10-те най-впечатляващи коледни базари в България и Европа (2021)


Категория: Актуално

Автор: Надежда Георгиева

Дата: 14.03.2022

4.5/5 - (4 votes)

Започна декември и с това магията на Коледа става все по-осезаема. Украсата по улиците се запалва, градското коледно дърво е покрито с цветни светлинки, а лампичките по молове и магазинчета припомня приказния дух. Ето защо решихме да споделим списък с 10-те най-впечатляващи коледни базарчета, които си заслужават да бъдат посетени в България и Европа, където да се потопите в тази светлина.

Подбрали сме подробна информация кои коледни базарчета са затворени, заради ситуацията и кои коледни базарчета изискват зелен сертификат, работно време и цени за всеки един от тях.

Съдържание, какво ще намерите в статията:

Кои коледни базари в Европа няма да работят през 2021:

Кои коледни базари са отворени и си заслужава да се посетят през 2021 година:
10. София
9. Велико Търново
8. Гърция
7. Швейцария
6. Унгария
5. Белгия
4.Сърбия
3. Испания
2. Австрия
1. Германия – 4 коледни базара

Кои коледни базари в Европа няма да работят през 2021:

За съжаление, много градове отмениха отварянето на коледните си базари поради високия брой случаи на заболели.

Чехия обяви затварянето на своите пазари на 26 ноември.
Австрия пазарите са временно затворени до 13 декември.
Берлинският дворец Шарлотенберг обяви по-рано тази година, че няма да може да проведе традиционното си събитие.
Мюнхен планираше да върне коледния пазар на Мариенплац, но официалните лица обявиха на 16 ноември, че пазарът ще бъде отменен.

Кои коледни базари са отворени и си заслужава да се посетят през 2021 година:

За щастие обаче въпреки ситуацията, множество градове все пак ще отворят коледните си порти. Разбира се, не може да не започнем с родните, дори да не са най-популярните на континента, но не отстъпват по коледен дух от другите в списъка.

10. Deutscher Weihnachtsmarkt – София, България

2021 Статус: Отворен

Традиционните коледни базари възникват в Австрия и Германия през 16 век, а Немският коледен базар в София тази година празнува първия си юбилей.
В пространството до БНБ, на площад Батенберг за десета поредна година се издига сцена с весели изненади за най-малките. През цялото време можем да обикаляме коледните къщички и да хапнем вкусни понички или вурстчета, или да пийнем греяно вино, докато избираме сред ръчно изработени подаръци.

Работно време:

всеки ден от 11:00 до 22:00

Дати: между 19 ноември и 20 декември

Изисква се зелен сертификат и спазване на противоепидемичните мерки

9. Велико Търново, България

2021 Статус: Отворен

Старата столица също запали коледните си светлини и отвори традиционния коледен базар във Велико Търново. Намира по протежението на основната алея на Парк Марно поле. Състои се от 33 къщички, като и тази година има благотворителни щандове и пощенска кутия за писма до Дядо Коледа, където всеки може да пусне желанието си.

Работно време:
всеки ден от 10:00 до 20:00

Дати: от 26 ноември до 31 декември

8. Онируполи – Драма, Гърция

2021 Статус: Отворен

Коледният базар се намира в Градската градина на гр. Драма и се нарича Онируполи, или Град на мечтите. Има щандове с играчки, украси за коледна елха, топли напитки, курабийки и гофрети, на които да се насладите докато детето ви се пързаля с кънки или е на среща с Дядо Коледа.

Работно време:
всеки ден от 10:00 до 22:00

Дати:

от 5 декември до 04 януари

7. Базел, Швейцария

2021 Статус: Отворен

Базел е сред наградените за най-добър коледен базар. С дълбоки традиции в тези събития, старият град е изпълнен със светлини, елхи и гирлянди във всякакви цветове. Има няколко пазара, но се открояват тези на Barfüsserplatz и Münsterplatz. В техните щандове ще намерите всякакви орнаменти и занаятчийски продукти, както и швейцарска храна и деликатеси, Раклет и Лекерли – местният джинджифилов хляб.

Работно време:
всеки ден от 11 до 20.30 часа. С изключение на 23 декември 2021 г.

Дати: от 25 ноември до 23 декември
Изисква се зелен сертификат

6. Будапеща, Унгария

2021 Статус: Отворен

Традиционно в Централна Европа са най-красивите коледни базари. Този в Будапеща е невероятен и освен всичко друго, може да се гордее със светлинно шоу, семейни и детски програми, безплатна ледена пързалка. Намира се на площада пред Базиликата Св. Стефан, през 2019г е избран за най-красив базар в Европа.

Работно време:
всеки ден от 10:00 до 21:00 (през уикенда до 22:00)

Дати: 19 ноември до 1 януари 2022
Изисква се спазване на противоепидемичните мерки.

5. Winter Wonders – Брюксел, Белгия

2021 Статус: Отворен

Winter wonders, коледният базар на Брюксел, е задължителен за всеки любител на Коледа. Той е най-важният пазар в Белгия и привлича над 2 млн туристи годишно. Намира се на Rue Madeleine 51, освен щандовете, предлага всякакви дейности като светлинни и музикални шоута, невероятна украса, величествено дърво, ясла в естествен размер, ледена пързалка и множество изложби. Тази година Зимни чудеса чества 20-тата си годишнина.

