49 Интересни забележителности около Велико Търново


Категория: България

Автор: Кристина Добромирова

Последно обновена: 27.12.2022

момин скок

Районът около Велико Търново ми е любим, богат на толкова много история и природни забележителности. Старата българска столица се намира в централната част на Северна България и изобилства от итересни места за разходка, които да посетите през почивните дни. Дали като уикенд идея, дали за по-дълъг период от време, препоръчвам да посетите града и околностите, ще останете очаровани и ще искате да се връщате многократно.

Забележителности около Велико Търново

Разгледайте предложенията ни за еднодневна екскурзия около Велико Търново. Районът изобилсва от водопади около Велико Търново, екопътеки около Велико Търново, пещери и още куп други интересни места. Да ги разгледаме:

1. Хотнишки водопад “Кая Бунар” и Хотнишка екопътека

Разстояние от Велико Търново: 21 км

Хотнишки водопад
Хотнишки водопад

Хотнишкият водопад се намира на около 20 минути с кола от Велико Търново и определено е един от на-красивите водопади в България. Лесно достъпен е с кола, разположен е на ”два етажа”, като стигнете го него, първо ще видите първия водопад, след като паркитете. За да видите втория водопад, трябва да се изкачите по каменни стълби, в ляво от първия. Минава се през няколко дървени мостчета, от които ще се почувствате като в приказка, а след тях ще видите още един по-малък водопад, който аз предпочитам, заради тюркоазеният му цвят и живописната гледка. На снимката е именно той.

GPS координатитук

2. Арбанаси

Разстояние от Велико Търново: 10 км

Арбанаси
Гледка от ресторант в Арбанаси

Разходете се до Арбанаси и се опитайте да намерите Царевец в далечината, докато хапвате в някой от ресторантите, предлагащи гледка от високо. Гледките, които се откриват от Арбанаси са към хълмовете Царевец и Трапезица.

Арбанаси е едно от най-живописните стари селища в страната, с неповторима възрожденска архитектура от 16-17-ти век, във времето са успели да съхранят 144 къщи, 5 църкви и 2 манастира. Разходете се из кълдаръмените улички и се насладете на възрожденския му дух и архитектура.

Калоянова крепост
Атракцион Калоянова крепост

Една от атракциите в Арбанаси е Калояновата крепост, която представлява средновековен замък с бойници и кули. Атмосферата е приятна, а вечер е добра идея да си изпиете виното в замък.

3. Гарга баир – Люлката на любовта

Люлката на любовта
Люлката на любовта

Люлката с романтично име се намира на изхода на Велико Търново, в посока Арбанаси. Намира се на едва 1,5 км от центъра на града. Няма как да не я включа в списъка, заради красивите панорамни гледки към старата столица, Стара планина и меандрите на р. Янтра. Преходът е кратък, отнема 20-30 минути.

Ако искате да научите как да стигнете, може да разгледате публикацията ни за там – Люлката на Любовта.

4. Владишки мост

Владишкият мост
Владишкият мост

Почти на изхода на Търново, в посока Арбнаси, Владишкия мост остава скрит за мнозина. Смята се, че е един от най-старите мостове в града, на почти 250 години. Впечатляващо, нали?

Под него минава река Янтра, а от там може да съзерцавате Царевец от по-малко познат ъгъл. Може да гледате и Светлинното шоу от там. Мостът също така е и място за романтични срещи. Не забравяйте да си вземете катинар, ако сте романтично настроени, който да заключите там, в знак на любовта ви.

GPS координатитук

5. Археологически резерват “Никополис ад Иструм”, Никюп

Разстояние от Велико Търново: 20 км

Никополис ад Иструм
Никополис ад Иструм

Античният град Никополис ад Иструм се намира в близост до село Никюп. Обявен е за паметник на културата и е добре поддържан. Има удобен паркинг.

Ако си падате по антични градове, този би ви харесал. Основан е от римския император Траян след победите му над даките през 106 г. Състои се от мрежа от улици, множество сгради, двукорабна базилика и други обществени сгради.

