Букурещ – 11 забележителности в румънската столица


Категория: Румъния

Автор: Надежда Георгиева

Последно обновена: 09.03.2022

Днес на фокус ни е румънската столица и ще споделим с вас някои кокетни забележителности, които да не изпускате в Букурещ.

В статията ще откриете подробна информация за:

Как да стигнем до Букурещ? Цени на такси за Дунав мост и цена на винетка
Валута в Румъния?
11 Забележителности в Букурещ
Къде да отседнем в Букурещ?

Как да стигнем до Букурещ? Цени на такси за Дунав мост и цена на винетка

С автомобил:

Най-лесният и удобен за нас българите вариант за стигане до Букурещ, е с автомобил през Дунав мост при Русе. Разстоянието от София до Букурещ е около 385 км и за около 6 часа сме там.

Задължително условие за влизане на румъска територия е закупуването на винетка. Обикновената струва 15 леи, или около 6 лв., и важи 7 дни. Пазете я до завръщането си в България, защото могат да ви я поискат на границата. Таксата за преминаване на Дунав мост от наша страна е 4 лв.

С влак:

Бихме могли да стигнем и с влак. Цената за еднопосочен билет 2 класа е 48,50 лв. за възрастен; намаленият билет е 24,25 лв.; за деца от 4 до 7 години е 6,26 лв; деца под 4 години пътуват безплатно.

В края на 70-те години на миналия век, Букурещ е крайна гара за прочутия луксозен влак Ориент експрес.

Със самолет:

Ако бързаме, разбира се, полетите са винаги опция. Полет от София до Букурещ Отопени трае 55 минути.

Валута в Румъния и начин на плащане:

Румъния е приета в Европейския съюз заедно с България, на 1 януари 2007 г.
Също като нас, те са в подготовка за приемане на еврото, но към момента плащанията се извършват в местна валута – румънска лея.
Валута: 1 RON=0.39 BGN.

Направи ми впечатление, че повечето сувенирчета – магнити, ключодържатели и др., са сякаш на застопорена цена от 15 RON, около 6 лева, което сравнено с магнитчетата зад Колизеума например, си е направо скъпо.
За сравнение при изчисляване на входни такси 45 леи са 18лв.

11 Забележителности в Букурещ – кои да добавим в списъка си?:

Карта:

В Букурещ, наричан още Малкият Париж на Източна Европа (да не се бърка с Будапеща, която също е наричана Малкият Париж, но за Централна Европа), има множество забележителни и чаровни местенца, но няколко от тях безспорно заслужават особено внимание:

1. Парламентът на Румъния:

Парламентът на Румъния е символ на града и една от най-известните и посещавани сгради в страната. Сградата е вторият по големина парламент в света след Пентагона във Вашингтон.

Парламентът е построен от Николае Чаушеско (макар да е завършен след разстрела му) по модел на сгради в Пхенян, Сев. Корея – друг пример за тоталитарна грандоманщина.

Говори се, че е построен върху манастир, църкви, фабрики, били са изселени десетки хиляди хора. Екскурзоводката ни обаче ни каза, че за да се построи Парламентът, е било разчистено старо гробище като са премахали гробовете и са построили сградата отгоре. Румънците смятат, че Чаушеско си заслужава съдбата, защото е нарушил покоя на починалите.

Освен парламентарните зали, по време на тура вътре може да видите също Музея на двореца, Музея на комунистическия тоталитаризъм и Националния музей за съвременно изкуство.

Работно време:
март – октомври, всеки ден от 09:00 до 17:00 (последен вход 16:30)
ноември – февруари, всеки ден от 10:00 от 16:00 (последен вход 15:30)​

Входни такси:

Стандарт + подземна обиколка – редовен 45 леи, студенти 23 леи, деца 15 леи, деца под 6 г. влизат безплатно.
За групи под 9 души, резервация се прави по телефон, а за групи над 10 души – по имейл. Информация за туровете тук

2. Уличката с шарените чадъри (Pasajul Victoriei)

Pasajul Victoriei е едно най-чаровните места в града. Уличката е покрита с шарени чадъри – доста популярен начин за привличане на туристи встрани от централните забележителости, и за приповдигане на настроението на местните.

3. Стария град – Strada Lipscani

Старият град на Букурещ е изключително красив район, където се редуват възхитителни сгради в западноевропейски стил и модерни ресторантчета с местна и интернационална храна.
И двата пъти, когато посетих Квартал Липскани, беше на наши празници, но в Румъния си беше обичаен делничен ден и ми направи впечатление, че аристократичните улички са пълни по всяко време на деня.

Тук са Палатът на депозитите и пратките, руската църква Св. Никола, аркадата Pasajul Macca-Vilacrosse с жълт стъклен таван, занаятчийски улички.

Вкусните ресторантчета в Стария град:

Като любител на храната, бях очарована от множеството ресторантчета, които те приканват да опиташ всяко ястие. Въпреки че  те подхващат викачи, които за мен винаги са били неприятни и знак да не сядам там, не можахме да устоим на вкусните аромати. Пихме капучино, което и на Витошка не струва толкова, но пък всяка глътка си струваше.  За обяд хапнахме в Ресторант Дракула – с такова име, просто трябваше да изберем именно него!
Макар времето да ни притискаше и да не успяхме пълноценно да се насладим на храната, месото от елен в сос от горски плодове беше едно от най-вкусните неща, които съм яла някога.

