Брюксел – 10 забележителности в шоколадовата столица


Категория: Туризъм

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 03.04.2023

Брюксел е идеален за разходка ако ви се похапва сладко, искате да видите страхотните цветни килими. Освен това там е и един от най-красивите коледни базари в Европа, които си заслужава да се видят.

Какво ще намерите в публикацията?

История на Брюксел

белгийското знаме
белгийското знаме

Познат като седалище на организации от европейско и световно значение, Брюксел  не само предлага на туристите много космополитни преживявания, съчетани с насладата от цветна архитектура, микс от фламандска и френска нотка. Днешният Брюксел е съчетал в себе си  и европейския дух, и модернизъм, а в центъра на града ще видите вековната му история, пресъздадена през едни от най-красивите забележителности в Белгия.

катедрала в Брюксел

Днешният Брюксел се формира още през далечната 695 година, благодарение на Свети Жери, който построява параклис на брега на река Сене, днес той е средище на всички туристи – „площад Сен Жери“. До 1500 г. е център на търговията между градовете Брюж, Гент и Кьолн, където река Сене се среща с икономическия път в Европа. Великите сили признават отделянето на Холандия и Белгия през 1800-та година, когато германският принц Леополд де Сакс-Кобург-Гота става първият суверен на Белгия. Страната е окупирана от Германия в Първата световна война. През Втората световна война Брюксел пада от нахлуващата германска армия на 18 май 1940 г. Градът не претърпява значителни физически щети, но е подложен на сурови условия на окупация.  Но въпреки това столицата на Белгия не губи блясъка си, готическия облик и архитектурни шедьоври, някои построени скръв и пот още през XV-ти век. Eто кои са най-популярните забележителности, които да посетите в града:

Карта на града:

Как се стига до Брюксел?

Нискотарифните авиокомпании летят до там, като често ‘’изпадат’’ евтини билети. Когато пътувах до Айндховен излизаше по-изгодно да се прибера брез Брюксел, отколкото през Холандия. Като двете държави граничат една с друга, а цената на самолетния билет за връщане беше 20 лв (с wizz discount).

Нашето пътуване включваше София-> Айндховен-> Амстердам-> Париж-> Брюксел. Като между Холандия, Париж и Брюксел се придвижихме с автобуси, цената беше по 20 евро. Излезе ни доста изгодно, а за 10-тина дни посетихме доста места и си организирахме сами всичко. Винаги проверявайте близките летища, когато посещавате дадена държава и искате да ви излезе по-изгодно, както и за да разгледате повече неща.

10 Интересни забележителности в Брюксел

1. Площад Гран Плас (Grand Palace)

Гран Палас

Строежът на централния площад на Брюксел – Гран Плас започва през XI-ти век и е завършен до голяма степен през XVII-ти в. През 1695 г., по време на Деветгодишната война, по-голямата част от площада е разрушена по време на бомбардировката на Брюксел от френските войски. Само фасадата и кулата на кметството, които служили за мишена на артилерията, и няколко каменни стени, устояли на бомбите. Днес Гран Плас е най-важната туристическа дестинация и най-запомнящата се забележителност в Брюксел. Освен това се смята за един от най-красивите площади в света и е обект на световното архитектурно и културно наследство на ЮНЕСКО.

2. Атомиум

Атомиумът в Брюксел освен, че е най-популярната атракция в столицата. Предоставя най-великолепната гледка над града. Освен това е изключително сюрреалистична и неповторима в света сграда. Изобразява клетка на железен кристал, в размер 165 милиарда пъти по-голям от оригинала. Проектирана и построена за Световното изложение в Брюксел (1958 г.), за което е била водеща сграда и емблема. Атомиумът е символ на модерната архитектура в Брюксел, много наподобяващ Айфеловата кула и по история, и по изящност. През 1958 г., за разлика от днес, целият свят наистина вярвал, че науката ще реши всичките ни проблеми. За Expo 58 създателите на Атомиума трябвало да намерят начин да увеличат атома и неговите приложения чрез изключително интересен павилион. И вместо рекламно гише, и тогава и днес, от архитектурното чудо на височина от 102 метра се извисяват сфери, всяка 18 метра в диаметър. Атомиумът предлага удивително пътуване през вътрешните си пространства и обеми. Заслужава се да се посети, а освен това се вижда и от много части на града.

