11 забележителности в Париж, които да включите в списъка си


Категория: Франция

Автор: Иво Христов

Последно обновена: 03.06.2022

Париж

Когато добрите хора починат, отиват в Париж!“, това са думи на великият Оскар Уайлд. Е, Париж едва ли е точно Рая. Ако кривнете от известните туристически маршрути, може да ви се стори дори малко мръсен, пренаселен и доста шумен. Въпреки това чарът на „Градът на любовта“ е неотразим.

В Париж може да видите някои от най-прочутите архитектурни структури, строени някога от човека, като: Айфеловата кула, катедралата Нотр-Дам, бул.Шанз-Елизе и т.н.  Но голямото очарование на този град, поне лично за мен, се дължи на неговото излъчване. То е скрито в малките детайли, привличащи като с магнит романтиците от цял свят. Малки детайли, като павираните улички и красиво подредените дървета. Уютните кафенета и сладкарнички на всеки ъгъл. Бирариите в стил „Бел Епок“, в чиито салони, почти сигурно, ще срещнете някой българин. Авангардните арт-галерии, отворени за изкуство и творци от цял свят…

 Какво ще откриете в статията за Париж?

Парижж

  • малко история
  • 11 забележителности в Париж, които непременно да включите в списъка си с любопитни факти и легенди около тях
  • информация за билети и работно време на забележителностите в Париж
  • практически съвети за различните забележителности, сред които Айфеловата кула, Лувъра, катедралата Нотр Дам и още много
  • снимки от Париж и… допълнителен стимул да посетите Градът на любовта!

Малко история

Първите сведения за поселище в този район на р.Сена датират още от Желязната ера – или 3 век.преди Христа. Създадено е от племето „паризии“, близки родственици на келтите. Следва римското владичество, когато през 212 г. градът получава и сегашното си, прочуто име „Париж“ – в чест на племето-основател.

Париж е свидетел на велики исторически мигове като: Средновековието и Ренесанса, царуването на френските крале, Френската Революция, възхода и падението на Наполеон, 2-те световни войни..

А сега нека ви представя класация на 11 забележителности в Париж, влизащи в категорията: „Не пропускай за нищо на света“!

1. Айфеловата кула

айфелова-кула

Това е може би най-известният архитектурен монумент в света, емблема на Париж. Днес ни е трудно да повярваме, но при откриването й, кулата е окачествена като „ужасна“ и „чудовищна“.

Айфеловата кула е проектирана от Александър-Гюстав Айфел и е построена за Парижкото Изложение от 1889 година, проведено в чест на 100-годишнината от Френската Революция. Съоръжението е съставено от 15 хил. стоманени секции, скрепени заедно с 2,5 млн. нита.

Със своите 307 метра височина, кулата остава най-високата архитектурна постройка в света до 1931 г., когато Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк (381 м), й отнема първенството.

Айфеловата кула има три нива, като най-горното се намира на шеметните 276 метра. До там може да стигнете с панорамен асансьор, който се взима от второ ниво. А гледката от върха е: „УАУ“!

Практически съвети:

1) Запазете си билети предварително, за да не чакате на опашка.

2) Посетете Айфеловата кула и вечер, когато е осветена и изглежда… уникално! През около 15 минути ще станете свидетели и на светлинно шоу.

3) Цени и работно време:

Работно време: всеки ден

От 15ти юни до 1ви септември от 9.00 ч. до 00:00 ч.;
През останалото време от годината – от 9.30 ч. до 23.00 ч.;
Около Великден и пролетната ваканция – удължено работно време до полунощ.

Цени:
* До второ нивоВъзрастни: 9 Е; деца от 12 до 14 год.: 7.50 Е ; за деца от 4 до 11 год: 4.50 Е;

 * До върха – Възрастни: 15 Е; деца от 12 до 14 год.: 13.50 Е ; за деца от 4 до 11 год.: 10.50 Е;

  • До стълбището (важи до второ ниво) –
    За възрастен: 5 Е ; за деца от 12 до 14 год.: 4 Е; за деца от 4 до 11 год.: 3 Е ;

2. Лувърът

ЛувърътПищният дворец, някога дом на френските крале, сега е невероятен музей на изкуството. В двора му се намира известната „Стъклена пирамида“ проектирана от Лео Мин Пей през 1917 г.

