49 Интересни забележителности около Велико Търново


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 28.05.2023

момин скок

Районът около Велико Търново ми е любим, богат на толкова много история и природни забележителности. Старата българска столица се намира в централната част на Северна България и изобилства от итересни места за разходка, които да посетите през почивните дни. Дали като уикенд идея, дали за по-дълъг период от време, препоръчвам да посетите града и околностите, ще останете очаровани и ще искате да се връщате многократно.

Забележителности около Велико Търново

Разгледайте предложенията ни за еднодневна екскурзия около Велико Търново. Районът изобилсва от водопади около Велико Търново, екопътеки около Велико Търново, пещери и още куп други интересни места. Да ги разгледаме:

1. Хотнишки водопад „Кая Бунар“ и Хотнишка екопътека

Разстояние от Велико Търново: 21 км︱GPS координати: Хотнишки водопад

Хотнишки водопад
Хотнишки водопад

Хотнишкият водопад се намира на около 20 минути с кола от Велико Търново и определено е един от на-красивите водопади в България. Лесно достъпен е с кола, разположен е на “два етажа“, като стигнете го него, първо ще видите първия водопад, след като паркитете. За да видите втория водопад, трябва да се изкачите по каменни стълби, в ляво от първия. Минава се през няколко дървени мостчета, от които ще се почувствате като в приказка, а след тях ще видите още един по-малък водопад, който аз предпочитам, заради тюркоазеният му цвят и живописната гледка. На снимката е именно той.

2. Арбанаси

Разстояние от Велико Търново: 10 км︱GPS координати: Арбанаси

Арбанаси
Гледка от ресторант в Арбанаси

Разходете се до Арбанаси и се опитайте да намерите Царевец в далечината, докато хапвате в някой от ресторантите, предлагащи гледка от високо. Гледките, които се откриват от Арбанаси са към хълмовете Царевец и Трапезица.

Арбанаси е едно от най-живописните стари селища в страната, с неповторима възрожденска архитектура от 16-17-ти век, във времето са успели да съхранят 144 къщи, 5 църкви и 2 манастира. Разходете се из кълдаръмените улички и се насладете на възрожденския му дух и архитектура.

Калоянова крепост
Атракцион Калоянова крепост

Една от атракциите в Арбанаси е Калояновата крепост, която представлява средновековен замък с бойници и кули. Атмосферата е приятна, а вечер е добра идея да си изпиете виното в замък.

3. Гарга баир – Люлката на любовта

GPS координати: паркинг за люлката

Люлката на любовта
Люлката на любовта

Люлката с романтично име се намира на изхода на Велико Търново, в посока Арбанаси. Намира се на едва 1,5 км от центъра на града. Няма как да не я включа в списъка, заради красивите панорамни гледки към старата столица, Стара планина и меандрите на р. Янтра. Преходът е кратък, отнема 20-30 минути.

Ако искате да научите как да стигнете, може да разгледате публикацията ни за там – Люлката на Любовта.

4. Владишки мост

GPS координатитук

Владишкият мост
Владишкият мост

Почти на изхода на Търново, в посока Арбнаси, Владишкия мост остава скрит за мнозина. Смята се, че е един от най-старите мостове в града, на почти 250 години. Впечатляващо, нали?

Под него минава река Янтра, а от там може да съзерцавате Царевец от по-малко познат ъгъл. Може да гледате и Светлинното шоу от там. Мостът също така е и място за романтични срещи. Не забравяйте да си вземете катинар, ако сте романтично настроени, който да заключите там, в знак на любовта ви.

5. Археологически резерват „Никополис ад Иструм“, Никюп

Разстояние от Велико Търново: 20 км︱GPS координати: тук

Никополис ад Иструм
Никополис ад Иструм

Античният град Никополис ад Иструм се намира в близост до село Никюп. Обявен е за паметник на културата и е добре поддържан. Има удобен паркинг.

Ако си падате по антични градове, този би ви харесал. Основан е от римския император Траян след победите му над даките през 106 г. Състои се от мрежа от улици, множество сгради, двукорабна базилика и други обществени сгради.