3. Кралската галерия на Св.Хуберт (Royal Gallery of Saint Hubert)

Кралската галерия на Saint-Hubert е отличен пример за покрита търговска галерия от XIX-ти век. Докато общо седем такива галерии са построени в Брюксел между 1820-те и 30-те години, галерията St. Hubert е една от трите, единствено оцеляла.

Трите галерии в ренесансов стил – се две галерии на краля и кралицата, всяка с дължина от 100 метра, и по-малката галерия на принца, са увенчани със стъклени покриви, които приютяват посетителите независимо от времето, аркадите са пълни с бутици за мода, книги, шоколад и бижута, както и кафенета, ресторанти, театър и кино.

4. Хълмът на изкуствата (Mont des Arts)

bruksel-gradini

„Хълмът на изкуствата“ е един от най-важните културни обекти в Брюксел, който предлага изискана градска градина, своеобразен „зелен преход“ между горната и долната част на града. Първоначално построен за Всеобщата изложба от 1910 г., той е адаптиран през 50-те години на миналия век, за да бъде огромен градски комплекс. След като преминете през градината Mont des Arts и се изкачите по стълбите към фонтана, ще видите една от най-емблематичните гледки на Брюксел.

5. Юбелпарк (Cinquantenaire Park)

триумфалната арка

Построен през 1880 г., за да отбележи 50-та годишнина от независимостта на Белгия, Юбелпарк (Cinquantenaire Park) е както колекция от градини във френски стил, така и историческо място, което е дом на паметници, скулптури и музеи от вековната история на Брюксел. Той е доминиран от триумфална арка с три по-малки арки и бронзова квадрига на върха, която предлага зашеметяваща панорамна гледка към столицата.

Cinquantenaire

Широките пътеки водят до Павилиона на човешките страсти, проектиран от Виктор Хорта, Кралския музей на въоръжените сили и военната история, Музея на изкуството и историята и на автомобилите.

6. Катедрала „Свети Михаил и Света Гудула“ (Cathedral of St. Michael and St. Gudula)

катедрала Св. Дух

Брюкселската катедрала “Св. Михаил и Св. Гудула” е един от най-важните храмове в Брюксел. Цели 300 години – толкова са трябвали върху стара романска църква от XI век да се превърне в изцяло нова катедрала два века по-късно.

Свети Дух

„Съкровището“ на катедралата се намира в параклиса на Благословеното причастие на чудото и се пази заключено зад железни ковани врати от XVI век.

катедрала Св Дух Брюксел

Вътре се съхраняват множество литургични и религиозни предмети, като туники, кръстове, реликви, чаши, няколко скулптури и олтари, докато в параклиса има няколко витражи, датиращи от 1540 г.

огран

Друга зашеметяваща част от катедралата е внушителният орган, проектиран от Гренцинг, с над 4000 тръби и 4 клавиатури.

7. Църквата на Дева Мария от Саблон (Church of Our Lady of Victories at the Sablon)

Дева мария

Скромният параклис, построен през 1304 г. от Гилдията на арбалетчиците, е първата известна религиозна сграда в града. Според легендата младо момиче от Антверпен имало видение, че Дева Мария я моли да занесе образа си в Брюксел. Момичето взело лодка до столицата и предала статуята на Богородица в храма.

