Ботаническата градина и Дворецът в Балчик


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 10.05.2020

Ботаническа градина в Балчик

Ботаническата градина и Дворецът в Балчик

Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 10.05.2020

Имате ли път към Балчик или Северното Черноморие, няма как да не посетите Ботаническата градина и Дворецът, обединени в уникален архитектурно-парков комплекс. Местността също е много красива и навремето е запленила дори румънската кралица Мария Единбургска, която избира мястото за своя лятна резиденция.

В тази публикация ще намерите подробна и интересна информация за:

Университетската ботаническа градина в Балчик

Започваме от Ботаническата градина, макар хронологично да е възникнала след Двореца.

Създадена е през 1955 г. на територията на парка на Двореца, като звено на Софийски университет.

Днес градината се простира на площ от над 190 декара, като голяма част от нея е със статут на защитена територия.

Няма как да не ви очарова с огромното си разнообразие от растителни видове, цветове и форми.

кактусова колекция в Ботаническата в Балчик

Любопитно е да споменем, че тук се намира и втората по големина кактусова колекция в Европа, след тази в Екзотичната градина в Монако. Постоянната експозиция включва уникални видове кактуси и сукуленти, които заслужено привличат погледите на посетителите. Някои от тях цъфтят веднъж на 100 години, а други издържат без проблем и на много тежки зимни условия.

Впечатляваща е и Божествената градина със своите характерни килимни зацветявания, а като цяло и всички отделни красиво оформени кътове, посветени на различни видове.

Божествената градина

Градините са свързани помежду си с извити стълбища, мостчета, пътеки, изящни арки и тунели. Трудно е да се определи кои цветя са най-красиви, но розите, водните лилии и магнолиите със сигурност са сред тях.

Метасеквоята е един от редките видове, които можем да видим, съществуващ още от ерата на динозаврите.

Многобройните естествени и изкуствени водоеми допълват картинката по уникален начин. За оригиналната (и стилна) архитектура са виновни италиански архитекти, които я проектират по желание на румънската кралица, заедно с Двореца. Целият комплекс е изграден терасовидно върху стръмните скали, с прекрасен изглед към морския бряг. А швейцарски градинар превръща проекта в приказна реалност.

водопад Ботаническа в Балчик

Неслучайно много влюбени двойки избират това място за един от най-специалните моменти в живота си.

Още нещо интересно е, че Ботаническата градина в Балчик се явява спасителен център на редки и застрашени видове по Вашингтонската конвенция. Освен това, е място за изследователска и научна дейност, както и за студентски практики и екологични инициативи.

Дворецът в Балчик

Двореца

А как възникнал самият Дворец?

Навремето Южна Добруджа била под владението на Румъния. След като посетила местността, румънската кралица Мария Единбургска се влюбила в природата наоколо и решила именно тук да построи лятната си резиденция.

Когато през 1924г. италианските архитекти се заловили със задачата, тя кръстила своята вила “Тенха юва”, което в превод означава “Тихото или уединеното гнездо”. Кралицата искала гостите й и самата тя да усещат невероятното спокойствие, което струи от местността. Това е причината вилите да са разпръснати из целия двор. Освен самостоятелни вили, през годините се изграждат параклиси, чешми, нимфеум, пътеки, вътрешни дворове и потоци.

Балчик

Любопитно: Говори се, че водата, която извира от една от постройките е лековита.

Сватба в Двореца

Като споменахме нимфеум, нека обясним какво представлява. Това е римска лоджия и един от най-впечатляващите примери за антична архитектура в бившата резиденция. По този начин са наричали храмовете на древногръцките нимфи – богини на водата. Румънската кралица е ползвала мястото, за да празнува свои рождени и имени дни и да посреща значими гости и делегации.

нимфеум

Днес, това е едно от емблематичните места на територията на Двореца, където може да се венчаете. Нимфеумът е обгърнат от зеленина и аромат на цветя, което го превръща в романтично място за сключване на граждански или църковен брак. Другата опция е в параклиса Стела Марис, а през зимните месеци, се предлага вариант и в закритата част на комплекса.

Дворецът в Балчик определено става все по-предпочитано място за сватби, особено сред чужденците. Подходящ избор, както за тесен кръг, така и за повече гости. Най-голямата сватба до момента е събрала около 260 души, а на най-нестандартната всички гости са били облечени като герои от Алиса в страната на чудесата.

Време е да преминем към:

Необикновена архитектура

Двореца

В архитектурата на 46-те сгради и многобройните градини са вплетени елементи от различни култури и религии, отново по желание на кралицата. Усеща се влиянието на различни стилове: възрожденски, трансилвански, мавритански, византийски, ориенталски и др. Като орнаменти забелязваме християнски кръстове, минаре, езически барелефи, древни митологични създания, марокански делви, мюсюлмански чалми и много други.

Двореца минаре

Затова си има и обяснение: румънската кралица изповядвала древна бахайска религия, учеща на вяра в единството на Бога, равнопоставеност на различните религии по света и хората като цяло.

Тя се молела в специално изградения параклис Успение Богородично, който е изцяло реставриран. Обърнете внимание на дърворезбата на трона и позлатеното разпятие.

Паркът е доста голям, но ето някои от по-интересните места из Двореца: Плачещият град, Градината на Аллах, Градината на принца с езерцето с лилиите, параклисът Стела Марис, Алеята на вековете, Висящите тераси, гробът на кралица Мария, старата мелница, сребърния кладенец.

резиденцията в Балчик

Във вилата на кралицата се помещава музейна изложба, която показва нейни лични вещи, документи, антични съдове, намерени наоколо и др. А в бившата библиотека на резиденцията, днес са поместени изложби на български и чуждестранни художници.

Една по-съвременна атракция е Алеята на виното, където може да дегустираме и закупим интересни български вина. Тук за пръв път опитах вино от пъпеш.

А сега към по-практическата част:

Цени и работно време

градините на Двореца в Балчик

Няма как да не изкажа възмущението си от завишените цени за посещение на обекта. Въпреки това, смятам че мястото си заслужава да бъде посетено поне веднъж, защото наистина е много красиво.

Цени:

Възрастни – 14 лв. за 2-те (Ботаническа градина – 8 лв., Двореца – 6 лв.)

Деца от 7г. до 18г., ученици, студенти, пенсионери –  5 лв. за 2-те  (Ботаническа – 3 лв., Двореца – 2 лв.)

Деца до 7 г. – безплатно

Работно време:

Всеки ден от 8:30 – 18:00ч. (април, септември – до 19ч., от май до август – до 20 ч.)

Зимно работно време: 8:30 до 17:00 ч. Лятно работно време: 8:00 до 20:00 ч. – за Двореца (на каси и музей)

Най-доброто време за посещение е през пролетта, когато повечето видове цъфтят и ще може да се насладите на цветята в целия им блясък.

Самият комплекс се намира на около 2 км от центъра на Балчик и на около 40 км от Варна.


Цялата тази зеленина в комбинация с оформянето, подредбата, архитектурата и гледките към морето, превръщат Ботаническата градина и Двореца в Балчик в едно приказно място, което трудно ще ви остави безразлични.

розариум в Балчик

А какво е вашето мнение за комплекса? Какво най-много ви впечатли? Споделете в коментар =)

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.