59 свежи идеи за еднодневна разходка около София


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 26.04.2022

Витоша

За малката си площ, нашата България предлага несметно богатство от природни, културни и исторически забележителности. В това няма спор.

Дори, ако вземете карта на България и очертаете с молив малък кръг около София, ще се убедите колко много възможности за еднодневни разходки има в радиус от 130 километра около столицата.

Но много често богатият избор ни обърква и е трудно да вземем крайно решение.

Именно за това, в тази статия решихме да съберем 59 идеи за еднодневна разходка около София за всеки вкус и възможности, а защо не и за един уикенд. Да започваме!

А от къде да започнем?

Геопарк Искър – Панега

Разстояние от София: 99 км

екопътека Искър Панега

За любителите на дивата природа, които по една или друга причина са пропуснали това вълшебно кътче, искам да споделя, че в геопарк Искър-Панега се намира една от най-красивите екопътеки в България.

Сред гъстата, наподобяваща джунгла растителност, гнездят 128 вида птици, от които 25 са вписани в Червената книга на България.

Местността, намираща се на входа на град Луковит, е прекрасно място за отдих и еднодневна разходка от столицата през уикенда.

Пътека на здравето до с. Кладница

Разстояние от София – около 30 км 

Пътека на здравето с. Кладница

Ако искате да избягате в планината и да се насладите на приятна кратка разходка с леко изкачване, то Пътеката на здравето до с. Кладница е подходящо попадение. Можете да стигнете до началото на пътеката с кола. Върви се около 40 мин.

Ще ви посрещнат дървени мостчета и малки водопадчета, тъй като почти цялата пътека се вие край реката. Крайна спирка – хижа Селимица. От там може да хванете и друга пътека, ако не ви е стигнала разходката.

Драгоманско блато

Разстояние от София: около 40 км.

Драгоманско блато

Драгоманското блато представлява карстово блато в западната част на Софийската котловина и е едно по-различно място, намиращо се недалеч от София, до което може да се разходите.  Това е всъщност най-голямата естествена карстова влажна зона в България, богата на различни животински и растителни видове.

За съжаление, претърпя пожар съвсем скоро – през януари 2020 г. Растителността ще се възстанови, но се надяваме да се съберат средства за поправяне на дървените съоражения, по които посетителите можеха да се разходят през него и да се полюбуват на тази природна забележителност.

Пантеон “Майка България” в с. Гургулят

Разстояние от София: около 42 км

Пантеон Майка България

Ако сте решили да посетите Драгоманското блато, препоръчвам ви да добавите и Пантеон “Майка България” към програмата си за деня. Представлява червеникав монумент, висок около 20 метра, издигнат в памет на загиналите за победата в Сръбско-българската война през 1885 г. в битката при с. Гургулят.

В центъра му ще видите статуя на жена, която символизира “Майка България”, скърбяща за погубените си чеда. Статуята е изработена от висококачествен материал – кварцит, добиван само на 3 места в света. Любопитно е да отбележим, че такъв камък е използван и за мавзолея на Ленин, гробницата на Наполеон и Триумфалната арка в Париж.

Язовир Искър

Разстояние от София: около 50-55 км

язовир Искър

Независимо по кое време от годината ще го посетите, язовир Искър, най-големият язовир в България, е страхотно място за разходка. През пролетта и лятото може да си наемете лодка или джет и да се насладите на язовира, докато плавате през него, а зимата да се порадвате на красивата заснежена повърхност и спокойствието, което лъха от него.

Неолитните жилища при река Тополница (край с. Чавдар)

Разстояние от София: 76 км

Тополница

Край село Чавдар, кокетно сгушено в Балкана, се намира Неолитното селище при река Тополница, датиращо от 7 – 6 хилядолетие пр. Хр. Кръстено е Археологически парк Тополница, на влизане има малък музей, а входната такса е от 2 лв.

Самото селище се състои от 5 малки неолитни жилища, разказващи интригуваща история за древно население, обитавало Средногорието преди милиони години.

Няма как да пропуснете и параклиса Св.Петка, който се намира в непосредствена близост, а гледката към Балкана и селото е страхотна.

Ако разполагате с повече от един свободен ден, имайте предвид, че в неолитните къщички дори има опция да се нощува. Наблизо има и ресторант и атракцион със стена за катерене и въжен парк.

