Най-популярните измами в Йордания, насочени към туристи (и как да се предпазим)


Категория: Йордания

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 04.11.2019

Петра

Посещавайки екзотични и далечни дестинации, каквато е Йордания, трябва да бъдем наясно, че сме удобна мишена за местните измамници, главно заради невъзможността да се слеем с местното население и факта, че не говорим езика им.

И въпреки, че йорданците са едни от най-топлите и сърдечни хора, които съм срещала, със сигурност съществуват няколко измамни схеми, за които се чувствам длъжна да ви предупредя. Ето 5 от най-популярните:

1. Фалшиви местни продукти

В какво се състои измамата?

Някои от собствениците на сергии по уличните пазари в Йордания ще се опитат да ви убедят, че техните продукти са „100% местно производство“ или стоки на Справедливата търговия, а цената им е по-висока от обичайното, за да подпомогне икономически местната общност.

Истината е, че повечето от тези стоки са доста ниско качество и се внасят от други части на Арабския полуостров или Китай, където е по-евтино да се произвеждат.

Аз, например, си взех гривна от открития пазар в столицата Аман, която ме бяха убедили, че е направена от вулканични и други камъни. Търговецът дори я удари в ръба на сергията си, за да ми докаже, че звукът е солиден, като на камък.

Два месеца по-късно, цветовете на „камъните“ се изтриха и се оказа, че са най-обикновени пластмасови топчета (от малко по-здравите).

Местата в Йордания, където да бъдем нащрек за тази измама:

  • Аман
  • Руините на Джераш

Как да се предпазим?

За жалост е трудно да бъдеш сигурен дали цената, която ти предлагат, отговаря на реалното качество на стоката, ако не си експерт. Следователно, пазарете се, за да си я купите на цена, която смятате за справедлива.

И все пак, ето още 7 идеи за сувенири, които да си купите от Йордания.

2. Входна такса за някои от пътеките в Петра

В какво се състои измамата?

Ако искате да се насладите на Храма Al-Khazneh отвисоко, ще трябва да се изкачите по пътеката Ал Хубта (Al Khubtha), в подножието на която най-вероятно ще ви посрещнат бедуини, които искат да им платите входна такса.

petra-izmami

Може да сте сигурни, че то е абсолютна измама, тъй като те не притежават земя и нямат право да искат пари от туристите.

Също така, входната такса да посетите Петра е доста висока, за да плащате каквито и да е допълнителни суми.

Местата в Йордания, където да бъдем нащрек за тази измама:

  • Петра

Как да се предпазим?

Можете да се отправите към главния път и да помолите туристическата полиция за помощ. 

3. Романтика по бедуински

 В какво се състои измамата?

Това е най-скандалната измама в Йордания, която съществува от повече от десетилетие. Властите са наясно, но такива случаи е трудно да бъдат разследвани докрай. Това се дължи на липсата на доказателства и на чуждестранните туристите, които не остават в Йордания достатъчно дълго, за да търсят правата си.

Тази измамна схема протича в две части:

Първа част (в Йордания)

Местни бедуини в Петра се насочат към туристки, които пътуват сами или с приятелка, и ги обсипват с екзотични приказки, ласкателства, засилено внимание и разкази за автентичния им начин на живот.

bedoinska-romantika

Ако успеят да осъществят приятелски контакт с вас – те ви канят на вечеря под звездите – без да плащате нищо.

Доста от жените, които са попаднали в клопката на тази измама, биват надрусани без тяхното собствено знание и нападнати сексуално.

Аз и приятелката, с която бях на това пътешествие, също бяхме поканени на подобна „романтична“ вечеря под звездите от бедуин, който срещахме през целия ден из Петра (и който в последствие си призна, че ни е следил), но в крайна сметка не отидохме на въпросната вечеря.

