62 Забележителности и идеи за разходка около София


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 25.05.2023

Лакатнишки скали

Ако си търсите интересни места за разходка около София, то тук сте на правилното място. С наближаването на почивните дни започва чуденето къде да се разходим около столицата. Да е хем красиво и интересно, хем да е близо. За щастие има богат избор от забележителности близо до София. Районът изобилства от екопътеки, водопади, знайни и незнайни места, които да посетите през уикенда, подходящи за еднодневна , дори полудневна разходка около София, а защо не и след работния ден?!

Всички от изброените забележителности са подходящи за еднодневна разходка около София, защото са на близко разстояние, а най-далечната локация е на 160 км от столицата.

1. Язовир Искър

Разстояние от София: 45 км ︱GPS координати: яз. Искър

язовир Искър

Най-големият язовир в България – Язовир Искър, винаги е добра идея за разходка. Има страхотни места за отдих с красива гледка, има възможност и за наемане на лодка. Чудесна природа, чисто е и може да се насладите на свеж въздух и дори риболов, ако обичате да ходите за риба.

Освен това има възможност и за палатки, ние сме отсядали в бунгала с гледка към язовира, които се намират в Щъркелово гнездо.

Искър

Повозихме се на лодка и минахме през Шипоченския залив (защитен резерват с диви коне, сърни и мечки), като успяхме да видим стадо диви коне, които спокойно пасяха и се разхождаха край язовирните води.

2. Язовир Белмекен

Разстояние от София: 120 км ︱GPS координати: яз. Белмекен

язовир Белмекен

Язовир Белмекен се намира в Рила, на 1923 метра надморска височина. Той е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров. Пътят до язовира е изключително живописен, минава се през Юндола, от където могат да се купят домашни млечни продукти, сладка и други домашни вкусотии.

От язовирът започва и пътеката към връх Белмекен, ако решите да го изкачите. Оставям статията с подробности за изкачването на върха – язовир Белмекен.

3. Златният парк в Луковит

Разстояние от София: 111 км ︱GPS координати: Златен парк

Място като излезнало от приказките, наистина препоръчвам да го посетите. Не е голямо, реално са нужни около 10 минути, за да се обиколи цялото. Но пък е изключително интересно и приятно и няма да ви се тръгва от там. Частен имот е, а хората са много мили и позволяват да се разхождат хора вътре безплатно. Изключително подходящо място за разходка с деца, които могат да развихрят въображението си тук. Няма работно време, има паркинг, където може да оставите колата си.

4. Каменните къщи край Карлуково, Луковит

Разстояние от София: 112 км ︱GPS координати: Каменните къщички

каменна къщичка

Каменните къщи и Златният парк се намират на съвсем близко разстояние едно от друго, може да ги комбинирате, за да запълните приказната си разходка. Имайте предвид, че е частен имот, въпреки това допускат посетители напълно безплатно. Няма тоалетна, нито заведение, от където да си купите нещо за пиене или хапване, имайте го предвид.

5. Копривщица

Разстояние от София: 105 км ︱GPS координати: Копривщица

Копривщица

На 105 км от София ще може да се докоснете до този китен възрожденски град, разходете се по калдаръмени му улички. Градчето е много прияно, особено когато всичко е разцъфнало, както и зимата, когато е като снежна приказка. Прочетете статията ни за Копривщица и кои забележителности да посетите.

6. Язовир Панчарево и пейката с гледка

Разстояние от София: 12 км ︱GPS координати: пейката над Панчарево

пейка Панчарево

Панчаревското езеро може да се достъпи както от Панчарево, така и от село Герман. И двете са леснодостъпни и има къде да паркирате колата си. Ако търсите красива гледка от високо към самото езеро. До пейката може да се стигне както от Герман, така и от страната на Панчарево.

Как се стига до пейката с панорамна гледка над Панчарево?

Ние се изкачихме от страната на Паначарево. Паркирате до ВЕЦ ‘‘Кокаляне‘‘ на безплатния паркинг, оставям и кооординатите до него. Няма как да го объркате, защото пътят е затворен с бетонни ограничители, вляво ще видите паркинга, а отляво има химическа тоалетна, зад нея започва пътеката за панорамната гледка. Тръгнете по утъпканата пътека зад химическата тоалетна, след 30-нутно ходене ще видите жълта къща, която ще ви се падне вдясно. Няма как да я обърката, защото е единствената сграда, която ще срещнете. Щом стигнете до нея, тръгнете по пътеката в ляво, малко е обрасла и невзрачна, но тя води до пейката. След 2-3 минути ходене, ще видите пейката, както и панорамната гледка.

За колко време си измината екопътеката?

Пътеката се изминава за около 1 час общо в двете посоки, няма голяма денивелация, а гледката е страхотна и я препоръчвам. Аз я изкачих с раничка с бебе, като не ме затрудни изобщо.

7. Язовир Арката, Долна Диканя

Разстояние от София: 42 км ︱ GPS координати: язовир Арката, линк към Фермата 8 и дървените постройки

Диканя

Язовир Долна Диканя се намира в покрайнините на Витоша и е супер идея за бърза разходка сред природата. Там са снимали Фермата 8 и може да разгледате къщичките, както и да се насладите на успокояващата гледка към язовир. Мястото още не е много популярно и все още може да се насладите на спокойствие и красива природа.

8. Банкя и Екопътека „Пътека на Здравето“

Разстояние от София: 16 км ︱GPS координати: пътека на Здравето

Банкя

Пътеката на здравето се намира съвсем наблизо, на 16 км от София, няма голяма денивелация и има вело маршрут. Страхотна е за разходка сред природата със семейството, с децата или с приятели. Общата й дължина е 6,5 км, която се изминава за около 2 часа, но не е нужно да я обхождате цялата. Има пейки и кътчета за отдих, а крайната й точна е язовир Михайлово.