Село Чавдар

Разстояние от София: 75 км

Село Чавдар

Несъмнено се отбийте до центъра на село Чавдар, заслужава си да се види как може да изглежда едно поддържано българско село, когато парите от европроект отидат по предназначение. Пътища, градинки, цветя – всичко е на ниво, подредено и чисто. С кеф хапнахме в центъра на селото и с кеф ще се върнем.

А ако искате програмата да е пълна, може да добавите и 3-км преход до водопад Казаните.

Връх Мусала

Разстояние от София: около 80 км

връх Мусала

Няма как да не включим и първенецът на Балканите и най-висок връх в Рила – връх Мусала със своите 2925м. Походът не е от най-леките, но гледките и удовлетворението, като го изскачите са повече от добър стимул.

Лозенски манастир “Свети Спас” и връх Половрак

Разстояние от София:  около 20 км 

Лозенски манастир “Свети Спас” или “Възнесение Господне” е едно от предложенията съвсем близо до столицата в Лозенска планина, което ще ви откъсне от забързания й ритъм. Самият манастир не е нещо изключително, но разходката до там е супер зареждаща, особено през есента.

Лозенска екопътека

Хващате екопътека “Лозенска планина”, която започва от БЧК в с. Лозен (има и голям паркинг). А след манастира, може да продължите към връх Половрак (още около 30-40 мин.), като пред вас се разкриват  приятни гледки към Софийското поле.

Ждрелото на р. Ерма (Трънското ждрело)

Разстояние от София: около 75 км.

ждрелото на р. Ерма

Ждрелото на река Ерма, известно още като Трънското ждрело е едно изключително красиво място, което горещо препоръчвам да посетите. Самото ждрело е с дължина около 100 метра и ширина в най-тясната си част около 5 метра. От двете страни на реката се издигат отвесни скали, а освен това е изградена специална екопътека, която позволява да се разходите из него и да се насладите на уникалните гледки.

Копитото

Разстояние от София – около 20 км

Витоша

Колкото и популярно да е, Копитото си остава много красиво място, както през нощта, когато може да се насладите на нощна София от високо (и на много вятър), така и през деня, когато, ако не е обгърната в смок, ще може също да се полюбувате на столицата от един по-различен ъгъл.

Пътека на здравето в Банкя

Разстояние от София: около 20 км

Пътека на Здравето в Банкя

Ако търсите друго предложение за разходка в близост до столицата, то екопътеката Пътека на здравето в Банкя е едно от точните попадения! Подходяща както за деца, така и за възрастни, пътеката е с дължина около 7 км, като може да изберете и по-кратък маршрут, ако желаете.

Минава се през гориста местност, язовирче (ако не гледате навигацията, може и да го пропуснете), широки поляни, много е приятно. Имайте предвид, че ако изберете дългия маршрут, ще се наложи да повървите през път, по който минават коли и да се върнете през града. Бонусът тук е: Вазовият дъб.

Вековните секвои в местността Ючбунар

Разстояние от София: около 107 км

вековни секвои Кюстендил

Дълго се чудих дали да включа секвоите в списъка, но те така или иначе започват да стават все по-популярни. Молбата ми е само една – пазете природата и уважавайте местата, които посещавате, като не оставяте боклуци след себе си.

А сега малко и за самите уникални Вековни секвои в местността Ючбунар край Кюстендил. Представляват три гигантски секвои на по 130 години. Веднага ще ги познаете, тъй като са с най-внушителен диаметър от по около 10 метра, а гората около тях е от по-млади секвои. Обявени са за природна забележителост още през 1989 г. Семената за първите три секвои са внесени от Калифорния и са засадени от местния лесовъд Йордан Митрев.

Мястото е магическо, с много силна енергия, а ако до сега не сте докосвали секвоя – ще се учудите от това колко мека и приятна на допир е кората им.

Крепост Хисарлъка

Разстояние от София: около 105 км

крепост Хисарлъка

Ако идеята да видите секвоите ви е запленила, то ви съветвам да добавите към програмата и късноантичната и средновековна крепост Хисарлъка, тъй като се намира в непосредствена близост. Изградена е в края на 4-ти, началото на 5-ти век, съборена е през 15-ти век, а през 2014 г. е реставрирана.

Разположена е в лесопарк Хисарлъка, така че може да съчетаете крепостта с приятна разходка с гледка към Кюстендил, тъй като се намира на хълма над града.