Интересното тук е, че богатите архитектури и скулптури показват сходство с тези от градовете в Мала Азия, Ефес (Турция) и други. За жалост е бил разрушен от нашествията през 6-ти век.

Работно време:

9:00 – 18:00 (април-октомври)

10:00 – 16:00 (ноември-март)

Цена:

Възрастни 6 лв.

Учащи, пенсионери 2 лв

6. Емен – Еменски каньон

Разстояние от Велико Търново: 26 км︱GPS координати – тук

Еменският каньон
Еменският каньон

Знаехте ли, че:

В Емен се намира първата изградена екопътека в България, а именно „Негованската екопътека“, означава  „къса река с близък извор“. Има обособени места за пикник, подходящите месеци за посещение са между май и октомври, като се води средно труден маршрут. Подгответе си вода и удобни обувки, защото се хлъзга.

Живописният пролом е обяван за природна забележителност. Изминава се за около час в посока, като на места се върви в приятна и прохладна горичка, а на места по ръба на 50 метровите скали, от където се наблюдават извивките на р. Негованка.

мост към Еменският каньон

Екопътека Негованка започва с дървено мостче и завършва при и Яз. Негованка, по пътя ще видите и красивия „Еменски водопад“, познат още като „Момин скок“. А преди самото изкачване към скалите се намира „Еменската пещера“ в която може да се влезе, но не е поддържана и има прилепи.

Паркомясто – има

7. Язовир Негованка

Разстояние от Велико Търново: 26 км︱GPS координати, с кола до язовиратук

мост Язовир Негованка

До язовира може да се стигне както с кола, до него, така и пеша ако изминете Негованската екопътека, която започва от Емен. Идеален е за кратка разходка и като бягство от жегите, тъй като има доста дървета. По моста не може да се минава, заключен е с катинари и преминаването по него е забранено, както и къпането във водата. Но пък може да слезете до водите му и да седнете под някое дърво, за да се насладите на природата, която го заобикаля. Носете си нещо за пиене, особено в големите жеги, за жалост няма от къде да си закупите каквото и да било. Ако решите да продължите по пътечката през гората, след 15 минутно ходене, ще стигнете до водопад Момин скок.

8. Водопад Момин скок (Еменски Водопад)

Еменски Водопад

Водопад Момин скок се намира в края на Негованската екопътека, която започва в края на село Емен (Еменският каньон). Водопадът носи името си от легенда за три моми, предпочели смъртта, скачайки заедно от скалите на водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги османци, които искали да ги затворят в харем.

До водопада може да се стигне по два маршрута.

Първи маршрут:

Разстояние от Велико Търново: 25 км

GPS координатитук

Първият е като извървите Негованската екопътека, която започва при село Емен, което ще ви отнеме около час в посока. Разходката е приятна, но на места е много хлъзгаво, дори в хубаво време и трябва да се ходи с повишено внимание. Не забравяйте вода и удобни обувки.

Втори маршрут:

Разстояние от Велико Търново: 25 км

GPS координатитук

Вторият маршрут е по-лек и бърз откъм достъпност, стига се с кола до яз. Негованка – от Велико Търново завивате към Мусина, продължавате през Русаля в посока Павликени. Между Русаля и Павликени ще видите, от лявата страна на пътя, желязна барака, точно там трябва да завиете в ляво. Карате 5 минути, до края на пътя, където паркирате колата на нещо като паркиг. Следва 15 минутно ходене, през красива, прохладна горичка, през по-голямата част от времето ще се наслаждавате и на водите на яз. Негованка.

9. Зараповски водопад – Вишовград

Разстояние от Велико Търново: 29 км︱GPS координати – тук

Зараповски водопад

Зараповският водопад е висок 15 метра, намира се на пътя между Велико Търново и село Вишовград. На 10 минути с кола от Еменския каньон. Лесна, приятна и кратка разходка, за около 15 минути ще стигнете до водопада, има изградени дървени мостчета, но не са поддържани и трябва да се внимава, когато се стъпва. Има и приятна беседка, на която да поседнете.

