Копривщица – забележителности за 1 уикенд


Категория: България

Автор: Saveti

Дата: 26.12.2021

площад 20ти април
3.5/5 - (16 votes)

Копривщица – възрожденски град, който често подминаваме и оставяме за „следващия път“. На късо разстояние от София, това китно местенце е много подходящо за разходка през уикенда, затова съм събрала за вас забележителностите в Копривщица, които може да посетите за два дни.

А ако искате да се потопите в историята му и природата наоколо, защо не и за повече? =)

Какво ще намерите в публикацията?

Общи данни и местоположение

Копривщица
Население
– около 2300 души.

Община – Копривщица

Разстояние София – Копривщица – 110 км. (включва завои)

Копривщица се намира в Западна България, Софийска област, на около час и малко от столицата. Градът се намира в Същинска Средна гора, по живописното поречие на р. Тополница. А покрай самата река има алея, където може да се разходите.

река Тополница
За шофьори:

Кола в града няма да ви трябва – уличките са тесни, а почти всичко се намира на пешеходно разстояние. Няма обозначена зона, но ако оставите колата си в центъра на града, ще трябва да заплатите 2.20 лв за цял ден.

Карта на Копривщица:

Забележителности в Копривщица

Ако сте решили да посетите този град, то първото нещо, което ви вълнува, със сигурност е кои местенца да посетите. Затова съм подбрала и систематизирала най-интересните от тях:

Разходка из тесните улички на Копривщица

улици Копривщица
Тази точка е повече от задължителна и ясна, но няма как да не я спомена. Усетете възрожденския дух на града, като се разходите по характерните тесни калдъръмени улички с емблематичните разноцветни къщи, сред които най-изпъкващи са ярко сините и керемидено червените (поне за мен).

Каменен мост на Първата пушка (Калъчев мост)

мост Първа пушка
Докато се разхождате, не пропускайте да минете по каменния мост в старата част на града, където гръмва първата пушка, отбелязваща началото на Априлското въстание – изключително важно събитие за българската история. Именно тук е застреляно турско заптие, с чиято кръв Тодор Каблешков подпечатва известното “Кърваво писмо”, в което описва настъпилите събития и призовава съмишлениците си от Панагюрище да се включат в борбата за свобода. Писмото е изпратено до Георги Бенковски.

Мост Първата пушка
Като стана дума за Бенковски, уверете се да включите в програмата си и

Мемориален комплекс “Човекът що даде фаталният знак”

паметник Бенковски

Този паметник, посветен на Бенковски, е един от символите на Копривщица и определено заслужава вашето внимание. Намира се над родната му къща, по стъпала нагоре, откъдето се открива и приятна панорамна гледка към покривите на града.

На паметника е изобразен самият Бенковски на кон, който символизира значението на “Хвърковатата чета”, върху 5 камъка, от своя страна, символизиращи 5-те века под Османско робство. Върху тях може да прочетете надписа „Ставайте, робове! Аз не ща ярем!“, извадка от одата “Бенковски” от “Епопея на забравените” на Иван Вазов.

Предвидили сме нещичко и за любителите на църкви:

Църквата „Успение Богородично“

църква Успение Богородично
Няма как да не започнем от църквата, чиито камбани оповестяват официално началото на Априлското въстание, а именно църквата “Успение Богородично”. Намира се в близост до къщата на Димчо Дебелянов, а в двора й са погребани Дебелянов и Тодор Каблешков. Позната още като “Старата църква”, това е най-старата църква в Копривщица.

гроб на Дебелянов

Църквата “Св. Николай”

църква Св.Николай Копривщица
Щом имаме “Стара църква”, логично е да имаме и нова. “Св.Николай” е известна като “Новата църква”, макар на вид да не изглежда много нова. Нетипична е и интересна да се види, обявена е за Паметник на културата от местно значение и е построена изцяло със средства от дарения.

църква Св.Николай
Площад 20-ти април

площад 20ти април
Докато сте в Копривщица, няма как да не минете и през централния площад на града, на който се издига Паметник-костница в памет на загиналите в Априлското въстание.

