Рим – 15 Топ забележителности и практични съвети


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 25.08.2022

рим

Ах, Рим! Има ли човек, който не е мечтал да посети Вечният град? Град, пропит с векове история, днешна столица на Италия и някогашна столица на могъщата Римска империя…

Аз със сигурност бях един от тези хора и за сега съм го посещавала 2 пъти, а вероятно ще има и трети.

Постарала съм се да събера на едно място практични съвети, късчета от историята на града и най-интересното за едни от най-емблематичните забележителности в Рим.

Тъй като публикацията е изключително подробна (и съответно дълга), за ваше улеснение съм добавила всяка забележителност като отделна точка в съдържанието, за да може да не губите време, ако търсите нещо конкретно (включена е информация като работно време и цени).

Съдържание:

Общи данни

Каквото и да кажа за италианската столица, ще е малко. Рим е град с много лица. Той е както столица на културата, така и център на християнството с всичките си базилики и на чиято територия се намира и самостоятелният град-държава Ватикана.

Рим  – столица на Италия и област Лацио; най-голям град в Италия (Roma – на италиански)

Население: около 2,9 милиона души

Площ: 1 287 km²

Карта на Рим:

Излишно е да казваме, че тук има изключително много какво да се види: дори и да не знаете накъде вървите, на всяка крачка ще се натъкнете на забележителност. Така че, нека не губим време, а преминем към:

15+ Топ забележителности в Рим, които непременно да посетите

Тук съм събрала 15 от най-емблематичните и интересни забележителности в Рим, описани възможно най-подробно, с исторически и любопитни факти и легенди около тях, както и снимки и информация за работно време и цени.

15. Колизеумът (Colosseo)

Няма как да не започна със символа на Рим. Ето линк, ако искате да прочетете повече информация и супер интересни факти и легенди за Колизеума и неговата история, тъй като смятам, че заслужава специално внимание, заедно със следващата грандиозна забележителност – Римският Форум.

14.     Римският форум (Foro Romano)

римски форум

Римският Форум представлява може би най-важната археологическа местност в Рим. Тази зона е обитавана още от Желязната епоха  и превърната в център на градския живот от края на 7 в.пр.Хр. Може да се проследи развитието й вървейки по via Sacra (Свещената улица), която пресича Форума по дължина, в редуването на базилики, храмове и триумфални арки, които са доказателство за величествената история на Рим. Продължението – в статията за Колизеума. =)

13. Пантеон – Pantheon

пантеон

Пантеонът е римски паметник, който в много отношения е най: най-добре запазен е, има най-големият купол от неармиран бетон в историята на архитектурата, считан е за предшественик на всички съвременни места за поклонение, а в древността е бил най-копираният и имитиран храм.

Куполът е кух, представлява кръгъл отвор и прилича на око, през което влиза светлина, заради което печели името си „Окото”.

Микеланжело смятал, че храмът е произведение на ангели, а не на хора.

Местоположението на Пантеона също не е случайно. Според римска легенда, това било мястото, на което основателят на Рим, Ромол, при смъртта си бил хванат от орел и понесен към небето при боговете.

А какво означава името му?

От гръцки произход, pan – всички, Theon – божество, Пантеонът в началото бил малък храм, посветен на всички римски божества.

Построен между 27 и 25г. пр.Хр. от консула Агрипа, избраник на император Октавиан Август, днешният Пантеон е дело на последвали реставрации. Сегашният си вид приема при Император Адриано, който го построява отново след няколко пожара.

Макар новата структура да се различава от първоначалната, е запазен автетичен надпис на латински, който в превод означава „ Построен е от Марко Агрипа, син на Лучио, консол за трети път.”.

През 1870 става светилище на кралете на Италия, и … останките на Виктор Емануил Втори, Умберто 1 и Маргарита от Савоя. Там е погребан и великия възрожденски художник Рафаел Санцио.

Адрес: Площад на Ротондата – Piazza della Rotonda

Раб.време: всеки ден от 8:30 до 19:30ч., в неделя: 9:00-18:00

12. Устата на Истината или Римският детектор на лъжата

Устата на истината

Древната маска, зазидана в портика на базиликата Св.Мария в Космедин (Santa Maria in Cosmedin), става известна покрай филма „Римска ваканция”, който печели награди „Оскар” в над 10 категории, и се превръща в задължителна спирка за туристите, заради легендите, които се носят около нея.

Броят на туристите, които се редят за снимка с ръката си в Устата на Истината доказват силата на изображението. А онези, които се страхуват, вероятно са послъгали…

В периода на Древен Рим, Устата на Истината изобразявала лика на речен Бог, който поглъща дъждовната вода. Такава била и функцията му.

Тази скулптура се сдобива със световна слава и има интересна история. Предполага се, че това е споменатият предмет в средновековен документ от 11-ти век, в който на Устата се приписва силата да изрича предсказания.

Интересни легенди

През Средновековието се разпространява легендата, че Виргилий Граматик, учен от шести век, който бил известен с това, че практикувал магия, изобретил Устата на Истината като средство за съпрузите и съпругите, които се съмнявали във верността на другия. Според нея, ако неверният сложи ръка в Устата на Истината, тя ще захапе ръката му.

Немска легенда от петнадесети век твърди, че веднъж Устата на Истината била излъгана от римска императрица, заподозряна от мъжа си. Макар че му била изневерила, тя умело успяла да надхитри древния магически предмет.

Помолила любовника си да отиде в църквата по време на теста, да се направи на луд и да я целуне насила пред всички. Така тя се заклела, че никой друг, освен мъжа й и току що нахвърлилия й се, не я е целувал. По този начин, тя казала истината и спасила ръката и честта си.

Работно време:

Зимно: 9:30-17:00

Лятно: 9:30-18:00

11. Капитолий

Piazza del Campidoglio

Площадът Капитолий (Piazza del Campidoglio) е известно градско изобретение на Микеланджело.

Капитолият, наричан още хълм Капитолино, е един от седемте хълма, на които е основан Рим.

Въпреки че е най-ниският и малък хълм от седемте, Капитолият е най-свързаният с историческите събития в града като център на политическите и религиозни дейности на Рим още от Древността. Легендата разказва, че основателите на града Ромол и Рем били откърмени там от капитолийската вълчица.

Днес до прекрасния площад на Микеланджело се стига по широко стълбище (cordonata), отново проектирано от него.

На площада са разположени две сгради близнаци: Дворец на Консерваторите и Нов Дворец – седалище на Капитолийските музеи и Сенаторския Дворец – седалище на кмета на Рим.

Капитолият е седалище и на представителството на община Рим.

Терминът “capitale” (в превод столица) произлиза от Капитолийският хълм.

10. Площад Венеция  и Викториано (Piazza Venezia, il Vittoriano)

Точно на площад Венеция, от един балкон, небезизвестният Бенито Мусолини, в началото на миналия век, изнасял своите енергични речи пред италианския народ.

Там е погребан и „незнайният войн“, в памет и в чест на всички войници, загубили живота си по време на Първата Световна война, които не са били идентифицирани.

Площад Венеция придобива сегашния си вид след разрушаване и реставриране в началото на 20ти век, довело до построяването на Викториано, колосален паметник в чест на Виктор Емануил II-ри. (с шеговит прякор „пишещата машина“).

На площада се намира и Дворец Венеция, антично папско седалище, от чийто балкон Папа Юлий II-ри наблюдавал конните състезания, които до 1883г. са се провеждали на via del Corso.

Тези надбягвания са били главното събитие от Карнавала в Рим и събирали страшно много зрители. След смъртта на едно момче, обаче, Виктор-Емануил ги забранил.

От първоначалния вид на площада, освен Дворец Венеция,  е запазен Двореца Бонапарт, където живяла майката на Наполеон от 1818г. до смъртта си, Летиция Рамолино.

Piazza Venezia е известен площад в Рим. Той е разположен в подножието на Капитолия, където се пресичат пет от най-важните улици на столицата: via dei Fori Imperiali, via del Corso, l’asse via del Plebiscito-Corso Vittorio, l’asse via C. Battisti- via Nazionale, via del teatro di Marcello.

На кръстовището с Via del Corso издигнатата платформа за градската полиция от дълго време е място на вдъхновение за много филми и реклами, сред които Roman Holiday на Уилям Уайлър и  „На Рим с любов“ на Уди Алън.