Втора част (в родната държава на туристката)

След като жертвата се върне в страната си, бедуинът може да се свърже с нея по Фейсбук и да поиска пари. Може да разкаже докосваща история за болния си брат, който има нужда от пари за лечение или да поиска „заем“ за новия си бизнес.

Местата в Йордания, където да бъдем нащрек за тази измама:

  • Петра – Вади Муса (Wadi Musa)
  • Бедуинските села в пустинята Вади Рум (Wadi Rum)

Как да се предпазим?

Откажете покани, отправени от натрапчиво флиртуващи бедуини. Също така, не изпращайте пари, освен ако не сте опознали човека и не сте установили приятелски отношения.

Забележка: В никакъв случай не целя да насаждам негативно отношение към бедуините. Истината е, че срещнах изключително топли и сърдечни такива по време на пътешествието си в Йордания.

4. Граничните таксита

В какво се състои измамата?

Когато пресечете границата между Израел и Йордания, ще трябва да си хванете такси, за да стигнете до мястото за настаняване, което сте резервирали за престоя си.

Правителството на Йордания е поставило знаци с таксиметрови цени по граничните райони, за да направи нещата по-лесни и безпроблемни за туристите.

Това, обаче, създава благоприятни условия за нови измамни схеми.

Много представители на таксиметровите компании, които оперират в района, посочват цената и казват, че е за човек, а не на такси. Така нелегално печелят до 4 пъти повече от вас.

Ако все пак отказвате да им платите – ще се опитат да ви начислят от 5 до 7 JOD за (несъществуващи) административни такси.

Местата в Йордания, където да бъдем нащрек за тази измама:

  • Граничните райони между Израел и Йордания

Как да се предпазим?

Заявете твърдо, че това не е първият път, в който пресичате границата и сте наясно, че записаната цена е за такси, а не на човек. Ако все пак настояват да те ограбят – на границата има туристическа полиция. Заплашете ги, че ще им съобщите името на човека, който се опитва да ви измами. Това би трябвало да помогне.

5. Пари или фаровете ви

В какво се състои измамата?

По път за Мадаба (наричан „Градът на мозайките“) и Мъртво море е много вероятно да срещнете група от местни деца, които ще се опитат да ви спрат и ще поискат сладки неща или 1-2 JOD.

izmama-kola

В случай, че откажете, най-вероятно колата под наем ще отнесе няколко камъка, а покриването на щетите са за ваша сметка.

Местата в Йордания, където да бъдем нащрек за тази измама:

  • Отсечката между столицата Аман и Мадаба/ Мъртво море

 Как да се предпазим?

Избягвайте да спирате, ако видите по-голяма група от деца край пътя.

peshtera-jordan

Надявам се, че тази статия ще е от полза на всеки един от вас, който планира да посети Йордания – безценната перла в короната на Близкия изток.

Ако пък вече сте били там и (за съжаление) сте станали жертва на креативните йордански измамници – ще се радвам да споделите, за да може повече българи да са наясно с опасностите. MUCHAS GRACIAS! 🙂

Прочетете още за Най- честите измами в Мароко (и как да се предпазим от тях)

За автора: Теодора Господинова

Теодора Господинова

Страстен пътешественик, който "страда" от нестихващо любопитство към света. Прекарах няколко години в „странстване“ като някои от местата, където съм живяла са Исландия, Португалия, Шотландия и Лондон. Надявам се статиите, които пиша да са полезни на тези от вас, които споделят моята страст – пътешествията! Enjoy! 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Марина Дзима

Благодаря за прекрасната и полезна информация 🙏

Сандо

Интересно, поучително и много полезна информация. Аз самият съм бил обект на подобна измама в Египет. Много добре и нагло организирана, вероятно не без съдействието ма полицията. Когато нямаш предварителна представа, че е възможно да се случи нещо такова на голям, силно охраняван туристически обект, много лесно можеш да станеш жертва. Всичко се развива бързо и имаш секунди да вземеш правилното решение. На мен ми се размина, но е полезно да имаш предварително информация.