костница

Музеи в Копривщица, които заслужават нашето внимание

И все пак, първото нещо, което ни идва наум чуем ли Копривщица, освен революция, са музеите. И има защо.

По принцип не съм голям фен на музеите, но Копривщица е град, в който трудно може да ги пропуснем. Музеи, свързани с важни исторически моменти от българската история и видни българи.

Цени и работно време на музеите в Копривщица

билети музеи

Обиколен билет за 6 музея – 10 лв – възрастни, 3 лв – ученици и студенти

Всеки музей по отделно – 4 лв възрастни, 2лв – ученици и студенти

Работно време на музеите:

лято – 9:30 – 17:30

зима – 9:00 – 17:00

Почивни дни: понеделник (Дебелянов, Каблешков, Лютова къща), вторник (Каравел, Бенковски)

Препоръчвам ви да посетите поне някои от тях, според интересите ви:

Къща музей на Димчо Дебелянов (Динчо)

къща на Дебелянов
Къщата музей на Дебелянов е всъщност родната къща на поета. На двора ще забележите скулптура на майка му, която го “очаква да се завърне в бащината къща”, като още една такава се намира на гроба на поета.

майка на Дебелянов
Щом прекрачите прага на синята къща, ви посрещат някои от най-емблематичните произведения на Дебелянов, различни портрети, както и негови вещи от фронта, където загива на едва 29 години по време на Първата Световна война.

Истинското име на Димчо, всъщност било ДиНчо, но когато го казал силно и чул ехото да повтаря “Димчо”, решил да се “прекръсти”.

Къща музей на Любен Каравелов

В Копривщица може да разгледате къщата на друг виден български писател и революционер – Любен Каравелов (и брат му Петко Каравелов).

Най-интересното в нея е печатарската машина, която е отпечатала първите революционни издания – вестник “Свобода” и вестник “Независимост”.

Къща музей на Тодор Каблешков

къща музей Тодор Каблешков

Това е къщата на Тодор Каблешков, председател на тайния революционен комитет в Копривщица и автор на “Кървавото писмо”, което споменахме по-рано.

Кърваво писмо

Къща музей на Георги Бенковски

къща Георги Бенковски

Георги Бенковски е псевдоним, с който Гаврил Хлътев остава в историята като организатор и ръководител на Априлското въстание. Къщата му може да разгледате на път към паметника, издигнат в негова чест.

Георги Бенковски

Найден Геров – основател на класното училище в Копривщица

Наред с тези важни персонажи за българската история, не може да не споменем и Найден Геров – основател на едно от първите класни училища – “Св. Св. Кирил и Методий” в Копривщица, където е преподавал и Неофит Рилски.

училище Копривщица

А освен къщите на тези видни българи, ето още няколко, заслужаващи вашето внимание:

Ослековата къща

Ослекова къща
Ослековата къща е много красива и е обявена е за Паметник на културата. Днес е превърната в Етнографски музей и е частна собственост, а билет може да си закупите на място на цена от 2 лв. Ако искате да я видите само отвън – може да го направите безплатно.

Палавеева къща

Палавеева къща

Палавеевата къща е завещана на Копривщица, заедно с количества злато от Ненчо Палавеев, известен като “Благодетелят на Копривщица”. Той помага изключително много за развитието на града, като с негови дарения са изградени още множество чешми, водоснабдителна мрежа, читалището, началното училище, камбанарията в църквата “Св. Никола”, Костницата на централния площад и др.

макет на Палавеева къща
В къщата има експозиции, разказващи за живота му, както и гостуващи експозиции.

Лютовата къща (Топалова)

Лютова къща

Лютовата къща е една от най-красивите в Копривщица (по мое мнение), впечатляваща с богата архитектура и стенописи от епохата на Възраждането, така че определено ви препоръчвам да се отбиете до нея.

Лютова къща украса

Тя също е превърната в Етнографски музей, а името й идва от търговеца Петко Лютов, който я закупил навремето.