9. „Пътеката на здравето“ – Кладница (Витоша)

Разстояние от София: 27 км ︱GPS координати: пътеката на здравето, Кладница

хижа Селимица
хижа Селимица

Добавям още една екопътека около София със същото име. Пътеката на здравето е живописна горска пътека в полите на Витоша. Започва в края на село Кладница и стига до хижа Селимица. Ще познаете началото й, когато видите дървеното мостче в страни от пътя. Има обозначителни табелки. Преходът е лек и приятен, с дължина километър и половина който се изминава за около час, като се минава през прохладна гора и красива природа. Ако си търсите зареждаща и кратка разходка около София, тази ще ви допадне и зареди.

10. Троянски манастир ‚‚Успение Богородично‘‘

Разстояние от София: 159 км ︱GPS координати: Троянски манастир

Троянски манастир

Ще останете очаровани колко е красив, чист и добре поддържан. Това е третия по големина манастир в България, намира се в село Орешак, на 10 км от град Троян. Пътят до него е хубав и приятен, тъй като се намира в Троянския балкан, който е известен с красотата си. Манастирът е богат на толкова много история. Тук се пази и чудотворната икона Света Богородица Троеручица, точно зад нея е и гробът на патриарх Максим. Освен това тук се пази и килия-скривалище на Васил Левски, има и любопитна история, свързана с него.

Левски се укривал в манастира, за което научила властта. По това време го издирвали под дърво и камък. Изпратили заптиета, да го заловят, в суматохата при претърсването той успял да избяга. Бесен, че не го откриват, водещият офицер изстрелял няколко куршума в тавана, един от куршумите рикоширал и го уцелил директно, паднал мъртъв на земята… Заптиетата се разбягали, изплашени до смърт и повече не посмяли да стъпят в залата за богослужение.

Вземе си връхна дреха за всеки случай, все пак е в планината и може е по-хладно. Манастирът предлага и нощувка, но е препоръчително да си запазите от по-рано, защото има голям интерес.

11. Язовир Сопот

Разстояние от София: 128 км︱GPS координати: яз. Сопот и гледката от снимката

язовир Сопот

На разстояние от 12 км от град Троян се намира язовир Сопот, пътят се изминава за около 1 час и половина и е супер идея за еднодневна разходка близо до София. Язовирът е изграден в падината на село Голяма Желязна и е невероятно красиво място. Подходящо е както за разходка, така и за риболов, къмпингуване, пикник и за почивка. Може дори да си наемете лодки, водата е чиста, а гледките към гората и язовира са изключително зареждащи и приятни. С няколко думи е чисто, спокойно, красиво и подходящо за пълен релакс и бягство от забързаното ежедневие. Бързо се превърна в едно от любимите ни места в България, на около 30 минути от язовира се намира и една от най-красивите пещери в страната ни, Съевата дупка:

12. Пещера “Съева Дупка“

Разстояние от София: 128 км ︱GPS координати: Съева Дупка

съева дупка
пещера “Съева дупка“

Пещера “Съевата дупка“, както споменах, е една от най-красивите пещери в България, част от 100-те национални обекта. Смята се, че е на възраст от 3.5 милиона години, като са ги изчислили по големината на най-големият сталактон в пещерата. Обиколката й продължава около 30 минути, като ви развежда екскурзовод, който ви разказва интересни истории, за децата е истинско приключение.

Тя носи името си на двама братя овчари – Съю и Сейо, които я открили случайно и са я ползвали за укритие по време на османското владичество. Пещерата е много просторна и прохладна, задължително си вземете връхна дреха.

Работно време: 09:00 – 17:00 ч.

Цена за вход: 10 лв.

13. Боянската църква Св. св. Никола и Пантелеймон – Витоша

GPS координати: Боянска църква

Боянска църква

Преди стотици години в подножието на Витоша, в квартал Бояна, е построена Боянската църква, известна със стенописите си. Тя е уникална за България и за Европа и е част от Световното културно наследство на Юнеско.

Смята се, че е построена около 11 век и е на два етажа. Интересното при нея е, че първия етаж е пригоден за крипта, а втория за семеен параклис. А ако се чудите защо е част от световното наследство, то е заради уникалните й стенописи, които са над 240 и датират от 1259г, изобразяващи българската средновековка култура и изумяват с вниманието към детайла, който е вложен при изрисуването им.

Освен това е част от 100-те национални обекта, не забравяйте да си вземете книжката за печат, когато я посетите.

14. Лакатнишките скали

Разстояние от София: 59 км︱ GPS координати: Лакатнишки скали

Лакатнишките скали

Неслучайно Искърското дефиле е било любимо място за почивка на Иван Вазов. Лакатнишките скали се намират на около час и половина с кола от София и са страхотна идея за еднодневна разходка близо до столицата. Преходът е лек, а гледката от високо наистина си заслужава да се посети. За повече подробности относно маршрута, прочетете статията ни за маршрут до Лакатнишките скали и гледката от високо.

15. Паметникът „Дядо Йоцо Гледа“ (Врачански балкан)

Разстояние от София: 70 км ︱ GPS координати: дядо Йоцо гледа

дядо Йоцо гледа

Още една красива гледка от високо, в близост до Лакатнишките скали, е тази при паметникът на „Дядо Йоцо гледа“. Стига се съвсем лесно до нея с кола, като има обозначен паркинг. Мястото е поддържано и много красиво. Отнема 10-тина минути да се обходи и разгледа.

Няма работно време, нито цена за вход.

16. Мальовица и хижа“Мальовица“

Разстояние от София: 86 км ︱ GPS координати: начална точка Мальовица

къщички Мальовица
дървените къщички до хижа “Мальовица“

Рила е една отнай-страхотните планини в България, според мен. А Мальовица е любимо място в Рила, гледките и заобикалящата природа са просто завладяващи. Идеално е за разходка, не е нужно да се изкачвате до самия връх. Ако искате приятна планинска разходка, това е идеалното място за вас, преходът до хижа Мальовица се изминава за 1 час, като изкачването е леко и приятно. Тръгва се от ЦПШ Мальовица (хотел Алпинист) и се продължава само направо, ако не ви се изкачва може да останете дори там (на Меча поляна, до ЦПШ Мальовица), има широка поляна, в заведението което се намира там предлагат пържени филийки с мармалад, а може и да си направите пикник на тревата.