В Лувъра има повече от 30 хил. произведения на изкуството – от античността до съвремието. Невъзможно е да видите всичко само за едно посещение или един ден. Затова ви препоръчвам да се фокусирате върху някоя определена галерия. Сред най-атрактивните са галериите на класическа скулптура, италианския Ренесанс, френските художници от 17-ти век.

И не пропускайте най-голямата „звезда“ на експозицията: „Мона Лиза“ (a.k.a. „Джокондата“) на Леонардо да Винчи!

Експозициите са разделени в три департамента: Денон, Ришельо и Съли.

в-Лувъра

Работно време:

от 9.00 до 18:00 ч. всеки ден без вторник
до 21.45 в сряда и петък

Затворен на 1-ви Януари, 1-ви Май и 25-ти Декември.

Цени: за възрастен – 12

* всяка първа неделя от месеца – безплатно

Самият дворец „Лувъра“ е забележителност с впечатляваща архитектура. Заобиколен е от „Градините на Тюйлери“ – един от най-големите и красиви паркове в Париж, дело на прочутия ландшафтен архитект, Андре Ле Нотр. Паркът разполага с перфектно структурирани дървета, декоративни водни басейни и хубави пейки, на които можете да поседнете за да се насладите на заобикалящата ви красота (или да си направите една бърза закуска :).

3. Катедралата „Нотр-Дам де Пари“

Катедрала-Нотр-Дам

Катедралата „Нотр-Дам“ (Света Богородица) е триумф на готическата архитектура. Разположена е в самото сърце на Париж на остров Сите  в „Латинския квартал“. Този остров на р. Сена е историческият и географски център на града. На това малко парче земя келтското племе „паризии“ създава първото поселище, а след това римляните построяват гало-римския град Лутеция, от който се ражда Париж.

В по-късен период,  от 6-ти до 14-ти век, островът е резиденция на френските крале.

Катедралата „Нотр-Дам“ е построена през 1163 година от крал Луи IX (Свети Луи) и епископ Морис. Целият строеж трае 150 години. Стилът е ранен и късен готик.

Орнаментният дизайн на фасадата веднага ще грабне вниманието ви. Изобилието от скулптури, летящи контрафорси и гаргойли ще спре дъха ви.

гледка-от-Нотр-Дам

Вътрешността на светилището представлява огромно сводесто пространство, като най-отличителната част от интериора са красивите, витражни прозорци. Препоръчвам ви да отделите повече внимание на розовия прозорец в северния трансепт. Това е уникално произведение на изкуството, съдържащо 80 старозаветни сцени, вдъхновени от Светата Дева.

Всяка събота и неделя от 19:15 ч. катедралата предлага специално аудио-визуално шоу, което се осъществява върху екран от тюл с размер от 100 кв.м.

Входсвободен.

Работно време: Всеки ден от 8.00 ч. до 18.45 ч., освен в Събота и Неделя, когато е отворена до 19.15 ч.

Не пропускайте да разгледате и 21-те фигури в „Галерията на кралете“, изгубили главите си по време на Френската Революция (главите са изложени в „Музея на Клуни“). 

Любопитно: Съществува поверие, което гласи, че ако се завъртите на площадчето пред катедралата Нотр – Дам, ще се върнете в Париж. Въпросът е: искате ли??

Потресаващ пожар в Нотр Дам

За огромно съжаление, на 15.04.2019г. тази велика Катедрала претърпява ужасна трагедия… Избухва пожар в Нотр Дам, като причините за него за момента не са ясни, съобщават от BBC. Съществува хипотеза, че имат общо ремонтните дейности в катедралата.

След дълга борба с пламъците през нощта, огънят е овладян. За щастие са спасени 2 от емблематичните кули и много произведения на изкуството, съхранявани в Нотр Дам.

Катедрала Нотр Дам

пожар в Катедралата Нотр Дам

4. Булевард „Шанз-Елизе“

Шанз-елизе

Бях беден студент, когато за пръв път попаднах на Шанз-Елизе. Идеално подредено пространство от асфалт, постройки, дървета и готини пейки. Интересното е, че до 16-ти век, това е била безлюдна, блатиста местност. Тогава същият онзи ландшафтен архитект, Ле Нотр, я облагородява.

Шанз-Елизе започва от площад „Де Ла Конкорд“ и завършва на площад „Шарл дьо Гол“. Разделен е на 2 части.

Долната част, опираща в „Де Ла Конкорд“, включва парка „Градината на Шанз-Елизе“ и „Малкия Дворец“ на изкуството.

