Какво е алкална вода и има ли рискове от нея? Полезно!


Категория: Актуално

Автор: Saveti

Последно обновена: 26.12.2022

алкална вода

Има разнообразни мнения за ползите от консумацията на алкална вода. Някои от които са, че помага при борбата със стареенето, успешно регулира нивото на ph в човешкото тяло и помага при опасни заболявания. Какво представлява алкалната вода, как действа на тялото ни? Ще отговорим на още много важни и полезни въпроси, свързани с употребата и евентуалните рискове от нея, както и защо употребявам алкална вода.

Съдържание на статията:

Какво е алкална вода?

вода

Преди да се задълбочим в изследвания и проучвания, ще направим кратко уточнение коя вода се нарича алкална. Обикновената питейна вода има pH 7. То се приема за неутрално. От своя страна алкалната вода е с по-висока стойност – обикновено между 8 и 9. Само pH не е достатъчно, за да придаде алкалност на водата. За да е алкална, водата трябва да съдържа и алкални минерали и отрицателен окислително-редукционен потенциал (ОРП). Това е способността на водата да действа като антиоксидант. Колкото по-отрицателна е стойността на ОРП, толкова по-добри антиоксидативни свойства има водата.
Високата стойност на pH, заедно с отрицателния ОРП правят алкалната вода добра и здравословна за тялото ви. Тя не съдържа опасни замърсители и е напълно безопасна за консумация.

Защо употребявам алкална вода?

алкална вода

Ако и вие живеете на място с твърда вода със сигурност ще разберете защо започнах да търся алтернативни начини да си набавя по-добра вода. Чешмяната вода, която приемаме ежедневно съдържа хлор и други метали, а замърсената вода води до понижаване на имунитета. Всеки може да измери нивата на киселинност в организма си посредством лентички, които се продават във всяка аптека.

Как да изберете подходящ алкализатор на водата за домашна употреба?

1. Hygea Water System

Системата за филтрация на чешмяна вода е най-доброто решение според специалистите. Какво представлява тя?

8-степенната система за филтрация Hygea пречиства чешмяната вода от хлор, ръжда, пясък и всички видове химикали, нитрати и опасни бактерии патогени. По този начин осигурява чиста и приятна питейна вода за всеки ден. Същевременно системата осигурява алкална вода с pH 9-9.5 с мощни антиоксидантни свойства.

Hygea water system

Купете на цена от 397.00лв. 297.00лв. >>

Още ползи от употребата на системата са:

• работи без електричество
• прави водата по-приятна, мека и лесна за усвояване
• 2 години гаранция и капацитет на пречистване 12 литра чиста вода за семейството
• всички филтри са включени в цената
• удобство е лесното преместване на системата дори когато сте на път

2. Кана за филтриране на вода Hygea Energy

Каната за филтриране на вода на Hygea е по-бюджетния вариант на системите за почистване и някои хора я предпочитат. Нейната функция е да пречиства чешмяната вода от тежки метали и хлор. Освен това повишат pH до стойност 8.5 – 9.0. Така водата се превръща в силен антиоксидант. Единственият им недостатък е че са с по-малък капацитет на пречистване. Научете повече >>

Кана за вода Hygea Energy

Ползи от алкалната вода

Като супер хидратиращ продукт, алкалната вода има страхотни антиоксидантни ползи. Тя хидратира тялото 5 пъти по-ефективно от обикновената вода. Има редица доказателства, че консумацията й повишава имунитета и действа благоприятно върху редица системи. Кои са те?

Здрави кости

Редица проучвания доказват ефект върху костната резорбация в следствие консумацията на алкална вода. Какво представлява този процес? При него старите костни клетки биват заменени с нови, които имат по-добра здравина. Според изследванията алкалната диета може да предпази от редица заболявания, включително и от остеопороза.

Рефлукс

Всеки от нас е страдал от състояние, наречено киселинен рефлукс. Това е процес, при който съдържанието на стомаха, което е кисело, се връща обратно по хранителната тръба нагоре. Приемът на алкална вода може да предотврати това неприятно състояние. Как действа? Заради своето pH, алкалната вода спира ензима, отговорен за рефлукса и по този начин намалява киселинността.

