Разходка из Ботаническата градина в Балчик


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 27.04.2023

замък Балчик

Балчик е страхотен и отскачаме често до там, градът е особено магнетичен. Самата атмосфера е завлавяваща, много спокойна и вдъхновяваща. А разходката из Ботаническата градина и Дворецът е просто задължителна, особено през пролетта и лятото, въпреки че работи целогодишно и гледката към морето също е очароваща. А знаехте ли че, последното желание на кралица Мария Единбургска било  сърцето й да бъде погребано в нейния любим дворец в Балчик? 

В статията ще разгледаме подробно какво представляват, ще надникнем в историята на мястото и ще научите много любопитни и полезни факти.

Съдържание на статията:

Къде се намира университетската ботаническа градина в Балчик?

GPS координати: ул. „Акад. Даки Йорданов 1, 9600 Двореца, Балчик

Ботаническата градина на Балчик се намира на 2 км от центъра на Балчик, но може да се разходите до там и пеша, и на около 40 км от гр. Варна. Градината се намира в Архитектурно-парковият комплекс „Двореца” и е на 24-то място в Списъка на 100-те национални туристически обекта на България (носете си паспорта за печат). Ботаническата градина е групов паметник на културата от национално значение, и е бивша лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска в началото на 20-ти век. Точно тук тя е избрала да прекарва летата си.

Дворецът в Балчик (Архитектурно-парков комплекс Двореца)

замък Балчик

Румънската кралица Мария, отдавна си мечтаела за място, където да отсяда през летните месеци, като смятала, че само в Италия може да намери такава красота, но с изненада установила, че Балчик не отстъпва по нищо на италианския морски бряг. Преди години Балчик е бил най-южната точка на Румъния и посещавайки го, тя решава, че ще построи своята лятна резиденция именно тук и я нарича „Тихото гнездо”. Благодарение на италианските архитекти, които тя наема да изградят Двореца, мястото се превръща в уникално произведение на изкуството, преплело в себе си различни стилове – български, мавритански, ориенталски, готически и др. Кралицата била последователка на бахаизма (бахайството е персийско учение, създадено през 19-ти век и изповядва единството на цялото човечество, създадено от един Бог). На това нейно увлечение се дължи и многообразието от християнски кръстове, минарета, чалми, делви от Мароко и много други. Дворецът има наблюдателна кула и в ниша, вдълбана в стената, се помещава денонощна охрана. В целия комплекс са разположени вили и паркове, където гостите на кралицата са се усамотявали и са се наслаждавали на неземната красота. Комплексът е разполагал с микроферма, поща, зеленчуков и цветарски разсадник, лозя, овощни градини, електроцентрала, столова и др.

За жалост кралицата не е успяла дълго да се радва на красотата на новия дворец, тъй като е починала през 1938 г. – две години след неговото завършване.

Интересни места из Двореца:

градина в Балчик

Едно от най- интересните места в Двореца е напълно обновеният параклис Успение Богородично, където се молела румънската кралица Мария. Той се слави със своя приказен трон, който е с дърворезба и позлатено разпятие. Разхождайки се из Двореца, ще се натъкнете на Градината на Аллах, Висящите тераси, параклиса „Стела Марис”, Плачещият град, сребърния кладенец, гроба на кралицата, музейната изложба във вилата на кралицата.

Ботаническата градина в Балчик

Балчик градина

Ако искате да се измъкнете от шума и суматохата на града, посещението на Университетската ботаническа градина е идеалното място да се отпуснете и да останете сами. Ботаническата градина е собственост на “СУ

Св. Климент Охридски“ и е създадена през 1955 г. Посетителите могат да видят красиви цветя и различни храсти и дървета от цял ​​свят. Площта на градината е над 190 дка., включително над 4900 вида растения. Тук можете да се полюбувате на втората по големина колекция от кактуси в Европа, като първата е в Монако. Влизайки в градината, ще се озовете в детската стая, която е най-новата част на градината, предназначена за хора с увреждания, особено такива с нарушено зрение.

ботаническа Балчик

Едно от най-отличителните места в Ботаническата градина на Балчик е Градината на боговете. Това е огромно поле със сезонни уханни цветя и вековни тополи наблизо. Тук можете да видите и най-рядката метасеквоячиято история може да се проследи до епохата на динозаврите.

До старата топола ​​има алпинеум. Растенията са подредени със скални фрагменти, които допълнително ги разкрасяват. Има повече от 50 вида рози: влачещи, катерещи се с много различни цветове. До броеницата е една от най-старите магнолии на Балканския полуостров. В дъното на парка е т.нар. Гетсиманска градина, в която има огромно бонбонено дърво, нарове, с мокини, райски ябълки и т.н. Има и малка църква с изворна вода.

