11 забележителности в Париж, които да включите в списъка си


Категория: Франция

Автор: Иво Христов

Последно обновена: 03.06.2022

Париж

Когато добрите хора починат, отиват в Париж!“, това са думи на великият Оскар Уайлд. Е, Париж едва ли е точно Рая. Ако кривнете от известните туристически маршрути, може да ви се стори дори малко мръсен, пренаселен и доста шумен. Въпреки това чарът на „Градът на любовта“ е неотразим.

В Париж може да видите някои от най-прочутите архитектурни структури, строени някога от човека, като: Айфеловата кула, катедралата Нотр-Дам, бул.Шанз-Елизе и т.н.  Но голямото очарование на този град, поне лично за мен, се дължи на неговото излъчване. То е скрито в малките детайли, привличащи като с магнит романтиците от цял свят. Малки детайли, като павираните улички и красиво подредените дървета. Уютните кафенета и сладкарнички на всеки ъгъл. Бирариите в стил „Бел Епок“, в чиито салони, почти сигурно, ще срещнете някой българин. Авангардните арт-галерии, отворени за изкуство и творци от цял свят…

 Какво ще откриете в статията за Париж?

Парижж

  • малко история
  • 11 забележителности в Париж, които непременно да включите в списъка си с любопитни факти и легенди около тях
  • информация за билети и работно време на забележителностите в Париж
  • практически съвети за различните забележителности, сред които Айфеловата кула, Лувъра, катедралата Нотр Дам и още много
  • снимки от Париж и… допълнителен стимул да посетите Градът на любовта!

Малко история

Първите сведения за поселище в този район на р.Сена датират още от Желязната ера – или 3 век.преди Христа. Създадено е от племето „паризии“, близки родственици на келтите. Следва римското владичество, когато през 212 г. градът получава и сегашното си, прочуто име „Париж“ – в чест на племето-основател.

Париж е свидетел на велики исторически мигове като: Средновековието и Ренесанса, царуването на френските крале, Френската Революция, възхода и падението на Наполеон, 2-те световни войни..

А сега нека ви представя класация на 11 забележителности в Париж, влизащи в категорията: „Не пропускай за нищо на света“!

1. Айфеловата кула

айфелова-кула

Това е може би най-известният архитектурен монумент в света, емблема на Париж. Днес ни е трудно да повярваме, но при откриването й, кулата е окачествена като „ужасна“ и „чудовищна“.

Айфеловата кула е проектирана от Александър-Гюстав Айфел и е построена за Парижкото Изложение от 1889 година, проведено в чест на 100-годишнината от Френската Революция. Съоръжението е съставено от 15 хил. стоманени секции, скрепени заедно с 2,5 млн. нита.

Със своите 307 метра височина, кулата остава най-високата архитектурна постройка в света до 1931 г., когато Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк (381 м), й отнема първенството.

Айфеловата кула има три нива, като най-горното се намира на шеметните 276 метра. До там може да стигнете с панорамен асансьор, който се взима от второ ниво. А гледката от върха е: „УАУ“!

Практически съвети:

1) Запазете си билети предварително, за да не чакате на опашка.

2) Посетете Айфеловата кула и вечер, когато е осветена и изглежда… уникално! През около 15 минути ще станете свидетели и на светлинно шоу.

3) Цени и работно време:

Работно време: всеки ден

От 15ти юни до 1ви септември от 9.00 ч. до 00:00 ч.;
През останалото време от годината – от 9.30 ч. до 23.00 ч.;
Около Великден и пролетната ваканция – удължено работно време до полунощ.

Цени:
* До второ нивоВъзрастни: 9 Е; деца от 12 до 14 год.: 7.50 Е ; за деца от 4 до 11 год: 4.50 Е;

 * До върха – Възрастни: 15 Е; деца от 12 до 14 год.: 13.50 Е ; за деца от 4 до 11 год.: 10.50 Е;

  • До стълбището (важи до второ ниво) –
    За възрастен: 5 Е ; за деца от 12 до 14 год.: 4 Е; за деца от 4 до 11 год.: 3 Е ;

2. Лувърът

ЛувърътПищният дворец, някога дом на френските крале, сега е невероятен музей на изкуството. В двора му се намира известната „Стъклена пирамида“ проектирана от Лео Мин Пей през 1917 г.

