Биокамините – 19 неща, които трябва да знаем за тях


Категория: Актуално

Автор: Saveti

Дата: 18.06.2021

stilna-biokamina
4.8/5 - (23 votes)

Най-често задавани въпроси и най-разпространените съмнения

и техните отговори и обяснения

Биокамините или биоетаноловите камини придобиват все по-голяма популярност, но много въпроси около тях стоят неизяснени.

В тази статия ще разгледаме най-разпространените: как работят, наистина ли отопляват, какво е биоетанол, от къде се купува, колко струва, произвеждат ли биокамините дим или неприятни миризми, нужен ли е комин, трябва ли да се поиска разрешително за инсталация и много други въпроси и техните отговори и обяснения.

Този материал е за всички хора, които са привлечени от модерната визия и идеята за биокамините, но не знаят какво точно представляват, как функционират и дали са безопасни и безвредни.

Биокамините работят с биоетанол. Преди да обясним как, нека видим  какво всъщност представлява това вещество.

1. Какво представлява биоетанолът?

Биоетанолът е продукт, който намира широко приложение в развитите страни като алтернативен източник на енергия.

Той се извлича от естествената ферментация на растителна биомаса, като захарно цвекло, житни растения, картофи – все продукти, съдържащи голямо количество скорбяла или захари. Полученият биоетанол се отделя чрез дестилация, а за да може да се използва алкохолът като гориво, се извършва дехидратация. Остатъчната вода се извлича от алкохола и се получава биоетанол с чистота около 95%.

Биоетанолът генерира ниски емисии на въглероден диоксид, може да го сравним със същото количество, което се получа при изгарянето на три свещи. Точно поради тази причина намира широко приложение в сектора на декоративните камини и екологичното отопление.

2. Как работят камините на биоетанол?

Биокамините са едно екологично решение, което използва възобновяема енергия и с пламъка си придават уютна атмосфера на дома или офиса. Нека разгледаме плюсовете и минусите им.

biokamia-kamuni
Функционирането на биокамините не е никак сложно: биоетанолът се налива в горивната камера чрез фуния, като не се пълни абсолютно до горе.

Пламъкът се запалва с подходяща дълга запалка или удължен кибрит, който черпи гориво от резервоара, съдържащ биоетанола.

Оцветяването на пламъка варира в зависимост от интензивността на топлината и нагряването, като бързо загрява въздуха в помещението, в което се намира уреда – нужни са около 5-10 минути, за да се разгори.

За гасене на камините се ползват загасители (обикновено се продават към камините). Чрез духане само ще усилите пламъка, така че не го правете.

Биокамините обикновено са елегантни и изтънчени, като могат да имат много разнообразна визия и различни форми: във формата на стъкло, ваза, кубчета, със сферична форма или във формата на сърце.

biokaminaa-surceПовечето фирми предлагат и възможности за персонализирани покрития, които да са в тон със стила на вашия дом и да са изцяло съобразени с вкуса ви.

Биокамините са напълно автоматизирани, имат регулатор за височина на пламъка и са особено подходящи за хора, които искат да местят камината от една стая в друга, дори и в банята или в кухнята. Това е едно от предимствата пред традиционните камини, а огънят става главен герой в обзавеждането благодарение на прозрачно стъкло, което поставя акцент върху пламъците или чрез други методи с различно въздействие.

По-функционални са за апартаменти от традиционните камини, тъй като си спестявате чуденето къде да държите дървета или пелети.

3. Камините на биоетанол наистина ли са екологични?

Да, те наистина са екологични и чисти, тъй като не отделят пепел и прах в помещението, в което са поставени. Другото положително е,че се възползвате изцяло от горивото, защото биоетанолът отделя минимални количества въглероден диоксид и водни пари при процеса на горене.

4. Биокамините безопасни ли са?

Безопасността на биокамините зависи от качеството на два основни елемента за нейното функциониране:

* горивна камера;
* използваното гориво.

Горивната камера развива запалването на пламъка и обикновено се изработва от неръждаема стомана, за да издържа на високи температури или продължителна работа.

Освен това, всяка биокамина разполага със система/сензори за контрол на горивото, която позволява на потребителя да регулира височината на пламъка.

И все пак, за да може биокамината да е максимално безопасна, използвайте биоетанол или денатуриран етилов алкохол, който е предназначен специално за биокамини. По-хубаво е да няма други приложения, защото по този начин се гарантира оптимално ниво на горене.

5. Биокамините наистина ли отопляват?

krugla-biokaminaДа. Те произвеждат топлина без топлинни загуби, което е недостатък при традиционната камина, и генерират приблизително 3.5-4 kw / ч като отопляват по хомогенен начин пространства до 25 – 40 квадратни метра в зависимост от размера на горивната камера и модела на самата биокамина.