меча поляна
Меча поляна, до ЦПШ Мальовица

Ние нощувахме там преди да поемем към върха, небето през нощта беше невероятно, изпълнено със толкова много звезди, а Млечният път е точно над теб… магическо.

17. Боровец

Разстояние от София: 70 км

Боровец

Боровец е най-старият български курорт (1896г.), приятен е за еднодневна разходка. Освен идея за ски или спа почивка, има различни други активности. Може да се разходите с лифта, да разгледате Царска Бистрица (зимна ловна царска резиденция). Боровец е отправна точка и за връх Мусала – първенецът на Балканите. Друга идея за разходка с отправна точна Боровец е:

18. Черната скала

Разстояние от София: 73 км︱GPS координати: Черната скала

Черната скала

Разходката до Черната скала е страхотна идея за кратка разходка, намира се точно до Боровец. Маршрутът е лесен, няма голяма денивелация. Изминава се за около 30-40 минути в посока, като се минава през вековни борови гори, които ухаят страхотно. Когато стигнете до самата скала, гледката е невероятно красива, ще може да се полюбувате на полите на Рила, под нея има голяма бездна. Ако се заслушате ще чуете под вас клокотенето на река Марица. Пътеката до скалата е сенчеста, което я прави приятна и за по-топлите месеци.

Името на скалата произлиза от това, че от атмосферното налягане била почерняла. Но има и по-мрачна история, на 9 септември 1944г. от скалата се бутнати и убити, без съд и без присъда лекари, учители, свещеници, хора на изкуството и други от ‚‚Народната власт‘‘.

19. Царска Бистрица

Разстояние от София: 70 км︱ GPS координати: Царска Бистрица

царска Бистрица

Докато сте в района на Боровец, посетете Царска Бистрица, намира се над курорта Боровец. Това е едно красиво и величествено място, заобиколено от красива природа, чист въздух, огласявано от водопади и пропито с история, свързана с царска България и бивш дворец на владетелите от Третото българско царство.

Повече информация, може да прочетете на информационен център Самоков.

Заслужава си да се посети. Имайте предвид, че работи от четвъртък до неделя, от 09:00ч до 17:00ч.

20. Екопътека Бели Искър (70 км от София)

Разстояние от София: 70 км︱GPS координати: екопътека Бели искър

Бели Искър

На 70 км от София и на 10 км от Самоков, ще откриете екопътека Бели Искър, която се намира и в едноименното село. С няколко думи, невероятно красива пътека, а толкова близо до столицата. Ако все още не сте я посещавали, направете го. Добре поддържана е, лесно проходима, а природата, която я заобикаля е просто завладяваща и те оставя без думи. Минава се през няколко дървени мостчета, река, на фона на Рила планина. Освен това има изградени места за почивка, прекрасно място за пикник сред природата. Ние я изминахме зимата, беше понатрупал сняг, по едно време ни заваля сняг и беше приказно. Все още не сме я посещавали през топлите месеци, но съм сигурна, че е невероятно красива и тогава.

21. Шишманово кале

Разстояние от София: 65 км︱ GPS координати: Шишманово кале

Съвсем близо до екопътека Бели Искър се намира и следващата забележителност. За жалост не е поддържана, но е интересна да се види, ако сте ценители на останки от крепости. Ще видите табелката на пътя, която води до калето.

22. Язовир Въча

Разстояние от София: 160 км

язовир Въча

Казват, че природата е най-добрият художник и места като Язовир Въча и Екопътека ”Чилингира”, мисля, че го доказват. За мен язовир Въча е един от най-красивите язовири в България. Ако имате нужда от приятна разходка сред живописна природа, посетете екопътека Чилингира. Може да се обходи за час и половина в двете посоки и е страхотна идея за еднодневна разходка близо до София.

Родопи

А тази снимка е от случайна пътечка, по която поехме, малко след язовир Въча в посока Девин. Спряхме да огледаме колата, но се загледахме по горската пътечка, която просто ни привлече, изкачихме я и попаднахме на тази райска гледка. Стадото коне, пуснати да пасат свободно, на фона на наскоро цъфналата и зелена планина. Просто пленяваща гледка, която ще остане една от най-красивите гледки, на които съм се натъквала съвсем случайно.

Ако си търсите пановармни гледки и искате да видите язовир Въча от високо, то отидете до следващата забележителност:

23. Бекови Скали, Равногор

Разстояние от София: 150 км

Бекови скали

От Бекови скали се открива още една любима панорамна гледка в България. Преходът е с много малка денивелация, изминава се леко, за около 1 час в посока, подходящ е за разходка с малки деца. На самите скали има изградена площадка с пейки и беседка. Гледката е изключително красива, не я пропускайте.

Не пропускайте да видите и Червени скали, които се намират на близо и също имат страхотна гледка от високо.

24. Червената църква „Света Богородица“, край Перущица

Разстояние от София: 143 км

Перущица

Мястото е много интересно и живописно, с любопитна история. Намира се на 20 км от Пловдив, построен е около IV век след христа и е функционирал до XIV. Има изградена алея по която се стига до самия храм. Разходете се и разгледайте красивата архитектура и запазените стенописи, които са успели да оцелеят през толкова много векове. Съветвам ви да си наемете беседа и да ви запознаят с историята й. Цялата разходка на църквата отнема не повече от 10 мин. Може да го съчетаете с разходка до Историческия музей в Перущица, както и с мемориалния паметник на трите поколения, който се вижда от далече, щом приближите Перущица.

25. Рилски манастир „Свети Иван Рилски“

Разстояние от София: 118км

Рилски манастир

Още едно любимо място в Рила, по традиция всяка година го посещаваме. Манастирът е мъжки, предлагат се стаи за нощувка. Част е от 100-те национални богатства, носете си паспорта за печат.