Мостът на въздишките

мостът на въздишките в Балчик

В съседство е още една градина, тук е едно от най-романтичните места в градината “Мостът на въздишките“. Легендата гласи, че ако искаш нещо, пожелай си го силно и преминавайки по моста, желанието ти ще се сбъдне. От моста се вижда най-красивата гледка – 25-метров водопад, заобиколен от много красиви дървета. Чешмата, която е построена през 1863 г. и се намира в Нимфеума е допълнителна атракция. Водата се стича във водното огледало по средата на Нимфеума, като през деня в него се отразява слънцето, а нощем луната и звездите. Именно тази красота е била причината за желанието на румънската кралица да посреща своите рождени дни тук.

В близост до „Мостът на въздишките” се намира вила „Принц Николай”, където можете да опитате и да си закупите различни видове вина. Уникалността на Ботаническата градина се допълва от множеството изкуствени и естествени водоеми и различна растителност, които са дело на италиански архитекти и швейцарски градинар.

Сватба в Двореца

През последните години много двойки решават да сключат както граждански, така и църковен брак на територията на Двореца. Архитектурата и красотата на Нимфеума и параклиса „Стела Марис” предлагат отлични условия за тези церемонии. Сватбеният туризъм в Двореца процъфтява, като повече от 80% от посетителите са чужденци от Румъния, Великобритания, Канада, Китай и др.

Досега венчавките са се правили само през летните месеци на годината от април до ноември, но отскоро Дворецът предлага вече нова услуга –зимна сватба, която е в самата вила на кралицата – „Тихото гнездо”.

За самото тържество младоженците имат богат избор от ресторанти.

Цена за вход и работно време

Важно е да знаете, че входната такса е комбинирана за двата обекта – Ботаническата градина + Двореца, но се заплаща на две различни каси, което е малко объркващо, но красотата, която ви предстои да видите ще си струва това малко неудобство.

Задължително трябва да имате пари в брой, защото кредитни и дебитни карти няма да ви свършат работа.

Цени за вход:

Възрастни – 15 лв за Ботаническата градина  и 15 лв. за Двореца

Ученици, студенти и пенсионери – 3 лв. (3.00 лв. за Ботаническата градина и 3 лв. за Двореца)

Деца до 7 г. – безплатно

Работно време на Ботаническата градина и Двореца

Комплексът е отворен целогодишно.

Април: 8,30-19,00 ч.

Май-август: 8,00-20,00 ч.

Септември: 8,00-19,00 ч.

Ноември-март: 8,30-17,00 ч.


Ботаническата градина, двореца, гледките към морето и самия Балчик са страхотна идея за разходка. Заслувава си да ги посетите и да изпълните очите си с красота.

Прочетете още:

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (19)

Калина Алена

По времето на социализма посещението беше безплатно. Прави бяха комунистите като казваха,че при капитализма човек за човека е вълк.

Сашо Стефанов

Има 4 входа! Гугъл ни заведе при най-далечния (долу на брега). Паркингът е по 3лв/час. Няма указателни табели! Входът е на стотина метра западно по крайбрежната улица. Ако не знаете, двореца може да го помислите за джамия и единственият ориентир за входа остава силно избледнял (черно-бял) билборд, вдясно, на 50-ина метра навътре.

ИВАН ИВАНОВ

СЪС ЖЕНАМИ СМЕ ПЕНСИОНЕРИ И СЪЩЕВРЕМЕННО ИНВАЛИДИ , ТА ПИТАМ ИМА ЛИ ОТСТЪПКА ЗА ТАКИВА КАТО МЕН С 85 % ИНВАЛИДНОСТ И КАКВА Е ? А АКО НЯМА ОТСТЪПКА --ДА НЕ ХОДИМ , А ТО ОТ СТ. ЗАГОРА ЩЕ НИ ИЗЛЕЗЕ ЗЛАТНО ПОСЕЩЕНИЕТО . МАКАР , ЧЕ СА ГАБРОВЦИ --НА ЕТЪРА Е БЕЗПЛАТНО , БРАВО НА ТЯХ -ИНЕ САМО ТАМ

Лилия

Цената е 19лв. за възрастен и 5 лв. за автомобил. Инфо от25.06.2022. Продуктите на Българска роза Карлово вместо за 3,50 се продават за 8лв,. а виното от кралската изба за 35лв.(в сайта е 22лв.) с уверението, че онлайн продажбите са само за техни клиенти.

георги георгиев

Искахме да покажем ботаническата градина на дъщеря ни, но ни беше обяснено че трябва да закупим по два билета за всеки посетител - единия билет за архитектурния комплекс а другия за ботаническата градина.Беше ни обяснено че няма как да закупим само за ботаническата градина, демек трябваше да закупим билети за нещо което не ни интересуваше.Естествено си тръгнахме обратно. Не искам да давам пари за нещо което не ме интересува.Така че ако искате да разгледате само ботаническата градина просто се откажете или платете и двата билета.Вие си избирате.Такава наглост и простотия скоро не бях срещал. Доста българи покрай нас също се отказаха, вместо да ни вземат парите само за ботаническата градина и да ни пуснат, в случая тия не вземаха нищо.Ама той Радой Ралин го е казал отдавна: "Българите сме малък, ама за сметка на това много прост народ".

