Рим – съвети за туриста


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 10.05.2015

rim-glarus

Рим – съвети за туриста

Туризъм

От години исках да отида в Рим – познат на всички като Вечният град, пропит с векове история.

И ето че отидох. Каквото и да кажа за Рим ще е малко. Рим е град с много лица. Той е както столица на културата, така и център на християнството с всичките си базилики и на чиято територия се намира и самостоятелният град-държава Ватикана.

В Рим има много какво да се види: дори и да не знаете накъде вървите, на всяка крачка ще се натъкнете на забележителност.

Хвалби по адрес на Рим – много. Но аз искам да споделя и негативните му страни и да дам няколко съвета, които смятам че ще са ви полезни.

1. Запазете си билети онлайн

Най-добре си запазете билети онлайн, тъй като наистина така прескачате километричните опашки, без да има шанс някой да ви излъже и си спестявате часове висене.

Единият начин е да запазите отделно билети за местата, които искате да посетите. Ето и къде може да го направите:

За Колизеума: http://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm

Цени:

12 евро + 2 евро запазването на билет – за възрастен

7.50 евро за лица от 18 до 25 год.част от ЕС + 2 евро за резервация

Безплатен вход за лица под 18 год.+ 2 евро за резервация

Важно: безплатен вход всяка първа неделя от месеца; за тогава не могат да се правят резервации; Научете кои са другите 25 музея и забележителности в Рим, освен Колизеумът, от които може да се възползвате безплатно!

За Ватиканските музеи: http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2

Цени: 16 евро + 4 евро резервация на билет

8 евро+ 4 евро резервация за билет за деца и за студенти от 18 до 26 години

Когато запазвате билет, трябва да посочите ден и час, в които ще посетите музеите. Горещо ви препоръчвам да го направите, за да не чакате!

За Галерия Боргезе: http://www.galleriaborghese.it/borghese/en/edefault.htm

Цени: 9 евро за възрастен, 4.50 евро за 18-25 год.част от ЕС и безплатен за деца. + 2 евро за всеки билет за направената  резервация.

2. Какво включва Roma Pass

roma pass Другият вариант е да закупите Roma Pass

на стойност 28 евро за 48 часа – важи за вход на 1 обект + намаления за следващите забележителности и безплатен градски транспорт, в рамките на 2 дни

или

на стойност 38.50 евро за 3 дни – важи за вход на първите два обекта, които изберете + намаления и безплатен градски транспорт за 3 дни.

Не включва билетите за Ватиканските музеи, тъй като Ватикана е отделен град.

Цените са към 27/10/2018.

Транспортът от и до летището също се заплаща отделно.

Входът за притежателите на Рома Пас е същият като за запазилите онлайн, така че няма голяма разлика. Преценете кое е по-изгодно за вас.

опашка за билети колизеум

3. Не си хващайте такси в Рим

Друг съвет – освен ако не ви е наложително НЕ си хващайте такси в Рим!

Едни българи ни се оплакаха, че за 5 минути разстояние са им взели над 10 евро. А нас, щом излязохме от летището Фиумичино (което се намира на 30 км от града) искаха да ни закарат „с отстъпка” до Рим за 20 евро на човек. Влакът струва 14 евро, а където е влака предлагат и бусчета за по 15 евро на човек за около 30 мин път, което е най-бързият вариант за стигане до Рим.

Транспорт от летището до града

Но най-изгодно е да отидете на Терминал 3 (за летище Леонардо Да Винчи – Фиумичино) от външната страна на летището, където спират други автобуси (с надпис shuttle), които за по 6 евро на човек ще ви закарат до Рим. Има на различни фирми, но цената е тази, а пътят отнема около 50 мин до час. Пресметнете това на връщане, за да не изпуснете полета си. Има такива автобуси и за и от летище Чампино на цена от 4 евро.

Градски транспорт или как да се придвижвате в Рим

Метрото е най-удобното превозно средство за придвижване в Рим. Има 2 линии- “А” червена и “B” синя, които се пресичат на гара Термини (така че е удобно да си потърсите хотел в този район).  Линия “B” има спирка точно до Колизеума, а линия „А“ – до площад Испания, Ватикана,

Метрото минава през 2-3 минути, но често е претъпкано.

Имат автобуси, разделени на 3 категории: градски (стандартни), точни (които минават на точни часове) и експресни (които спират само на някои спирки на по-големи разстояния).

Имат и два автобуса за зоните на туристическите обекти: 110 Open и ArcheoBus + 1 частен: Roma Cristiana.