Не пропускайте мекиците и хляба, които се продават зад манастира, въпреки дългите опашки си заслужава да се наредите и да ги опитате.

Въпреки че има паркинг, почти винаги е пълен, особено ако го посещавате на празник или през почивните дни, но има възможност да оставите колата преди манастира на пътя, както и има паркинг след манастира на около 1,5км.

Зад манастира се намира и последната обител на Св. Иван Рилски, стига се пеша, не го пропускайте.

Цена за паркинг – 5 лв

26. Драгалевски манастир – Витоша

Драгалевски манастир

В столичният квартал Драгалеци може да се разходите до Драгалевския манастир, под манастира минава красива рекичка. Заобикалящата го прирора е прекрасна има и алеи за разходка. Уикендите е пълно, както и по празниците, посетете го през седмицата, ако разполате с време.

27. Параклис Свети Кипрян (Село Плана)

Разстояние от София: 37 км

Параклисът е приятна дестинация с красиви панорамни гледка към околията. Сякаш е направено специално, за да можеш да поспреш и да си събереш мислите. Построен е през 2009 година, до вековна бреза, в чест на Св. Кипрян. Храмът е като “кацнал“ насред широка поляна с невероятна гледка. Подходящ е за любителите на фотографията. Пътят до него е черен и при кално време не е много приятно.

28. Будистка Ступа (село Плана)

Разстояние от София: 36 км

Ступа

На 3 км от паклис Свети Кипрян може да се разходите до Будистката ступа. Идеална е ако си търсите място за уединение, далеч от градския шум, тя също предлага прекрасни гледки. Ние я посетихме събота сутринта и бяхме напълно сами там. Крепостта се извисява над хълма Свети Спас, в планината Верила. Може да научите повече на сайта им.

29. Цари Мали град

Разстояние от София: 53 км

цари мали град

Цари Мали град е късноантична римска крепост, която е чудесна за еднодневна разходка близо до София. Намира се на 15 км от Самоков, предполага се, че името означава Малкия Цариград.

 Цена на билета за комплекса:

Възрастни – 10 лв.(крепост + етнографски музей); Ученици и пенсионери – 7 лв.(крепост + етнографски музей); Деца до 6  – безплатно

Работно време:

Зимно рабoтно време ( ноември-април)

Понеделник- Вторник – почивен ден

Сряда – Петък от 09:00 до 16:30 часа; Събота – Неделя от 09:00 до 17:30 часа

Лятно рабoтно време (от април до октомври)

Понеделник и вторник – почивен дни.

Сряда – Петък от 09:00 до 17:30 часа; Събота – Неделя от 09:00 до 18:30 часа

30. Църногорски манастир Св. св. Козма и Дамян, (Гигински манастир)

Разстояние от София: 62 км

Църногорски манастир

Манастирът има доста богата история, съществува от XI-XII век. За разлика от много други обители, които са били разграбени, порутени и са опустели през първите десетилетия на османското владичество, Църногорският монастир не е пострадал при османското нахлуване. Много е приятен за бърза разходка близо до София или Перник, има красиви гледки и аязмо, където тече лековита вода. Преди входа има скара, където може да хапнете и да си полюбувате на гледките към околията.

31. Геопарк Искър-Панега

Разстояние от София: 106 км

Златна панега

Екопътека Искър-Панега е една от най-красивите екопътеки в България. Идеална е за еднодневна разходка от столицата през уикенд. Намира се съвсем близо до пещера Проходна, както и до Златния парк. Пътят до там е хубав и има паркинг, където да оставите колата си. Полегато е и е подходящо за деца. Препоръчвам ви да я посетите, когато е слънчево и времето е хубаво. Има възможност да си наемете водно колело и да се насладите от близо на тюркоазените води. Само не забравяйте да си вземете репелент, заради водата има насекоми и комари.

32. Зоокът Алис (Лесковец)

Разстояние от София: 42 км

зоокът Алис

Ако обичате алпаки, разходете се до зоокът Алис, освен тях ще видите още много интересни животинки. На мен освен алпаките много ми хареса и едно страхотно снежнобяло кенгуру. Оказа се, че там отглеждат и кенгуру албинос, което е рядко срещано. Ако се чудите къде да заведете децата за уикенда, това е много добра идея.

33. Варвара – идея за релакс и спа

Разстояние от София: 87 км

Варвара

Варвара е наше любимо място за почивка, недалеч от София. Там се намира и вторият най-горещ извор в България, след Сапарева баня,която е на близко разстояние. Има множество хотели, с топли външни басейни. В студените дни е супер да се потопиш в лековитата топла вода.

34. Пещера Проходна

Разстояние от София: 98 км

пещера Проходна

Пещерата Проходна („Божиите очи“ или „Очите на бога“) е една от най-известните пещери в България. Впечатлява с размерите си, естествено осветена е от двата отвора в тавана с бадемовидна форма, които наподобяват две очи. Покрай пещерата се носят различни легенди, едната от които е от времето на османското владичество, когато били захвърлени там телата на млади момичета, отказали да приемат турската вяра. Казват, че дори камъкът се трогнал от съдбата им и заплакал като човек, а ако се загледате ще видите капките сълзи, които се стичат и до днес. Освен това казват, че пещерата сбъдва желания, когато са направени с чисто сърце.

Любопитен факт е, че тук са заснети множество български и чуждестранни филми, сериали и клипове, между които и „Време разделно“.

Пещера Проходна омайва не само с величие и красота, но и с вълнуващи приключения. Ако сте почитатели на силните усещания, може да усетите уникалната емоция да скочите с бънджи от свода на пещерата. Проходна е една от малкото пещери в Европа, къде е позволено да се практикуват бънджи скокове, което е доста рядко срещано изживяване и определено ще го помните за дълго.

Заслужава си да се посети, стига се лесно с кола и има паркинг.