10. Риболовен комплекс „Айтите“

Разстояние от Велико Търново: 48 км

Айтите

Ако идвате от Павликени, в посока язовир Стамблийски, няма как да не забележите красива каменна ограда в дясно от пътя, тя несъмнено ще привлече погледа ви. Комплексът “Айтите“ е създаден за любителите на риболова и представлява два водоема, детски кът, ресторант, каменни беседки и пейки край водата.

Мястото е много красиво и успокояващо, няма шумотевица наблизо. Предлагат вкусна храна и е идеално място за почивка или за кратка разходка и чаша вино или бира.

парк Айтите

11. Язовир Александър Стамболийски

Разстояние от Велико Търново: 51 км

Яз. Александър Стамболийски

Още един красив язовир недалеч от Велико Търново. Подходящ е за любителите на водни спортове, тук ще можете да покарате джет, ветроходна лодка, водно колело и водни ски. Цените са достъпни. Язовир Стамболийски е един от първите големи язовири в страната. До него има изградени бунгала, в красива горичка, ако желаете да отседнете за по-дълго време. Мястото е известно и сред запалените по риболова.

Попаднах на информация, че в близост има крепост с красива гледка към язовира – крепост „Пиретинезиум“, но още не съм я посещавала.

Споделете в коментарите дали сте ходили и ако да, хареса ли ви?

12. Преображенски манастир „Преображение Господне” и колелото на живота

Разстояние от Велико Търново: 10 км︱GPS координати – тук

Преображенски манастир

На съвсем кратко разстояние от Велико Търново се намира Преображенският манастир. Известен е със стенописа “Колелото на живота“, дело на Захарий Зограф. Това е един от най-посещаваните манастири в България и четвърти по големина. Пъстър и зареждащ, от него се открива вдъхновяваща панорамна гледки към Арбанашкото плато и ако се чудите кой манастир се вижда в далечината, то това е Патриаршеският манастир „Света Троица“. Него също бихте могли да го посетите, намира се на 6 км от Велико Търново.

Карайте внимателно, пътят е сравнително тесен и често има хора, които изкачват пътя до манастира пеша.

13. Водопад Картала (Карталски водопади)

Разстояние от Велико Търново: 6 км

карталски водопади

Водопад Картала се намира по пътека между Велико Търново и Преображенския манастир. Висок е около 10 метра, за да стигнете до него ще трябва да походите около 40 минути, но разходката си заслужава.Можете да стигнете до него и от пътеката, която тръгва от Преображенския манастир в посока Велико Търново, по пътя се минава и през няколко пещери.

14. Град Елена

Разстояние от Велико Търново: 34 км︱GPS координати – тук

Град Елена

Регионът около Елена е известен като Еленски Балкан и е много красив. Освен с богата история и прелестна природа, град Елена е известен и с вкусотиите, които ще откриете там. В града ще ви бъдат предложени домашни продукти като еленски бут, домашно сирене и различни видове домашни сладка, а в Мандра „Елена“, може да дегустирате разнообразен асортимент от кисели млека, айряни, сирене и кашкавал. И вие ли огладняхте?

Легенда за Град Елена

Има много легенди около град Елена, най-известната е за влюбените младожеци, Елена и Самуил, той бил родом от Твърдица. Докато прибирали булката към Твъдица били нападнати от похитители и младите влюбени били убити, заедно със сватбарите. Някои твърдят, че са нападнати, за да откраднат младото момиче. Тя се противяла на нападателите и убили и нея, а други твърдят, че от нейното село не са искали да я дават и да бъде снаха в Твърдица, за това ги нападнали и убили от ревност.

Смята се, че покосените от мъка родители на Елена основали селото в нейна чест на мястото, където била убита.

15. Яз. Йовковци

Разстояние от Велико Търново: 34 км︱GPS координати – тук

Яз. Йовковци

Язовирът се намира на 5 километра от град Елена. Построен е преди 20 години и снабдява с вода околните градове и села.

Направете си пикник до водите до язовира или покарайте лодка, подходящ е също за риболов, ако обичате. Каквото и занимание да си измислите, опраделено е много красиво, идеалното място за почивка и зареждане сред природата или пикник с децата.

