Кога е Великден през 2023 година + обичаи и традиции


Категория: Актуално

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 12.03.2023

Великден 2022

Както всяка година идва чуденето кога се пада Великден тази година, тъй като всяка година се пада на различна дата. Великден е най-светлият и важен празник за вярващите, да видим на коя дата се пада Възнесение Христово през 2023 година и ще разгледаме по какъв интересен начин празнуват в различните краища на света и какви любопитни и интересни традиции спазват те.

Съдържание на статията:

Кога се пада Великден тази година?

великденски заек

Тази година Великден се пада на 16 април 2023 г., по Православния календар.

Ако и вие се чудите защо Великден понякога се пада през април, а понякога през май, сега ще обясня. Великден се определя според фазите на луната, избира ce дeнят нa пъpвoтo пpoлeтнo пълнoлyниe след пролетното разноденствие. Освен това, както е известно, се избира първата неделя след 21 март. Ако пълнолунието е в неделя обаче, Великден се празнува на следващата неделя.

Направихме удобна таблица, за да ви е по-лесно да виждате кога се пада Великден и кога започват Великденските пости?

Великденски календар

Почивни дни Великден 2023

През 2023 година официалните почивни дни за Великден са 4 – 14, 15, 16 и 17 април (петък, събота, неделя и понеделник).

Великденски пости – кога започват?

Великденските пости през 2023 година започват на 27 февруари – Сирни заговезни (понеделник) и продължават до 16 април (включително). Според християнството, спазването на постите помага за душевно пречистване и покаяние от натрупаните грехове през годината и помагат на организма за изчистване и събуждане след зимните месеци.

Великденските пости продължават 7 седмици, изключва се консумацията на всякакъв вид животински продукти от менюто, освен рибата, която може да се консумира само на Благовещение (25 март) и на Цветница (познат още като Връбница, 9 април). Не забравяйте, че яйцата също са изключени от менюто.

Какво се яде по време на Великденските пости?

храна

Великденските пости са най-строгите пости, но с креативност, може да хапвате доста вкустотийки. Можете да консумирате вякакви зеленчуци, ядки, соеви продукти, бобови храни (боб, леща, нахут и др.), халва, мед, мармалад, черен шоколад, сладки ядки, сушени плодове (фурми, сливи, кайсии, стафиди и др.).

Добра идея е да си приготвяте заленчуците и други продукти на пара, така запазват полезните си вещества. Внимавайте да не консумирате продукти, които да са били в марината от животински мазнини. За най-сигурно и лесно потърсете веган рецепти, така най-сигурно ще избегнете консумацията на забранени храни.

Изключително важна е консумацията на вода, поне по 2-3 литра вода на ден. След приключване на постенето, трябва да започнете постепенно завръщане към нормалния си начин на хранене. В никакъв случай не преяждайте още на следващия ден с млечни продукти и месо, това би било стрес за организма ви и би му навредило.

Традиции и обичаи за Великден

Основните елементи, които присъстват на Великденската празнична трапеза са боядисаните яйца, козунака, агнето и свежата великденска салата с репички. Приготовленията за Великден започват още на Велики четвъртък, когато се боядисват яйцата, като е страхотно забавление за цялото семейство или ако нямате възможност, може да се боядисат и рано сутринта на Страстната събота.

Първото червено яйце се потопява в червена боя, символ на Христовата кръв, със същото яйце се “рисува“ кръстче първо по челата на децата, а след това на останалите членове от семейството, за здраве. След това яйцето се поставя на видно място в къщата, като се заменя старото от миналата година, за да донесе здрав, късмет и благополучие на обитателите на дома.

червени яйца

В полунощ срещу Великден в църквите се отслужва тържествено богослужение и в 0.00 часа свещеникът съобщава Възкресението на Божия син с думите Христос Воскресе!, а в отговор се отвръща с Воистина Воскресе! Свещеникът изнася навън запалена свещ, от която всички палят свещите си, като след това се опитват да я отнесат у дома.

Именно след това започва и най-любимата част за всички, а именно борбата с яйца, която се прави за здраве през следващата година. Според традицията най-здравото яйце “биячът“, ще се радва на здраве, късмет и благодполучие.

