Гарга Баир и Люлката на Любовта – впечатляваща гледка


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 14.03.2022

Люлката, с романтично име, се намира на скалния венец на Гарга баир, местност край Велико Търново. Намира се на около 1,5 км от центъра. Гарга баир и Люлката на Любовта, са чудесно място за уикенд разходка. Преходът е кратък, минава се пеша за около 30-тина минути, според темпото.

Ние спирахме, за да се насладим и на гледките към града и красивия меандър, който река Янтра образува.

Съдържание на статията:
Произход на името и история на мястото
Как се стига до Люлката на Любовта
Кога да посетим Люлката на любовта
Полезни съвети за разходката ви до люлката

Произход на името и история на мястото

Някога е имало кланница в близост до хълма, западно от Дервентския прелом. Името Гарга баир произлиза именно от ятата гарги, които е привличала кланницата. Днес вече не съществува, но е запазило името си.

Мястото е доста живописно, минава се през гора, след нея се откриват страхотни гледки към Царевец, един от меандрите на река Янтра, панорамна гледка към старата столица, Владишкия мост, Стара планина, Трапезица и още куп други места, които си заслужа да разгледате. Потърсите ги с поглед в далечината, заслужава си.

Гледка от горската пътечка към меандрите на р. Янтра

Докато се люлеете на люлката и ‘‘цялият град е в краката ви‘‘, може да се възползвате да си набележите къде искате да отидете след това. Както и евентуално да хапнете или просто да се разходите и да го видите отблизо.

Как се стига до Люлката на Любовта:

Всеки път, когато ходя до Велико Търново, а аз ходя сравнително често, винаги си намирам нови и интересни места, които да посетя. Люлката на любовта е едно от тях. Ако се чудите как се стига до Гарга баир и Люлката на Любовта, има два маршрута:

Първи маршрут:

Започвам с по-лесния, който препоръчвам:

Ако идвате от Велико Търново в посока Арбанаси, като следвате пътя Велико Търново – Горна Оряховица, завивате в дясно на разклона за Арбанаси. Там се се намира крайпътна чешма Каменец. Тя е началната точка за пътеката и може да ви послужи за ориентир.

Чешма Каменец – начален пункт за Люлката на Любовта

Честно казано, чешмата не я видяхме от първия път, даже на няколко пъти я търсихме. Просто завийте към Арбанаси, като идвате от Велико Търново и паркирайте колата. Има малък паркинг, където да оставите колата. Върнете се пеша към главния път, по който сте дошли от Велико Търново. Ще видите отъпканата пътечка, която е начало на прехода. Малко по-надолу ще оставя точните координати.

Тръгвате по отъпкания път, следва леко изкачване.

Началото на прехода, тук ще видите и разклонението на пътя, поемате левия.

След по-малко от 10 минути пътят се разклонява, хващате лявата пътечка. Като ако продължите направо, също може да стигнете до люлката, но има доста сериозно слизане. Поемайки наляво, ще се разходите няколко минути в доста приятна и прохладна горичка. Когато излезете от нея, вляво от вас ще се открие един от красивите меандри на река Янтра, препоръчвам да спрете и да се насладите на красотата й.

Меандър на река Янтра

Втори маршрут:

Вторият маршрут до люлката започва вдясно от църквата ‚‚Св. Троица‘‘, малко преди бившия месокомбинат. Не съм го посещавала, но доколкото проучих, всички препоръчват първия маршрут, ако не искате да катерите стръмен наклон.

По тази пътечка се стига до люлката, близо е до ръба на скалата.

Голям процент от пътя се върви по тясна пътечка до ръба на скълата, на места не е много приятно, но като цяло не е нещо страшно, само си гледайте в краката и бъдете внимателни къде и как стъпвате.

Люлката е рязана на няколко пъти, както от общината, защото не е обезопасена, така и при вандалски прояви. За щастие ентусиасти я връщат обратно, което мотивира хората да се движат и да бъдат сред природата, чистият въздух и множеството красиви гледки, които не се виждат всеки ден.

Кога да посетим Люлката на любовта:

Друг съвет, който мога да дам е отидете рано сутринта или привечер, ако искате хубави снимки, иначе слънцето ще е срещу вас и няма да ви се получат снимките. Като сезон бих препоръчала лятото, пролетта или есента, в сухите дни. Когато и да отидете, бъдете подготвени да има доста хора, тъй като нашумя доста в последно време и е почти сигурно, че ще чакате на опашка. Въпреки чакането, залезите от тук са много красиви.

GPS координати:

Място за паркиране и начало на пътеката: чешма Каменец
„Люлката на любовта“ – тук
Гарга баир – тук

Полезни съвети за разходката ви до люлката:

Няколко полезни съвета, които ще ви подготвят за разходката ви:

-Пътят на места е много тесен и хлъзгав и определено трябва да се ходи с повишено внимание, тъй като има опасност от падане. Върви се близо до ръба на пропаст.

-Бъдете с удобни обувки, пътечката е тясна и неравна, малко е стръмничко. Ние го посетихме привечер и се очертаваше да завали, което би било опасно, тъй като ще е е хлъзгаво и кално.

-Пътят не е обезопасен, не е особено подходящ за деца.

-Запасете се с вода, избягвайте посещението му в най-горещите часове, тъй като през половината от прехода ще бъдете изложени на директните слънчеви лъчи, а по пътя няма от къде да си купите вода.


Няма значение дали отивате само за да се снимате, да се насладите на природите или панорамните гледки от високо. Нито дали мястото е популярно или комерсиално. Важно е движението, разхождайте се повече сред чист въздух и природа. Ще се радваме да ни пишете в коментарите дали сте посещавали мястото и хареса ли ви?

 

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.