Нос Калиакра – завладяващи гледки и легенди


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 25.03.2023

нос Калиакра гледка

Нос Калиакра е чудесно място, пълно с история, богато на гледки, както и на интересни митове и легенди. Красотата е изваяла всеки камък. Скалите са с причудливи червеникави форми, а водата изумява с тюркоазените си хипнотезиращи нюанси. Мястото е притегателно за туристи и фотографи, който искат да запечатат част от тази загадъчна приказност.

Как се стига до нос Калиакра?

GPS координати: тук

природа

Калиакра е дълъг и тесен нос на българското северно черноморско крайбрежие, в югоизточната част на Добруджанското плато. Намира се близо до селата Българево и Свети Никола, на 12 км от  Каварна и на 70 километра североизточно от Варна. GPS координатите са точни и водят точно до крепостната стена и паркинга към нея, от където започва и разходката.

Какво означава Калиакра – интересна легенда?

нос калиакра от дрон

Калиакра означава красив нос, името идва от червения цвят на скалите. Според легендата кръвта на защитниците на крепостта се пропила в скалите и затова те са с такъв цвят.

Калиакра – цени и работно време

крепост при калиакра

Нос Калиакра е подходящ за посещения от 1 април до 31 октомври, като през всеки сезон си има своята красота и неповторимост от цветове и багри.

Работно време:

9:00-19:00 от 1 април до 31 октомври / през зимата не работи/
Почивни дни: няма

Цени:
Входна такса:3 лв.
За студенти и ученици-1.50 лв
Беседа:10 лв.

Кратка история и любопитна информация

Най-ранните населения на носа датират от 4 век пр.н.е., когато областта е била населявана от тракийското племе тиризи. Те дават и първото му име – Тиризис, а после гръцкото Титизис, преминава в славянското Тетрасида, Акре и Калиакра, с което е познато и до днес. Калиакра е една от първите защитени територии в страната, от 1941 година, както и единственият резерват в България, включващ морска акватория. Скалите са с височина 60-70м, заради това се октриват и страхотни гледки към морската шир и заобикалящата я природа. Над района на нос Калиакра преминава и миграционния път на птиците –Виа понтика и поради тази причина тук има такова голямо разнообразие.

калиакра статуя

С годините вълните са издълбали множество пещери, ниши и арки, както и няколко подводни пещери. В морските ниши и пещери намира убежище тюленът-монах 1981 г. Заливът е много добро убежище за кораби, при силна буря. На мястото ще откриете останалата част о крепостните стени, както и самата порта, но тя е съвременна възстановка. Най-ранните писмени доказателства за съществуването и историята й, са от 1318г. Мястото е пропито от богата и дълга история, водили са се стотици битки. А през 1791 г. се е водила най-голямата морска битка в Черно море, където са се били Руската срещу Турската армада.

Легенди за нос Калиакра

Има няколко легенди, които са свързани с нос Калиакра, подбрали сме най-популярните и разказвани легенди.

Легенда за 40-те девойки на нос Калиакра:

Най-известната и разказвана легенда за нос Калиакра, е тази за 40-те български девойки. По времето на османските нападения, когато нападали, плячкосвали и опожарявали крайморските селище, взели в плен 40 български момичета. Пленявали най-красивите, които срещнели по пътя си. Събрали ги на нос Калиакра и им сложили стража, в очакване да настъпи нощта, когато щели да напалят огньове и да ги предадат на най-изявените войни, като награда за подвизите им.

Клетите девойки не се познавали, но ги събрала обща зла съдба, нито една от тях не искала да попадне в ръцете на поробителите. Най-смелата от тях ги склонила да сплетат косите си, като ги заплетат една за друга. Така нямало как да се откаже някоя от тях и да се хвърлят и удавят заедно в морето. Нямало вече живот за тях, по-добре мъртви, отколкото обезчестени от войниците. Така и направили, засилили се към морето да скочат, щом ги видели, поробителите хукнали към тях, но нищо не могли да направят. Девойките паднали в морето, което ги погълнало и така успели да запазят чисто своето сърце и момина чест.

нос Калиакра гледка

Легенда е за Свети Никола –покровителя на моряците.

