15 измами в Тайланд, за които да внимавате


Категория: Тайланд

Автор: Георги Дюлгеров

Последно обновена: 03.04.2023

Тайланд

Тайланд е сравнително безопасна страна за пътуване и e една от интересните локации за посещение на туристи. Живописните плажове на Пукет и Патая, богатата култура на Банкок, изключително вкусната храна, причат туристите. За жалост, както навсякъде другаде по света, има хора, които искат да печелят от туристите чрез измами. Запознайте се с 15 от най-често срещаните измами с туристи в Тайланд.

1. Тук – Тук измама

тук-тук

Разходката с традиционната за Азия авто рикша – Тук-тук е забавна част от пътуването на всеки в Тайланд, особено в Банкок. Пред всяка една забележителност в града, ще видите шофьори с Тук-Тук. Много трябва да внимавате с тях, защото вместо да ви закарат до уговорената забележителност, ще ви отведат до магазин за скъпоценни камъни или друг скъп магазин. Това го правят с цел да си купите нещо от там, а те ще спечелят комисионна.

Важно е да договорите цената преди да започнете пътуването и да не приемате първата цена, която водачът предлага. Като цяло, цената за Тук-тук пътувания започва от 50-200 THB, в зависимост от вашата дестинация и разстояние.

2. Измама с таксита

Такситата често са първият вид транспорт, който бихте използвали, за да стигнете до центъра на града, след като кацнете в Тайланд. Използването на таксита за придвижване понякога е неизбежно, особено в Банкок. Таксиметровите шофьори обикновено са приятелски настроени към туристите, но има някои, които се опитват да се възползват и да ви накарат да платите повече от действителната цена на пътуването. Най-честата измама с таксита в Тайланд е да ви кажат, че е счупен броячът и до вашата желана локация би ви струвало определена фиксирана цена. Най-вероятно обаче броячът работи добре, но шофьорът не иска да го използва, защото иска да ви таксува двойно или тройно. Дори и да настоявате шофьорът да използва брояча, някои таксита все пак може да са програмирали броячите да отчитат много по-бързо. Ако ви се стори скъпо пътуването или преговаряйте, или просто слезте, намерете друго такси и се договорете.

Някои таксиметрови шофьори пък предупреждават клиентите, че дадената улицата е затворена и не могат да ги закарат до желаната локация. Може да ви оставят някъде по пътя и да ви помолят да платите тарифата за  целия курс. Друго пък шофират в кръг, само за да вземат повече от туристите. По този начин те се възползват от факта, че не познавате района. За да избегнете измамата, проследявайте маршрута онлайн предварително.

3. „Днес е затворено“

Една от най-често срещаните измами, които се случват в Тайланд, е лъжата, че тази атракция, която искате да посетите днес, е затворена. Пред най-известните туристически атракции на Банкок, особено Големия дворец, музеите и храмовете, можете да срещнете „приятелски настроени“ местни, които казват на туристите на добър английски, че сега е затворено за посещение, след което ви информират за друго място, което е по-интересно и вместо това може да ви отведат там на добра цена. Реално атракцията е отворена, каквото и да ви излъжат. Целта на тази измама е да ви подосигури обиколка на града до места като магазини за дрехи, кафенета или магазини за скъпоценни камъни с напористи продавачи, които плащат на шофьорите комисионна, ако купите нещо.

Това най-често са шофьори на Тук-Тук или използват такива, за да ви привлекат. За да сте сигурни, че атракцията наистина е затворена, можете да проверите работното време онлайн. Друг вариант е да попитате във вашия хотел, преди да тръгнете.

4. Измама със скъпоценни камъни

бижута

Измамата със скъпоценни камъни е много разпространена в Тайланд. От десетилетия на туристите в Тайланд се предлага възможност да купуват скъпоценни камъни на много ниски цени и след това да ги продават с надценка в родната си страна. В някои случаи, ако сте решили да купите скъпоценни камъни, продавачът дори може да ви обещае, че скъпоценните камъни могат да бъдат изпратени до родната ви страна или до следващата  ви дестинация, така че да не се налага да ги носите в багажа. Познайте дали някога стоките пристигат в дома ви или в други случаи са просто цветни камъчета, а не диаманти. Ако искате да закупите бижут в Тайланд, най-добрият съвет е да отидете в някой от големите и магазини. Ако шофьорът ви на тук-тук се опитва да ви отведе в конкретни магазини, откажете. Вероятно работи с тях срещу комисионна и ще се опитат да ви накарат да купите неща, от които нямате нужда. Освен това има шанс бижутата също така да са фалшиви или с лошо качество.

5. Измама с валута

Пред повечето туристически атракции е обичайно да се срещнат неофициални чейндж бюра за обмяна на валута. Пред тях дори има хора, които предлагат обмяна на пари насред улицата, често на цена, „по-добра“. Рискът да бъдете измамени с фалшива валута е изключително голям. Бъдете изключително предпазливи, обменяйте пари само в местни банки или в сертифицирани change бюра. Винаги изисквайте разписка.

6. Измама с мотоциклети

Наемът на мотоциклет в Тайланд е лесно и много евтино. Но имайте предвид, че туристи без подходяща книжка за управление, не могат да шофират мотоциклети там. Въпреки това много чужденци наемат такива, за да пътуват, особено на островите и в плажните райони на Тайланд като Пукет и Патая. Така че, ако все пак решите да рискувате, бъдете внимателни. В случай на злополука застрахователите може да откажат да платят разходите за хоспитализация и можете да бъдете законно обвинени. Трябва внимателно да проверите мотоциклета, преди да го наемете. За да се уверите, че няма повредени части направете снимки преди да го наемете. Така ще имате доказателство, че драскотините са си били там преди да го наемете.