 9. Галерия Боргезе (Galleria Borghese)

галерия Боргезе

В Галерия Боргезе може да се докоснете до произведения на изкуството като картини, антични мозайки, скулптури от 15-ти до 18-ти век и много други.

Тук може да се насладите на произведения на Рафаело, Тициано, Караваджо, Бернини и Канова. Сред най-важните произведения в галерията са: „Аполо и Дафне” (на Бернини), „Паолина Боргезе” (Канова), „Юдит обезглавява Олоферн” (Караваджо) и още много.

8. Баните на Каракала (Le terme di Caracalla)

Баните на Каракала

Адрес: Viale delle Terme di Caracalla

Баните на Каракала са били едни от най-големите обществени минерални бани. Завършени са през 216г.сл.Хр. от император Каракала.

А сега и нещо интересно за самите тях:

По време на Империята, монарсите, за да може римските граждани да са удовлетворени и вниманието им да е другаде, започнали изграждането на внушителни и монументални обществени бани, основен център на обществения живот за всички слоеве на обществото. Баните, освен център за къпане, спорт и грижа за тялото, били и място за разходки и учение. Имали капацитет между 6 000-8 000 души на ден и можели да се похвалят с голям брой произведения на изкуството, някои от които, все още налични.

Най-лесният начин да се стигне до баните на Каракала е с метро B  – до спирка “Circo Massimo”, след което се върви около 10-15 мин пеша.

Цени на билет:

Редовен: € 8.00 + € 2.00 за онлайн резервация

Намален: € 4.00 (за студенти от ЕС между 18 и 25г.) + € 2.00  за онлайн резервация

7. Ватикана

Макар отделен град-държава, Ватикана се намира в Рим, така че реших да го включа в класацията, защото определено е забележителност, която не може да пропуснете. Ако искате да задълбаете в посещението на Ватиканските музеи, Сикстинската Капела и Базиликата Св. Петър или се чудите как и кога може да видите Папата, то тогава горещо ви препоръчвам да прочетете и публикацията ми, посветена специално на Ватикана.

6. Фонтанът ди Треви ( La Fontana di Trevi)

рим

Известният фонтан в стил рококо е започнат от Никола Салви (който печели конкурса, организиран от папа Климент XII) през 1732 и довършен от Джузепе Панини през 1762г.

Паметникът, задвижван от един от най-древните римски акведукти, Аква Дева, изобразява Океан на колесница във формата на мида, дърпана от морски коне, водени от тритони.

Традиции и народни вярвания

Най-известната се отнася за хвърлянето на монети във фонтана.

Според вярванията, една монета гарантира връщане във Вечния град,  две – голямата ви любов да е от италиански произход, а ако хвърлите трета, според поверието, скоро ще се ожените.

За да се предотврати кражбата на хвърлените монети от милионите туристи в Рим, общината събира ежедневно парите и ги влага в благородни каузи със съдействието на италианския Червен Кръст.

Съществува поверие, че в миналото момичетата давали на половинките си да изпият  чаша с вода, напълнена от Фонтана ди Треви, преди да заминат на път, след което чупели чашата в знак на вярност и като обещание.

Фонтанът ди Треви се прочува със сцената от известния филм „Сладък живот“ на Фелини, с провокативната Анита Екбери, облечена в черна рокля, и главният герой Марчело Мастрояни. Но днес, по-добре да не се опитвате да се къпете във фонтана, тъй като ви очаква солена глоба.

фонтан ди треви филм

Фонтанът ди Треви е най-големият и един от най-известните фонтани в Рим, а е признат и за един от най-популярните фонтани в света.

През 2015 г. Фонтанът беше в ремонт, а любопитен факт е, че е бил спонсориран от италианската модна къща Фенди с обща стойност  2 180 000 евро.

Работно време:

зимно: от 10:00 до 20:00 ч.

лятно: от 10:00 до 21:30 ч.

площад Навона

Счита се за най-величественият римски площад, изграден върху пепелта на стадиона на Домициан.

Площад Навона и днес е място за срещи на римляни и туристи, които отсядат в многобройните кафенета на открито, които го заобикалят.

В древността там са се провеждали разнообразни спортни състезания. Днес, площад Навона приютява всеки ден многобройни улични артисти, музиканти и художници, които за няколко минути успяват да пресъздадат чертите на модела.

По време на коледните празници, площадът се украсява с хиляди светлини, пълни се със сергии за сладкарски изделия и за коледни украшения. Типичният пазар продължава до 6-7 януари, когато идва Баба Яга (на италиански- Befana).

Това е италиански празник, предимно за децата, според който ако децата са слушали ще намерят в чорапчетата си бонбони, шоколади и сладкиши. Ако са били непослушни, пък, Баба Яга ще им остави черно въгленче (от захар).

Не пропускайте да видите фонтана на Четирите реки и църквата на Св. Агнеса ин Агоне (la fontana dei  Quattro Fiumi и la chiesa di SantAgnese in Agone), както и дворецът Памфилий.

4. Площад на народа (Piazza del Popolo)

Площад Пополо

Трите главни артерии на историческия център на Рим, символизиращи триединството, се пресичат именно тук, на площада на Народа. В античността място за игри, събори, народни представленияи публични екзекуции, площадът днес, е сред най-известните в света.

В центъра на площада е разположен египетски обелиск (LObelisco Flaminio) от времето на великия фараон Рамзес II. Обелискът е най-древният и вторият най-висок в Рим. А друг такъв успях да видя при посещението си в Египет

Felici faustoque ingressui MDCLV” – това е надписът на Северната порта на древен Рим, известна като порта Фламиния или Порта на Народа, който представлява пожелание за добре дошли и и днес посреща милионите посетители, които всяка година идват да се любуват на красотите, които столицата на Италия предлага.

Двете църкви близнаци Св.Мария от Монтесанто и Св.Мария (Santa Maria di Montesanto и Santa Maria dei Miracoli), Обелискът Фламинио и двата фонтана (fontane del Valadier) допринасят за завладяващата атмосфера на площада.

Заедно с църквата на Св.Мария на Народа (S.Maria del Popolo), построена на мястото, където е погребан и заровен император Нерон, и заведенията, превърнали се вече в неизменна част от площада, посещавани в древността от важни за историята личности като Пазолини, Трилуса и Гутузо превръщат Площада на Народа в културна емблема на Рим.

3. Замъкът Свети Анджело (Castello di Sant’Angelo)

Билети:  цената на билет е от 10,50 евро , за лица между 18 и 25 г. от ЕС – 9,50 евро и безплатен за непълнолетни.

Работно време:

от вторник до неделя: от 9 до 19:30 ч., в понеделник не работи.
Зад името на замъка Сант Анжело  стои интересна история. През 590г. върлувала ужасна чума. Според легендата Папа Григорий видял ангел (Архангел Михайл) на върха на замъка да прибира меч в ризницата си, което предизвестявало край на чумата. Така и станало: затова замъкът е кръстен така и сега на върха му има статуя на Архангела. Замъкът е построен по желание на император Адриан през 139г. като мавзолей за синовете му. Изглеждал е доста по-различно от сега, тъй като по време на войни са разрушени много от статуите.

Превърнат в замък, през 1277г. като станал собственост на Ватикана, замъкът се превърнал в Папска резиденция, след което бил превърнат в крепост за Папите, които в случай на опасност да могат да се скрият в него, след като преминат през таен подземен коридор, свързващ Ватикана с крепостта. (споменат и в романа на Дан Браун „Шестото клеймо”)

Ползван и като затвор, няма как да не споменем и името на един от затворниците: Челини, който успял да избяга от затвора – забележително постижение, тъй като не е трудно да се изгубите и с табелите днес в него.

Мавзолеят днес е превърнат в интересен музей, който се разглежда на няколко етапа и етажа. Върви се по тесни коридори, има картини, гюлета, цветя, килии, но най-впечатляваща е гледката отгоре (макар да не може да се сравни с гледката от купола на Базиликата Св.Петър).

Намира се много близо до Ватикана, така че може да го съчетаете с посещението на Базиликата. Точно зад замъка има и приятно паркче, където може да си починете.

2. Площад Испания (Piazza di Spagna)

Площад Испания е сред задължителните спирки на всеки турист, който посещава Рим: особено през пролетта, когато стъпалата (Испанските стъпала) се превръщат в килим от красиви цветя, предлагайки завладяваща гледка.

