Ботаническата градина и Дворецът в Балчик


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 10.05.2020

Ботаническа градина в Балчик

Ботаническата градина и Дворецът в Балчик

Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 10.05.2020

Имате ли път към Балчик или Северното Черноморие, няма как да не посетите Ботаническата градина и Дворецът, обединени в уникален архитектурно-парков комплекс. Местността също е много красива и навремето е запленила дори румънската кралица Мария Единбургска, която избира мястото за своя лятна резиденция.

В тази публикация ще намерите подробна и интересна информация за:

Университетската ботаническа градина в Балчик

Започваме от Ботаническата градина, макар хронологично да е възникнала след Двореца.

Създадена е през 1955 г. на територията на парка на Двореца, като звено на Софийски университет.

Днес градината се простира на площ от над 190 декара, като голяма част от нея е със статут на защитена територия.

Няма как да не ви очарова с огромното си разнообразие от растителни видове, цветове и форми.

кактусова колекция в Ботаническата в Балчик

Любопитно е да споменем, че тук се намира и втората по големина кактусова колекция в Европа, след тази в Екзотичната градина в Монако. Постоянната експозиция включва уникални видове кактуси и сукуленти, които заслужено привличат погледите на посетителите. Някои от тях цъфтят веднъж на 100 години, а други издържат без проблем и на много тежки зимни условия.

Впечатляваща е и Божествената градина със своите характерни килимни зацветявания, а като цяло и всички отделни красиво оформени кътове, посветени на различни видове.

Божествената градина

Градините са свързани помежду си с извити стълбища, мостчета, пътеки, изящни арки и тунели. Трудно е да се определи кои цветя са най-красиви, но розите, водните лилии и магнолиите със сигурност са сред тях.

Метасеквоята е един от редките видове, които можем да видим, съществуващ още от ерата на динозаврите.

Многобройните естествени и изкуствени водоеми допълват картинката по уникален начин. За оригиналната (и стилна) архитектура са виновни италиански архитекти, които я проектират по желание на румънската кралица, заедно с Двореца. Целият комплекс е изграден терасовидно върху стръмните скали, с прекрасен изглед към морския бряг. А швейцарски градинар превръща проекта в приказна реалност.

водопад Ботаническа в Балчик

Неслучайно много влюбени двойки избират това място за един от най-специалните моменти в живота си.

Още нещо интересно е, че Ботаническата градина в Балчик се явява спасителен център на редки и застрашени видове по Вашингтонската конвенция. Освен това, е място за изследователска и научна дейност, както и за студентски практики и екологични инициативи.

Дворецът в Балчик

Двореца

А как възникнал самият Дворец?

Навремето Южна Добруджа била под владението на Румъния. След като посетила местността, румънската кралица Мария Единбургска се влюбила в природата наоколо и решила именно тук да построи лятната си резиденция.

Когато през 1924г. италианските архитекти се заловили със задачата, тя кръстила своята вила “Тенха юва”, което в превод означава “Тихото или уединеното гнездо”. Кралицата искала гостите й и самата тя да усещат невероятното спокойствие, което струи от местността. Това е причината вилите да са разпръснати из целия двор. Освен самостоятелни вили, през годините се изграждат параклиси, чешми, нимфеум, пътеки, вътрешни дворове и потоци.

Балчик

Любопитно: Говори се, че водата, която извира от една от постройките е лековита.

Сватба в Двореца

Като споменахме нимфеум, нека обясним какво представлява. Това е римска лоджия и един от най-впечатляващите примери за антична архитектура в бившата резиденция. По този начин са наричали храмовете на древногръцките нимфи – богини на водата. Румънската кралица е ползвала мястото, за да празнува свои рождени и имени дни и да посреща значими гости и делегации.

нимфеум

Днес, това е едно от емблематичните места на територията на Двореца, където може да се венчаете. Нимфеумът е обгърнат от зеленина и аромат на цветя, което го превръща в романтично място за сключване на граждански или църковен брак. Другата опция е в параклиса Стела Марис, а през зимните месеци, се предлага вариант и в закритата част на комплекса.

Дворецът в Балчик определено става все по-предпочитано място за сватби, особено сред чужденците. Подходящ избор, както за тесен кръг, така и за повече гости. Най-голямата сватба до момента е събрала около 260 души, а на най-нестандартната всички гости са били облечени като герои от Алиса в страната на чудесата.

Време е да преминем към:

Необикновена архитектура

Двореца

В архитектурата на 46-те сгради и многобройните градини са вплетени елементи от различни култури и религии, отново по желание на кралицата. Усеща се влиянието на различни стилове: възрожденски, трансилвански, мавритански, византийски, ориенталски и др. Като орнаменти забелязваме християнски кръстове, минаре, езически барелефи, древни митологични създания, марокански делви, мюсюлмански чалми и много други.

Двореца минаре

Затова си има и обяснение: румънската кралица изповядвала древна бахайска религия, учеща на вяра в единството на Бога, равнопоставеност на различните религии по света и хората като цяло.

Тя се молела в специално изградения параклис Успение Богородично, който е изцяло реставриран. Обърнете внимание на дърворезбата на трона и позлатеното разпятие.

Паркът е доста голям, но ето някои от по-интересните места из Двореца: Плачещият град, Градината на Аллах, Градината на принца с езерцето с лилиите, параклисът Стела Марис, Алеята на вековете, Висящите тераси, гробът на кралица Мария, старата мелница, сребърния кладенец.

