Коледни сладки – лесни рецепти за сладки изкушения


Категория: Актуално

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 23.12.2021

Едно от най-приятните неща в коледния сезон е храната!

Печенето на бисквитки по Коледа е много специална традиция за много семейства и има много креативни и лесни начини да го направите. Ако вашето семейство споделя тази традиция или иска да го направи за първи път тази Коледа, разгледайте нашите рецепти и идеи за лесни и бързи коледни бисквитки и вкусотий, които можете да приготвите и с деца.

Съдържание на статията:

Коледни джинджифилови сладки
Коледни маслени бисквити
Веган коледни сладки – без глутен
Канелени рулца – бързи и лесни

1. Коледни джинджифилови сладки

Джинджифилът придава специален вкус на бисквитките, а освен това, както знаете, свойствата на джинджифила са безброй. С тези количества излизат много бисквитки.

Съставки:

500 г брашно

2 чаени лъжички смлян джинджифил

2 чаени лъжички смляна канела

1/4 чаена лъжичка смлян карамфил или смляно индийско орехче

3/4 чаена лъжичка сода за хляб

225 г масло на стайна температура

200 г кафява захар

1 голямо яйце

170 г мед или меласа

Канела (по избор)

Начин на приготвяне:

В купа смесваме сухите съставки. В друга купа разбиваме маслото със захарта , докато стане на крем. Добавяме меда и яйцето, разбъркваме и накрая добавяме сухите съставки. Месим до получаване на хомогенно тесто, малко лепкаво. Оставяме го да престои в херметически затворен съд (извън хладилника) за два часа. След това разточваме тестото, поставяме върху тавичка с предварително поставена хартия за печене, за да не залепне тестото,  поставяме във фризера за 10 минути, за да стегне тестото и да запазят формата си, след това нарязваме бисквитките с формичките.

Печем на 180°C в предварително загрята фурна, времето ще зависи от размера на вашите бисквитки.

Допълителна идея:

Може да използвате готовите сладки и като декорация за торта:

2. Коледни маслени бисквити

Вторият вариант са маслени бисквитки, които можем да овкусим с лимонова или портокалова кора, ванилова есенция или дори да заменим малка част от брашното с какао, за да ги направим шоколадови. С тези количества получавате около 20 бисквитки.

Съставки:

250 г брашно

125 г масло на стайна температура

125 г захар

1 яйце

Начин на приготвяне:

Разбиваме маслото със захарта до получаването на крем. Добавяме яйцето и разбъркваме. Добавете брашното и месете до получаване на гладко и меко тесто. Увийте в найлоново фолио и приберете в хладилника за 30 минути. След това време разпределяме тестото между два листа хартия за печене с помощта на точилката. За да не загубят формата му, прибираме разтегнатото тесто във фризера за 10 минути, а след това нарязваме бисквитките с формичките, докато тестото е леко замръзнало и стегнато.

Печете на 180°C в предварително загрята фурна за около 10-12 минути, докато краищата започнат да станат златистокафяви.

След като коледните ни бисквитки изстинат, можем да ги украсим като ги залеем с разтопен шоколад и поръсим с кокосови стърхотини, например или просто настържем шоколад върху тях, докато са още горещи. Можем да го направим заедно с най-малките.

3. Веган коледни сладки – без глутен

Тези вкусотии освен веган са, а и постни коледни сладки, без глутен:

Съставки:

1 чаша бадемово брашно (160 г)

1 и 1/4 чаша брашно от елда (170 г)

1/2 чаша кокосова захар (130 г)

1/4 чаша екстра върджин зехтин (55 г)

1/4 чаша бадемово мляко (60 г)

1/4 чаша кленов сироп (80 г)

1 супена лъжица ленено семе

1 супена лъжица смлян джинджифил (по избо)

1 чаена лъжичка смляна канела (по избо)

2 ч.л. Какао (по избор)

Начин на приготвяне:

Първо загрейте фурната до 180ºC.

Сложете бадемовото с останалите съставки в купа, и разбъкайте добре до получаване на хомогенно и плътно тесто.

Поръсете малко брашно върху чиста и гладка повърхност и разточете полученото от цялата смес тесто с помощта на точилка, докато тестото стане приблизително половин сантиметър, за да се получат много крехки и хрупкави веган коледни сладки.

Вземете формичките за бисквитки, които сте избрали, изрежете тестото с формичките или направете с ръце формите на тези веган бисквитките. Поставете ги върху тава за бисквитки, постлана с пергаментова хартия.

Печете тези вкусни коледни бисквитки за около 10-15 минути или докато видите, че бисквитките вече са златисто кафяви. Оставете ги да изстинат върху решетка и ги украсете на вкус с шоколад на водна баня или с глазура.

Забележка:

Тези коледни бисквитки освен веган са и бисквитки без глутен, тъй като брашното от елда не съдържа глутен. Джинджифилът има особен вкус. Ако не сте ги опитвали преди, започнете с добавяне на малко джинджифил за първия път, за да видите дали е по ваш вкус.

4. Канелени рулца – бързи и лесни

Изключително бързи и лесни канелени рулца.

Съставки:

Бутер тесто

30 г. масло

2 ч.л. смляна канела

¾ чаша кафява захар

Глазура:

пудра захар

масло

ванилия

мляко

За поръсване по избор:

Пеканов орех, изключително вкусен, когато е смесен с канела.

Начин на приготвяне:

Етап 1

Загрейте фурната на 175 градуса C. Постелете в тавата с хартия за печене.

Стъпка 2

Разгънете лист бутер тесто върху леко набрашнена повърхност. Намажете бутер тестото с разтопено масло. Поръсете кафявата захар върху целия блат, след което поръсете с канела. Друга опция е да смесите захарта с канелата в купичка предварително и след това да поръсите тестото. За мен това е и по-лесния вариант.

Стъпка 3

Навийте тестото възможно най-плътно, без да разкъсвате тестото. Нарежете бутер тестото с остър нож на 12 еднакви по размер рула, по прблизително 2 см. всяко. Поставете всяко руло с изрязана страна нагоре върху подготвения лист за печетене в тавичката.

Стъпка 4

Печете в предварително загрятата фурна, докато кифличките бухнат и покафенеят, 20 до 25 минути

За глазурата (по избор):

Тази глазура се приготвя само от 4 съставки и отнема по-малко от 3 минути. Разтопете маслото.

В купа за смесете пудрата захар, маслото, ванилията и млякото. Разбъркайте и изсипете върху топли кифлички. Може да поръсите и със сместа от канела и пекан.

Коледните сладки са страхотна идея за коледен порък, която да поднесете на близките си или да оставите под елхата за Дядо Коледа.

 


 

Не забравяйте да си направите горещ шоколад като допълнение към всяко едно от лакомствата. Сега ни е паднало да се поглезим! Весели празници!

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.