Копривщица – забележителности за 1 уикенд


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 26.12.2021

площад 20ти април

Копривщица – възрожденски град, който често подминаваме и оставяме за „следващия път“. На късо разстояние от София, това китно местенце е много подходящо за разходка през уикенда, затова съм събрала за вас забележителностите в Копривщица, които може да посетите за два дни.

А ако искате да се потопите в историята му и природата наоколо, защо не и за повече? =)

Какво ще намерите в публикацията?

Общи данни и местоположение

Копривщица
Население
– около 2300 души.

Община – Копривщица

Разстояние София – Копривщица – 110 км. (включва завои)

Копривщица се намира в Западна България, Софийска област, на около час и малко от столицата. Градът се намира в Същинска Средна гора, по живописното поречие на р. Тополница. А покрай самата река има алея, където може да се разходите.

река Тополница
За шофьори:

Кола в града няма да ви трябва – уличките са тесни, а почти всичко се намира на пешеходно разстояние. Няма обозначена зона, но ако оставите колата си в центъра на града, ще трябва да заплатите 2.20 лв за цял ден.

Карта на Копривщица:

Забележителности в Копривщица

Ако сте решили да посетите този град, то първото нещо, което ви вълнува, със сигурност е кои местенца да посетите. Затова съм подбрала и систематизирала най-интересните от тях:

Разходка из тесните улички на Копривщица

улици Копривщица
Тази точка е повече от задължителна и ясна, но няма как да не я спомена. Усетете възрожденския дух на града, като се разходите по характерните тесни калдъръмени улички с емблематичните разноцветни къщи, сред които най-изпъкващи са ярко сините и керемидено червените (поне за мен).

Каменен мост на Първата пушка (Калъчев мост)

мост Първа пушка
Докато се разхождате, не пропускайте да минете по каменния мост в старата част на града, където гръмва първата пушка, отбелязваща началото на Априлското въстание – изключително важно събитие за българската история. Именно тук е застреляно турско заптие, с чиято кръв Тодор Каблешков подпечатва известното “Кърваво писмо”, в което описва настъпилите събития и призовава съмишлениците си от Панагюрище да се включат в борбата за свобода. Писмото е изпратено до Георги Бенковски.

Мост Първата пушка
Като стана дума за Бенковски, уверете се да включите в програмата си и

Мемориален комплекс “Човекът що даде фаталният знак”

паметник Бенковски

Този паметник, посветен на Бенковски, е един от символите на Копривщица и определено заслужава вашето внимание. Намира се над родната му къща, по стъпала нагоре, откъдето се открива и приятна панорамна гледка към покривите на града.

На паметника е изобразен самият Бенковски на кон, който символизира значението на “Хвърковатата чета”, върху 5 камъка, от своя страна, символизиращи 5-те века под Османско робство. Върху тях може да прочетете надписа „Ставайте, робове! Аз не ща ярем!“, извадка от одата “Бенковски” от “Епопея на забравените” на Иван Вазов.

Предвидили сме нещичко и за любителите на църкви:

Църквата „Успение Богородично“

църква Успение Богородично
Няма как да не започнем от църквата, чиито камбани оповестяват официално началото на Априлското въстание, а именно църквата “Успение Богородично”. Намира се в близост до къщата на Димчо Дебелянов, а в двора й са погребани Дебелянов и Тодор Каблешков. Позната още като “Старата църква”, това е най-старата църква в Копривщица.

гроб на Дебелянов

Църквата “Св. Николай”

църква Св.Николай Копривщица
Щом имаме “Стара църква”, логично е да имаме и нова. “Св.Николай” е известна като “Новата църква”, макар на вид да не изглежда много нова. Нетипична е и интересна да се види, обявена е за Паметник на културата от местно значение и е построена изцяло със средства от дарения.

църква Св.Николай
Площад 20-ти април

площад 20ти април
Докато сте в Копривщица, няма как да не минете и през централния площад на града, на който се издига Паметник-костница в памет на загиналите в Априлското въстание.