В Лувъра има повече от 30 хил. произведения на изкуството – от античността до съвремието. Невъзможно е да видите всичко само за едно посещение или един ден. Затова ви препоръчвам да се фокусирате върху някоя определена галерия. Сред най-атрактивните са галериите на класическа скулптура, италианския Ренесанс, френските художници от 17-ти век.

И не пропускайте най-голямата „звезда“ на експозицията: „Мона Лиза“ (a.k.a. „Джокондата“) на Леонардо да Винчи!

Експозициите са разделени в три департамента: Денон, Ришельо и Съли.

в-Лувъра

Работно време:

от 9.00 до 18:00 ч. всеки ден без вторник
до 21.45 в сряда и петък

Затворен на 1-ви Януари, 1-ви Май и 25-ти Декември.

Цени: за възрастен – 12

* всяка първа неделя от месеца – безплатно

Самият дворец „Лувъра“ е забележителност с впечатляваща архитектура. Заобиколен е от „Градините на Тюйлери“ – един от най-големите и красиви паркове в Париж, дело на прочутия ландшафтен архитект, Андре Ле Нотр. Паркът разполага с перфектно структурирани дървета, декоративни водни басейни и хубави пейки, на които можете да поседнете за да се насладите на заобикалящата ви красота (или да си направите една бърза закуска :).

3. Катедралата „Нотр-Дам де Пари“

Катедрала-Нотр-Дам

Катедралата „Нотр-Дам“ (Света Богородица) е триумф на готическата архитектура. Разположена е в самото сърце на Париж на остров Сите  в „Латинския квартал“. Този остров на р. Сена е историческият и географски център на града. На това малко парче земя келтското племе „паризии“ създава първото поселище, а след това римляните построяват гало-римския град Лутеция, от който се ражда Париж.

В по-късен период,  от 6-ти до 14-ти век, островът е резиденция на френските крале.

Катедралата „Нотр-Дам“ е построена през 1163 година от крал Луи IX (Свети Луи) и епископ Морис. Целият строеж трае 150 години. Стилът е ранен и късен готик.

Орнаментният дизайн на фасадата веднага ще грабне вниманието ви. Изобилието от скулптури, летящи контрафорси и гаргойли ще спре дъха ви.

гледка-от-Нотр-Дам

Вътрешността на светилището представлява огромно сводесто пространство, като най-отличителната част от интериора са красивите, витражни прозорци. Препоръчвам ви да отделите повече внимание на розовия прозорец в северния трансепт. Това е уникално произведение на изкуството, съдържащо 80 старозаветни сцени, вдъхновени от Светата Дева.

Всяка събота и неделя от 19:15 ч. катедралата предлага специално аудио-визуално шоу, което се осъществява върху екран от тюл с размер от 100 кв.м.

Входсвободен.

Работно време: Всеки ден от 8.00 ч. до 18.45 ч., освен в Събота и Неделя, когато е отворена до 19.15 ч.

Не пропускайте да разгледате и 21-те фигури в „Галерията на кралете“, изгубили главите си по време на Френската Революция (главите са изложени в „Музея на Клуни“). 

Любопитно: Съществува поверие, което гласи, че ако се завъртите на площадчето пред катедралата Нотр – Дам, ще се върнете в Париж. Въпросът е: искате ли??

Потресаващ пожар в Нотр Дам

За огромно съжаление, на 15.04.2019г. тази велика Катедрала претърпява ужасна трагедия… Избухва пожар в Нотр Дам, като причините за него за момента не са ясни, съобщават от BBC. Съществува хипотеза, че имат общо ремонтните дейности в катедралата.

След дълга борба с пламъците през нощта, огънят е овладян. За щастие са спасени 2 от емблематичните кули и много произведения на изкуството, съхранявани в Нотр Дам.

Катедрала Нотр Дам

пожар в Катедралата Нотр Дам

4. Булевард „Шанз-Елизе“

Шанз-елизе

Бях беден студент, когато за пръв път попаднах на Шанз-Елизе. Идеално подредено пространство от асфалт, постройки, дървета и готини пейки. Интересното е, че до 16-ти век, това е била безлюдна, блатиста местност. Тогава същият онзи ландшафтен архитект, Ле Нотр, я облагородява.

Шанз-Елизе започва от площад „Де Ла Конкорд“ и завършва на площад „Шарл дьо Гол“. Разделен е на 2 части.

Долната част, опираща в „Де Ла Конкорд“, включва парка „Градината на Шанз-Елизе“ и „Малкия Дворец“ на изкуството.