Цени билети за градския транспорт за всички превозни средства (към 27/10/2018):

Билет за 100 минути – цена 1.50 евро, билет за 24 часа –7 евро, за 2 дни- 12.50 евро, за 3 дни- 18 евро и за цяла седмица- 24 евро.

Може да закупите билети и от автоматите до метрото, като инструкциите са на различни езици.

Къде да спите в Рим?

В Рим има доста голям избор откъм местоположение за това къде да спите. Не е нужно да сте в топ център, реално зависи с какъв бюджет разполагате и какво точно търсите. Моят съвет е да си намерите хотел или апартамент до спирка на метро – така няма да имате проблем с придвижването. =)

Така направихме ние, и се доверихме на Airbnb – доста изгоден и предпочитан от нас вариант пред хотели. Ако още нямате регистрация, възползвайте се от моя код и получете 50 лв бонус при първата си резервация (на стойност над 130 лв, от което аз ще получа 25 лв). А след това може и вие да разпратите на своите приятели!Booking.com

Повечето италианци не знаят английски

И все пак ако ви се наложи да питате някого за информация или упътване по улиците, имайте предвид че по-голямата част от италианците не знаят и не говорят английски, само италиански. Ако знаят друг език, най-вероятно да е френски.

Но ако ще питате някого, по-добре се насочете към информационните точки, където наетият персонал говори английски.
Отделно в почти всички хотели и места за отсядане предлагат безплатна карта на града, ако не ви я предоставят, попитайте.

Не ходете в разгара на сезона

Ние бяхме в Рим края на април и беше претъпкано с туристи, а още не беше започнал сезона.

Няма как да се насладиш изцяло на превъзходните гледки като отвсякъде се бутат и врещят туристи от цял свят. Хората са различни и не всички умеят да се държат културно. За жалост това разваля част от очарованието на Вечния град.

Не мога да разбера как в град като Рим някои си хвърлят боклуците, където им падне… Но това е глобален проблем.

Пазете се от чернокожите търговци!

Ще спомена и друго – наличието на чернокожи търговци, които на всяка крачка те преследват, за да ти пробутат пръчка за селфи, зарядно за телефон, (тъй като в Италия е нужен адаптер за зареждане на уредите), сувенири, шалове и каквото друго се сетите. И дори са се научили да ги предлагат на няколко езика. Пазете се от тях, тъй като са мошеници. Някои уж ти подаряват нещо- връзват ти гривна за късмет или ти „подаряват” цвете, след което започват да те преследват, докато не им дадеш пари. Така на една възрастна жена до нас, след като отказа да даде пари, най-нагло един й отвърза гривната от ръката, която беше „подарил” и си взе цветето обратно. Грозна работа.

Имат и други тактики- представят се като „гид” или ти показват, че са упълномощени с карта (до Ватикана имаше такива) и започват да те убеждават да закупиш различни „изгодни” оферти.  Веднага давам пример: един ни каза, че ако влезеш във Ватиканските музеи, трябва да излезеш и да преминеш цялата опашка (която е километрична), за да влезеш в Базиликата на Св.Петър. И най-убедително казват, че може да избегнеш това, ако заплатиш скромната сума от 26 евро, но с отстъпка от тях за 20 евро. А всъщност входът за Базиликата е напълно безплатен за всички и няма нужда да се излиза през входа от който сте влезли, тъй като излизате от друго място, непосредствено до входа на Базиликата. Така че отваряйте си очите и НЕ им вярвайте!

Това наистина ме подразни, че всички виждат, че си турист и се опитват да се възползват.

Още един важен съвет: пазете си нещата! (особено около топ забележителностите). Кражбите в подобни градове са практика, така че си отваряйте очите! Дръжте си чантите здраво и слагайте портмонетата в предните джобове.

Храната в Рим

Рим е скъп като град, имайте го предвид. За ядене в заведение или ресторант, на човек се падат по около 10 евро (едно ястие и нещо за пиене).

Но няма как да не отбележа, че италианците са царе в отношението си към клиентите. В заведенията, в които седнахме сервитьорите бяха много старателни и любезни, носеха „комплимент от заведението“ като седнем (например брускета) и разбира се, храната беше много вкусна! Насладете се на местната кухня, все пак Италия е известна в цял свят с това. Проблемът в Рим е че има много чужденци, поради което не навсякъде храната е типично италианска.

И все пак непременно си поръчайте паста,  пица и сладолед. От пастата най-известни са bucatini all’amatriciana с бекон и доматен сос, а характерно за римската пица е, че е тънка и хрупкава.

