Копривщица – 15 приказни забележителности


Категория: България

Автор: Saveti

Последно обновена: 21.04.2023

Копривщица

Копривщица е едно от най-знаковите възрожденски местенца в България. Градчето е архитектурен резерват и дава печат за 100 национални туристически обекта.

Копривщица е в личния ми топ 3 на най-любими места в страната, заедно с Мелник и Калиакра. Има някакъв особен магичен дух, който навява спомени за приказките, които са ни чели като деца. Ходила съм в различни периоди от годината, освен през зимата, но несъмнено най-магично би било посещението, когато по сините покривчета се посипе пухкав сняг. Определено нямам търпение.

Съдържание на статията:

Разпложение и общи данни:

Според историческите данни, през района е минавал древен римски път, имало е и лятна резиденция на тракийски владетел. За обособено и постоянно обитавано селище обаче, се споменава векове по-късно – едва след 16в.Копривщица е разположен на 108 км от София, по поречието на р. Тополница в Същинска Средна гора, а разстоянието се минава за малко повече от час по Подбалканския път.

Прочетете нашите идеи за забележителности около София.

местност Войводец
Снимката е от местността Войводец, с панорамна гледка към Копривщица. Тук се провеждат множество културни, етнографски и туристически изяви. Едно от най-впечатляващите, което се провежда вежнъж на 5 години е Националният събор на българското народно творчество, който се провежда от 1965 година. Фестивалът представя автентичния български фолклор като народни песни, танци, бичаи, както и лечебни практики.

Цени и работно време на музеите:

Лятно работно време: (1 април – 1 ноември) 9:30 – 17:30
Зимно работно време (1 ноември – 1 април) 9:00 – 17:00

Както повечето музеи в Европа, почивните дни са понеделник и вторник.
В понеделник почиват музеите „Дебелянов“, „Каблешков“, Лютова къща.
Във вторник почиват „Каравелов“, „Бенковски“.
Ослековата къща е частен музей. Информацията и билетите са на място.

Цени:

Редовен билет: за 1 музей – 4 лева и 10 лв за обиколен.
Намален за ученици и студенти: за 1 музей – 2 лв и 3 лева за обиколен
Семеен билет: 20 лв
Беседа за 1 музей: 5 лв/група
Беседа за обиколен билет: 20лв/групаОбиколна беседа с екскурзовод – 50лв на български и 60 лв на чужд език
Обиколният билет включва посещение на 6 музея в града.
Безплатен вход за инвалиди и деца от социални домове.
Безплатен вход всеки последен понеделник от месеца.

За подробна информация, може да разгледате и сайта за музеите на Копривщица.

Цена за паркинг:

До 1 час – 2 лв

От 1 до 4 часа – 4 лв

Над 4 часа до 24 часа – 6 лв

Карта на Копривщица:

Значение на името Копривщица:

Името на града се твърди, че идва от тракийската дума „коприва“ или „копривище“. Според друга версия, името се свързва с видоизмененото „копришица“ или „кюпре“ от гръцката дума за „торище“ – коприà. Кюпретата са свързани с една местна особеност – плъстенето.

Любопитни легенди за Копривщица

Има и няколко различни легенди за възникването на селището, ще ви разкажем най-интересните:

Най-популярната е т.нар. Предание за жупата. Жупа е южнославянската дума за челяд. Смята се, че стар славянски род се заселил тук поради благоприятните условия и с времето, се създали махалите.

Втората легенда всъщност е много тясно свързана с първата. Тъй като в началото родовете били свързани, не можели да се женят помежду си, затова и търсели моми и момци от други села. Смята се, че търновска болярка напуснала земите си и се преселила в Рила планина в търсене на по-добър живот.
По пътя обаче видяла плодородните коприщенски почви и останала там (или пък се оженила за местен, има различни теории).

калдъръмени улици
калдъръмени улици в града и възрожденските къщи

Болярска кръв обаче не трае и жената заминала за Одрин да измоли султана за привилегии. Той бил възхитен от амбицията и смелостта й, затова се съгласил и издал ферман, с който Копривщица става владение на болярката, а самият град е наречен Аврат Алан – женска поляна.

Турски конници не можели да минават с подковани коне през селото, а копривщенци можели свободно да пътуват, да търгуват и да запазват част от данъците за себе си, както и да носят оръжие. Това направило Копривщица апетитна хапка за нападения и ограбване.

Възникването на Копривщица:

монумент кръст

Друга теория за възникването на Копривщица е, че това е село, създадено от различни бежански родове, дошли от къде ли не след поробването. Земите са били част от вакъфа на Михримах Султан – дъщерята на Сюлейман Великолепни и Хюррем.

Най-любопитна, макар и не свързана със създаването на селището, е легендата за Сополивите камъни. Колко благозвучно, нали?!
Сополивите камъни днес е историческа и културна забележителност. Реално представлява морена, където са се сбогували с мъжете, тръгващи на гурбет. Нарича се така заради голямото ревàне, съпътстващо всяко заминаване.