Светецът бягал от турците и Бог удължавал земната твърд под краката му, за да успее да избяга, като по този начин бил създаден и носът. В крайна сметка той бил заловен и сега там има изграден параклис, реставриран през 1993 година, символизиращ гроба му. На това място по време на турското владичество е имало и дервишки манастир, за когото се твърдяло, че съхранява мощите на турския светец Саръ Султук. Малък нос северно от Калиакра носи името „Свети Никола“.

Най-голямата морска битка водена Черно море

Трета легенда разказва, че тук се е разразила най-голямата морска битка. Руската ескадра, водена от контраадмирал Ушаков разбива турската армада и с тази победа завършва Руско-Турската война от 1787-1791 г.

Колко време да отделим на нос Калиакра?

За да се обходи целият природен феномен ще са ви необходими най-малко 60-90 минути, за да може да се насладите на красотата, да снимате и ако решите да хапнете там, да посетите музеят, както и да разгледате сувенирите и магазинчетата.

Полезна и любопитна информация  за посещението ви:

гледка от нос Калиакра

Малко е ветровито, пригответе се като си вземете връхна дреха, за всеки случай. Пътят до там е ремонтиран и хубав. В таксата е включен и паркингът. Препоръчвам ви да го посетите по-рано, защото често ходят там на организирани екскурзии и мястото бързо се препълва с хора.

На носа има много приятен ресторант, където може да хапнете. Освен това там може да видите морски фар, параклис ‘’Свети Никола’’, малък музей, както и известният обелиск, наречен „Портата на 40-те девици“, в памет на 40-те девойки, изгубили живота си там.

морска гледка

Това неповторимо място е природен резерват с уникална дива природа, където могат да се наблюдават делфини, корморани, живеят тюлени, скорци и скални косове. Тук мога да се видят множество птици, които са застрашени видове и са в Червената книга на България. Уникалността се крие и в степните тревни площи – единствени в страната. По десния бряг на нос Калиакра, от крепостта се спуска алея до изградения в една от пещерите ресторант. Втора алея отвежда туристите към друга, по-малка пещера, в която е разположен музей с ценни археологически експонати. Носът е оборудван със система за художествено осветление, състояща се от над сто цветни прожектора, което го превръща в красива нощна морска атракция по време на национални празници.

Забележителности около нос Калиакра:

В близо до нос Калиакра има доста други забележителности:
Ботаническата градина в гр. Балчик

• Село Камен бряг известно със своето неугасващо огънче, което години наред впечатлява туристите и е сборно място на посрещащите изгрева на първото юлско слънце
• Природният резерват Тауклиман, който е известен и с името Птичият залив, където е разположено и ваканционното селище „Русалка”
плаж Болата

плаж Болата
• Резерват Яйлата, който е уникално място, съчетаващо археологически останки с природни дадености. Яйлата, която представлява приморска тераса с площ 300 дка, отделена от морето с 50 – 60 метрови скални масиви
• Внушителният нос Чиракман – един от символите на Каварна. Той се намира на 3 км. южно от Каварна, като красив завършек на една китна долина, през която се спуска пътят от града до пристанището и морето
• Мидена ферма „Дълбока”

Последвайте ме в Инстаграм за още интересни съвети:


Надявам се статията да е задоволила любопитството ви, относно интересните легенди, които се носят около прекрасния нос Калиакра. Уверявам ви, че си заслужава да го посетите по всяко време на годината, изключително красиво е. Ще се радвам да споделите вашите впечатления от мястото и бихте ли го посетили отново?

Прочетете още:

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (4)

Сезай

Здравейте,посещението на нос Калиакра подходящо ли е с малки деца?

Saveti

Здравейте, да, посещението на нос Калиакра е подходящо и за малки деца. =) Поздрави!

Станислав

Виждам, че сте посетила Калиакра, Балчик, Тюленово. И трите се намират в Добричка област. Вие, обаче, и в трите статии, споменавате като географски ориентир Варна?!?!? На каквото и да се дължи, това пренебрежително отношение е обидно, а и смешно! Все едно да определя София като град на 300 км. югозападно от Добрич. Бързам да изпреваря събитията и да Ви информирам, че Албена, Кранево и Русалка са също в Добричка област!

Saveti

Здравейте, Станислав. Причината и на 3-те места да се споменава Варна, а не Добрич, е, че повечето хора посещават тези забележителности именно от Варна, както и, че всички знаят къде се намира морската ни столица и най-лесно по това човек може да се ориентира. =) Обикновено се дават за ориентир по-големите градове, не е с цел обида към други населени места. Поздрави,