Ефективна слънцезащита в летните дни


Категория: Актуално

Автор: Saveti

Дата: 31.08.2021

ефективна слънцезащита
Все още няма гласове.

Лятото е сезонът, в който търсим всяка възможност за релакс и почивка. На море, на планина, в басейна или в парка, слънцето е навсякъде и може да бъде заплаха за здравето и красотата ни.

Ако преди години единственият продукт, който използвахме за гладък и равномерен тен беше плажното масло, днес вече само това не е достатъчно. Слънцето е силно и може да причини видими поражения – стареене на кожата, бръчки, пигментации, зачервяване, изгаряне и дори по-лошо. За да си гарантираме безпроблемно лято, задължително е да използваме слънцезащитен крем. За лице и тяло, или поне за откритите части.

UVA и UVB лъчи – кои са по-вредни?

Видимото стареене на кожата включва бръчки, понижена еластичност и пигментация.

UVB лъчите причиняват зачервяване и изгаряне, а UVA лъчите водят до стареене и бръчки. Продукт с висок SPF фактор ефективно блокира UVB лъчите, но това не е гаранция и за UVA защитата. Донякъде можем да се скрием от UVB лъчите на закрито, но UVA лъчите проникват навсякъде, където и да сме – у дома, в офиса, в автомобила.

Някои филтри навлизат дълбоко в кожата (в кремовете на химическа основа) и предпазват от UVA или UVB лъчите, докато други образуват защитен филм на повърхността (кремове на минерална основа), който филм отразява слънчевата светлина и не й позволява да проникне в по-дълбоките слоеве на дермата.

слънцезащита

Подновяване на слънцезащитата на всеки 2 часа

Когато сме облечени не е нужно да мажем преди това цялото тяло със слънцезащитен продукт. Можем да осигурим надеждна защита само на откритите части – лице, ръце и крака. Наред с всичко останало нека не забравяме ушите и шията. На плажа трябва да бъдем защитени с най-високият фактор. Времето минава неусетно и увлечени във водните спортове като плуване, сърф, каране на водно колело или участие – може да не усетим, че са минали часове от първото нанасяне на предпазната козметика.

море слънцезащита

Някои кремове действат добре, но, поставени близо до очите, след време започват да лютят и причиняват дискомфорт. Препоръката на специалистите е да използваме слънцезащитен крем за деца. Той е с висок фактор и е предвиден да пази детската кожа, без проява на странични ефекти. Водоустойчивият крем е най-подходящ за плажа, тъй като няма да се измие от водата и потта. На всеки 2 часа трябва се прилага отново, така ще пази кожата след плуване или обилно изпотяване.

Слънцезащитен продукт – на минерална или на химическа основа?

Минералните слънцезащитни кремове са предпочитани пред тези на химическа основа, тъй като те отразяват лъчите. Не се абсорбират от кожата и не запушват порите. Нежни и щадящи са към чувствителния епидермис, като същевременно блокират ултравиолетовите лъчи на слънцето. Характерно за тях е, че стоят като бял филм на повърхността и осигуряват моментална защита.

Слънцезащитните продукти на химическа основа трябва да бъдат нанесени до 20-30 минути преди излизане навън. За да ни предпазят, първо трябва да се абсорбират в кожата. Съдържат съединения, които поглъщат UV светлината и предотвратяват нейното проникване надълбоко. Могат обаче да предизвикат дразнене при хора с чувствителна кожа. Предпазват от UVB, но невинаги и от UVA лъчи.

слънчеви очила

Интензивната слънчева светлина, отразена в морето или басейна, е ослепителна. Ако дни наред присвиваме очите си срещу слънцето и не използваме слънчеви очила, рискуваме да се върнем от почивката с бръчки или фини линии около очите. Ако поне вечер отделяме няколко минути за поддържането на околоочната зона, ще запазим кожата млада и здрава.


Не забравяйте да се пазите от слънцето с подходящи слънцезащитни продукти, за да можете да се наслаждавате на лятото и да се радвате на красива и здрава кожа. =) 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.