Черепишки манастир

Разстояние от София: около 85 км

Черепишки манастир

За тези от вас, които си падат по манастири, Черепишкият манастир “Успение Богородично” е още едно добро предложение, намиращо се в Искърското дефиле в близост до град Мездра.

Регионът е много красив, гледките също, а манастирът има и интересна история: възникването му е свързано с историята на средновековния “Коритен град” в близката местност Ритлите. Легендата разказва, че дължи името си на белеещите се кости на загиналите в битката на цар Иван Шишман с османските нашественици.

Погледнат от високо, Черепишкият манастир, изглежда като излезнал от приказка.

Ритлите

Ритлите

Ако сте в този красив край, заслужава си да спрете и до скалния феномен Ритлите. Смята се, че тези 4 варовикови скали са на над 120 милиона години и някога са били дъно на море. Намират се в Искърския пролом, близо до село Лютиброд.

А зеленината, която ги обгръща през пролетно-летния сезон рисуват чудна картина.

Парк-музей Врана

Разстояние от София: около 11 км

парк Врана

Парк дворец Врана е едно бижу, намиращо се на входа на София откъм Цариградско шосе. Силно препоръчвам да си отделите един ден или следобед, за да се разходите из него. Най-красив за мен е през есента, когато може да се насладите на игривите цветове на сезона.

А сега малко повече за него: парк „Врана“ е бил предназначен за царското семейство като извънградска лятна резиденция, ето защо освен зеленина и дървета, ще видите и двореца, който през 2001 г. Симеон Сакскобургготски подарява на Софийската градска община.

Работно време: Паркът е отворен за посетители в събота и неделя от 10.00 ч. до 16.00 ч.

Цени: за възрастни: 5лв; за деца от 7 до 18 год. – 2 лв., за деца до 7 г. и пенсионери – безплатно.

Етрополски манастир и водопад Варовитец

Разстояние от София: около 82 км

водопад Варовитец

Следващото предложение ни отвежда до Етрополе и по-специално до Етрополския манастир “Света Троица” и водопад Варовитец. Слагам ги в една точка, тъй като се намират непосредствено един до друг (водопадът се намира зад манастира). Може да стигнете до там, както с кола, така е и по приятна екопътека.

Няма как да не споменем, че манастирът е бил посещаван от Васил Левски повече от веднъж и тук “се крие” скривалището на Апостола, което може да видите и днес.

Връх и язовир Белмекен

Разстояние от София: около 127 км

зеленина покрай Белмекен

Язовир Белмекен и връх Белмекен са две места, които абсолютно заслужават да бъдат посетени. Гледките, атмосферата, природата наоколо… А ето и нещо любопитно, за да дозапаля интереса ви: язовир Белмекен, освен че е много красив, е и най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров.

За повече подробности прочетете: Язовир Белмекен и изкачване на едноименния връх.

Водопадите край село Локорско

Разстояние от София: 16 км

Ако предпочитате бягството сред природата пред разходките в манастири и музеи, то водопадите край село Локорско (или бентове) са идеалната дестинация за еднодневна разходка с пикник.

И макар че до самите водопади се стига по черен път, маршрутът е изключително лесен и достъпен за всички възрасти. Водопадите са на около 5 мин. пеша от паркинга в селото, но може и препоръчвам да продължите разходката нататък.

Може да стигнете и до скално образувание Момина скала, което се намира на около 3 км от водопадите.

Язовир Огняново

яз. Огняново

Разстояние от София: около 43 км

На едва 43 км от София се намира още един язовир – Огняново. Подходящо място за еднодневна разходка от столицата, за отдих и риболов, а ако сте по-авантюристично настроени, в района на язовира е разрешено пренощуването на палатки.

Тетевен

Разстояние от София: 112 км

Тетевенски Балкан

Тетевен е китно, планинско градче в Ловешка област, разположено по бреговете на река Вит.

Бих го определила като чудесно (еднодневно) бягство от забързаната и шумна столица.

Също така, Историческият музей в Тетевен попада в списъка със 100-те национални туристически обекта, така че ако събирате печати – определено не забравяйте книжката.