Интересното тук е, че богатите архитектури и скулптури показват сходство с тези от градовете в Мала Азия, Ефес (Турция) и други. За жалост е бил разрушен от нашествията през 6-ти век.

Работно време:

9:00 – 18:00 (април-октомври)

10:00 – 16:00 (ноември-март)

Цена:

Възрастни 6 лв.

Учащи, пенсионери 2 лв

GPS координати: тук

6. Емен – Еменски каньон

Разстояние от Велико Търново: 26 км

Еменският каньон
Еменският каньон

Знаехте ли, че:

В Емен се намира първата изградена екопътека в България, а именно “Негованската екопътека”, означава  „къса река с близък извор“. Има обособени места за пикник, подходящите месеци за посещение са между май и октомври, като се води средно труден маршрут. Подгответе си вода и удобни обувки, защото се хлъзга.

Живописният пролом е обяван за природна забележителност. Изминава се за около час в посока, като на места се върви в приятна и прохладна горичка, а на места по ръба на 50 метровите скали, от където се наблюдават извивките на р. Негованка.

мост към Еменският каньон

Екопътека Негованка започва с дървено мостче и завършва при и Яз. Негованка, по пътя ще видите и красивия “Еменски водопад”, познат още като “Момин скок”. А преди самото изкачване към скалите се намира “Еменската пещера” в която може да се влезе, но не е поддържана и има прилепи.

Паркомясто – има

GPS координати – тук

7. Язовир Негованка

Разстояние от Велико Търново: 26 км

мост Язовир Негованка

До язовира може да се стигне както с кола, до него, така и пеша ако изминете Негованската екопътека, която започва от Емен. Идеален е за кратка разходка и като бягство от жегите, тъй като има доста дървета. По моста не може да се минава, заключен е с катинари и преминаването по него е забранено, както и къпането във водата. Но пък може да слезете до водите му и да седнете под някое дърво, за да се насладите на природата, която го заобикаля. Носете си нещо за пиене, особено в големите жеги, за жалост няма от къде да си закупите каквото и да било. Ако решите да продължите по пътечката през гората, след 15 минутно ходене, ще стигнете до водопад Момин скок.

GPS координати, с кола до язовиратук

8. Водопад Момин скок (Еменски Водопад)

Еменски Водопад

Водопад Момин скок се намира в края на Негованската екопътека, която започва в края на село Емен (Еменският каньон). Водопадът носи името си от легенда за три моми, предпочели смъртта, скачайки заедно от скалите на водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги османци, които искали да ги затворят в харем.

До водопада може да се стигне по два маршрута.

Първи маршрут:

Разстояние от Велико Търново: 25 км

GPS координатитук

Първият е като извървите Негованската екопътека, която започва при село Емен, което ще ви отнеме около час в посока. Разходката е приятна, но на места е много хлъзгаво, дори в хубаво време и трябва да се ходи с повишено внимание. Не забравяйте вода и удобни обувки.

Втори маршрут:

Разстояние от Велико Търново: 25 км

GPS координатитук

Вторият маршрут е по-лек и бърз откъм достъпност, стига се с кола до яз. Негованка – от Велико Търново завивате към Мусина, продължавате през Русаля в посока Павликени. Между Русаля и Павликени ще видите, от лявата страна на пътя, желязна барака, точно там трябва да завиете в ляво. Карате 5 минути, до края на пътя, където паркирате колата на нещо като паркиг. Следва 15 минутно ходене, през красива, прохладна горичка, през по-голямата част от времето ще се наслаждавате и на водите на яз. Негованка.

9. Зараповски водопад – Вишовград

Разстояние от Велико Търново: 29 км

Зараповски водопад

Зараповският водопад е висок 15 метра, намира се на пътя между Велико Търново и село Вишовград. На 10 минути с кола от Еменския каньон. Лесна, приятна и кратка разходка, за около 15 минути ще стигнете до водопада, има изградени дървени мостчета, но не са поддържани и трябва да се внимава, когато се стъпва. Има и приятна беседка, на която да поседнете.