резиденцията в Балчик

Във вилата на кралицата се помещава музейна изложба, която показва нейни лични вещи, документи, антични съдове, намерени наоколо и др. А в бившата библиотека на резиденцията, днес са поместени изложби на български и чуждестранни художници.

Една по-съвременна атракция е Алеята на виното, където може да дегустираме и закупим интересни български вина. Тук за пръв път опитах вино от пъпеш.

А сега към по-практическата част:

Цени и работно време

градините на Двореца в Балчик

Няма как да не изкажа възмущението си от завишените цени за посещение на обекта. Въпреки това, смятам че мястото си заслужава да бъде посетено поне веднъж, защото наистина е много красиво.

Цени:

Възрастни – 14 лв. за 2-те (Ботаническа градина – 8 лв., Двореца – 6 лв.)

Деца от 7г. до 18г., ученици, студенти, пенсионери –  5 лв. за 2-те  (Ботаническа – 3 лв., Двореца – 2 лв.)

Деца до 7 г. – безплатно

Работно време:

Всеки ден от 8:30 – 18:00ч. (април, септември – до 19ч., от май до август – до 20 ч.)

Зимно работно време: 8:30 до 17:00 ч. Лятно работно време: 8:00 до 20:00 ч. – за Двореца (на каси и музей)

Най-доброто време за посещение е през пролетта, когато повечето видове цъфтят и ще може да се насладите на цветята в целия им блясък.

Самият комплекс се намира на около 2 км от центъра на Балчик и на около 40 км от Варна.


Цялата тази зеленина в комбинация с оформянето, подредбата, архитектурата и гледките към морето, превръщат Ботаническата градина и Двореца в Балчик в едно приказно място, което трудно ще ви остави безразлични.

розариум в Балчик

А какво е вашето мнение за комплекса? Какво най-много ви впечатли? Споделете в коментар =)

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (10)

Лиляна Великова

Искам да питам какви са цените в Ботаническа градина и Двореца Балчик за хора със специални нужди с ТЕЛК .

Джорджа Де Марки

Здравейте, Лиляна. За съжаление, на официалния сайт не са посочени, но предполагам сумата ще е символична. Може да се обадите на този телефон и да попитате: 057 976 197. Поздрави,

Пламена Мирева

Здравейте , с какво работно време сте по Велик ден ?

Николай

Най големите мошенници! Грубо отношение и подвеждащ персонал! Първо е касата за двореца но никой не ти казва плащаш 6 лв за възрастен и 3 лв за дете и после те пращат на другата каса трябвало да минем с билетите и от там. Там те посреща леличка 8 лв за възрастен и 6 лв за дете! Показваме билетите и се оказва,че първата каса е за двореза,а втората е за градината и без билетите за градината не можеш да влезеш да разгледаш двореца! Обяснението беше,че нямало друг вход........ Пълни измамници никой не ти обяснява коя каса за къде е и като минеш през първата или ще изгориш с парите или ще те накарат да си вземеш билети и за градината защото без тях не можеш да влезеш и да разгледаш двореца! И за капак в двореца маски еднократни,които струват 0,30 лв ти ги продават за 2 лв! Пълни мошенници и после нямало тористи реват! Няма и да има! Мошенници от класа и супер лошо отношение особенно на входа! 50 лв за едно семейство и то за едно нищо!

Мария

Току-що реших да проверя какви забележителности могат да се посетят в гр. Балчик, като естествено на първо място е Дворецът. Информирах се и за цената за 4-членно семейство (2-ма възрастни + 2 деца), НО СЕ ИЗУМИХ ОТ СУМАТА, която трябвя дя отделим 28 лв. за двама възрастни + 10 лв. за две деца = 38 лв. За средностатистическото българско семейство това си е голям разход сомо за посещение на един исторически обект. Трябва сериозно да се помисли цените за българи и тези за чужденци да са различни и в съответствие със стандарта на живот в България. С високите цени на билетите ще отблъсквате все повече нашенци от досега им до културните ценности на България!!!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Мария! Съгласна съм с Вас, че цените могат да се направят значително по-достъпни и, че особено за семейства би трябвало да дават добри пакетни цени, но за съжаление не е така. Може да напишете отзив към официалния сайт на Двореца в Балчик, макар да ме съмнява да има промяна. Поздрави и ако не сте посещавали Калиакра, там цените са съвсем достъпни, а мястото не по-малко уникално.

Станислав

Извинете, но какво общо има Балчик с Варна, при положение че е в Добричка област?!?!?! Все едно по CNN да представят Перник като град на 200 км. източно от Белград!?!?!

Джорджа Де Марки

Благодаря за сравнението със CNN, но в случая ориентирът е даден, тъй като повечето хора знаят къде се намира Варна и тръгват към Балчик именно от там. Още не съм посещавала Добрич, но ще се радвам и за там да напиша публикация. Поздрави,

Евгения

Наистина прекрасно място,но простотията и грубото отношение на хората,които насочват посетителите към касите и "късат билетчетата" на входа,бяха възмутителни! Развалиха настроението и удоволствието ни Не стига объркващото плащане на две каси ,като първо плащаш за двореца,до който не можеш да стигнеш ако не си платил за градината,ами и това... Беше разочароващо!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Евгения. Съжалявам за неприятното преживяване. За жалост, голяма част от обслужващия персонал в България не знае как да се държи и отнася към клиентите си. Все пак, опитвайте се по някакъв начин да ги игнорирате и да се насладите на положителните неща и красоти. И дано не попадате повече на такива служители. Може да се опитате да подадете оплакване, но не знам доколко би помогнало..