Хашемитското кралство Йордания (накратко Йордания) е екзотична и гостоприемна държава, която пленява всеки посетител с топло отношение от страна на местните, превъзходна арабска кухня, изгубени древни градове и разнообразна природа.

За съжаление, Йордания е дестинация, която често бива подценявана и дори пренебрегвана, заради местоположението си (в сърцето на Близкия изток).

Истината е там, че когато спонтанно взех решение да посетя страната преди по-малко от 3 месеца, дори най-авантюристичните хора в обкръжението ми ме попитаха дали не съм си изгубила ума. 🙂

Противно на всички очаквания обаче, мога да ви посъветвам задължително да включите Йордания в списъка си с дестинации, които да посетите в близко бъдеще. Ето и някои от основните причини.

1. Да, безопасно е!

Всеки ден медиите ни предупреждават за опасностите в Близкия изток, без да поставят акцент върху държавите, действително участващите в политическите и религиозни конфликти. Истината е, че Йордания е мирна и стабилна страна, която просто се намира в лош „квартал“.

Хората се отнасят с изключително уважение към чуждестранните посетители, учтиви са и владеят прилично ниво на английски език (дори и по-възрастното поколение).

Разбира се, като една не толкова популярна дестинация от арабския свят, местното население често разглежда с нескрито любопитство „пришълците“, но бъдете спокойни – в Йордания има добре поддържан ред и действащи закони.

2. Неустоимата кухня

Местната кухня е друга ключова причина, която трябва да вземете под внимание.

Въз основа на влиянието от средиземноморските и близкоизточни традиции, кухнята на Йордания е изключително вкусна и изобилна.

Дали заради климата или благодарение на разнообразието от ароматни арабски подправки, всяка типична храна – от хумуса и питките до националното ястие „мансаф“ (“mansaf”) и „кюнефе“ (“kаnаfeh”) – представлява неустоимо кулинарно изживяване, до което всеки един от нас трябва да се докосне поне веднъж в живота си.

3. Гостоприемството на местните хора

Макар че по принцип лесно намирам път към хората от различни култури, останах силно впечатлена и приятно изненадана от гостоприемството на йорданското население. Те са готови да отидат в крайност, за да се уверят, че преживяванията на посетителите в тяхната страна са изцяло (или почти изцяло) положителни. От най-обикновени жестове, като даване на напътствия, почерпка с чай или кафе, до по-грандиозни действия, като да отворят вратите на дома си за теб и да е нагостят обилно, не мисля, че съм била на друго място по света, където хората да бъдат толкова добри и отзивчиви.

4. Едно от Седемте чудеса на света

Друга причина да посетите Йордания е посещение на изгубения град Петра (Petra) – едно от Седемте чудеса на света. Накратко – спиращ дъха, величествен, с грандиозни скални форми.

Разположен в югозападната пустиня на Йордания, изгубеният град Петра е един от най-известните археологически обекти не само в Близкия изток, но и в световен мащаб.  Датиращ от около 300 година пр.н.е., той е бил пресечна точка на важни търговски пътища в Древността.

Достъпен през тесен каньон, наречен Al Siq, той съдържа гробници и храмове, издълбани в розови пясъчни скали, откъдето и Петра получава прякора си „розовия град“.

5. Мирно религиозно съжителство

Въпреки че Йордания е предимно мюсюлманска страна, останах впечатлена от хармоничното съжителство между християнската (главно населяваща градовете Мадаба и Фухай) и мюсюлманската общност.

На много места може да станете свидетели на църква и джамия, стоящи една до друга и да чуете звука на църковните камбани и Атана (мюсюлманския призив към молитва) в един и същи район.

6. Мъртво море

Да се потопите в Мъртво море е едно от най-уникалните преживявания, до които трябва да се докоснете при посещение на Йордания. Забавно е как, в резултат на високото ниво на сол, ще се носите като перо на повърхността на водата.

Не забравяйте да се намажете с естествената кал от Мъртво море, която има доказани лечебни свойства за всевъзможни физически болки и кожни проблеми, благодарение на високата концентрация на соли и минерали.

В този ред на мисли, най-подходящият подарък, който може да донесете на себе си и на близките си от Йордания са козметични продукти със соли и кал от Мъртво море. Може да ги откриете в почти всеки магазин в по-големите градове.

7. Пустинята

По време на пътешествието си през цяла Йордания, останах силно впечатлена от факта, че пейзажите се сменят драстично на всеки 40-50 километра.

От Мъртво море (на север) до Червено море (на юг) се простира красив пустинен пейзаж, който сам по себе си се различава в отделните си части.

Пустинята Вади Рум (Wadi Rum), например, е част от световното наследство на ЮНЕСКО и се характеризира с червени скалисти образувания, силно напомнящи Дивия запад. Именно затова доста известни филмови продукции са заснети там, а не в Америка. Ето и някои от тези филми:

  • The Martian (2015)
  • Rogue One: A Star Wars Story (2016)
  • The Last Days on Mars (2013)
  • Theeb (2014)
  • Transformers: Revenge of the Fallen (2009)
  • May in the Summer (2014)
  • Promotheus (2012)
  • All of the Money in the World (2017)

Другата пустиня – Вади Араба (Wadi Araba) е типичната пясъчна пустиня с безкрайни дюни, оазиси и свободно разхождащи се камили.

Горещо препоръчвам да планирате еднодневно (или с приспиване) посещение на някоя от йорданските пустини.


А евтините билети до там са още една бонус причина! 

В заключение, бих посъветвала всеки един от вас да заключи всички предразсъдъци за Йордания в най-неизползваемото чекмедже на своето съзнание и да посетите тази уникална (и често неразбрана) дестинация в най-скоро време! Определено си заслужава!

Прочетете още: Всичко, което трябва да знаете за Йордания, преди да я посетите.

7 причини да планирате пътешествие до Йордания още сега
4.6/5 от 9 гласа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.