Брюксел – забележителности, коледни базари и много шоколад


Категория: Туризъм

Автор: Радослав Гешев

Последно обновена: 03.06.2022

Брюксел

В студените декемврийски дни е време за една по-тематична екскурзия.

Има малко на брой по-коледни градове от Брюксел, които може да посетите в Европа. Самата столица на Белгия и околията й са чудесно място за такъв тип туризъм, а топлотата й и небрежният коледен дух ще ви обземат от самото пристигане. В следващите редове ще ви запозная с нашата екскурзия дотам и общите ни впечатления.

Какво ще намерите в публикацията?

История и европейски ценности

Брюксел е много повече от просто столица и стратегически икономически център на Белгия.

В последните десетилетия градът определено се свързва с представата ни за съединена Европа – седалище е на множество международни организации сред които Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз, Европейския парламент и щабквартирите на НАТО.

Европа и Брюксел

Разхождайки се в града, може лесно да се забележи как мерките за сигурност са засилени от присъствието на голям брой полицаи, а често може да срещнете и класическия евро-чиновник, облечен с елегантен костюм и оборудван с незаменимото черно куфарче.

История на града

площад Гран Плас

Брюксел е основан през 6-ти век, а името му произлиза от думите „broek“, което означава езерце, и „sel“, което значи обитаван център и оттук можем да заключим как градът е възникнал близо до водните канали като основен комуникационен път между Брюж и Кьолн.

Именно поради специфичното си стратегическо положение, градът е векове наред обект на атаки от големите европейски сили. Отчасти на това се дължи и френското влияние, което до ден днешен е видно както от културна, така и от чисто лингвистична гледна точка – официалните езици в Брюксел са два: нидерландски и френски.

Въпреки това ще можете да си общувате на английски съвсем спокойно във всеки един ресторант, хотел или дори щанд на магазин.

Историческият и културен разцвет на града го утвърждава още през Средновековието като център на търговията и интелектуалния елит на фламандските общества.

До днес може да си дадете сметка за произведенията на изкуството и архитектурните особености, които са преживели векове, за да стигнат до нас и да допринесат за обстановката на Брюксел.

Брюксел по Коледа

Карта на града:

Коледен дух в Брюксел

Ако решите да го посетите в този период от годината, определено ще станете свидетели на класическия коледен дух, който обладава града още от началото на декември.

коледен дух в Брюксел

Централният площад Гран Плас ще ви посрещне с огромни коледни украси и впечатляващо светлинно шоу всяка вечер.

светлини Брюксел

През деня ще може да се загубите в множеството красиви магазини, огромния коледен базар, който обгражда целия площад и типичните малки будки, където да опитате местните гофрети или да си вземете топли пържени картофи.

гофрети Брюксел

Другата голяма кулинарна гордост на Брюксел е шоколадът. Може да го намерите във всякакви форми. Изисканите витрини и стилните опаковки ще ви привлекат още при първата обиколка в централната част. Предизвиквам ви да си тръгнете от Белгия без запас от шоколади в куфара си, които са маскирани като подарък за вас и вашите близки.

шоколади в Брюксел

Символите на Брюксел

Емблемата на Брюксел не е величествено архитектурно творение, кула или катедрала, а статуя на… малко пикаещо момченце. Почти невъзможно е да не сте чували за Манекен Пис, а ако сте били в белгийската столица, то със сигурност сте го видяли в една от различните му одежди на кръстопътя на две улици в близост до Гран Плас.

Манекен Пис Брюксел

Да, защото емблематичната скулптура може да се види гола, но си има свой собствен гардероб и е облечена в носия няколко пъти всяка седмица съгласно публикуваното разписание, което е разлепено на парапетите около фонтана под него.

Според легендата, когато Брюксел е бил заплашен от взривяване на боеприпасите по време на многобройните нападения на града, едно момченце се изпишкало върху фитила и така е станало спасител на града си от сигурното превземане и се е превърнало в национален герой.

Пикаещото момченце Брюксел
Източник: nepaliaustralian

Любопитно: наблизо има друга подобна статуя – пикаещото момиченце, изградена от фондация, подпомагаща изследвания за лечението на рака.

Атомиумът

Друг безспорен символ на града е Атомиумът – метална конструкция, представляваща 9 метални топки, свързани помежду си с тръби и изобразяваща в мащаб със 165 милиарда пъти увеличение атоми и валентните им връзки.

Атомиум Брюксел

Структурата е измислена и построена през 1958 г. за световното изложение Експо и първоначалната идея е била да бъде разрушена няколко месеца след края на изложението. Вместо това, тя поражда огромен туристически интерес и остава до ден днешен една от големите забележителности на Брюксел.

Днес можем да се насладим на многобройни подобрения и удобства около и в нея – кафета, ресторанти, безплатен Wi-fi и прекрасни светлинни декорации. Атомиумът се намира на около 7 км от центъра на града и е лесно достижим с метро (станция Хейзел).

Още интересни забележителности в Брюксел

Парк Мини Европа

Близо до Атомиума се намира друг интересен обект – парк Мини Европа, събрал над 300 макета на емблематични атракции от различните държави в Европа. Няма как да не споменем, че между тях е и Рилският манастир.

парк Мини Европа в Брюксел
Повече информация за работно време и цени може да намерите тук.

