15 измами в Тайланд, за които да внимаваме (и как да ги избегнем)


Категория: Тайланд

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 02.06.2022

измами в Тайланд

Тайланд определено набира все по-голяма популярност като избор за дестинация. Причините са много, сред които храмове, забележителности, интересната култура, живописните гледки и острови, тайландската кухня и много други.

Местните в Тайланд обикновено са приятелски настроени, мили и усмихнати (неслучайно Тайланд е известен като „Страната на усмивките“), но има и такива, които се възползват от туристите по нечестен начин.

Точно поради тази причина реших да събера на едно място 15 измами, на които може да станете жертва, докато сте там, както и начините да ги избегнете.

1.     Тук-тук измамата

тук-тук
Това е може би най-популярната измама в Тайланд. А тук-тукът е тяхното най-характерно средство за придвижване – атракция.

В какво се състои измамата?

Предлагат ви да ви закарат на много по-ниска цена, след което ви водят за билети до друго място или до магазини, които не сте искали да посещавате, надявайки се на процент или ваучер за безплатно гориво като компенсация за закараните туристи.

Последствия: ще ви загубят времето, може да ви притискат да закупите продукти с надценка и вероятно ще се озовете далеч от желаната дестинация. Не е изключено и да кажат, че ще ви изчакат и да изчезнат в 1 момент.

Как да избегнете тази схема?
Като за начало не си взимайте тук-тук от Khao San Road в Банкок – най-туристическата улица или от други подобни локации.

Ако цената ви се стори прекалено ниска или дори ви предложат услугата безплатно – не се връзвайте, определено има уловка.

2.     Фалшиви банкноти

тайландски банкноти
Запознайте се със спецификата на тайландските банкноти, особено на по-едрите (1000 THB). Някъде може да ви обвинят, че сте дали фалшива и като отидат да я проверят, да я заменят с такава.

Как да се предпазите? В такъв случай поискайте да запишете серейният номер на банкнотата. Винаги оглеждайте по-едрите банкноти, които някой ви връща, както и рестото – да няма „объркани“.

3.     Фалшиви (или корумпирани) полицаи.

полицаи
Ако лица с униформи поискат от вас документи без видимо да сте извършили нещо нередно, сетете се за тази статия. 😀 Не давайте паспорта си, покажете само негово копие. Не плащайте фишове на място.

Ако нещо ви се струва съмнително:

 • Проверете баджовете им
 • Кажете, че ще се обадите на полицията и проследете реакцията им
 • Ако искат да ровят из нещата ви, кажете че сте съгласни, но в полицейското управление

Ако са фалшиви полицаи вероятно ще се уплашат от тези ваши действия. Ако все пак настояват и нещо продължава да ви изглежда съмнително (дори да ви покажат други фишове, които са писали), наистина се обадете на полицията.

Имайте предвид, че в някои от схемите, за които ще разкажа участват и корумпирани полицаи.

4.     Внимавайте с такситата с фиксирана цена

таксита в Тайланд
Ако таксиметровите шофьори настояват за фиксирана тарифа, обикновено ще се опитат да ви „чарджат“ двойно, тройно, дори петорно от реалната цена или ако сте повече хора, уж ще договорите цена и те ще твърдят, че това е цената за човек или допълнителна такса за багажа ви.

Как да избегнете тази схема? Уверете се, че цената е обща за всички пътници. Ако ви се стори прекалено скъпо, просто слезте и си намерете друг.

Разбира се, внимавайте и за броячи, които въртят няколко пъти по-бързо от нормалното. Наблюдавайте какво се случва, докато сте в таксито (това е правило, което важи за навсякъде). Колите им са в различни цветове (розови, жълто-зелени и други).

5.     „Златният“ джет

джет под наем в Тайланд
Тук сценарият е следният: ако сте си наели джет (по островите), като го върнете ще претендират, че сте го повредили и трябва да заплатите определена сума за ремонт. Ако откажете, силно вероятно е да мине „случайно“ мъж в униформа, който твърди, че ще ви арестува.

