и полезна информация за вашето пътуване

Тъкмо се връщам от Будапеща и този път няма да отлагам, а ще побързам да споделя с вас впечатления и съвети за този вълшебен град.

В статията ще намерите информация за Унгария и Будапеща, за това как да се придвижите, кои забележителности да посетите, сред които някои не чак толкова известни, любопитни факти, легенди, малко история и снимки, спиращи дъха.

Да започваме!

Каквото и да кажа за столицата на Унгария ще е малко. Този град веднага си спечели място в личната ми класация за любими европейски градове.

Псевдонимите на Будапеща и малко история

Наричат Будапеща малкият Париж.

Но Будапеща невинаги е била Будапеща. Преди 1872г. градът е бил разделен на три: Пест, Буда и Обуда, разделени от река Дунав, но били обединени, за да се превърнат в столицата на Австро-Унгарската империя.

Говори се, че всъщност градът е щял да се казва Пещабуда, но както и да го наричаме, говорим за един приказен град, разположен на два хълма, свързани от впечатляващ мост над река Дунав, Моста на веригите.

bridge

Будапеща е известна още като Перлата на Дунава. Това няма как да не е така, тъй като гледката, която се разкрива от различните хълмове към Дунава е просто уникална. Препоръчвам да се посети както през деня, така и вечерно време, когато е тъмно и може да се насладите на блещукащите светлини, озаряващи целия град. Магическо.

Знаете ли, че унгарското знаме е почти като нашето?

Винаги съм знаела, че италианското знаме прилича на българското във вертикален вариант, но аз лично не знаех, че унгарското има същите цветове, като отново е хоризонтално, просто подредбата е различна.

flag of Hungary

Струва ми се интересно да споделя факта, че на повечето сгради, на които бяха закачени унгарското знаме и знамето на Европейския Съюз, това на ЕС беше свито или махнато, което явно показва позицията на Унгария по някои актуални политически въпроси. Не разбирам много от политика и не бих искала да разтълкувам нещо по грешен начин, но смятам, че това е очевидно.

Валута в Унгария

Ако ще пътувате до Унгария, най-добре да смените пари в местната валута : унгарски форинт. По сегашният курс 1 HUF се равнява на 0.0063 BGN или 0.0032 E. [към дата 16.11.2017г.]

forint

Унгарски език

Унгарският език определено е… сложен. Смята се за един от най-трудните езици в света. Има цели 44 букви в азбуката, от които 14 гласни, но ако знаете английски, няма да имате проблеми. В заведения, магазини, навсякъде ще се оправите. Единствените думи, които запомних бяха „благодаря” : „късънъм“ и „здравейте” : „сия“. Може да ги пускате вокално в Гугъл, за да чуете как се произнасят. Смятам, че винаги е хубаво да се научи по някоя основна дума от език, а и е знак на уважение.

Унгарците са изобретателни

Освен със сложен език, унгарците се отличават и със своята изобретателност. Сред някои от забележителните техни изобретения са Кубчето на Рубик, крушката с нажежаема жичка и химикалката, патентована през 1938 г. от унгарския журналист Ласло Биро.

kubche-rubik
А сега нека преминем към практическата част.

Как да стигнем до Будапеща?

Най-лесният и удобен начин е със самолет. Нискотарифните компании предлагат поредица от изгодни предложения, а полетът София – Будапеща трае само един час – час и 10 минути.

Трансфер от летището на Будапеща до центъра на града

Щом излезете от летището, най-лесният начин да се придвижите до града или до центъра е като си хванете автобус : 100Е или 200Е.

За 100Е си вземете билет от водача, защото тези от машините не са валидни за него. Проверете спирките и вижте кой автобус е по-удобен за вас. Времето със 100Е беше около 30-40 минути до центъра.

Разбира се, може да си хванете и такси, но имайте предвид, че летището е извън града (на около 16 км) и няма да е евтино.

Как да се движите в града?