Добър вариант е, по време на разходките, да си правите сандвичи или взимате готови неща за през деня и задължително вода, тъй като разходките са дълги и изморителни, а на най-централните места цените са доста завишени. За водата важното е да имате шише, тъй като почти навсякъде има чешми, откъдето може да се напълни и е питейна.

Ако можете, ходете пеша

Ако имате физическата възможност силно ви препоръчвам да ходите пеша. Накъдето и да се обърнете има какво да видите, самата атмосфера е приятна, усещате много повече какво е да си в Рим.

А и още един минус – в метрото трябва да се бутате, за да влезете, особено в пиковите часове. Да, метрото минава през 2-3 минути, но сутрин и в часовете след 17ч. е винаги претъпкано. Същото важи и за автобусите. Така че, ако можете, вървенето пеша ще ви спести бутане и ще ви донесе приятни емоции. Има много места за сядане, където може да отпочинете, след което да продължите.

Носете си удобни обувки!

Внимавайте като пресичате

Не ми хареса и че Рим е твърде хаотичен и хората карат като луди. Не спират на пешеходни пътеки, карат с висока скорост по малки или до централни улици с много хора, сякаш не ги интересува нищо. В това отношение мога да кажа, че София води.

Разходете се из парковете на Рим

Мисля, че е редно да завърша с нещо положително, преди да премина към всички ТОП забележителности и места, които най-много ме впечатлиха и оставиха без думи.

Първото нещо, което ми направи силно положително впечатление е колко е зелен града. Има много дървета:darveta v rimборовете във форма на чадър са най-характерни за столицата, но има още много видове: палми, дъбове,  кипариси и цветя, постарали са се да го направят приятен и дишащ. Не го очаквах и останах приятно изненадана. Непременно се разходете из парковете на Рим, няма да съжалявате!

Статията беше ли ви полезна? Ако отговорът е положителен, ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и споделите. =)

Прочетете още: Топ 10 забележителности в Рим

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (102)

Геновева

Здравейте , с какво мога да се придвижа от хотел/все още не знам хотела/ в Рим до летище Чампино рано сутринта , полетът ми е в 6,45. Има ли транспорт през нощта и мога ли да разчитам на такъв .

Svetlana Dimitrova Dimitrova

Здравейте, Вече съм почти в Италия. От 20 до 23 сме в Рим. НЕ знам дали постъпих правилно, но взех за себе си и съпруга ми чрез Турбопас карти и за Флоренция и за Рим. За 3 дни, включително и тур с екскурзовод из Ватикана ни струва по 105 евро. Може и да не е съвсем добра цена, но ми се сториха тогава добри. Вашето мнение?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Светлана! Щом вече сте закупили такива карти, няма защо да го мислите. Винаги може да намерите по-добри цени, но Рим и Флоренция са страхотни градове, така че моят съвет е да се насладите напълно на всичко онова, което могат да Ви предложат! Пожелавам Ви чудесно изкарване!

Lidia Nikolova

Здравейте, Благодаря за интересната статия! Бих искала да попитам, има ли възможност онлайн да се закупи само резервация за час на две деца под 18 год, отчитайки, че за тях не се плаща основен билет? Аз поне не виждам такава опция в сайта им. Ако Не, как става това?Благодаря предварително!

Джорджа Де Марки

Здравейте отново, Лидия! Радвам се, че Ви е харесала. =) За коя забележителност? За Колизеума или за Ватикана?

Lidia Nikolova

Здравейте, Благодаря за хубавата статия! Бих искала да попитам, дали знаете, освен с влак, има ли опция за предвиждане от летище "Фиумичино" до гара Тремини с градски транспорт. Благодаря предварително!

Lidia Nikolova

И също така Romapass, дава ли възможност за такова предвиждане. Благодаря!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Лидия, много благодаря за коментара! Радвам се, че статията Ви е харесала! Да, ако не желаете да използвате влака, препоръчвам бусчетата на Terravision - за около 6 евро ще ви закарат до гара Термини. Ще ги намерите много лесно, с лилав надпис. =) Поздрави!

Димитър

Здравейте,може ли малко информация при наемане на кола в Италия?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Димитър! Какво по-точно Ви интересува? От къде ще си наемате кола?

Соня

Здравейте, имам въпрос относно закупен билет за скоростен влак с Italo от Рим до Флоренция. Но единственото което получихме е потвърждение по телефона за направено плащане. Нужно ли е да се направи нещо допълнително.