Ангел Запрянов

Билетите на място ли се купуват или трябва предварително да се заявят?

Saveti

Здравейте! Билетите за Ботаническата градина и Двореца в Балчик се купуват на място, няма нужда от предварителна заявка. Поздрави,

Александра Христова

ПО- ГОЛЕМИ ДОЛНЯЦИ НЯМА. Лъжат, мажат. Пращат ни от едната каса на другата. Взехме си билет като ни казаха, че не трябва друг билет. Накрая стигаме до средата и ни карат да се върнем до началото да си купим друг билет, за да ни пуснат към двореца. След това казаха че вече може да ходим навсякъде, а в същито време в почти всяка къща има музей, където пак се плаща вход. Такава селянщина НЯМА!!!!

Делян

Абсолютни измамници, не отивайте оставете ги гладни . Ама лошото е че чужденците ги смучат

Лиляна Великова

Искам да питам какви са цените в Ботаническа градина и Двореца Балчик за хора със специални нужди с ТЕЛК .

Saveti

Здравейте, Лиляна. За съжаление, на официалния сайт не са посочени, но предполагам сумата ще е символична. Може да се обадите на този телефон и да попитате: 057 976 197. Поздрави,

Пламена Мирева

Здравейте , с какво работно време сте по Велик ден ?

Николай

Най големите мошенници! Грубо отношение и подвеждащ персонал! Първо е касата за двореца но никой не ти казва плащаш 6 лв за възрастен и 3 лв за дете и после те пращат на другата каса трябвало да минем с билетите и от там. Там те посреща леличка 8 лв за възрастен и 6 лв за дете! Показваме билетите и се оказва,че първата каса е за двореза,а втората е за градината и без билетите за градината не можеш да влезеш да разгледаш двореца! Обяснението беше,че нямало друг вход........ Пълни измамници никой не ти обяснява коя каса за къде е и като минеш през първата или ще изгориш с парите или ще те накарат да си вземеш билети и за градината защото без тях не можеш да влезеш и да разгледаш двореца! И за капак в двореца маски еднократни,които струват 0,30 лв ти ги продават за 2 лв! Пълни мошенници и после нямало тористи реват! Няма и да има! Мошенници от класа и супер лошо отношение особенно на входа! 50 лв за едно семейство и то за едно нищо!

Мария

Току-що реших да проверя какви забележителности могат да се посетят в гр. Балчик, като естествено на първо място е Дворецът. Информирах се и за цената за 4-членно семейство (2-ма възрастни + 2 деца), НО СЕ ИЗУМИХ ОТ СУМАТА, която трябвя дя отделим 28 лв. за двама възрастни + 10 лв. за две деца = 38 лв. За средностатистическото българско семейство това си е голям разход сомо за посещение на един исторически обект. Трябва сериозно да се помисли цените за българи и тези за чужденци да са различни и в съответствие със стандарта на живот в България. С високите цени на билетите ще отблъсквате все повече нашенци от досега им до културните ценности на България!!!

Saveti

Здравейте, Мария! Съгласна съм с Вас, че цените могат да се направят значително по-достъпни и, че особено за семейства би трябвало да дават добри пакетни цени, но за съжаление не е така. Може да напишете отзив към официалния сайт на Двореца в Балчик, макар да ме съмнява да има промяна. Поздрави и ако не сте посещавали Калиакра, там цените са съвсем достъпни, а мястото не по-малко уникално.

Станислав

Извинете, но какво общо има Балчик с Варна, при положение че е в Добричка област?!?!?! Все едно по CNN да представят Перник като град на 200 км. източно от Белград!?!?!

Saveti

Благодаря за сравнението със CNN, но в случая ориентирът е даден, тъй като повечето хора знаят къде се намира Варна и тръгват към Балчик именно от там. Още не съм посещавала Добрич, но ще се радвам и за там да напиша публикация. Поздрави,

Евгения

Наистина прекрасно място,но простотията и грубото отношение на хората,които насочват посетителите към касите и "късат билетчетата" на входа,бяха възмутителни! Развалиха настроението и удоволствието ни Не стига объркващото плащане на две каси ,като първо плащаш за двореца,до който не можеш да стигнеш ако не си платил за градината,ами и това... Беше разочароващо!

Saveti

Здравейте, Евгения. Съжалявам за неприятното преживяване. За жалост, голяма част от обслужващия персонал в България не знае как да се държи и отнася към клиентите си. Все пак, опитвайте се по някакъв начин да ги игнорирате и да се насладите на положителните неща и красоти. И дано не попадате повече на такива служители. Може да се опитате да подадете оплакване, но не знам доколко би помогнало..