Кралският дворец

Връщайки се към центъра на града, задължително е да споменем и Кралският дворец.

Кралски дворец Брюксел

Това е официалната резиденция на кралете на Белгия, но служи и като музей на колекцията на белгийската династия и традиционно е отворен за посетители само през лятото. И отвън обаче може да му се любувате и да се разходите около огромния парк, който го заобикаля.

Сградата с часовника

Наблизо се намира и друга интересна сграда, известна с часовника си. На всеки кръгъл час под звуците на музика, фигурките сякаш оживяват и изнасят представление пред очите на преминаващите.

Брюксел - сградата с часовника

“Хълм на изкуствата”

Между Кралския дворец и Кралската библиотека се намира и впечатляващият „Хълм на изкуствата“. Той е с форма на огромен правоъгълник и на площта му се намират множество музеи и галерии, а в далечината се вижда и високата кула на кметството.

Хълм на изкуствата Брюксел

Удобен е за кратка разходка, и както повечето централни улици, води до любимия ни Гран Плас. Площадът, все пак е част от световното наследство на ЮНЕСКО, и местните са разположили всички най-значими търговски обекти около него.

Гранд Плас през пролетта
Гранд Плас през пролетта

Белгийска кухня и сувенири

шоколад Брюксел

Като стана въпрос за магазини и ресторанти, няма как да не спомена и основните белгийски гозби, които опитахме. Повечето ресторанти в центъра предлагат класическите за страната миди с пържени картофки, които излагат директно пред заведенията в големи тави с лед. Лесно може да се ориентирате къде са най-пресни и вкусни – има големи опашки от чакащи, тъй като не е практика да се запазват маси за вечеря (особено за туристите).

Задължително е да опитате и прочутата белгийска бира и сочните им мръвки. Не се чудете защо повечето предложения в заведенията са за малки бири – алкохолното им съдържание стига до 14% и определено носи усмивки със заслужената вечеря.

Ако пък искате нещо за спомен, непременно трябва да посетите големите магазини на площада, които предлагат всякакви сувенири: от прочутите брюкселски дантели и фламандски гоблени до миниатюрни фигурки, шоколадови изделия и дори патенца за вана. Може да намерите най-добрият коледен подарък за всеки джоб.

сувенири Брюксел

Юбелпарк или парк Чинкуентенаре

Ако търсите място за разходка сред повечко зеленина, Юбелпарк е точното място – паркът, построен за 50-годишнината от белгийската независимост. Разполага с красиви градини, езера и още интересни сгради за разглеждане. Сред тях е Триумфалната арка, намираща се в центъра на парка.

Юбелпарк Брюксел

Околията и скритите белгийски бижута

Брюксел определено не е единствената дестинация, която си заслужава да посетите. Сред тях са и Брюж и Антверпен.

Ние, обаче, нямахме много време на разположение и използвахме възможността да отскочим „само“ до по-близкия Гент. Отскочим е точният глагол, защото разстоянието е само петдесетина километра и има много удобни влакове, които ще ви превозят дотам за не повече от 50 минути. Гледката по време на пътуването също е приятна, което винаги помага то да мине по-бързо.

влак Брюксел

Самото градче беше много хубава изненада лично за мен. Въпреки факта, че е натоварено пристанище и университетски град с население от повече от 250 000 души, от първите стъпки Гент изглежда малък и уютен. Изваян е от тесни улички и канали, които обикалят река Лейе и отлично запазени средновековни сгради.

Гент

Историческият му център е най-голямата пешеходна зона в Белгия и с удоволствие може да се разходите около неговите сгради и магазини. Това обяснява и огромното количество велоалеи и колела, които ще ви приветстват още с излизането от ЖП гарата.

Наистина е удивително как фламандската общност е приела, че това е най-разумният и екологичен транспорт и тотално му се е подчинила (подобно на Амстердам).

колела Гент

Забележителности в Гент

Връщайки се към красотите на Гент, сред най-известните сгради са катедралата Св. Баво, 90-метровата кула-камбанария Белфорт и замъкът Гравенстейн (всички се намират в центъра).

замък в Гент

Старото пристанище Граслей, романтичните водни пътища около него и още няколко религиозни сгради като църквата Свети Никола също са интересни от архитектурна гледна точка.

Кметството, пък, е една от най-красивите обществени сгради във региона, а в множеството музеи и галерии в града се помещават прекрасни произведения на няколко фламандски майстори. За любителите на съвременното изкуство не е за изпускане и Музеят на дизайна.

Гент архитектура

Не подминахме и типичния коледен базар на града – няма как да го пропуснете: до него се стига по всяка от тесните улички, които обграждат площад Коренмаркт. Той се намира близо до реката и моста Сан Мишел.

На площада може да видите още стари сгради като бившата поща, както и всевъзможни бирарии, ресторанти и сладкарници.

Ние бързахме да хванем последния влак обратно за Брюксел и се ограничихме до един бърз глювайн. Голяма грешка! Топло сладко вино, за което любезно ти подаряват пластмасова чаша с идеята, че ще повториш. Е, аз определено не го направих, но може пък да е по ваш вкус.

Опитайте го и ни споделете вашите впечатления от него и цялата екскурзия в Брюксел и околностите. Ние определено останахме доволни!

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.