Магичната Петра – едно от Седемте чудеса на света


Категория: Йордания

Автор: Теодора Господинова

Дата: 21.04.2019

Петра

Имайки предвид, че Йордания е сравнително непозната дестинация за нас – източноевропейците, най-вероятно първото нещо, свързано със страната, което изплува в ума ви, е изгубеният град Петра.

Избрана за едно от Седемте чудеса на света през 2007 година, с гласовете на 100 милиона души от цял свят, Петра несъмнено е една от най-впечатляващите и богати археологически забележителности в света, включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1985 година.

За щастие, имах шанса да се докосна до това запленяващо място и реших да ви разкажа личните си впечатления от първо лице. Освен това, в тази статия ще откриете и важна информация, която е добре да вземете предвид, в случай че също планирате да посетите древния град Петра.

Малко история…

Датиращ от около 300 г. пр.н.е., древният град Петра е бил столицата на Набатейското царство – държава, формирана от група арабски племена от Близкия изток, която е просъществувала в периода от 3 век пр.н.е. до 106 година. Кралството на набатеите е обхващало част от днешните земи на Израел, Сирия, Палестина, Йордания и Саудитска Арабия.

В миналото, градът е процъфтял благодарение на факта, че е бил пресечна точка на едни от най-важните древни търговски маршрути между Арабия, Египет и Сирия-Финикия.

Петра е наполовина построена, наполовина издълбана в тъмно розови скали и е заобиколена от планини, изпъстрени с пасажи и проломи. Именно заради цветът на скалите, това археологично богатство си спечелва името „Розовия град“.

Преобладаващият цвят на скалите в Петра / снимка: личен архив

Разхождайки се из Петра, най-вероятно ще ви направят впечатление остатъците от язовир, водни канали, аквадукти, язовири и цистерни – светъл пример за гениално водно инженерство, датиращо от първи век пр.н.е. Именно напредничевата система за управление на водите е позволила заселването на този сух, пустинен район по време на набатеите, римляните и византийците.

Местоположение

Разположен между Червено и Мъртво море, древният град Петра „обитава“ източния склон на пустинята Вади Араба (Wadi Araba).

Петра се намира на 315 км от столицата Аман и на 99 км от Акаба. Повече за начините да пътувате из Йордания и като цяло всичко за пътуването ви до страната, може да научите тук (транспорт, визи, подходящо време за посещение, настаняване и полезни съвети).

Заради разположението на града в естествено укрепената планинска долина Wadi Musa (в превод „Долината на Мойсей“), приятелски ви съветвам да планирате пътешествието си в периода между април и края на май или от края на август до началото на ноември. Така ще намалите до минимум шанса да случите на изгаряща жега и/или проливни дъждове (за съжаление доста хора са се удавили в тясното ждрело на Петра).

Входни такси

Входната такса за Петра със сигурност беше един от най-големите разходи по време на пътуването ми из Йордания.

Всички туристи заплащат 50 JOD (70 USD) за 1 ден достъп до Петра, 55 JOD за 2 дни или 60 JOD за 3 дни.

Студентите НЕ се ползват с намаление, освен ако нямат валиден студентски номер от йордански университет – тогава входната такса е само 1 JOD.

Бих ви посъветвала да си закупите Jordan pass (официалният сайт е на 8 различни езика), ако планирате да посетите повече забележителности в Йордания, а не само  Петра.

Какво ще видите в Петра?

Най-емблематичната структура в древния град е храмът Al-Khazneh, още наричан “The Treasury” („Съкровищницата“), който привлича погледите на всички посетители със стилно украсената си фасада в елинистичен стил.

Храмът Al-Khazneh отвисоко / снимка: личен архив

От главния вход до Съкровищницата се стига, преминавайки по The Siq (или The Siqit) – тясно, сенчесто  ждрело (на някои места не повече от 3 метра широко), което се простира на около 1,2 километра (0.75 мили) от Al-Khazneh.

От там, следвайки главната пътека (показана на картата по-отдолу) се стига до Манастира (The Monastery).

Манастира в Петра / снимка: личен архив

По пътя ще видите и Амфитеатъра, Кралските гробници и останките от Римската колонада.

Дължината на главната пътека е около 4 км в посока, но ако решите да се изкачите до High Place of Sacrifice (Мястото на жертвоприношението), ще трябва да си отделите време и сили за сериозно изкачване. Наградата са грандиозните планински пейзажи, които ще се разкрият пред вас. 🙂

Отделете си минимум един пълен ден (вратите отварят в 07:30 сутринта).

Е, има ли още нещо, което искате да знаете преди да посетите Петра? Били ли сте там вече? Не се колебайте да споделите личните си впечатления с нас в секцията за коментари по-долу!


Booking.com

А ако още не сте се убедили, прочетете още 7 причини да планирате пътешествие до Йордания още сега!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (3)

Николина Милева

Чудесна статия,благодаря!

Калинка Стоилова

Много итересни температурни инверсии. Бях в Акаба през януари 2020г.Температурата 29гр.и успях да плажувам и да поплувам в Червено море.На 9следващият ден по пътя за Петра в планината валя сняг ,а в Петра беше 17гр.[

Петър Денчев

Много добре Теодора! Браво! Информацията е добре структурирана и добре представена. Проява на модерен дух е да се споделят такива пътешествия. Отнема време и труд. Тава не е да се изтъкне човек, а да бъде полезен чрез споделяне на натрупания опит.Лично на мене ми бе полезна докато планирах пътуване до Израел с ходене и до Петра.Успешни нови пътешествия!