Рудник Цар Асен – извънземно красива забележителност


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 09.03.2022

Красивият Рудник Цар Асен изглежда като извънземен пейзаж, на кратер от Марс или друга далечна планета със синьо „око” в средата, пълно с вода. Служил е за добиване на метали в миналото, а в днешно време привлича с красотата си, както и защото е лесно достъпен с автомобил, има много свободно място, където да оставите автомобила си, тъй като е насред полето. Идеална идея за еднодневна разходка ако сте в района или ви е на път.

Съдържание на статията:

Как се стига до Рудник Цар Асен – маршрут
История на Меден Рудник Цар Асен
Забележителности около Рудник цар Асен

Карта:

Меден Рудник Цар Асен е изключително красива забележителност, която привлича все повече туристи и влиза в класациите, за най-интересни и красиви забележителности в България. Ако търсите къде да си направите красиви снимки, да видите нещо различно или просто като приятна еднодневна разходка, то това е място за вас. В близост до самия Рудник няма от къде да си закупуте вода или нещо друго, затова ние се заредихме още от Пловдив и тръгнахме натам.

Как се стига до Рудник Цар Асен – маршрут

Изоставеният рудник се намира в област Пазарджик, в близост до Панагюрище. Съветвам ви да използвате GPS координатите, защото няма никакви обозначителни табелки по пътя. Ако тръгвате от Пловдив поемете по магистрала „Тракия“ в посока София, спира се на разклона за град Съединение, а оттам се завива по разклона за селата Черногорово, Пищигово и Иван Асен. Меден Рудник Цар Асен се намира на 24 км от Пазарджик, 60 км от Пловдив. Разтоянието от София е 120 км, които се взимат за около час и половина.

GPS координатитук

Състояние на пътя:

Състоянието на пътя не е много добро, има доста дупки по пътя в последните километри, преди мястото. Пътят не е поддържан и на места трябва да се минава с повишено внимание. Имайте предвид, че е доста прашно. Въпреки че рудника не е активен от много години, може да срещнете натоварени камиони, пълни с пръст. Профучават доста бързо и двигат целия прах във въздуха. След посещението на иначе красивата забележителност, със сигурност ще трябва да измиете колата си след това. Ако е валяло, не ви препоръчвам да ходите, ние го посетихме точно след като беше валяло и карахме много внимателно. Определено бих го посетила през пролетта или лятото, когато всичко е зелено.

Работно време: няма

Цена за вход: няма

До самия рудник и водите му може да се достигне съвсем свободно, няма огради, мястото не се охранява. За жалост няма и предупредителни табелки, които да посочват, че водите му са опасни. В никакъв случай не докосвайте водата.

История на Меден Рудник „Цар Асен“

Рудник „Цар Асен“ носи името си от едноименното село Цар Асен, намиращо се в непосредствена близост. По времето на социализма от мястото са добивали различни цветни метали, оформен е по изкючително интересен начин – стъпаловидно, благодарение на рудодобивните дейности. След като се изчерпали природните ресурси са го изоставили, като се смята, че са го заляли с вода, мислейки, че ще се изпари, но това не се случило. В днешно време рудникът е неизползваем, а до него се издига хълм, от който може да се види вътрешността му. Насъбралата се в него вода е тюркоазена и изключително красива, стените му са в жълто-оранжеви цветоте. Когато не е валяло и водата се е избистрила и изключително живописно.


Красотата му обаче прикрива голяма опасност. Смята се, че цветът на водата се дължи на високата концентрация на мед, а и не само. Може да се открие цялата Менделеева таблица на дъното, като дълбочината е около 30-50 метра. В никакъв случай не се доближавайте твърде много и не докосвайте водата. Плуването е напълно забранено, водите са токсични и е изключително опасно за здравето ви!

Забележителности около Рудник Цар Асен

Бихте могли да се разходите до Панагюрище и да видите известното Панагюрско съкровище, друга идея е да посетите Алеята На Кривите Огледала в Пазарджик в остров Свобода. Там има има и зоопарк, склуптори на динозаври и куп други изненади.

Ние съчетахме разходката ни до Рудник Цар Асен с Мраморното езеро, намират се на 1 час и 20 минути едно от друго, но и двете ни бяха на път, тъй като бяхме отседнали в Пловдив.


Посещавали ли сте красивият рудник с нетипичен релеф за България и хареса ли ви? Ще се радваме да прочетем вашата гледна точка за “извънземната“ забележителност.

 

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.