35. Крепост Цепина

Разстояние от София: 140 км

крепост Цепина
крепост Цепина

Крепост Цепина се намира в Западни Родопи, извисява се на висок хълм близо до село Дорково и на около 15-20 минути с кола от Велинград. Хълмът е бил населяван още преди 5000 години пр. Хр. След археологически проучвания е установено, че тук е имало тракийско светилище. Това е добра идея за красива гледа и кратка разходка, стига да сте наблизо или да я съчетаете с друга забележителност в района, за да видите останките от средновековната крепост.

Има паркинг преди крепостта, а точно до него има музейна експозиция с всички артефакти от Цепина. За да стигнете до крепостта трябва да се изкачите по стръпна пътека, след около 15 минутно ходене нагоре, пред вас ще се открие невероятно красива панорамна гледка към региона. За жалост табелите са избелели и със заличени надписи, някои от които едва се разчитат, а на други нищо не се вижда.

36. Маркови скали над Клептуза, Велинград

Разстояние от София: 137 км

Маркови скали се слави като едно от съкровищата на Велинград. Представлява комплекс от няколко скали с височина от около 10 метра. Любопитното за мястото е, че е единствената пресечна точка на меридиан и паралел в България. От тук се откриват страхотни панорамни гледки към цялата Южна част на Велинград, връх Острец, връх Клептуза и отвъд Рила и Пирин. Името на скалите произлиза от българския фолклор и Крали Марко, легендата гласи, че Крали Марко е хвърлил огромна скала в планината.

37. Плиоценски парк (Дорково)

Разстояние от София: 135 км

Мамути Дорково

Тази изключително интересна атракция ще ви отведе в ‘’родния Джурасик парк’’. Отворила е врати 2013 година и представлява най-голямата открита находка на струпване на кости на Балканите и на второ място в Европа. Изключително интересно е да видиш възстановка на фауната в субтропична гора, каквато е била по нашите земи преди 5 млн. години. В Плиоценски парк можете да видите триизмерни модели и автентични примери от откритите край селото кости, както и възстановка на част от терена на разкопките. А най-интересното е , че може да се изправите  очи в очи с мастодонт в реални размери!

Работно време:

от 10 до 18 часа, без почивен ден (зимата работи до 17ч.)

Цени за вход:

възрастни – 5 лв; деца над 3 години – 3 лв.

38. Черни връх – Витоша

Идеална идея за бързо бягство от столицата, Черни връх е най-високият връх на Витоша с височина 2290м и е на четвърто място по височина сред българските върхове. Има няколко маршрута от където да се стигне до върха, но най-предпочитан е този, който започва при хотел Морени, тъй като е по-лек от другите. На върха ще може да поседнете и да починете в чайната на хижата горе. Хубавото е, че не е нужно да сте специално подготвени, носете си вода и горнище с което да се наметнете, тъй като се води един от най-ветровитите върхове у нас. Имайте предвид, че в края на седмицата и през почивните дни е доста пренаселено.

39. Трънско ждрело (Ждрелото на река Ерма)

Разстояние от София: 75 км

Ако си търсите място за разходка с чист въздух, спокойствие и красива природа, разходете се по екопътеката. Маршрутът е лек и приятен, пътеката е равна и широка и е подходяща за всякакви възрасти, включително и за деца. Минава се през два скални тунела, екопътеката завършва при село Богойна, маршрутът е кръгов.

40. Власинско Езеро, Сърбия

Разстояние от София: 128 км

Вила Бест Сърбия

Следващата дестинация е извън пределите на страната, но е наистина много красиво и си заслужава да се разходите до там. А как стигнахме до там, сега ще ви разкажа…

Случката е от преди няколко години, когато го посетихме. На връщане от Ждрелото на река Ерма и трънските околия, решихме да се върнем към столицата без GPS, тъй като мислехме, че помним пътя… Да, ама не 😀 Озовахме се пред „странна сграда“с бариера, в този момент ни приближи граничар и ни поиска личните карти. Неусетно бяхме стигнали границата със Сърбия 😀 Оказа се, че е толкова близо до Трън и София, така посетихме Власинското езеро за пръв път и то съвсем случайно. Веднага след като минете границата, ще ви направи впечатление колко е чисто и поддържано. Ако сте гладни, препоръчвам ви да посетите Villa Best, готвят страхотно и има страхотна гледка към езерото. Понякога е страхотно да се изгуби човек, за да открие съкровище.

41. Черепишки манастир „Успение Богородично“

Разстояние от София: 97 км

черепишки манастир
в края на стръмните стълби се намира костницата, в която се съхраняват костите на Ботевите четници, загинали по време на Априлското въстание.

Сгушен в полите на Врачанския балкан, под него минава река Искър, а от двете му страни се издигат Черепишките скали и обграден от впечатляващата природа на Искърското дефиле. Първите сведения за манастира са от времето на Второто българско царство и цар Иван Шишман. Разбира се не липсват и легенди свързани с мястото. След като губи надежда да отблъсне турците, цар Иван Шишман и царицата се скриват в една пещера (в днешно време се казва Шишманови пещери), като взимат със себе си цялото си богаство, за жалост там намират и своята смърт. Това, разбира се привлича много иманяри, които се опитват да намерят съкровището му.

Неслучайно има музей, посветен на Иван Вазов, който е написал част от творбите си в манастира.

гледка над черепишки манастир
панорамна гледка от високо, над манастира

Не пропускайте и гледката над манастира, с панорамната гледка от високо. Изминава се много бързо, за около 3-4 минути, по тесна права пътечка. Може да съчетаете посещението му с Осеновлашкият манастир „Успение Богородично“

42. Ритлите

Разстояние от София: 98 км

Ритлите

В близост до Черепишкия манастир се намира едно интересно скално образувание – Ритлите в искърския прелом. Представляват четири отвесни успоредни скални варовикови стени, които са се образували преди повече от 120 милиона години. Предполага се, че са се оформили, докато тези територии са били покрити от море.Името им произлиза от приликата със страничните прегради на волската кола, които носят същото име, звучи ли ви познато? Те са много древни и богати на история, служили са на ромляните за блокиране на изхода на Искърското дефиле, а по зъберите им им останки от древни крепости, които свидетелстват за съществуването на изчезналото селище Коринград, или Коритенград.

