническа градина – всички тези популярни туристически атракции може да посетите в Балчик, стига да ви остане време от насладата на прекрасния плаж.

Текето и Храмът на Кибела са задължителни локации за посещение, от които ще разберете кой е най-запазеният образец на османските религиозни сгради по нашите земи и останките на мистичния храм на Богинята майка – Кибела.

Местността е известна и с Тузлата– значимо за региона калолечебно находище.

12. Дуранкулак и Дуранкулашкото езеро

Разстояние от Варна: 100 км︱GPS координати: Дуранкулашко езеро

Дуранкулак

Обиколката по Варненското крайбрежие може да продължи с плаж Дуранкулак –  най-северната точка по Българското Черноморие. Село Дуранкулак е точно на 5 км от румънската ни граница, на 100 км от Варна и на 18 км от Шабла. Двата плажа в селото – северен и южен предлагат чудесни условия за плуване и почивка, разделени от къмпинг Космос – бунгала с опция за пренощуване.

дуранкулашко езеро

В района ще се насладите на гледката на плажната ивица, която разделя буквално за сантиметри морето от Дуранкулашкото езеро.

13. Мадарският конник

Разстояние от Варна: 74 км︱GPS координати: Мадаркси конник

мадарския конник

Изсечен през VІІІ в. върху отвесна скала на цели 23 метра височина, Мадарският конник е един от основните символи на България и емблема за Ранното средновековие и е единственият скален барелеф в Европа. Разположен е до село Мадара, на около 20 км от Шумен.

Впечатляващата композиция от ездач на кон, който пронизва с копието си лъв и куче, което следва коня се простира на 75 метра височина и на 100-метрова отвесна скала. Дали конникът е някой от българските владетели – Аспарух, Тервел или Крум или изобразява тракийски конник без титла? Хипотезата с най-много доказателства е, че релефът представя триумфална сцена на български хан срещу Византия.

14. Шуменската крепост

Разстояние от Варна: 94 км︱GPS координати: Шуменска крепост

Шуменска крепост

Историята на Първото и Второто българско царство е концентрирана именно в района на Шумен и Варна. Шуменската крепост (локализирана на 3 км от Шумен) се простира върху 32 декара и съчетава в себе си шест археологически пласта история от XIII-XII в. пр. Хр. до днешни дни.

Освен че предлага уникална, панорамна гледка към града, Шуменската крепост ще ви потопи във всички епохи – римска, византийска и българската, без тракийската.

15. Нос и крепост Калиакра

Разстояние от Варна: 77 км︱GPS координати: Калиакра

Калиакра

Калиакра е природен и археологически резерват, простиращ се на 2 километра в морето, един от първите обявени природни резервати, единствен в България със защитена морска акватория. Намира се на 12 километра от Каварна и на 60 километра североизточно от Варна.

Старото пристанище на Добруджа – Нос Калиакра е било ценна навигация за корабите в Черно море. А легендата за името му идва от саможертвата на 40-те девици – български девойки, които завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на турците. Именно една от тях се казвала Калиакра.

16.Побити камъни (Дикилиташ)

Разстояние от Варна: 12 км

Побити камъни

На 18 км западно от Варна ще се насладите на природния феномен Побити камъни, каменен комплекс, който няма аналог в света и е един от трите геоложки с признато световно значение. Каменната площадка става известна чрез книгата на Виктор Тепляков „Писма от България“ през 1829 г. И от тогава до днес се носят легенди как се е формирала и  какъв е произходът й – мистичен или механичен?

Местността от високи до 7 метра варовикови колони, забити на 100 метра в земята, възникнала най-вероятно чрез ерозионни процеси на въздуха и водата – настъпването на брега на морските вълни, което довело до изтъняване на скалите и образуването на пясъчно-варовикови конкреции преди цели 50-милиони години.  Побитите камъни се намират в местност, която е единствената естествено формирана пустиня в Източна Европа, което прави локацията още по-интересна за туристите. Защитената от закона местност е сред първите защитени площи в България и се разстила на цели 53.3 хектара между землищата на град Белослав и селата Слънчево, Страшимирово и Баново.

16. Ботаническата градина в Балчик и Архитектурно-парков комплекс „Двореца“

Разстояние от Варна: 36 км

Ботаническа в Балчик

 Неспоримо Дворецът в Балчик е най-популярната атракция в курорта и една от най-романтичните локации за сватби в България. Бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург, проектирана от италиански архитекти през 1924 г., предлага неповторима разходка сред преплетени няколко стилове архитектура и религии, обвити в мистика и зеленина. Дворецът, с многобройни тераси и постройки, както в типичен български стил, така и във византийски, римско-арабски, мавритански, трансилвански, е средище на няколко религии – бахайство и християнство. Дворецът и градината определено заслужават статута си  сред паметниците на архитектурата и културата у нас.

През 1926 г. швейцарският ботаник Жул Жани проектира и изгражда парков комплекс, на територията на двореца, който в момента е дом на над 3000 растения от цял свят. Ботаническата градина с площ 65 декара и една от най-богатата колекция от кактуси, втората по популярност след тази в Монако, а освен това градината е събрала в себе си екзотичните каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно гинко, метасеквоя, едроцветна магнолия и много други.