площад Испания

Интересно е, че формата на площад Испания наподобява криле на пеперуда. В началото носил името на църквата Тринита дей монти, но после бил преименуван на площад Испания, заради седалището на Испанското посолство, разположено там и до днес.

Елегантността е без съмнение основна характеристика на площада: гледката, която предлагат сградите цвят охра, фонтанът на Бернини и Испанските стъпала, над които се издига църквата Тринита дей Монти (Trinità dei monti) създават една изтънчена и много приятна атмосфера.

Така че със сигурност не е случайност, че гурута от висшата мода от калибъра на Gucci, Prada, Armani, Bulgari и Valentino са избрали да разположат магазините си именно около площада.

Древен дом на известни поети като John Keats  и Percy Bysshe Shelley, площадът днес представлява културно наследство с неизмерима стойност. Разположена в подножието на хълма Пинчо, площад Испания винаги е бил център на културния и туристически живот в Рим.

Площад Испания в ролята на снимачна площадка

Площад Испания е едно от най-известните изображения в света, както и обект на интерес за режисьорите. Мнозина от тях са използвали фонтана, стъпалата и самият площад като фон на много филми, сред които „Момичетата от площад Испания“ и „Римска ваканция“ (Le ragazze di piazza di Spagna, Vacanze Romane).

В центъра на площада е разположен фонтана „Грозната лодка” (La Barcaccia), дело на Бернини, за да напомня за наводнението от река Тибър (затова е полу-потопена, а някои твърдят, че е докарана от там).

В центъра на площада се издига и колоната със Статуята на Непорочното зачатие, на чийто връх е бронзовата статуя на Дева Мария.

Любопитни факти:

Носи се слух, че на площада арестували и осъдили известен езотерик и алхимик, заради съпругата му. Легендата твърди, че духът му още броди нощем из площада, тъй като не е намерил покой.

1.   Градините на Пинчо – разходка и гледка (Passeggiata del Pincio)

На първо място слагам именно това не толкова известно място. Намира се непосредствено до Площада на Народа, само трябва да изкачите стълбите.

Пред вас ще се разкрие завладяваща гледка на града, на площада видян отгоре, допълнено от много зеленина. Градините на Пинчо вдъхват свежест и енергия след дългите разходки из града. Именно затова толкова ми харесаха.

Мястото е приятно и не по-малко интересно. Още в началото може да видите интересния Воден часовник, разположен в центъра на фонтан, изобретен от домениканеца Джовани Батиста Ембриако.

Горещо препоръчвам мястото, тъй като включва в себе си много повече от една гледка: от там започват градините на вила Боргезе и самата вила Боргезе, както и галерия Боргезе, която споменахме по-рано. Ако продължите може да посетите и Биопарка.

Villa Borghese е най-известният и предпочитан парк сред римляните и определено има защо.

Това е една от най-зелените части на Рим, която много ме впечатли. Ако искате да си спестите ходенето, мястото е подходящо, за да си наемете рикша или ел. тротинетка. Има и влакче, на което може да се возите, както и специален кът за децата, наречен Casina Raffaello.

13 полезни съвета, преди да посетите Рим

Хвалби по адрес на Рим – много. Но сега бих искала да споделя част от негативните му страни и да ви дам 13 съвета, които смятам че ще са ви полезни, особено ако това е първото ви посещение на Вечния град.

1. Запазете си билети онлайн

Най-добре си запазете билети онлайн, тъй като наистина така прескачате километричните опашки, без да има шанс някой да ви излъже и си спестявате часове висене.

Единият начин е да запазите отделно билети за местата, които искате да посетите. Ето и къде може да го направите:

За Колизеума: тук

Цени:

16 евро + 2 евро запазването на билет – за възрастен

2 евро за лица от 18 до 25 год.част от ЕС + 2 евро за резервация

Безплатен вход за лица под 18 год.+ 2 евро за резервация

Важно: безплатен вход всяка първа неделя от месеца; за тогава не могат да се правят резервации; Научете кои са другите 25 музея и забележителности в Рим, освен Колизеумът, от които може да се възползвате безплатно!

За Ватиканските музеи: тук

Цени: 17 евро + 4 евро резервация на билет

8 евро+ 4 евро резервация за билет за деца и за студенти от 18 до 26 години

Когато запазвате билет, трябва да посочите ден и час, в които ще посетите музеите. Горещо ви препоръчвам да го направите, за да не чакате!

За Галерия Боргезе: тук 

Цени: 9 евро за възрастен, 4.50 евро за 18-25 год.част от ЕС и безплатен за деца. + 2 евро за всеки билет за направената  резервация. В зависимост от изложбите, цената може да варира.

2. Какво включва Roma Pass? Предимства и недостатъци.

Рома Пас

Другият вариант е да закупите Roma Pass.

на стойност 28 евро за 48 часа – важи за вход на 1 обект + намаления за следващите забележителности и безплатен градски транспорт, в рамките на 2 дни

или

на стойност 38.50 евро за 3 дни – важи за вход на първите два обекта, които изберете + намаления и безплатен градски транспорт за 3 дни.

Не включва билетите за Ватиканските музеи, тъй като Ватикана е отделен град.

Цените са към 19/12/2019.

Транспортът от и до летището също се заплаща отделно.

Входът за притежателите на Рома Пас е същият като за запазилите онлайн, така че няма голяма разлика. Преценете кое е по-изгодно за вас.

3. Какво включва Omnia pass?

Често хората ме питат дали си заслужава да закупят Omnia pass. Ето защо реших да ви предоставя информация какво включва, пък вие ще си прецените кой от вариантите е най-подходящ за вас.

Основната разлика с Roma pass е, че включва вход за Ватиканските музеи и возене на автобус hop-on hop-off, но съответно и цената й е по-висока.

Omnia pass има валидност 72 часа, а цената за възрастен е от 113 евро, а за дете 80 евро.

Другите забележителности, които включва са: Колизеума и Римския форум (дават ги като 2, но реално, който и билет да си вземете, винаги важи и за 2-те места), Замъка Св. Анджело, Ватиканските музеи и някои други обекти.

4. Не си хващайте такси в Рим

Друг съвет – освен ако не ви е наложително НЕ си хващайте такси в Рим!

Ще ви излезе доста солено, така че по-добре се насочете към друг вид транспорт.

5. Транспорт от летището до града

Най-изгодно е да отидете на Терминал 3 (за летище Леонардо Да Винчи – Фиумичино) от външната страна на летището, където спират автобуси (с надпис shuttle), които за по около 6 евро на човек ще ви закарат до Рим. Има на различни фирми, но цената е тази, а пътят отнема около 50 мин до час. Пресметнете това на връщане, за да не изпуснете полета си. Има такива автобуси и за и от летище Чампино на цена от 5-6 евро. Препоръчвам Terravision като компания.

Градски транспорт или как да се придвижвате в Рим

Метрото е най-удобното превозно средство за придвижване в Рим. Има 2 линии- “А” червена и “B” синя, които се пресичат на гара Термини (така че е удобно да си потърсите хотел в този район).  Линия “B” има спирка точно до Колизеума, а линия „А“ – до площад Испания, Ватикана и други централни забележителности.

Метрото минава през 2-3 минути, но често е претъпкано, както в повечето големи градове.

Имат автобуси, разделени на 3 категории: градски (стандартни), точни (които минават на точни часове) и експресни (които спират само на някои спирки на по-големи разстояния).

Имат и два автобуса за зоните на туристическите обекти: 110 Open и ArcheoBus + 1 частен: Roma Cristiana.

Цени на билети за градския транспорт за всички превозни средства (към 19/12/2019):

Билет за 100 минути – цена 1.50 евро, билет за 24 часа –7 евро, за 2 дни- 12.50 евро, за 3 дни- 18 евро и за цяла седмица- 24 евро.

Може да закупите билети и от автоматите до метрото, като инструкциите са на различни езици. Не забравяйте да ги валидирате, когато се качите.

6. Къде да спите в Рим?

В Рим има доста голям избор откъм местоположение за това къде да спите. Не е нужно да сте в топ център, реално зависи с какъв бюджет разполагате и какво точно търсите. Моят съвет е да си намерите хотел или апартамент до спирка на метро – така няма да имате проблем с придвижването. =)

7. Не ходете в разгара на сезона

Ние бяхме в Рим края на април и беше претъпкано с туристи, а още не беше започнал сезона (но като цяло това е град, който никога няма да е спокоен).