Как да избегнете схемата? Наемайте джетове само от лицензирани туроператори, проучвайте ги предварително, за да не ви излезе возенето „златно“. Оглеждайте (снимайте) джета, преди да се качите на него. Ако все пак искат от вас да заплатите за несъществуваща щета, обадете се на туристическа полиция.

Същото важи за скутерите под наем, но е по-рядко срещано. Съществува и вариант, в който изпращат някой да открадне скутера и вие да трябва да го заплатите.

Как да се предпазите? Питайте за застраховка (и в случай на кражба) преди да наемете дадено превозно средство.

6.     „Мястото, което искате да посетите е затворено.“

Банкок забележителности
Ако изскочи местен (независимо дали върви пеша или е с такси или тук-тук), твърдейки че мястото към което сте се запътили е затворено или, че има някакъв религиозен празник на Буда – не му вярвайте. Вероятно ще ви предложи алтернатива, от която отново да извлече полза. Най-често това са магазини за скъпоценни камъни или костюми (за които ще разкажа по-подробно), но вариациите са най-различни.

Как да избегнете тази схема? Просто не вярвайте на онова, което ви казват, а проверете в интернет или се уверете на място с очите си.

7.      Евтини „скъпоценни“ камъни

диаманти
Чуете ли скъпоценни камъни в Тайланд – имайте едно наум. Особено ако ви кажат, че точно днес е „Денят на рубините“ или „Празникът на сапфирения Буда“ и има страхотно намаление.

Служителите обикновено обясняват как, ако закупите камъните (рубини, сапфири, диаманти) от там и ги продадете в страната си – ще сте на голяма печалба.

Възможно е да ви покажат и благодарствени писма от клиенти.

Но в действителност тези скъпоценни камъни са от стъкло или синтетични материали. Ако все пак някак се излъжете, обадете се на туристическа полиция.

8.     Измамата „Слезте от автобуса“

автобус Тайланд
Ако докато се возите в автобус към автогарата (в Банкок) се качи човек и настоява да слезете, защото е станала някаква грешка и автобусът отива до друга автогара, не го правете.

Уловката е, че ще ви вземат много пари за такси, което ще ви закара до място за настаняване, което отново ще трябва да заплатите, защото вече ще е „късно“ за автогарата. Това е добре заучен и отработен сценарий.

Как да избегнете тази схема?

Просто не слизайте от автобуса, докато не пристигнете, освен ако наистина не видите, че има проблем.

9.     Измамни местни туристически агенции

Друго нещо, от което да се пазите са измамите на местните туристически агенции. Някой ви кара дотам (обикновено не знаете къде точно се намира офисът), предлагат ви изгодни билети и настаняване и искат да си предплатите или да предоставите данните от кредитната си карта. Цените са изгодни и много по-евтини от всички останали, защото билети и настаняване – просто няма.

Как да избегнете тази измама? Не се доверявайте на съмнителни агенции или такива, които казват, че са „афилиейт“ на Tourism Authority of Thailand (TAT). Не резервирайте от най-туристическите места.

Не вярвайте на агенции, ако служителите са облечени в официални униформи и предлагат много изгодни цени.  Бъдете нащрек за скрити такси за услуги, за съвети или гидове.

Ето няколко въпроса, които може да си зададете, за да видите има ли измама:

 • Туроператорът лицензиран ли е, има ли физически офис, уебсайт, бизнес имейл, телефон за връзка?
 • Има ли ревюта онлайн?
 • Цената прекалено хубава ли е, за да е истинска? Какво включва? Има ли скрити такси?

При заплаще пък не приемайте пълно предплащане, освен от сигурни/проверени агенции. Това важи за абсолютно всичко!

10.  Безумно скъпи питиета

питиета в Тайланд
Докато сте в Тайланд, не се връзвайте на викачите, които ще ви примамват с твърдението, че 1 бира стига, за да гледате определено шоу. Като дойде сметката, ще се хванете за главата и ще ви се прииска никога да не сте влизали в бара. Може да не ви дадат да излезете, докато не заплатите. Тръгнат ли да ви водят към втори етаж на заведение, трябва да ви светне червената лампа.

