Язовир и връх Белмекен – лесна и приятна разходка


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 05.04.2023

Белмекен

Язовир Белмекен е магическо място, което трябва да посетите. Горският въздух ухае страхотно, а красивите гледки към язовира ще ви заредят положително за дълго време. Ние имаме традиция да го посещаваме, като се отбиваме и в Юндола на разклона, където може да си купите от жените домашно сладко, сирене, кашкавал, билки и още куп други вкусотии. В статията ще научите как се стига до язовир Белмекен, как да изкачите върха, няколко полезни съвета, с които да се подготвите и още няколко идеи за разходка около Белмекен.

Ако пък сте в района на Банско и си търсите какво да правите, ето няколко идеи: забележителности около Банско

Съдържание на статията:

Язовир Белмекен

Язовир Белмекен, намиращ се в Източна Рила, на 1923 метра надморска височина, по течението на Сестримска река, е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров и обем от 141 млн. кубика вода.  Но освен инженерно чудо за времето, в което е построено, е зелен оазис с небесносиньо небе, е и мястото, където стотици туристи решават да отпочинат и да се насладят на красотата на Рила планина.

В превод Белмекен означава „Известно място“. Язовирът е интересен строителен феномен – изграден по поречието на река Сестримска, което образува 1500-метров пад на водата. Инженерното постижение, част от каскадата „Белмекен – Сестримо – Чаира“, е един от най-големите хидроенергийни комплекси в Европа и до днес със своите – три язовира, два дневни изравнителя, четири електроцентрали, които са свързани помежду си чрез сложна система от тунели.

Днес мястото се радва на стотици туристи през пролетта и лятото, които се наслаждават на лазурно синьо небе, живописна природа и далечни хоризонти –неповторима гледка към две планини – Рила и Родопи.

Как се стига до язовир Белмекен?

GPS координати: язовир Белмекен

гледка към Белмекен

Разстоянието от София до язовир Белмекен е приблизително 130 км, които се изминават за около 2 часа и 30 минути. Поема се по автомагистрала Тракия и се излиза на отбивката за Костенец. И от тук имате три варианта да стигнете до Белмекен – по пътя за Юндола, а към село Сестримо има още два маршрута, всичките водят към язовира. По последните два на места има опасност от падане на камъни и трябва да сте внимателни с шофирането. Пътят през Велинград, Юндола е по-дълъг, но по-живописен.

Пътят до язовира е също е много живописен, като до там може да стигнете през Септември и Белово, ако идвате от Пловдив, или през Костенец и Сестримо, ако идвате от София. От Пловдив до язовира са 110 км, а през целия път от Голямо Белово до язовира ще се насладите на изключително красиви пейзажи.

Маршрут и изкачване на връх Белмекен

Белмекен бусче

Връх Белмекен е висок 2626 м, пътеката за изкачване към връх Белмекен започва от паркинга в югозападната част на язовира. От асфалтовия път до върха ви чакат 4 километра и 690 метра надморска височина, започващи от табелата на Национален парк „Рила“ на входа на язовира. Трябва да оставите колата до язовирната стена, в близост до табелата.

изходна точка преход Белмекен
изходна точка и начало на прехода към връх Белмекен

Връх Белмекен се издига точно над язовира и няма как да сбъркате поне в началото накъде сте, в началото на пътеката трябва да следвате червената маркировка. По-нагоре почти няма да я виждате, но следвайте отъпканата пътека.

гледка към Белмекен

Изкачването на връх Белмекен не е не е много трудно – вървите право нагоре по реброто, на места има естествено оформени стъпала в земята. изкачването до връх Белмекен ще ви отнеме около от 2-2,5 часа, връщането е още толкова. Предвидете си около 5-6 часа общо за прехода.

гледка към язовир Белмекен

А зад вас с всеки метър нагоре се открива спираща дъха гледка към язовира.

пътека
Оглеждайте се добре къде стъпвате

Теренът е изцяло открит, без гористи местности и потоци за преминаване, само почва и трева. А горският въздух има страхотен аромат.

Белмекен

При ясно време от върха може да видите уникална панорамна гледка към цели четири планини – връх Вихрен, Гоцев връх, Камен дел, Стара Планина, Западните Родопи.

Полезни съвети и подготовка за изкачването:

гледка към язовир Белмекен

  • Хубаво е да сте с удобни обувки.
  • Заредете се с достатъчно количество вода, тъй като общо дължината на маршрута, заедно с почивките е с продължителност 5-6 часа.
  • Тръгнете по-рано, съобразете го със сезона, в който го изкачвате, за да не се връщате по тъмно.
  • Вземете си хапване, ще може да починете на върха, да хапнете нещо и да се насладите на гледката.
  • Вземете си шапка и слънцезащитен крем, теренът е открит през цялото време и ще бъдете изложени на слънце.
  • Оглеждайте се за змии и други гадинки, които може да са се изложили на слънце.
  • Вземете си и горнище дори да е топло, времето е променливо и може да подухва вятър на моменти. А тъй като е напълно открито, ако завали няма да има къде да се скриете.

Язовир Белмекен през зимата

зимен Белмекен
Много обичам да посещавам дадено място в различните сезони. Този път успяхме да видим язовир Белмекен пременен със снежно одеяло, като почти целия язовир беше покрит със сняг. Посетихме го март месец, почти никъде нямаше сняг, освен непосредствено преди самия язовир. Искахме да видим как е пътя след язовира, като продължихме направо, натъкнахме се на дебела ледена покривка, която беше сковала пътя. Снежните стени, които обграждаха пътя изглеждаха внушително. Решихме да не продължим, а останахме да се полюбуваме на замръзналият язовир. В никакъв случай не сме се опитвали да се качваме в снега, защото нямаме нужната екипировка. Също така е важно да спомена, че на места има опасност от образуване на лавини и ви моля да не предприемате рискове, ако не сте добре запознати с терена.

Забележителности около Язовир Белмекен

Крепост Цепина
Крепост Цепина

Ако разходката до Белмекен не ви е била достатъчна и имате нужда от още интересни места, то може да посетите Плиоценският музея в Дорково (ще видите как са изглеждали мамутите в реални размери), Костенски водопад, Мусала, Водопад Скаловитец, отбийте се до Юндола и си закупете домашни вкусотии. Освен това може да се разходите из Велинград или да отскочите до крепост Цепина, на мен гледката от там много ми хареса. Не пропускайте да посетите и спирка Аврамово – най-високата гара на Балканите, изчакайте да видите и теснолинейката. Ако сте с деца ще се радват да я видят.


Не е нужно да ходите до върха, за да се насладите на прекрасната природа. Може да си направите пикник, да се съберете с приятели и пак да си изкарате страхотно. Ако сте посещавали язовир Белмекен и сте изкачвали върха, ще се радваме да ни споделите в коментарите хареса ли ви и бихте ли го посетили отново?

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.