Няма как да се насладиш изцяло на превъзходните гледки, като отвсякъде се бутат и врещят туристи от цял свят. Хората са различни и не всички умеят да се държат културно. За жалост това разваля част от очарованието на Вечния град.

Второто ми посещение беше през май месец и бих го препоръчала като месец за посещение.

Бих ви посъветвала да избягвате Рим през лятото, тъй като става много горещо, има много туристи и ще ви е трудно да му се насладите.

И все пак, на въпроса „Кога да посетя Рим?“, най-точният отговор би бил „Когато и да е!“. Определено си заслужава да се види поне веднъж.

8. Въоръжете се с търпение – Повечето италианци не знаят английски

Ако ви се наложи да питате някого за информация или упътване по улиците, имайте предвид че по-голямата част от италианците не знаят и не говорят английски, само италиански. Ако знаят друг език, най-вероятно е френски.

Ако ще питате някого, по-добре се насочете към информационните точки, където наетият персонал говори английски. Отделно, в почти всички хотели и места за отсядане предлагат безплатна карта на града, ако не ви я предоставят, попитайте.

9. Пазете се от чернокожите търговци

Ще спомена и друго – наличието на чернокожи търговци, които на всяка крачка те преследват, за да ти пробутат селфи стик, зарядно за телефон, (тъй като в Италия е нужен адаптер за зареждане на уредите), сувенири, шалове, чадъри, чанти и каквото друго се сетите.

Пазете се от тях, тъй като са мошеници. Някои уж ти подаряват нещо – връзват ти гривна за късмет или ти „подаряват” цвете, след което започват да те преследват, докато не им дадеш пари. Така на една възрастна жена до нас, след като отказа да даде пари, най-нагло един такъв й отвърза гривната от ръката, която беше „подарил” и си взе цветето обратно.

Имат и други тактики – представят се за „гид” или ти показват, че са упълномощени лица с карта (до Ватикана имаше такива) и започват да те убеждават да закупиш различни „изгодни” оферти.

Веднага давам пример: един ни каза, че ако влезеш във Ватиканските музеи, трябва да излезеш и да преминеш цялата опашка (която е километрична), за да влезеш в Базиликата на Св.Петър. И най-убедително казват, че може да избегнеш това, ако заплатиш скромната сума от 26 евро, но с отстъпка от тях за 20 евро.

А всъщност входът за Базиликата е напълно безплатен за всички и няма нужда да се излиза през входа от който сте влезли, тъй като излизате от друго място, непосредствено до входа на Базиликата. Така че, просто не им вярвайте.

Още един важен съвет: пазете си нещата! (особено около топ забележителностите).

Кражбите в подобни градове са практика, така че бъдете нащрек, особено в някои райони.

10. Храната в Рим

Рим е скъп като град, имайте го предвид.

Но няма как да не отбележа, че италианците са царе в отношението си към клиентите. В заведенията, в които сядахме сервитьорите бяха много старателни и любезни, носеха „комплимент от заведението“, и разбира се, храната беше много вкусна! Насладете се на местната кухня, все пак Италия е известна в цял свят с това.

Проблемът в Рим е че има много чужденци, поради което ненавсякъде храната е типично италианска или приготвена добре.

И все пак непременно си поръчайте паста, пица и сладолед. От пастата най-известни са bucatini all’amatriciana с бекон и доматен сос, а характерно за римската пица е, че е тънка и хрупкава (за разлика от наполетанската).

Добър вариант е, по време на обиколките, да си взимате сандвичи или други готови неща за през деня и задължително вода, тъй като разходките са дълги и изморителни.

За водата важното е да имате шише, тъй като почти навсякъде има чешми, откъдето може да се напълни и е питейна.

11. Ако можете, ходете пеша

Ако имате физическата възможност силно ви препоръчвам да ходите пеша. Накъдето и да се обърнете има какво да видите, самата атмосфера е приятна, усещате много повече какво е да си в Рим.

Още един минус – в метрото трябва да се бутате, за да влезете, особено в пиковите часове. Да, метрото минава през 2-3 минути, но сутрин и в часовете след 17ч. е винаги претъпкано. Същото важи и за автобусите. Така че, ако можете, вървенето пеша ще ви спести бутане и ще ви донесе приятни емоции. Има много места за сядане, където може да отпочинете, след което да продължите.

ПС: Носете си удобни обувки!

12. Внимавайте като пресичате

Рим е доста хаотичен град и хората карат… като луди. Не спират на пешеходни пътеки, карат с висока скорост по малки или до централни улици с много хора, така че се оглеждайте и бъдете нащрек.

13. Разходете се из парковете на Рим

Мисля, че е редно да завърша с нещо положително. 😀 Първото нещо, което ми направи силно положително впечатление е колко е зелен градът. Има много дървета: боровете във форма на чадър са най-характерни за столицата, но има още много видове: палми, дъбове, кипариси и цветя. Постарали са се да го направят приятен и дишащ. Не го очаквах и останах приятно изненадана.

Непременно се разходете из парковете на Рим, няма да съжалявате!

Надявам се публикацията за Вечният град да ви е харесала и да ви е била полезна! При въпроси или коментари, не се колебайте да се включите. Ще се радвам да помогна!

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (133)

Петър

Може ли някой да ми помогне и отговори на въпроса: Може ли да се посети Ватикана и базиликата в неделя или на официален празник както е 11.02. събота, без да влизаш в музеите ...просто да влезеш и да се разходиш във Ватикана?

Даринела

много полезно и изчерпателно. Благодаря Ви от сърце :)

Мария

прекрасна статия

Христо Гарвалов

храната в Рим-от менюто си направете сметка,колко ви струва консумираното,в противен случай,ще гледат да ви излъжат.Няма ли сложена цена,по добре е да не влизатв.За сто грама сладиолед,платих 20евро.Там,където обядвахме,келнера се скри,а дойде някаква служителка и за сметка от 78 евро,набързо написа 98.И ако не пойскаш касова бележка,ще трябва да платиш.И още една забележителност-миришещи на урина станций на метрото и иьвън центъра,мръсни улици.За да влезе сам човек в Колизеума,трябва да плати 54евро.

Анелия Иванова

Чудесно изложение! Ние със съпруга ми планираме екскурзия в Рим през април. Беше интересно и определено много полезно.

Васко

Много благодаря!Ще се възползвам от съветите Ви!Този уисенд ще посетим вечния град Рим!

Емилия

Благодаря! Ще пътувам до Рим на 8 юли. Дано се справя с билетите за Колизеума . Сега не мога ,да купя 😃

Надежда Валярова

Изключително полезна статия, браво!!! 🤗❤️

Нели

Здравейте, ит летище Чампино може ли да си наемем кола за 1 ден, за да отидем до аутлета и до хотела после? Къде можем да върнем колата под наем и горе долу колко струва?

Ма

Благодаря, много полезна информация.

Спасимира

Много благодаря за полезната и изчерпателна информация! Бих искала да разбера дали всички или поне повечето посочени забележителности допускат туристи при настоящата Ковид-криза, тъй като планираме пътуване до Рим на 03.12.2021г. :) Както и дали ходът за Колизеума и Форума са все още безплатни всяка първа неделя на месеца, тъй като през посочения линк се таксува направена за такъв ден резервация. Благодаря Ви предварително! Бъдете здрава!

Петър Джаръков

Много полезна статия. Имаше запитване за автобусната фирма Теравизион.Фирмата обслужва летещата Чампина и Л.Д.Винчи до Рим, централна жп гара Термини.Разписанието е съобразено със полетите.От жп гара Термини до Чампино първия курс е в 4.30 за полета 6.30 за София на Раян еър.Билетите са по 6 евро в посока, като могат да се поръчат онлайн от България за отиване и връщане.