Джорджа Де Марки

Здравейте, Соня. На това потвърждение вижда ли се за кога/къде Ви е билета? Ако го пише, вероятно няма какво повече да правите - само да го отпечатате. Ако не, може да пишете на съпорт да Ви изпратят билета. Поздрави, =)

Deni

Здравейте,При закупуване на повече от една карта Roma pass с една транзакция, необходимо ли е прехвърляне на останалите на хората, които ще ги използват? При резервация на билети, може ли да бъде направена за всички с опция roma pass?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Дени. В какъв смисъл прехвърляне? Поиска ли Ви някъде имена при закупуване? Ако имате повече от 1 roma pass, няма проблем да е с една транзакция. Ясно е, че няма да използвате 2-3 само за себе си.

Димитър

Здравей,благодаря за полезната статия,интересуват ме билети за четирима,следователно за Ватикана и Колизеума.Въпросът ми е следния-След като закупя билети от официалните сайтове,които си посочила,дават ли ми бърз вход или трябва да чакам на опашки?И какво повече включва картата Омниа,която е на стойност 118 евро,при положение,че Колизеума и Ватикана са на стойност около 35 евро?Също ако може информация за кола под наем (коя агенция,от летището ли да я вземем) ?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Димитър. Радвам се, че намирате статията за полезна. =) Да, дават Ви бърз вход, пак може да има хора, но няма да чакате на дългите и бавни опашки. Това е смисъла и да се закупят онлайн. Тук може да разгледате подробно какво повече Ви дава omnia pass и да прецените дали си заслужава според Вашата програма и желания: https://www.romeandvaticanpass.com/. Най-голямата разлика е, че може да ползвате hop-on hop-off bus, но спокойно може сами да организирате и закупите билетите си. Поздрави и да си изкарате страхотно!

Анета Николова

Здравейте, имам няколко въпроса. Как е най-бързото предвижване от летище Чампино до Термини и съответо за обратния полет в колко сутрин тръгва обществения транспорт? Колко е входа за Пантеона, че не го открих?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Анета. От Чампино до Термини най-удобно е да си хванете автобус на Terravision (струва 5.80 Е и за около 45 мин ще пристигнете). За връщане, отново смятам, че това е най-бързият и изгоден вариант, първият тръгва в 4:30 сутринта. =) По-рано входът за Пантеона беше безплатен, сега струва 2 Е. Поздрави и приятно изкарване!

Кирил

Здравейте Джорджа ! Какъв е превоза и кой е най- удобен от Чевитавекия до летище ,, Фиумичино,, Нали не е необходимо да ходим до Рим и от там до летището ? Има ли директен транспорт и колко км. или часа се пътува за да не изпуснем самолета ? Благодаря ви предварително !

Джорджа Де Марки

Здравейте, Кирил! Има няколко варианта, но най-удобен изглежда този с влак от Civitavecchia през Roma Ostinese и директно отива към летище Fiumicino. Другият вариант е пак с влак до Roma Termini и от там към Fiumicino. Няма прекачвания, пътят го дава около час и 40 минути и в 2та случая, така че си предвидете повече време. Поздрави и хубаво изкарване! =)

Ваня

Здравейте,бих искала да Ви попитам,дали зарядните които ползваме са съвместими с тези в местните места за настаняване в Рим?

Джорджа Де Марки

Здравейте, да, в повечето хотели и места за настаняване в Рим зарядните са съвместими. =) За Ваше спокойствие може винаги да носите със себе си адаптер, но в Рим специално надали ще Ви потрябва. =) Приятно изкарване!

Стоян Стоянов

Здравейте ,Джорджа!Първо да благодаря за добрата и подробна информация която предоставяте.Интересувам се от летище Чампино дали мога да си хвана градският транспорт(автобус и кой номер) с билет за 100 минути примерно и да стигна до метростанция Анагнина(първата от линия А)за да мога да ползвам метрото до желаната дестинация ?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Стоян! Много Ви благодаря за коментара, радвам се, че информацията Ви е била полезна! =) От летище Чампино може да си хванете автобус N. 520 за около 25 мин до спирка Tuscolana/Cinecittà, от там да слезете - вървите 1 мин. до Метростанция Cinecittà и може да стигнете до Anagnina с метрото и да се прекачите (или да видите дали ще има по-удобна спирка на метрото). Това е най-оптималният вариант. Ако не - след автобус 520, може да се прекачите на автобус 502 (отново на Cinecittà). Ако имате още въпроси, не се колебайте да ги зададете. Успех и чудесно изкарване! =)

Бина Димова

Страхотна сте! Информацията Ви е много полезна :)

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря! Радвам се, че информацията Ви е била полезна! =)

иванова

..да попитам студент на 25 год с карта ISIC ,има ли смисъл да пътува с РОМ ПАС-някой имал ли е такъв казус?Чудя се дали да купуваме и за него...