И без да мамите по време на боричкането с яйцата!

Как празнуват Великден по света – любопитно?

празнуване на великден

Великден е един от най-важните религиозни празници в годината, а също така е и време, когато изобилстват необичайни и странни традиции. Да разгледаме едни от най-интересните и любопитни великденски традиции в света.

Швеция

Великден в Швеция

В Швеция е традиция за Великден всички момчета и момичета да се обличат като вещици и заедно да обикалят града, правейки един вид „трик или лакомство“, като на Хелоуин. Това е така, защото според шведската традиция, освен Възкресение, този ден символизира и заминаването на вещиците към Синята планина. Друго интересно и различно в Швеция е, че символ на Великден е пиленцето, като използват и пилешки пера за декорация на домовете си, която съответно е и предимно в тези цветове.

Унгария

Великден в Унгария

На Великден в Унгария се провежда фестивал, наречен „Locsolkodás“. По време на това събитие мъжете рецитират стихотворение на жените и след това ги „пръскат“ с парфюм (днес често хвърлят и кофа със студена вода върху тях!)

Първоначално жертви на този ритуал са били млади жени, но днес участват жени от всички възрасти. В миналото това е било форма на ухажване и младите жени са били щастливи да бъдат „напръскани“ от потенциални ухажори.

В замяна дамите дават на мъжете шоколадови яйца, ръчно боядисани яйца, домашно приготвени сладкиши и шот „палинка“ (мощен унгарски ликьор).

Чехия

традиционна великденска пръчка в Чехия

Великден е много важен празник и в Чехия, където е известен като Velikonoce. Освен боядисаните яйца, основният символ на чешкия Великден е плетена пръчка, изплетена от свежи върбови клони и украсена с цветни панделки. По време на тържествата момчета и мъже символично “бият“ момичета и жени с плетените пръчки, тъй като според народните традиции това ще доносе красота и свежест на жените през цялата година.

Испания

Великден Испания

Великден е особено значим в Испания, където се празнува цяла седмица, която е известна като Страстната седмица. През тези седем дни се провеждат много процесии, в които е представено разпъването на Христос. Тези шествия обикновено се организират от братства.

Въпреки че този празник се празнува в цяла Испания, той е особено популярен в Андалусия. Всъщност най-големият празник на Страстната седмица се провежда в Севиля, където около 60 братства се събират, за да се разхождат по улиците. Шествията са придружени от барабани и музикални групи, като са доста впечатляващи.

Италия

Великден в Италия

През Страстната седмица в Италия се честват много ритуали и традиции. Както в Испания, много религиозни процесии излизат по улиците. Участниците носят традиционни дрехи и рецитират текстове от Новия завет.

Германия

великденско дърво

Подаряването на великденски кошници е основната традиция в Германия, всяко дете получава кошница, изработена от родителите му, съдържаща не само яйца и шоколад, но и играчки и други подаръци. Кошниците са скрити в задната градина и децата трябва да ги търсят.

По-любопитно и нетрадиционно, което ще видите в Германия са „великденските дървета“ (der Osterbau). Хората традиционно украсяват дърветата и храстите в собствения си двор с шарени яйца. Тъй като времето все още може да е сиво и студено през пролетта, тези цветни яйца добавят празнична атмосфера в кварталите, а и дори в цели градове. Някои хора дотолкова се отнасят в украсяването на дърветата, че използват повече от 10 000 яйца. Интересно как ги свалят после…

Финландия

Великден във Финландия

Финландците вярват, че злите духове бродят на воля в събота преди Великден, поради което палят огньове и се обличат като вещици. От своя страна в неделя децата тръгват да търсят шоколадови яйца, а родителите им и всички членове на семейството са ги скрили в из цялата къща.

Друга финландска традиция е яденето на сладкиши Mämmi, десерт, който отнема часове за приготвяне и трябва да бъде охладен в продължение на три дни, преди да може да се сервира с мляко или сметана и захар. Казват, че чакането си заслужава…

Норвегия

Великден Норвегия

Великден е ​​време за религиозни процесии и козунаци… да, но не и в Норвегия. Там е време за разгадаване и разплитане на мистериозни истории. Påskekrims (великденски криминални истории) са на мода в скандинавската страна. Ето защо всяка година по норвежките радиа и телевизионните им канали са пълни с детективски истории по това време. Но защо? Истината е, че това е мистерия..

