Home Туризъм Италия Рим – съвети за туриста

Рим – съвети за туриста

19
44083
rim-glarus

WP Google Maps Error

In order for your map to display, please make sure you insert your Google Maps JavaScript API key in the Maps->Settings->Advanced tab.

От години исках да отида в Рим – познат на всички като Вечният град, пропит с векове история.

И ето че отидох. Каквото и да кажа за Рим ще е малко. Рим е град с много лица. Той е както столица на културата, така и център на християнството с всичките си базилики и на чиято територия се намира и самостоятелният град-държава Ватикана.

В Рим има много какво да се види: дори и да не знаете накъде вървите, на всяка крачка ще се натъкнете на забележителност.

Хвалби по адрес на Рим – много. Но аз искам да споделя и негативните му страни и да дам няколко съвета, които смятам че ще са ви полезни.

Запазете си билети онлайн

Най-добре си запазете билети онлайн, тъй като наистина така прескачате километричните опашки, без да има шанс някой да ви излъже и си спестявате часове висене.

Единият начин е да запазите отделно билети за местата, които искате да посетите. Ето и къде може да го направите:

За Колизеума: http://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm

Цени:

12 евро + 2 евро запазването на билет – за възрастен

7.50 евро за лица от 18 до 25 год.част от ЕС + 2 евро за резервация

Безплатен вход за лица под 18 год.+ 2 евро за резервация

Важно: безплатен вход всяка първа неделя от месеца; за тогава не могат да се правят резервации;

За Ватиканските музеи: http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2

Цени: 16 евро + 4 евро резервация на билет

8 евро+ 4 евро резервация за билет за деца и за студенти от 18 до 26 години

Когато запазвате билет, трябва да посочите ден и час, в които ще посетите музеите. Горещо ви препоръчвам да го направите, за да не чакате!

За Галерия Боргезе: http://www.galleriaborghese.it/borghese/en/edefault.htm

Цени: 9 евро за възрастен, 4.50 евро за 18-25 год.част от ЕС и безплатен за деца. + 2 евро за всеки билет за направената  резервация.

Какво включва Roma Pass

roma pass Другият вариант е да закупите Roma Pass

на стойност 28 евро за 48 часа – важи за вход на 1 обект + намаления за следващите забележителности и безплатен градски транспорт, в рамките на 2 дни

или

на стойност 38.50 евро за 3 дни – важи за вход на първите два обекта, които изберете + намаления и безплатен градски транспорт за 3 дни.

Не включва билетите за Ватиканските музеи, тъй като Ватикана е отделен град.

Транспортът от и до летището също се заплаща отделно.

Входът за притежателите на Рома Пас е същият като за запазилите онлайн, така че няма голяма разлика. Преценете кое е по-изгодно за вас.

опашка за билети колизеум

Не си хващайте такси в Рим

Друг съвет – освен ако не ви е наложително НЕ си хващайте такси в Рим!

Едни българи ни се оплакаха, че за 5 минути разстояние са им взели над 10 евро. А нас, щом излязохме от летището Фиумичино (което се намира на 30 км от града) искаха да ни закарат „с отстъпка” до Рим за 20 евро на човек. Влакът струва 14 евро, а където е влака предлагат и бусчета за по 15 евро на човек за около 30 мин път, което е най-бързият вариант за стигане до Рим.

Транспорт от летището до града

[td_block_ad_box spot_id=“custom_ad_1″] Но най-изгодно е да отидете на Терминал 3 (за летище Леонардо Да Винчи – Фиумичино) от външната страна на летището, където спират други автобуси (с надпис shuttle), които за по 6 евро на човек ще ви закарат до Рим. Има на различни фирми, но цената е тази, а пътят отнема около 50 мин до час. Пресметнете това на връщане, за да не изпуснете полета си. Има такива автобуси и за и от летище Чампино на цена от 4 евро.

Градски транспорт или как да се придвижвате в Рим

Метрото е най-удобното превозно средство за придвижване в Рим. Има 2 линии- “А” червена и “B” синя, които се пресичат на гара Термини (така че е удобно да си потърсите хотел в този район).  Линия “B” има спирка точно до Колизеума, а линия „А“ – до площад Испания, Ватикана,

Метрото минава през 2-3 минути, но често е претъпкано.

Имат автобуси, разделени на 3 категории: градски (стандартни), точни (които минават на точни часове) и експресни (които спират само на някои спирки на по-големи разстояния).

Имат и два автобуса за зоните на туристическите обекти: 110 Open и ArcheoBus + 1 частен: Roma Cristiana.

Цени билети за градския транспорт за всички превозни средства:

Билет за 100 минути – цена 1.50 евро, билет за 24 часа –7 евро, за 2 дни- 12.50 евро, за 3 дни- 18 евро и за цяла седмица- 24 евро.

Може да закупите билети и от автоматите до метрото, на които пише на различни езици.