Джорджа Де Марки

Здравейте, няма особено голям смисъл, тъй като ISIC картата дава доста добри намаления за повечето забележителности. =) Поздрави и приятно изкарване!

Виржиния

Здравейте, Джорджия. Страхотна и изключително полезна статия. Имам въпрос относно билетите за Колизеума. Тази седмица ще пътуваме, група от 4 човека. Закупихме билети он лайн, но варианта, който сме избрали включва и Арената - на билета пише Col-For-Pal Arena, цена 16 евро/като 2 евро са таксата за он лайн резервация/. Притесненията ми са в това, че по-късно видяхме, че в този вариант се изисква да бъде сформирана група. Как става това и ще имаме ли проблем с този вид билет? Благодаря предварително за отделеното време.

Джорджа Де Марки

Здравейте Виржиния, много благодаря! Радвам се, че статията Ви е била полезна. =) От къде закупихте билетите? Там би трябвало да пише условията, ако са за група, упоменато ли е за колко човека? Има шанс да имате проблем и да трябва да си доплатите, ако за тези е имало намаление. Ако ми кажете от къде са закупени, ще се опитам да проверя и да Ви кажа. До скоро!

иванова

Здравейте,как изглеждат потвържденията за билетите за Ватикана,закупени онлайн?

Джорджа Де Марки

Здравейте, трябва да Ви изпратят потвържденията по имейл и да ги принтирате. Не помня точно как изглеждат, но ако имате някакви съмнения, може да ми ги изпратите по имейл: info(at)saveti.bg или да ги снимате. Какво Ви притеснява?

Марияна

Здравейте,бих искала да уточня следното- в сайта за он-лайн резервиране на билети за Ватиканските музеи е написано , че билет с намаление важи до възраст 18г.включително.Така ли е в действителност?

Джорджа Де Марки

Здравейте Марияна, да - пише, че е възможно да се закупи намален билет от 6 до 18г. възраст, както и на студенти до 25 годишна възраст. Така е в действителност, единствено трябва да се представи документ. =)

Моника

Здравейте, статията е много интересна и обхваща наистина всичко, което е необходимо за пътуване до Рим. Имам няколко въпроса, понеже ми предстои пътуване, началото на март. Купих онлайн автобусни билети от летището Ciampino до гара Термини и обратно на компания Terravision. Дали имате някакво мнение за тях ? Също така успях да купа билети за Колизеума и Ватикана. Аз съм студентка, но задължително ли е да нося документ, защото ISC картата ми е изтекла, а и като цяло никога не съм я използвала и не ми се иска да я подновявам само за това пътуване. Друго което мога да предоставя е студентска книжка, но не знам дали ще я признаят. Идеята ми е да не ме върнат на входовете и да трябва на ново да си купувам билети. Въпросите ми продължават хаха и съм Ви предварително много благодарна ако успеете да ми отговорите. За Ватикана часа ни е от 10:30, колко време преди това да сме там? Дали ясно е обяснено, при положение, че сме с онлайн билети, къде да отидем за хартиени билети. Идеята ми е да не чакаме на някакви опашки. Същия е въпроса ми и за Колизеума, само че часът за него ни е от 11:00. Друго нещо, което мисля да направя, при положение, че метрото е 1,50 евро за 100мин., а по моите планове ние имаме 5, макс 6 използвания на метрото, не е ли по-добре да пропуснем Рома пасове и тем подобни ?Не се сещам за друго в момента хаха Благодаря за отделеното време!

Джорджа Де Марки

Здравейте Моника! Радвам се, че статията Ви е била интересна! Да, пътувала съм с тях - бяха много точни, нямахме проблеми. Да, задължително е да носите документ - най-добре ISIC карта или друга международна такава, която да доказва, че сте студентка. По-добре я подновете, отколкото да трябва да си купувате друг билет и то на редовна цена (възползвайте се от отстъпките, които предлага). Щом имате час, не е необходимо да сте там много по-рано, около 20-30 минути е напълно достатъчно. Да, щом няма да ползвате често метрото или другите включени забележителности, може спокойно да минете без Рома пас. =) Моля, за мен беше удоволствие! Ако изникне някой друг въпрос, на разположение съм. =) Поздрави и страхотно изкарване пожелавам!