15 Интересни забележителности в Копривщица:

Разхождайки се из калдъръмените улични на Коприщица, пред очите ви ще се появяват различни забележителности, ето кои са най-интересните сред тях:

1. Къща-музей на Тодор Каблешков

къща Каблешков

Къщата на Тодор Каблешков е голяма търговска къща в традиционен стил с троен фронтон.
Още преди да влезем, ни обръщат внимание на еркерното издаване в архитектурата на къщата, което се наричало „Клюкарник“. Стопанката го пожелала, за да може да наблюдава какво се случва на улицата, докато си пиела кафето с приятелки.

Тодор Каблешков е получил много добро образование първо в родния си град, после в Пловдив, а след това е изпратен във Френския лицей в Цариград. На 23 години е бил началник на гара Белово, но решава да остави всичко и да стане революционер. Неговият подпис върху Кървавото писмо до Георги Бенковски в Панагюрище е символ на Априлското въстание.

Това се оказа много специално място за мен. В къщата на Каблешков има една много различна енергия. Беше невероятно чувство, неописуемо. Да си призная, в един момент спрях да слушам екскурзоводката и да виждам какво има наоколо. Помня, че се бях подпряла на бора в градината и се усетих, все едно съм там тогава; все едно виждам как подписва писмото и бяга от османците през тайната вратичка.

2. Ослекова къща – музей:

Ослекова къща

Горноослекова къща-музей или просто Ослековата къща, е възрожденска къща на абаджията Ненчо Ослеков. В средата на 20 в е превърната в етнографски музей, представящ копривщенския бит. Къщата е и част от музейния комплекс на Копривщица, а от 2013г е частен музей.

Стенописите по външната част на къщата са впечатляващи и представят пътуванията на търговеца до Кайро, Цариград и Александрия, а колоните на къщата са от ливански кедър – знак за доброто материално състояние на собственика.

Интересното за Ослековата къща е, че това е единствената възрожденска къща, която има свой кладенец. Това много ме учуди, защото в много къщи съм виждала кладенци, затова реших, че най-вероятно просто е първата, в която е построен такъв.

3. Къща Музей Димчо Дебелянов

къща-музей на Димчо Дебелянов

Още при влизането в двора на къщата, първото, което виждаме, е паметникът на чакащата майка – вечно чакаща детето й да се върне от фронта, а той така и не се връща. Това е къща-близнак, като в едната й част е живяло семейството на поета, а в другата – семейството на чичо му.
Дебелянов загива в бойните полета при Демир Хисар на 29 години, а оригиналът на този паметник на майката се намира в двора на църквата Успение Богородично. В къщата-музей могат да се видят негови стихотворения и лични вещи, къщата е негов роден дом. Интересно е също така, че е роден под името ДиНчо, на дядо си, но в последствие се прекръства.

4. Палавеева къща

Палавеевата къща е малко известна къща, която остава встрани от туристическите обиколки на Копривщица, но за сметка на това е много важна за местните. Тя е била дом на Хаджи Ненчо Палавеев, който е бил търговец, пътувал из света.
Тъй като не успява да създаде собствено семейство, той оставя цялото си огромно наследство на града. Това са били 40 млн. златни лева. Така дълги години след смъртта му, благодарение на неговите пари се поддържат училища, църкви и мавзолея-костница.

5. Къща-музей Любен Каравелов

Каравеловата къща

Къщата на Любен и Петко Каравелови е от другата страна на реката. Това е комплекс от няколко постройки, където се помещава етнографски музей. Най-внушителният експонат е личната печатна машина на Каравелов, на която е напечатана първата българска конституция.
Строежът на къщата е започнал през 1810г. и е завършил през 1835г.

Любопитно:

Хубава си, моя горо по текст на Любен Каравелов, е приета за химн на града.

6. Храм Успение Богородично

храм Успение Богородично

Църквата Успение на Пресвета Богородица или т.нар. Синя църква или Стара църква, е построена за 11 дни през 1817г. Строежът е бил със средства на местни благодетели, а самата църква е много богато изписана отвътре и била боядисана в син цвят 6 пъти.

храм Успение Богородично

В двора й са погребани всички възрожденци, допринесли за развитието на Копривщица.

7. Църква Св. Никола

Църквата Св. Никола е безкуполна трикорабна базилика с три апсиди, също построена с местни средства. До входа й се намира голямата Моравенова чешма, дарена от благодетелите от Моравеновия род.

8. Калъчев мост

Калъчев мост

Мостът на Първата пушка или Калъчевият мост се намира над р. Бяла река, приток на Тополница. Мостчето е гърбаво каменно и с доста нисък парапет. На 20 април 1876 г. по стар стил на това място революционерът Георги Тиханек се разминава с турски заптиета и убива едно от тях, произвеждайки първият изстрел, който слага началото на Априлското въстание.

9. Музей „Лютова къща“

Лютова къща

Лютовата къща е друга богата къща в града. Построена е през 1854г., а през 1900г. става собственост на Петко Лютов. Днес къщата е етнографски музей. Освен стенописи от пътуванията на Лютов, в нея могат да се видят и плъсти.

10. Копривщенските плъсти

плъсти

Плъстите са нетъкани килими, произведени от разчепкана овча вълна, подложена на топлина, влага и натиск или претъркване. Процесът е много интересен, датира от 8000г. пр. Хр. и се смята за най-древният занаят.