4. Книжарница Cărtureşti Carusel

– В историческия център е и книжарница Cărtureşti Carusel – чаровна книжарничка с вита стълба и широко отворено централно фоайе.

5. Румънският Атенеум

Румънският Атенеум е огромна концертна зала, която е основният културен символ на Букурещ. Там се намира филхармонията Джордже Енеску. Атенеумът е построен със средства, събрани от специален тираж от 500 хил. билета по 1 лея на държавната лотария

6. Триумфалната арка

Триумфалната арка се намира в началото на Парк Чишмигиу и е една от причините градът да е сравняван с Париж. Построена е в памет на загиналите в Първата световна война и под нея се провеждат паради по повод националния празник на Румъния на 1 декември.

7. Църквата Ставраполеос

Църквата Ставраполеос или Biserica Stravrapoleos, е манастирска църква, която се намира в Стария град. Тя е в стил Бранковяну и събира в себе си елементи от различни култури с невероятен двор.

8. Булевардът на посолствата

Булевардът на посолствата всъщност не е точно само 1 булевард, а е безкрайно красив дипломатически квартал, изпълнен със стари аристократични резиденции, които в последствие са превърнати в посолства.
Намира се между Музея на селото и Парламента и е част  от панорамната обиколка на Букурещ

9. Търговски център Униря

Търговски център Униря (Unirea) е построен през 1976г. и е най-старият мол в Румъния. Намира се на Площад Unirii, вдясно от него е началото на Стария град, а ако от мола се погледне направо зад Фонтана, се вижда Парламентът.

10. Букурещките фонтани

Фонтанът всъщност далеч не е просто фонтан, а е най-дългата хореографирана система от фонтани, според Световната академия за рекорди . Това са 44 фонтана, подредени на обща дължина от почти 1,4 километра.

Централният фонтан на площад Униря има 4 водни екрана, предназначени да създадат мултимедийна платформа за видеоклипове, лазерни прожекции.
През 2008г. отваря врати втори Търговски център Униря – в Брашов.

11. Парковете, където си заслужава да се разходите:

Букурещ е една зелена столица, въпреки че генерално не се различава чак толкова от София. На територията на града има цели 12 парка!

Това са Парк Бордеи, Ботаническата градина, Парк Карол, Паркът на Цирка, Градините Чишмигиу, Парк Херастрау, Градина Икоанеи, Парк Киселеф, Парк Плумбуита, Титан парк, Парк Младост, Природен парк Văcăreşti.

Парк Вакарещи

Парк Вакарещи е най-големият парк в Букурещ, на площ от 190 хектара, създаден като защитена зона с цел да опази биологичното разнообразие, да насърчи екотуризма и да подкрепи научните изследвания.

Парк Крал Михай Първи(Herăstrău Park, сега Parcul „Regele Mihai I“ )

Това е вторият най-голям парк след Вакарещи. В него има красиво езеро, образувано от р. Колентина, както и японска градина с черешови дървета.
В парка са кралската резиденция Дворецът Елизабета; Националният музей на селото; театър на открито, яхт и голф клубове. Тук също е и най-голямата бирария в Югоизточна Европа (бивш Павилион H, с капацитет общо  3000 места)

Музеят на селото е музей на открито, представящ традиционния живот на румънския селянин.

Работно време: сряда – неделя – 09:00 – 17:00
Редовен билет 20 RON, пенсионери – 10 RON, ученици и студенти – 5 RON, деца под 6 г.влизат безплатно. Билети тук

Градините Чишмиджиу

Градините Чишмиджиу са английски парк с фонтани, паметници и езеро за разходка с лодки, местна бира и традиционна храна, а наоколо има дневни и нощни заведения. Обиколката на парка започва от Триумфалната Арка – символ на града, и завършва при паметника на Майкъл Джексън. В Парк Чишмиджиу са също Цитаделата на града, както и обособени градини с магнолии и рози, японска фън шуи градина.

Къде да отседнем в Букурещ?

Ако се чудите къде е подходящо да отседнете,  препоръчваме централната част на града, от където да обикаляте пеша или да си хванете удобен транспорт до местата, които сте си набелязали да посетите. Удобен вариант винаги е airbnb, да си харесате място на удачна за вас цена.

Букурещ, като столица, близка до нашата, често е подценяван град. В в действителност заслужава да му се отделят повече от тези час-два, които обикновено българите му даваме на път за останалите румънски курорти. Ще се радваме да споделите впечатленията си в коментарите и да ни кажете кои са вашите любими места в столицата на Румъния.

За автора: Надежда Георгиева

Надежда Георгиева

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (3)

ИВА РУСЕВА

Възможно ли е да е различен като цена входа за ПАРЛАМЕНТА - като влязох на онлайн закупуване ми даде друга различна цена от 45 леи ?

Кристина Добромирова

Здравейте, проверих актуалната цена за вход за парламента и все още е 45 леи, може да я погледнете тук - https://visitbucharest.today/palace-of-parliament/ Проверете коя опция сте избрали за всеки случай. Поздрави! Кристина

Яница Тодорова

Така и не успяхме да открием уличката с чадърите.В самото Метро ли се намира?