Букурещ – 9 топ забележителности в румънската столица


Категория: Румъния

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 12.01.2021

Атенеум в Букурещ

Букурещ – 9 топ забележителности в румънската столица

Категория: Румъния

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 12.01.2021

Букурещ, известен още като „Малкият Париж“ на Балканите, е често подценявана дестинация от нас, макар и толкова близка. А ако питате мен, 2-3 дни там определено си заслужават разходката.

В тази публикация съм събрала полезна информация за посещението й, както и за някои от най-интересните и фотогенични забележителности в Букурещ.

Ето какво ще намерите:

Как да стигнем до румънската столица? Такси Дунав мост и винетка

площад в Букурещ

Съмнява ме някой от нас да избере самолет, най-удобният начин от България е с кола през Русе.

Границата се минава сравнително бързо, стига да няма някаква ситуация (около 15-20 минути), купува се винетка (3 €), плаща се такса от 4 лева от българската страна за преминаване на Дунав мост и 3 € от румънската страна. Тук може да следите за промени в цените.

Пътят след моста е доста разбит в началото, но след това се оправя.

Карта:

Каква е валутата в Румъния?

Валутата в Румъния е румънска лея – RON (към момента – 2021 г., 1 румънска лея се равнява на 0,40 лв).

Забележителности в Букурещ

Първи впечатления – доста хаотичен град, трамваите са стари (по-стари и от нашите), има много движение.

А сега нека разгледаме някои от най-интересните и фотогенични забележителности в града:

1. Парламентът

Няма как да не започнем с Парламента – втората най-голяма административна сграда в света след Пентагона – над 360 000 кв метра, което показва желанието за грандомания на тогавашните управляващи. По-конкретно на диктатора Николае Чаушеску (1984 г.).

Парламентът в Букурещ

Внушителна сграда по размери, казват, че е най-тежката в света. Честно казано, след като бях виждала Парламента в Будапеща, този не ме впечатли толкова много. Въпреки това, си заслужава да се види.

Отвътре определено е по-красив, отколкото отвън. Дворецът е бил замислен като резиденция, а на територията му има различни зали, офиси, музеи, международен конферентен център.

Музеите са 3 на брой – на съвременното изкуство, Музеят на комунистическият тоталитаризъм и Музеят на Двореца, който може да посетите и дава достъп до едва 3% от цялата сграда.

Препоръчвам ви да си запазите предварително час за посещение (по телефона), тъй като иначе рискувате да загубите доста време в чакане.

Обиколката продължава около 1 ч. и 30 мин., като се влиза само с екскурзовод, който ще ви разведе из големите коридори и богато украсените зали.

Парламента в Букурещ отвътре

Цени (стандартен тур):

възрастни:       40 RON (рум. леи)

студенти:   20 RON (19 – 26 г., с валидна студентска карта)

деца:    10 RON (7 – 18 г.)

Раб. време:

  • март – октомври- от 09:00 – 17:00 (последно влизане в 16:30)
  • ноември – февруари – от 10:00 – 16:00 (последно влизане в 15:30)​

Любопитни факти за Парламента

Парламентът в Букурещ оглавява класацията и за най-скъпата административна сграда в света, като пазарната ѝ стойност възлиза на над 3 милиарда евро. Излязло е скъпичко и откъм животи – по време на строежа й са загубили живота си хиляди хора, поради неспазване на правилата за безопасност. Общо на обекта са работили над 20 000 души, някои източници твърдят, че са много повече.

Няма как да не споменем, че за да може сградата да бъде построена на избраното място са били разрушени църкви, манастир, болница, сградата на националния архив, над 30 стари фабрики и работилници. И „черешката на тортата“ – били са изселени около 40 000 души.

Знаеки това, надали ще ви учуди, че голяма част от румънците не харесват Парламента.

А сега да преминем към нещо по-ведро.

2. Парковете на Букурещ

Това, което най-много ме впечатли в Букурещ е колко зелен всъщност е градът! Много паркове, градини, широки булеварди, обградени от дървета.

Успяхме да разгледаме 3 парка и определено ви препоръчвам да им отделите нужното внимание. Те са една от основните атракции на града, в които са инвестирани доста средства (успешно).

Ето някои от тях:

Парка Херастръу (Herăstrău Park)

Херастръу парк е най-големият и е много красив. Ще ви очарова с голямото си едноименно езеро, със своите фонтани и тематични градини, като най-известна е Японската градина с характерните си черешови дръвчета.

черешово дръвче парк в Букурещ

Около езерото има подходяща алея за тичане (около 6 км), отделно може да си наемете лодка или колело (до главния вход).

3. Национален Музей на Селото

От западната страна на парка ще намерите интересен открит етнографски музей, известен като Музеят на Селото.

Създаден през 1936 г., паркът събира на територията си духа на румънското село – с цели 272 автентични къщи, дворове, ферми и вятърни мелници от всички краища на Румъния.

Музей на селото Букурещ

Къщите са изработени от различни материали – камък, дърво и глина, като всеки регион се отличава със собствен стил. На всяка къща има надписи с повече информация.

По времето на Комунизма е бил временно превърнат в Музей на комунизма.

