Нос Калиакра – където легенди и красота се преплитат


Категория: България

Автор: Saveti

Дата: 30.07.2020

Калиакра
5/5 - (1 vote)

Нос Калиакра несъмнено е едно от най-впечатляващите и живописни места по Северното Черноморие. Място, което очарова, освен с красотата си, и с интересните легенди, които се носят за него.

Какво ще научим в тази публикация?

Общи данни

Нос Калиакра

Както споменахме, нос Калиакра се намира на Северното ни Черноморие, на около 70 км от морската ни столица Варна и на около 12 км от гр. Каварна.

В буквален превод от гръцки означава „красивият нос“.

Карта:

Носът впечатлява още с формата си, тъй като е врязан около 2 км в морето, с историята си и с красивите панорамни гледки, които се разкриват от различни ъгли.

нос Калиакра гледка

Говори се, че при ясно време тук, от стръмните 70-метрови скали, може да се видят делфини. За съжаление, още не съм имала този късмет, но никога не е късно. =) Тук гнездят и редица редки видове морски птици, сред които аристотеловите корморани. Над носа преминава и една от големите въздушни магистрали на прелетни птици от цяла Европа – Via pontica.

Неслучайно Калиакра е една от първите защитени територии в България, която включва и морска акватория. Обявена е за природен резерват още през 1941 г., а крепостта, която ни посреща малко след входа, е обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение през 1967 г.

статуя Калиакра

На носа има още музей, ресторант, морски фар, метеорологична станция и параклис. И разбира се, емблематичната арка, пред която се вият опашки за снимки в почивните дни. Но преди да се впуснем към история и легенди, нека видим как и колко ще ни струва да посетим това прекрасно местенце.

нос Калиакра арка

Вход, цени и работно време

конник

До нос Калиакра най-удобно е да се стигне  с кола. Има достатъчно табели, така че трудно ще се объркате. Паркинг има, а за да преминете към паркинга и носа, се иска вход на човек.

Ето цените към 2020 год.:

За възрастни – 3 лв.

За ученици и студенти – 1.50 лв.

Беседа – 10 лв.

Работно време
9:00 – 19:00 ч. без почивен ден (1 април – 31 октомври)
Зимно време – не работи

Имайте предвид, че дори да е лято, на носа е доста ветровито, така че си носете нещо връхно.

вятърни мелници край Калиакра

Има ли плаж наблизо?

Болата

Да, съвсем наблизо се намира едно скрито бижу, което много от туристите пропускат, тъй като не знаят, че е толкова близо. Става дума за плаж Болата – уникално местенце, което си заслужава да видите, дори и без да плажувате там.

Ако искате да поседнете за малко на скалист плаж, още по-близо се намира и плаж Зеленка:

плаж Зеленка

Музей

музей Калиакра

В една от пещерите на нос Калиакра има музей, където могат да се видят археологически находки, открити при разкопки в резервата. Не се заплаща допълнително. Сред най-интересните експонати е макет на древната крепост, който показва как е изглеждала в миналото. А сега нека разберем малко повече за нея.

Крепост Калиакра

пред крепост Калиакра

Историята на Калиакра датира още от 4-ти в.пр.Хр. , когато местността била населявана от траките, дали първото й име Тиризис. По-късно крепостта е преименувана на Акре Кастелиум и чак от 13-ти век започва да се споменава името Калиакра.

Най-голям разцвет крепостта бележи през втората половина на 14-ти век по времето на деспот Добротица. От този период са и повечето останки и находки от крепостта, сред които части от водопровода, баните и резиденцията му.

Интересно е да споменем, че българската крепост Калиакра е една от последните български крепости, паднали под османско робство.крепостта Калиакра

Припомням, че крепостта е обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение.

Интересни легенди за нос Калиакра

легенди Калиакра

Много легенди се носят за това мистично място, а ние ще разгледаме някои от най-емблематичните:

Легендата за Калиакра

сплетени коси

Първата легенда е свързана с произхода на името Калиакра. Носи се легенда, която разказва за подвига на 40 български девойки, които завързали косите си една за друга и се хвърлили в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Най-красивата и смелата сред тях се казвала Калиакра, и на нея е кръстен носът.

По пътя на влизане може да видите „Портата на 40-те девици“, построена в тяхна памет. Портата пази спомена за тяхната саможертва в името на вярата и свободата.

порта Калиакра

Легендата има и продължение… Говори се, че дълго време след тяхната гибел, водени отново от Калиакра, девойките се връщали при носа и отмъщавали на поробителя.

Легендата за Св. Никола

Другото най-известно поверие се отнася до свети Никола – покровителят на моряците.

Според легендата, докато бягал от османците по носа, Господ, за да му помогне удължавал земята под краката му навътре в морето. И така цели 2 километра. По този начин се образувал носът. За съжаление, това не помогнало много на Свети Никола, тъй като накрая бил заловен и посечен. Според друга версия, светецът скочил в морето, за да не бъде заловен.

На това място е издигнат малък параклис в негова чест, реставриван през 1993 г., който може да видим и днес.

Интересно е, че и 2-те легенди имат общ мотив – този на саможертвата в името на свободата и бягството от османците.

Пръстенът-убиец

пръстенът-убиец
Източник: Община Каварна

Ще вмъкна и една интересна находка от края на 14-ти век, тъй като около нея се крият догадки. При разкопки на нос Калиакра през 2013 г., е открит необикновен бронзов пръстен. Археолозите го наричат „първият открит пръстен за извършване на убийства“ в България или „пръстенът-убиец“.

Смята се, че умишлено е ненатрапчив на визия и с него са се извършвали убийства от политически характер. Той разполага с кухина с малка дупчица, перфектна за целта да побере отрова, която да се изсипе в нечия чаша незабелязано.

Червеният цвят на скалите

Като споменахме убийства, друго предание разказва, че скалистите брегове на Калиакра са с червеникав цвят, тъй като са се напоили с кръвта на загиналите през различните епохи и битки (и мистериозни убийства).

Ушаков Калиакра
Паметник на адм. Ушаков, чиято армия побеждава многобройната турска армада на Хюсеин паша край бреговете на Калиакра.

Дали легендите са само легенди или в тях има доза истина, не можем да кажем. Това, което е сигурно е, че нос Калиакра е едно уникално място на север от Варна, впечатляващо с историята, красотата си и природата наоколо. Място, което никога не омръзва да посещаваш отново и отново.

Калиакра

Съгласни ли сте?

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (4)

Сезай

Здравейте,посещението на нос Калиакра подходящо ли е с малки деца?

Джорджа Де Марки

Здравейте, да, посещението на нос Калиакра е подходящо и за малки деца. =) Поздрави!

Станислав

Джорджа, виждам, че сте посетила Калиакра, Балчик, Тюленово. И трите се намират в Добричка област. Вие, обаче, и в трите статии, споменавате като географски ориентир Варна?!?!? На каквото и да се дължи, това пренебрежително отношение е обидно, а и смешно! Все едно да определя София като град на 300 км. югозападно от Добрич. Бързам да изпреваря събитията и да Ви информирам, че Албена, Кранево и Русалка са също в Добричка област!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Станислав. Причината и на 3-те места да се споменава Варна, а не Добрич, е, че повечето хора посещават тези забележителности именно от Варна, както и, че всички знаят къде се намира морската ни столица и най-лесно по това човек може да се ориентира. =) Обикновено се дават за ориентир по-големите градове, не е с цел обида към други населени места. Поздрави,