Потопената църква Св. Иван Рилски край язовир Жребчево


Категория: България

Автор: Кристина Добромирова

Последно обновена: 04.01.2022

Църква „Свети Иван Рилски“ или Потопената църква, се намира в село Запалня, което е било потопено при изграждането на язовир Жребчево през 1965 г., въпреки протестите на местните жители. Популярната забележителност привлича все повече хора, природата около самия язовир и много живописна и зареждаща, препоръчвам ви да го посетите. Стига се лесно с кола, която има къде да паркирате.

Съдържание на статията:

Как се стига до Потопената Църква
История на Потопената Църква и защо е под вода?
Кога Потопената църква се намира под вода?
С Каяци в язовир Жребчево

Карта на язовир Жребчево и Потопената Църква


GPS координатитук

tsurkvata-prez-lqtoto
Потопената Църква през лятото

Как се стига до Потопената църква

tsurvata-pod-voda
Частично потопената църква „Свети Иван Рилски“

Необикновената църква се намира в село Запалня, на около 55 км от Стара Загора, които се взимат за около 45 минути. От София разстоянието е 289 км, които се изминават за около 2 часа и 50 минути с кола. Състоянието на пътя е добро, както главният път, така и след като отбиете към църквата пътят продължава да е в добро състояние. Има кафява табела за самата забележителност, GPS координатите ви отвеждат точно до мястото на самата църква. Има много място, където да оставите колата си, като пешеходното разстояние от паркинга, до самата църква е 1-2 минути, като зависи до къде е нивото на водата.

gledka-put
Снимка на природата по пътя преди църквата

Ние сме посещавали църквата два пъти, като единия път беше частично под вода и гледката е невероятно въздействаща.

Вдъхновяващата гледка към църквата

История на Потопената Църква и защо е под вода?

Църквата „Свети Иван Рилски“, кръстена на българския светец Иван Рилски, е построена през 1895 г. от местните жители, в тогавашното село Запалня. Построена е на най-високия хълм в селото от местните жители, като всеки е помагал с каквото може за построяването й. Някои са дарили земите си, други са помагали със самото построяване, а трети дарили икони и потърсили свещеник.

През 1959 г. започнало построяването на язовир Жребчево, той е един от най-големите язовири в България, разположен на 25 000 декара, по поречието на река Тунджа. Решено било да потопят 3 села – Долни Паничарево, Жребчево и Запалня, където се намирала и църквата, за да има вода за плодородните ниви в околността.

tsurkvata-prez-lqtoto
Лятна снимка на църквата, когато водите са се изтеглили изцяло

На местните жители им бил даден срок да се изнесат, като им било позволено да разрушат и изнесат материалите от къщите си и да ги построят наново. Никой не посмял да разруши църквата. Успели да вземат иконите, част от олтара й е пренесен в Копринка и Гурково, а камбаната й е пренесена в Твърдица с обещанието, че когато почине жител на потопеното село, камбаната ще бие, за да извести за смъртта му. Това е традиция, която се спазва и до ден днешен.

Днес от селото са останали два паметника – потопената църква „Свети Иван Рилски“ и паметна плоча в близост до селското гробище, но не за един човек, а за цяло село. Надписът върху нея гласи:

“Село Запалня, заселено XV в.,  изселено 1962 г.”

Кога Потопената църква се намира под вода?

potopenata-tsurkva

През пролетта църквата бива частично потопена под водите на язовир Жребчево, в следствие на разтопените снегове и количествата валежи, които падат. Нивото на язовира се покачва и църквата остава под вода, като доколко ще бъде потопена зависи изцяло от снеговете и дъждовете. Ние посетихме църквата в края на април и беше потопена 1/3 от нея, втория път я посетихме средата на месец юли и нямаше капка вода, но тогава успяхме да я видим отвътре.

С Каяци в язовир Жребчево, до Потопената Църква

Ако сте авантюристично настроени, може да си наемете каяци с които да разгледате църквата отблизо и дори да влезете вътре. Предлагат се различни ваучери, те са идея за подарък, с която да зарадвате близък или да се позабавлявате с приятели.


Ако сте в Стара Загора или някъде наблизо, задължително отидете да видите църквата. Без значение дали се намира под или над водата е изключително красиво място, което ще ви зареди положително. 

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.