43. Панорамна гладка над Гара Бов

Разстояние от София: 53 км

гара бов

Още една забележителности, която се намира в района на Черепишкия манастир и може да ги съчетаете е Гара Бов. Село Бов се намира в подножието на живописното Искърско дефиле, а гледката от високо е една от най-красиви, до която може да стигнете съвсем лесно. Паркирате колата и отивате до ръба на изградената площадка, има и беседка, където може да починете.

44. Пловдив

Разстояние от София: 146 км

Античният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри в света

Където и да решите да се разходите из Пловдив, винаги си заслужава. Опциите са много, а моите любими места са: античния театър, тепетата, гребната база, парк Бунарджика и гледката от паметника на Альоша, стария град, пеещите фонтани… Накратко – Пловдив е страхотен град!

Гребната база на Пловдив

45. Седемте рилски езера

Разстояние от София: 102 км

седемте рилски езера

Седемте рилски езера са сред най-красивите родни забележителности. Намират се в една от най-красивите ни планини – Рила и са част от Стоте национални обекта. Рилските езера са с ледников прозход и са едни от най-посещаваните езера в страната. А знаете ли легендата за тях?

Легенда за Седемте рилски езера:

Преди хиляди години, горе в планината живели двама великани – мъж и жена. Те обожавали планината и всяко кътче от нея, грижели са за нея с много любов и се наслаждавали на мир и хармония с природата. За жалост, зли сили им завидели и решили да ги нападнат, изкоренявали и разрушавали всичко по пътя си. Мъжът всячески се опитвал да ги спре, което само ги разгневило още повече. Настанала люта битка, след която мъжът паднал мъртъв, Злите сили победили в боя, след което напуснали мястото, доволни от пълната разруха, която оставили след себе си. При видяното, сълзите на жената бликнали безспир, така се образували бистри езера.

46. Боянското езеро, Витоша

Разстояние от София: 10 км

Боянско езеро

Боянското езеро се намира по средата на екопътеката, водещата към Боянския водопад. Въпреки че водата е мътна, заобикалящата го природа е много красива. Идеално място за отдих и разходка сред природата, съвсем близо до сърцето на София.

47. Боянски водопад, Витоша

Разстояние от София: 24 км

Боянски водопад

Боянския водопад е висок 25 м и е най-големият водопад на Витоша, от там се открива и страхотна гледка към София. Ако си търсите къде да се скриете от жегата през лятото, този маршрут е една добра идея за бягство. Преходът е средно труден, по пътеката се хлъзга на места, трябва да се стъпва предпазливо, не забравяйте да се заредите с вода и удобни обувки.

48. Гложенски манастир

Разстояние от София: 99 км

Гложенският манастир е построен през 13-ти век, от киевския княз Георги Глож, носи и неговото име. Манастирът привлича както с невероятна гледка, така и с богатата си история. Любопитен факт е, че игуменът на манастира е бил близък съратник на Апостола, като манастирът е бил сред най-сигурните убежища на Васил Левски. И до днес може да видите скривалището му в манастира, стаята където се е укривал той и тайният тунел, който води директно над село Гложене.

гледка от манастира
панорамната гледка към околията

До манастира се стига много лестно с кола, пътят е в много добро състояние и разкрива прекрасни гледки към околията. Ние го посетихме на есен и беше приказно. Друг вариант да стигнете до манастира е пеша, пътеката започва от Гложене и е с продължителност около 50 минути.

49. Стобски пирамиди

Разстояние от София: 100 км

Стобски пирамиди

Стобските пирамиди се намират се над село Стоб, в планината Рила. Разходката до най-високата точна, до която може да стигнете, ще ви отнеме около 30-40 минути. Може да ги посетие по път за Рилския манастир или на връщане, при хубаво време и ако разполагате със свободно такова. Самата пътека е съчлива, имайте предвид, че е открита и не е препоръчително да я изкачвате в големите жеги. Подгответе се с удобни обувки и вода, има обособени места за почивка.

За жалост, Стобските пирамиди са включени в Червената книга на България като критично застрашено природно местообитание, навсякъде има кошчета. Моля, използвайте ги и почиствайте след себе си!

Легенда за Стобските пирамиди:

Една от легендите разказва, че млади влюбени решили да се женят. Майката на момичето обаче не била съгласна. Щом научила за решението им, забила кръст в земята и ги зарекла, щом девойката целуне свекър си, всички на сватбата да се вкамянят. Така и станало, дошъл денят на сватбата, след като го целунала цялата сватба се вкаменила и така останали за вечни времена. Друга легенда, която се носи от уста на уста за мястото, отново е за нещастна любов. Тя разказва за момиче от Стоб и момче от съседно село. Те обаче имали уреден брак, според местните обичаи тогава, никой не е имал право да вижда булката преди сватбата. Когато сватбарите тръгнали от Стоб, ненадейно се появил силен вятър, който отвял булото на булката. Кумът бил запленен от красотата й и понечил да я целуне. Всички застинали от възмужение от неговото греховно действие, на секундата се вкаменили и се превърнали в скали.

Работно време и цени:

09:00 – 17:30 ч

входна такса – 2 лв.

50. Връх и хижа Камен Дел, Витоша

Разстояние от София: 24 км

Камен Дел

Въпреки че е лесен за покоряване, връх Камен дел, гледките от там спират дъха, от тук се вижда цяла София. Маршрутът е лек и приятен, тръгва се от хижа Алеко и се стига за около 40-50 минути, подходящ е за начинаещи.

