Скалната арка край Тюленово и любопитни факти за местността


Категория: България

Автор: Saveti

Дата: 02.06.2022

Тюленово
4.6/5 - (16 votes)

Ето, че най-накрая посетих Тюленово и видях прочутата скална арка.

Как разбрах за нея?

През 2015 година посетих уникалните Малта и Гозо, където видях Лазурният прозорец, едно от най-красивите места, на които съм била.

Интересът ми към Тюленово възникна известно време след това, когато разбрах, че и в България има подобно място (втората снимка).

arkite

За огромно съжаление Лазурният прозорец в Гозо, символ на острова, се срути през 2017г., което ме накара да побързам да посетя арката в Тюленово с надежда да не я сполети същата съдба.

А сега нека ви разкажа повече за нея и за селото. Крие повече интересни факти, отколкото можем да си представим.

От къде идва името на село Тюленово?

Първото, което ни идва наум са… тюлени. И не сме съвсем далеч от истината!тюлен

Историята разказва, че през 30те години на 20ти век румънската кралица Мария получила двойка тюлени за подарък, които гледала в заградено пространство около Балчик, но в последствие решила да ги пусне на свобода. Познайте накъде се запътили?

Привлечени от географския релеф, съчетание от подводни пещери, ниски скали и ветрове, двойката тюлени се настанила около селото и създала поколения. Ето защо през 1942 година селото бива преименувано от Калъч кьой (от турски „село на сърпа”) на Тюленово.

В последствие тюлените изчезват (главно, заради човешка намеса), но името на все по-популярното село остава.

До Тюленовата пещера, където легендата разказва, че се били заселили тюлените, може да се стигне само по вода и то когато морето не е бурно, но казват, че било много красиво.

Тюленова пещера

Пещерата е подводна, едноетажна и разклонена, с дължина 107 метра, което я прави и най-дългата по българското Черноморие. През 1878г. там са намерени останки от тюлен от вида монах.

С какво още е интересно мястото?

neft

С това, че Тюленово е първото нефтено находище в България – открито на 31.05.1951г., дата, на която се провежда събора на селото всяка година. Три години по-късно, през 1954г., в близост е основано и предприятието за добив на нефт и газ „Течни горива”.

Прогнозите вещаели, че добивът е щял да продължи около 20 години, но и днес може да видим камионите и нефтените сонди, разположени в района, както и ръждясали, а и по-нови варели, предназначени за събирането на нефт.

тюлен-ойл

Днес, това е по-скоро туристическа атракция, отколкото реална икономическа дейност. Интензивният добив продължил основно от 1955 до 1970г.

В селото, съвсем близо до морето, е издигнат Паметник на нефта, на мястото, където е бликнал за първи път нефт в България. Паметникът е скрит до ограда, а надписът се чете много трудно, но е интересно да се види.

паметник-нефт

Тюленово привлича…

Запалени фотографи прииждат от цялата страна, заради причудливите форми, скали и цветове, които предлага местността, с желание да ги пресъздадат по свой начин чрез обектива.

arka

Плаж няма, но Арката е много красива и заслужава да се види. А интересната скала до нея наричат „Самотника”.

самотника

Любопитно е, че всяко местенце наоколо си има име: „Ашалък”, „Дупката”, „Киприя”, „Мартина”,  „Самотната канара”.

Освен това, Тюленово привлича скални катерачи, любители на подводното гмуркане, на риболова и на скачането от скали. Като споменахме скачане от скали, ето още нещо интересно:

„Великото скачане” край Тюленово

velikoto skachane

Това е събитие, организирано от ентусиаст във Фейсбук, като момчето споделя в описанието, че иска то да се превърне в традиция и гарантирано забавление.

„Великото скачане” се провежда през лятото вече 2 години: 2016г. и 2017г. с мото „Надскочи себе си” или „Предизвикай страховете си”. Идеята му е всеки да скочи от най-високото място за себе си, като скалите в Тюленово позволяват това да се случи от различна височина, като най-високите точки са на около 10 метра.

За безопасността на участниците, от община Шабла, основен партньор на събитието, са осигурили екипи на медицинска помощ и полиция.

Ако мястото е заинтригувало и вас и искате да го посетите, вижте и:

Къде се намира с. Тюленово и как да стигнем до там?

karta

Скалистият бряг на Тюленово се намира в Северна България,  близо до фара на гр. Шабла (на север) и до Камен бряг (на юг), предпочитано място за посрещане на 1ви юли.

brega

Разстоянието от Тюленово до Варна е около 80 км, а на въпросът как да стигнем до там, отговорът е – с кола, няма градски транспорт.

Възползвайте се и разгледайте района, има още много интересни места, които да посетите като „Скалните манастири”, плажа в Крапец, Шабленското езеро, нос Калиакра, Балчик и много други, за които ще се радвам да разкажа в следващи материали.

Ако статията ви е харесала, ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и споделите! =)


Booking.com

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.