Въздействие върху кръвното

Редица проучвания сочат положителен ефект върху кръвното налягане при хора, които са консумирали алкална вода в продължение на 3-6 месеца. Също така водата помага за по-ниска кръвна захар.

Други ползи от приема на алкална вода

Други важни ползи от редовния прием на алкална вода са:

  • подобрява процеса на храносмилане
  • дава повече енергия
  • неутрализира свободните радикали заради богатството на антиоксиданти
  • забавя стареенето
  • помага за възстановяване на имунната система

Рискове от алкалната вода

Има ли рискове от приема на алкална вода?
Като цяло алкалната питейна вода се счита за безопасна. Но при някои хора е възможно да се появят странични ефекти след редовна консумация. Примери за такива са понижаване на естествената стомашна киселинност, което помага за убиване на бактериите и изхвърляне на други нежелани патогени от навлизането в кръвта ви. Също така общият излишък на алкалност в тялото може да причини стомашно-чревни проблеми и кожни раздразнения. Твърде голямо количество алкалност може също да възбуди нормалното pH на тялото.

Вреди ли алкалната вода на черният дроб?

Няма доказателства за вредата върху черния дроб от употребата на алкална вода. Въпреки това от Световната Здравна Организация съветват да не залагаме единствено на алкалната вода, за да задоволим питейните си нужди. Може да я комбинираме с обикновена. Трябва да има баланс, както с всяко нещо в живота.

Натурално алкална вода – защо не?

Естествено алкалната или натурално алкалната вода, се получава, когато водата преминава през скали. Така тя улавя минерали, с чиято помощ се повишава алкалното й ниво.
Много хора, които употребяват алкална вода, закупена от магазина. Най-често тя е преминала през химичен процес, наречен електролиза. Тази техника използва продукт, наречен йонизатор, за повишаване на pH на обикновената вода. Създателите на йонизатори казват, че електричеството се използва за разделяне на молекули във водата, които са по-кисели или по-алкални.

Проучване, публикувано от Световната Здравна Организация, предупреждава да не се пие редовно вода с ниско съдържание на минерали, която се създава чрез обратна осмоза, дестилация и други методи (без допълнителна минерализация).

5 начина как да си направим алкална вода в домашни условия?

вода с лимон

1. Сода за хляб

Добавете половин супена лъжица сода за хляб към чаша филтрирана вода. Можете да направите същото в буркан и да добавите супена лъжица морска сол и коралов калций. pH-то ще се повиши независимо дали водата е гореща или студена.

2. Сварена вода

Това е друг начин за алкализиране на водата и въпреки че мнозина препоръчват да се пие гореща или хладка, експертите казват, че температурата не влияе на нивото на pH, достигнато след кипене. Препоръчително е водата да се съхранява в стъклен съд.

3. Лимон и сол

Друга смес, с която можете да постигнете този ефект, е като добавите хималайска сол и нарязан на части лимон в кана с филтрирана вода. Оставете го да почине и консумирайте 12 часа по-късно.

4. Алкални капки

Бърз и лесен вариант е да сипете няколко алкални капки в каната с вода. Те съдържат концентрирани алкални минерали. Можете да ги закупите в магазините за здравословни храни.

5. С йонизиращ филтър

Не са скъпи и са практични. Можете да ги намерите в по-големите супермаркети.

За да сте сигурни, че избраният от вас метод работи, можете да закупите цифров метър за измерване на pH-то или ленти за имерване на нивото на киселинност на вашата вода, които можете да намерите в аптеките.

ленти за киселинност на водата


Който и вариант за алкализиране на водата в домашни условия да изберете, няма да съжалявате. Помнете, че здравето ни и на нашите близки е на първо място. А какъв по-добър начин да се погрижим за него от консумирането на чиста и вкусна вода.

И не забравяйте, че тази статия не е медицински съвет и трябва да направите собствено проучване.

 

За автора: Saveti

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.