Горната част се простира до „Триумфалната Арка“ и представлява дълга отсечка наситена с магазини, луксозни дизайнерски бутици, хотели, ресторанти, кафенета, кина и театри. Тази бляскава и оживена част от булеварда привлича в най-голяма степен туристите, както и самите парижани.

5. Триумфалната Арка

триумфална-арка

Триумфалната Арка е посветена на победите на френските армии от Революцията и Първата империя. Наполеон нарежда да се построи тази могъща структура през 1806 г., но не доживява да я види завършена през 1836 г.

Проектирана от JF Chalgrin, арката включва по-големи от реален размер релефи на фигури, които изобразяват отпътуването, победите и славното завръщане на френските армии.
От вътрешната страна на арката са изписани имената на повече от 660 генерали и повече от 100 славни битки.

От наблюдателната площадка на арката се открива панорамен изглед към 12-те авенюта (булеварда) радиално разположени от площад „Де Етоал..

Работно време:

от 10.00-23:00 от 01.04 до 30.09
от 10.00-22:30 от 01.10 до 31.03

Цена:
9 €

6. Базиликата „Сакре-Кьор“ (Свято сърце) и Монмартър

Базилика-Свято-сърце

Посещението на това богоугодно място е един от най-ярките ми спомени за Париж. Изкачването на свещения за парижани хълм, Монмартър, където е разположена римокатолическата базилика, е цяло приключение. Калдъръмените, виещи се като серпентини в Алпите, улички са много красиви – особено през лятото, когато цъфтят розите. А когато изкачите хълма и зърнете това архитектурно произведение на изкуството в романо-византийски стил, ще разберете и защо я наричат „Бялата църква“. Наистина е ослепително бяла! Построена е от специален вид камък, калцит, който отделя бяло вещество, когато го вали дъжд. По този начин се гарантира прочутият бял цвят на базиликата и вечната чистота на „Святото сърце“.

Хълмът Монмартър е втората по височина точка в града (след Айфеловата кула) и от стълбите пред църквата се открива прелестна гледка към Париж. Без съмнение, едно от най-добрите места за селфита!

7. Люксембургската градина

Люксембургска-градина-ПарижПрекрасен парк за разходки и почивка, построен през 17-ти век по заръка на Мария Медичи. Основната заслуга за настоящия му вид е на архитекта проектирал и „Триумфалната арка“ през 19 в. – J.F. Chalgrin. В центъра на парка има голямо, осмоъгълно езеро с фонтан, обградено от две живописни тераси със статуи.

За мен две са забележителностите в парка, които не бива да пропускате. Едната е копието на „Статуята на свободата“ – бронзов модел, послужил за прототип на голямата статуя в Ню Йорк. Другата е „Фонтанът на Медичите“, скрит сред дърветата срещу източното крило на двореца. Най-красивият фонтан, който съм виждал!

[td_block_ad_box spot_id=“custom_ad_2″]

8. Пантеонът

ПантеонПостроен първоначално като църква и с фасада като на оригинала от Рим, Пантеонът е ярък представител на неокласическата архитектура. Сградата на американския сенат, Капитолий, заимства елипсовидният си купол именно от този проект.

След Френската Революция Пантеонът е превърнат в национален паметник. Това е най-известната гробница в страната. В криптата на някогашната църква „Свети Женевиев“ разположена на едноименния хълм в „Латинския квартал“, са намерили покой някои от за най-великите синове и дъщери на нацията, като: Жан-Жак Русо, Виктор Юго, Декарт, Емил Зола, Пиер Кюри, Мария Кюри, Ал.Дюма-баща и др.

Това е домът и на известното „Махало на Фуко“.

Сайт: Официален сайт
Работно време: Всеки ден от 10.00 ч. до 18.00 ч.
Цени: За възрастен – 7 Евро; За младежи от 18 до 25 год. – 4.50 Евро; За лица под 17 г. – безплатно.

9. Музеят д`Орсе

музей-д-орсе

Известен като „Домът на импресионистите“, музеят д`Орсе е бивша жп гара от „Бел Епок“ ерата. Просторната постройка в стил модернизъм е приютила творби на някои от най-гениалните творци-импресионисти. Сред тях има художници от класическия Импресионизъм, като Дега, Мане, Моне и Реноар; до представители на Пост-импресионизма, като Сезан и Ван Гог.