GPS координатитук

10. Риболовен комплекс „Айтите“

Разстояние от Велико Търново: 48 км

Айтите

Ако идвате от Павликени, в посока язовир Стамблийски, няма как да не забележите красива каменна ограда в дясно от пътя, тя несъмнено ще привлече погледа ви. Комплексът ”Айтите” е създаден за любителите на риболова и представлява два водоема, детски кът, ресторант, каменни беседки и пейки край водата.

Мястото е много красиво и успокояващо, няма шумотевица наблизо. Предлагат вкусна храна и е идеално място за почивка или за кратка разходка и чаша вино или бира.

парк Айтите

11. Язовир Александър Стамболийски

Разстояние от Велико Търново: 51 км

Яз. Александър Стамболийски

Още един красив язовир недалеч от Велико Търново. Подходящ е за любителите на водни спортове, тук ще можете да покарате джет, ветроходна лодка, водно колело и водни ски. Цените са достъпни. Язовир Стамболийски е един от първите големи язовири в страната. До него има изградени бунгала, в красива горичка, ако желаете да отседнете за по-дълго време. Мястото е известно и сред запалените по риболова.

Попаднах на информация, че в близост има крепост с красива гледка към язовира – крепост “Пиретинезиум”, но още не съм я посещавала.

Споделете в коментарите дали сте ходили и ако да, хареса ли ви?

12. Преображенски манастир „Преображение Господне” и колелото на живота

Разстояние от Велико Търново: 10 км

Преображенски манастир

На съвсем кратко разстояние от Велико Търново се намира Преображенският манастир. Известен е със стенописа ”Колелото на живота”, дело на Захарий Зограф. Това е един от най-посещаваните манастири в България и четвърти по големина. Пъстър и зареждащ, от него се открива вдъхновяваща панорамна гледки към Арбанашкото плато и ако се чудите кой манастир се вижда в далечината, то това е Патриаршеският манастир „Света Троица“. Него също бихте могли да го посетите, намира се на 6 км от Велико Търново.

Карайте внимателно, пътят е сравнително тесен и често има хора, които изкачват пътя до манастира пеша.

GPS координати – тук

13. Водопад Картала (Карталски водопади)

Разстояние от Велико Търново: 6 км

карталски водопади

Водопад Картала се намира по пътека между Велико Търново и Преображенския манастир. Висок е около 10 метра, за да стигнете до него ще трябва да походите около 40 минути, но разходката си заслужава.Можете да стигнете до него и от пътеката, която тръгва от Преображенския манастир в посока Велико Търново, по пътя се минава и през няколко пещери.

14. Град Елена

Разстояние от Велико Търново: 34 км

Град Елена

Регионът около Елена е известен като Еленски Балкан и е много красив. Освен с богата история и прелестна природа, град Елена е известен и с вкусотиите, които ще откриете там. В града ще ви бъдат предложени домашни продукти като еленски бут, домашно сирене и различни видове домашни сладка, а в Мандра “Елена”, може да дегустирате разнообразен асортимент от кисели млека, айряни, сирене и кашкавал. И вие ли огладняхте?

Легенда за Град Елена

Има много легенди около град Елена, най-известната е за влюбените младожеци, Елена и Самуил, той бил родом от Твърдица. Докато прибирали булката към Твъдица били нападнати от похитители и младите влюбени били убити, заедно със сватбарите. Някои твърдят, че са нападнати, за да откраднат младото момиче. Тя се противяла на нападателите и убили и нея, а други твърдят, че от нейното село не са искали да я дават и да бъде снаха в Твърдица, за това ги нападнали и убили от ревност.

Смята се, че покосените от мъка родители на Елена основали селото в нейна чест на мястото, където била убита.

GPS координати – тук

15. Яз. Йовковци

Разстояние от Велико Търново: 34 км

Яз. Йовковци

Язовирът се намира на 5 километра от град Елена. Построен е преди 20 години и снабдява с вода околните градове и села.

Направете си пикник до водите до язовира или покарайте лодка, подходящ е също за риболов, ако обичате. Каквото и занимание да си измислите, опраделено е много красиво, идеалното място за почивка и зареждане сред природата или пикник с децата.