етнографски музей

Едно от най-интересните неща, което може да видите в Лютовата къща са типичните копривщенски дантели – кенета и плъстите, за които ще разкажем по-подробно след малко.

копривщенски кенета
Тепане – що е то?

Нещо различно, на което може да станете свидетели в Копривщица е тепането.

демонстрация тепанеДемонстрацията на тепане определено е интересна и се провежда в Старата тепавица до моста на Първата пушка.

тепавица
С тепане се изработват плъстите – нетъкани пъстри постелки, изработени от вълна, които са се използвали, както за килими, така и за постелки за спане. Ползвали са се и за сватбена постеля, а всяка мома в чеиза си е трябвало да има поне една плъст.

плъсти
Снимката е от Лютовата къща
плъсти Лютова къща
плъсти в Лютовата къща

Музей на хляба и традиционните храни

Още нещо по-различно, което може да посетите тук, е Музеят на хляба. За жалост, на нас не ни остана време, но подозирам, че ще е интересно.

Обиколка с каруца

Копривщица с каруца
Ако не ви се разхожда през цялото време пеша, може да се възползвате от разходка с каруца из града и околностите, както направихме ние.

Има и възможности за леки походи сред природата около града. Недалеч се намира и вр. Богдан.

поход Копривщица
А сега нека преминем към някои

Любопитни факти и легенди за Копривщица

Знаете ли, че емблематичната българска песен „Хубава си, моя горо“, написана от Любен Каравелов (роден в Копривщица), е неофициален химн на града?

Национален събор на българското народно творчество в Копривщица

Знаете ли, че в Копривщица всяка година през 5 години се организира „гранд фестивал“? Следващото голямо събитие е през 2020 година.

гледка Копривщица

Съборът в Копривщица се осъществява в местността Войводенец, която се намира над града и от която се открива приятна гледка, а целта на самия събор е да популяризира българския фолклор – танци, песни, обичаи, народни предания. Самият фестивал има конкурсен характер и събира хора, както от цяла България, така и от чужбина.

От къде идва наименованието „Копривщица“?

Повечето изследователи подкрепят теорията, че Копривщица идва от „коприва“ (тракийско наименование), но съществуват и други, които твърдят, че произлиза от „копришица“, „копрос“, което означава тор, торище или от „куп речици“.  Има още едно предположение – от думите „рупа“ и „рупище“ (руда и рудник), тъй като се смята, че се е добивала тук.

Съществуват и различни легенди за създаването на Копривщица. И до днес е мистерия коя е вярната, но ще ги изброя накратко. Едно от преданията гласи, че в района се заселило старобългарско семейство със стадата си – „жупа“ и покрай тях се създало селището. Друга легенда твърди, че градът е създаден от бежанци, потомци на български родове.

Легенда за Сополовите камъни

Легендата за Сополивите камъни е интересна, заради наименованието си. Реално прозвището на каменните морени идва от тъжни събития – тук са изпращани бащи и синове на дълги и рисковани пътешествия (на гурбет към Близкия изток) и много сълзи (и сополи) са се изляли.

Надявам се, публикацията за възрожденска Копривщица да ви е допаднала и да ви е била полезна. Ако имате въпроси или препоръки за още забележителности, не се колебайте да оставите коментар под публикацията. =)

Посещението на Копривщица бе осъществено с други травъл блогъри с любезното съдействие на Дирекция на музеите в Копривщица, комплекс „20-ти април“,  предлагащ вкусна традиционна кухня, и хотел Рай.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (3)

Янка Ланкова

С удоволствие прочетох Вашите препоръки.Намирам ги за точни и ясни.Оказва се, че някои от забележителностите на този възрожденски град не съм ги посетила. Ще го направя.Благодаря Ви и дерзайте!

Весела Христовс

Ще посета всичките места в края на седмицата

Русан

Къде остава античността на Копривщица, откъдето е започнало всичко, освен показаното възрожденското наистина славно минало с мостове с пукнали пушки, опиянени от жаждата за свобода герои, архитектурата на старите къщи, калдъръмените улици, миризмата на боровете...