6. Мога ли да използвам биокамината за отопляване на цялата къща?

Не, биокамината е допълнителна система за отопление и не е достатъчна, за да отоплява целия дом по оптимален начин.

От друга страна, дори традиционната камина обикновено не е единствената отоплителна система в къщата и често е комбинирана с печки или други отоплителни уреди.

7. Нужен ли е комин за биокамината?

Не, биокамините не изискват монтаж на комин и следователно са идеални като отоплителна система за тези, които не разполагат с комин или не желаят.

Отопляването с биоетанол не произвежда замърсители, които трябва да бъдат изхвърлени от външен комин, тъй като температурата на горене е само 400 °. Все пак, е препоръчително да проветрявате.

8. Колко струва една биокамина?

Цената на биокамините е различна, както при всеки един продукт, но може да се каже, че варира от 180-200 лева до няколко хиляди в зависимост от модел, големина, марка и дали е по специален поръчков дизайн.

chervena-biokamina

9. Вярно ли е, че биокамините отделят неприятни миризми?

Не, биокамините не отделят никаква миризма.

Биоетанолът е гориво, изработено от ферментацията на захари, получени от земеделски продукти като захарна тръстика, зърнени храни и картофи, както споменахме по-рано, което е причина за липсата на миризма.

10. Къде може да закупя биоетанол?

Биоетанолът може да бъде закупен от различни уебсайтове, от сайтове на производители, търговци на дребно на биокамини и в магазини като Практикер, Баухаус и други подобни в туби по 1л, 5л и 10литра.

11. Колко струва биоетанолът?

Биоетанолът има различна цена според разфасовката. В момента цените са приблизително такива:

За 1 литър – около 6 лева

За 5 литра – около 25 лева

За 10 литра – около 40 левa

12. Колко време издържа едно зареждане на биоетанол?

След цените, логично е да следва въпрос за колко време ще издържи. Продължителността на горене на биоетанола зависи от настройката на пламъка и модела, от това дали става течение в помещението, но като цяло е прието че, с един литър гориво, биокамината може да отоплява от 4 до 7 часа.

13. Може ли да се използва друго гориво освен биоетанол?

Не, биокамините са пригодени за работа ЕДИНСТВЕНО с биоетанол.

По-добре не си правете експерименти с други вещества, тъй като при повечето се отделят вредни газове и има риск да се задушите.

14. Температурата на биокамината може ли да се регулира?

Да, възможно е да се регулира пламъка, което позволява да се следи разхода на гориво и температурата в стаята.

15. Къде може да инсталираме биокамината?

Биокамината може да бъде инсталирана във всяка част на дома, дори и на място, на което е имало стара камина, за да се оптимизира пространството.

биокамина7Важно е да се отбележи, че при преместване или инсталиране, биокамината трябва да е изключена, а ако преди това е била включена, да се изчака да изстине напълно.

16. Може ли да се налива биоетанол, докато биокамината гори?

Не! Никога не го правете!

Важи същото правило като при преместване, изчакайте да се охлади напълно (около 15 минути).

Рисковете, свързани с биокамините са свързани главно с действия, които не бива да се извършват и са посочени в инструкциите за безопасност към продукта. Все пак говорим за истински огън и трябва да сме внимателни.

17. Колко време отнема инсталирането на биокамина?

Инсталирането не изисква специални умения, така че би трябвало да отнеме до тридесет минути.

18. Трябва ли ни разрешително за инсталиране на биокамина?

Не, за биокамините не се изисква разрешително за инсталация, защото не са оборудвани с комин.

19. Как се чисти биокамината?

Не е необходимо да се чисти от пепел, сажди или прах, но все пак е хубаво да се почиства, за да се избегне замърсяване на горивото и да изглежда добре.

биокамина-басейнКато обобщение може да кажем, че биокамините са едно модерно, алтернативно средство за отопление и декорация.

Като цяло за безопасни, но преди да ги ползвате, е хубаво да се запознаете с тяхната същност и начин на употреба.

Надявам се да съм ви била полезна! Ако възникнат други въпроси или искате да споделите личен опит, може да го направите в коментари.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (22)

Софка Асенова

Здравейте, имах инцидент с биокамината, която изведнъж направи много силен огън -до 1 м пламък! Тъй като е от повече от 5 години трябва ли да се смени в мястото/ по точно пълнежа, който не зная какъв е / където се сипва бигоривото. Не сме отваряли нищо да стане течение затова питам за пълнежа.

Георги Дюлгеров

Здравейте,Съветвам ви винаги да се консултирате с фирмата производител на Биокамините, те ще ви дадат най-точни указания как да процедирате, за да я запазите здрава за по-дълго време.Благодаря и успех!

