Скалната арка край Тюленово и любопитни факти за местността


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 18.12.2017

тюленово

Скалната арка край Тюленово и любопитни факти за местността

Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 18.12.2017

4.6/5 - (16 votes)

Ето, че най-накрая посетих Тюленово и видях прочутата скална арка.

Как разбрах за нея?

През 2015 година посетих уникалните Малта и Гозо, където видях Лазурният прозорец, едно от най-красивите места, на които съм била.

Интересът ми към Тюленово възникна известно време след това, когато разбрах, че и в България има подобно място (втората снимка).

arkite

За огромно съжаление Лазурният прозорец в Гозо, символ на острова, се срути през 2017г., което ме накара да побързам да посетя арката в Тюленово с надежда да не я сполети същата съдба.

А сега нека ви разкажа повече за нея и за селото. Крие повече интересни факти, отколкото можем да си представим.

От къде идва името на село Тюленово?

Първото, което ни идва наум са… тюлени. И не сме съвсем далеч от истината!тюлен

Историята разказва, че през 30те години на 20ти век румънската кралица Мария получила двойка тюлени за подарък, които гледала в заградено пространство около Балчик, но в последствие решила да ги пусне на свобода. Познайте накъде се запътили?

Привлечени от географския релеф, съчетание от подводни пещери, ниски скали и ветрове, двойката тюлени се настанила около селото и създала поколения. Ето защо през 1942 година селото бива преименувано от Калъч кьой (от турски „село на сърпа”) на Тюленово.

В последствие тюлените изчезват (главно, заради човешка намеса), но името на все по-популярното село остава.

До Тюленовата пещера, където легендата разказва, че се били заселили тюлените, може да се стигне само по вода и то когато морето не е бурно, но казват, че било много красиво.

Тюленова пещера

Пещерата е подводна, едноетажна и разклонена, с дължина 107 метра, което я прави и най-дългата по българското Черноморие. През 1878г. там са намерени останки от тюлен от вида монах.

С какво още е интересно мястото?

neft

С това, че Тюленово е първото нефтено находище в България – открито на 31.05.1951г., дата, на която се провежда събора на селото всяка година. Три години по-късно, през 1954г., в близост е основано и предприятието за добив на нефт и газ „Течни горива”.

Прогнозите вещаели, че добивът е щял да продължи около 20 години, но и днес може да видим камионите и нефтените сонди, разположени в района, както и ръждясали, а и по-нови варели, предназначени за събирането на нефт.

тюлен-ойл

Днес, това е по-скоро туристическа атракция, отколкото реална икономическа дейност. Интензивният добив продължил основно от 1955 до 1970г.

В селото, съвсем близо до морето, е издигнат Паметник на нефта, на мястото, където е бликнал за първи път нефт в България. Паметникът е скрит до ограда, а надписът се чете много трудно, но е интересно да се види.

паметник-нефт

Тюленово привлича…

Запалени фотографи прииждат от цялата страна, заради причудливите форми, скали и цветове, които предлага местността, с желание да ги пресъздадат по свой начин чрез обектива.

arka

Плаж няма, но Арката е много красива и заслужава да се види. А интересната скала до нея наричат „Самотника”.

самотника

Любопитно е, че всяко местенце наоколо си има име: „Ашалък”, „Дупката”, „Киприя”, „Мартина”,  „Самотната канара”.

Освен това, Тюленово привлича скални катерачи, любители на подводното гмуркане, на риболова и на скачането от скали. Като споменахме скачане от скали, ето още нещо интересно:

„Великото скачане” край Тюленово

velikoto skachane

Това е събитие, организирано от ентусиаст във Фейсбук, като момчето споделя в описанието, че иска то да се превърне в традиция и гарантирано забавление.

„Великото скачане” се провежда през лятото вече 2 години: 2016г. и 2017г. с мото „Надскочи себе си” или „Предизвикай страховете си”. Идеята му е всеки да скочи от най-високото място за себе си, като скалите в Тюленово позволяват това да се случи от различна височина, като най-високите точки са на около 10 метра.

За безопасността на участниците, от община Шабла, основен партньор на събитието, са осигурили екипи на медицинска помощ и полиция.

Ако мястото е заинтригувало и вас и искате да го посетите, вижте и:

Къде се намира с. Тюленово и как да стигнем до там?

karta

Скалистият бряг на Тюленово се намира в Северна България,  близо до фара на гр. Шабла (на север) и до Камен бряг (на юг), предпочитано място за посрещане на 1ви юли.

brega

Разстоянието от Тюленово до Варна е около 80 км, а на въпросът как да стигнем до там, отговорът е – с кола, няма градски транспорт.

Възползвайте се и разгледайте района, има още много интересни места, които да посетите като „Скалните манастири”, плажа в Крапец, Шабленското езеро, нос Калиакра, Балчик и много други, за които ще се радвам да разкажа в следващи материали.

Ако статията ви е харесала, ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и споделите! =)


Booking.com

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.