Дом на чудотворна статуя на Богородица, Църквата на Дева Мария от Саблон се превръща в място за поклонение на римокатолици. Тя е още един шедьовър на брабантския готически стил в града. Влизайки в централната зала ще се насладите на красива естествена светлина. Тя струи от единадесет прозореца с витражи, всеки с дължина от XV метра. Именно множеството стъклописи, които опасват и осветяват олтара, привличат вниманието на посетителите на църквата.

8. Манекен Пис или фонтана „Пикаещото момченце“

фонанът с пикаещото момче

Най-известният фонтан в Брюксел през XIII век. Дднес не е само емблема на града, но и един от най-представителните и обичани символи на цяла Белгия. Фонтанът „Пикаещото момченце“ е бронзова статуя, висока само 50 см, на ангелоподобно момченце. Разположена е на пресечката на улиците Rue de l’Étuve и Rue du Chêne на площада Гран Плас. Малко е трудно да се види отдалеч, изглежда много голяма, но не е. Ще я познаете по тълпата от хора, която се е скупчила, за да я снима.
Легендите за увековечаването на момчето са няколко, първата, че то е потушило огъня и спасило града от опожаряване.

фонанът с пикаещото момче

Смята се също, че по време на битка в Рансбеке двегодишният лорд (херцог Годфри III от Льовен) е бил обесен на дърво, за да донесе късмет на войниците си. Оттам той уринирал върху вражески войски и те загубили битката. Над 7 пъти – толкова са опитите за кражба и демонтаж на статуята.

фонтанът пис

В Брюксел е традиция малката бронзова статуя да се облича при специални поводи. Вече има над 800 костюма, дори и български кукерски костюм.

9. Кметството на Гран Плас

кметството

Най-красивата сграда на централния площад на Брюксел несъмнено е кметството.Построено е през XV век е единствената останала средновековна сграда на площада до ден днешен. Възприема се за шедьовър на гражданската готическа архитектура. Архитектурата и е готикческа, която дори е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. През втората половина на XIX-ти век сградата на кметството е международно известна като най-добрия пример за готически стил. Служи като модел за множество сгради на градски съветници, построени по това време във всички части на Европа. Кметство за пример – в големия си размер, в архитектурния блясък и в богатата живописна и скулптурна украса. Въпреки че е претърпяла бомбардировка по време на Деветгодишната война през XVII в., сградата е реновирана през XIX век. Кметството на Гран Плас е същински архитектурен шедьовър със своите пропорции, безбройни скулптури, които украсяват фасадите й. С несравним блясък на 96-метровата кула, която Свети Михаил, закриля с копието си отгоре. В кметството всеки може да види брюкселски гоблени от XVI век, разкошна готическа дограма, гербове на старите гилдии и картини от колекциите на музея на град Брюксел.

10. Ботаническата градина в Брюксел

ботаническа Брюксел

Националната ботаническа градина в Брюксел, със своите 14 000 кв. метра, е една от десетте най-важни ботанически градини в света. Разположена в имението на замъка Бушу, част от която датира от 14 век, градината разполага с ландшафтен парк от 19-ти век. Тм може да разгледате повече от 18 000 вида растения, в три различни оранжерии. Първата, оформена във френски стил с цъфтящи храсти, втората, вдъхновена от италианския дизайн. Представлява розова градина във формата на звезда и цветна леха, с четиридесет различни вида ирис. Третата, долна част на парка е проектирана в стила на английска пейзажна градина. С криволичещи пътеки, декоративни езера и поляни с храсти. Разхождайки се в ботаническата градина, ще се насладите и  на над 43 статуи, в стила ар нуво.


Пригответе се да си похапнете много шоколад и много гофрети, които сякаш дебнат от всеки ъгъл. Аз не обичам много сладко, но там хапнах доста, просто няма как да устоиш на толкова много лакомства. Пълно е с гигантски витрини, изпълнени с лакомства, които силно наподобяват на сладката къщичка на вещицата от приказката Хензел и гретел 🍫 🧁. 

гофрети

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.