Седемте Рилски езера

Разстояние от София: 90 км

Макар, че човешката природа е устроена да приема за даденост красотите наоколо, ще трябвa да се съгласите с мен, че Седемте Рилски езера са впечатляваща природна забележителност, както за хилядите чуждестранни туристи, посещаващи местността ежегодно, така и за нас – българите.

При ясно и топло време, горещо препоръчвам еднодневна разходка до Рилските езера. Маршрутът започва с лифта до хижа “Рилски езера” и продължава с 3-часов пешеходен преход, където минавате покрай всички езера, докато не достигнете до зашеметяващата гледка на върха.

Рилския манастир

Разстояние от София: 120 км

И докато сме на вълна Рила планина, няма как да пропусна Рилския манастир – един от 9-те български обекта, които са част от списъка със световното наследство на ЮНЕСКО от 1983 година насам.

Архитектурата на манастира, основан още през 10-ти век от отшелника Св. Иван Рилски, е това, което истински грабва гостите.

Любопитен факт е, че Св. Иван Рилски всъщност е живял в пещера без никакви материални притежания, недалеч от мястото на днешния манастир.

Неговите ученици и последователи са тези, които построяват комплекса.

Благодевград и кръста

Разстояние от София: 100 км

гледка над Благоевград

Ако искате да си направите кратка разходка до близък град, Благоевград също е на ваше разположение. Той се намира между планините Рила и Влахина, а близо се намира и Рилския манастир.

Може да се разходите из центъра и да пиете кафе в някое от заведенията, да се разходите до кръста, откъдето се открива гледка към града или да останете да пренощувате и да се включите в нощния живот.

Сапарева баня

Разстояние от София: 94 км

Сапарева баня

Няма нищо по-релаксиращо от това да се покиснете в горещ минерален извор! Дори траките и римляните са се възползвали от възстановителната сила на минералните води на Сапарева баня.

В центъра на града се намира и 18-метровия гейзер, който се счита за най-горещият в Европа (температурата на водата е 102.4 градуса по Целзий).

А през зимата, може да съчетаете минералния извор с каране на ски/сноуборд на писта Рилските езера.

Водопад Горица

Разстояние от София: 95 км

водопад Горица

Ако сте в Сапарева баня, заслужава си да отделите около половин час (общо), за да отскочите до водопад Горица, известен още като Овчарченски водопад. Висок е около 39 метра и до него се стига по мини екопътека, но най-любопитното за него е легендата, свързана с името му.

Разказва се, че красива девойка от селото на име Горица живяла щастливо с възлюбения си – местно момче овчар. Мълвата за красотата й достигнала до местния бей и той изпратил слугите си да я отвлекат. Тя хукнала да бяга и се хвърлила от скалите. От тогава водопадът носи името й.

Боянският водопад

Разстояние от София: 24 км

Докато сме на тема водопади… Боянският водопад е място, до което също няма да ми омръзне да се качвам. Походът не е от най-лесните, така че не тръгвайте с неподходящо облекло. Ще кажете, че се подразбира, но веднъж един приятел от групата тръгна с палто и обувки… :Д, така че нека го подчертая.

Самият Боянски водопад е красив, но не спирайте до там – гледката над него също си заслужава, така че съберете още малко сили и се качете до горе.

гледка над Боянския водопад

Боянско езеро

Разстояние от София: 10 км

Боянското езеро не може да се мери с Боянския водопад, но може да го включите в маршрута си. Представлява изкуствено езеро и бивше блато, захранвано от няколко извора.  Дом е на редица земноводни видове и се намира много близко до следващото предложение.

Боянска църква

Разстояние от София: 10 км

Боянската църква

Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“ реално се намира в София, в квартал Бояна, но често не се сещаме за нея. Тя е известна със средновековните си стенописи, а от 1979 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно и природно наследство.

Интересно е да отбележим, че на около 70 км от София, край Земен, може да видите кръстокупулен храм, който прилича на най-старата част от Боянската църква и е граден в същия период – в края на X в.

Старият град – Пловдив

Разстояние от София: 147 км

Ако сте фенове на градските пейзажи и обичате да се потапяте в културни и социални мероприятия, Старият Пловдив е чуден избор за еднодневно пътуване от София.

Стария град Плд

В последните години, покрай номинирането на Пловдив за Европейска културна столица, вторият по големина град в България търпи неминуем разцвет в доста направления.

При посещението на Пловдив, освен Стария град, разходката до тепетата също е задължителна. От там се откриват прекрасни гледки, спиращи дъха.