51. Параклис „Свето Преображение Господне“

Разстояние от София: 28 км

гледка при Алеко

Дървният параклис се намира съвсем близо до хижа Алеко и предлага страхотна панорамна гледка към София. Зимата ходихме да се возим с шейни там, беше пълно със семейства с деца, приличаше на замръзнало приказно царство. Ако не сте го посещавали, препоръчвам го, гледката е страхотна.

Посещавала съм го и преди, като посрещнахме изгрева там – препоръчвам, ако успеете да станете рано! Гледката е уникална, пухкавите облаци, като мека бяла покривка, които обгръщат София… слънцето, което бавно изгрява и оцветява облаците и пространството в пъстри цветове. Просто страхотно изживяване, споделям и снимка от тогава:

гледка при Алеко

52. Благоеград

Разстояние от София: 102 км

църквата в Благоевград
Църква „Въведение Богородично“

Благоевград ми е любима дестинация, посещавала съм го многократно. Обстановката е приятна, пълно е с млади хора, кипи от живот, има готини кафенета и заведения. Около Благоевград има много красиви забележителности, самата природа там е много зареждаща. Разходете се в парк Бачиново, ние присъствахме там на сватба и изключително много ни хареса. Младите влюбени се ожениха в църква „Въведение Богородично“, красива е отвън и отвътре, след което се качихме цялата сватба до кръста, който е един от емблематичните забележителности на града. Не пропускайте да го посетите, гледката от горе е много красива.

кръста Благоевград
Кръста – с уникална гледка от високо към Благоевград

53. Роженски манастир „Рождество Богородично“

Разстояние от София: 164 км

Роженски манастир

Храм „Св. Св. Кирил и Методий“ 

Роженския манастир е средновековен манастир, намира намира на 6 км от Мелник, в планината Пирин. Може да го съчетаете с Мелник, както и с Мелнишките пирамиди или Сандански. Природата, която го заобикаля е опияняваща, част е от 100-те национални обекта.

Прочетете нашата подробна статия за Мелник.

54. Рудник „Цар Асен“

Разстояние от София: 122 км

Рудник цар Асен

Верноятно са ви попадали снимки от рудник Цар Асен, които приличат на лунен кратер, пълен с вода. На снимките изглежда малък, но на живо е много голям, намира се сред запустяло поле, посетихме го на връщане от Пловдив. Ако ви е по път, отбийте се и го посетете, интересно е и малко по-различно място. Ако искате да добиете представа какво представлява, как се е оформил, защо е красив, но крие животозастрашаващ, прочетете статията ни за там – Рудник Цар Асен – извънземно красива забележителност

55. Язовир Пчелина

Разстояние от София: 60 км

язовир Пчелина

Ако имате нужда от еднодневна разходка около София, препоръчвам ви да го посетите. Мястото е много живописно, ние го посетихме, тъй като карахме каяци там, с организирана група и страшно много ни хареса. Препоръчвам го като идея за подарък на някой близък, намира се в посока Перник. Освен красива природа, може да посетите „бижуто“ на мястото, а именно, параклис „Св. Йоан Летни“, за които ще ви разкажа в следващите редове.

56. Параклис „Св. Йоан Летни“

Разстояние от София: 60 км

параклис

Храмът е построен през далечната 1350 г, за което свидетелства плочата, която е поставена на прага му. Язовирът е построен през 70-те години, на негово място обаче преди това се е намирало село Пчелинци, което било потопено при построяването на язовира. Сега той носи името на заличеното село, за съществуването на селото сега напомня единствено църквата, която се извисява над язовира. Историята му е сходна с тази на потопената църква на язовир Жребчево.

57. Драгоманско блато

Разстояние от София: 47 км

Драгоманско блато

Според National Geographic, Драгоманското блато е биологична съкровищница на България. То е най-голямата по площ влажна зона и местообитание на редица редки животински видове. Имаше изградени дървени пътечки, мястото беше като извадено от приказка, за жалост, след пожара през 2020 г не остана много от него и изградените пътеки.

58. Вековните секвои

Разстояние от София: 97 км

секвоите

Това е сред любимите ми места за разходка, магическата гора се намира на около 100-тина километра от София. Пътят е добър, стига се бързо и лесно, за повече подробности, прочетете подробна статия посветена на Вековните секвои.

Мястото е подходящо и за разходка с децата, които ще могат да развихрят въображението си.

секвоите

59. Лесопарк и Крепост Хисарлъка

Разстояние от София: 92 км

хисарлъка

Крепост Хисарлъка е късноантична средновековна крепост, която се извисява над Кюстендил. Щом ходите до секвоите, обезателно се отбийте и до крепостта, която предлага страхотни гледки към града и околностите. Стига се лесно с колата, има паркинг.

60. Кадин мост (Невестин мост)

Разстояние от София: 83 км

Кадин мост

Тръгнете ли към Кюстендилска област, не пропускайте да се отбиете до Кадин мост, под него минава река Струма. Този каменен мост е построен през далечната 1470 г, като легенди витаят около него и построяването му.

Легендата за Кадин мост:

Тя разказва, че трима братя строели мост над реката, но още на следващия ден го намирали съборен и отнесен от буйната река. Местен мъдрец им дал акъл, че само с труд няма как мостът да бъде построен здрав, трябвало да се даде скъпа жертва, само така щели да успеят. Тримата братя се отчаяли от ситуацията, но нямали друг избор, уговорили се да принесат в жертва първата от съпругите им, която донесе храна на своя съпруг на следващия ден. Първа се задала най-младата снаха – Струма, нейна се паднала злочестата съдба. Зазидали я, макар с разкъсваща болка в сърцето, в основите на средния свод. Хората разказват, че и до днес, когато придойде реката, нощем се чува писъкът й.  Тази зловеща история ми напомня на една от легендите за Дяволският мост.

61. Рилска скакавица

Разстояние от София: 97 км

Рилска скакавица

Още щом видях тази дървена горска пътечка в Инстаграм, разбрах, че искам да посетя това място. То е едно от най-красивите места в Рила, до които се стига лесно, а в края му ще видите един от най-красивите водопади. За повече подробности, прочетете статията ни за Водопад Рилска скакавица.

