Аладжа манастир – легендите за Пъстрият манастир


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 26.03.2023

манастир Аладжа

Един от най-красивите средновековни скални манастири в България е Аладжа манастир. Tой се намира на 17 км. североизточно от центъра на Варна и е обявен за Национален паметник на културата. Ще ви запознаем с богатата му и пъстра история, както и с любопитните легенди, които витаят около него.

Съдържание на статията:

Как се стига до Аладжа манастир?

GPS координати: Абай 61, 9000 Варна

Ако идвате от Варна с автомобил, пътят е не повече от 25 минути. Ако искате да дойдете с градски транспорт също има варианти, трябва да хванете някои от следните автобуси: 9, 109, 409 до спирка Чайка + 2км ходене пеша, но най-добрият и удобен вариант ако сте с автобус е да си хванете автобус 29 до сп. Аладжа манастир.

Може би ще ви бъде интересна и статията ни за интересни идеи за разходка около Варна.

История на манастира и как се е образувал?

Аладжа манастир

Манастирът е вдълбан в скалите, чрез естествени пещери, които са меки варовикови отлагания на дъното на Сарматско море (вече несъществуващо). Скалният манастир се е образувал в отвесните образувания на Франгенското плато на 40 м надм. височина. Информацията за ранната история на манастира е много оскъдна и неубедителна, но по данни на историците древните монашески килии са построени през 4 век.

Намерените монети от периода на императорите Константин и Юстиниан са сред първите археологически находки от ранновизантийската епоха. През 12 век е завършена фасадата на манастира и той е изографисан.

Първи тук са започнали разкопки братя Шкорпил, под ръководството на Варненското археологическо дружество и музей. Открили са, че Аладжа манастир се състои от два етажа, като първият етаж е манастирска църква, манастирски килии, заупокоен параклис, кухня и мазе.

На втория етаж е разположена естествена скална ниша, която е с по-големи размери, в нейния край е разположен малък параклис. До параклиса се стига по дървена стълба, която започва от църквата за заупокойни молитви на първия етаж. Поради трудния достъп до второто ниво уникалните средновековни стенописи са успели да се съхранят много добре.

Днес е нефункционираща манастирската обител, превърната в паметник на културата и туристически обект с печат от 100 обекта, носете си паспорта за печат.

Работно време и цени:

Лятно работно време:
Май – Октомври: 9:00 до 17:00 часа, без почивен ден
Зимно работно време:
Ноември: 10:00 до 17:00 часа, почивни дни – понеделник и вторник
Декември – Фвевруари – обектът не работи
Март – Април: 10:00 до 17:00 часа, почивни дни – понеделник и вторник

Цена за вход:

Възрастни – 5 лв
Деца – 3 лв
Групи над 10 души – 4 лв за възрастен, 3 лв за дете

Какво означава Аладжа и произход на името?

Аладжа

Още от османско робство манастирът приема името „аладжа“, което в превод от арабско –персийски означава шарен, пъстър. Това се вижда и от запазените стенописи. Ортодоксалното име на манастира е неизвестно, но се е приело, че е „Света Троица“, както е и офицално наричан днес. Според Карел Шкорпил се казвал „Свети Спас“, тъй като през  18-19 век се е посещавал от местното население на Спасовден.

Интересни легенди за Аладжа манастир

манастир Аладжа

За манастира се носят много легенди, от векове се има легенди за скрити предмети и съкровища на мястото, но все още нищо не е открито до този момент. Друга легенда, която се носи е, че има лабиринт от подземни тунели и че манастирските пещери са част от него.

Има и теория за духа на монаха „Рим папа“, който е пазител на манастира, той пази близката гора и съкровищата. „Рим папа“ не е бил само местен. Той е живял в Македония, Сърбия, Югоизточна България и други региони, където е бил сравняван със зъл дух, когото са гонели със заклинания, но за самият Аладжа манастир и околностите духът му е бил приеман като защитник и покровител.

Аладжа манастир

Според готическата история “Рим папа” е бил един от светците, удавили се в устието на река Дунав. В една от песните , които Карел Шкорпил записва  в края на 19 –ти век се разказва, че след придошлите води на р. Дунав, нивото на Черно море са  е повишило и висока вълна е заляла Аладжа манастир и са се удавили над 300 монаси и книжници. Говори се също, че манастирът е създаден върху руините на древногръдски град, основан от Филип II Македонски, но това са непотвърдени данни.

Катакомбите

Катакомби

Катакомбите“ са група от пещери, намиращи се на около 700 метра западно от манастира сред буйната растителност на природния парк „Златни пясъци“. Пътеката, която води до тях, е тиха и спокойна и можете да се насладите на птичите песни.  Счита се, че катакомбите са отшелнически килии, изградени на три нива за монасите. Обитавани са през раннохристиянските времена, за което говорят откритите керамики, монети, кръстове.

Музеят

Друга забележителност на територията на комплекса е музеят. В него желаещите могат да видят информация за Аладжа манастир и „Катакомбите“ под формата на схеми и снимки, които са в резултат на проучванията на братя Шкорпил. Има красиви пана със самия манастир и „Катакомбите“, църковни предмети и много икони. Част от музейните експонати, намиращи се на втория етаж, са подови мозайки от втората Раннохристиянска базилика.

Светлинно шоу в Аладжа манастир

Прекрасна атракция и възможност да се запознаете с историята на Аладжа манастир е аудиовизуалният спектакъл „Легенди за Аладжа манастир“. Всяка сряда и неделя от 21:00 часа в периода май-октомври се организира светлинно шоу с продължителност 30 минути. Светлинното шоу е с името „Легенда за Аладжа манастир“ и е създадено във връзка с кандидатурата на гр. Варна през 2019 година за Европейска столица на културата. Спектакълът пресъздава бита и културното наследство на местните племена.

Цените за светлинното шоу са:

Възрастни -15 лв., деца /до 12 години/ – 5 лв.
Групи над 10 души – 10 лв възрастни и 4 лв деца

Телефон за информация и резервация: 052 / 35 54 60

Може да прочетете още и на сайта на Варна.

Прочетете още:

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (1)

Мартин Иванов

Утре манастира ще работили. Ще бъде ли отворен за посещения