Банско – 18 интересни забележителности в града и наоколо


Категория: България

Автор: Мария Димитрова

Последно обновена: 22.01.2022

Банско се намира в пределите на Национален парк Пирин, което го прави идеално място за зимен и летен туризъм. От 1983 г. паркът е защитен от ЮНЕСКО. През последните години градчето се превърна в перла на зимния туризъм в България.

Съдържание на статията:
Забележителности в Банско
Къде да отседнем в Банско?
Кога да посетим Банско?
Забележителности около Банско, където да се разходите

Забележителности в Банско

Няма съмнение, че Банско е известен предимно като дестинация за ски и сноуборд сред туристите. В курорта има и писти, оборудвани с нощно осветление. През зимата в града има и открита пързалка за кънки. Ако се интересувате от ски цените в Банско, може да ги намерите като цъкнете – тук.

Най-голямото предизвикателство за скиорите в Банско е пистата „Томба“, кръстена на италианския скиор Алберто Томба. На разположение на туристите са въжени лифтове от началото на станцията на кабинковия лифт в Банско до Бъндеришка поляна.

Характерни за града са къщите във възрожденски стил и калдъръмените улички, които те отвеждат в един свят на българщина. Градът е част от Стоте национални туристически обекта на България. В Банско има регистрирани над 130 сгради, които имат статут на исторически и културни паметници, част от които са от национално значение. Да разгледаме някои от тях:

1. Къщата-музей на Никола Йонков Вапцаров:

Къщата – музей се намира в центъра на града и е открита през 1952 година, което се счита за началото на музейната дейност в града. През тази година Вапцаров е удостоен и с Международната награда за мир. В музея ще се запознаете с живота и делото на поета чрез експонати, прожекция на филми, ефектно осветление и озвучаване.

Музеят е обединен в един комплекс с Дома на изкуствата и поезията.

Работно време:

всеки ден от 8.30-13-.00 часа; от 14.00-17.30 часа

Цена за вход:

ученици – 3.00 лв

пенсионери -1.00 лв.

беседа – 2.00 лв

GPS координати: тук

2. Веляновата къща:

Двуетажната къща е от времето на Възраждането, която е изградена само от камък и дърво през 18 –ти век. Банскалии са я подарили на майстор Велян Огнев, който сам я изографисва отвън и отвътре. Къщата е обявена за паметник на културата. Таваните са с уникални дърворезби- дело на самия Велян Огнев.

Печат: в къщата- музей „Никола Вапцаров“

Работно време:

9.00 -12-00 часа; 14.00-17.00 часа

Почивни дни: събота и неделя

Цена за вход:

3.00 лв.,

беседа -2.00 лв.

GPS координати: тук

3. Музей „Неофит Рилски“

Родната къща на Неофит Рилски, в която той живее до 1811 г., е превърната в строително-архитектурен паметник на културата от национално значение. Къщата се състои от две части -етнографска експозиция с документи, писма, снимки и самата къща на възрожденеца. В нея се съхраняват над 400 експоната.

Печат: в къщата- музей „Никола Вапцаров“

GPS координатитук

Работното време:

всеки ден от 9.00-12.00 часа; от 14.00-17.00 часа
Цена за вход:

3.00 лв.;

беседа – 2.00 лв

4. Постоянна иконна изложба „Банска художествена школа“

Това е най-запазената и стара сграда в Банско, датираща от 1749 година. Служи за женски метох първоначално към Хилендарския, а впоследствие към Рилския манастир.

Съществуващите шест изложбени зали проследяват развитието на Банската иконописна школа. Сградата се намира в старата част на града, близо до църквата „Света Троица“и паметника на Паисий Хилендарски. Специално място в изложбените зали е отредено на основателя на школата Тома Вишанов и неговите наследници – сина му Димитър и внука му Симеон.

Печат: в къщата- музей „Никола Вапцаров“

Работно време:

всеки ден от 9.00-12.00 часа; от 14.00-17.00 часа

Цена за вход:

3.00 лв.

беседа – 2.00 лв

5. Църквата „Света Троица“

Църквата „Света Троица“ е трикорабна църква, построена през 1835 г. от местни майстори, с материалната подкрепа на Лазар Герман.
Преди да бъде построена Катедралата Александър Невски, това е била най-голямата църква в България.
Иконописци на църквата са небезизвестните за това време Димитър и Симеон Молерови. Сводът и рисунките по колоните са плод на труда на Велян Огнев.