GPS координати – тук

16. Българският Стоунхендж в село Раювци

(Мемориален комплекс “Вълчан войвода”)

Разстояние от Велико Търново: 34 км

райовски кромлех

До яз. Йовковци ще може да посетите Мемориалният комплекс “Вълчан войвода”, който е в чест на Вълчан Войвода, преживял множество войни и се е борил до последно за свободна България. До паметникът на Вълчан войвода ще видите Раювския кромлех, познат още като ”Българският Стоунхендж”. Кромлехите представляват големи каменни блокове, наредени в кръг (смята се, че датират от 8-6 в. пр. хр.) и са били използвани за тайни ритуали от траките. Всеки един от камъните е обработен и има надпис със специално символично послание.

Вълчан войвода

От тук се откриват прекрасни гледки към яз. Йовковци и Еленския балкан.

Твърди се, че мястото е заредено с положителна енергия, която се усеща още когато пристигнете на мястото. Вие какво мислите, ако сте го посещавали?

GPS координати – тук

17. Мостът на Колю Фичето в Дряново (Гърбавият мост)

Разстояние от Велико Търново: 24 км

Гърбавият мост

Ако посещавате Дряново, отбийте се непременно до Гърбавия мост над река Дряновска, дело на Колю Фичето. Построен е по молба на местното население, тъй като предните паянтови мостове не издържали дълго на буйната. Ако и вие сте ценител на неговите творения, добавете го в списъка си, мостът е поредното издържливо творение на прочутия възрожденски архитект и строител.

GPS координати: тук

18. Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“

Разстояние от Велико Търново: 30 км

Дряновски манастир

Манастирът се намира на около 6 км от гр. Дряново, по пътя за гр. Габрово. Основан е през 12 век, по времето на цар Калоян, въпреки че е разрушаван и възстановяван няколко пъти, последното през 19 век и камбанарията през 1925 г. В заграждението освен църквата, има група от сгради и музейната експозиция „Археология и възраждане”. Там са изложени археологичски находки останали от траки, византийци и българи, които са откривани по време на разкопките в околностите.

До манастира може да се отбиете до Въженаната градина „Приключенският остров”, която е подходяща за различни възрасти.

Цена и вход:

Паркингът и входа са безплатени, но можете да оставите дарение вътре.

GPS координати – тук

19. Дряновски водопад

Разстояние от Велико Търново: 30 км

дряновски водопад

Докато сте още в Дряновския манастир, възползвайте се да посетите и Дряновският водопад, който се намира по поречието на р. Андъка. Пътеката за водопада започва от манастира, по добре маркираната ”Дряновска екопътека” в посока пещера Бачо Киро. Водопадът се намира до пещерата.

Височината на водопада е около 5 метра. През пролетта след снеготопенето и разлистването на дърветата е особено красиво и пълноводно. Изкачете се по стълбите, които минават до него и ще стигнете до Пейката на любовта, с прекрасен изглед към платото.

GPS координати – тук

20. Пещерата ”Бачо Киро”

Разстояние от Велико Търново: 30 км

Пещерата ''Бачо Киро''

На 300 метра южно от Дряновския манастир се намира пещерата Бачо Киро и красивите й карстови образования, до водопада. Тя е първата пещера в страната, устроена за посещения от туристи. През цялата година поддържа температура от 13 градуса. Ако я посещавате през лятото, не разбравяйте да се наметнете с нещо топло.

Знаехте ли, че:

В пещерата Бачо Киро са открити и едни от най-старите следи от хомо сапиенс в Европа. Доста впечатляващо, нали!

 

Работно време

09:00-18:00 ч. – 1 април до 30 октомври

10:00-16:00 ч. – 1 ноември до 30 март

Цена:

5 лв. за възрастни

GPS координати – тук

21. Екопътека Виа Ферата, Дряново

Разстояние от Велико Търново: 30 км

В района на манастира е изградена друга екопътека – Виа Ферата (Пътят на желязото). Началото на маршрута й започва като застанете пред портите на манастира, има стълбище, точно там започва и началото на маршрута. Продължава по брега на Дряновска река до водопада Сини вир. Пътеката е маркирана в синьо и има указателни табели. Изкачвате се по каменна стълба, за да стигнете до ръба на каменния венец на Дряновска река. Разходката отнема около два-три часа. От високото се откриват пленяващи гледка към Дряновската река и Андъка. Екопътеката продължава по платото Стринава, където се намират останки от крепост Градът.

