Най-популярните измами в Йордания, насочени към туристи (и как да се предпазим)


Категория: Йордания

Автор: Теодора Господинова

Дата: 04.11.2019

Петра
5/5 - (5 votes)

Посещавайки екзотични и далечни дестинации, каквато е Йордания, трябва да бъдем наясно, че сме удобна мишена за местните измамници, главно заради невъзможността да се слеем с местното население и факта, че не говорим езика им.

И въпреки, че йорданците са едни от най-топлите и сърдечни хора, които съм срещала, със сигурност съществуват няколко измамни схеми, за които се чувствам длъжна да ви предупредя. Ето 5 от най-популярните:

1. Фалшиви местни продукти

В какво се състои измамата?

Някои от собствениците на сергии по уличните пазари в Йордания ще се опитат да ви убедят, че техните продукти са „100% местно производство“ или стоки на Справедливата търговия, а цената им е по-висока от обичайното, за да подпомогне икономически местната общност.

Истината е, че повечето от тези стоки са доста ниско качество и се внасят от други части на Арабския полуостров или Китай, където е по-евтино да се произвеждат.

Аз, например, си взех гривна от открития пазар в столицата Аман, която ме бяха убедили, че е направена от вулканични и други камъни. Търговецът дори я удари в ръба на сергията си, за да ми докаже, че звукът е солиден, като на камък.

Два месеца по-късно, цветовете на „камъните“ се изтриха и се оказа, че са най-обикновени пластмасови топчета (от малко по-здравите).

Местата в Йордания, където да бъдем нащрек за тази измама:

  • Аман
  • Руините на Джераш

Как да се предпазим?

За жалост е трудно да бъдеш сигурен дали цената, която ти предлагат, отговаря на реалното качество на стоката, ако не си експерт. Следователно, пазарете се, за да си я купите на цена, която смятате за справедлива.

И все пак, ето още 7 идеи за сувенири, които да си купите от Йордания.

2. Входна такса за някои от пътеките в Петра

В какво се състои измамата?

Ако искате да се насладите на Храма Al-Khazneh отвисоко, ще трябва да се изкачите по пътеката Ал Хубта (Al Khubtha), в подножието на която най-вероятно ще ви посрещнат бедуини, които искат да им платите входна такса.

petra-izmami

Може да сте сигурни, че то е абсолютна измама, тъй като те не притежават земя и нямат право да искат пари от туристите.

Също така, входната такса да посетите Петра е доста висока, за да плащате каквито и да е допълнителни суми.

Местата в Йордания, където да бъдем нащрек за тази измама:

  • Петра

Как да се предпазим?

Можете да се отправите към главния път и да помолите туристическата полиция за помощ. 

3. Романтика по бедуински

 В какво се състои измамата?

Това е най-скандалната измама в Йордания, която съществува от повече от десетилетие. Властите са наясно, но такива случаи е трудно да бъдат разследвани докрай. Това се дължи на липсата на доказателства и на чуждестранните туристите, които не остават в Йордания достатъчно дълго, за да търсят правата си.

Тази измамна схема протича в две части:

Първа част (в Йордания)

Местни бедуини в Петра се насочат към туристки, които пътуват сами или с приятелка, и ги обсипват с екзотични приказки, ласкателства, засилено внимание и разкази за автентичния им начин на живот.

bedoinska-romantika

Ако успеят да осъществят приятелски контакт с вас – те ви канят на вечеря под звездите – без да плащате нищо.

Доста от жените, които са попаднали в клопката на тази измама, биват надрусани без тяхното собствено знание и нападнати сексуално.

Аз и приятелката, с която бях на това пътешествие, също бяхме поканени на подобна „романтична“ вечеря под звездите от бедуин, който срещахме през целия ден из Петра (и който в последствие си призна, че ни е следил), но в крайна сметка не отидохме на въпросната вечеря.

Втора част (в родната държава на туристката)

След като жертвата се върне в страната си, бедуинът може да се свърже с нея по Фейсбук и да поиска пари. Може да разкаже докосваща история за болния си брат, който има нужда от пари за лечение или да поиска „заем“ за новия си бизнес.

Местата в Йордания, където да бъдем нащрек за тази измама:

  • Петра – Вади Муса (Wadi Musa)
  • Бедуинските села в пустинята Вади Рум (Wadi Rum)

Как да се предпазим?

Откажете покани, отправени от натрапчиво флиртуващи бедуини. Също така, не изпращайте пари, освен ако не сте опознали човека и не сте установили приятелски отношения.

Забележка: В никакъв случай не целя да насаждам негативно отношение към бедуините. Истината е, че срещнах изключително топли и сърдечни такива по време на пътешествието си в Йордания.

4. Граничните таксита

В какво се състои измамата?

Когато пресечете границата между Израел и Йордания, ще трябва да си хванете такси, за да стигнете до мястото за настаняване, което сте резервирали за престоя си.

Правителството на Йордания е поставило знаци с таксиметрови цени по граничните райони, за да направи нещата по-лесни и безпроблемни за туристите.

Това, обаче, създава благоприятни условия за нови измамни схеми.

Много представители на таксиметровите компании, които оперират в района, посочват цената и казват, че е за човек, а не на такси. Така нелегално печелят до 4 пъти повече от вас.

Ако все пак отказвате да им платите – ще се опитат да ви начислят от 5 до 7 JOD за (несъществуващи) административни такси.

Местата в Йордания, където да бъдем нащрек за тази измама:

  • Граничните райони между Израел и Йордания

Как да се предпазим?

Заявете твърдо, че това не е първият път, в който пресичате границата и сте наясно, че записаната цена е за такси, а не на човек. Ако все пак настояват да те ограбят – на границата има туристическа полиция. Заплашете ги, че ще им съобщите името на човека, който се опитва да ви измами. Това би трябвало да помогне.

5. Пари или фаровете ви

В какво се състои измамата?

По път за Мадаба (наричан „Градът на мозайките“) и Мъртво море е много вероятно да срещнете група от местни деца, които ще се опитат да ви спрат и ще поискат сладки неща или 1-2 JOD.

izmama-kola

В случай, че откажете, най-вероятно колата под наем ще отнесе няколко камъка, а покриването на щетите са за ваша сметка.

Местата в Йордания, където да бъдем нащрек за тази измама:

  • Отсечката между столицата Аман и Мадаба/ Мъртво море

 Как да се предпазим?

Избягвайте да спирате, ако видите по-голяма група от деца край пътя.

peshtera-jordan

Надявам се, че тази статия ще е от полза на всеки един от вас, който планира да посети Йордания – безценната перла в короната на Близкия изток.

Ако пък вече сте били там и (за съжаление) сте станали жертва на креативните йордански измамници – ще се радвам да споделите, за да може повече българи да са наясно с опасностите. MUCHAS GRACIAS! 🙂

Прочетете още за Най- честите измами в Мароко (и как да се предпазим от тях)

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (1)

Сандо

Интересно, поучително и много полезна информация. Аз самият съм бил обект на подобна измама в Египет. Много добре и нагло организирана, вероятно не без съдействието ма полицията. Когато нямаш предварителна представа, че е възможно да се случи нещо такова на голям, силно охраняван туристически обект, много лесно можеш да станеш жертва. Всичко се развива бързо и имаш секунди да вземеш правилното решение. На мен ми се размина, но е полезно да имаш предварително информация.