Николай

Здравейте! Купих си биокамина и в горивната камера има памук (или нещо подобно). Трябва ли да го извадя преди зареждането с биоетанол? Благодаря Ви предварително!

Ерика Йончовска

Прочетох,че трябва контакт за камината.Необходимо ли е електричество за работата и?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Ерика, това зависи от модела, на който се спрете. Повечето биокамини не се нуждаят от контакт или електричество, с електричество се захранват електрическите камини. Биокамините работят с биоетанол. Поздрави,

Росица Цакманова

Здравейте, Необходимо ли е достъп до ел. контакт за биокамината.

Джорджа Де Марки

Здравейте, Росица. Повечето биокамини нямат нужда от достъп до ел. контакт. Той е нужен при електрокамините. Все пак, проверете модела, на който сте се спрели. Поздрави,

Емил Ованезов

Купих си биокамина и в горивната камера има памук (или нещо подобно). Трябва ли да го извадя преди зареждането с биоетанол?

Елена

Колко време може да се ползват биокамините като период от години?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Елена. Отговорът на този въпрос зависи много от моделът на биокамината, качеството на изработка и от това колко често се ползва. Най-добре би било да попитате производителя, когато се спрете на конкретен модел биокамина. Поздрави,

Йована

Благодаря ви,беше ми полезно.Имам луксозна камина в хола -декоративна с дърва и търсех друг начин да я ползвам по-интензивно.Не ми се принасят дърва и екобрикети.Само трябва да се снабдя със стоманен съд или улей за биоетанол.ако наведнъж заредя въпросния съд с гориво от 1 л,колко време ще гори и какъв размер ще е пламъка?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Йована! Радвам се, че публикацията Ви е била полезна. Бих Ви предложила за най-сигурно да попитате фирмата, от която сте закупили луксозната камина, тъй като при всеки модел отговорът би бил различен според спецификите. Поздрави и успех!

Пенчо РадевМоже ли

Може ли да се изградят с водна ризаза да използвам изградената инсталация на парно.

Джорджа Де Марки

Здравейте, има най-различни видове камини, най-добре да зададете този въпрос към производителя, на когото сте се спрели, за да Ви предложат различните решения. Успех!

Петър

Здравейте,Може ли една биоетанолова камина да бъде и комбинирана така, че да може да се изгаря и друг тип гориво освен биоетанол и съответно да бъде пригодена / предвиден и комин за отпадни газове, и по какво се различават в конструкцията си отделните видове камина - за биоетанол и друг тип газ?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Петър,Има различни типове биоетанолови камини, мисля, че това са въпроси, насочени по-скоро към производители на такива камини и различните модели. Бих Ви посъветвала да се свържете с някоя фирма и да питате директно тях. Със сигурност ще могат да Ви обяснят максимално добре и да Ви помогнат. Успех!

Елисавета Димитрова

Може ли да се вгради в стена от кнауф?

Джорджа Де Марки

Здравейте Елисавета, да, има доста модели, които могат да се вградят. Напишете в Гугъл "биокамина вграждане в стена" и ще ви излязат различни възможности. Успех! =)

Борисова

здравейте,този вид камини трябва ли да се включи към контакт.използва ли ток.

Джорджа Де Марки

Здравейте, не - не е необходимо. =) Използва се биоетанол.

Stoyan Sinikchiyski

Здрвейте! Наскоро си закупих биоетанол камина. Прекрасна е и в началото работеше перфектно, но в момента отделя някаква много неприятна миризма на газ... Биоетанола, който ползвам е скъп и предполагам качествен, но не съм чистил нищо откакто съм я купил, а може би трябва да купя нова гъба, която да поема биоетанола преди запалване? Моля Ви за съвет! Ще се радвам да отговорите на emaila ми! Поздрави! Стоян Синикчийски

Джорджа Де Марки

Здравейте Стоян,Това с миризмата звучи съмнително. Препоръчвам Ви веднага да се свържете с фирмата, от която сте закупили биокамината, тъй като изрично се споменава навсякъде, че биокамините не отделят миризма (или ако има - съвсем лека), което означава, че вероятно има някаква повреда. Биокамините обикновено се продават с гаранция, така че, щом сте я закупили скоро, вероятно разполагате и с такава. Свържете се непременно с фирмата - това е съветът ми. Ако след проверка се установи, че няма проблем, бихте могли да прибегнете към ароматни етерични масла - в огнеупорен съд с вода близо до горивната камера или да поръсите няколко капки в нея преди запалване, но отново най-добре се консултирайте с фирмата.Поздрави и весели празници! =)