Повечето италианци не знаят английски

И все пак ако ви се наложи да питате някого за информация или упътване по улиците, имайте предвид че по-голямата част от италианците не знаят и не говорят английски, само италиански. Ако знаят друг език, най-вероятно да е френски.

Но ако ще питате някого, по-добре се насочете към информационните точки, където наетият персонал говори английски.
Отделно в почти всички хотели и места за отсядане предлагат безплатна карта на града, ако не ви я предоставят, попитайте.

Не ходете в разгара на сезона

Ние бяхме в Рим края на април и беше претъпкано с туристи, а още не беше започнал сезона.

Няма как да се насладиш изцяло на превъзходните гледки като отвсякъде се бутат и врещят туристи от цял свят. Хората са различни и не всички умеят да се държат културно. За жалост това разваля част от очарованието на Вечния град.

Не мога да разбера как в град като Рим някои си хвърлят боклуците, където им падне… Но това е глобален проблем.

Пазете се от чернокожите търговци!

Ще спомена и друго – наличието на чернокожи търговци, които на всяка крачка те преследват, за да ти пробутат пръчка за селфи, зарядно за телефон, (тъй като в Италия е нужен адаптер за зареждане на уредите), сувенири, шалове и каквото друго се сетите. И дори са се научили да ги предлагат на няколко езика. Пазете се от тях, тъй като са мошеници. Някои уж ти подаряват нещо- връзват ти гривна за късмет или ти „подаряват” цвете, след което започват да те преследват, докато не им дадеш пари. Така на една възрастна жена до нас, след като отказа да даде пари, най-нагло един й отвърза гривната от ръката, която беше „подарил” и си взе цветето обратно. Грозна работа.

Имат и други тактики- представят се като „гид” или ти показват, че са упълномощени с карта (до Ватикана имаше такива) и започват да те убеждават да закупиш различни „изгодни” оферти.  Веднага давам пример: един ни каза, че ако влезеш във Ватиканските музеи, трябва да излезеш и да преминеш цялата опашка (която е километрична), за да влезеш в Базиликата на Св.Петър. И най-убедително казват, че може да избегнеш това, ако заплатиш скромната сума от 26 евро, но с отстъпка от тях за 20 евро. А всъщност входът за Базиликата е напълно безплатен за всички и няма нужда да се излиза през входа от който сте влезли, тъй като излизате от друго място, непосредствено до входа на Базиликата. Така че отваряйте си очите и НЕ им вярвайте!

Това наистина ме подразни, че всички виждат, че си турист и се опитват да се възползват.

Още един важен съвет: пазете си нещата! (особено около топ забележителностите). Кражбите в подобни градове са практика, така че си отваряйте очите! Дръжте си чантите здраво и слагайте портмонетата в предните джобове.

Храната в Рим

Рим е скъп като град, имайте го предвид. За ядене в заведение или ресторант, на човек се падат по около 10 евро (едно ястие и нещо за пиене).

Но няма как да не отбележа, че италианците са царе в отношението си към клиентите. В заведенията, в които седнахме сервитьорите бяха много старателни и любезни, носеха „комплимент от заведението“ като седнем (например брускета) и разбира се, храната беше много вкусна! Насладете се на местната кухня, все пак Италия е известна в цял свят с това. Проблемът в Рим е че има много чужденци, поради което не навсякъде храната е типично италианска.

И все пак непременно си поръчайте паста,  пица и сладолед. От пастата най-известни са bucatini all’amatriciana с бекон и доматен сос, а характерно за римската пица е, че е тънка и хрупкава.

pasta-italia

Добър вариант е, по време на разходките, да си правите сандвичи или взимате готови неща за през деня и задължително вода, тъй като разходките са дълги и изморителни, а на най-централните места цените са доста завишени. За водата важното е да имате шише, тъй като почти навсякъде има чешми, откъдето може да се напълни и е питейна.

Ако можете ходете пеша

Ако имате физическата възможност силно ви препоръчвам да ходите пеша. Накъдето и да се обърнете има какво да видите, самата атмосфера е приятна, усещате много повече какво е да си в Рим.

А и още един минус – в метрото трябва да се бутате, за да влезете, особено в пиковите часове. Да, метрото минава през 2-3 минути, но сутрин и в часовете след 17ч. е винаги претъпкано. Същото важи и за автобусите. Така че, ако можете, вървенето пеша ще ви спести бутане и ще ви донесе приятни емоции. Има много места за сядане, където може да отпочинете, след което да продължите.

Носете си удобни обувки!

Внимавайте като пресичате

Не ми хареса и че Рим е твърде хаотичен и хората карат като луди. Не спират на пешеходни пътеки, карат с висока скорост по малки или до централни улици с много хора, сякаш не ги интересува нищо. В това отношение мога да кажа, че София води.

Разходете се из парковете на Рим

Мисля, че е редно да завърша с нещо положително, преди да премина към всички ТОП забележителности и места, които най-много ме впечатлиха и оставиха без думи.