костница

Музеи в Копривщица, които заслужават нашето внимание

И все пак, първото нещо, което ни идва наум чуем ли Копривщица, освен революция, са музеите. И има защо.

По принцип не съм голям фен на музеите, но Копривщица е град, в който трудно може да ги пропуснем. Музеи, свързани с важни исторически моменти от българската история и видни българи.

Цени и работно време на музеите в Копривщица

билети музеи

Обиколен билет за 6 музея – 10 лв – възрастни, 3 лв – ученици и студенти

Всеки музей по отделно – 4 лв възрастни, 2лв – ученици и студенти

Работно време на музеите:

лято – 9:30 – 17:30

зима – 9:00 – 17:00

Почивни дни: понеделник (Дебелянов, Каблешков, Лютова къща), вторник (Каравел, Бенковски)

Препоръчвам ви да посетите поне някои от тях, според интересите ви:

Къща музей на Димчо Дебелянов (Динчо)

къща на Дебелянов
Къщата музей на Дебелянов е всъщност родната къща на поета. На двора ще забележите скулптура на майка му, която го “очаква да се завърне в бащината къща”, като още една такава се намира на гроба на поета.

майка на Дебелянов
Щом прекрачите прага на синята къща, ви посрещат някои от най-емблематичните произведения на Дебелянов, различни портрети, както и негови вещи от фронта, където загива на едва 29 години по време на Първата Световна война.

Истинското име на Димчо, всъщност било ДиНчо, но когато го казал силно и чул ехото да повтаря “Димчо”, решил да се “прекръсти”.

Къща музей на Любен Каравелов

В Копривщица може да разгледате къщата на друг виден български писател и революционер – Любен Каравелов (и брат му Петко Каравелов).

Най-интересното в нея е печатарската машина, която е отпечатала първите революционни издания – вестник “Свобода” и вестник “Независимост”.

Къща музей на Тодор Каблешков

къща музей Тодор Каблешков

Това е къщата на Тодор Каблешков, председател на тайния революционен комитет в Копривщица и автор на “Кървавото писмо”, което споменахме по-рано.

Кърваво писмо

Къща музей на Георги Бенковски

къща Георги Бенковски

Георги Бенковски е псевдоним, с който Гаврил Хлътев остава в историята като организатор и ръководител на Априлското въстание. Къщата му може да разгледате на път към паметника, издигнат в негова чест.

Георги Бенковски

Найден Геров – основател на класното училище в Копривщица

Наред с тези важни персонажи за българската история, не може да не споменем и Найден Геров – основател на едно от първите класни училища – “Св. Св. Кирил и Методий” в Копривщица, където е преподавал и Неофит Рилски.

училище Копривщица

А освен къщите на тези видни българи, ето още няколко, заслужаващи вашето внимание:

Ослековата къща

Ослекова къща
Ослековата къща е много красива и е обявена е за Паметник на културата. Днес е превърната в Етнографски музей и е частна собственост, а билет може да си закупите на място на цена от 2 лв. Ако искате да я видите само отвън – може да го направите безплатно.

Палавеева къща

Палавеева къща

Палавеевата къща е завещана на Копривщица, заедно с количества злато от Ненчо Палавеев, известен като “Благодетелят на Копривщица”. Той помага изключително много за развитието на града, като с негови дарения са изградени още множество чешми, водоснабдителна мрежа, читалището, началното училище, камбанарията в църквата “Св. Никола”, Костницата на централния площад и др.

макет на Палавеева къща
В къщата има експозиции, разказващи за живота му, както и гостуващи експозиции.

Лютовата къща (Топалова)

Лютова къща

Лютовата къща е една от най-красивите в Копривщица (по мое мнение), впечатляваща с богата архитектура и стенописи от епохата на Възраждането, така че определено ви препоръчвам да се отбиете до нея.

Лютова къща украса

Тя също е превърната в Етнографски музей, а името й идва от търговеца Петко Лютов, който я закупил навремето.