Кремена

Здравейте! Радвам се, че намерих Вашата статия! Октомври ще посетим Рим. Смятаме да пътуваме с нашия автомобил. Добра идея ли е това или... ? Чувала съм, че шофьорите там наистина са малко "ексцентрични ". 😀 Благодаря ви!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Кремена! Много благодаря! Да пътувате до Рим с автомобил има, както своите плюсове, така и своите минуси. Бъдете внимателни в града, най-добре е да имате паркомясто към мястото за настаняване. В Италия са известни с тяхното паркиране, но ако сте по-бдителни на пътя, не е чак такъв проблем. В самия град Ви препоръчвам да се движите с метро или пеша, особено в пикови часове. Колата, разбира се, Ви дава повече свобода и можете да обикаляте и около Рим и да отскочите и до други градове. Надявам се да съм Ви помогнала поне малко. Поздрави и Ви пожелавам да си изкарате невероятно във Вечния град! =)

Katerina Tofaridi

Hello, first time traveling to Roma and the info I find here is perfect to program a 3 days trip. Just one think, I check the shatle you have sugested and the hours do not fitt in our flys, we are arriving on 25 October at 19:00 on Ciampino and we have book at Via del Conservatorio, 00186 Roma Citta. So what will be the easy way to arrive in our hotel? And we are flyng back at 29 October, we need to be in the Ciampini port at 07.00 in the morning. So what will be the sutable way and how long will take? Thank you in advance

Джорджа Де Марки

Hi Katerina! I'm glad you found my article about Rome helpful! I checked the address and I could suggest you to take the bus number 520 or 720 from Ciampino airport and then the metro; another option would be to take the SIT Bus Shuttle and then a train from Termini (H). For the flight back maybe the best way is to take a taxi because is early in the morning. The alternative would be the bus n70 or n98, then a train Regionale and then the bus 520. I hope it would be helpful. You're welcome! Best regards,

Нели

Здравейте Джорджа! Благодаря Ви за практичните съвети, много са ценни. Искам да попитам бусчетата Terravision (шатъл) от летище Филмичино до Рим денонощно ли пътуват?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Нели! И аз много благодаря за коментара! Радвам се, че съветите за Рим са Ви били полезни! Колкото до бусчетата Terravision - за съжаление не са денонощни (от около 7:30 сутринта до около 21-22 ч. работят, но трябва да се провери разписанието: https://www.terravision.eu/airport_transfer/bus-fiumicino-airport-rome/prices-and-timetable-fiumicino-airport-rome/?noredirect=en_US. Можете да проверите и влаковете на сайта на trenitalia.com. Поздрави и дано съм помогнала!

Стефка

Ще бъдем в Рим 6 дни от 18 август.Има ли забележителности, които не работят тогава?

Ivaylo

Здравейте, много полезна информация! Искам да си купя билет за Ватикана, но не знам в колко часа, защото искам да отида възможно най-рано в Базиликата, за да избегна опашка като искам да се кача на покрива, откъде мога да си купя билет за него? Добра идея ли е първо да се кача на него и след това да вляза в музея, колко време според вас е достатъчно за Базиликата и за музеите ориентировачно?

Джорджа Де Марки

Здравейте Ивайло, радвам се, че намирате информацията за полезна! Това е целта. =) Билет се купува като се наредите на опашката за покрива (отдясно на Базиликата), след като излезете от нея, може да се наредите. Въпрос на личен избор - няма значение кое ще видите първо, важното е да ги видите и да им се насладите. Бих казала да си отделите цял ден за Ватикана. Музеите определено отнемат повече часове, зависи колко време отделяте на различните неща. За Базиликата и покрива, след като влезете, предполагам около час-два. За по-сигурно бих казала да оставите прозорец от 2, 2 часа и 30, дори 3, ако прецените и останалото време - за музеите (ако такъв ще е редът на влизане). Надявам се да съм помогнала. Поздрави и да си изкарате страхотно!

Сълзица

Здравейте! Благодаря за страхотните статии! Понеже прочетох, че ни трябва адаптер за контактите, можете ли да ни кажете от къде можем да се сдобием с такъв?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Сълзица! За телефони ще стават контактите, ако сте с лаптоп може да Ви трябва (в някои хотели вероятно и това ще има вече), но за по-сигурно може да проверите в Olx или някое магазинче за калъфи, аксесоари и т.н. Поздрави и приятно изкарване!

Илиева

Здравейте, Джорджа. Благодаря за полезната информация! Ще посетим Рим през септември. Интересува ме какво друго освен паста, пица и gelato от националната кухня си струва да опитаме, и какви са цените ориентировъчно. И още - има ли големи шопинг центрове в които може да си напазаруваш напр. подаръци на разумни цени?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Теменуга! Радвам се, че информацията Ви е била полезна! =) Като ястия: pasta all'amatriciana, има и някои други типични римски ястия като "аbbacchio scottadito", "trippa" и "coda alla vaccinarа", но са особени, така че първо разгледайте дали ще Ви допаднат. А общо за италианска кухня - кафето определено си заслужава, имат интересни сирена (formaggi), като цяло е въпрос на вкус. Като цени варират много според заведенията, които избирате. За ориентир може да ползвате Google restaurants near me/trattoria/pizzeria и да гледате рейтинг + колко $ има отстрани, това показва ориентировъчно колко е скъпо, като 3 $$$ означава, че е скъпо. В Рим, като столица, със сигурност ще намерите такива, но по-скоро за дрехи, не толкова за подаръци. Препоръчвам ви да се оглеждате по магазинчета, докато се разхождате, тъй като често така изникват интересни неща. Поздрави и приятно изкарване! =)

Надка Спасова

Здравейте, Джорджа! Благодаря Ви за полезната информация и практическите съвети! Предстои ми тридневно пътуване до Рим с две тийнеджърки на 16 години, в периода от 28.02.2020 г. до 02.03.2020 г. Тъй като 29.02.2020 г. се пада последната неделя от месеца и както разбрах от статията Ви, тогава посещението на Ватиканските музеи е безплатно, интересува ме дали е добра идея да се възползваме от тази възможност? Предполагам, че по това време не е активен туристически сезон и ако бъдем пред Ватикана около 8.30 часа, дали ще е голяма опашката и ориентировъчно колко време ще чакаме, за да влезем? Тази информация ми е необходима, за да преценя дали да купя он лайн билети за понеделник или да отидем в неделя? Вторият ми въпрос е следният: Може ли Колизея и Палатинския хълм с Римския форум се разгледат само отвън и в този случай ще се добият ли впечатления за строителството, мащабите и духът на древния Рим? На мен много ми се иска да вляза там и да ги разгледам подробно, но се опасявам, че на тийнеджърките ще им стане досадно от обикалянето вътре, ще ми развалят преживяването и ще ме изнервят излишно? И последен въпрос: Ние ще отседнем в района на Монти - Via di San Martino ai Monti, можете ли да препоръчате тратория, в която да вечеряме - на прилични цени и вкусно - пици, паста и др. традиционни италиански ястия? В такъв вид заведения за хранене трябва ли предварително да се запази маса за определен час? В случай, че отговорите на въпросите ми, много Ви благодаря за помощта!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Надка! Радвам се, че ги намирате за полезни! =) Ако нямате против да почакате и да сте повече хора, но пък да спестите от това, е добра идея. По принцип не е силен сезон, но няма как да предвидя и кажа колко би се чакало. Като цяло смятам, че за тогава си заслужава да опитате. Колизеумът може да го видите само отвън и да добиете представа за мащабите му, а Римският форум мисля, че и за тях би бил интересен и отвън не се вижда много от него. Ако влезете, със сигурност ще се потопите по-добре в духа на Римската империя, но все пак трябва Вие да прецените кое ще е най-добре за Вашия случай. В този район, може да опитате La forchetta d'oro или Il Brigantino. Като цяло има изключително много местенца, където може да хапвате в Рим. Поздрави и дано успеете да се потопите в атмосферата и да си изкарате страхотно!

Мими Атанасова

Благодаря ви за така добре написаната статия!!! Лично за мен беше много полезна и образователна.. Желая ви нови туристически преживявания и очаквам публикакциите ви за тях!

Джорджа Де Марки

Много се радвам да го чуя! =) Радвам се, че Ви е харесала и Ви е била полезна! Благодаря и пожелавам и на Вас много пътешествия и положителни емоции!

Maya

Много хубав материал и изключително полезен. Искам само да добавя относно такситата в Рим, че общинските таксита са с фиксирана цена до и от летищата. От Чампино - 30 евро. За съжаление не си спомням дали до Фиумичино е същата, или беше 40. Информациата ми е от ноември 2018 г. Бях с дете за ранен полет и никак не ми се ходеше до Термини в 5 ч. сутринта, макар да бяхме на 15-20 мин пеша оттам. Затова поръчах такси през хотела и ми взеха точно 30 евро.