Цветелина Русинова

Бих искала да попитам времето през юли много ли е горещо, трудно ли ще е за обикаляне и много натоварен ли е сезона откъм туристи?

Джорджа Де Марки

Здравейте Цветелина и благодаря за въпроса. Трудно е да се предвиди от сега, но миналата година юли месец не беше прекалено горещ - температурите варираха между 20 минимална и 34 градуса максимална температура. Разбира се, по-горещо е в сравнение с пролетта или есента, затова е хубаво да се въоръжите с много вода и да избягвате най-горещите следобедни часове, ако решите да посетите Рим по това време. Да - лятото е доста натоварен сезон откъм туристи - статистиките показват, че юли-август достига пик откъм туристи (за изминалите 3 години). Надявам се да съм помогнала! Приятно изкарване, когато и да решите да го посетите. =))

Детелина

Здравей,Бих искала да попитам, ако закупя Roma Pass за 72 ч. означава ли, че ще мога да посетя Ст. Петър и Колизеума безплатно, като първи два обекта и за останали ще имам отстъпка?

Джорджа Де Марки

Здравейте Детелина, Извинявам се за забавянето в отговора, но бях в чужбина. Посещението на Базиликата Св. Петър така или иначе е безплатно, а билетът за Ватиканските музеи не влиза в Рома Пас. За Колизеума - да. =) Ако имате други въпроси, на разположение съм. Приятно изкарване!

Светлана

Здравейте, Няколко пъти се опитвам да задам въпросите си, но не ми се поблучава Имам два Изгодна ли е Омния пас, или е по-добре онлайн да си купя билетите за забележителностите? Октомври много натоварен месец ли е от гледна точка брой туристи Благодаря Ви за отделеното внимание Статията е превъзходна и много полезна

Джорджа Де Марки

Здравейте Светлана, много се радвам, че публикацията Ви е харесала и Ви е била полезна. Сега ще отговоря: 1) Не мисля, че Омния пас е добър вариант, тъй като пишат 15 Евро за Базиликата на Св. Петър, където входът е абсолютно безплатен и не се чака много.. За Ватиканските музеи и Сикстинската капела пише, че е 30 Евро, а реално билетът струва 17 Евро. Препоръчвам Ви да си запазите билет от тук за Ватиканските музеи: https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2 и отделно за Колизеума да си запазите. Бих казала, че вече по всяко време има туристи, но октомври/ноември определено ще е по-спокойно отколкото през юни месец (а и тогава ще е доста по-горещо и ще Ви е по-тежко самото обикаляне). Все пак, когато и да решите - сигурна съм, че много ще Ви хареса. Чудесно изкарване Ви пожелавам! =))

Светлана Димитрова

Здравейте, Статията, както и поясненията Ви са ужасно полезни. Имам обаче два въпроса. Първо, колебая се дали рез юни /тогава навършваме 30 години съвместен живот със съпруга ми/ или през октомври, дори през ноември да посетим Рим. И вторият ми въпрос - какво мислите за Омния пас https://www.romeandvaticanpass.com/ От това, което чета, оставам с впечатление, че и Ватиканът е в цената. Безкрайно Ви благодаря за вниманието

Емилия

Статията е чудесна. Благодаря. Искам да Ви попитам как да закупя билет за Колизеума за дете под 18г? Т.е. как да закупя само входната такса? Чудесен ден Ви желая

Джорджа Де Марки

Здравейте Емилия, много Ви благодаря! Радвам се, че Ви е харесала. За билет за Колизеума няма опция за закупуване онлайн на билет за дете под 18 г., пише че може да се изиска директно на касата на билетния център, като заплатите € 2,00 такса за резервация (ако е с час на влизане). Ето и линк към сайта, от който да си запазите нормални билети: https://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm. Чудесен ден и на Вас и страхотно изкарване!

Кирил Арабаджиев

Здравейте Джорджа ! Как да се предвижим от хотела в Рим / още не знаем кой хотел / до Чевитавекия за круиза където трябва да бъдем в 18 часа. Какви превози има и на какви цени ? От къде трябва да тръгнем ?

Джорджа Де Марки

Здравейте Кирил, от Рим до Чивитавекия може да стигнете с автобус или влак, като с влак ще ви струва между 5 и 15 Евро в зависимост от това какъв влак изберете и от къде точно ще го хванете. Аз лично Ви препоръчвам да изберете влака, тъй като ще е по-бързо и удобно като транспорт. Може да проверите в този сайт коя гара ще Ви е най-удобна, като разберете в кой хотел ще сте: http://www.trenitalia.com/tcom-en или https://www.thetrainline.com/en/train-times/civitavecchia-to-roma. Приятно изкарване!

