Плаж Болата – един от най-живописните плажове в България


Категория: България

Автор: Saveti

Дата: 02.06.2022

Плаж Болата
Все още няма гласове.

Северното ни Черноморие е събрало на територията си безброй чаровни местенца. Едно от тях е изключително красивият плаж и залив Болата. Райско място, сгушено сред скалите, което трудно ще ви остави безразлични.

Ето и какво ще намерите в публикацията:

Къде се намира Болата?

Как да стигнем до там (до гледката и до плажа)?

Общи данни

Любопитни факти за Болата

Къде се намира плаж Болата?

Болата

Болата се намира на около 6 км от село Българево, (до което също може да отскочите) и на около 13 км от гр. Каварна, до бивша военна станция.

Плажът се намира и съвсем близо до известния нос Калиакра, което обяснява защо често хората пропускат да се отбият до него. А да го посетите определено си заслужава, независимо дали само за разходка и да се насладите на гледката, или за да плажувате там.

Как да стигнем до Болата?

До красивата локация се стига по два начина, в зависимост от това дали искате да излезете горе на гледката, или долу до плажа.

Към гледката се стига по разклон от пътя Каварна – нос Калиакра. Трябва да оставите колата до пътя и да се разходите пеша. Минавате по пътечка (вижда се къде е отъпкано) и през малко храсти и треволяци, но като време ще ви отнеме не повече от 10 минутки.

Със сигурност ще видите и вятърните мелници, които ще ви подскажат, че сте на прав път.

вятърни мелници до Болата

А стигнете ли до „ръба“, пред вас ще се открие спираща дъха гледка към залив и плаж Болата.

Към плажа

Към плажа се стига по тесен криволичещ и разбит асфалтиран път малко след с. Булгарево. Разминаването на места е трудно. Отново може да оставите колата по-далеч и да се разходите. По-наблизо също има къде да се паркира, но ако е в сезон, местата се изчерпват бързо.

Не се подлъгвайте да паркирате на плажа. Няма знаци или табели, но властите глобяват от 1000 до 3000 лв всеки, позволил си да наруши забраната, тъй като Болата все още е част от защитена територия.

Който иска по-стабилна разходка, може да се изкачи от плажа към гледката по стръмна пътечка.

Общи данни

Болата се намира в защитена местност, която е част от резерват “Калиакра”. Има одобрено предложение да бъде прехвърлена в защитена местност “Степите”, с цел да може да се поддържа и обезопаси, но процедурата все още не е изпълнена. Надяваме се, че и да се случи, това няма да доведе до застрояване, а само до обезопасяване.

Към момента няма никакви постройки, през лятото работят само “капанчета” и бусове, продаващи напитки и храна. Няма чадъри, а водата е плитка, което прави Болата подходящ и за деца. Мястото е предпочитано и от любителите на гмуркането.

Местността е още влажна зона с голямо значение за различни растителни и животински видове. Ако имате късмет, може да видите дори делфини.

Болата е единственият резерват в България, който в своите предели включва и акватория, а самият плаж е с естествен произход и също е единственият пясъчен за скалистия район.

скали Болата

Като споменахме скали, няма как да не обърнем внимание на красивите варовикови скали с червеникав цвят, които придават допълнителен чар на местността. Наоколо има и много скални и подводни пещери.

Любопитни факти

красивият плаж Болата

А сега няколко любопитни факта за Болата:

* Думата „болата“ идва от турски, което в превод означава „бол“ – много и „ата“ – смърт. Говори се, че причината е, че когато морето е бурно, то става изключително страшно…

* В пещерите над Болата са открити останки от антични селища, датиращи от 400 г. пр. Хр., както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа;

* Заливът Болата е приет в Клуба „Най-красивите заливи в света“ през 2013 г.;

* Плаж Болата е включен в класация на сайт за пътувания за „Най-красивите плажове в Европа“ през 2019 г. (на 16-то място);

* От тук минава Виа Понтика – един от главните маршрути на миграция напрелетните птици от Европа към Африка, така че могат да се наблюдават интересни видове.

Ето и видео от поредицата “България отвисоко”, за да се докоснете още по-отблизо до красотата на това живописно място. Следващата стъпка е да го посетите. Какво чакате?

Надявам се публикацията за уникалния плаж и залив Болата да ви е харесала! Ако имате въпроси, не се колебайте да оставите коментар. Бих искала да добавя и един призив за финал: моля ви, пазете след себе си. Нека опазим малкото останали диви местенца у нас.

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.