Джорджа Де Марки

Здравейте, Мая! Радвам се, че го намирате за полезен! =) Благодаря за включването и уточнението! Сигурна съм, че информацията ще бъде полезна за други читатели. =) Поздрави и весели празници!

Геновева

Здравейте , с какво мога да се придвижа от хотел/все още не знам хотела/ в Рим до летище Чампино рано сутринта , полетът ми е в 6,45. Има ли транспорт през нощта и мога ли да разчитам на такъв .

Svetlana Dimitrova Dimitrova

Здравейте, Вече съм почти в Италия. От 20 до 23 сме в Рим. НЕ знам дали постъпих правилно, но взех за себе си и съпруга ми чрез Турбопас карти и за Флоренция и за Рим. За 3 дни, включително и тур с екскурзовод из Ватикана ни струва по 105 евро. Може и да не е съвсем добра цена, но ми се сториха тогава добри. Вашето мнение?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Светлана! Щом вече сте закупили такива карти, няма защо да го мислите. Винаги може да намерите по-добри цени, но Рим и Флоренция са страхотни градове, така че моят съвет е да се насладите напълно на всичко онова, което могат да Ви предложат! Пожелавам Ви чудесно изкарване!

Lidia Nikolova

Здравейте, Благодаря за интересната статия! Бих искала да попитам, има ли възможност онлайн да се закупи само резервация за час на две деца под 18 год, отчитайки, че за тях не се плаща основен билет? Аз поне не виждам такава опция в сайта им. Ако Не, как става това?Благодаря предварително!

Джорджа Де Марки

Здравейте отново, Лидия! Радвам се, че Ви е харесала. =) За коя забележителност? За Колизеума или за Ватикана?

Lidia Nikolova

Здравейте, Благодаря за хубавата статия! Бих искала да попитам, дали знаете, освен с влак, има ли опция за предвиждане от летище "Фиумичино" до гара Тремини с градски транспорт. Благодаря предварително!

Lidia Nikolova

И също така Romapass, дава ли възможност за такова предвиждане. Благодаря!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Лидия, много благодаря за коментара! Радвам се, че статията Ви е харесала! Да, ако не желаете да използвате влака, препоръчвам бусчетата на Terravision - за около 6 евро ще ви закарат до гара Термини. Ще ги намерите много лесно, с лилав надпис. =) Поздрави!

Димитър

Здравейте,може ли малко информация при наемане на кола в Италия?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Димитър! Какво по-точно Ви интересува? От къде ще си наемате кола?

Соня

Здравейте, имам въпрос относно закупен билет за скоростен влак с Italo от Рим до Флоренция. Но единственото което получихме е потвърждение по телефона за направено плащане. Нужно ли е да се направи нещо допълнително.

Джорджа Де Марки

Здравейте, Соня. На това потвърждение вижда ли се за кога/къде Ви е билета? Ако го пише, вероятно няма какво повече да правите - само да го отпечатате. Ако не, може да пишете на съпорт да Ви изпратят билета. Поздрави, =)

Deni

Здравейте,При закупуване на повече от една карта Roma pass с една транзакция, необходимо ли е прехвърляне на останалите на хората, които ще ги използват? При резервация на билети, може ли да бъде направена за всички с опция roma pass?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Дени. В какъв смисъл прехвърляне? Поиска ли Ви някъде имена при закупуване? Ако имате повече от 1 roma pass, няма проблем да е с една транзакция. Ясно е, че няма да използвате 2-3 само за себе си.

Димитър

Здравей,благодаря за полезната статия,интересуват ме билети за четирима,следователно за Ватикана и Колизеума.Въпросът ми е следния-След като закупя билети от официалните сайтове,които си посочила,дават ли ми бърз вход или трябва да чакам на опашки?И какво повече включва картата Омниа,която е на стойност 118 евро,при положение,че Колизеума и Ватикана са на стойност около 35 евро?Също ако може информация за кола под наем (коя агенция,от летището ли да я вземем) ?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Димитър. Радвам се, че намирате статията за полезна. =) Да, дават Ви бърз вход, пак може да има хора, но няма да чакате на дългите и бавни опашки. Това е смисъла и да се закупят онлайн. Тук може да разгледате подробно какво повече Ви дава omnia pass и да прецените дали си заслужава според Вашата програма и желания: https://www.romeandvaticanpass.com/. Най-голямата разлика е, че може да ползвате hop-on hop-off bus, но спокойно може сами да организирате и закупите билетите си. Поздрави и да си изкарате страхотно!

Анета Николова

Здравейте, имам няколко въпроса. Как е най-бързото предвижване от летище Чампино до Термини и съответо за обратния полет в колко сутрин тръгва обществения транспорт? Колко е входа за Пантеона, че не го открих?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Анета. От Чампино до Термини най-удобно е да си хванете автобус на Terravision (струва 5.80 Е и за около 45 мин ще пристигнете). За връщане, отново смятам, че това е най-бързият и изгоден вариант, първият тръгва в 4:30 сутринта. =) По-рано входът за Пантеона беше безплатен, сега струва 2 Е. Поздрави и приятно изкарване!

Кирил

Здравейте Джорджа ! Какъв е превоза и кой е най- удобен от Чевитавекия до летище ,, Фиумичино,, Нали не е необходимо да ходим до Рим и от там до летището ? Има ли директен транспорт и колко км. или часа се пътува за да не изпуснем самолета ? Благодаря ви предварително !

Джорджа Де Марки

Здравейте, Кирил! Има няколко варианта, но най-удобен изглежда този с влак от Civitavecchia през Roma Ostinese и директно отива към летище Fiumicino. Другият вариант е пак с влак до Roma Termini и от там към Fiumicino. Няма прекачвания, пътят го дава около час и 40 минути и в 2та случая, така че си предвидете повече време. Поздрави и хубаво изкарване! =)

Ваня

Здравейте,бих искала да Ви попитам,дали зарядните които ползваме са съвместими с тези в местните места за настаняване в Рим?

Джорджа Де Марки

Здравейте, да, в повечето хотели и места за настаняване в Рим зарядните са съвместими. =) За Ваше спокойствие може винаги да носите със себе си адаптер, но в Рим специално надали ще Ви потрябва. =) Приятно изкарване!

Стоян Стоянов

Здравейте ,Джорджа!Първо да благодаря за добрата и подробна информация която предоставяте.Интересувам се от летище Чампино дали мога да си хвана градският транспорт(автобус и кой номер) с билет за 100 минути примерно и да стигна до метростанция Анагнина(първата от линия А)за да мога да ползвам метрото до желаната дестинация ?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Стоян! Много Ви благодаря за коментара, радвам се, че информацията Ви е била полезна! =) От летище Чампино може да си хванете автобус N. 520 за около 25 мин до спирка Tuscolana/Cinecittà, от там да слезете - вървите 1 мин. до Метростанция Cinecittà и може да стигнете до Anagnina с метрото и да се прекачите (или да видите дали ще има по-удобна спирка на метрото). Това е най-оптималният вариант. Ако не - след автобус 520, може да се прекачите на автобус 502 (отново на Cinecittà). Ако имате още въпроси, не се колебайте да ги зададете. Успех и чудесно изкарване! =)

Бина Димова

Страхотна сте! Информацията Ви е много полезна :)

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря! Радвам се, че информацията Ви е била полезна! =)

иванова

..да попитам студент на 25 год с карта ISIC ,има ли смисъл да пътува с РОМ ПАС-някой имал ли е такъв казус?Чудя се дали да купуваме и за него...

Джорджа Де Марки

Здравейте, няма особено голям смисъл, тъй като ISIC картата дава доста добри намаления за повечето забележителности. =) Поздрави и приятно изкарване!

Виржиния

Здравейте, Джорджия. Страхотна и изключително полезна статия. Имам въпрос относно билетите за Колизеума. Тази седмица ще пътуваме, група от 4 човека. Закупихме билети он лайн, но варианта, който сме избрали включва и Арената - на билета пише Col-For-Pal Arena, цена 16 евро/като 2 евро са таксата за он лайн резервация/. Притесненията ми са в това, че по-късно видяхме, че в този вариант се изисква да бъде сформирана група. Как става това и ще имаме ли проблем с този вид билет? Благодаря предварително за отделеното време.