ПЛовдивПловдив определено е един от най-любимите ми български градове. А на вас?

Пещера Леденика

Разстояние от София: около 130 км

пещера Леденика

Предполагам всеки от вас е чувал за Леденика – една от най-посещаваните пещери в България.

Ако още не сте, насочете се към Врачанско, за да я разгледате и да видите красивите карстови форми, които е образувала. Пещерата е доста голяма, разполага с различни зали, а по пътя се пригответе за стълби, малко патешко ходене и доста навеждане. 😀

Едно от по-интересните места е “Езерото на желанията”, което представлява мъничко водно езерце, където, ако потопите пръст или ръка и си намислите желание, според легендата – ще се сбъдне.

Панчарево

Разстояние от София: 13 км

гледка над Панчарево

Панчарево винаги е добра идея, ако не ви се ходи или нямате време за по-далечни разходки от столицата.

Красиви гледки, особено ако се изкачите до панорамните местенца, спокойствие (не и през уикендите, когато е пълно с хора), алеи за разходка, пикник, забавления. Когато времето е хубаво, може да си наемете лодка, водно колело или кану.

Манастир Свети Мина

Разстояние от София: 9 км

манастир Свети Мина

Манастир Свети Мина е друг приятен манастир, до който може да отскочите. Лесен достъп с кола (върви се съвсем малко).

Известен е още като “Обрадовски манастир Св. Мина” и се намира на излизане от квартал Бенковски, ще видите табела. Носи му се слава, че изцелява и много хора и семейства с проблеми, идват тук, за да се молят.

Стобски пирамиди

Разстояние от София: около 100 км

към Стобските пирамиди

Стобските пирамиди са интересно природно явление, в близост до село Стоб, образувало се вследствие на  ерозия и вятър. За да стигнете до тях се преминава по пътека, като изкачването е малко по-трудно към края, но цялостно не е нещо, което трябва да ви плаши.

Пирамидите остават в краката ви и пред вас се откриват панорамни гледки към Рила. Препоръчвам да съчетаете посещението с Рилския манастир или друга забележителност наоколо, тъй като няма да ви отнеме много време.

Черни връх

Разстояние от София: 17 км

към Черни връх

Изкачване на първенеца на Витоша – Черни връх (2290 м.н.в) – е идеален вариант да съчетаете полезното с приятното.

Времетраенето на прехода до върха (с нормално темпо) е около 3 часа, а слизането – около 2.5 часа.

При ясно време, от върха се открива приказна гледка както към София, така и към Рилския масив.

Връх Камен дел

Разстояние от София: 26 км

Камен дел

Маршрутът до връх Камен дел е сравнително лек, а гледките, които се разкриват веднъж като достигнете върха, определено си заслужават. Това е може би едно от местата с най-добри панорамни гледки към цяла София, а и преди да стигнете върха, също е много красиво.

Кремиковски манастир

Разстояние от София: 4 км (от квартал Кремиковци)

Кремиковски манастир

Кацнал на южния склон на Западна Стара планина, в местността „Градището“, Кремиковският православен манастир „Свети Георги“ е чудесна опция за еднодневна разходка край София.

Построен през 14-ти век от тогава властващият цар Иван Александър, манастирът има доста драматична история, включваща пълно опожаряване през Османското робство и възстановяване в края на 15-ти век.

От там се разкрива прекрасна гледка към града. Повече подробности, може да намерите тук.

Местност Камбаните

Разстояние от центъра: около 12 км

Камбаните

Парк Камбаните е приятно местенце, подходящо за пикник и разходка, в близост до жк. Младост, за чието съществуване често забравяме, дори да сме го чували. Тук може да видите и чуете как звънят камбаните на всяка една държава, което е особено интересно, ако сте с деца.

Пещерата „Съева дупка“ (Ловешко)

Разстояние от София: 101 км

Намираща се на около 2 км от село Брестница (Ловеч), пещерата „Съева дупка“ е определяна от мнозина като една от най-впечатляващите пещери в България.

Тя е с дължина около 400 м, разделена на 5 зали. Разходката е с продължение около половин час и ви обещавам, че ще останете безмълвни през внушителните пещерни образувания, които на много места се спускат заплашително над посетителите.