7. Измама с джетове

джет

В тайландските курорти трябва да се пазите от много често срещана измама с джетовете под наем. Когато наемете джет там, търговците на плажа ще поискат паспорта ви, а понякога и парична сума като гаранционен депозит. При връщането на джета, те ще го огледат, като с удивление ще установят, че има щети. Дори да няма, те ще поискат да заплатите за поправката на джетовете. Разбира се, ако в крайна сметка не им дадете пари, може да не успеете да си върнете паспорта. Дори да се обадите в полицията, може да не са на ваша страна. За жалост полицията може да работи с тях, срещу комисионна.

Проверявайте внимателно и снимайте всички възможни драскотини, преди да наемете джет. Измамата се избягва най-добре, като наемате джетове само от доверени търговци на джетове.

8. Птича измама

Тази измама с фалшиви птичи лайна е най-креативната от всички. Джебчии пръскат течност, която прилича на птичи лайна върху туристите. И случайно се появява някой с кърпа, за да ви помогне да го изчистите, след което портфейлът или мобилният ви телефон изчезват безследно. Трябва да внимавате и да не позволявате на никого да има физически контакт с вас, включително и ръкостискане. Трябва да запомните, че в Тайланд е възприето да няма физически контакт между хората, дори за поздрави, и ако някой го направи, то най-вероятно ви отвлича вниманието, за да ви ограби.

9. Храна за птици

Измамниците се мотаят около оживени туристически обекти и ви подмамват да закупите семена и да нахраните птиците, други пък ви бутат плика безплатно – за късмет. Около Големия дворец в Банкок обикновено насилствено ви приканват да се присъедините към храненето на птиците, за което те по-късно ще поискат повече пари, отколкото струва да нахраните семейството си със страхотна улична храна.

10. Фалшиви туристическа полиция

Тайланд има туристическа полиция, но те не изпращат агенти на улицата, за да помагат на случайни туристи с предложения за евтини стоки и атракции. Ако някой ви покаже значка „Туристически орган“ и ви убеждава, че трябва да посетите определен магазин, заради евтините му стоки, не му вярвайте, дори да има униформа на туристическата полиция.

11. Скъпи напитки

Тази измама е популярна на места като Soi Patpong – в квартала на червените фенери. Започват да ви промотират евтини питиета и безплатни секси представления, а накрая да ви поднасят надути сметки.За да избегнете подобни измами, придържайте се към по-пълни и популярни барове.

12. Измама с лодка

Измамата винаги започва по един и същи начин – любезен мъж ще се приближи до вас на улицата и ще започне с вас разговор, ще знае нещичко за вашата страна и няколко изречения на вашия език. Човекът ще ви предложи да се возите на лодката на приятеля му, за да обиколите известните клонг (канали) на Банкок на абсурдно ниска цена. Обиколката е истинска и всъщност е много хубава, а в края на пътуването си мислите какъв късметлия сте били днес.

Но когато наближите кея, двигателят на лодката спира на 200 метра от кея и новият ви приятел ще поиска допълнителни 1000 бата – или повече – за цената на разходката с лодка. Каквото и да говорите и колкото и да спорите, лодката няма да се доближи до кея, ако не платите или алтернативата е да плувате обратно до кея. Ако искате да разгледате клонгите с лодка, резервирайте пътуване с туристически агент или на гишето на кейовете, за да предплатите разходката и да няма неприятни изненади.

13. Влакът е препълнен

Очаквате влака на жп гарата и към вас идва човек, който се преструва на „служител“, работещ в Държавната железница на Тайланд. Той любезно ви споменава, че няма места във влака и предлага да ви помогне за резервирането на билет за друг влак. Водят ви при местен туристически агент и се преструват, че се обаждат на касата за билети, след което казват, че влакът е напълно резервиран и вместо това ви предлагат автобус. Много мило, нали? Но е абсолютна измама, защото автобусът, освен, че ще е пълен с крадци, ще ви закара именно на онези места, за които говорим по-горе – търговци с фалшиви и надценени стоки.

14. Измама с костюми

Можете да закупите качествени и евтини ленени или кашмирени ризи и костюми в Тайланд, но ако не знаете къде да търсите тези търговци и шивачи, може да попаднете на фалшиви стоки и да платите повече за тях, отколкото бихте платили у дома. Абсолютно да. Отново приятелски настроен човек се приближава до вас и ви пита „откъде сте?“. Ще ви разкаже история за невероятен шивач, когото познава и шие костюми по-добри от тези на Армани, например. Факт е, че навсякъде в Тайланд има много добри шивачи, но в 99% от случаите ще ви вземат парите и ще ви продадат костюми с ниско качество и евтин плат.

15. Измама с летищно такси

Измамниците с таксита покрай летището има във всеки голям град. Игнорирайте всеки, който пита дали искате такси на летището. Проверените таксиметрови шофьори, които не биха би взели тройно по-висока такса за превоза до хотела ви, чакат отвън до колите си, а не ви се натрапват.

Прочетете още Как да се подготвим за пътуването си до Тайланд.

За автора: Георги Дюлгеров

Георги Дюлгеров

Пътешественик, травъл блогър и маркетинг специалист. Отговаря основно за маркетинга на Saveti.bg, като пише и част от статиите. Обожавам да пътувам, като лаптопа винаги е с мен. Моят стил на пътуване се различава с това, че предпочитам да остана повече време на дестинацията, да усетя хората, начина им на мислене и културата.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.