GPS координати – тук

22. Габрово – 45 км

Разстояние от Велико Търново: 45 км

Габрово

Град Габрово е разположен по поречието на река Янтра, в подножието на Шипченския дял от Стара планина В близост до Шипка. В непосредствена близост е местност Узана, известна с красивата природа и възможностите за почивка и зареждане сред природата. А всяка година около 17 май се провежда Габровският Карнавал.

GPS координати – тук

23. Крепост „Градище“

Разстояние от Велико Търново: 45 км

Градище

Само на 3 км от град Габрово се намира ранновизантийската крепост „Градище“. Смята се, че датира от 4 – 6 век. Приятна разходка с гледка от високо.

GPS координати – тук

24. Етнографски музей на открито „Етър“

Разстояние от Велико Търново: 45 км

Етнографски музей на открито „Етър“

Ако сте в Габрово, задължително посетете Етнографския музей на открито „Етър“. Представлява музей на открито,създаден с цел да покаже архитектурата и битът на Габрово през втората половина на 18 в . и началото на 19 в. Сградите са пресъздадени по копия на оригинални къщи от този период на българската история. Не забравяйте да опитате кафе на пясък, което ви сервират с бяло сладко. Посетете Шекерницата, със сигурност ще останете очаровани от разнообразните сладки изделия, които предлагат.

Работно време: 09:00 ч. –  19:00 ч.

Цена: 5 лв.

GPS координати – тук

25. Соколският манастир „Успение Богородично“

Разстояние от Велико Търново: 56 км

Соколският манастир „Успение Богородично“

Само на 4 км от Етнографския музей на открито „Етър“ и на 2 км от град Габрово, се намира красивият и пъстър Соколски манастир. В двора на манастира ще видите параклиса „Свети Панталеймон“, от който се смята, че извира лечебна вода.

GPS координати – тук

26. Късноантичната крепост „Ковачевско кале“, край Попово

Разстояние от Велико Търново: 66 км

ковачевско кале

На около час път кола от Велико Търново, в посока Търговище, може да посетите римската крепост Ковачевското кале, която тепърва ще добива все повече популярност, тъй като археолозите все още я проучват.

GPS координати – тук

27. Трявна

Разстояние от Велико Търново: 41 км

Трявна

Трявна е малък и уютен град, съчетал красива възрожденска архитектура и красива природа. Известен е с емблематичната часовникова кула, възрожденските къщи, музеи и галерии. Определено има какво да се види. Идеален е за уикенд идея за разходка, разгледайте занаятчийските магазинчета, със сигурност ще си харесате интересни сувенири. Да се разхождаш по улиците му е наистина приятно и вдъхновяващо.

Разгледайте статията ни за Трявна, за да разберете повече и кои са забележителностите, които да посетите –> Трявна.

GPS координати – тук

28. Музей на Архитектурно-исторически резерват „Боженци“

Разстояние от Велико Търново: 45 км

Боженци

Легендата за основаването на село Боженци гласи, че след превземането на Търновград, болярката Божана бяга със семейството си в в гористите планини на Стара планина. Заселила се на това място и така на нея дължи името си село Боженци. Има обосебен паркинг, разходката из уличките му е зареждаща и приятна. След разходката, може да седнете в някой от ресторантите и да се насладите на приятната атмосфера на китното селце.

Работно време: 8:30ч – 17:30ч

Цена: 6лв.

GPS координати – тук

29. Екопътека Боженци – Трявна

Разстояние от Велико Търново: 41 км

Екопътека Боженци - Трявна

Ако си търсите приятна разходка сред природата, Екопътека Трявна – Боженци ще ви хареса. Прдължителността й е около 2 часа – 2,30 часа в посока. Има три маршрута, като подробно описание на маршрутите ще откриете –>  тук.