Работно време:

01.04 – 30.09  – 09:00-19:00 часа

01.10 – 31.03  – 09:00-17.00 часа 

Входни такси:

до 6 години – безплатно

7 до 18 години – 2 лв

19 до 60 години – 4 лв

над 61 години и инвалиди – 3 лв

Правец

Разстояние от София: 67 км

Правец

Ако минавате покрай Правец, едно от местата, където може да спрете, за да се полюбувате на красива гледка е двора на хотел Riu Правец. Няма нужда да отсядате там, може просто да пиете по едно кафе и да се насладите на гледката към водата на езерото и живописната Стара планина.

Цари Мали град

Разстояние от София: 53 км

Цари Мали град

Цари Мали град е късноантична римска крепост, намираща се на хълма Свети Спас на планина Верила, над село Белчин.

Крепостта е обявена за паметник на културата с национално значение и се проучва от 2007 година, а проектът за културно-исторически комплекс е завършен през 2013г. Той включва късноантична крепост, църковен ансамбъл и зони за отдих и спорт. Ние го посетихме през зимата, когато всичко беше покрито с дебел слой сняг, което допринесе за допълнителен чар на мястото и пътеката до там.

Водопад Рилска Скакавица

Разстояние от София: около 100 км

водопад Рилска Скакавица

Няма как да не добавя към предложенията най-високият водопад в Рила, а именно Рилска Скакавица. Походът до него определено си заслужава, като по пътя ще имате възможността да се насладите на рилска красота, още водопади и природа. Отделете си около 1 ч. и 30 мин. в посока.

За повече подробности, прочетете: Поход до водопад Рилска Скакавица.

Панагюрище

Разстояние от София: 91 км

Панагюрище, само 91 км източно от София, е страхотна дестинация за еднодневно пътуване, защото преплита съвременността (над автентични 800 къщи са разрушени по време на Априлското въстание и издигнати отново) и гордия български дух.

Божият мост край с. Лиляче

Разстояние от София: около 130 км

Божият мост край с. Лиляче

Връщаме се във Врачанско за едно не толкова популярно предложение: Божият мост край село Лиляче.

Представлява красив скален феномен, остатък от карстова пещера. Говори се, че Божият мост наистина е служил като мост, по който е преминавал стар римски път. За това свидетелстват останките от римска крепост.

Но да се върнем на скалната арка – под нея преминава река, което прави гледката още по-интересна. На места е като блато и събира мнооого жаби (тук е моментът да споменем, че местността е известна още Жабокрек).  Има табели и лесно ще намерите мястото.

Скален лабиринт Пешкето

скален лабиринт Пешкето

Още едно интересно скално образувание, което може да посетите в с. Лиляче е скален лабиринт Пешкето.

Насочете се натам само, ако сте готови да преминете през няколко препядствия: големи треволяци (вкл.коприва), търсене на най-подходящото място за преминаване по камъни над рекичката и провиране под нисък свод на скалата (реално не е много като разстояние, но бъдете готови около вас да прелитат лястовички или прилепи). 😀

вход към лабиринт Пешкето
вход към скален лабиринт Пешкето

За мен лично, усилията си заслужават, заради онова, което ще се разкрие пред вас – сякаш друг скрит свят с изваяни причудливи форми.

Златните мостове (Витоша)

Разстояние от София: 21 км

Златните мостове

Тези от вас, които никога не са посещавали тази чудата природна формация, най-вероятно ще останат изненадани, че не става дума за истински мостове.

Всъщност това е каменна река, която „тече” на височина от 1500 до 1350 метра. Големите морени са покрити със златни лишеи, откъдето идва и името на местноста.

Близостта до Витоша е истинско богатство за жителите на София, а Златните мостове са идеален избор за еднодневна екскурзия и пикник през топлите месеци.

Копривщица

Разстояние от София: 108 км

училище Копривщица

Копривщица е друг възрожденски град, сгушен в Средна гора, който заслужава вашето внимание. Град, впечатляващ с тесните си калдаръмени улички, осеяни с разноцветни къщички и много, много история.

Ако искате да задълбаете в нея и в забележителностите на града, прочетете още: Копривщица – забележителности за 1 уикенд.