Горната част се простира до „Триумфалната Арка“ и представлява дълга отсечка наситена с магазини, луксозни дизайнерски бутици, хотели, ресторанти, кафенета, кина и театри. Тази бляскава и оживена част от булеварда привлича в най-голяма степен туристите, както и самите парижани.

5. Триумфалната Арка

триумфална-арка

Триумфалната Арка е посветена на победите на френските армии от Революцията и Първата империя. Наполеон нарежда да се построи тази могъща структура през 1806 г., но не доживява да я види завършена през 1836 г.

Проектирана от JF Chalgrin, арката включва по-големи от реален размер релефи на фигури, които изобразяват отпътуването, победите и славното завръщане на френските армии.
От вътрешната страна на арката са изписани имената на повече от 660 генерали и повече от 100 славни битки.

От наблюдателната площадка на арката се открива панорамен изглед към 12-те авенюта (булеварда) радиално разположени от площад „Де Етоал..

Работно време:

от 10.00-23:00 от 01.04 до 30.09
от 10.00-22:30 от 01.10 до 31.03

Цена:
9 €

6. Базиликата „Сакре-Кьор“ (Свято сърце) и Монмартър

Базилика-Свято-сърце

Посещението на това богоугодно място е един от най-ярките ми спомени за Париж. Изкачването на свещения за парижани хълм, Монмартър, където е разположена римокатолическата базилика, е цяло приключение. Калдъръмените, виещи се като серпентини в Алпите, улички са много красиви – особено през лятото, когато цъфтят розите. А когато изкачите хълма и зърнете това архитектурно произведение на изкуството в романо-византийски стил, ще разберете и защо я наричат „Бялата църква“. Наистина е ослепително бяла! Построена е от специален вид камък, калцит, който отделя бяло вещество, когато го вали дъжд. По този начин се гарантира прочутият бял цвят на базиликата и вечната чистота на „Святото сърце“.

Хълмът Монмартър е втората по височина точка в града (след Айфеловата кула) и от стълбите пред църквата се открива прелестна гледка към Париж. Без съмнение, едно от най-добрите места за селфита!

7. Люксембургската градина

Люксембургска-градина-ПарижПрекрасен парк за разходки и почивка, построен през 17-ти век по заръка на Мария Медичи. Основната заслуга за настоящия му вид е на архитекта проектирал и „Триумфалната арка“ през 19 в. – J.F. Chalgrin. В центъра на парка има голямо, осмоъгълно езеро с фонтан, обградено от две живописни тераси със статуи.

За мен две са забележителностите в парка, които не бива да пропускате. Едната е копието на „Статуята на свободата“ – бронзов модел, послужил за прототип на голямата статуя в Ню Йорк. Другата е „Фонтанът на Медичите“, скрит сред дърветата срещу източното крило на двореца. Най-красивият фонтан, който съм виждал!

[td_block_ad_box spot_id=”custom_ad_2″]

8. Пантеонът

ПантеонПостроен първоначално като църква и с фасада като на оригинала от Рим, Пантеонът е ярък представител на неокласическата архитектура. Сградата на американския сенат, Капитолий, заимства елипсовидният си купол именно от този проект.

След Френската Революция Пантеонът е превърнат в национален паметник. Това е най-известната гробница в страната. В криптата на някогашната църква „Свети Женевиев“ разположена на едноименния хълм в „Латинския квартал“, са намерили покой някои от за най-великите синове и дъщери на нацията, като: Жан-Жак Русо, Виктор Юго, Декарт, Емил Зола, Пиер Кюри, Мария Кюри, Ал.Дюма-баща и др.

Това е домът и на известното „Махало на Фуко“.

Сайт: Официален сайт
Работно време: Всеки ден от 10.00 ч. до 18.00 ч.
Цени: За възрастен – 7 Евро; За младежи от 18 до 25 год. – 4.50 Евро; За лица под 17 г. – безплатно.

9. Музеят д`Орсе

музей-д-орсе

Известен като „Домът на импресионистите“, музеят д`Орсе е бивша жп гара от „Бел Епок“ ерата. Просторната постройка в стил модернизъм е приютила творби на някои от най-гениалните творци-импресионисти. Сред тях има художници от класическия Импресионизъм, като Дега, Мане, Моне и Реноар; до представители на Пост-импресионизма, като Сезан и Ван Гог.