30. Крепост Хоталич, край Севлиево

Разстояние от Велико Търново: 51 км

Крепост Хоталич

Руините на средновековният град-крепост Хоталич се намират на 4 км северозападно от днешния град Севлиево. Крепостта е построена от византийците през V век. Крепостта е била най-голямата по площ с изключение на старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново. Впечатлява освен с миналото, а и с красивата гледка към планината и чистия въздух. Мястото е много живописно и красиво.

Работно време: 10:00 – 18:00ч

Цена: 3 лв

GPS координати – тук

31. Дивите кактуси на Пушево

Разстояние от Велико Търново: 13 км

Дивите кактуси на Пушево
Нетипична гледка – кактуси между шипкови храсти.

История на кактусите в Пушево:

Кактусите са от вида Опунция, чиято родина е Мексико. За произхода им и как са се появили в селото, се смята, че са били донесени от Америка от местен гурбетчия (старото име на селото е Гурбетчийско и негови жители са ходили на гурбет по Северна Америка). В началото не са знаели как се казват странните растения, за това ги наричали жаби, заради широките им зелени листа.

Кога да се посетят?:

Препоръчително е да ги посетите между май и юни месец, когато цъфтят в червени и жълти цветове и ухаят сладникаво. Плодовете им са известни като бодлива круша.

Как се стига до кактусите?:

Стига се лесно с кола, има табела, показваща на къде да завиете. Може да паркирате колата при чешма Бисерна вода, водите й се смятат за лековити от местните.

GPS координатитук

32. Античен керамичен център, край Павликени (до с.Върбовка)

Разстояние от Велико Търново: 42 км

Античния керамичен център е от римската епоха, представлява музей на открито. Бил е един от най-големите центрове за производство на керамика в Долна Мизия на Балканите. Превърнат е в музей през 70-те години на 20 век. и е бил открит е случайно от археолога Богдан Султов през 1971 г.

33. Мусина – Геокомплекс „Понорите”

Разстояние от Велико Търново: 22 км

Понорите

Карстовото образование без аналог в България, известно като „Пропастите“, се намира преди входа за село Мусина, ако идвате от Велико Търново. Вижда се от главния път, пада се в ляво. Има беседка, до която трябва да стигнете, тя ще ви послужи за ориентир. Металните стълби са точно зад беседката, те водят до дъното на пропастта, която е с дълбочина цели 25 метра под земята. В голяма част от случаите е много хлъзгаво, заради влагата и трябва да се слиза бавно и внимателно.

Пропастите
В пещерата долу

Долу ще видите пещера, която не е осветена и е зловеща. Местните твърдят, че чуват викове, които идват от дъното на пропастта. В миналото са смятали, че чуват виковете на мъртви души от „Долния свят“. За жалост, там често падат животни и вероятно са чували техните жални стонове.

GPS координати тук

34. „Марковия камък“ – Лесичерски стълб

Разстояние от Велико Търново: 26 км

Лесичерски стълб

Древният археологически обект, наричан „Марков камък“, се намира в нивите на село Лесичери и е на повече от 2000 години. Висок е 14 метра и е най-високият надгробен паметник в България, запазен от античността. Любопитно е, че за него пръв споменава П.Славейков.

GPS координатитук

35. Свищов и река Дунав

Разстояние от Велико Търново: 73 км

река Дунав

На 80 км, или час и малко с кола, може да посетите град Свищов и красивата р. Дунав. Да, не е много близо, но ако живеете далеч от Дунава, а бихте се радвали да го видите и нямате проблем да покарате, също е добра идея за вас. А ако се решите да отидете, посетете античния римски град Нове.

36. Ловеч

Разстояние от Велико Търново: 91 км

Покрит мост над река Осъм

Може да се разходите из Ловеч и да ”отскочите” до известния Покрит мост над река Осъм, построен от Колю Фичето, както и да посетите Ловешката средновековна крепост.