с. Железница

Разстояние от София – около 24 км

Село Железница само по себе си не е кой знае каква забележителност, но реших да го включа, тъй като това е перфектната отправна точка за хора, които обичат по-дълги разходки сред планината. От тук може да стигнете до заслон Синята стрела, където ще ви се открият прекрасни гледки към с. Железница, Плана и Лозенска планина. Може да продължите и по по-дълги маршрути до Алеко или дори до Черни връх.  Освен това, мястото е подходящо и за пикник.

Пещера Проходна (Ловешко)

Разстояние от София: 98 км

Пещерата Проходна е висока, карстова пещера в централна България, разположена в Искърското дефиле близо до село Карлуково.

Пещерата набра популярност сред световни фотографи с двете дупки в тавана, наподобяващи чифт очи, известни като „Божиите очи“.

Мястото е наистина въздействащо и те кара да се замислиш дали наистина има случайни неща…

Каменните къщи край Карлуково

Разстояние от София: 108 км

Каменни къщи Карлуково

Около пещера Проходна има още няколко местенца, заслужаващи вашето внимание. Едно от тях са нашумелите напоследък Каменни къщи край Карлуково. Частна собственост и към момента не се отдават под наем, но може да ги разгледате от двора. Наричат ги още “Къщите на сем. Флинстоун”, а по пътя за натам, ако гледате внимателно, ще се натъкнете и на статуи на героите от анимационния филм.

На нас ни напомниха малко на Властелинът на пръстените.

От тук няма как да не забележите и един интересен скален феномен, който местните наричат Провъртеникът.

Златният парк (Луковит)

Ако искате да се порадвате на още каменни къщички, плаващата къщичка и водни лилии, отбийте се и до Златния парк в края на Луковит. Ако сте с деца, измислете кои герои живеят там. =)

Златен парк Луковит

Мястото се намира на около 100-тина метра от главния път София-Русе, но все още няма указателна табела. Точното местоположение излиза на навигацията.

Златният парк е подходящ за кратка приказна спирка, съчетана с още забележителности в района.

Средновековната Пернишка крепост

Разстояние от София: 28 км

Следващото ми предложение за еднодневна екскурзия около София е Средновековната Пернишка крепост, която се счита, че е била построена още по времето на хан Омуртаг.

По намерените останки, археолози считат, че крепостта е съществувала още през VІ – V в. пр.н.е.

От нея се открива спираща дъха гледка към местността „Кървавото“. Името идва от местната легенда, че през 1016 година крепостта устоява на 88-дневна византийска обсада, където умират много византийци.

Язовир Пчелина (Лобош) и параклисът Св. Йоан Летни
Разстояние от София: около 55 км

язовир Пчелина

За любителите на природни забележителности, язовир Пчелина със сигурност би представлявал интерес. До него се достига по пътека сред гора (и кал, ако е валяло преди това), но дори тогава, “саможертвата” си заслужава.

Освен красотата на язовира и гледките, които ще се открият пред вас, има още един обект, който няма как да не предизвика вниманието ви – параклис Св. Йоан Летни, който пази спомен за потопеното село Пчелинци, лежащо на дъното на язовира. Самият параклис на фона на язовира е изключително въздействащ и фотогеничен и неслучайно е един от най-сниманите български параклиси.

Вазова екопътека

Разстояние от София:  около 52 км

Вазовата Екопътека

Ако търсите живописна екопътека за разходка, с две ръце препоръчвам Вазовата Екопътека. По пътя ще минете през водопад Скакля, а докато се изкачвате, не забравяйте да спирате и да се обръщате назад – откриват се уникални гледки.

А защо Вазова? Както се досещате, именно Вазов е преминавал неведнъж по тази пътека, търсейки вдъхновение за нови разкази и го е намерил – именно от тук се ражда известния разказ и герой “Дядо Йоцо гледа”.

Статуята Дядо Йоцо гледа

Разстояние от София: 69 км

Дядо Йоцо гледа

Още едно място в околностите, до което си заслужава да се отбиете, е именно статуята на Дядо Йоцо гледа, който се е “загледал” към Искърското дефиле. Намира се на отвесна скала, наречена Зли камък, а в близост до нея са изградени и дървени статуи на животни.

Лакатнишки скали

Разстояние от София: 60 км

Лакатник

Иска ми се да завърша тази “класация” с мое много любимо място, намиращо се съвсем близо до Вазовата екопътека. Това са неповторимите Лакатнишки скали, до които отново ще ви отведе пътека.

Ако като мен, обожавате гледки от високо, това място определено ще завладее класацията ви с “топ гледки”.

