Скалната арка край Тюленово – вълшебна красота


Категория: България

Автор: Saveti

Последно обновена: 06.09.2022

тюленово

Природата тук е неописуемо красива. Срещата между морето и сушата е изключително привлекателна и заради причудливите скални форми. Тюленово е известно със скалното образувание „Арката“, което безумно много приличаше на известната арка в Малта (Гозо), която бе разрушена през 2017г. Скалната арка край Тюленово привлича хиляди туристи с красотата си и спокойствието, което цари около нея. Ако сте запалени да я посетите, няма да съжалявате. Освен това обаче Тюленово крие и други изненади и интересни факти, които ще ви разкрием в следващите редове.

Съдържание на статията:

Къде се намира Тюленово и как се стига до там?

тюленово

Тюленово е селце, намиращо се в община Шабла, обл. Добрич. Тук през 1951 година е открито първото находище на нефт в България. Тюленово е на около 80 км от Варна, между Шабла и Камен бряг. Подобно на нос Калиакра, и тук скалите са оцветени в червен цвят. Предпочитано място е за посрещането на изгрева на 1-ви юли. До селото няма междуградски транспорт и най-лесно до него се стига с лек автомобил. Скалната Арка край Тюленово се намира в непосредствена близост до селцето, до там се стига с кола, като отстрани има паркинг, където лесно може да оставите колата си. Не се ходи повече от 2-3 минути. Тук няма плаж и въпреки непристъпността има пътеки, по които може да се стигне до морето, но трябва да бъдете много внимателни.

GPS координати, водещи до Арката:

Какъв е произходът на името на с. Тюленово и кратка история

тюленово

Първоначално селото се е казвало Калъч кьой или„Село на сърпа“, докато през 1942 година след Крайовската спогодба то е преименувано. А за това от къде идва настоящото му име Тюленото  се твърди, че преди много години тук са живели тюлени от рода тюлен –монах, а през 30- те години на миналия век на румънската кралица Мария са й подарили двойка тюлени, които тя решила да пусне на свобода. Счита се, че те са се приспособили и са създали поколения сред подводните пещери на Тюленово.През 1971 г. германски водолаз открил останки от последния живял по тези места тюлен. За жалост, в наши дни вече не можем да видим тюлени, но за сметка на това, можем да се насладим на красивата гледка, която се открива при арката край Тюленово. Знаехте ли, че там има и пещера, Тюленовата пещера, до нея може да се стигне само с воден транспорт при тихо време. Пещерата е с дължина 107 метра и се счита за най-дългата по българското Черноморие.

Интересни факти за мястото?

тюленово от високо

Всяко местенце наоколо е диво, красиво и почти недокоснато от човешка ръка. Доказателство за това са природните феномени „Ашалък“, „Дупката“, „Киприя“, „Мартина“. В Тюленово е първото ни нефтено находище в България, което е започнало да функционира на 31.05.1951 и на този ден ежегодно се провежда събор. Интересен факт е, че на мястото, където е открит първия нефт, се издига Паметник на нефта. Самият сондаж още стои и се вижда вдясно от паметника, макар добивите да са приключили през 1970г. Нещо любопитно: при добива на петрол помпите вадят и лековита сярна минерална вода, която е полезна при невралгии и бъбречни заболявания.В селото живеят около 50 души, но през летните месеци заради красивия морски бряг, Тюленово става привлекателно място за все повече туристи.

С какво ни привлича Тюленово?

самотника тюленово

Арката край Тюленово е емблематична за мястото и няма как да останем безразлични към красотата на мястото. Най-красивата гледка е тази на Арката и съседната на нея скала „Самотника“. От тук залезите са невероятно красиви. За любителите на тишината и спокойствието в селото има няколко хотелчета и къщи за гости, където може да се отседне.  Тук плаж няма, но за сметка на това пък мястото е притегателна сила за български и чужди скални катерачи, за рибарите и гмуркачите и, разбира се, за фотографите. Мястото е притегателно и за любители на скачането от скали и по-екстремните спортове, като малцина се осмеляват да скочат. Все пак трябва много да се внимава за подводни камъни, а изкачването обратно става като се набираш на скалите, което не е особено приятно, нито удобно.

Интересни забележителности край Тюленово

За да запълните напълно прекрасното си изживяване на морето, може да посетите и други забележителности близо до Тюленово, като едно от тях е местността „Огънчето“, което е притегателно място край Камен бряг. Любопитно, невероятно и интересно е, че огънят гори непрекъснато от десетки години, благодарение на тръба с газ, който поради малкия дебит изтича свободно. Ежегодно на 1 юли точно край „Огънчето“ се събират хиляди хора, за да посрещнат първия юлски изгрев (July Morning). Друга интересна локация е курорт „Русалка“, разположен в „Птичия залив“ северно от Калиакра. Край курорта има минерални извори с температура 32°C . Минералната вода е подходяща за лечение на опорно-двигателния апарат, гинекологични и неврологични заболявания. В близост можете да ползвате 10 тенис корта, конна база, открит басейн с минерална вода, ветроходни яхти и каяци, центрове за подводен спорт и стрелба с лък. А все пак да не пропускаме и един невероятно красив и магичен фар, Фарът на нос Шабла. Той е най–високият (32м) и най-старият у нас. Повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море.


Ако статията за Тюленово ви е харесала, грабвайте раниците и фотоапаратите и потегляйте натам. Със сигурност ще останете очаровани от красотата, която се крие на това прекрасно място.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.