Джорджа Де Марки

Здравейте Виржиния, много благодаря! Радвам се, че статията Ви е била полезна. =) От къде закупихте билетите? Там би трябвало да пише условията, ако са за група, упоменато ли е за колко човека? Има шанс да имате проблем и да трябва да си доплатите, ако за тези е имало намаление. Ако ми кажете от къде са закупени, ще се опитам да проверя и да Ви кажа. До скоро!

иванова

Здравейте,как изглеждат потвържденията за билетите за Ватикана,закупени онлайн?

Джорджа Де Марки

Здравейте, трябва да Ви изпратят потвържденията по имейл и да ги принтирате. Не помня точно как изглеждат, но ако имате някакви съмнения, може да ми ги изпратите по имейл: info(at)saveti.bg или да ги снимате. Какво Ви притеснява?

Марияна

Здравейте,бих искала да уточня следното- в сайта за он-лайн резервиране на билети за Ватиканските музеи е написано , че билет с намаление важи до възраст 18г.включително.Така ли е в действителност?

Джорджа Де Марки

Здравейте Марияна, да - пише, че е възможно да се закупи намален билет от 6 до 18г. възраст, както и на студенти до 25 годишна възраст. Така е в действителност, единствено трябва да се представи документ. =)

Моника

Здравейте, статията е много интересна и обхваща наистина всичко, което е необходимо за пътуване до Рим. Имам няколко въпроса, понеже ми предстои пътуване, началото на март. Купих онлайн автобусни билети от летището Ciampino до гара Термини и обратно на компания Terravision. Дали имате някакво мнение за тях ? Също така успях да купа билети за Колизеума и Ватикана. Аз съм студентка, но задължително ли е да нося документ, защото ISC картата ми е изтекла, а и като цяло никога не съм я използвала и не ми се иска да я подновявам само за това пътуване. Друго което мога да предоставя е студентска книжка, но не знам дали ще я признаят. Идеята ми е да не ме върнат на входовете и да трябва на ново да си купувам билети. Въпросите ми продължават хаха и съм Ви предварително много благодарна ако успеете да ми отговорите. За Ватикана часа ни е от 10:30, колко време преди това да сме там? Дали ясно е обяснено, при положение, че сме с онлайн билети, къде да отидем за хартиени билети. Идеята ми е да не чакаме на някакви опашки. Същия е въпроса ми и за Колизеума, само че часът за него ни е от 11:00. Друго нещо, което мисля да направя, при положение, че метрото е 1,50 евро за 100мин., а по моите планове ние имаме 5, макс 6 използвания на метрото, не е ли по-добре да пропуснем Рома пасове и тем подобни ?Не се сещам за друго в момента хаха Благодаря за отделеното време!

Джорджа Де Марки

Здравейте Моника! Радвам се, че статията Ви е била интересна! Да, пътувала съм с тях - бяха много точни, нямахме проблеми. Да, задължително е да носите документ - най-добре ISIC карта или друга международна такава, която да доказва, че сте студентка. По-добре я подновете, отколкото да трябва да си купувате друг билет и то на редовна цена (възползвайте се от отстъпките, които предлага). Щом имате час, не е необходимо да сте там много по-рано, около 20-30 минути е напълно достатъчно. Да, щом няма да ползвате често метрото или другите включени забележителности, може спокойно да минете без Рома пас. =) Моля, за мен беше удоволствие! Ако изникне някой друг въпрос, на разположение съм. =) Поздрави и страхотно изкарване пожелавам!

Цветелина Русинова

Бих искала да попитам времето през юли много ли е горещо, трудно ли ще е за обикаляне и много натоварен ли е сезона откъм туристи?

Джорджа Де Марки

Здравейте Цветелина и благодаря за въпроса. Трудно е да се предвиди от сега, но миналата година юли месец не беше прекалено горещ - температурите варираха между 20 минимална и 34 градуса максимална температура. Разбира се, по-горещо е в сравнение с пролетта или есента, затова е хубаво да се въоръжите с много вода и да избягвате най-горещите следобедни часове, ако решите да посетите Рим по това време. Да - лятото е доста натоварен сезон откъм туристи - статистиките показват, че юли-август достига пик откъм туристи (за изминалите 3 години). Надявам се да съм помогнала! Приятно изкарване, когато и да решите да го посетите. =))

Детелина

Здравей,Бих искала да попитам, ако закупя Roma Pass за 72 ч. означава ли, че ще мога да посетя Ст. Петър и Колизеума безплатно, като първи два обекта и за останали ще имам отстъпка?

Джорджа Де Марки

Здравейте Детелина, Извинявам се за забавянето в отговора, но бях в чужбина. Посещението на Базиликата Св. Петър така или иначе е безплатно, а билетът за Ватиканските музеи не влиза в Рома Пас. За Колизеума - да. =) Ако имате други въпроси, на разположение съм. Приятно изкарване!

Светлана

Здравейте, Няколко пъти се опитвам да задам въпросите си, но не ми се поблучава Имам два Изгодна ли е Омния пас, или е по-добре онлайн да си купя билетите за забележителностите? Октомври много натоварен месец ли е от гледна точка брой туристи Благодаря Ви за отделеното внимание Статията е превъзходна и много полезна

Джорджа Де Марки

Здравейте Светлана, много се радвам, че публикацията Ви е харесала и Ви е била полезна. Сега ще отговоря: 1) Не мисля, че Омния пас е добър вариант, тъй като пишат 15 Евро за Базиликата на Св. Петър, където входът е абсолютно безплатен и не се чака много.. За Ватиканските музеи и Сикстинската капела пише, че е 30 Евро, а реално билетът струва 17 Евро. Препоръчвам Ви да си запазите билет от тук за Ватиканските музеи: https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2 и отделно за Колизеума да си запазите. Бих казала, че вече по всяко време има туристи, но октомври/ноември определено ще е по-спокойно отколкото през юни месец (а и тогава ще е доста по-горещо и ще Ви е по-тежко самото обикаляне). Все пак, когато и да решите - сигурна съм, че много ще Ви хареса. Чудесно изкарване Ви пожелавам! =))

Светлана Димитрова

Здравейте, Статията, както и поясненията Ви са ужасно полезни. Имам обаче два въпроса. Първо, колебая се дали рез юни /тогава навършваме 30 години съвместен живот със съпруга ми/ или през октомври, дори през ноември да посетим Рим. И вторият ми въпрос - какво мислите за Омния пас https://www.romeandvaticanpass.com/ От това, което чета, оставам с впечатление, че и Ватиканът е в цената. Безкрайно Ви благодаря за вниманието

Емилия

Статията е чудесна. Благодаря. Искам да Ви попитам как да закупя билет за Колизеума за дете под 18г? Т.е. как да закупя само входната такса? Чудесен ден Ви желая

Джорджа Де Марки

Здравейте Емилия, много Ви благодаря! Радвам се, че Ви е харесала. За билет за Колизеума няма опция за закупуване онлайн на билет за дете под 18 г., пише че може да се изиска директно на касата на билетния център, като заплатите € 2,00 такса за резервация (ако е с час на влизане). Ето и линк към сайта, от който да си запазите нормални билети: https://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm. Чудесен ден и на Вас и страхотно изкарване!

Кирил Арабаджиев

Здравейте Джорджа ! Как да се предвижим от хотела в Рим / още не знаем кой хотел / до Чевитавекия за круиза където трябва да бъдем в 18 часа. Какви превози има и на какви цени ? От къде трябва да тръгнем ?

Джорджа Де Марки

Здравейте Кирил, от Рим до Чивитавекия може да стигнете с автобус или влак, като с влак ще ви струва между 5 и 15 Евро в зависимост от това какъв влак изберете и от къде точно ще го хванете. Аз лично Ви препоръчвам да изберете влака, тъй като ще е по-бързо и удобно като транспорт. Може да проверите в този сайт коя гара ще Ви е най-удобна, като разберете в кой хотел ще сте: http://www.trenitalia.com/tcom-en или https://www.thetrainline.com/en/train-times/civitavecchia-to-roma. Приятно изкарване!

Петър

Здравейте ! Как точно става запазването на билети за децата под 18 ? Благодаря предварително !

Джорджа Де Марки

Здравейте Петър! За къде искате да запазите билети за деца под 18 год.?

Ива Титева

Джорджа,може ли да дадеш съвет къде в Рим е подходящо да се пазарува?