Заключение:

Ако живеете в София и не ви допада много хаоса и шума на “големия град”, има доста възможности за еднодневни или уикенд разходки около София, предлагащи необходимата глътка въздух и спокойствие сред природата.

Кое от тези места ви допада най-много?  Имате ли си любимо място за “бягство” от града?

Има ли друга интересна забележителност около София, която сме пропуснали? Не се колебайте да споделите в коментар! 

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (18)

Веселина Величкова

Здравейте! Препоръчвам също Будистката ступа и параклиса в Плана планина. Чудесно място! Могат да се съчетаят в еднодневна разходка!

Петя

Благодарим за идеите! С дете на 4г сме и вече посетихме някои места. Поздрави и всичко най!

Русиана Марковска

Много полезна статия! Благодаря!

Асен

Супер предложения и много добре написана статия, браво! С приятелката ми посетихме вече няколко места. Благодария, поздрави и много здраве!

Нати

Поздравления за направения списък, Джорджа! Изключително полезно и удобно - и като идеи, коментари, отдалеченост от София, снимки... Страхотно е! Благодаря! Не спирайте да трупате красиви впечатления и да обновявате справката! Може да допълните също и - Гложенски манастир, - еко-пътека Бели Искър, - хижа Мальовица, - Парк галерия "Оригиналите", с. Осиковица, - тук и аз се чудя дали да го включим или не, но отново с огромна уговорка - моля, опазете! - водопад "Полска Скакавица". Едно вълшебно място, недалеч от Кюстендил. Сигурна съм, че има и още много приказни места наоколо. Само да ги съхраним! Поздрави!

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря, Нати! Радвам се, че идеята Ви е допаднала. =) И много благодаря за допълненията; някои от тях са вече в списъка, други дори посетих наскоро (като еко-пътека Бели Искър), но ми дадохте идеи и за нови места, за което също благодаря! Дано наистина ги опазим. Поздрави!

Петър Тодоров

Здравейте, Джорджа, Доставихте ми изключително удоволствие да си припомня голяма част от любимите места. Открих и нови, които с нетърпение чакам да посетя. Снимките са прекрасни. От своя страна бих предложил село Чуйпетльово и пещерата Духлата на Витоша, град Годеч и околностите му, а като малко по-далечна дестинация проходът Кърнаре с Беклемето, където гледката отвисоко също е много впечатляваща. Сърдечни поздрави!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Петър! Много благодаря за коментара и новите предложения! С радост ще ги обиколя и добавя в публикацията. Сърдечни поздрави и приятни пътешествия!

Огнян Дучев

Страхотен списък! Повечето съм ги чувал, някои съм и посещавал, но много добър подбор и интересни кратки описания.

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря, Огнян! Периодично обновявам списъка, тъй като местата наистина са много. Поздрави и приятни разходки! =)

Карина

Отдавна си записвам места за разходка до София и имам доста идеи, но тук успях да открия доста нови! Много благодаря за статията!

Джорджа Де Марки

И аз много благодаря за коментара, Карина! Радвам се, че сте открили нови идеи за разходка около София, обещавам да добавям още нови периодично. Поздрави и приятни разходки! =)

Ивайло Иванов

Много добър списък. както много известни, така и по-малко посещавани места. За всекиго по нещо.Grazie!

Джорджа Де Марки

Много благодаря, Ивайло! Радвам се, че идеите са Ви допаднали. Ще допълвам с още нови идеи. =) Поздрави и приятни разходки! Prego!

Цвети

Чудесна статия! Личи старанието и осведомеността, НО!! - :) оставяте и ,,място ''за лични впечатления-на много от местата съм била и знам какво говоря! :) С нетърпение очаквам още съвети,идеи...интересно е и полезно. Цвети

Джорджа Де Марки

Благодаря Ви, Цвети! =) <3 Радвам се, че статията Ви е била интересна и полезна. Ще се старая да продължавам в същия дух. Поздрави и приятни пътешествия и обиколки! =) Ще се радвам да споделите и кое е Вашето любимо местенце около София.

Милена Петкова - MVP

Чудесна статия! Благодаря за споделената информация - изключително интересна, разнообразна и полезна! Само тока!

Джорджа Де Марки

Огромно благодаря! <3 С пожелание за уникални разходки около София, и не само!