А след като напълните сетивата си с шедьоврите на майсторите на импресионизма, може да се погрижите и за гастрономическите си нужди в исторически значимия ресторант на музея, разполагащ с позлатени тавани и блестящи полилеи (има и още 2 галантни кафенета).

Работно време:
Всеки ден без понеделник от 9.00 ч. до 18.00 ч.;
Удължено работно време в четвъртък – до 21.45 ч.;

Цени:
За възрастен – 11 Евро;
За младежи от 18 до 25 год. – 8.50 Евро;
За всички след 16.30 ч. (освен в четвъртък) – 8.50 Евро; в четвъртък – след 18.00ч.

10. Операта „Пале Гарние“ (а.к.а.Парижката Опера)

Пале-Гарние

Ако трябва да опиша само с една дума тази красив нео-бароков дом на операта и балета в Париж, това ще да е въодушевено възклицание или въздишка! Проектирана е от Шарл Гарние в пищния „Наполеон III“ стил и е построена между 1862 и 1875 г. Фасадата включва класически колони и осем скулптури на алегории: Поезия, Музика, Идилия, Рецитация, Песен, Драма и Танц. Логията изобразява бюстове на композиторите Халеви, Майербер, Росини, Обер, Спонтини, Бетовен и Моцарт. На самия връх на сградата, в четирите й края, са разположени изящни, позлатени групи скулптури славещи Поетичността и Славата.

Ако сте заклети фенове на операта, не пропускайте да посетите и Библиотеката-Музей на Операта, разположена във вътрешността на сградата.

Предупреждение: в Парижката Опера избягвайте всичко, което съдържа числото 13! Това е легендарна лоша поличба за тази сграда.  

 11. Парижките катакомби

Парижки-катакомби

„Спри! Това е империята на смъртта!“ гласи надпис точно преди да влезете в катакомбите. Трябва да знаете, че опашките пред тях са дъъълги, а изживяването – малко зловещо, така че ако сте чувствителни и ви е неприятно от тесни и влажни пространства/страдате от клаустрофобия – помислете преди да се впуснете в това приключение. Ако това не ви плаши, действайте смело!

Всъщност тези катакомби са се появили след протест на парижани, които били против голямото гробище в града. Така се стига до създаването на тази „забележителност“, тъй като всички кости и черепи били преместени именно тук – костите са на близо 6 млн души, което създава репутацията на катакомбите на „най-голямото гробище в света“. Коридорите са дълги около 2 км и се намират на около 20 м под улиците на Париж.

Официалното им наименование е “Обществените костници”, но са известни като Парижките катакомби.

Работно време: от 10 до 17 ч. всеки ден без понеделник

Цена: 8 евро (намаление за лица до 25 г. от ЕС – 4 Е); деца до 12г. – безплатно

***
От стилните модни бутици до изисканата кухня, от една от най-известните катедрали до зловещите катакомби, Париж е синоним на изтънчения начин на живот и абсолютната свобода на съществуване! Париж е град, който със сигурност  ще ви създаде невероятни спомени. Наричат го „Градът на любовта“, „Греховният град“, „Столица на модата“… Проверете сами в какъв град ще се превърне за вас Париж.

*Препоръка: използвайте метрото за придвижване – не наемайте кола или такси – само така ще избегнете огромните задръствания в града!

За автора: Иво Христов

Иво Христов

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (13)

Ники

Еха

Анка

Много полезна информация! С благодарност!

крис

забравихте Версай

Иван

Вместо катакомбите на 11-то място можеше да сложите Версайския дворец по-красив и по интересен.

Мария

Има ли достъп до операта за разглеждане или само при представление може да се види как изглежда вътре?

Елена

Много благодаря за поднесената информация, разбира се това ме върна в Париж. Надявам се да посетя градът на любовта пак и пак. Благодаря!

Ина

Ако позволите едно уточнение да направя . Операта Гарние (Palais Garnier) е проектирана не от Чарлз, а от Шарл Гарние (Charles Garnier).

Saveti

Разбира се, много благодарим за уточнението, Ина - веднага ще го редактираме. Поздрави! =)

Десислава

Благодаря.Всичко ще ми бъде от полза.

Saveti

Много се радвам да го чуя, Десислава! Пожелавам Ви да си изкарате страхотно!

щщщщщ

оооооо

Георги

Браво

Saveti

Благодарим, Георги! =)