Ефективна слънцезащита в летните дни


Категория: Актуално

Автор: Saveti

Последно обновена: 05.10.2022

ефективна слънцезащита

Лятото е сезонът, в който търсим всяка възможност за релакс и почивка. На море, на планина, в басейна или в парка, слънцето е навсякъде и може да бъде заплаха за здравето и красотата ни.

Ако преди години единственият продукт, който използвахме за гладък и равномерен тен беше плажното масло, днес вече само това не е достатъчно. Слънцето е силно и може да причини видими поражения – стареене на кожата, бръчки, пигментации, зачервяване, изгаряне и дори по-лошо. За да си гарантираме безпроблемно лято, задължително е да използваме слънцезащитен крем. За лице и тяло, или поне за откритите части.

UVA и UVB лъчи – кои са по-вредни?

Видимото стареене на кожата включва бръчки, понижена еластичност и пигментация.

UVB лъчите причиняват зачервяване и изгаряне, а UVA лъчите водят до стареене и бръчки. Продукт с висок SPF фактор ефективно блокира UVB лъчите, но това не е гаранция и за UVA защитата. Донякъде можем да се скрием от UVB лъчите на закрито, но UVA лъчите проникват навсякъде, където и да сме – у дома, в офиса, в автомобила.

Някои филтри навлизат дълбоко в кожата (в кремовете на химическа основа) и предпазват от UVA или UVB лъчите, докато други образуват защитен филм на повърхността (кремове на минерална основа), който филм отразява слънчевата светлина и не й позволява да проникне в по-дълбоките слоеве на дермата.

слънцезащита

Подновяване на слънцезащитата на всеки 2 часа

Когато сме облечени не е нужно да мажем преди това цялото тяло със слънцезащитен продукт. Можем да осигурим надеждна защита само на откритите части – лице, ръце и крака. Наред с всичко останало нека не забравяме ушите и шията. На плажа трябва да бъдем защитени с най-високият фактор. Времето минава неусетно и увлечени във водните спортове като плуване, сърф, каране на водно колело или участие – може да не усетим, че са минали часове от първото нанасяне на предпазната козметика.

море слънцезащита

Някои кремове действат добре, но, поставени близо до очите, след време започват да лютят и причиняват дискомфорт. Препоръката на специалистите е да използваме слънцезащитен крем за деца. Той е с висок фактор и е предвиден да пази детската кожа, без проява на странични ефекти. Водоустойчивият крем е най-подходящ за плажа, тъй като няма да се измие от водата и потта. На всеки 2 часа трябва се прилага отново, така ще пази кожата след плуване или обилно изпотяване.

Слънцезащитен продукт – на минерална или на химическа основа?

Минералните слънцезащитни кремове са предпочитани пред тези на химическа основа, тъй като те отразяват лъчите. Не се абсорбират от кожата и не запушват порите. Нежни и щадящи са към чувствителния епидермис, като същевременно блокират ултравиолетовите лъчи на слънцето. Характерно за тях е, че стоят като бял филм на повърхността и осигуряват моментална защита.

Слънцезащитните продукти на химическа основа трябва да бъдат нанесени до 20-30 минути преди излизане навън. За да ни предпазят, първо трябва да се абсорбират в кожата. Съдържат съединения, които поглъщат UV светлината и предотвратяват нейното проникване надълбоко. Могат обаче да предизвикат дразнене при хора с чувствителна кожа. Предпазват от UVB, но невинаги и от UVA лъчи.

слънчеви очила

Интензивната слънчева светлина, отразена в морето или басейна, е ослепителна. Ако дни наред присвиваме очите си срещу слънцето и не използваме слънчеви очила, рискуваме да се върнем от почивката с бръчки или фини линии около очите. Ако поне вечер отделяме няколко минути за поддържането на околоочната зона, ще запазим кожата млада и здрава.


Не забравяйте да се пазите от слънцето с подходящи слънцезащитни продукти, за да можете да се наслаждавате на лятото и да се радвате на красива и здрава кожа. =) 

За автора: Saveti

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.