Рудник Цар Асен – извънземно красива забележителност


Категория: България

Автор: Кристина Добромирова

Дата: 09.03.2022

5/5 - (3 votes)

Красивият Рудник Цар Асен изглежда като извънземен пейзаж, на кратер от Марс или друга далечна планета със синьо „око” в средата, пълно с вода. Служил е за добиване на метали в миналото, а в днешно време привлича с красотата си, както и защото е лесно достъпен с автомобил, има много свободно място, където да оставите автомобила си, тъй като е насред полето. Идеална идея за еднодневна разходка ако сте в района или ви е на път.

Съдържание на статията:

Как се стига до Рудник Цар Асен – маршрут
История на Меден Рудник Цар Асен
Забележителности около Рудник цар Асен

Карта:

Меден Рудник Цар Асен е изключително красива забележителност, която привлича все повече туристи и влиза в класациите, за най-интересни и красиви забележителности в България. Ако търсите къде да си направите красиви снимки, да видите нещо различно или просто като приятна еднодневна разходка, то това е място за вас. В близост до самия Рудник няма от къде да си закупуте вода или нещо друго, затова ние се заредихме още от Пловдив и тръгнахме натам.

Как се стига до Рудник Цар Асен – маршрут

Изоставеният рудник се намира в област Пазарджик, в близост до Панагюрище. Съветвам ви да използвате GPS координатите, защото няма никакви обозначителни табелки по пътя. Ако тръгвате от Пловдив поемете по магистрала „Тракия“ в посока София, спира се на разклона за град Съединение, а оттам се завива по разклона за селата Черногорово, Пищигово и Иван Асен. Меден Рудник Цар Асен се намира на 24 км от Пазарджик, 60 км от Пловдив. Разтоянието от София е 120 км, които се взимат за около час и половина.

GPS координатитук

Състояние на пътя:

Състоянието на пътя не е много добро, има доста дупки по пътя в последните километри, преди мястото. Пътят не е поддържан и на места трябва да се минава с повишено внимание. Имайте предвид, че е доста прашно. Въпреки че рудника не е активен от много години, може да срещнете натоварени камиони, пълни с пръст. Профучават доста бързо и двигат целия прах във въздуха. След посещението на иначе красивата забележителност, със сигурност ще трябва да измиете колата си след това. Ако е валяло, не ви препоръчвам да ходите, ние го посетихме точно след като беше валяло и карахме много внимателно. Определено бих го посетила през пролетта или лятото, когато всичко е зелено.

Работно време: няма

Цена за вход: няма

До самия рудник и водите му може да се достигне съвсем свободно, няма огради, мястото не се охранява. За жалост няма и предупредителни табелки, които да посочват, че водите му са опасни. В никакъв случай не докосвайте водата.

История на Меден Рудник „Цар Асен“

Рудник „Цар Асен“ носи името си от едноименното село Цар Асен, намиращо се в непосредствена близост. По времето на социализма от мястото са добивали различни цветни метали, оформен е по изкючително интересен начин – стъпаловидно, благодарение на рудодобивните дейности. След като се изчерпали природните ресурси са го изоставили, като се смята, че са го заляли с вода, мислейки, че ще се изпари, но това не се случило. В днешно време рудникът е неизползваем, а до него се издига хълм, от който може да се види вътрешността му. Насъбралата се в него вода е тюркоазена и изключително красива, стените му са в жълто-оранжеви цветоте. Когато не е валяло и водата се е избистрила и изключително живописно.


Красотата му обаче прикрива голяма опасност. Смята се, че цветът на водата се дължи на високата концентрация на мед, а и не само. Може да се открие цялата Менделеева таблица на дъното, като дълбочината е около 30-50 метра. В никакъв случай не се доближавайте твърде много и не докосвайте водата. Плуването е напълно забранено, водите са токсични и е изключително опасно за здравето ви!

Забележителности около Рудник Цар Асен

Бихте могли да се разходите до Панагюрище и да видите известното Панагюрско съкровище, друга идея е да посетите Алеята На Кривите Огледала в Пазарджик в остров Свобода. Там има има и зоопарк, склуптори на динозаври и куп други изненади.

Ние съчетахме разходката ни до Рудник Цар Асен с Мраморното езеро, намират се на 1 час и 20 минути едно от друго, но и двете ни бяха на път, тъй като бяхме отседнали в Пловдив.


Посещавали ли сте красивият рудник с нетипичен релеф за България и хареса ли ви? Ще се радваме да прочетем вашата гледна точка за “извънземната“ забележителност.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.