Работно време:

всеки ден от 11:00 до 21:30 (освен на Бъдни вечер и Нова година – работи до 17:30)

Дати: 26 ноември до 02 януари 2022.

Изисква се отрицателен ПСР тест,  могат да се направят на място срещу 15 ЕUR

4. Winterfest – Нови Сад, Сърбия

2021 Статус: Отворен

Във втория по големина град в Сърбия, се провежда Winterfest – най-старият коледен базар в страната. Голямата му атракция са площадката за игри с бали сено и Пеещото коледно дърво, което поради мултикултурния облик на района, пее на цели 10 езика. Базарът се намира на Площад Свобода.

Работно време:
всеки ден от 11:00 до 10:00
Дати: 29 ноември до 24 декември

3. Мадрид, Испания

2021 Статус: Отворен

Тази година Мадрид е избран за любим град за пътуване по време на коледните празници, повеждайки градове като Ню Йорк и Лондон.

Коледните светлини, културната програма, изпълнена с изложби, концерти, мюзикъли и филми, сцените на рождество Христово (т.нар. Portales de Belén), вкусната и разнообразна храна, по-благоприятния климат и празненствата на Пуерта дел Сол в новогодишната нощ, са атракция за много туристи. Намира се на Пласа Майор.

Работно време:
понеделник до четвъртък: 10:30-21:00

петък до неделя и празниците: 10:30-22:00

Дати: 26 ноември до 31 декември

2. Виена, Австрия

2021 Статус: Затворен

Коледният базар Viena Magic Advent, намиращ се на Rathausplatz – Площадът пред кметството, ежегодно е сред най-красивите в Европа. Christkindlmarkt се състои от 150 коледни къщички с играчки, украси, подаръци, сладкиши и въртележки.

Дати: Започна на 12/11, но поради висок брой новозаразени затвори на 22/11. Очаква се на 13/12 да отвори отново врати и да продължи до 26/12.
Изисква се зелен сертификат за преболедуване или ваксинация за възрастни, а за деца се изисква или зелен сертификат, или отрицателен тест (тестът не важи за допускане на възрастни).

1. Берлин, Германия – 4 известни коледни базари

Разбира се, когато говорим за Немски коледни базари, не можем да не завършим с истинските немски базари в самата Германия.

В Берлин има цели 4 известни коледни базари, които си заслужават вниманието. Това са Winterwald до Замъка Шарлотенбург, Gendarmenmarkt, Площад Потсдамер и на Мемориалната църква на Кайзер Вилхелм. Да разгледаме всеки един от тях:

Базарът Шарлотенбург

2021 Статус: Затворен

Тази година Базарът Шарлотенбург няма да се състои заради създалата се ситуация.
Основната атракция на този пазар е пирамидата, разположена на главния вход на двореца. Освен 150-те изискани и цветни къщички, има и зимна гора, разположена пред оранжерията на замъка, има и въздушна люлка, железница и въртележка. Освен това има и палатка, която кани децата да опитат своите умения в изкуствата и занаятите.

Пазарът Gendarmenmarkt

2021 Статус: Отворен

Пазарът Gendarmenmarkt е разположен на открито между Deutscher Dom, Französischer Dom и Konzerthaus в историческата част на града и привлича над 60 хил. посетители годишно.
На щандовете има свещи, духачи на стъкло и бижутери, бродьор, майстор на оригами, резбар на слонова кост, огнени артисти, жонгльори и акробати, както и апетитни ястия, приготвени в коледен дух.

Работно време:

всеки ден от 11:00 до 22:00

Дати: от 22 ноемрви до 31 декември

Цена: вход 1 EUR

Изисква се зелен сертификат

Базара на Потсдамер Плац

2021 Статус: Затворен

По време на Базара на Потсдамер Плац можете да се спуснете по една от най-големите пързалки в Европа Winterwelt, с гледка над Бранденбургската врата или да се пързаляте на ледена пързалка с размери 40 x 13 метра, която се намира в предната част на Stage Theatre. Пазарът е пълен с дърворезбари, пекари, производители на кошници и грънчари, които ви канят да ги наблюдавате, докато работят.

Спортно-развлекателното съоръжение Winter World ще работи

Дати:

29 октомври до 02 януари 2022

Базарът на Мемориалната църква на Кайзер Вилхелм Gedächtniskirche

2021 Статус: Отворен

Той се състои от 100 щанда и кабини с играчки, украси и подаръци, както и 70 атракции. Децата могат да хапнат меденки, а всеки уикенд Дядо Коледа раздава подаръци до коледната елха. Сред предлаганите немски и австрийски деликатеси са Germknödel, Schmalzkuchen, наденички на скара и пържоли, греяно вино, яйчен пунш и горещ шоколад.

Работно време:

Неделя – четвъртък 11:00 – 21:00
петък и събота 11:00 – 22:00
Бъдни вечер 11:00 – 14:00
25-ти и 26-ти декември 13:00 – 21:00
Нова година 11:00 – 01:00
1 януари -13:00-21:00

Дати:
22 ноември до 02 януари 2022

Надяваме се да сме успели да ви помогнем при избора ви къде да се насладите на чаша греяно вино или горещ шоколад. Ще се радваме да ни споделите в коментарите кои са вашите любими коледни базарчета или кои бихте желали да посетите.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.