Всяка мома е трябвало да има поне една плъст в чеиза си. Ползват се за затопляне. Почистената вълна се разстила върху конопена основа на дървена скара, дебелината на вълната е 50 см, навива се на руло и се залива с гореща сапунена вода и се бие с тояга. Оцветявали ги предимно в червено и кафяво. Боядисвали са се в кюпове, които заравяли в торището – кюпрè.

11. Средно училище „Любен Каравелов“

монумент кръст

На няколко метра от Лютовата къща се намира Класното училище. В него са преподавали Найден Геров и Неофит Рилски, поставили основите на новото българско образование. В двора на училището има и лятна сцена, на която се провеждат различни фестивали.

12. Музей на просветното дело

Музеят на просветното дело е постоянна експозиция, представяща историята на възрожденското образование в Копривщица и показваща нагледно килийното и взаимоспомагателното училище като методи на обучение.

13. Къща музей „Георги Бенковски“

Къщата на Георги Бенковски е симетрична къща със силно издаден открит чардак. В къщата се съхраняват детската люлка и личната пушка на революционера, както и макет на Черешовото топче, което се използва за ежегодните възстановки на Априлското въстание.

Над къщата има стълби, които водят до 11-метровия паметник на Бенковски със сабя в дясната ръка и яхнал кон, стъпил на пет камъка. Камъните представляват петте века османско робство и на тях пише „Ставайте, робове! Аз не ща ярем!“, а конят символизира огромното значение на Хвърковатата чета.

Ето това е едно заслужаващо внимание място с панорамна гледка, което ме накара да нямам търпение да се върна в града, когато е натрупал сняг.

14. Павликянска къща

Павликянската къща е друга възрожденска перла в градчето. Тя е интересна с това, че е единствената къща, оцеляла след трите кърджалийски пожара, сринали града. (както споменахме, Копривщица е бил богат град, подложен на множество набези). Къщата не е музей и не е отворена за посещение.

15. Площад 20-ти април

Централният площад сигурно няма да ви изненада, че се казва 20-ти април.  Там има голям паркинг, също така е и информационният център, откъдето можете да си купите билети за музеите и да получите печат в книжката си за 100 обекта. Тук има и сергии с лакомства, сувенири и местни занаятчийски изделия.

На площада е и механа 20-ти април, където предлагат изключително вкусен боб с еленски бут и други местни вкусотии. Силно препоръчвам! Ние попаднахме там в студен дъждовен ноемврийски ден, в който токът беше спрял и осветлението и отоплението ставаха с камина, свещи и газени лампи. Нямаше как да е по-уютно и… възрожденско.

Културни събития в града:

Ако ви е интересно дали ще попаднете на интересно събитие, събор,прожекция на филм или друго интересно мероприятие, разгледайте актуалния календар на Копривщица, на сайта им.

Интересни забележителности около Копривщица

Ще разгледаме едни от най-интересните забележителности в района, може да ги комбинирате с разходката си с Копривщица:

 • Клисура изиграва водеща роля в Априлското въстание. Историческият музей на града е доста голям и дава печат от 100 национални обекта. Спомням си, че всички се впечатлихме, когато уредничката на музея ни каза, че една от местните майки-героини хвърлила живо малкото си дете в кладенеца на къщата и го убила тя, само и само да не го убият турците.
 • В местността Зли дол са останали спомените за жестока битка, когато местните са изклани от башибозуците. Днес две скали от гранит бележат мястото, където е гръмнало първото черешово топче.
 • Паметникът на Боримечката – Иван Танков е революционер, неуко, но много будно момче, което става прототип на Вазовия герой Боримечката. Той е наречен така, когато веднъж успява да залови две мечета. Заради голямата си сила е назначен да разположи по местата им черешовите топчета за битката при Зли дол
 • Скалните комплекси Кулата и Скумсале край Стрелча
 • Язовир Душанци
 • Водопадите Скока, Пеперудата и Канарата
 • Панагюрище
 • Старосел
 • Връх Голям Богдан
  Има интересни водопади и екопътеки около манастири

Копривщица е място, което ще остане в сърцето ви, богато е на толкова много история и природни забележителности, които са впечатляващи. Ще се радваме да ни подкрепите, като харесате публикацията ни и я споделите. Оставете ни в коментар какви са Вашите впечатления и бихте ли се върнали отново там?

Прочетете още:

Лакатнишки скали
62 Забележителности и идеи за разходка около София

За автора: Saveti

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (3)

Янка Ланкова

С удоволствие прочетох Вашите препоръки.Намирам ги за точни и ясни.Оказва се, че някои от забележителностите на този възрожденски град не съм ги посетила. Ще го направя.Благодаря Ви и дерзайте!

Весела Христовс

Ще посета всичките места в края на седмицата

Русан

Къде остава античността на Копривщица, откъдето е започнало всичко, освен показаното възрожденското наистина славно минало с мостове с пукнали пушки, опиянени от жаждата за свобода герои, архитектурата на старите къщи, калдъръмените улици, миризмата на боровете...