Мелник – 12 интересни забележителности в града и наоколо


Категория: България

Автор: Saveti

Последно обновена: 23.09.2022

Мелник

Ако сте били в Мелник, твърде вероятно е да сте забелязали, че в самия град няма кой знае какво да се прави, освен да се пие и да се яде. Ние никак не пропуснахме да спазим тази традиция – храната е толкова вкусна, а виното е тооолкова пивко!

Долината на Струма е мястото в България, което предоставя най-добрите условия за развитие на лозаро-винарството. Местните се гордеят и с това, че самият Уинстън Чърчил си е поръчвал вино именно от тук. Най-известният и най-стар сорт е Широка мелнишка лоза. Други популярни сортове грозде са Сандански мискет и Мелнишки рубин. Нека все пак да разгледаме и кои забележителности в и около Мелник да не пропускаме, които са от национално значение.

Събрали сме най-интересните забележителности в най-малкия град в България, с население 239 души. Намира се в югозападната част на страната близо до границата с Гърция, в област Благоевград. А сега да започваме с интересната част.

Съдържание на статията:

Общи данни и кратка история

Мелник

През 1-3 в. тук е съществувало тракийско селище, превърнато в каменен храм на тракийската богиня на лова Бендида.

Смята се, че името на града е славянско и идва от старинната дума „мел“, която означава бяла глина, креда. Това не е никак изненадващо, като се погледнат белите скали, сред които е разположен Мелник.

Мелник многократно е в различни владения през вековете, но последният християнски управител е Деспот Константин Драгаш, загинал през 1395 година. Тогава градчето пада под турска власт чак до 1912г, когато по време на Балканската война четата на Яне Сандански освобождава града.

В първите години на робството Мелник е силно западнал, но впоследствие през Възраждането отново разцъфтява, главно благодарение на производството на вино и тютюн. В същия период в града и околията са действали над 70 църкви, 4 манастира, 3 мъжки и 1 девическо училища, както и богата библиотека. Мелник е и доставчик на основни хранителни продукти и зеленчуци за Рилския манастир.

Забележителности в Мелник и околността

1. Кордопуловата къща

кордопуловата къща

Това е къщата на най-богатия търговски род в града. Тя е най-голямата възрожденска къща на Балканите. Построена е на 3 нива през 1754г като за сравнение само гостната е с площ 90 квадрата. Пред къщата са руините на семейната черква Св. Варвара. ъщата разполага с лятна и зимна градина, шкаф-тайник, винарска изба. До лятната тераса с невероятна гледка се стига по дървена вътрешна стълба, а горе има слънчев часовник.

кордопуловата къща

Той е и нещо като карта на България, на която на мястото, където е Мелник, е израснало дръвче. В избата на къщата ще ви оставят да разгледате и в края на обиколката, ще ви чака чаша местно вино за дегустация. Можете и да си закупите.

кордопуловата къща изба

Вход и цена:

Входът за Кордопуловата къща е 4 лв, като екскурзовод е включен при групи над 20 души. Ние имахме късмет да се окажем заедно с група, но пък те бяха французи и не успяхме да разберем кой знае какви подробности от беседата.

Предлагат се и дегустационни пакети между 14 и 18 лв, които включват сирена, кашкавали и сухи мезета към съответния брой винà. И тук имахме късмет и без да плащаме дегустационен пакет, само срещу усмивка, опитахме вината.

Работно време:

02.05 – 17.10 – 9:30 -18:30
Работно време 18.10 – 01.05 – 9:30 – 16:30
Почивни дни са понеделник и вторник

ВАЖНО: В къщата ще ви дадат и печат за 100-те обекта.

2. Историческият музей

исторически музей

Намира малко под Кордопуловата къща. Входната такса е 2 лв, а беседата е 5лв. Работи всеки ден от 9:00 до 12:00 и от 13:00 до 18:00. Ние бяхме отседнали в хотела на 2 метра от музея и влязохме в 17:15. Беше отворено, но нямаше никой. Та, и тук също безплатно разгледахме. Не ми беше удобно да се застоявам или да снимам, но е добре уреден и има красиви експонати.

3. Музей на виното

музей на виното Мелник
Музеят на виното
със сигурност е задължителна точка за всеки посетител на Мелник. Работи всеки ден от 10:00 до 19:00. В него можете да разберете повече за целия цикъл на винопроизводство от засаждането на лозата до отпиването от чашата. В музея има и трезор с 400 вида вино, които обаче не се продават. Предлага се, разбира се, и дегустация. При закупуване на бутилка, бихте могли да попитате за етикет с ваша снимка. Цената е около 12лв.

4. Църквата Св. Никола

свети Никола Мелник

Църквата Св. Никола е най-голямата и най-стара църква в Мелник. Тя е полузапазена средновековна византийска църква и датира от края на 12в. Изградена е върху тракийско светилище и базилика от 5в., а стенописите са от 30-те години на 20в. Църквата има прилежаща камбанария, построена отделно. Двете църковни бронзови камбани са открити в последните 20 години и се смятат за едни от най-старите в Европа. За жалост миналия век претърпява пожар, който я опостушил, както и част от Мелник.