В близост до църквата се издига часовникова кула с камбана, която е с 30 метрова височина. Както и на други исторически места в страната, така и тук навремето местните са заровили в земята кръст, с което се надхитрили турците, че на мястото вече имало църковен храм и по този начин османците са се съгласили да се съгради храмът.

Печат: на място

Работно време:

от 8.00 до 18.00 часа, зимата от 8:00 до 17.00 часа

6. Паметник на Паисий Хилендарски

Срещу църквата Света Троица ще видите Паметника на Паисий Хилендарски. Има изграден и мемориал на мястото, където местните претендират, че будителят е роден.

7. Автогара Банско

Автогарата в Банско е като декор на приказка, но не затова я добавям тук. Включвам я, за да имате предвид да не се надявате на нея. Когато отидохме до гишето за билет, жената каза „не, ние не продаваме билети, оттук не може да си купите“. И до днес се чудя за какво служи. Билетите се купуват от шофьора на автобуса. Препоръчвам ви да си закупите билетите онлайн, за всеки случай, не се знае дали ще има свободни места, когато ги купувате директно от шофьора.

8. Градския парк в Банско

Градският парк се намира в центъра на града, изпълнен със зеленина, дървета, алеи, прохладни фонтани, детска площадка и кафенета за сладки приказки с приятели. В парка има малко езерце с островче, до което се стига по дървено мостче, прекрасно място за туристически фотосесии.

Къде да отседнем в Банско?

Изборът, къде да отседнете в Банско, е много голям. Голяма част от хотелите в града разполагат с плувни басейни и модерни спа центрове.

Как да се забавляваме?

През лятото ски курортите могат да се използват и като маршрути за планинско колоездене. Има възможности за алпинизъм, конна езда, колоездене, туризъм, рафтинг в Кресненското дефиле и др.

Банско разполага с едно от най-модерните голф игрища в страната, предлагащо страхотни възможности за голф.

Ежегодният Банско Джаз Фест се провежда на площада в центъра на града през месец август. Входът е свободен. По време на фестивала градът посреща хиляди гости и любители на джаза. Курортното селище предлага туристически пакети за всеки джоб и вкус от 5 звездни хотели до къщи за гости.

Символ на Банско са битовите механи, в които се сервират традиционни ястия. Специалитетите на града са: капама, чомлек, бански шиш, бански старец и др.

Кога да посетим Банско?

Козуначените коминчета в Банско

Банско е подходящ за посещение през цялата година: ако обичате ските и снега, то зимата е вашият сезон, а ако искате да се скриете от големите горещини, заповядайте в Банско през летните месеци.

Забележителности около Банско, където да се разходите

1. Връх Вихрен

Разстояние от Банско: 14 км

Връх Вихрен е вторият по височина връх в България след Мусала и най-висок за Пирин планина. Намира се между двете реки Влахинска и Бъндерица. Най-подходящото време за изкачване на върха е от юли до септември, но въпреки това преди тръгване трябва да се информирате за времето и да се запасите със суха храна, вода, зареден телефон и, разбира се, фотоапарат.

Има два маршрута за изкачване: южен и северен, препоръчвам ви класическия – южен маршрут, ако сте любители –планинари и не сте достатъчно физически подготвени.

2. Байкушевата мура

Разстояние от Банско: 15 км

Байкушевата мура е от вида черна мура и е най-старото иглолистно дърво в страната. Тя е на възраст над 1300 години и се намира на около 15 км от гр. Банско. Носи името на своя откривател Константин Байкушев.

Любопитно за Байкушевата мура е, че тя е висока 26 метра, обиколката й е 7,6 метра. Кръстник на дървото е Йонко Вапцаров.
На около 300 метра се намира хижа „Бъндерица“, построена от Константин Байкушев, с цел да служи за сушилня на семена от черна мура.
Легендата разказва, че семената от черна мура са донесени от верния градинар на хан Кубрат – Байкуш от Фанагория, които той засява на гроба на сина си и докато е жив се е грижел за поникналото дърво.

3. Връх Безбог и хижа Безбог

Друг връх в близост до Банско, е връх Безбог. Отправната точка е хижа Безбог край Добринище. Хижата е на брега на Безбожкото езеро, а гледките там са спиращи дъха, в дясно нагоре се вижда кръста на върха.

Важно е да планирате времето си много добре, тъй като последното тръгване на лифта от хижа Безбог надолу е в 16.30.

Цени на лифта:

Възрастни: 12 лв. еднопосочно и 18 лв. двупосочно.
Деца от 4 до 12 год. : 5 лв еднопосочно и 8 лв. двупосочно.
Деца до 4 год.: безплатно

4. Муратов връх и Муратовото езеро

Разстояние от Банско: 16 км

5. Родопската теснолинейка Септември – Добринище

Всеки трябва да изживее несравнимата романтика на пътуването с теснолинейка Септември –Добринище.

