Язовир Белмекен и изкачване на едноименния връх


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 02.06.2022

От няколко години имам навика да си набелязвам местенца из България, които искам да посетя. Такъв беше случаят и с язовир Белмекен – от момента, в който видях снимки от него, знаех че искам да го видя.

Този уикенд дойде и неговият ред. Определено си заслужаваше и ви препоръчвам да си отделите 1 ден, за да се насладите на красотата му.

Какво ще намерите в тази публикация?

Общи данни за язовир Белмекен

Как се стига до язовир Белмекен?

Изкачване на връх Белмекен и красивите гледки, които се откриват от него

Общи данни за язовир Белмекен

Язовир Белмекен, освен че е много красив, е и най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров. Доста е внушителна като размери, особено като минеш покрай нея.

язовирна стена Белмекен

Заобиколен от зеленина в Рила планина, язовирът е разположен на 1923 м. надморска височина, по течението на река Сестримска и е част от каскадата „ Белмекен – Сестримо – Чаира“.

Той е най-високопланинското водохранилище в източната част на Рила, като събира част от водите на реките Марица, Струма и Места.

Интересно е, че Белмекен в превод означава “известно място”, макар в действителност да не е сред най-популярните дестинации за туристи. Което добавя още 1 причина да го посетите – ще може максимално да му се насладите. Ако вече смятате, че си заслужава, нека видим и:

Как се стига до язовир Белмекен?

Разстояние от София – около 127 км.

Язовир Белмекен се намира в община Пазарджик, като разстоянието от София до язовира е около 127 км, което се изминава за около 2 часа и малко. Перфектно местенце за еднодневно бягство от столицата (и не само).

Карта:

Колкото до това как се стига, на отиване навигацията показа, че пътят през Костенец, Сестримо и Мартинови бараки е по-кратък и бърз.

На връщане минахме през Юндола и Белово и определено бих ви препоръчала да се спрете на този вариант. Може да е с около 30-тина километра повече, но като време излиза едно и също и ще ви спести бавно и дълго каране през тесен път със завои, осеян с дупки и кратери. През Юндола също има завои, но пътят е в мнооого по-добро състояние, а и се откриват още невероятни гледки към Рила.

природа Белмекен

Ако влезете през Юндола, има чешма преди стената (май няма други наоколо), след което има паркинг, където може да оставите колата си. От там тръгва и пътеката към връх Белмекен.

Може да обиколите почти целия язовир с кола, в случай, че искате да изберете друго местенце, където да спрете. Ако не ви се върви много и сте по-лежерно настроени, може да си прекарате приятно край водата, да си направите пикник и да съзерцавате водата и зеленината отблизо. Имайте предвид, че няма магазинчета наоколо.

Ако пък сте жадни за още приключения и гледки от високо, следващата точка е за вас!

Изкачване на връх Белмекен

на върха

Навсякъде бях чела, че изкачването на връх Белмекен е леко. Маршрутът наистина не е тежък, ако сте в добра физическа форма и всичко върви по план. Но при нас планът леко се обърка…

объркана пътека

Няма да навлизам в подробности, само ще кажа, че объркахме леко пътя на около 2-3 пъти и си го удължихме доста, така че ще формулирам няколко извода:

Маркировката не е от най-видимата, ако се заглеждате много по красотата наоколо, така че бъдете внимателни да не я пропуснете, но като цяло не разчитайте прекалено на нея.

– Когато искате да се възхищавате на гледките, най-добре е да спрете за минутка. В противен случай, рискувате да се спънете (в участъците с камъни и корени) или да настъпите нещо (има много „следи“ от стада).

– Ако има разклонение и се чудите по кой път да поемете, поемете по по-утъпкания. Той е правилният. :Д

– Понякога да объркаш пътя, може да доведе до нови приятелства.

нов приятел

– Ако някой ви каже, че горе раздават торта, не се връзвайте. :Д

– Дори и да не виждате върха, не се отказвайте!

Маршрут към връх Белмекен и красивите гледки към язовира

А сега да се върна малко на маршрута: тръгва се от паркинга, непосредствено до язовир Белмекен (откъм Юндола), където няколко жени продават домашно приготвени сладка и други изкушения. Има и табела.

табела Нац. парк Рила

Пътеката през повечето време върви нагоре, в началото леко вляво. Ще минете покрай иглолистни храсти – клекове, като на места се налага да ги заобикаляте, тъй като навлизат рязко в пътеката. Оглеждайте се и за боровинки (много са вкусни). Следвайте утъпканата пътека, тя ще ви отведе до „следващото ниво“. Това е по-лесната част от маршрута.зеленина покрай Белмекен

Стигнете ли до хребета, започва стръмно изкачване – само нагоре. Има нещо като стъпала, така че не е много трудно. Върви се по почва, трева и на места камъни (рядко).

Не забравяйте да се обръщате, докато вървите, тъй като гледките към язовира са невероятни през цялото време.

Снабдете се с достатъчно вода, има 1 единствено поточе, от което може да си налеете в началото на похода. Храната и удобните обувки също са задължителни.

Маршрутът не е подходящ за колоездачи, въпреки че цели 2-ма доказаха, че не е невъзможно.

връх Белмекен с колело

Връх Белмекен не е от най-трудните върхове за покоряване, но удовлетворението от покорен връх винаги е налице. А наградата при ясно време, са още страхотни гледки към всички посоки.гледка към Белмекен от върха

Слизането ни отне към 2 часа.

Ако искате, може да стигнете и до хижа Белмекен или да пренощувате около Юндола – има доста приятни местенца.


Така че, независимо дали ще изберете язовир Белмекен, за да му се насладите отблизо, или ще решите да го съчетаете с изкачването на връх Белмекен, ще се върнете презаредени (и приятно изтощени). =)

А какви са вашите впечатления?   

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.