Петър

Здравейте ! Как точно става запазването на билети за децата под 18 😊 Благодаря предварително !

Джорджа Де Марки

Здравейте Петър! За къде искате да запазите билети за деца под 18 год.?

Ива Титева

Джорджа,може ли да дадеш съвет къде в Рим е подходящо да се пазарува?

Джорджа Де Марки

За какво пазаруване става дума? Ако е за хранителни стоки и подобни, има различни вериги супермаркети, където спокойно може да пазарувате. =)

Ива Титева

Здравей, скъпа Джорджа! Имам още въпроси преди пътуването ни. Имаш ли представа какви са цените за градски транспорт, че нещо не можеме да се разбереме дали да купуваме Рома пас или само билет за Колизеума. Тъй като ще сме в Рим 5 дни, кое би излязло по-изгодно? Благодаря! Ива

Джорджа Де Марки

Здравейте отново Ива, Ето сайт с цените на различните билети за градския транспорт (на английски): http://www.atac.roma.it/page.asp?p=229. Според нуждите Ви, ще може да прецените кой вариант ще е най-изгоден за Вас. Зависи къде сте отседнали, колко често ще използвате градския, каква е програмата Ви.. Имат различни билети, които важат различно време, сравнете цените и пресметнете кой вариант ще е най-изгоден. =)

Валентина Атанасова

Много полезна статия, благодаря Ви. Имам въпрос: дали има намаления за пенсионери в музеите. В много държави има. Ако има и в Рим и искаме предварително да си купим билети за вход, как може да стане това?

Джорджа Де Марки

И аз Ви благодаря, Валентина! Радвам се, че Ви е била полезна. Обикновено има за пенсионери над 65г. възраст. Ако кажете за къде точно Ви интересува, бих могла да проверя. =)

Маргарита Иванова

Здравейте, Всичко, което казвате е много полезно. Интересува ме ако си закупя Рома Пас карта ще мога ли да пътувам до Lido di Ostia безплатно? Тъй като ще пътувам с двете си деца /на 10г. и на 11г./, както и с родителите си които са на 69г. как е по добре да си купувам билети за градски транспорт или и на тях да купя Рома Пас карти. Може ли да ми кажете и дали има намаления за посещенията в музеите за лица над 69 години. Предварително Ви благодаря за цялата информация.

Джорджа Де Марки

Здравейте Маргарита, Съжалявам, но някак съм пропуснала да видя Вашия коментар. Вероятно е прекалено късно, но все пак ще Ви отговоря на въпросите. Да, ще може да пътувате до Lido di Ostia безплатно. Със сигурност има намаления за повечето места за лица над 67 години (музеи и т.н.), така че може за тях да не взимате Рома Пас. За градския транспорт в Рим, намерих информация, че за жителите на града над 70 год. има безплатни карти за градския транспорт, но иначе е твърде вероятно да не се предлагат намаления, така че преценете как ще Ви е най-удобно. Желая Ви прекрасно и безпроблемно пътуване! =)

Калин Киров

Супер полезна статия!!!

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря!! Радвам се, че Ви е била полезна! =)

Катерина

Здравейте, Много полезна и интересна статия. Аз бих искала да попитам за така наречените автобуси Hop On - Hop Off - приятели, посещавали Рим са ми казвали за тях - били много удобни, защото спирали на всички забележителности. Не видях да се споменава за подобни превози тук, затова реших допълнително да попитам как стоят нещата с тях? Другият ми въпрос е, дали темепературите през август месец в Рим са много по-високи от тези в България за същия месец?Благодаря предварително!Хубав ден!

Джорджа Де Марки

Здравейте Катерина, Радвам се, че намирате статията за полезна и интересна! =) Да, ако не Ви се разхожда много, тези автобуси са чудесна алтернатива, след което може да минете пак през забележителностите, които са Ви впечатлили най-много, ако желаете. Колкото до температурите - по принцип са по-високи, но тази година е трудно да се предвиди, така че най-добре да следите прогнозите. И аз Ви благодаря за коментара и Ви пожелавам да си изкарате чудесно! =)

Сузана

супер статия!

Джорджа Де Марки

Много благодаря! Радвам се, че Ви е харесала!