16. Българският Стоунхендж в село Раювци

(Мемориален комплекс „Вълчан войвода“)

Разстояние от Велико Търново: 34 км︱GPS координати – тук

райовски кромлех

До яз. Йовковци ще може да посетите Мемориалният комплекс „Вълчан войвода“, който е в чест на Вълчан Войвода, преживял множество войни и се е борил до последно за свободна България. До паметникът на Вълчан войвода ще видите Раювския кромлех, познат още като “Българският Стоунхендж“. Кромлехите представляват големи каменни блокове, наредени в кръг (смята се, че датират от 8-6 в. пр. хр.) и са били използвани за тайни ритуали от траките. Всеки един от камъните е обработен и има надпис със специално символично послание.

Вълчан войвода

От тук се откриват прекрасни гледки към яз. Йовковци и Еленския балкан.

Твърди се, че мястото е заредено с положителна енергия, която се усеща още когато пристигнете на мястото. Вие какво мислите, ако сте го посещавали?

17. Мостът на Колю Фичето в Дряново (Гърбавият мост)

Разстояние от Велико Търново: 24 км︱GPS координати: тук

Гърбавият мост

Ако посещавате Дряново, отбийте се непременно до Гърбавия мост над река Дряновска, дело на Колю Фичето. Построен е по молба на местното население, тъй като предните паянтови мостове не издържали дълго на буйната. Ако и вие сте ценител на неговите творения, добавете го в списъка си, мостът е поредното издържливо творение на прочутия възрожденски архитект и строител.

18. Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“

Разстояние от Велико Търново: 30 км︱GPS координати – тук

Дряновски манастир

Манастирът се намира на около 6 км от гр. Дряново, по пътя за гр. Габрово. Основан е през 12 век, по времето на цар Калоян, въпреки че е разрушаван и възстановяван няколко пъти, последното през 19 век и камбанарията през 1925 г. В заграждението освен църквата, има група от сгради и музейната експозиция „Археология и възраждане”. Там са изложени археологичски находки останали от траки, византийци и българи, които са откривани по време на разкопките в околностите.

До манастира може да се отбиете до Въженаната градина „Приключенският остров”, която е подходяща за различни възрасти.

Цена и вход:

Паркингът и входа са безплатени, но можете да оставите дарение вътре.

19. Дряновски водопад

Разстояние от Велико Търново: 30 км︱GPS координати – тук

дряновски водопад

Докато сте още в Дряновския манастир, възползвайте се да посетите и Дряновският водопад, който се намира по поречието на р. Андъка. Пътеката за водопада започва от манастира, по добре маркираната “Дряновска екопътека“ в посока пещера Бачо Киро. Водопадът се намира до пещерата.

Височината на водопада е около 5 метра. През пролетта след снеготопенето и разлистването на дърветата е особено красиво и пълноводно. Изкачете се по стълбите, които минават до него и ще стигнете до Пейката на любовта, с прекрасен изглед към платото.

20. Пещерата “Бачо Киро“

Разстояние от Велико Търново: 30 км︱GPS координати – тук

Пещерата ''Бачо Киро''

На 300 метра южно от Дряновския манастир се намира пещерата Бачо Киро и красивите й карстови образования, до водопада. Тя е първата пещера в страната, устроена за посещения от туристи. През цялата година поддържа температура от 13 градуса. Ако я посещавате през лятото, не разбравяйте да се наметнете с нещо топло.

Знаехте ли, че:

В пещерата Бачо Киро са открити и едни от най-старите следи от хомо сапиенс в Европа. Доста впечатляващо, нали!

Работно време

09:00-18:00 ч. – 1 април до 30 октомври

10:00-16:00 ч. – 1 ноември до 30 март

Цена:

5 лв. за възрастни

21. Екопътека Виа Ферата, Дряново

Разстояние от Велико Търново: 30 км︱GPS координати – тук

В района на манастира е изградена друга екопътека – Виа Ферата (Пътят на желязото). Началото на маршрута й започва като застанете пред портите на манастира, има стълбище, точно там започва и началото на маршрута. Продължава по брега на Дряновска река до водопада Сини вир. Пътеката е маркирана в синьо и има указателни табели. Изкачвате се по каменна стълба, за да стигнете до ръба на каменния венец на Дряновска река. Разходката отнема около два-три часа. От високото се откриват пленяващи гледка към Дряновската река и Андъка. Екопътеката продължава по платото Стринава, където се намират останки от крепост Градът.