Как да избегнете схемата? Не се доверявайте на нищо, което ви се стори прекалено хубаво. Проверявайте цените, преди да си поръчате нещо и ги доуточнете със сервитьорите, ако е нужно. Дръжте малка част от парите си на едно място, а другата – на друго (скрито) и показвайте само „бедния“ си джоб.

11. Приспивателно в питиетата

Тази измама е на мода в Пукет – най-често на Full Moon партита или около Bangla Street. Някой сипва приспивателно в питието ви, вие заспивате и като се събудите вашите ценности са „магически“ изчезнали.

Как да избегнете тази схема: настоявайте да правят питиетата пред вас. Ако има много хора, надали ще се случи, така че бъдете по-предпазливи, ако няма много клиенти.

12. Храна за птици

Видите ли някой да ви подава храна за птици безплатно или за късмет – откажете категорично. След това настоятелно ще ви искат пари, а може и да се появят още лица, които да ви убеждават/стряскат.

Как да се предпазите: Каквото и да ви предложат безплатно или за късмет, отказвайте.

13. Магазини за костюми

магазин за костюми Тайланд
Това е още една от най-популярните схеми (не само в Тайланд) – костюми от кашмир, лен и т.н. на добри цени и нахакани продавачи, които ще ви убеждават, че материалите са супер качествени. Обикновено изискват пълно предплащане и предлагат доставка до страната ви, а резултатът въобще няма да ви очарова.

Ако държите да закупите костюм от Тайланд (добри шивачи има), проучете онлайн кои са надеждни и добри и оставете само малък депозит, а не цялата сума.

14. Солени глоби за боклук

Надявам се никой от вас няма да хвърля боклуци по улиците, но ако изпуснете нещо или хвърлите фас, бъдете внимателни. Ако ви видят дебнещи за такива ситуации измамници в униформи, ще дойдат до вас с претенция да им заплатите солена глоба.

Как да избегнете схемата? Проучете законите, преди да пътувате до дадена страна. Искайте да видите бадж, който да удостоверява, че са органи на реда. Откажете да платите, освен в районно управление.

15. Внимавайте за кражби на летищата в Тайланд

Като сме на тема за органите на реда, трябва да знаете, че съшествуват множество репорти за кражби от служители на летищата в Тайланд. Тези, които носят багажа или извършващите проверките при скенерите са най-честите „заподозрени“.

Предполагам ще ви е интересно да изгледате това видео:Как да я избегнете? Не оставяйте ценни предмети или пари на леснодостъпни места, най-добре заключвайте куфарите си, а ако сте с раници – скрийте ценностите си дълбоко в тях, обикновено няма да разполагат с прекалено много време.

И още няколко съвета за финал:

 • Направете си застраховка за периода, в който ще сте в чужбина. Всичко се случва.
 • Не приемайте съвети от непознати.
 • Носете фотокопие на паспорта си, а паспорта оставете в хотела си.
 • Слагайте ценните си вещи и пари на сигурно място.

В Тайланд няма много джебчии, но все пак не е изключено да ги срещнете. Има и по-изобретателни, които работят в групи – едни ви разсейват, а другите в този момент действат.

Ето и основните телефонни номера за помощ:

 • Туристическа полиция: 1155
 • Полиция (спешни обаждания): 191
 • Линейка: 1554
 • Пожарна: 199
 • Спешна медицинска помощ: 1669
 • Туристически информационен център: 1672Българско Посолство в Тайланд няма (закрито е преди над 8 години), затова не давам телефони за връзка.

Внимание:

Не казвам, че всички местни ще се опитат да ви измамят. Целта ми е да предупредя колкото се може повече хора за възможните измами, за да може да се избегнат такива неприятни ситуации.

Бъдете особено внимателни около туристическите места. Останалите местни (които нямат за цел да ви изпързалят) са много мили и любезни, така че не се притеснявайте прекалено. Просто бъдете нащрек.

Веднъж прочели тази информация, ще ви е много по-лесно да се предпазите от недоброжелателите и да прекарате една незабравима почивка или екскурзия в Тайланд!

Прочетете още Как да се подготвим за пътуването си до Тайланд.

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.