Плаж Болата – перлата на Северното Черноморие


Категория: България

Автор: Кристина Добромирова

Последно обновена: 29.10.2022

плаж Болата

Приказният залив Болата, несъмнено е перлата на Северното ни Черноморие, магично кътче. Слънце, море, вдъхновяваща гледка.. какво повече може да иска човек.. Ще разгледаме интересна и любопитна информация за мястото, както и как стига до гледката от високо над плаж Болата. Научете повече в следващите редове.

Съдържание на статията:

Къде се намира плаж Болата?

плаж Болата

Красивият залив и плаж Болата се намират край каварненското село Българево, на 6 км от него, на 13 км от Каварна и на 75 км от Варна. Освен това се намира съвсем близо до нос Калиакра, на около 10 минути с кола, като ви препоръчвам да ги комбинирате. И двете места са като извадени от приказка и несъмнено ще ви харесат и впечатлят.

Обща информация за плаж Болата

Болата представлява плитък залив и тясна клисура. Плаж Болата е част от резервата със съшото име, над който минава един от главните пътища на миграционните птици, а именно Виа Понтика. Местността е влажна зона, тук виреят няколко редки растителни и животински вида. Когато пристигнете на плажа, ще бъдете посрещнати от малък плаж с чиста вода и златист пясък. Обграден с красивите типични за района червени скали, с издълбани в тях пещери. Плажът изглежда непокътнат и естествен, благодарение на факта, че в близост няма строителни дейности. През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На скалите ще видите и част отбивша военна станция. Заливът е и част от защитена зона „Комплекс Калиакра“ по НАТУРА 2000.

За плаж Болата – какво да очаквате?

Болата плаж

На плаж Болата не е презастроено, именно затова е любимо място на туристите. Единствено има едно капанче, откъдето да си купите нещо за пиене. Когато го посетихме ние бяха надули музиката доста силно, но не беше неприятно. Така че не се надявайте на безшумно закътано плажче. Тъй като водата е чиста, мястото е спокойно, а напливът на хора не е голям, както на много други места. . Освен това е супер плитко, с кристална вода и без никакви вълни и водорасли  Плажуването и къмпингуването са разрешени. Разрешен е достъпът на МПС, кемпери, каравани, велосипеди и организирани пешеходни походи. Почистването е задължително след всяко посещение.

Значение на името Болата:

Красивите скали са били свидетели на много произшествия. Това е и значението на турската дума болата – бол (много) и ата (смърт). Там морето или е спокойно и красиво, или бурно и страшно.

Как се стига до плаж Болата?

GPS Координати:

За да стигнете до там, трябва да следвате GPS координатите. Намира се по криволичещ път след село Булгарево, ще се ориентирате и по големите вятърни мелници, които са сигурен знак, че доближавате мястото. Пътят е тесен и буренясал, на места разбит, разминаването между две коли не е лесно. По-добре оставете колата по-нагоре преди плажа, защото е пълно с коли. Не си и помисляйте да паркирате на пясъка до плажа, защото рискувате да ви глобят до 3000 лв. Оставям статия по темата – тук.

Как се стига до гледката над плаж Болата:

пътечка
така изглежда тясната пътечка, която води до гледката над плаж Болата. Изминава се за около 10 минути ходене, не е трудно.

За да стигнете до красивата гледка над плаж Болата, трябва да се изкачите до пътечка, която се намира вдясно от плажа, ако гледате към морето. Самото изкачване не е трудно и е с продължителност 10-тина минути. Ще се ориентирате по военната станция, която е и крайна точка на пътечката.

Дрон от там:

Ние решихме да пуснем дрона от там, тъй като ни го позволи, не беше в забранената зона. Всичко беше страхотно до момента, в който трябваше да приберем дрона. Не ни позволяваше да го доближим до военната станция, въпреки че от там го бяхме пуснали и беше истинско приключение да си го приберем обратно. Наложи ни се екстремно спускане сред храстите и трънките, защото, разбира се, ни падаше и батерията 😀 Не ви препоръчвам да пускате дрона си от точно тази точка, за да не си го събирате от морето.

Любопитни факти за Болата

болата от дрон

  • Залив Болата е част от клуба „Най-красивите заливи в света“, което е изключително радостно и повод за гордост за нас.
  • Само оттук се вижда изцяло нос Калиакра. Ако се продължи на север, покрай високия отвесен бряг може да се стигне до резервата Тауклиман (птичия залив), както и до курорта „Русалка“.
  • Плаж Болата е известно място за гмуркане.
  • При повече късмет може да наблюдавате делфини в морето.
  • Това е и единствения резерват в България, включващ в пределите си и акватория с морска площ.
  • Тук са открити множество любопитни находки като останки от антични средновековни селища, жертвени камъни, каменни кръгове, скални жилища, които свидетелстват за живот от 400 г.пр. Хр. Тук е открит и малтийски кръст, което е свидетелство за търговията на Второто българско царство с Венеция и Генуа.

Забележителности около плаж Болата

нос Калиакра
нос Калиакра

Някои от забележителностите около плаж Болата са нос Калиакра, Плаж до местност „Зеленка“, Наневска тузла, Исторически комплекс „Онгъл“ – Българево, плаж Русалка, Манастир „Св. Екатерина“ – Българево, Мидена ферма „Дълбока“, археологически резерват „Яйлата“, „Огънчето“ – Камен бряг и още много други.


След посещението на плаж Болата не пропускайте да посетите село Булгарево и да си купите пресни домашни дини и пъпеши, откъснати директно от градината.

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.