22. Габрово – 45 км

Разстояние от Велико Търново: 45 км︱GPS координати – тук

Габрово

Град Габрово е разположен по поречието на река Янтра, в подножието на Шипченския дял от Стара планина В близост до Шипка. В непосредствена близост е местност Узана, известна с красивата природа и възможностите за почивка и зареждане сред природата. А всяка година около 17 май се провежда Габровският Карнавал.

23. Крепост „Градище“

Разстояние от Велико Търново: 45 км︱GPS координати – тук

Градище

Само на 3 км от град Габрово се намира ранновизантийската крепост „Градище“. Смята се, че датира от 4 – 6 век. Приятна разходка с гледка от високо.

24. Етнографски музей на открито „Етър“

Разстояние от Велико Търново: 45 км︱GPS координати – тук

Етнографски музей на открито „Етър“

Ако сте в Габрово, задължително посетете Етнографския музей на открито „Етър“. Представлява музей на открито,създаден с цел да покаже архитектурата и битът на Габрово през втората половина на 18 в . и началото на 19 в. Сградите са пресъздадени по копия на оригинални къщи от този период на българската история. Не забравяйте да опитате кафе на пясък, което ви сервират с бяло сладко. Посетете Шекерницата, със сигурност ще останете очаровани от разнообразните сладки изделия, които предлагат.

Работно време: 09:00 ч. –  19:00 ч.

Цена: 5 лв.

25. Соколският манастир „Успение Богородично“

Разстояние от Велико Търново: 56 км︱GPS координати – тук

Соколският манастир „Успение Богородично“

Само на 4 км от Етнографския музей на открито „Етър“ и на 2 км от град Габрово, се намира красивият и пъстър Соколски манастир. В двора на манастира ще видите параклиса „Свети Панталеймон“, от който се смята, че извира лечебна вода.

26. Късноантичната крепост „Ковачевско кале“, край Попово

Разстояние от Велико Търново: 66 км︱GPS координати – тук

ковачевско кале

На около час път кола от Велико Търново, в посока Търговище, може да посетите римската крепост Ковачевското кале, която тепърва ще добива все повече популярност, тъй като археолозите все още я проучват.

27. Трявна

Разстояние от Велико Търново: 41 км︱GPS координати – тук

Трявна

Трявна е малък и уютен град, съчетал красива възрожденска архитектура и красива природа. Известен е с емблематичната часовникова кула, възрожденските къщи, музеи и галерии. Определено има какво да се види. Идеален е за уикенд идея за разходка, разгледайте занаятчийските магазинчета, със сигурност ще си харесате интересни сувенири. Да се разхождаш по улиците му е наистина приятно и вдъхновяващо.

Разгледайте статията ни за Трявна, за да разберете повече и кои са забележителностите, които да посетите –> Трявна.

28. Музей на Архитектурно-исторически резерват „Боженци“

Разстояние от Велико Търново: 45 км︱GPS координати – тук

Боженци

Легендата за основаването на село Боженци гласи, че след превземането на Търновград, болярката Божана бяга със семейството си в в гористите планини на Стара планина. Заселила се на това място и така на нея дължи името си село Боженци. Има обосебен паркинг, разходката из уличките му е зареждаща и приятна. След разходката, може да седнете в някой от ресторантите и да се насладите на приятната атмосфера на китното селце.

Работно време: 8:30ч – 17:30ч

Цена: 6лв.

29. Екопътека Боженци – Трявна

Разстояние от Велико Търново: 41 км

Екопътека Боженци - Трявна

Ако си търсите приятна разходка сред природата, Екопътека Трявна – Боженци ще ви хареса. Прдължителността й е около 2 часа – 2,30 часа в посока. Има три маршрута, като подробно описание на маршрутите ще откриете –>  тук.

