Брюксел – забележителности, коледни базари и много шоколад


Категория: Туризъм

Автор: Радослав Гешев

Дата: 03.06.2022

Брюксел
Все още няма гласове.

В студените декемврийски дни е време за една по-тематична екскурзия.

Има малко на брой по-коледни градове от Брюксел, които може да посетите в Европа. Самата столица на Белгия и околията й са чудесно място за такъв тип туризъм, а топлотата й и небрежният коледен дух ще ви обземат от самото пристигане. В следващите редове ще ви запозная с нашата екскурзия дотам и общите ни впечатления.

Какво ще намерите в публикацията?

История и европейски ценности

Брюксел е много повече от просто столица и стратегически икономически център на Белгия.

В последните десетилетия градът определено се свързва с представата ни за съединена Европа – седалище е на множество международни организации сред които Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз, Европейския парламент и щабквартирите на НАТО.

Европа и Брюксел

Разхождайки се в града, може лесно да се забележи как мерките за сигурност са засилени от присъствието на голям брой полицаи, а често може да срещнете и класическия евро-чиновник, облечен с елегантен костюм и оборудван с незаменимото черно куфарче.

История на града

площад Гран Плас

Брюксел е основан през 6-ти век, а името му произлиза от думите „broek“, което означава езерце, и „sel“, което значи обитаван център и оттук можем да заключим как градът е възникнал близо до водните канали като основен комуникационен път между Брюж и Кьолн.

Именно поради специфичното си стратегическо положение, градът е векове наред обект на атаки от големите европейски сили. Отчасти на това се дължи и френското влияние, което до ден днешен е видно както от културна, така и от чисто лингвистична гледна точка – официалните езици в Брюксел са два: нидерландски и френски.

Въпреки това ще можете да си общувате на английски съвсем спокойно във всеки един ресторант, хотел или дори щанд на магазин.

Историческият и културен разцвет на града го утвърждава още през Средновековието като център на търговията и интелектуалния елит на фламандските общества.

До днес може да си дадете сметка за произведенията на изкуството и архитектурните особености, които са преживели векове, за да стигнат до нас и да допринесат за обстановката на Брюксел.

Брюксел по Коледа

Карта на града:

Коледен дух в Брюксел

Ако решите да го посетите в този период от годината, определено ще станете свидетели на класическия коледен дух, който обладава града още от началото на декември.

коледен дух в Брюксел

Централният площад Гран Плас ще ви посрещне с огромни коледни украси и впечатляващо светлинно шоу всяка вечер.

светлини Брюксел

През деня ще може да се загубите в множеството красиви магазини, огромния коледен базар, който обгражда целия площад и типичните малки будки, където да опитате местните гофрети или да си вземете топли пържени картофи.

гофрети Брюксел

Другата голяма кулинарна гордост на Брюксел е шоколадът. Може да го намерите във всякакви форми. Изисканите витрини и стилните опаковки ще ви привлекат още при първата обиколка в централната част. Предизвиквам ви да си тръгнете от Белгия без запас от шоколади в куфара си, които са маскирани като подарък за вас и вашите близки.

шоколади в Брюксел

Символите на Брюксел

Емблемата на Брюксел не е величествено архитектурно творение, кула или катедрала, а статуя на… малко пикаещо момченце. Почти невъзможно е да не сте чували за Манекен Пис, а ако сте били в белгийската столица, то със сигурност сте го видяли в една от различните му одежди на кръстопътя на две улици в близост до Гран Плас.

Манекен Пис Брюксел

Да, защото емблематичната скулптура може да се види гола, но си има свой собствен гардероб и е облечена в носия няколко пъти всяка седмица съгласно публикуваното разписание, което е разлепено на парапетите около фонтана под него.

Според легендата, когато Брюксел е бил заплашен от взривяване на боеприпасите по време на многобройните нападения на града, едно момченце се изпишкало върху фитила и така е станало спасител на града си от сигурното превземане и се е превърнало в национален герой.

Пикаещото момченце Брюксел
Източник: nepaliaustralian

Любопитно: наблизо има друга подобна статуя – пикаещото момиченце, изградена от фондация, подпомагаща изследвания за лечението на рака.

Атомиумът

Друг безспорен символ на града е Атомиумът – метална конструкция, представляваща 9 метални топки, свързани помежду си с тръби и изобразяваща в мащаб със 165 милиарда пъти увеличение атоми и валентните им връзки.

Атомиум Брюксел

Структурата е измислена и построена през 1958 г. за световното изложение Експо и първоначалната идея е била да бъде разрушена няколко месеца след края на изложението. Вместо това, тя поражда огромен туристически интерес и остава до ден днешен една от големите забележителности на Брюксел.

Днес можем да се насладим на многобройни подобрения и удобства около и в нея – кафета, ресторанти, безплатен Wi-fi и прекрасни светлинни декорации. Атомиумът се намира на около 7 км от центъра на града и е лесно достижим с метро (станция Хейзел).

Още интересни забележителности в Брюксел

Парк Мини Европа

Близо до Атомиума се намира друг интересен обект – парк Мини Европа, събрал над 300 макета на емблематични атракции от различните държави в Европа. Няма как да не споменем, че между тях е и Рилският манастир.

парк Мини Европа в Брюксел
Повече информация за работно време и цени може да намерите тук.