етнографски музей

Едно от най-интересните неща, което може да видите в Лютовата къща са типичните копривщенски дантели – кенета и плъстите, за които ще разкажем по-подробно след малко.

копривщенски кенета
Тепане – що е то?

Нещо различно, на което може да станете свидетели в Копривщица е тепането.

демонстрация тепанеДемонстрацията на тепане определено е интересна и се провежда в Старата тепавица до моста на Първата пушка.

тепавица
С тепане се изработват плъстите – нетъкани пъстри постелки, изработени от вълна, които са се използвали, както за килими, така и за постелки за спане. Ползвали са се и за сватбена постеля, а всяка мома в чеиза си е трябвало да има поне една плъст.

плъсти
Снимката е от Лютовата къща
плъсти Лютова къща
плъсти в Лютовата къща

Музей на хляба и традиционните храни

Още нещо по-различно, което може да посетите тук, е Музеят на хляба. За жалост, на нас не ни остана време, но подозирам, че ще е интересно.

Обиколка с каруца

Копривщица с каруца
Ако не ви се разхожда през цялото време пеша, може да се възползвате от разходка с каруца из града и околностите, както направихме ние.

Има и възможности за леки походи сред природата около града. Недалеч се намира и вр. Богдан.

поход Копривщица
А сега нека преминем към някои

Любопитни факти и легенди за Копривщица

Знаете ли, че емблематичната българска песен „Хубава си, моя горо“, написана от Любен Каравелов (роден в Копривщица), е неофициален химн на града?

Национален събор на българското народно творчество в Копривщица

Знаете ли, че в Копривщица всяка година през 5 години се организира „гранд фестивал“? Следващото голямо събитие е през 2020 година.

гледка Копривщица

Съборът в Копривщица се осъществява в местността Войводенец, която се намира над града и от която се открива приятна гледка, а целта на самия събор е да популяризира българския фолклор – танци, песни, обичаи, народни предания. Самият фестивал има конкурсен характер и събира хора, както от цяла България, така и от чужбина.

От къде идва наименованието „Копривщица“?

Повечето изследователи подкрепят теорията, че Копривщица идва от „коприва“ (тракийско наименование), но съществуват и други, които твърдят, че произлиза от „копришица“, „копрос“, което означава тор, торище или от „куп речици“.  Има още едно предположение – от думите „рупа“ и „рупище“ (руда и рудник), тъй като се смята, че се е добивала тук.

Съществуват и различни легенди за създаването на Копривщица. И до днес е мистерия коя е вярната, но ще ги изброя накратко. Едно от преданията гласи, че в района се заселило старобългарско семейство със стадата си – „жупа“ и покрай тях се създало селището. Друга легенда твърди, че градът е създаден от бежанци, потомци на български родове.

Легенда за Сополовите камъни

Легендата за Сополивите камъни е интересна, заради наименованието си. Реално прозвището на каменните морени идва от тъжни събития – тук са изпращани бащи и синове на дълги и рисковани пътешествия (на гурбет към Близкия изток) и много сълзи (и сополи) са се изляли.

Надявам се, публикацията за възрожденска Копривщица да ви е допаднала и да ви е била полезна. Ако имате въпроси или препоръки за още забележителности, не се колебайте да оставите коментар под публикацията. =)

Посещението на Копривщица бе осъществено с други травъл блогъри с любезното съдействие на Дирекция на музеите в Копривщица, комплекс „20-ти април“,  предлагащ вкусна традиционна кухня, и хотел Рай.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (3)

Янка Ланкова

С удоволствие прочетох Вашите препоръки.Намирам ги за точни и ясни.Оказва се, че някои от забележителностите на този възрожденски град не съм ги посетила. Ще го направя.Благодаря Ви и дерзайте!

Весела Христовс

Ще посета всичките места в края на седмицата

Русан

Къде остава античността на Копривщица, откъдето е започнало всичко, освен показаното възрожденското наистина славно минало с мостове с пукнали пушки, опиянени от жаждата за свобода герои, архитектурата на старите къщи, калдъръмените улици, миризмата на боровете...