30. Крепост Хоталич, край Севлиево

Разстояние от Велико Търново: 51 км︱GPS координати – тук

Крепост Хоталич

Руините на средновековният град-крепост Хоталич се намират на 4 км северозападно от днешния град Севлиево. Крепостта е построена от византийците през V век. Крепостта е била най-голямата по площ с изключение на старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново. Впечатлява освен с миналото, а и с красивата гледка към планината и чистия въздух. Мястото е много живописно и красиво.

Работно време: 10:00 – 18:00ч

Цена: 3 лв

31. Дивите кактуси на Пушево

Разстояние от Велико Търново: 13 км︱GPS координатитук

Дивите кактуси на Пушево
Нетипична гледка – кактуси между шипкови храсти.

История на кактусите в Пушево:

Кактусите са от вида Опунция, чиято родина е Мексико. За произхода им и как са се появили в селото, се смята, че са били донесени от Америка от местен гурбетчия (старото име на селото е Гурбетчийско и негови жители са ходили на гурбет по Северна Америка). В началото не са знаели как се казват странните растения, за това ги наричали жаби, заради широките им зелени листа.

Кога да се посетят?:

Препоръчително е да ги посетите между май и юни месец, когато цъфтят в червени и жълти цветове и ухаят сладникаво. Плодовете им са известни като бодлива круша.

Как се стига до кактусите?:

Стига се лесно с кола, има табела, показваща на къде да завиете. Може да паркирате колата при чешма Бисерна вода, водите й се смятат за лековити от местните.

32. Античен керамичен център, край Павликени (до с.Върбовка)

Разстояние от Велико Търново: 42 км

Античния керамичен център е от римската епоха, представлява музей на открито. Бил е един от най-големите центрове за производство на керамика в Долна Мизия на Балканите. Превърнат е в музей през 70-те години на 20 век. и е бил открит е случайно от археолога Богдан Султов през 1971 г.

33. Мусина – Геокомплекс „Понорите“

Разстояние от Велико Търново: 22 км︱GPS координати – тук

Понорите

Карстовото образование без аналог в България, известно като „Пропастите“, се намира преди входа за село Мусина, ако идвате от Велико Търново. Вижда се от главния път, пада се в ляво. Има беседка, до която трябва да стигнете, тя ще ви послужи за ориентир. Металните стълби са точно зад беседката, те водят до дъното на пропастта, която е с дълбочина цели 25 метра под земята. В голяма част от случаите е много хлъзгаво, заради влагата и трябва да се слиза бавно и внимателно.

Пропастите
В пещерата долу

Долу ще видите пещера, която не е осветена и е зловеща. Местните твърдят, че чуват викове, които идват от дъното на пропастта. В миналото са смятали, че чуват виковете на мъртви души от „Долния свят“. За жалост, там често падат животни и вероятно са чували техните жални стонове.

34. „Марковия камък“ – Лесичерски стълб

Разстояние от Велико Търново: 26 км︱GPS координатитук

Лесичерски стълб

Древният археологически обект, наричан „Марков камък“, се намира в нивите на село Лесичери и е на повече от 2000 години. Висок е 14 метра и е най-високият надгробен паметник в България, запазен от античността. Любопитно е, че за него пръв споменава П.Славейков.

35. Свищов и река Дунав

Разстояние от Велико Търново: 73 км

река Дунав

На 80 км, или час и малко с кола, може да посетите град Свищов и красивата р. Дунав. Да, не е много близо, но ако живеете далеч от Дунава, а бихте се радвали да го видите и нямате проблем да покарате, също е добра идея за вас. А ако се решите да отидете, посетете античния римски град Нове.

36. Ловеч

Разстояние от Велико Търново: 91 км︱GPS координати – тук

Покрит мост над река Осъм

Може да се разходите из Ловеч и да “отскочите“ до известния Покрит мост над река Осъм, построен от Колю Фичето, както и да посетите Ловешката средновековна крепост.

