Аладжа манастир – “Пъстрият манастир”


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 02.06.2022

Аладжа манастир

Аладжа манастир, скрит сред зеленината на природен парк Златни пясъци, е един от най-известните български скални манастири по нашето Черноморие.

Обявен за Национален паметник на културата, пъстрият манастир привлича огромен брой посетители с интересната си история и мистицизъм, особено през летния сезон.

Ако искате да го посетите или искате да научите повече за него, ето какво ще намерите в тази публикация:

Цени и работно време на Аладжа манастир:

Ето актуална информация за цени и работно време на музеен комплекс Аладжа манастир:

скален манастир Аладжа

Цени:

Възрастни – 5 лв.
Студенти, възрастни в група (над 10 човека) – 3 лв.
Деца (7-16г.) – 2 лв.

Работно време:

Лятно раб. време (от май до октомври):

без почивен ден

Скален манастир: 10:00 – 21:00 ч

Музейна експозиция: 10.00-17.00 ч.


Зимно раб.време (от ноември до април):

почивни дни: неделя и понеделник

Скален манастир и експозиция: 10.00-17.00 ч.

В зимните дни посещенията се извършват със заявка.


Настаняване

коте в Аладжа манастир

Аладжа манастир не е функционираща обител и не предлага настаняване, макар котките в района да не са на това мнение. 😀 Може да отседнете в някой от близките курорти или в морската столица.

Как да стигнем до Аладжа манастир?

как да стигнем до Аладжа манастир

Както споменахме в началото, Аладжа манастир се намира на окло 15 км от центъра на Варна и на около 3 км от курорта Златни пясъци. До него се стига най-лесно с кола, пътят е хубав.

Може да се стигне и с автобус № 29, който тръгва от ЖП Гара Варна и спира на 5 минути пеша от него. Ето пълния му маршрут и разписание.

Вижте къде се намира на картата:

История

Манастирът е интересен за посещение, тъй като представлява скален средновековен манастир. Вече не е активен, но едно време – около 11-12 в. е бил обитаван от монаси отшелници, макар да има открити находки и следи от живот още от 4-ти век.

Комплексът бележи разцвет по време на Втората българска държава, когато много църкви и манастири са обновени. Доказано е, че тогава е бил изографисан повторно.

След падането на България под османско владичество в края на 14-ти век Аладжа манастир постепенно запада. Счита се, че към 15-ти-16ти век е изоставен напълно.

А как се е образувал манастира и какво представлява днес?

Аладжа манастир е част от голяма група пещери, образувани на дъното на Сарматско море преди милиони години.

Разположен е на 2 нива в скала, висока около 40 метра. За да може да се разгледа отблизо от посетителите, към варовиковата скала е изградено специално стълбище.

стълбище

Аладжа е една от малкото скални обители в България, при които се разграничават ясно отделните помещения с различна функция. Сред тях са манастирска църква, криптата, кухня, трапезария и верига от монашески килии на първото ниво.

манастирска църква

Второто е разположено в естествена скална ниша, в чийто край е изграден параклис. Тук и днес може да видите малка част от запазените автентични средновековни стенописи.

стенописи Аладжа манастир

Наименование на манастира

Името на манастира произлиза от турски и означава пъстър, шарен. Счита се, че причина за това са именно пъстрите стенописи, изрисувани още през Ранното Средновековие.

стенописи Пъстрият манастир

За християнското наименование на манастира няма точни данни, но съществуват различни теории.

Български археолог му дава името „Св.Троица“ след редица проучвания на стенописите. Според други, обаче, името му е „Свети Спас“ (от Христос Спасител), като се обосновават с иконографско изображение и със записки на братя Шкорпил (сред първите изследователи на манастира). Според тях през 18-19-ти век жителите от околните села посещавали манастира именно на Спасовден.

Легенди за Аладжа манастир

легенди Аладжа

Може да го наречем пъстър и заради разнообразните легенди, които витаят около него. Ще споделя с вас някои от най-интересните.

Една от тях разказва за скрити съкровища и укрити от османците богатства, но до момента това са само догадки…

Говори се още, че пещерите на манастира са част от внушителен по размери лабиринт от подземни тунели, а друга теория гласи, че манастирът се намира върху останките на древен гръцки град.

Най-често се споменава историята за самотния монах – покровител на обителта. Известен под името Рим папа, духът му броди и пази тайните на манастира и скритите му съкровища.

Аудиовизуален спектакъл

Ако сте любопитни да научите още по темата, има и такава атракция: аудиовизуален спектакъл, посветен на Легендите от Аладжа манастир. Спектакълът е с времетраене – 33 мин., начален час – 21:00 ч., всяка неделя от май до септември.

аудиовизуален спектакъл Аладжа

Аз лично не съм го гледала и не мога да кажа дали си заслужава. Ако някой от вас е бил, може да сподели в коментар впечатленията си.

Ето и цени:

Възрастни: 15 лв

Деца – 5 лв

За групи над 20 човека: за възрастни – 10лв, за деца  – 4лв.

Музеят

Освен манастира, може да разгледате музейната експозиция (вляво от входа), която представя възстановки от манастира и Катакомбите, както икони и мозайки.  Тук може да прочетете повече и за историята им.

Катакомбите

Катакомбите

Другото място, включено към манастирския комплекс са Катакомбите. Намират се на около 700 м от манастира и до тях се достига през приятна пътека, обвита в зеленина през гората.

Звукът на птичките и спокойствието, лъхащо от природата е супер зареждащо, особено ако имате късмет да няма хора при посещението ви.

Самите катакомби представляват група пещери, използвани като килии и гробници на монаси. Именно тук са открити находки, свидетелстващи, че са обитавани още от раннохристиянската епоха. Но чак по-късно са станали част от манастирския комплекс.


Едно време обител на аскети, днес Аладжа манастир е популярна туристическа дестинация. Разположението му в сърцето на Природен парк Златни пясъци прави мястото още по-привлекателно за посещение, особено през топлите месеци.

природен парк Златни пясъци

Ако имате време, включете и разходка из околностите, за да се насладите максимално на природата. Ако търсите място за пикник, ще ви се наложи да кривнете малко от най-разпространените маршрути, тъй като понякога е доста пренаселено, особено през уикендите.

Аладжа манастир

А вие посещавали ли сте Аладжа манастир? Какви са вашите впечатления??

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (1)

Мартин Иванов

Утре манастира ще работили. Ще бъде ли отворен за посещения