Кралският дворец

Връщайки се към центъра на града, задължително е да споменем и Кралският дворец.

Кралски дворец Брюксел

Това е официалната резиденция на кралете на Белгия, но служи и като музей на колекцията на белгийската династия и традиционно е отворен за посетители само през лятото. И отвън обаче може да му се любувате и да се разходите около огромния парк, който го заобикаля.

Сградата с часовника

Наблизо се намира и друга интересна сграда, известна с часовника си. На всеки кръгъл час под звуците на музика, фигурките сякаш оживяват и изнасят представление пред очите на преминаващите.

Брюксел - сградата с часовника

“Хълм на изкуствата”

Между Кралския дворец и Кралската библиотека се намира и впечатляващият „Хълм на изкуствата“. Той е с форма на огромен правоъгълник и на площта му се намират множество музеи и галерии, а в далечината се вижда и високата кула на кметството.

Хълм на изкуствата Брюксел

Удобен е за кратка разходка, и както повечето централни улици, води до любимия ни Гран Плас. Площадът, все пак е част от световното наследство на ЮНЕСКО, и местните са разположили всички най-значими търговски обекти около него.

Гранд Плас през пролетта
Гранд Плас през пролетта

Белгийска кухня и сувенири

шоколад Брюксел

Като стана въпрос за магазини и ресторанти, няма как да не спомена и основните белгийски гозби, които опитахме. Повечето ресторанти в центъра предлагат класическите за страната миди с пържени картофки, които излагат директно пред заведенията в големи тави с лед. Лесно може да се ориентирате къде са най-пресни и вкусни – има големи опашки от чакащи, тъй като не е практика да се запазват маси за вечеря (особено за туристите).

Задължително е да опитате и прочутата белгийска бира и сочните им мръвки. Не се чудете защо повечето предложения в заведенията са за малки бири – алкохолното им съдържание стига до 14% и определено носи усмивки със заслужената вечеря.

Ако пък искате нещо за спомен, непременно трябва да посетите големите магазини на площада, които предлагат всякакви сувенири: от прочутите брюкселски дантели и фламандски гоблени до миниатюрни фигурки, шоколадови изделия и дори патенца за вана. Може да намерите най-добрият коледен подарък за всеки джоб.

сувенири Брюксел

Юбелпарк или парк Чинкуентенаре

Ако търсите място за разходка сред повечко зеленина, Юбелпарк е точното място – паркът, построен за 50-годишнината от белгийската независимост. Разполага с красиви градини, езера и още интересни сгради за разглеждане. Сред тях е Триумфалната арка, намираща се в центъра на парка.

Юбелпарк Брюксел

Околията и скритите белгийски бижута

Брюксел определено не е единствената дестинация, която си заслужава да посетите. Сред тях са и Брюж и Антверпен.

Ние, обаче, нямахме много време на разположение и използвахме възможността да отскочим „само“ до по-близкия Гент. Отскочим е точният глагол, защото разстоянието е само петдесетина километра и има много удобни влакове, които ще ви превозят дотам за не повече от 50 минути. Гледката по време на пътуването също е приятна, което винаги помага то да мине по-бързо.

влак Брюксел

Самото градче беше много хубава изненада лично за мен. Въпреки факта, че е натоварено пристанище и университетски град с население от повече от 250 000 души, от първите стъпки Гент изглежда малък и уютен. Изваян е от тесни улички и канали, които обикалят река Лейе и отлично запазени средновековни сгради.

Гент

Историческият му център е най-голямата пешеходна зона в Белгия и с удоволствие може да се разходите около неговите сгради и магазини. Това обяснява и огромното количество велоалеи и колела, които ще ви приветстват още с излизането от ЖП гарата.

Наистина е удивително как фламандската общност е приела, че това е най-разумният и екологичен транспорт и тотално му се е подчинила (подобно на Амстердам).

колела Гент

Забележителности в Гент

Връщайки се към красотите на Гент, сред най-известните сгради са катедралата Св. Баво, 90-метровата кула-камбанария Белфорт и замъкът Гравенстейн (всички се намират в центъра).

замък в Гент

Старото пристанище Граслей, романтичните водни пътища около него и още няколко религиозни сгради като църквата Свети Никола също са интересни от архитектурна гледна точка.

Кметството, пък, е една от най-красивите обществени сгради във региона, а в множеството музеи и галерии в града се помещават прекрасни произведения на няколко фламандски майстори. За любителите на съвременното изкуство не е за изпускане и Музеят на дизайна.

Гент архитектура

Не подминахме и типичния коледен базар на града – няма как да го пропуснете: до него се стига по всяка от тесните улички, които обграждат площад Коренмаркт. Той се намира близо до реката и моста Сан Мишел.

На площада може да видите още стари сгради като бившата поща, както и всевъзможни бирарии, ресторанти и сладкарници.

Ние бързахме да хванем последния влак обратно за Брюксел и се ограничихме до един бърз глювайн. Голяма грешка! Топло сладко вино, за което любезно ти подаряват пластмасова чаша с идеята, че ще повториш. Е, аз определено не го направих, но може пък да е по ваш вкус.

Опитайте го и ни споделете вашите впечатления от него и цялата екскурзия в Брюксел и околностите. Ние определено останахме доволни!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.