Първото нещо, което ми направи силно положително впечатление е колко е зелен града. Има много дървета:

darveta v rimборовете във форма на чадър са най-характерни за столицата, но има още много видове: палми, дъбове,  кипариси и цветя, постарали са се да го направят приятен и дишащ. Не го очаквах и останах приятно изненадана. Непременно се разходете из парковете на Рим, няма да съжалявате!

Прочетете още: Топ 10 забележителности в Рим

Рим – съвети за туриста
4.5/5 от 47 гласа

19 COMMENTS

 1. Благодаря за полезните и много добре поднесени съвети!

  • И аз Ви благодаря! Скоро ще обновя статията, за да може всичко да е актуално. Ако имате въпроси, ще се радвам да помогна!

  • И аз Ви благодаря! Много се радвам, че съм била полезна.

 2. Може ли да попитам дали децата пътуват безплатно в градския транспорт?

  • Разбира се, децата до 10 годишна възраст пътуват безплатно в градския транспорт. =)

 3. Много благодаря за информацията!
  Предстои ни пътуване и наистина много ни помогнахте със съветите си. Вече се чувствам по-спокойна, поради това, че получих информация за важните неща като транспорт, билети и т.н.

  • Много се радвам, че съм Ви помогнала! Приятно изкарване!

 4. Благодаря за информацията. Бих искала да попитам дали си спомняте от къде мога да закупя билети за Ватикана и за музея? Мога ли да ги закпя онлайн ?
  Благодаря ви предварително
  Лек ден
  Десислава Мицева

  • Виждам че сте дали линк, но не мога да разбера от къде мога да го поръчам по точно и дали когато пупя билети за музея мога да влезна и да разгледам във Ватикана, или музея се разглежда и това е?

   • Сега виждам вторият Ви коментар, трябва да цъкнете на 3тия надпис: Admission tickets, след което селектирате Vatican Museums and Sistine Chapel, избирате колко билета, за колко човека, ден и час, след което като закупите билета: той важи за Ватиканските музеи и Сикстинската Капела (които са разпрострени на огромна площ и ще Ви трябва време да ги обходите и разгледате, след което може да излезете, да се качите на купола на Базиликата (срещу заплащане), но гледката към Ватикана отгоре е уникална и определено Ви препоръчвам да го направите, след което може да разгледате Базиликата, площада Сан Пиетро, което е безплатно. Прочетете статията докрай, всичко е описано максимално подробно. Ако имате още въпроси, ще се радвам да помогна.

  • Здравейте, Десислава, и аз Ви благодаря! Да, разбира се, препоръчвам Ви да ги закупите онлайн, за да не чакате на километричните опашки. За Ватиканските музеи и Сиктинската капела (билетът е комбиниран): http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2 Може да видите в началото на статията, описано е всичко, трябва да изберете ден и час. Цената е 17 евро + 4 евро за запазването онлайн, но определено Ви препоръчвам да си ги запазите предварително. Хубав ден и на Вас! =)

 5. Здравейте,бихте ли ми казали от къде се купува комбинирания билет за забележителностите? Благодаря!

  • Здравейте Десислава! Разбира се, предполагам говорите за Roma Pass, ето линк, от където може да закупите онлайн за съответния период – 48 или 72 часа, като ще Ви се даде опция да изберете от кой туристически информационен център да ги вземете, щом пристигнете: http://romapass.it/en/buy/ Страхотно изкарване Ви пожелавам!

 6. Като закупя рома pass как ще го получа какво трябва да направя да го принтирам като самолетен билет ? И още нещо там пише collection date смисъл ако посетя музеите на 02.04.2018 трябва да закупя рома pass на 01.04 така ли ?

  • Здравейте Мартин, не, не трябва да го принтирате, а да посочите от кой информационен туристически център ще ги вземете. Ето възможностите: http://romapass.it/en/buy/#PIT Колкото до collection date, имат предвид, че трябва да поръчате roma pass минимум 24 часа по-рано, за да са сигурни, че транзакцията и съответно заплащането ще са успешни. Може да я вземете от съответното място по-рано, няма проблем, Roma pass се активира от първият път, в който я използвате (тоест Вие решавате кога) и няма значение колко по-рано сте я закупили. Ако има нещо друго, питайте. Ще се радвам да помогна. =)

 7. Здравейте, ако си закупя Рома Пас пак ли ще чакам на опашките, които са ,,километрични“?

  • Здравейте Даяна! За Рома Пас основният плюс е транспортът (ако решите да се възползвате повече от него), но освен това в сайтът е упоменато, че притежателите на Рома Пас не чакат на опашки за Колизеума, замъкът Сант’Анджело И Капитолийските музеи. Хубаво е да сметнете как ще е най-изгодно за Вас. За Ватиканските музеи и Колизеума, определено препоръчвам да си запазите билети онлайн. Ако имате други въпроси, ще се радвам да помогна.

Напишете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading Facebook Comments ...