GPS координати – тук

37. Крушунски водопади

Разстояние от Велико Търново: 77 км

Крушунски водопади

Ако имате време да посетите тази уникална природна атракция, направете го. Без съмнение е една от най-красивите забележителности в страната. Водопадите се намират до село Крушуна, Ловешко. Представляват поредица от водопади и са част от екопътеката в местността „Маарата”. Има изградени дървени мостчета, по които да се изкачите до най-високата и крайна точка на екопътеката, а именно пещерата “Водопада”. От там извира водата, която се спуска от височина над 15 метра, влизането в пещерата е забранено.

Цветовете са невероятни! Нюанси на синьото, заобиколени от зелена растителност!

Цена за вход: 4 лв. възрастни и 2 лв. ученици

Ако сте се решили да посетите Крушунските водопади и имате време, препоръчвам също да се отбиете до Деветашката пещера, намират се на едва 20 минути едно от друго.

GPS координати – тук

38. Деветашка пещера

Разстояние от Велико Търново: 91 км

Деветашка пещера

Деветашката пещера, известна още като Маарата или Окната, заради 7-те отвора на тавана й, впечатлява с размерите си и е от най-големите и най-посещавани пещери в България. В миналото е била засекретен военен обект са я изполвали за съхранение на петрол. Общата й дължина е 2 442 м, а височината й е 60 м. Пещерата е дом на много животински видове, 13 от които са включени в Червената книга.

Пещерата е част от 100-те Национални туристически обекта, вземете си книжката за печат.

Любопитен факт:

В пещерата са открити следи от човешко присъствие още от старокаменната епоха, на около 70 000 г. пр. Хр.

GPS координати – тук

39. Златна панега

Разстояние от Велико Търново: 127 км

Златна панега

Ако пътувате по пътя  СофияВарна и разполагате с време, напомням, че край Ябланица (известна с халвата, локума) се намира Екопътека “Златна панега”. Страхотна идея за разходка, особено за пролетта и лятото, когато всичко е зелено и контрастира страхотно с тюркоазения цвят на водите.

GPS координати – тук

40. Пещера “Проходна”- Божиите очи

Разстояние от Велико Търново: 140 км

божиите очи

Пещера Божиите очи е вдъхновение за фотографите. Впечатлява с размерите си, естествено осветена е от двата отвора в тавана с бадемовидна форма, които наподобяват две очи, които наблюдават случващото се.Стига се лесно с кола и има паркинг.

Казват, че пещерата сбъдва желания, само трябва да застанете под ”божиите очи” и да отправите чиста, искрена молитва, от сърце и желанието ви ще бъде чуто. Любопитен факт е, че пещера Проходна е една от малкото пещери в Европа, където се практикуват пещерни бънджи скокове.

Покрай пещера се носят различни легенди. Едната е от времето на османското владичество, когато били захвърлени там телата на млади момичета, отказали да приемат турската вяра. Казват, че дори камъкът се трогнал от съдбата им и заплакал като човек, а ако се загледате ще видите капките сълзи, които се стичат и до днес. Други интересни легенди, които се носят е, че пещерата е заредена с лековита сила, която помага на хората да се излекуват от болестите си.

GPS координати – тук

41. Пещера “Съева дупка”

Разстояние от Велико Търново: 126 км

съева дупка

Съевата дупка е смятана за една от най-красивите пещери в страната, носи името си от имената на двама братя овчати – Съю и Сейо, които я открили случайно и са я ползвали за укритие по време на османското владичество. Тя е част от Стоте национални туристически обекта. Стига се лесно с кола до нея, като може да видите табели още на главния път София – Варна.

42. Пещера “Стълбицата”

Разстояние от Велико Търново: 76 км

Стълбицата

Пещерата Стълбица („Стълбица“) е сред най-красивите и уникални пещери на Деветашкото плато. Стигането до нея обаче  е предизвикателство. Пътят до нея е дълъг около 2,5 км и е чакълест, стигането с ниска кола не е много приятно, ако е валяло дори не тръгвайте. Ще бъде кално и хлъзгаво както на самия път, така и по отвесната метална стълба, която служи за вход на пещерата.

Когато я посетите, то опитайте се да е по обед, тогава проникват слънчеви лъчи и гледката определено си заслужава, ако нямате страх от тъмното, защото не е осветена. Може да си носите челник, но фенерчето от телефона също ще върши работа.