Таня

Здравейте, много полезно! Благодаря! Имам въпрос, купих билети за Колизеума, т.е. платих ги, обаче самите билети откъде се взимат? За Ватикана ми ги пратиха в пдф, а тук имам само мейл с кода на букинга?

Джорджа Де Марки

Здравейте Таня! Благодаря Ви! Радвам се, че статията Ви е била полезна. Не си спомням точно как изглеждаше билета, но ако може да го принтирате, дори само да е потвърждение, няма да има проблем. Ако сте запазили и гид/тур, то тогава ще трябва да покажете потвърждението и те ще Ви насочат на гишето, от което ще получите билетите си (на място). Принтирайте потвърждението с кода за всеки случай.

Даяна

Здравейте, ако си закупя Рома Пас пак ли ще чакам на опашките, които са ,,километрични''?

Джорджа Де Марки

Здравейте Даяна! За Рома Пас основният плюс е транспортът (ако решите да се възползвате повече от него), но освен това в сайтът е упоменато, че притежателите на Рома Пас не чакат на опашки за Колизеума, замъкът Сант'Анджело И Капитолийските музеи. Хубаво е да сметнете как ще е най-изгодно за Вас. За Ватиканските музеи и Колизеума, определено препоръчвам да си запазите билети онлайн. Ако имате други въпроси, ще се радвам да помогна.

Мартин Иванов

Като закупя рома pass как ще го получа какво трябва да направя да го принтирам като самолетен билет ? И още нещо там пише collection date смисъл ако посетя музеите на 02.04.2018 трябва да закупя рома pass на 01.04 така ли ?

Джорджа Де Марки

Здравейте Мартин, не, не трябва да го принтирате, а да посочите от кой информационен туристически център ще ги вземете. Ето възможностите: http://romapass.it/en/buy/#PIT Колкото до collection date, имат предвид, че трябва да поръчате roma pass минимум 24 часа по-рано, за да са сигурни, че транзакцията и съответно заплащането ще са успешни. Може да я вземете от съответното място по-рано, няма проблем, Roma pass се активира от първият път, в който я използвате (тоест Вие решавате кога) и няма значение колко по-рано сте я закупили. Ако има нещо друго, питайте. Ще се радвам да помогна. =)

Десислава

Здравейте,бихте ли ми казали от къде се купува комбинирания билет за забележителностите? Благодаря!

Джорджа Де Марки

Здравейте Десислава! Разбира се, предполагам говорите за Roma Pass, ето линк, от където може да закупите онлайн за съответния период - 48 или 72 часа, като ще Ви се даде опция да изберете от кой туристически информационен център да ги вземете, щом пристигнете: http://romapass.it/en/buy/ Страхотно изкарване Ви пожелавам!

Десислава

Благодаря за информацията. Бих искала да попитам дали си спомняте от къде мога да закупя билети за Ватикана и за музея? Мога ли да ги закпя онлайн ? Благодаря ви предварително Лек ден Десислава Мицева

Десислава

Виждам че сте дали линк, но не мога да разбера от къде мога да го поръчам по точно и дали когато пупя билети за музея мога да влезна и да разгледам във Ватикана, или музея се разглежда и това е?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Десислава, и аз Ви благодаря! Да, разбира се, препоръчвам Ви да ги закупите онлайн, за да не чакате на километричните опашки. За Ватиканските музеи и Сиктинската капела (билетът е комбиниран): http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2 Може да видите в началото на статията, описано е всичко, трябва да изберете ден и час. Цената е 17 евро + 4 евро за запазването онлайн, но определено Ви препоръчвам да си ги запазите предварително. Хубав ден и на Вас! =)

Светла Б

Много благодаря за информацията! Предстои ни пътуване и наистина много ни помогнахте със съветите си. Вече се чувствам по-спокойна, поради това, че получих информация за важните неща като транспорт, билети и т.н.

Джорджа Де Марки

Много се радвам, че съм Ви помогнала! Приятно изкарване!

Мони

Може ли да попитам дали децата пътуват безплатно в градския транспорт?

Джорджа Де Марки

Разбира се, децата до 10 годишна възраст пътуват безплатно в градския транспорт. =)

светла атанасова

Благодаря за полезните и много добре поднесени съвети!

Джорджа Де Марки

И аз Ви благодаря! Скоро ще обновя статията, за да може всичко да е актуално. Ако имате въпроси, ще се радвам да помогна!

Джорджа Де Марки

И аз Ви благодаря! Много се радвам, че съм била полезна.

Petya Vassileva

Браво, страхотна и много полезна статия!

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря!!