А след като напълните сетивата си с шедьоврите на майсторите на импресионизма, може да се погрижите и за гастрономическите си нужди в исторически значимия ресторант на музея, разполагащ с позлатени тавани и блестящи полилеи (има и още 2 галантни кафенета).

Работно време:
Всеки ден без понеделник от 9.00 ч. до 18.00 ч.;
Удължено работно време в четвъртък – до 21.45 ч.;

Цени:
За възрастен – 11 Евро;
За младежи от 18 до 25 год. – 8.50 Евро;
За всички след 16.30 ч. (освен в четвъртък) – 8.50 Евро; в четвъртък – след 18.00ч.

10. Операта „Пале Гарние“ (а.к.а.Парижката Опера)

Пале-Гарние

Ако трябва да опиша само с една дума тази красив нео-бароков дом на операта и балета в Париж, това ще да е въодушевено възклицание или въздишка! Проектирана е от Шарл Гарние в пищния „Наполеон III“ стил и е построена между 1862 и 1875 г. Фасадата включва класически колони и осем скулптури на алегории: Поезия, Музика, Идилия, Рецитация, Песен, Драма и Танц. Логията изобразява бюстове на композиторите Халеви, Майербер, Росини, Обер, Спонтини, Бетовен и Моцарт. На самия връх на сградата, в четирите й края, са разположени изящни, позлатени групи скулптури славещи Поетичността и Славата.

Ако сте заклети фенове на операта, не пропускайте да посетите и Библиотеката-Музей на Операта, разположена във вътрешността на сградата.

Предупреждение: в Парижката Опера избягвайте всичко, което съдържа числото 13! Това е легендарна лоша поличба за тази сграда.  

 11. Парижките катакомби

Парижки-катакомби

“Спри! Това е империята на смъртта!” гласи надпис точно преди да влезете в катакомбите. Трябва да знаете, че опашките пред тях са дъъълги, а изживяването – малко зловещо, така че ако сте чувствителни и ви е неприятно от тесни и влажни пространства/страдате от клаустрофобия – помислете преди да се впуснете в това приключение. Ако това не ви плаши, действайте смело!

Всъщност тези катакомби са се появили след протест на парижани, които били против голямото гробище в града. Така се стига до създаването на тази “забележителност”, тъй като всички кости и черепи били преместени именно тук – костите са на близо 6 млн души, което създава репутацията на катакомбите на “най-голямото гробище в света”. Коридорите са дълги около 2 км и се намират на около 20 м под улиците на Париж.

Официалното им наименование е “Обществените костници”, но са известни като Парижките катакомби.

Работно време: от 10 до 17 ч. всеки ден без понеделник

Цена: 8 евро (намаление за лица до 25 г. от ЕС – 4 Е); деца до 12г. – безплатно

***
От стилните модни бутици до изисканата кухня, от една от най-известните катедрали до зловещите катакомби, Париж е синоним на изтънчения начин на живот и абсолютната свобода на съществуване! Париж е град, който със сигурност  ще ви създаде невероятни спомени. Наричат го „Градът на любовта“, „Греховният град“, „Столица на модата“… Проверете сами в какъв град ще се превърне за вас Париж.

*Препоръка: използвайте метрото за придвижване – не наемайте кола или такси – само така ще избегнете огромните задръствания в града!

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (12)

Анка

Много полезна информация! С благодарност!

крис

забравихте Версай

Иван

Вместо катакомбите на 11-то място можеше да сложите Версайския дворец по-красив и по интересен.

Мария

Има ли достъп до операта за разглеждане или само при представление може да се види как изглежда вътре?

Елена

Много благодаря за поднесената информация, разбира се това ме върна в Париж. Надявам се да посетя градът на любовта пак и пак. Благодаря!

Ина

Ако позволите едно уточнение да направя . Операта Гарние (Palais Garnier) е проектирана не от Чарлз, а от Шарл Гарние (Charles Garnier).

Джорджа Де Марки

Разбира се, много благодарим за уточнението, Ина - веднага ще го редактираме. Поздрави! =)

Десислава

Благодаря.Всичко ще ми бъде от полза.

Джорджа Де Марки

Много се радвам да го чуя, Десислава! Пожелавам Ви да си изкарате страхотно!

щщщщщ

оооооо

Георги

Браво

Джорджа Де Марки

Благодарим, Георги! =)