37. Крушунски водопади

Разстояние от Велико Търново: 77 км︱GPS координати – тук

Крушунски водопади

Ако имате време да посетите тази уникална природна атракция, направете го. Без съмнение е една от най-красивите забележителности в страната. Водопадите се намират до село Крушуна, Ловешко. Представляват поредица от водопади и са част от екопътеката в местността „Маарата”. Има изградени дървени мостчета, по които да се изкачите до най-високата и крайна точка на екопътеката, а именно пещерата „Водопада“. От там извира водата, която се спуска от височина над 15 метра, влизането в пещерата е забранено.

Цветовете са невероятни! Нюанси на синьото, заобиколени от зелена растителност!

Цена за вход: 4 лв. възрастни и 2 лв. ученици

Ако сте се решили да посетите Крушунските водопади и имате време, препоръчвам също да се отбиете до Деветашката пещера, намират се на едва 20 минути едно от друго.

38. Деветашка пещера

Разстояние от Велико Търново: 91 км︱GPS координати – тук

Деветашка пещера

Деветашката пещера, известна още като Маарата или Окната, заради 7-те отвора на тавана й, впечатлява с размерите си и е от най-големите и най-посещавани пещери в България. В миналото е била засекретен военен обект са я изполвали за съхранение на петрол. Общата й дължина е 2 442 м, а височината й е 60 м. Пещерата е дом на много животински видове, 13 от които са включени в Червената книга.

Пещерата е част от 100-те Национални туристически обекта, вземете си книжката за печат.

Любопитен факт:

В пещерата са открити следи от човешко присъствие още от старокаменната епоха, на около 70 000 г. пр. Хр.

39. Златна панега

Разстояние от Велико Търново: 127 км︱GPS координати – тук

Златна панега

Ако пътувате по пътя  СофияВарна и разполагате с време, напомням, че край Ябланица (известна с халвата, локума) се намира Екопътека „Златна панега“. Страхотна идея за разходка, особено за пролетта и лятото, когато всичко е зелено и контрастира страхотно с тюркоазения цвят на водите.

40. Пещера „Проходна“- Божиите очи

Разстояние от Велико Търново: 140 км︱GPS координати – тук

божиите очи

Пещера Божиите очи е вдъхновение за фотографите. Впечатлява с размерите си, естествено осветена е от двата отвора в тавана с бадемовидна форма, които наподобяват две очи, които наблюдават случващото се.Стига се лесно с кола и има паркинг.

Казват, че пещерата сбъдва желания, само трябва да застанете под “божиите очи“ и да отправите чиста, искрена молитва, от сърце и желанието ви ще бъде чуто. Любопитен факт е, че пещера Проходна е една от малкото пещери в Европа, където се практикуват пещерни бънджи скокове.

Покрай пещера се носят различни легенди. Едната е от времето на османското владичество, когато били захвърлени там телата на млади момичета, отказали да приемат турската вяра. Казват, че дори камъкът се трогнал от съдбата им и заплакал като човек, а ако се загледате ще видите капките сълзи, които се стичат и до днес. Други интересни легенди, които се носят е, че пещерата е заредена с лековита сила, която помага на хората да се излекуват от болестите си.

41. Пещера „Съева дупка“

Разстояние от Велико Търново: 126 км

съева дупка

Съевата дупка е смятана за една от най-красивите пещери в страната, носи името си от имената на двама братя овчати – Съю и Сейо, които я открили случайно и са я ползвали за укритие по време на османското владичество. Тя е част от Стоте национални туристически обекта. Стига се лесно с кола до нея, като може да видите табели още на главния път София – Варна.

42. Пещера „Стълбицата“

Разстояние от Велико Търново: 76 км︱GPS координати – тук

Стълбицата

Пещерата Стълбица („Стълбица“) е сред най-красивите и уникални пещери на Деветашкото плато. Стигането до нея обаче  е предизвикателство. Пътят до нея е дълъг около 2,5 км и е чакълест, стигането с ниска кола не е много приятно, ако е валяло дори не тръгвайте. Ще бъде кално и хлъзгаво както на самия път, така и по отвесната метална стълба, която служи за вход на пещерата.

