Ботаническата градина и Дворецът в Балчик


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 02.06.2022

Балчик

Имате ли път към Балчик или Северното Черноморие, няма как да не посетите Ботаническата градина и Дворецът, обединени в уникален архитектурно-парков комплекс. Местността също е много красива и навремето е запленила дори румънската кралица Мария Единбургска, която избира мястото за своя лятна резиденция.

В тази публикация ще намерите подробна и интересна информация за:

Университетската ботаническа градина в Балчик

Започваме от Ботаническата градина, макар хронологично да е възникнала след Двореца.

Създадена е през 1955 г. на територията на парка на Двореца, като звено на Софийски университет.

Днес градината се простира на площ от над 190 декара, като голяма част от нея е със статут на защитена територия.

Няма как да не ви очарова с огромното си разнообразие от растителни видове, цветове и форми.

Любопитно е да споменем, че тук се намира и втората по големина кактусова колекция в Европа, след тази в Екзотичната градина в Монако. Постоянната експозиция включва уникални видове кактуси и сукуленти, които заслужено привличат погледите на посетителите. Някои от тях цъфтят веднъж на 100 години, а други издържат без проблем и на много тежки зимни условия.

Впечатляваща е и Божествената градина със своите характерни килимни зацветявания, а като цяло и всички отделни красиво оформени кътове, посветени на различни видове.

Божествената градина

Градините са свързани помежду си с извити стълбища, мостчета, пътеки, изящни арки и тунели. Трудно е да се определи кои цветя са най-красиви, но розите, водните лилии и магнолиите със сигурност са сред тях.

Метасеквоята е един от редките видове, които можем да видим, съществуващ още от ерата на динозаврите.

Многобройните естествени и изкуствени водоеми допълват картинката по уникален начин. За оригиналната (и стилна) архитектура са виновни италиански архитекти, които я проектират по желание на румънската кралица, заедно с Двореца. Целият комплекс е изграден терасовидно върху стръмните скали, с прекрасен изглед към морския бряг. А швейцарски градинар превръща проекта в приказна реалност.

водопад Ботаническа в Балчик

Неслучайно много влюбени двойки избират това място за един от най-специалните моменти в живота си.

Още нещо интересно е, че Ботаническата градина в Балчик се явява спасителен център на редки и застрашени видове по Вашингтонската конвенция. Освен това, е място за изследователска и научна дейност, както и за студентски практики и екологични инициативи.

Дворецът в Балчик

Двореца

А как възникнал самият Дворец?

Навремето Южна Добруджа била под владението на Румъния. След като посетила местността, румънската кралица Мария Единбургска се влюбила в природата наоколо и решила именно тук да построи лятната си резиденция.

Когато през 1924г. италианските архитекти се заловили със задачата, тя кръстила своята вила “Тенха юва”, което в превод означава “Тихото или уединеното гнездо”. Кралицата искала гостите й и самата тя да усещат невероятното спокойствие, което струи от местността. Това е причината вилите да са разпръснати из целия двор. Освен самостоятелни вили, през годините се изграждат параклиси, чешми, нимфеум, пътеки, вътрешни дворове и потоци.

Любопитно: Говори се, че водата, която извира от една от постройките е лековита.

Сватба в Двореца

Като споменахме нимфеум, нека обясним какво представлява. Това е римска лоджия и един от най-впечатляващите примери за антична архитектура в бившата резиденция. По този начин са наричали храмовете на древногръцките нимфи – богини на водата. Румънската кралица е ползвала мястото, за да празнува свои рождени и имени дни и да посреща значими гости и делегации.

нимфеум

Днес, това е едно от емблематичните места на територията на Двореца, където може да се венчаете. Нимфеумът е обгърнат от зеленина и аромат на цветя, което го превръща в романтично място за сключване на граждански или църковен брак. Другата опция е в параклиса Стела Марис, а през зимните месеци, се предлага вариант и в закритата част на комплекса.

Дворецът в Балчик определено става все по-предпочитано място за сватби, особено сред чужденците. Подходящ избор, както за тесен кръг, така и за повече гости. Най-голямата сватба до момента е събрала около 260 души, а на най-нестандартната всички гости са били облечени като герои от Алиса в страната на чудесата.

Време е да преминем към:

Необикновена архитектура

Двореца

В архитектурата на 46-те сгради и многобройните градини са вплетени елементи от различни култури и религии, отново по желание на кралицата. Усеща се влиянието на различни стилове: възрожденски, трансилвански, мавритански, византийски, ориенталски и др. Като орнаменти забелязваме християнски кръстове, минаре, езически барелефи, древни митологични създания, марокански делви, мюсюлмански чалми и много други.

