7 причини да планирате пътешествие до Йордания още сега


Категория: Йордания

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 04.11.2019

Йордания

Хашемитското кралство Йордания (накратко Йордания) е екзотична и гостоприемна държава, която пленява всеки посетител с топло отношение от страна на местните, превъзходна арабска кухня, изгубени древни градове и разнообразна природа.

За съжаление, Йордания е дестинация, която често бива подценявана и дори пренебрегвана, заради местоположението си (в сърцето на Близкия изток).

Истината е там, че когато спонтанно взех решение да посетя страната преди по-малко от 3 месеца, дори най-авантюристичните хора в обкръжението ми ме попитаха дали не съм си изгубила ума. 🙂

Противно на всички очаквания обаче, мога да ви посъветвам задължително да включите Йордания в списъка си с дестинации, които да посетите в близко бъдеще. Ето и някои от основните причини.

1. Да, безопасно е!

Всеки ден медиите ни предупреждават за опасностите в Близкия изток, без да поставят акцент върху държавите, действително участващите в политическите и религиозни конфликти. Истината е, че Йордания е мирна и стабилна страна, която просто се намира в лош „квартал“.

Хората се отнасят с изключително уважение към чуждестранните посетители, учтиви са и владеят прилично ниво на английски език (дори и по-възрастното поколение).

Разбира се, като една не толкова популярна дестинация от арабския свят, местното население често разглежда с нескрито любопитство „пришълците“, но бъдете спокойни – в Йордания има добре поддържан ред и действащи закони.

2. Неустоимата кухня

Местната кухня е друга ключова причина, която трябва да вземете под внимание.

Въз основа на влиянието от средиземноморските и близкоизточни традиции, кухнята на Йордания е изключително вкусна и изобилна.

Дали заради климата или благодарение на разнообразието от ароматни арабски подправки, всяка типична храна – от хумуса и питките до националното ястие „мансаф“ (“mansaf”) и „кюнефе“ (“kаnаfeh”) – представлява неустоимо кулинарно изживяване, до което всеки един от нас трябва да се докосне поне веднъж в живота си.

3. Гостоприемството на местните хора

Макар че по принцип лесно намирам път към хората от различни култури, останах силно впечатлена и приятно изненадана от гостоприемството на йорданското население. Те са готови да отидат в крайност, за да се уверят, че преживяванията на посетителите в тяхната страна са изцяло (или почти изцяло) положителни. От най-обикновени жестове, като даване на напътствия, почерпка с чай или кафе, до по-грандиозни действия, като да отворят вратите на дома си за теб и да е нагостят обилно, не мисля, че съм била на друго място по света, където хората да бъдат толкова добри и отзивчиви.

4. Едно от Седемте чудеса на света

Друга причина да посетите Йордания е посещение на изгубения град Петра (Petra) – едно от Седемте чудеса на света. Накратко – спиращ дъха, величествен, с грандиозни скални форми.

Разположен в югозападната пустиня на Йордания, изгубеният град Петра е един от най-известните археологически обекти не само в Близкия изток, но и в световен мащаб.  Датиращ от около 300 година пр.н.е., той е бил пресечна точка на важни търговски пътища в Древността.

Достъпен през тесен каньон, наречен Al Siq, той съдържа гробници и храмове, издълбани в розови пясъчни скали, откъдето и Петра получава прякора си „розовия град“.
[td_block_ad_box spot_id=“custom_ad_2″]

5. Мирно религиозно съжителство

Въпреки че Йордания е предимно мюсюлманска страна, останах впечатлена от хармоничното съжителство между християнската (главно населяваща градовете Мадаба и Фухай) и мюсюлманската общност.

На много места може да станете свидетели на църква и джамия, стоящи една до друга и да чуете звука на църковните камбани и Атана (мюсюлманския призив към молитва) в един и същи район.

6. Мъртво море

Да се потопите в Мъртво море е едно от най-уникалните преживявания, до които трябва да се докоснете при посещение на Йордания. Забавно е как, в резултат на високото ниво на сол, ще се носите като перо на повърхността на водата.

Не забравяйте да се намажете с естествената кал от Мъртво море, която има доказани лечебни свойства за всевъзможни физически болки и кожни проблеми, благодарение на високата концентрация на соли и минерали.

В този ред на мисли, най-подходящият подарък, който може да донесете на себе си и на близките си от Йордания са козметични продукти със соли и кал от Мъртво море. Може да ги откриете в почти всеки магазин в по-големите градове.

7. Пустинята

По време на пътешествието си през цяла Йордания, останах силно впечатлена от факта, че пейзажите се сменят драстично на всеки 40-50 километра.

От Мъртво море (на север) до Червено море (на юг) се простира красив пустинен пейзаж, който сам по себе си се различава в отделните си части.

Пустинята Вади Рум (Wadi Rum), например, е част от световното наследство на ЮНЕСКО и се характеризира с червени скалисти образувания, силно напомнящи Дивия запад. Именно затова доста известни филмови продукции са заснети там, а не в Америка. Ето и някои от тези филми:

  • The Martian (2015)
  • Rogue One: A Star Wars Story (2016)
  • The Last Days on Mars (2013)
  • Theeb (2014)
  • Transformers: Revenge of the Fallen (2009)
  • May in the Summer (2014)
  • Promotheus (2012)
  • All of the Money in the World (2017)

Другата пустиня – Вади Араба (Wadi Araba) е типичната пясъчна пустиня с безкрайни дюни, оазиси и свободно разхождащи се камили.

Горещо препоръчвам да планирате еднодневно (или с приспиване) посещение на някоя от йорданските пустини.


А евтините билети до там са още една бонус причина! 

В заключение, бих посъветвала всеки един от вас да заключи всички предразсъдъци за Йордания в най-неизползваемото чекмедже на своето съзнание и да посетите тази уникална (и често неразбрана) дестинация в най-скоро време! Определено си заслужава!

Прочетете още: Всичко, което трябва да знаете за Йордания, преди да я посетите.

За автора: Теодора Господинова

Теодора Господинова

Страстен пътешественик, който "страда" от нестихващо любопитство към света. Прекарах няколко години в „странстване“ като някои от местата, където съм живяла са Исландия, Португалия, Шотландия и Лондон. Надявам се статиите, които пиша да са полезни на тези от вас, които споделят моята страст – пътешествията! Enjoy! 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (3)

иван пачеджиев

Браво за прекрасното изложение.Заминавам през март.

Saveti

Благодарим! Радваме се, че Ви е харесало! Да си изкарате страхотно!

Руслан

Определено ме спечелихте с този разказ