Латвия

Латвия люлка

В Латвия е прието да се направи люлка през пролетта, на която да се люлеят момичетата, за да бъде лятото благополучно, с голяма реколта и малко комари. Важно е люлката да се изгори през есента, за да не могат вещиците да правят пакости с нея.

Корфу – Гърция

Корфу Великден
Не само, че си струва да летите до Корфу през летния сезон, но ако отидете на този гръцки остров по време на Великден, ще можете да се полюбувате на една любопитна традиция: на Велика събота гърнета, пълни с вода се хвърлят от украсените балкони на къщите. Веднъж забити в земята, хората събират парчетата, тъй като се смята, че носят късмет.

Франция

Великден Франция

Във Франция от Велики четвъртък всички църковни камбани остават безмълвни. Те не звучат до Великден, в памет на възкресението на Христос. Тази популярна традиция е известна като „Les cloches de Pâques“ (Великденските камбани). Вярва се, че звукът на камбаните пътува до Рим и на връщане, след благословията на папата, той носи великденските яйца. Вместо да ги изядат веднага, децата хвърлят яйцата във въздуха възможно най-високо и първото яйце, което падне на земята – губи.

Йерусалим – Израел

В Йерусалим празнуват Разпети петък, като организират шествие по същия път, по който Исус е поел в деня, когато е бил разпнат. За да си спомнят болката от онзи съдбовен ден, някои от участниците носят тежък кръст на раменете си. В Йерусалим се случва истинско религиозно чудо, именно там се спуска Благодатния огън, който се появява по свръхестествен начин под формата на синя светлина, от която патриархът запалва свещи и изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специални самолети до по-далечни православни страни. Също така, на Великден, много поклонници отиват да се помолят на Божи гроб, за да отпразнуват възкресението на Христос.

Великобритания

Великден в Англия

Във Великобритания празнуват „търкалянето на яйца“. По време на празника, както показва името му, децата хвърлят сварено и боядисано яйце надолу по хълм. Яйцето, което стигне първо е печелившото яйце. Освен това в Англия е традиция да се докосват или галят с върбови клони. Това, смятат, че ще им донесе късмет за цялата година. От друга страна, в Шотландия, по-специално в планините, хората палят голям брой ритуални огньове в планините.

Австралия

билби
В Австралия заекът се счита за вредител, тъй като е внесен вид, който се разпространява бързо, представлявайки заплаха за местните видове. Така че не е чудно, че великденският заек не е много популярен сред австралийците. Вместо това през 70-те години на миналия век те са избрали да го заменят с Билби, което е местно торбесто животно, което изглежда подобно на заек.

Нова Зеландия

великденска кошница

В Нова Зеландия, от друга страна, символът на Великден е птицата киви.

И на двете места също е традиция децата да търсят великденски яйца в градините. Като любопитство трябва да се отбележи, че, намирайки се в южното полукълбо, Великден там се случва през есента.

Мексико

Великден в Мексико
В Мексико Великден е най-важният празник в годината. Той е комбинация от Страстната седмица и Великденската седмица, което води до две седмици религиозни тържества и шествия. Улиците са украсени с гирлянди от всякакви цветове, а мъжете танцуват с шапки от пера в ритъма на флейта и барабани. Има редица празнични шествие, символизиращи Христовото разпятие.


Надявам се статията да ви е била интересна, както и да сте успели да си отговорите на въпросите, които ви интересуват относно Великден и как се да се приготвите за празника. Ще ми бъде интересно да споделите в коментарите ако спазвате по-различна и интересна традиция за Великден.

Прияно изкарване на празника!

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (3)

Румяна Русева

Хареса ми вашето подробно изложение.

Кристина Добромирова

Здравейте, радвам се и благодаря за коментара! Кристина

Радостина

Прекрасна статия! Впечатляващи традиции по света.