62. Сапарева баня

Разстояние от София: 81 км

Сапарева баня

Едно от най-любопитните и интересни забележителности в Сапарева баня е най-горещият гейзер в Европа, тук има множество спа комплекси с топла вода. Ако си търсите топли басейни, особено зимата, когато е паднал сняг, посетете градчето. Освен място за почивка обаче, е и начална точка на няколко красиви забележителности, които се намират в близост, като Цари Мали град, Седемте рилски езера, водопад Горица и още много други, научете повече в статията на за забележителности около Сапарева баня.


Списъкът с места, които можем да разгледаме около София е много дълъг. Ще се радвам да оставите в коментар кои са вашите любими места за разходка около столицата и ще се радвам да ги посетим. Имайте предвид, че списъкът го обновявам периодично и ще бъде запълван с много нови и страхотни места за разходка. 

Прочетете още:

Копривщица
Копривщица – 15 приказни забележителности
Сапарева баня гейзер
Сапарева баня – 23 забележителности в града и района
Вековните секвои край Кюстендил – Величествените гиганти

 

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (24)

Павел

Много полезна статия и информация. От София съм и по празниците и уикендите изгарям от желание за такив тип разходка, хем наблизо хем смесено с природната красота на България. Благодаря и дано повече пазим невероятната ни природа.

Кристина Патрунова

Здравейте, благодаря за коментара! Аз също съм от София и разбирам чувството да искаш да избягаш сред природата някъде наблизо. За щастие има най-разнообразни прекрасни места около нас. Наистина се надявам да ставаме все по-осъзнати и да опазим това, което имаме. Благодаря и на Вас и поздрави!

Стоян

Страхотен материал! Ще ми бъде от голяма ползва дълго време! Благодаря!

Кристина Добромирова

Здравейте, благодаря за милите думи! Следете статията, ще попълвам периодично с още интересни забележителности около София. Поздрави!

Веселина Величкова

Здравейте! Препоръчвам също Будистката ступа и параклиса в Плана планина. Чудесно място! Могат да се съчетаят в еднодневна разходка!

Петя

Благодарим за идеите! С дете на 4г сме и вече посетихме някои места. Поздрави и всичко най!

Алексадър

Има Милеви скали е близо до София и е доста красиво и с история

Кристина Добромирова

Здравейте, благодаря Ви за идеята, добавям го в списъка за бъдещи разходки :) Поздрави! Кристина

Русиана Марковска

Много полезна статия! Благодаря!

Асен

Супер предложения и много добре написана статия, браво! С приятелката ми посетихме вече няколко места. Благодария, поздрави и много здраве!

Нати

Поздравления за направения списък! Изключително полезно и удобно - и като идеи, коментари, отдалеченост от София, снимки... Страхотно е! Благодаря! Не спирайте да трупате красиви впечатления и да обновявате справката! Може да допълните също и - Гложенски манастир, - еко-пътека Бели Искър, - хижа Мальовица, - Парк галерия "Оригиналите", с. Осиковица, - тук и аз се чудя дали да го включим или не, но отново с огромна уговорка - моля, опазете! - водопад "Полска Скакавица". Едно вълшебно място, недалеч от Кюстендил. Сигурна съм, че има и още много приказни места наоколо. Само да ги съхраним! Поздрави!

Saveti

Много Ви благодаря, Нати! Радвам се, че идеята Ви е допаднала. =) И много благодаря за допълненията; някои от тях са вече в списъка, други дори посетих наскоро (като еко-пътека Бели Искър), но ми дадохте идеи и за нови места, за което също благодаря! Дано наистина ги опазим. Поздрави!

Петър Тодоров

Здравейте, Доставихте ми изключително удоволствие да си припомня голяма част от любимите места. Открих и нови, които с нетърпение чакам да посетя. Снимките са прекрасни. От своя страна бих предложил село Чуйпетльово и пещерата Духлата на Витоша, град Годеч и околностите му, а като малко по-далечна дестинация проходът Кърнаре с Беклемето, където гледката отвисоко също е много впечатляваща. Сърдечни поздрави!

Saveti

Здравейте, Петър! Много благодаря за коментара и новите предложения! С радост ще ги обиколя и добавя в публикацията. Сърдечни поздрави и приятни пътешествия!

Огнян Дучев

Страхотен списък! Повечето съм ги чувал, някои съм и посещавал, но много добър подбор и интересни кратки описания.

Saveti

Много Ви благодаря, Огнян! Периодично обновявам списъка, тъй като местата наистина са много. Поздрави и приятни разходки! =)

Карина

Отдавна си записвам места за разходка до София и имам доста идеи, но тук успях да открия доста нови! Много благодаря за статията!

Saveti

И аз много благодаря за коментара, Карина! Радвам се, че сте открили нови идеи за разходка около София, обещавам да добавям още нови периодично. Поздрави и приятни разходки! =)

Ивайло Иванов

Много добър списък. както много известни, така и по-малко посещавани места. За всекиго по нещо. Grazie!

Saveti

Много благодаря, Ивайло! Радвам се, че идеите са Ви допаднали. Ще допълвам с още нови идеи. =) Поздрави и приятни разходки! Prego!

Цвети

Чудесна статия! Личи старанието и осведомеността, НО!! - :) оставяте и ,,място ''за лични впечатления-на много от местата съм била и знам какво говоря! :) С нетърпение очаквам още съвети,идеи...интересно е и полезно. Цвети

Saveti

Благодаря Ви, Цвети! =) <3 Радвам се, че статията Ви е била интересна и полезна. Ще се старая да продължавам в същия дух. Поздрави и приятни пътешествия и обиколки! =) Ще се радвам да споделите и кое е Вашето любимо местенце около София.

Милена Петкова - MVP

Чудесна статия! Благодаря за споделената информация - изключително интересна, разнообразна и полезна! Само тока!

Saveti

Огромно благодаря! <3 С пожелание за уникални разходки около София, и не само!