GPS координати – тук

43. Пещера Голяма Гарваница

Разстояние от Велико Търново: 70 км

Друга пещера, близо до Стълбицата е пещера Гарваницата. Намира се по средата между селата Горско Сливово и Кърпачево, има табелки за мястото, няма как да я пропуснете. Ще видите  също така и малки беседки и дървена ниска ограда, които ще ви послужат за ориентир. Не е подходяща за хора, страдащи от страх от височини.

Носете си фенерче или челник, ако смятате да влизате по – навътре, но имайте предвид, че не се препоръчва без екипировка и водач и няма да видите нещо кой знае какво.

GPS координати – тук

44. Потопената Църква Св. Иван Рилски и язовир Жребчево

Разстояние от Велико Търново: 73 км

Не е съвсем близо, но пък е страшно красиво, ако сте обиколили набелязаните вече места в околностите на Търново и се чудите къде още бихте могли да отидете, препоръчвам ви да я посетите. Ако искате да знаете кога е под вода и как се стига дотам, прочетете – Потопената църква „Свети Иван Рилски“.

GPS координати – тук

Други интересни манастири:

45. Патриаршески манастир “Св. Троица”

Разстояние от Велико Търново: 10 км

Манастир Света Троица, познат още като Шишманов манастир, защото се смята, че е основан с помощта на цар Иван Шишман. Манастира и църквата са изградени от Колю Фичето и стенописана от Захрий Зограф. В началото е бил мъжки, но в последствие, така и до наши дни, е девически.

GPS координати: тук

46. Къпиновски манастир и Къпиновски водопад

Разстояние от Велико Търново: 22 км

Къпиновски манастир

Къпиновски манастир “Св. Николай Чудотворец” е чудесна идея за разходка. Природата, която го заобикаля е пъстра и очарователна, а лятото ще видите как търновчани се плицикат във водите на водопада, който се намира непосредствено до манастира.

GPS координати: тук

47. Плаковски манастир “Св. Пророк Илия”

Разстояние от Велико Търново: 20 км

плаковски манастир

Плаковският манастир се намира на едва 2 км от Къпиновския манастир. Има предположения, че манастирската църква е построена от Колю Фичето през 1845г., а известният иконопис Захарий Зограф изографисва стенописа – “Св. Илия на колесница”.

GPS координати: тук

48. Килифаревски манастир

Разстояние от Велико Търново: 17 км

килифаревски манастир

Основан е през 1350 година от Теодосий Търновски, български духовник, който е бил канонизиран за светец. В днешно време манастирът е действащ и е девически. Природата, която го заобикаля е прелестна.

GPS координати: тук

49. Петропавловски манастир

Лясковски манастир “Св.св Петър и Павел”

Разстояние от Велико Търново: 9 км

Лясковски манастир

Лясковският манастир предлага страхотни панорамни гледки към Лясковец. Природата, която го заобикаля, както в целият район е прекрасна и е добра чудесна за разходка.

GPS координати: тук


Надявам се да сте си харесали място, което да посетите около Велико Търново, районът наистина е уникално красив и има още много места, които си заслужава да се посетят. Ще се радвам ако напишете в коментарите кое е вашето любимо място около Велико Търново. Приятна разходка!

 

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (4)

Йоана

Може да добавите зоопарк Павликени. Малък, но много китен и озеленен зоопарк. Има мечка, вълци, елени, щрауси, пауни и други. Има и площадка за игра за децата. Чудесно място е за семейства и любители на животните.

В.

Много благодаря! Чудесна статия :)

Анатолий Филипов

Не е включен нито едни обект от град Бяла черква, а античен керамичен център Павликени е правилно да се изписва " до с.Върбовка" , защото се намира на 2 км от селото.

Кристина Добромирова

Здравейте, поправих статията, благодаря за коментара :) Бяла черква не е сред изброените забележителности, тъй като не съм я посещавала, но ще се радвам да ми препоръчате интересни места, които да посетя и след това да включа в статията. Поздрави