Общата дължина на линията е 124.7 км. и свързва Родопите, Пирин, Рила и Горнотракийската низина, преминавайки през живописното дефиле на Чепинска река, Аврамовата седловина (спира на най-високата гара на Балканите- Аврамово) и стига крайната цел гара Добринище.
Теснолинйката се движи ежедневно целогодишно и ще остави у вас неувяхващи спомени.

Разписание на теснолинейката: тук

6. Парк на танцуващите мечки край гр. Белица

Разтояние от Банско: 32 км

За тези от вас, които искат да прекарат време сред природата, пропъчвам посещението на Парка на танцуващите мечки край Белица.

До парка се стига екстремно с кола по черен и прашен път, като трудно могат да се разминат две коли. Но страхът от високото си заслужава красотата, която ще видите по пътя. Паркът се простира на площ от 120 000 кв. м. На териотрията на парка от 2000 година насам са настанени около 25 мечки, иззети от своите стопани, където са били измъчвани и са доведени в парка в тежко състояние.

Днес те живеят свободни и на воля с всичко необходимо за тяхното отглеждане. В 30-40 минутната обиколка ще бъдете придружени от екскурзовод на групата, който подробно ще ви разкаже за живота и нрава на всяка една мечка.
Важно е да споделя, че на места пътеките са доста стръмни и е необходимо да сте с подходящи обувки.
Имах редкия късмет да видя всички обитатели. Пожелавам го и на вас!

Работно време:

април-юни от 12 до 18 часа

юли-август от 10-12 часа и от 13-18 часа

септември –ноември от 12-18 часа.
Затворено: от декември до март.

Цена за вход:

възрастни – 6.00 лв

деца – 3.00 лв

 7. „Рила фън парк“ (Rila Fun Park)

Разтояние от Банско: 30 км

На около два километра от Парка на танцуващите мечки, няма как да подминете новия „Рила фън парк“, където има място за забавления и можете да се пуснете с планинско влакче. RILA FUN PARK e планински увеселителен парк, предлагащ екстремно, забавно и безопасно спускане с двуместни, подобни на шейна колички.
Дължината на трасето е 1 километър, влакът достига скорост до 40 км в час, но има възможност сами да си определите скоростта.

Работно време:
10:00ч.–18:00ч.

Цената на билета:
15.00 лв. за възрастни и 10.00 лв за деца от 3-12 години.

8. Безименният град край Добринище

Разтояние от Банско: 17 км

При изграждането на параклис „Свети Никола“, по време на строителните работи през 2003 година, работниците се натъкват на крепостни стени. След подробно проучване се открива цял древен град на повече от 3500 години. Открити са скелети с ръст около 2 метра. Тъй като не са открити писмени доказателства за наименованието на града, той носи името Безименния град. Близо до него се намира и водопадът Свети Никола.

9. Скално образувание Сватбата

Разтояние от Банско: 27 км

Намира са на около 30 километра от Банско и е с площ около 32 хектара. Състои се от различни по форма и големина скали, които напомнят човешки фигури. Да не се бърка с Каменната сватба до Кърджали.

По начина, по който вятърът ги извайва, някои гъби имат формата на дете, други – мъже, жени и животни. Всички те изглеждат готови да продължат напред по всяко време. Близо до тях стои тялото на огромна мечка, изправена на два крака, „гледаща ги сърдито“.

10. Разлог

Разстояние от Банско: 5 км

На 5 км от Банско се намира друго красиво градче Разлог. То се е сгушило между три планини – Рила, Пирин и Родопи и е с неповторими природни красоти, традиции и очарование. Градчето наброява около 13 000 жители и носи в себе си духа на Възраждането.

Разлог има прекрасен парк с езеро. Като местни забележителности, можете да видите Църквите „Свети Георги“ и „Свето Благовещение“, градския музей в Парапуновата къща, Кипревата къща и др.

Панорамна алея „Стъпалата“ се намира над града и включва интересни забележителности. Алеята ще ви отведе до най-високата точка в района – градският хълм Голак. Основната атракция на панорамната алея е високата 12 метра кула, разположена на върха, която осигурява красива гледка към града и планината.


Надявам се, че разходката из пиринския край ви е харесала и с удоволствие ще посетите някои от изброените дестинации.

За автора: Мария Димитрова

Мария Димитрова

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.