Когато я посетите, то опитайте се да е по обед, тогава проникват слънчеви лъчи и гледката определено си заслужава, ако нямате страх от тъмното, защото не е осветена. Може да си носите челник, но фенерчето от телефона също ще върши работа.

43. Пещера Голяма Гарваница

Разстояние от Велико Търново: 70 км︱GPS координати – тук

Друга пещера, близо до Стълбицата е пещера Гарваницата. Намира се по средата между селата Горско Сливово и Кърпачево, има табелки за мястото, няма как да я пропуснете. Ще видите  също така и малки беседки и дървена ниска ограда, които ще ви послужат за ориентир. Не е подходяща за хора, страдащи от страх от височини.

Носете си фенерче или челник, ако смятате да влизате по – навътре, но имайте предвид, че не се препоръчва без екипировка и водач и няма да видите нещо кой знае какво.

44. Потопената Църква Св. Иван Рилски и язовир Жребчево

Разстояние от Велико Търново: 73 км︱GPS координати – тук

Не е съвсем близо, но пък е страшно красиво, ако сте обиколили набелязаните вече места в околностите на Търново и се чудите къде още бихте могли да отидете, препоръчвам ви да я посетите. Ако искате да знаете кога е под вода и как се стига дотам, прочетете – Потопената църква „Свети Иван Рилски“.

Други интересни манастири:

45. Патриаршески манастир “Св. Троица”

Разстояние от Велико Търново: 10 км︱GPS координати: тук

Манастир Света Троица, познат още като Шишманов манастир, защото се смята, че е основан с помощта на цар Иван Шишман. Манастира и църквата са изградени от Колю Фичето и стенописана от Захрий Зограф. В началото е бил мъжки, но в последствие, така и до наши дни, е девически.

46. Къпиновски манастир и Къпиновски водопад

Разстояние от Велико Търново: 22 км︱GPS координати: тук

Къпиновски манастир

Къпиновски манастир „Св. Николай Чудотворец“ е чудесна идея за разходка. Природата, която го заобикаля е пъстра и очарователна, а лятото ще видите как търновчани се плицикат във водите на водопада, който се намира непосредствено до манастира.

47. Плаковски манастир “Св. Пророк Илия”

Разстояние от Велико Търново: 20 км︱GPS координати: тук

плаковски манастир

Плаковският манастир се намира на едва 2 км от Къпиновския манастир. Има предположения, че манастирската църква е построена от Колю Фичето през 1845г., а известният иконопис Захарий Зограф изографисва стенописа – „Св. Илия на колесница“.

48. Килифаревски манастир

Разстояние от Велико Търново: 17 км︱GPS координати: тук

килифаревски манастир

Основан е през 1350 година от Теодосий Търновски, български духовник, който е бил канонизиран за светец. В днешно време манастирът е действащ и е девически. Природата, която го заобикаля е прелестна.

49. Петропавловски манастир

Лясковски манастир „Св.св Петър и Павел“

Разстояние от Велико Търново: 9 км ︱GPS координати: тук

Лясковски манастир

Лясковският манастир предлага страхотни панорамни гледки към Лясковец. Природата, която го заобикаля, както в целият район е прекрасна и е добра чудесна за разходка.


Надявам се да сте си харесали място, което да посетите около Велико Търново, районът наистина е уникално красив и има още много места, които си заслужава да се посетят. Ще се радвам ако напишете в коментарите кое е вашето любимо място около Велико Търново. Приятна разходка!

 

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (4)

Йоана

Може да добавите зоопарк Павликени. Малък, но много китен и озеленен зоопарк. Има мечка, вълци, елени, щрауси, пауни и други. Има и площадка за игра за децата. Чудесно място е за семейства и любители на животните.

В.

Много благодаря! Чудесна статия :)

Анатолий Филипов

Не е включен нито едни обект от град Бяла черква, а античен керамичен център Павликени е правилно да се изписва " до с.Върбовка" , защото се намира на 2 км от селото.

Кристина Добромирова

Здравейте, поправих статията, благодаря за коментара :) Бяла черква не е сред изброените забележителности, тъй като не съм я посещавала, но ще се радвам да ми препоръчате интересни места, които да посетя и след това да включа в статията. Поздрави