5. Църква Св. Антоний

свети антоний църква

Църква Св. Антоний, или Църквата на чудесата, е една от едва двете европейски църкви, наречени на този светец. Смята се, че ако душевно болен пренощува в нея, на сутринта оздравява. За по-тежките случаи може да се наложат и 40 нощувки. За да не избяга болният, кракът му се завързва с метален синджир за една колона в църквата. Може да звучи като във филм на ужасите, но много богомолци оставят дарове за благодарност, което значи, че явно това работи.

6. Деспот-Славова крепост (Мелнишка крепост)

мелнишка крепост

Деспот-Славова крепост или Мелнишката крепост е построена от Деспот Алексий Слав през 11в. със защитна функция. Площта на крепостта е била около 3000 кв. м. и достигала до 10 м височина, но днес не е останало много от нея и въпреки това е интересно да се посети.

7. Манастирът Св. Харалампий

Свети Харалампий

Манастирът Св. Харалампий е смятан за най-стар в района на Мелник и е от национално значение. Днес е в руини, но някогашното аязмо и сега може да се види. Състоял се е от две помещения – Св. Архангели и Св. Харалампий, които били с общ покрив.

8. Мелнишки пирамиди

Мелнишки пирамиди
Мелнишките пирамиди са сред най-посещаваните скални пирамиди в страната. Намират се до с. Кърланово в близост до Мелник. Обхващат комплекс, който включва още скални гъби и конуси, както и почивни станции. Пирамидите са разположени на височина от 100 метра и са на места са напълно отвесни.

9. Роженски манастир “Рождество Богородично“

роженски манастир

Той е най-големият манастир в Пирин планина, на 6 км от Мелник (и няма нищо общо с Рожен в Смолянско). В него се намират чудотворната икона Света Богородица Вратарница и гробът на Яне Сандански. Всяка година в нощта срещу Малка Богородица (храмовият празник се чества на 8 септември) се извършва литийно шествие и множество хора идват да пренощуват тук за здраве. Средновековният манастир е обявен за паметник на културата от национално значение и дава печат за 100 обекта. Влиза се безплатно, целогодишно.

10. Град Сандански и Парк Свети Врач

Сандански

Сандански се намира на около 25 км от Мелник. В града можете да посетите Археологическия музей, където освен всичко друго ви прожектират и доста реалистично филмче за Спартак. Той, музеят – не Спартак, се намира в центъра, няма как да не го видите, защото е в средата на главната улица. Работи всеки ден от 10.00 до 19.00, входът е около 6 лева. Може да се купят бижута и сувенири с намерени в района скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Можете и да се разходите в Парка Св. Врач, да се полюбувате на лебедите в езерцето или да преминавате по малките въжени мостчета над реката, която тече там. За децата има множество забавления, както във всеки парк, но мен най-много ме впечатлиха къщичката на Баба Яга, както и беседката на хълма над града (само си представям разкошните гледки, но да си призная, видя ми се твърде далеч и високо, за да отида)

11. Рупите

Рупите

Рупите са доста популярен туристически обект, дължащ славата си предимно на Баба Ванга. Храмът работи всеки ден от 8:00 до 19:00. Влиза се безплатно в комплекса, но за беседа се заплащат 10 лева. В двора на къщата на Ванга има животни, южни растения и изворчета, където можете да седнете и да потопите крачета в топлата вода и да се насладите на процедурата с рибките  (това надали е търсен СПА ефект, ние такъв момент уцелихме)

12. Златолист

Златолист е село в близост до Мелник. Свързва се с легендите за ослепялата монахиня Преподобна Стойна, при която се стичали много хора с молба за помощ и лек. Задължително посетете църквата Св. Георги, където пророчицата живяла и се молела. Там има интересни икони – впрегнат в каруца дявол, гола до кръста жена и отец с конска глава не са типичните картини в една църква, нали? Смята се, че ако застанете под яворовото дърво в двора, всичките ви болки ще изчезнат. В църквата също можете да си напишете желание.

Ех, нарове и вино!

вино

За първо посещение на Мелник ми се случи един слънчев и топъл ден в началото на октомври, седмица преди рождения ми ден. Беше приятно време, освен всичко друго, а и заради това, че обожавам нарове, а там е пълно с тях. Малките радости! Октомври – ноември е сезонът им и имах късмета дърветата да са отрупани с плодове (уви, в следващите години вече нямаше)

нарове

 

Ако някога сте се крили от комшията да му берете от черешите, сигурно ще разберете вълнението ми, докато се озъртах край дръвчето от снимката 😀
В крайна сметка сега няколко години по-късно и в нашата градина има нарче и нямам търпение да даде плод.

Влязох в едно от магазинчетата, за да си избера магнит, но продавачката ме пита искам ли да дегустирам вино. И аз исках, защо да не исках?! Опитах вино от малини, от смокини, от ябълки, от вишни, обикновено гроздово вино, както и „ледено“ вино. Това последното било направено, след като гроздето било обрано при минусови температури, вече замръзнало.

мелнишко вино


Без значение дали само ще преминете от там или единствено ще го ползвате за нощувка, трудно ще останете безразлични. Мелник е очарователно слънчево местенце, което някак си носи надежда и спокойствието, че всичко ще е наред.

За автора: Saveti

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.