Джорджа Де Марки

За какво пазаруване става дума? Ако е за хранителни стоки и подобни, има различни вериги супермаркети, където спокойно може да пазарувате. =)

Ива Титева

Здравей, скъпа Джорджа! Имам още въпроси преди пътуването ни. Имаш ли представа какви са цените за градски транспорт, че нещо не можеме да се разбереме дали да купуваме Рома пас или само билет за Колизеума. Тъй като ще сме в Рим 5 дни, кое би излязло по-изгодно? Благодаря! Ива

Джорджа Де Марки

Здравейте отново Ива, Ето сайт с цените на различните билети за градския транспорт (на английски): http://www.atac.roma.it/page.asp?p=229. Според нуждите Ви, ще може да прецените кой вариант ще е най-изгоден за Вас. Зависи къде сте отседнали, колко често ще използвате градския, каква е програмата Ви.. Имат различни билети, които важат различно време, сравнете цените и пресметнете кой вариант ще е най-изгоден. =)

Валентина Атанасова

Много полезна статия, благодаря Ви. Имам въпрос: дали има намаления за пенсионери в музеите. В много държави има. Ако има и в Рим и искаме предварително да си купим билети за вход, как може да стане това?

Джорджа Де Марки

И аз Ви благодаря, Валентина! Радвам се, че Ви е била полезна. Обикновено има за пенсионери над 65г. възраст. Ако кажете за къде точно Ви интересува, бих могла да проверя. =)

Маргарита Иванова

Здравейте, Всичко, което казвате е много полезно. Интересува ме ако си закупя Рома Пас карта ще мога ли да пътувам до Lido di Ostia безплатно? Тъй като ще пътувам с двете си деца /на 10г. и на 11г./, както и с родителите си които са на 69г. как е по добре да си купувам билети за градски транспорт или и на тях да купя Рома Пас карти. Може ли да ми кажете и дали има намаления за посещенията в музеите за лица над 69 години. Предварително Ви благодаря за цялата информация.

Джорджа Де Марки

Здравейте Маргарита, Съжалявам, но някак съм пропуснала да видя Вашия коментар. Вероятно е прекалено късно, но все пак ще Ви отговоря на въпросите. Да, ще може да пътувате до Lido di Ostia безплатно. Със сигурност има намаления за повечето места за лица над 67 години (музеи и т.н.), така че може за тях да не взимате Рома Пас. За градския транспорт в Рим, намерих информация, че за жителите на града над 70 год. има безплатни карти за градския транспорт, но иначе е твърде вероятно да не се предлагат намаления, така че преценете как ще Ви е най-удобно. Желая Ви прекрасно и безпроблемно пътуване! =)

Калин Киров

Супер полезна статия!!!

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря!! Радвам се, че Ви е била полезна! =)

Катерина

Здравейте, Много полезна и интересна статия. Аз бих искала да попитам за така наречените автобуси Hop On - Hop Off - приятели, посещавали Рим са ми казвали за тях - били много удобни, защото спирали на всички забележителности. Не видях да се споменава за подобни превози тук, затова реших допълнително да попитам как стоят нещата с тях? Другият ми въпрос е, дали темепературите през август месец в Рим са много по-високи от тези в България за същия месец?Благодаря предварително!Хубав ден!

Джорджа Де Марки

Здравейте Катерина, Радвам се, че намирате статията за полезна и интересна! =) Да, ако не Ви се разхожда много, тези автобуси са чудесна алтернатива, след което може да минете пак през забележителностите, които са Ви впечатлили най-много, ако желаете. Колкото до температурите - по принцип са по-високи, но тази година е трудно да се предвиди, така че най-добре да следите прогнозите. И аз Ви благодаря за коментара и Ви пожелавам да си изкарате чудесно! =)

Сузана

супер статия!

Джорджа Де Марки

Много благодаря! Радвам се, че Ви е харесала!

Таня

Здравейте, много полезно! Благодаря! Имам въпрос, купих билети за Колизеума, т.е. платих ги, обаче самите билети откъде се взимат? За Ватикана ми ги пратиха в пдф, а тук имам само мейл с кода на букинга?

Джорджа Де Марки

Здравейте Таня! Благодаря Ви! Радвам се, че статията Ви е била полезна. Не си спомням точно как изглеждаше билета, но ако може да го принтирате, дори само да е потвърждение, няма да има проблем. Ако сте запазили и гид/тур, то тогава ще трябва да покажете потвърждението и те ще Ви насочат на гишето, от което ще получите билетите си (на място). Принтирайте потвърждението с кода за всеки случай.

Даяна

Здравейте, ако си закупя Рома Пас пак ли ще чакам на опашките, които са ,,километрични''?

Джорджа Де Марки

Здравейте Даяна! За Рома Пас основният плюс е транспортът (ако решите да се възползвате повече от него), но освен това в сайтът е упоменато, че притежателите на Рома Пас не чакат на опашки за Колизеума, замъкът Сант'Анджело И Капитолийските музеи. Хубаво е да сметнете как ще е най-изгодно за Вас. За Ватиканските музеи и Колизеума, определено препоръчвам да си запазите билети онлайн. Ако имате други въпроси, ще се радвам да помогна.

Мартин Иванов

Като закупя рома pass как ще го получа какво трябва да направя да го принтирам като самолетен билет ? И още нещо там пише collection date смисъл ако посетя музеите на 02.04.2018 трябва да закупя рома pass на 01.04 така ли ?

Джорджа Де Марки

Здравейте Мартин, не, не трябва да го принтирате, а да посочите от кой информационен туристически център ще ги вземете. Ето възможностите: http://romapass.it/en/buy/#PIT Колкото до collection date, имат предвид, че трябва да поръчате roma pass минимум 24 часа по-рано, за да са сигурни, че транзакцията и съответно заплащането ще са успешни. Може да я вземете от съответното място по-рано, няма проблем, Roma pass се активира от първият път, в който я използвате (тоест Вие решавате кога) и няма значение колко по-рано сте я закупили. Ако има нещо друго, питайте. Ще се радвам да помогна. =)

Десислава

Здравейте,бихте ли ми казали от къде се купува комбинирания билет за забележителностите? Благодаря!

Джорджа Де Марки

Здравейте Десислава! Разбира се, предполагам говорите за Roma Pass, ето линк, от където може да закупите онлайн за съответния период - 48 или 72 часа, като ще Ви се даде опция да изберете от кой туристически информационен център да ги вземете, щом пристигнете: http://romapass.it/en/buy/ Страхотно изкарване Ви пожелавам!

Десислава

Благодаря за информацията. Бих искала да попитам дали си спомняте от къде мога да закупя билети за Ватикана и за музея? Мога ли да ги закпя онлайн ? Благодаря ви предварително Лек ден Десислава Мицева

Десислава

Виждам че сте дали линк, но не мога да разбера от къде мога да го поръчам по точно и дали когато пупя билети за музея мога да влезна и да разгледам във Ватикана, или музея се разглежда и това е?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Десислава, и аз Ви благодаря! Да, разбира се, препоръчвам Ви да ги закупите онлайн, за да не чакате на километричните опашки. За Ватиканските музеи и Сиктинската капела (билетът е комбиниран): http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2 Може да видите в началото на статията, описано е всичко, трябва да изберете ден и час. Цената е 17 евро + 4 евро за запазването онлайн, но определено Ви препоръчвам да си ги запазите предварително. Хубав ден и на Вас! =)

Светла Б

Много благодаря за информацията! Предстои ни пътуване и наистина много ни помогнахте със съветите си. Вече се чувствам по-спокойна, поради това, че получих информация за важните неща като транспорт, билети и т.н.

Джорджа Де Марки

Много се радвам, че съм Ви помогнала! Приятно изкарване!

Мони

Може ли да попитам дали децата пътуват безплатно в градския транспорт?

Джорджа Де Марки

Разбира се, децата до 10 годишна възраст пътуват безплатно в градския транспорт. =)

светла атанасова

Благодаря за полезните и много добре поднесени съвети!

Джорджа Де Марки

И аз Ви благодаря! Скоро ще обновя статията, за да може всичко да е актуално. Ако имате въпроси, ще се радвам да помогна!

Джорджа Де Марки

И аз Ви благодаря! Много се радвам, че съм била полезна.

Petya Vassileva

Браво, страхотна и много полезна статия!

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря!!