Двореца минаре

Затова си има и обяснение: румънската кралица изповядвала древна бахайска религия, учеща на вяра в единството на Бога, равнопоставеност на различните религии по света и хората като цяло.

Тя се молела в специално изградения параклис Успение Богородично, който е изцяло реставриран. Обърнете внимание на дърворезбата на трона и позлатеното разпятие.

Паркът е доста голям, но ето някои от по-интересните места из Двореца: Плачещият град, Градината на Аллах, Градината на принца с езерцето с лилиите, параклисът Стела Марис, Алеята на вековете, Висящите тераси, гробът на кралица Мария, старата мелница, сребърния кладенец.

резиденцията в Балчик

Във вилата на кралицата се помещава музейна изложба, която показва нейни лични вещи, документи, антични съдове, намерени наоколо и др. А в бившата библиотека на резиденцията, днес са поместени изложби на български и чуждестранни художници.

Една по-съвременна атракция е Алеята на виното, където може да дегустираме и закупим интересни български вина. Тук за пръв път опитах вино от пъпеш.

А сега към по-практическата част:

Цени и работно време

градините на Двореца в Балчик

Няма как да не изкажа възмущението си от завишените цени за посещение на обекта. Въпреки това, смятам че мястото си заслужава да бъде посетено поне веднъж, защото наистина е много красиво.

Цени:

Възрастни – 14 лв. за 2-те (Ботаническа градина – 8 лв., Двореца – 6 лв.)

Деца от 7г. до 18г., ученици, студенти, пенсионери –  5 лв. за 2-те  (Ботаническа – 3 лв., Двореца – 2 лв.)

Деца до 7 г. – безплатно

Работно време:

Всеки ден от 8:30 – 18:00ч. (април, септември – до 19ч., от май до август – до 20 ч.)

Зимно работно време: 8:30 до 17:00 ч. Лятно работно време: 8:00 до 20:00 ч. – за Двореца (на каси и музей)

Най-доброто време за посещение е през пролетта, когато повечето видове цъфтят и ще може да се насладите на цветята в целия им блясък.

Самият комплекс се намира на около 2 км от центъра на Балчик и на около 40 км от Варна.


Цялата тази зеленина в комбинация с оформянето, подредбата, архитектурата и гледките към морето, превръщат Ботаническата градина и Двореца в Балчик в едно приказно място, което трудно ще ви остави безразлични.

розариум в Балчик

А какво е вашето мнение за комплекса? Какво най-много ви впечатли? Споделете в коментар =)

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (18)

Сашо Стефанов

Има 4 входа! Гугъл ни заведе при най-далечния (долу на брега). Паркингът е по 3лв/час. Няма указателни табели! Входът е на стотина метра западно по крайбрежната улица. Ако не знаете, двореца може да го помислите за джамия и единственият ориентир за входа остава силно избледнял (черно-бял) билборд, вдясно, на 50-ина метра навътре.

ИВАН ИВАНОВ

СЪС ЖЕНАМИ СМЕ ПЕНСИОНЕРИ И СЪЩЕВРЕМЕННО ИНВАЛИДИ , ТА ПИТАМ ИМА ЛИ ОТСТЪПКА ЗА ТАКИВА КАТО МЕН С 85 % ИНВАЛИДНОСТ И КАКВА Е ? А АКО НЯМА ОТСТЪПКА --ДА НЕ ХОДИМ , А ТО ОТ СТ. ЗАГОРА ЩЕ НИ ИЗЛЕЗЕ ЗЛАТНО ПОСЕЩЕНИЕТО . МАКАР , ЧЕ СА ГАБРОВЦИ --НА ЕТЪРА Е БЕЗПЛАТНО , БРАВО НА ТЯХ -ИНЕ САМО ТАМ

Лилия

Цената е 19лв. за възрастен и 5 лв. за автомобил. Инфо от25.06.2022. Продуктите на Българска роза Карлово вместо за 3,50 се продават за 8лв,. а виното от кралската изба за 35лв.(в сайта е 22лв.) с уверението, че онлайн продажбите са само за техни клиенти.

георги георгиев

Искахме да покажем ботаническата градина на дъщеря ни, но ни беше обяснено че трябва да закупим по два билета за всеки посетител - единия билет за архитектурния комплекс а другия за ботаническата градина.Беше ни обяснено че няма как да закупим само за ботаническата градина, демек трябваше да закупим билети за нещо което не ни интересуваше.Естествено си тръгнахме обратно. Не искам да давам пари за нещо което не ме интересува.Така че ако искате да разгледате само ботаническата градина просто се откажете или платете и двата билета.Вие си избирате.Такава наглост и простотия скоро не бях срещал. Доста българи покрай нас също се отказаха, вместо да ни вземат парите само за ботаническата градина и да ни пуснат, в случая тия не вземаха нищо.Ама той Радой Ралин го е казал отдавна: "Българите сме малък, ама за сметка на това много прост народ".