Цена за вход:

Цената за входа на Ботаническата градина е 12 лв., за ученици, студенти и пенсионери таксата е 5 лв., а семейният пакет струва 24 лв. Безплатен остава входът за деца до 7 г. А входът за Двореца – 15 лв., деца (7-18г.) – 3 лв., деца до 7г. – безплатно.

17. Плаж Иракли

Разстояние от Варна: 72 км

Иракли

Иракли е смятан за един от най-красивите плажове по Ченорморието. Все още не е презастроен, което го прави страхотен за бягство в природата. На нас много ни хареса и нямаме търпение да се върнем отново там.

18. Плаж Аспарухово

Разстояние от Варна: 8 км

Дълъг над километър, а на места широк над 100 м., плажът на Аспарухово се отличава с фин пясък, плитки, спокойни и топли води и панорамната гледка към цяла Варна.

19. Плаж Болата

Разстояние от Варна: 77 км

Болата

Край село Българево, близо до нос Калиакра, е разположен плаж Болата, един от най-популярните за гмуркане и плажуване на Север и сред най-красивите заливи в света. Мястото е популярно с червеникавите скали, плитката и спокойна вода. Някои от интересните забележителности около плаж Болата са плажът до местност „Зеленка“, Наневска тузла, Исторически комплекс „Онгъл“ – Българево, плаж Русалка, Манастир „Св. Екатерина“ – Българево, Мидена ферма „Дълбока“, археологически резерват „Яйлата“, „Огънчето“ – Камен бряг и други.

20. Камчия

Разстояние от Варна: 28 км

Камчия

На 28 км южно от град Варна, в посока Бургас се намира Камчия – живописно, райско кътче , съчетало в себе си море и планина. Курортен комплекс Камчия е съчетание от девствена природа с гора и река насред морски дюни и море и перфектен за спокойна, семейна почивка.

21. Нос Емине

Разстояние от Варна: 79 км

нос Емине

Нос Емине е най-източната точка на Стара планина, тук планината докосва морето. До там се стига по неравна пътечка, като се минава през чудесна гора и морски скали. През средновековието на нос Емине е имало крепост, наречена Емона, но в наши дни са останали само останки от нея. Препоръчвам посрещането на залеза именно там, мястото е уникално, а и може да срещнете да се разхождат съвсем спокойно стада с коне. Ако решите може да оставите колата при статуята с вълка и да се разходите пеша до самия фар, намират се на около 1,5 км едно от друго.

22. Природен резерват „Балтата“

Разстояние от Варна: 28 км

Балтата Албена
Източник: albena.bg

И стане ли дума за гора и зеленина на морето, „Балтата“ съчетава в себе си и дъха на морето, и  зеленината на лонгозните гори, дели ги само един от най-големите плажове. Резерватът е разположен на Черноморското крайбрежие на село Оброчище, до курорта Албена, предлага магическа разходка и възможност за еко туризъм, наблюдение на птици, над 36 вида бозайници, 260 вида растения, дори застрашени и изчезващи.

23. Кара дере

Разстояние от Варна: 55 км

Кара дере

Дивият плаж Кара Дере е най-южният плаж по Варненското Черноморие. Обграден от величествените скали на Черни нос и нос Бяла, той предлага едно изключително приятно изживяване сред природата, далеч от шума на заведенията и хотелите, дори без обхват на телефона. Цели 6 километра златиста плажна ивица, на която няма нищо друго освен плажуващи, Кара Дере е едно от малкото останали непокътнати места по нашето Черноморие и част от защитените зони от НАТУРА 2000.

24. Петрич кале

Разстояние от Варна: 35 км

Петрич кале

Петрич кале (името означава каменна крепост) е страхотна идея за разходка около Варна. Ще може да се насладите на прекрасна природа, а накрая ще бъдете възнаградени и с красива гледка. За повече информация, прочетете статията ни за Петрич кале.

25. Шкорпиловци

Разстояние от Варна: 45 км

Шкорпиловци

Шкорпиловци е последната локация от нашия списък, но не оставяйте плажа за последно във вашия, тъй като възможностите за спокойна почивка на къмпинг и бунгала, в близост до морето и планината – не са за изпускане. Местността е с най-дългата плажна ивица в България – 12 км ситен пясък, а плажувайки там имате възможност да посетите и защитената местност „Камчийски пясъци” и резерват „Лонгоза“, Шкорпиловци е непокътнатото местенце за хората, които искат една спокойно почивка сред море и планина.


Където и да изберете да се разходите около Варна съм сигурна, че много ще ви хареса. Ще се радвам да оставите като коментар и други интересни идеи за разходка около Варна, за да мога да запълвам списъка. Приятна разходка!

Прочетете още:

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (1)

Гергана

Историческият парк определено си заслужава да се види. Цените са високи, но качеството си заслужава. Идеята е цените да са като за чужденци. Българите си купуваме карта и 10 години билетът е 20 лв :) ние за 3те години вече 2 пъти сме били там и реално с третото посещение ще избием парите за картата. Минус е, че все още дърветата са малки и е топличко и другото, че с детска количка е трудно проходим теренът.