Ако обичате да ходите и имате достатъчно време, аз лично ви препоръчвам да ходите пеша. Градът е омагьосващ, разстоянията не са чак толкова големи и е много приятно да наблюдавате сградите, архитектурата и да се потопите в атмосферата на унгарската столица.

Будапеща3

Историческият център е компактен, повечето забележителности са на късо разстояние една от друга, а ориентирането става много лесно. За главни ориентири може да ползвате река Дунав, която разделя града на две – по-хълмистата Буда и по-комерсиалната и равна Пеща.

Замъкът в Буда, Парламентът, а и различните мостове могат да ви служат за ориентири и много бързо да схванете разположението на града.

Ако не ви се върви много, има добре устроено метро, автобуси и трамваи.

С добра крачка и ранно ставане, смятам, че 4 дена са достатъчни, за да разгледате всичко и определено ви препоръчвам да отделите един ден на уникалните термални бани и да се отдадете на релакс.

Къде да спим в унгарската столица?

В Будапеща има доста варианти за настаняване – разнообразни и на удобни локации, тъй като повечето забележителности са на пешеходно разстояние.

Ние бяхме в центъра, като използвахме Airbnb – доста изгоден и предпочитан от нас вариант пред хотели. Ако още нямате регистрация, възползвайте се от моя код и получете 50 лв бонус при първата си резервация (на стойност над 130 лв, от което аз ще получа 25 лв). А след това може и вие да разпратите на своите приятели!

Съвет: доверявайте се на коментарите и рейтинга под даденото място и няма да сбъркате. =)

Ако пък предпочитате Booking, дори и да имате регистрация, ето ви код, с който ще получите 10% обратно от общата сума на резервацията ви, след престоя ви (от което аз ще получа 15 $).

Кога да посетим Будапеща?

Аз лично посетих Будапеща през есента (началото на ноември) и останах очарована. Времето беше хладно, подобно на това в София, но имаше и слънце.

Станах свидетел на приготовленията за Коледа и коледния базар, слагането на украсата и светлинките, което ми подсказва, че Будапеща си заслужава да се посети и през зимата, когато ще е като коледна приказка.

Xmas Budapest

Пролетта и лятото е хубаво почти навсякъде, така че когато и да ви се отдаде възможност – не се колебайте и стягайте багажа!

А сега нека преминем към забележителностите на града, като ще ги подредя в класация:

1.     Парламентът в Будапеща

Много е трудно да се каже коя забележителност превъзхожда останалите, затова не гледайте много реда.

И все пак унгарският Парламент определено е една от най-впечатляващите сгради и забележителности в Будапеща, превърнала се в символ на столицата.

parlament2Неоготическата сграда на Парламента е третата по големина парламентарна сграда в света, а красотата й, особено вечер е неописуема. Годината, през която е завършен строежа й – 1902г. е била най-голямата в света.

Parlament at nightУнгарският Парламент е част от Световното културно наследство. Намира се на брега на река Дунав откъм Пеща. Фасадата й, която гледа към Дунава, е украсена с 242 различни скулптури на унгарски и трансилвански владетели, на известни военни като Янош Хуняди и крал Ищван. Главният вход е от другата страна и е ревниво пазен от два лъва. Над прозорците се виждат гербовете на крале и херцози.

lions

Заради влагата от реката, замърсеният въздух и многото детайли по сградата, почти непрекъснато текат ремонтни дейности и реставрации по сградата на Парламента.

парламент3Височината й от 96 метра е обвързана с важното за унгарците число 96, заради навършването на хиляда години (Милениум) през 1896 от завладяването на Панония (днешна Унгария) през 896г. от маджарите* и създаването на унгарската държава.

* Самоназванието на унгарците е модьор (magyar), от което произлиза вариантът на етнонима на български маджари, който днес се използва предимно в исторически контекст.

Със същата височина от 96 метра е и Базиликата на Св. Стефан, с когото е свързан друг важен символ на Унгария, а именно:

Светата корона на Св. Стефан

the-holly-crownВ сградата на Парламента се съхранява Унгарската света корона, за която се смята, че е била на крал Св. Стефан (първият крал на Унгария) и която се използва при коронациите на всеки крал от тогава. Чрез Светата корона на Св. Стефан, новият владетел се легитимирал пред народа си.