Работно време:

всеки ден от 09:00-17:00 ч. (лятото до 19 ч. без понеделник)

Цени:

Възрастни – 20 RON (рум. леи)

Студенти до 26 г. и пенсионери – 10 RON

Деца – 5 RON

Градините Чишмиджиу (Grădinile Cișmigiu)

Името Чишмиджиу всъщност само по себе си означава градина (от турски).

паркове в Букурещ

Създаден през 19-ти век от германския ландшафтен архитект Карл Майер, това е един от най-старите паркове в Букурещ. Той се погрижил да засади хиляди дръвчета и растения край езерото, около което също е много приятно за разходка. А през зимата, когато се заледи, може да карате кънки на лед.

Тук може да видите и доста от емблематичните за града часовници.

Букурещ часовник

Няма как да не отбележа, че в парка имаше доста сватбени фотосесии. Вижте снимките и веднага ще разберете защо булките са направили този избор.


Ако разполагате с повече време, ето още няколко, между които може да избирате: Карол, Ботаническата градина, Киселев, Извор и др. А за феновете на литературата, Rondul Român е градина-паметник с бюстове на 12-те най-известни писатели в Румъния. Там ще намерите и паметници от загинали през Първата и Втората световна война.

4. Шарените чадъри при Pasajul Victoria

Както споменах в началото, добавила съм и няколко фотогенични местенца, макар да не са кой знае какви забележителности сами по себе си. Първото се намира на Pasajul Victoria.

Място, което силно препоръчвам, ако сте фенове на снимките с шарени чадъри, които „озаряват“ цялата уличка.

чадърите в Букурещ

Намират се непосредствено до ресторант и кафе.

5. Историческият център Липскани

Като си говорим за пъстри места, време е да се разходим до историческия център на града – Липскани. Това е „сърцето“ на румънската столица, което ще ви грабне с тесните си пешеходни улички, многото магазинчета, ресторантчета, предлагащи всякаква кухня, барове, антиквариати и арт галерии. За любителите на изкуството, наблизо се намира Националният художествен музей.

Архитектурата ще ви пренесе назад в миналото (преди Втората Световна война), а някои от имената на улиците подсказват кои занаяти са били разположени тук – напр. Blănari (Улица на кожухарите) или Șelari (Улица на седларите).

Още едно интересно място е Pasajul Macca-Vilacrosse, търговски пасаж с формата на вилица от 1891 г., покрит от жълти витражи.

6. Вълшебната книжарница Cărtureşti Carusel

Докато се разхождате из историческия център и малките улички с многото заведения, непременно се отбийте до Книжарницата Cărtureşti Carusel. Още едно чудно място за инстаграм снимки (и не само).

книжарница в Букурещ

Елегантно местенце със спираловидни стълби, което се откроява от повечето книжарници. Наричат я още „вълшебната книжарница“. Освен на румънски, разполага и с доста книги на английски.

7. Румънският Атенеум

Една от най-красивите сгради, които може да видите в Букурещ, е румънският Атенеум в неокласически стил, контрастиращ с повечето сгради наоколо. Градината пред него завършва картинката.

Атенеум в Букурещ

Открита през 1888 г., сградата помещава и кръгла концертна зала с над 650 места, където може да се насладите на концертите на филхармония Джордж Енеску на приемливи цени.

Интересно е, че част от средствата за построяването на сградата са събрани от дарения под мотото „Дарете една леУ (лея) за румънския Атенеум“.

Атенеума в Букурещ

8. Триумфалната арка

Помните, че споменахме като псевдоним на Букурещ „Малкият Париж“, нали? Наличието на Триумфална арка със сигурност е една от причините за това, наред с архитектурата.

Триумфална арка Букурещ

Първата арка на това място била построена от дърво в чест на извоюваната независимост на Румъния през 1878 г. През 1922 г., след Първата световна война била изградена нова дървена арка.

Окончателният вариант на Триумфалната арка, която може да видите и днес, датира от 1936 г. Тя е висока 27 метра и на 1-ви декември всяка година, когато е националният празник на Румъния, големите военни паради се провеждат тъкмо около тази арка.

9. Църквата Ставреополеос

Ако има църква, която си заслужава да посетите в Букурещ, то това е църквата Ставреополеос от 1724 г. Фасадата, арките й и миксът между елементи от различни епохи и култури са впечатляващи. Наричат този стил Brâncovenesc. Сравняват я с кутия за бижута, заради пищните й декорации.

църква Ставрополеос

Къде да отседнем в румънската столица?

Ако се чудите къде да отседнете, бих ви препоръчала да си изберете нещо в широк център чрез Airbnb (изгоден и удобен начин за пътуване). Ако още нямате регистрация, може да си направите чрез този линк, като ще получите 50 лв бонус за първата си резервация (на стойност над 130 лв), за което аз ще получа 25 лв.

Ние обикаляхме основно пеша, но има и градски транспорт, ако не ви се върви толкова много.


Надявам се, разходката из топ забележителностите в Букурещ да ви е била интересна и полезна. =)
Ще се радвам да споделите коя е любимата ви забележителност в коментар (дори да не е включена в класацията).  А какви са вашите впечатления от румънската столица??

Ако статията ви е харесала, може да ни подкрепите тук:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.