Най-честите измами в Мароко (и как да се предпазим от тях)


Категория: Мароко

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 04.11.2019

Мароко поглед

Пътуването до Мароко несъмнено е уникално преживяване, включващо вкусна храна, сърдечни хора, спиращи дъха планини и пустинни пейзажи, които се помнят цял живот.

Въпреки това, съществува голям риск да станете жертва на някоя измама, насочена към чуждестранните туристи, която ще провали прекрасния спомен.

Именно затова, в статията съм събрала най-често срещаните измамни схеми, на които може да се натъкнете в Мароко и информация как да се предпазите от тях.

Фалшив туристически екскурзовод

В какво се състои измамата? Местен мароканец (в 99% от случаите е от мъжки пол) ви приближава, преструвайки се, че е официален водач, на който местният туристически борд плаща, за да развежда чуждестранните туристи из града, за да популяризира Мароко като отлична дестинация. Той ще ви покаже крадено или фалшиво разрешително, което наподобява истинските.

В много от случаите фалшивият екскурзовод няма директно да ви поиска пари, а ще ви заведе в магазини, откъдето ще получи комисионна или в ресторанта на някой от роднините си. Накрая ще започне да ви иска и пари, преследвайки ви по улицата. Туристите най-често склоняват или от срам, или от страх.

Как да се предпазите? Попитайте за официален сайт или за офис. Потърсете онлайн ревюта. Попитайте го какво влиза в програмата и с каква продължителност е градската обиколка.

Рисунки с индийска къна

В какво се състои измамата? Това е често срещана измама за претъпкания площад Jemna El-Fna в Маракеш, но не е изключено да ви се случи и в централните части на други големи градове в Мароко.

Местна, забулена жена ви доближава и сграбчва ръката ви и започва да рисува с хенна (натурална индийска къна), твърдейки, че го прави от добро сърце (качеството на временната татуировка обикновено е доста съмнително, но има и изключения). След това, жената започва да стиска ръката ви и да не ви пуска, докато не ѝ дадете пари (започва от 10 евро), бижу или друга скъпоценност.

Снимка: Площад Jemna El-Fna в Маракеш

Това ми се случи последната вечер в Маракеш, когато единствената местна валута, която имах в себе си, беше за автобус до летището на другата сутрин. Жената не склони да пусне ръката ми, докато не ѝ дадох 2 евро.

Как да се предпазите? Бъдете нащрек за забулени жени, които се опитват да ви приближат на Jemna El-Fna. А ако все пак ви се случи – наглеждайте личните си вещи и предложете по-малко пари. Не забравяйте, че не сте длъжни да заплащате за услуга, която дори не сте поискали.

Ресторант с две менюта

В какво се състои измамата? Това е една от най-честите измами към чуждестранни туристи и има две версии:

ВЕРСИЯ 1 – Сервитьорът ви казва, че хлябът и сокът са за сметка на заведението, а накрая си плащате солено за тях.

ВЕРСИЯ 2 – На клиентите се предлага меню с нормални цени, а в сметката накрая цените са доста завишени. Когато поискате менюто, за да сравните, ви се дава същото меню с новите цени, за да не се усетите.

Как да се предпазите? На първо място, щракнете менюто с телефона или камерата си. Ако все пак забравите и попаднете в капана на тази измама – уведомете полицията незабавно, защото към момента тя е наясно с тази популярна схема и ресторантът никога няма да подаде жалба срещу вас, ако не платите.

Укротителите на животни

В какво се състои измамата? На туристическите места в Мароко се навъртат мароканци със змии или маймунка, работейки на принципа „всичко или нищо“. Какво ще рече това? Те поставят животното на врата или в ръцете ви и взимат камерата ви, за да направят снимка. Първата ви мисъл е, че най-вероятно ще побягнат с камерата, но същината на измамата започва след това.

Тези хора обикновено нямат табела с цена за снимката и започват да ви искат между 10-15 евро (в местна валута). Ако им предложите по-малко – те ги хвърлят по вас и започват продължително да ви следват, крещейки обидни слова, докато не склоните.

Как да се предпазите? Лично аз им казвах, че имам фобия от змии и забързвах крачка. Няколко от тях, които говореха приличен английски, попитах по-остро за живота на маймунките на верига. Резултата – виждаха, че аз не съм потенциална жертва и се отказваха бързо, защото аз бях по-настъпателна и груба от тях.

Но ако все пак станете жертва на тази мароканска измама – вземете си парите и си тръгнете, оставайки сред тълпа от хора, докато не се откажат. Не сте длъжни да плащате повече, отколкото считате за редно.

Наглите таксиметрови шофьори

В какво се състои измамата? Излишно е да споменавам, че в Мароко „патрулират“ доста нелицензирани таксиметрови шофьори (особено около летищата и автобусните гари).

Но дори и тези, които имат лиценз, ще се опитат да измъкнат възможно повече от вас в ролята на бакшиш, въпреки че в 90% от случаите не говорят английски и се държат изключително грубо с туристите.

Как да се предпазите? На първо място е редно да знаете, че в Мароко е незаконно да нямат или да не пускат брояч по време на пътуване, затова може да се опитате да се измъкнете от плащането на крупна сума пари, заплашвайки ги, че ще подадете оплакване в полицията и ще дадете номера на колата им. Може да им кажете нещо от рода: „Знам колко струва таксито, защото идвам в Мароко за 5ти път…“ (не показвайте уплаха и паника).

Също така, ако попаднете под прицела на нагъл и некоректен таксиметров шофьор, опитайте се да го надхитрите, предлагайки му чуждестранни стотинки, чиято реална стойност е много по-малка от сумата, която той ви иска (аз направих именно това, давайки му бакшиш от мексиканска монета от 10 песос (с реална стойност около 0.50 евро), като успях да го убедя, че се равнява на 5 евро.

Любезна покана за чай

В какво се състои измамата? Тази измама често се прилага на момичета, които се разхождат сами или с приятелка по мароканските пазари.

Някой любезен продавач ви предлага да си купите нещо от него и ако се заговорите – той ви кани за по чаша чай отзад. След това започва да ви разказва историята си и да предлага да си купите неща, които не са изложени отпред (обикновено бижута и дрехи), на много високи цени.

Истината е, мили дами, че излизането от там е доста трудно (от личен опит), тъй като мароканците могат да бъдат доста настоятелни. За щастие при нас всичко завърши добре след 45 минути убеждаване и отказване.

Как да се предпазите? Кажете, че бързате и отминете, за да си спестите доста главоболия и притеснения.

А вие попадали ли сте на някаква измама в Мароко, която не съм включила в статията? Ако е така – ще се радвам да разкажете в секцията за коментари отдолу, така че повече туристи да бъдат нащрек.  🙂

Прочетете още и 15 измами в Тайланд, за които да внимаваме (и как да ги избегнем)

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.