Короната символизира всички „Земи на короната на Свети Стефан“ и може да я забележите на много места в града, ако сте по-наблюдателни.

Ето и една от по-големите „корони” може да видите на моста по пътя към остров Маргарет.

korona

Всъщност короната фигурира и на герба на Унгария:

gerb

А ако искате да я видите на живо, се предлага следната опция:

Посещение на Парламента в Будапеща

inside

Може да закупите билет за посещение на Парламента, когато не е в заседание. Турът отнема около 45 минути (включваща 10 минутна проверка за сигурност) и обхваща главното стълбище и главната зала, едно от лобитата, старата Камара на Лордовете и разглеждане на легендарните кралски скъпоценности на Св. Стефан, които са преместени тук от Националния музей за честването на Милениума, за който споменах по-рано.

thecrownТуровете се провеждат на няколко езика, сред които: унгарски, английски, френски, руски, италиански, испански, немски, иврит.

Цени:

Препоръчва се запазването на билет онлайн, а билетът струва 2,200 HUF за европейски граждани и 1,100 HUF за студенти и деца на възраст (6-24), граждани на ЕС. Входът е безплатен за деца под 6 годишна възраст.

***

Публикацията става много дълга, така че ако ви е интересно, продължението ще намерите тук: 15 Забележителности, които непременно да видите в Будапеща.

За написването на тази статия ми бяха нужни над 4 часа, така че ако ви е харесала и съм ви била полезна, ще се радвам да отделите няколко секунди, за да ме подкрепите като я харесате и споделите. Благодаря!

Магията на Будапеща
4.9/5 от 49 гласа

12 COMMENTS

 1. Прекрасна статия!
  Благодаря Ви за полезната информация 🙂

  Поздрави,
  Мария

  • Много Ви благодаря, Мария! =) Радвам се, че Ви е била полезна!

   Поздрави,
   Джорджа

 2. Много полезна и изключително изчерпателна статия. Поздравления и много БРАВО!!!

  • Много Ви благодаря, Светла! Изключително се радвам, че статията Ви е харесала и Ви е била полезна. =)) Ще се старая да продължавам по същия начин и за другите дестинации. Ако ще ходите към Будапеща, весело изкарване! =))

 3. Прочетох внимателно статията, за което ви благодаря за полезните съвети и информация. Аз и приятелката ми плануваме сега на 30 Янауари до 03 Февруари да сме там. Възнамерявам да посетя и Виена за един ден, като видях цените на FlixBus не се мислих много и запазих 2 билета сутрин за Виена и вечер за връщане към Будапеща. С Удоволствие и аз бих споделил набльденияа си след като се приберем. 🙂

  • Здравейте Пламен! Радвам се, че споделената информация и съвети са Ви били полезни! В такъв случай Ви пожелавам страхотно изкарване в Будапеща и Виена и щом се приберете, не се колебайте да споделите впечатленията си! Ще се радвам да ги прочета. =)

 4. Много добре написана статия, с полезна и съдържателна информация! Благодаря 🙂

  • Много Ви благодаря, Маргарита, за положителния коментар! Радвам се, че статията Ви е харесала и Ви е била полезна! Пожелавам Ви да си изкарате чудесно! =)

 5. Честит празник! Сърдечни пожелания за здраве и красота! Много полезна информация, сега правя план за Великден. Обмислям по – дълго време да сме в Будапеща, за да посетим баните няколко пъти. Поздрави от мен – Еми.

  • Здравейте Емилия, благодаря! Честит празник и на Вас! Баните определено си заслужават. Пожелавам Ви да си изкарате чудесно!

 6. Оценявам труда ви написано е като приказка кратко и ясно.

  • МНого Ви благодаря, Спас! Радвам се, че написаното Ви харесва и оценявате труда. Мотивиращо! =) Прекрасни пътешествия Ви пожелавам!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.