Ангел Запрянов

Билетите на място ли се купуват или трябва предварително да се заявят?

Джорджа Де Марки

Здравейте! Билетите за Ботаническата градина и Двореца в Балчик се купуват на място, няма нужда от предварителна заявка. Поздрави,

Александра Христова

ПО- ГОЛЕМИ ДОЛНЯЦИ НЯМА. Лъжат, мажат. Пращат ни от едната каса на другата. Взехме си билет като ни казаха, че не трябва друг билет. Накрая стигаме до средата и ни карат да се върнем до началото да си купим друг билет, за да ни пуснат към двореца. След това казаха че вече може да ходим навсякъде, а в същито време в почти всяка къща има музей, където пак се плаща вход. Такава селянщина НЯМА!!!!

Делян

Абсолютни измамници, не отивайте оставете ги гладни . Ама лошото е че чужденците ги смучат

Лиляна Великова

Искам да питам какви са цените в Ботаническа градина и Двореца Балчик за хора със специални нужди с ТЕЛК .

Джорджа Де Марки

Здравейте, Лиляна. За съжаление, на официалния сайт не са посочени, но предполагам сумата ще е символична. Може да се обадите на този телефон и да попитате: 057 976 197. Поздрави,

Пламена Мирева

Здравейте , с какво работно време сте по Велик ден ?

Николай

Най големите мошенници! Грубо отношение и подвеждащ персонал! Първо е касата за двореца но никой не ти казва плащаш 6 лв за възрастен и 3 лв за дете и после те пращат на другата каса трябвало да минем с билетите и от там. Там те посреща леличка 8 лв за възрастен и 6 лв за дете! Показваме билетите и се оказва,че първата каса е за двореза,а втората е за градината и без билетите за градината не можеш да влезеш да разгледаш двореца! Обяснението беше,че нямало друг вход........ Пълни измамници никой не ти обяснява коя каса за къде е и като минеш през първата или ще изгориш с парите или ще те накарат да си вземеш билети и за градината защото без тях не можеш да влезеш и да разгледаш двореца! И за капак в двореца маски еднократни,които струват 0,30 лв ти ги продават за 2 лв! Пълни мошенници и после нямало тористи реват! Няма и да има! Мошенници от класа и супер лошо отношение особенно на входа! 50 лв за едно семейство и то за едно нищо!

Мария

Току-що реших да проверя какви забележителности могат да се посетят в гр. Балчик, като естествено на първо място е Дворецът. Информирах се и за цената за 4-членно семейство (2-ма възрастни + 2 деца), НО СЕ ИЗУМИХ ОТ СУМАТА, която трябвя дя отделим 28 лв. за двама възрастни + 10 лв. за две деца = 38 лв. За средностатистическото българско семейство това си е голям разход сомо за посещение на един исторически обект. Трябва сериозно да се помисли цените за българи и тези за чужденци да са различни и в съответствие със стандарта на живот в България. С високите цени на билетите ще отблъсквате все повече нашенци от досега им до културните ценности на България!!!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Мария! Съгласна съм с Вас, че цените могат да се направят значително по-достъпни и, че особено за семейства би трябвало да дават добри пакетни цени, но за съжаление не е така. Може да напишете отзив към официалния сайт на Двореца в Балчик, макар да ме съмнява да има промяна. Поздрави и ако не сте посещавали Калиакра, там цените са съвсем достъпни, а мястото не по-малко уникално.

Станислав

Извинете, но какво общо има Балчик с Варна, при положение че е в Добричка област?!?!?! Все едно по CNN да представят Перник като град на 200 км. източно от Белград!?!?!

Джорджа Де Марки

Благодаря за сравнението със CNN, но в случая ориентирът е даден, тъй като повечето хора знаят къде се намира Варна и тръгват към Балчик именно от там. Още не съм посещавала Добрич, но ще се радвам и за там да напиша публикация. Поздрави,

Евгения

Наистина прекрасно място,но простотията и грубото отношение на хората,които насочват посетителите към касите и "късат билетчетата" на входа,бяха възмутителни! Развалиха настроението и удоволствието ни Не стига объркващото плащане на две каси ,като първо плащаш за двореца,до който не можеш да стигнеш ако не си платил за градината,ами и това... Беше разочароващо!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Евгения. Съжалявам за неприятното преживяване. За жалост, голяма част от обслужващия персонал в България не знае как да се държи и отнася към клиентите си. Все пак, опитвайте се по някакъв начин да ги игнорирате и да се насладите на положителните неща и красоти. И дано не попадате повече на такива служители. Може да се опитате да подадете оплакване, но не знам доколко би помогнало..