Магичната Петра – едно от Седемте чудеса на света


Категория: Йордания

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 21.04.2019

Петра

Имайки предвид, че Йордания е сравнително непозната дестинация за нас – източноевропейците, най-вероятно първото нещо, свързано със страната, което изплува в ума ви, е изгубеният град Петра.

Избрана за едно от Седемте чудеса на света през 2007 година, с гласовете на 100 милиона души от цял свят, Петра несъмнено е една от най-впечатляващите и богати археологически забележителности в света, включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1985 година.

За щастие, имах шанса да се докосна до това запленяващо място и реших да ви разкажа личните си впечатления от първо лице. Освен това, в тази статия ще откриете и важна информация, която е добре да вземете предвид, в случай че също планирате да посетите древния град Петра.

Малко история…

Датиращ от около 300 г. пр.н.е., древният град Петра е бил столицата на Набатейското царство – държава, формирана от група арабски племена от Близкия изток, която е просъществувала в периода от 3 век пр.н.е. до 106 година. Кралството на набатеите е обхващало част от днешните земи на Израел, Сирия, Палестина, Йордания и Саудитска Арабия.

В миналото, градът е процъфтял благодарение на факта, че е бил пресечна точка на едни от най-важните древни търговски маршрути между Арабия, Египет и Сирия-Финикия.

Петра е наполовина построена, наполовина издълбана в тъмно розови скали и е заобиколена от планини, изпъстрени с пасажи и проломи. Именно заради цветът на скалите, това археологично богатство си спечелва името „Розовия град“.

Преобладаващият цвят на скалите в Петра / снимка: личен архив

Разхождайки се из Петра, най-вероятно ще ви направят впечатление остатъците от язовир, водни канали, аквадукти, язовири и цистерни – светъл пример за гениално водно инженерство, датиращо от първи век пр.н.е. Именно напредничевата система за управление на водите е позволила заселването на този сух, пустинен район по време на набатеите, римляните и византийците.

Местоположение

Разположен между Червено и Мъртво море, древният град Петра „обитава“ източния склон на пустинята Вади Араба (Wadi Araba).

Петра се намира на 315 км от столицата Аман и на 99 км от Акаба. Повече за начините да пътувате из Йордания и като цяло всичко за пътуването ви до страната, може да научите тук (транспорт, визи, подходящо време за посещение, настаняване и полезни съвети).

Заради разположението на града в естествено укрепената планинска долина Wadi Musa (в превод „Долината на Мойсей“), приятелски ви съветвам да планирате пътешествието си в периода между април и края на май или от края на август до началото на ноември. Така ще намалите до минимум шанса да случите на изгаряща жега и/или проливни дъждове (за съжаление доста хора са се удавили в тясното ждрело на Петра).

Входни такси

Входната такса за Петра със сигурност беше един от най-големите разходи по време на пътуването ми из Йордания.

Всички туристи заплащат 50 JOD (70 USD) за 1 ден достъп до Петра, 55 JOD за 2 дни или 60 JOD за 3 дни.

Студентите НЕ се ползват с намаление, освен ако нямат валиден студентски номер от йордански университет – тогава входната такса е само 1 JOD.

Бих ви посъветвала да си закупите Jordan pass (официалният сайт е на 8 различни езика), ако планирате да посетите повече забележителности в Йордания, а не само  Петра.

Какво ще видите в Петра?

Най-емблематичната структура в древния град е храмът Al-Khazneh, още наричан “The Treasury” („Съкровищницата“), който привлича погледите на всички посетители със стилно украсената си фасада в елинистичен стил.

Храмът Al-Khazneh отвисоко / снимка: личен архив

От главния вход до Съкровищницата се стига, преминавайки по The Siq (или The Siqit) – тясно, сенчесто  ждрело (на някои места не повече от 3 метра широко), което се простира на около 1,2 километра (0.75 мили) от Al-Khazneh.

От там, следвайки главната пътека (показана на картата по-отдолу) се стига до Манастира (The Monastery).

Манастира в Петра / снимка: личен архив

По пътя ще видите и Амфитеатъра, Кралските гробници и останките от Римската колонада.

Дължината на главната пътека е около 4 км в посока, но ако решите да се изкачите до High Place of Sacrifice (Мястото на жертвоприношението), ще трябва да си отделите време и сили за сериозно изкачване. Наградата са грандиозните планински пейзажи, които ще се разкрият пред вас. 🙂

Отделете си минимум един пълен ден (вратите отварят в 07:30 сутринта).

Е, има ли още нещо, което искате да знаете преди да посетите Петра? Били ли сте там вече? Не се колебайте да споделите личните си впечатления с нас в секцията за коментари по-долу!


Booking.com

А ако още не сте се убедили, прочетете още 7 причини да планирате пътешествие до Йордания още сега!

За автора: Теодора Господинова

Теодора Господинова

Страстен пътешественик, който "страда" от нестихващо любопитство към света. Прекарах няколко години в „странстване“ като някои от местата, където съм живяла са Исландия, Португалия, Шотландия и Лондон. Надявам се статиите, които пиша да са полезни на тези от вас, които споделят моята страст – пътешествията! Enjoy! 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (3)

Николина Милева

Чудесна статия,благодаря!

Калинка Стоилова

Много итересни температурни инверсии. Бях в Акаба през януари 2020г.Температурата 29гр.и успях да плажувам и да поплувам в Червено море.На 9следващият ден по пътя за Петра в планината валя сняг ,а в Петра беше 17гр.[

Петър Денчев

Много добре Теодора! Браво! Информацията е добре структурирана и добре представена. Проява на модерен дух е да се споделят такива пътешествия. Отнема време и труд. Тава не е да се изтъкне човек, а да бъде полезен чрез споделяне на натрупания опит. Лично на мене ми бе полезна докато планирах пътуване до Израел с ходене и до Петра. Успешни нови пътешествия!